Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Света на Идеите, отразен в символи и архетипи  (Прочетена 1081 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« -: (Събота) 16 Февруари 2013, 15:25 »

  Темата можеше да се казва и " Какво има от обратната страна на Луната" или "Кой как разбира символите", Или "Езика на символите - Спомен за Света на идеите".
 Всичко отразено има свой мотив. Провокира ме днес темата за "Неприятните сънища" и темата за Марс...Коментарите на Психея. Опитах се да отклоня мислите си,...Помислих си - Някои отсяват зърното от плявата, други свидетелстват за това, инак ще ядем плява...
        Прегледах темите, питах се дали да пиша във "Видения" или в накоя тема на  "Окултизъм и езотерика",  най-близко до идеята ми е темата "Ирационалния свят и възможностите за опознаването му", като тук ми се ще да се спрем по-обстойно на  архетипите и символите, като език на Ирационалното, което наричам - Света на Идеите и за мен той е предпроявен... и да се опитаме да ги анализираме, намирайки техния мотив. т.е нещо като да направим речник на символите, но не копирайки вече написаното, а изследвайки личния опит и това, което сме прочли, което сме 'достигнали' като усет и т.н

   

Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #1 -: (Събота) 16 Февруари 2013, 15:40 »

Тъй като имам склонност към обстоятелственост, за да е по-разбираемо и или  не пиша или пиша твърде много, затова и се извинявам ако ви дойде в повече!  hi
 В темата "Неприятни сънища" споменах за една лекция на Щайнер относно Сведенборг, ще цитирам от нея малко повече, макар да знам, че някои не биха коментирали Щайнер, мисля да се абстрахирам от това.
" В случая засягам този труд, защото има отношение към символизма и неговия понятен израз, но  намирам темата за тълкуването на образите за важна тъй като тя засяга не само 'сънуването', а именно Света на Идеите като първооснова."

               Известния учен Сведенборг имайки видения изразявал сериозното си научно отношение към този факт. Ето какво пише Щайнер:
"Както знаете, Сведенборг разказва като резултат на своето ясновидство най- различни неща. Особено интересно е, че когато се е издигнал с душата си в духовните светове, той се е чувствувал винаги заобико-лен не само от своята собствена аура, но е чувствувал тази своя аура изпълнена с духовни същества. .. . Следователно, когато у Сведенборг се е събуждало яс- новидството, той е чувствувал, че душата му се разширява като аура. .. И като че от самите негови органи са възлизали духовни, елементарни съще- ства, които, както той е виждал, са се съветвали помежду си и с него самия. ..
Така от самото начало Сведенборг е бил съветван от духовни същества, които се намират във всеки човек, които сега се явяват пред Сведенборг при неговото ясновиждане. Към тези същества, които така да се каже принадлежат на твърдата част, на вътрешната част на всяко човешко същество, са се прибавили други същества, които той е познавал, познавал е често пъти след като се е съветвал с излизащите от самия него елементарни същества. Така той е познавал и други същества, които един вид са долитали до него, използвал ги е като същества на останалия свят, също и като същества принадлежащи на другите планети.
И така, веднъж, когато се е съветвал със своите собствени елементарни същества, той се запознава с определени същества от неговата околност, които са проявявали една непозната до тогава нему особеност. До тогава той беше свикнал да разбира не само езика който излизащите от самия него елементарни същества говореха, но беше свикнал да разбира до определена степен и другите същества, които идваха при него от Венера, Мер*урий, Слънцето и т.н. Той беше свикнал да вярва, че духовете говорят един общ език, който се разбира. Това е езикът на идеята, езикът на вътрешнаа същност на оживотворените идеи.
..
. Обаче веднъж при него идват духове, при които той добре вижда, че правят определени движения, но не можеше да ги разби-ра, за неговата душа тези движения не предаваха някакъв смисъл. Това беше за него изненадващо явление. Работата беше така, както ако бихме се намирали пред даден човек, у когото бихме виждали, че той движи своите устни, и говори, но ние не чуваме нищо. От това Сведенборг си извлича първо ена важна поука. Той си извлича тази поука, след като познава, че тези същества, които той не разбира, са определени жители на Марс. След като познава, че действително има жители на Марс, които могат така да говорят, че не могат да бъдат разбрани от човека, който все пак е свикнал иначе да разбира езика на духовните същества /както казах, тук аз говоря за преживяването на Сведенборг/, Сведенборг сериозно се за-мисля. И понеже той не искаше да изтълкува тези неща произволно, а да ги изучи, постепенно му става ясно, защо не можеше да разбира тези Марсови същества, тези Марсови души. Той не можеше да ги разбира поради това, че те принадлежаха на една категория мирови същества, които бяха постигнали способността, да скриват всички свои чувства и своите волеви импулси, да не издават в думите нищо от онова, което са чувству- вали; те можеха да скриват целия си чувствен живот, да го задържат в себе си. От това Сведенборг познава, че когато човек разбира даден език, той не вижда само жестовете и не чува само думите, но че нещо се излива из чувствения живот, из съдържанието на чувствата. Той разбира, че всъщност разбирането на един език почива на вливането на чувственото съдържание и че следователно, при взаимното разбиране на съществата чрез говора се предава един скрит образ, една скрита сила. Той познава, че тези Марсови жители бяха постигнали способността да скриват своите чувства и поради това да не издават смисъла на своя говор, въпреки че говорят. .."
...
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални