Страници: 1 2 [3]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Теория на манипулацията  (Прочетена 4103 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #30 -: (Петък) 03 Февруари 2017, 20:18 »

Линк към книгата (pdf)  "Човешкото действие" - Лудвиг фон Мизес

Превод от английски: Петьо Ангелов

Код:
https://www.overgas.bg/documents/10157/111315/Human+Action_bg_final.pdf

ключови думи: либертарианство, идеология, свободен пазар, капитализъм
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #31 -: (Вторник) 03 Април 2018, 21:31 »

Ювал Ноа Харари пред TEDGlobalLondon

Кое обяснява еволюционния възход на човека?

(извадка от текста към клипа в сайта ted.com)

Сега да кажем, че съм успял да ви убедя може би, че да, контролираме света, защото можем да работим гъвкаво и в големи групи. Следващият въпрос, който веднага изниква в съзнанието на любознателния слушател е: Как точно го правим? Какво ни позволява от всички други животни да работим по такъв начин? Отговорът е нашето въображение. Можем да работим гъвкаво с безброй непознати, защото само ние от всички животни на планетата можем да създаваме и да вярваме в илюзии, във въображаеми истории. И докато всички вярват в една и съща илюзия, всеки се подчинява и следва едни и същи правила, еднакви норми, еднакви ценности.

Всички други животни използват способностите си за общуване само, за да опишат действителността. Шимпанзето може да каже, „Виж! Там има лъв, да бягаме!“ Или, „Виж! Ей там има бананово дърво! Да отидем и да наберем банани!“ Хората обаче използват езика си не само да опишат действителността, но също така да създадат нова реалност, въображаема реалност. Човек може да каже, „Вижте, има Господ над облаците! И ако не правите това, което ви казвам, когато умрете, Господ ще ви накаже и ще ви прати в ада.“ И ако всички вие вярвате на тази история, която съчиних, то Вие ще следвате същите норми, закони и ценности, и можете да сътрудничите. Това нещо само хората могат да го правят. Никога не можете да убедите шимпанзе да ви даде банан, като му обещаете „...след като умреш, ще отидеш в рая на шимпанзетата...“ (Смях) „...и ще получиш безброй много банани за добрите си дела. Затова ми дай този банан.“ Никое шимпанзе няма да повярва на такава история. Само хората вярват на такива истории, и затова ние управляваме света, докато шимпанзетата са затворени в зоопарк и в изследователски лаборатории.

Можете и да намерите за приемливо, че да в религиозен план, хората си сътрудничат като вярват в една и съща фикция. Милиони хора се събират заедно, за да построят катедрала или джамия, бият се в кръстоносни походи или в джихад; те всички вярват на същите истории за Господ, рая и ада. Но това, на което искам да наблегна, е, че точно същият механизъм, лежи в основата на всички други форми на човешко сътрудничество в широк мащаб, не само на религиозно равнище.

Вземете например областта на правото. Повечето правни системи по света днес се базират на вярата в правата на човека. Но какво са правата на човека? Правата на човека, както Господ и рая, е само измислица, която сме съчинили. Те не са обективна реалност; те нямат биологично въздействие върху хомо сапиенс. Вземете едно човешко същество, разрежете го и погледнете вътре, ще откриете сърцето, бъбреците, неврони, хормони, ДНК, но няма да намерите никакви права. Единственото място, където намирате права е в историите, които сме създали и разпространили навред през последните няколко века. Това може да са много положителни истории, много добри истории, но те все пак са само измислени истории, които ние сме съчинили.

Същото важи и за политическата сфера. Най-важните фактори в днешната политика са държавите и нациите. Но какво са държави и нации? Те не са обективна реалност. Планината е обективна реалност. Можете да я видите, да я докоснете, дори да я помиришете. Но една нация или държава, като Израел, Иран, Франция или Германия, това е само една съчинена от нас измислица към която сме се привързали твърде много.

Същото важи и за икономическата сфера. Най-важните участници в глобалната икономика днес са компаниите и корпорациите. Много от вас днес, може би работят за корпорация, като "Гугъл", "Тойота" или "Макдоналдс". Какво точно представляват тези неща? Това са, както адвокатите ги наричат – фикции. Истории, съчинени и защитавани от могъщите магьосници, които наричаме адвокати. (Смях) И какво вършат корпорациите по цял ден? Основно, те се опитват да спечелят пари. Oбаче, какво са парите? Отново, парите не са обективна реалност; те нямат обективна стойност. Вижте например това зелено парче хартия – доларовата банкнота. Погледнете я – тя няма стойност. Не можете да я изядете, нито да я изпиете, не можете да я облечете. Само че тук се появяват тези майстори-разказвачи – големите банкери, финансовите министри, министър-председателите – и те ни разказват много увещаваща история: „Виждате ли това зелено парче хартия? То всъщност струва 10 банана.“ Ако аз го вярвам и вие го вярвате, както и ако всеки го повярва, то всъщност работи. Мога да взема това безполезно парче хартия да отида до супермаркета, да го дам на някой напълно непознат, когото никога не съм срещал преди това, и в замяна да взема истински банани, които всъщност мога да изям. Това е нещо удивително. Не бихте могли да го сторите с шимпанзета. Шимпанзетата търгуват, разбира се: „Да, ти ми даваш кокосов орех, а аз ще ти дам банан.“ Това може да проработи. Но, ти ми даваш безполезно парче хартия и очакваш да ти дам моя банан? Няма начин! Какво си мислиш, че съм човек? (Смях)

Парите всъщност са най-успешната измислица, създадена някога и разказана от хората, защото това е единствената история, на която всички вярват. Не всеки вярва в Господ, не всеки вярва в правата на човека, не всеки вярва в национализма, но всеки вярва в парите и в доларовата банкнота. Ето, дори и Осама Бин Ладен. Той мразеше американските политици, американската религия и американската култура, но нямаше нищо против американските долари. Той беше доста запален по тях, всъщност. (Смях)

Нека да обобщим. Ние, хората управляваме света, защото живеем в двойна реалност. Всички други животни живеят в обективна реалност. Тяхната реалност се състои от конкретни обекти, като реки и дървета, лъвове и слонове. Ние хората също живеем в обективна реалност. В нашия свят също има реки, дървета, слонове и лъвове. Но през вековете, над тази обективна реалност, ние надградихме втори слой от въображаема реалност, реалност, съставена от въображаеми обекти, като нации, божества, пари, корпорации. И това, което е удивително е, че с течение на историята, тази въображаема реалност е ставала все по-мощна, така че днес, най-мощните сили в света са тези въображаеми обекти. Днес, самото оцеляване на реките, дърветата, лъвовете и слоновете зависи от решенията и желанията на въображаемите обекти, като Съединените щати, Гугъл, Световната банка – обекти, които съществуват само в собственото ни въображение.

https://www.ted.com/talks/yuval_noah_harari_what_explains_the_rise_of_humans/transcript?language=bg


етикети: Ювал Ноа Харари; Yuval Noah Harari; TED.com
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #32 -: (Сряда) 04 Април 2018, 10:07 »

bg2, хората не управляват света. В преведената ти статия се разкрива само способността да се повлияе на въображението на хората, за да сътворят не тяхната реалност, а тази на съществото което създава/смъква идея във физическата реалност.

В последното предаване на новото познание https://novotopoznanie.com/mistichnata-vrazka-na-dreven-egipet-i-trakite-taynata-za-istoricheskata-zabluda-epizod-13-sezon-03/ гостенката разказа за култура изцяло основана на ненасилието. Това според мен е най-дълбоката природа на човека - неговото естествено състояние. Реалността, която споделяме е паразитна в своята основа. Щастието на едни се гради на нещастието на други. Хората не просто участват и поддържат тази система - те са системата. Именно дълбоката пропаст между същността на човека и обграждащата го хищническа действителност поражда мисълта за самоубийство. Самоубийството е форма на унищожаване на системата в самите нас. Което е глупаво - заради бълхите да изгориш юргана.
Друго решение е припознаването на тази част от нас като чужда и оставянето и да умре сама, което е много по-лесно ако си извън системата. Това е същността на отшелничеството.
Активен

Неактивен Vale
Jr. Member
**
Публикации: 98
Пол: Мъж

« Отговор #33 -: (Сряда) 04 Април 2018, 17:32 »

Друго решение е припознаването на тази част от нас като чужда и оставянето и да умре сама, което е много по-лесно ако си извън системата. Това е същността на отшелничеството.

dido, абе не може всички да станем отшелници. Тази система е измислена много старателно от наглосаксонците и я налагат на целия свят. Накрая тя ще се провали, но на практика никой от живеещите на грешната земя не може да се счита за праведник, понеже е въвлечет в система която всички ни обръща в грешници. Ако не участваш в борбата ще те изядът като топъл хляб. Други такива като тебе. Онези говеда, дето дърпат конците се правят на много добри. Проблема в тази история е, че за да се разтури системата ще ядеме много здрав пердах. И ще го отнесът всички.
Активен
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #34 -: (Сряда) 04 Април 2018, 18:11 »

Проблема в тази история е, че за да се разтури системата ще ядеме много здрав пердах. И ще го отнесът всички.

Точно така е, но няма да го отнесат всички. Ще го отнесат тези, които не могат да съществуват без системата, тези които нямат собствени ценности и умения и се самоопределят от мнението на външния свят. Има една много интересна книга за трима будистки монаси по времето на Мао - "Портите на дракона". Там много добре е разкрито как може да се преживее срив в системата, използвайки своите вътрешни ценности. И е по "действителен случай".
Тези, които налагат системата, твърдят че ще го отнесат всички. Мисля че метода беше от римско време "отравяне на кладенците". Когато римляните са напускали дадена територия се стараели никой да не може да живее на нея. И когато системата се разпадне, Кукловодите ще искат всички да го отнесат.

А проблема не е че всички сме част от системата по един или друг начин, а че хората Активно я поддържат и защитават. Защото те са системата!

Ако не участваш в борбата ще те изядът като топъл хляб.

Това не е вярно, това е насаждано от вън. Точно тази сентенция те прави част от системата. Споменах че е имало цяла цивилизация, основана на ненасилието и взаимопомощта, просъществувала хиляди години. Преди тази матрица да бъде наложена отвън.
« Последна редакция: (Сряда) 04 Април 2018, 18:17 от dido » Активен

Неактивен meander
Hero Member
*****
Публикации: 1798
Пол: Мъж
"Муха влиза само в отворена уста"

« Отговор #35 -: (Сряда) 04 Април 2018, 19:18 »

 Grin
Цитат
Проблема в тази история е, че за да се разтури системата ще ядеме много здрав пердах. И ще го отнесът всички.
Мба само тия дето им се хванат на бастуна.Нали гледам какво става като си чистя сънищата.Даже сега "мина"едно ако го кажа божинката ще е чисто мокър от плюнките си.Колкото повече си чистя сънищата толкова по финни неща излизат.Май скоро ще дзакна баш майсторите.
 Cool
Активен

Ако кажеш истината, не ти се налага да лъжеш.
Ако не знаеш какво да правиш, ела на себе си.

     „Ползата от книгата за този, който няма собствен ум,
       е като ползата от огледало за слепия.”
Неактивен Vale
Jr. Member
**
Публикации: 98
Пол: Мъж

« Отговор #36 -: (Сряда) 04 Април 2018, 19:27 »

Споменах че е имало цяла цивилизация, основана на ненасилието и взаимопомощта, просъществувала хиляди години.

Точно така, имало е и пак ще има. Некъде на този форум сложих предсказания правени от Распутин. Едно от тях примерно казваше, че устройството на обществото, което ще се наложи след апокалипсиса ще се окаже такова, каквото е било в дълбока древност.
Обаче нека си представим, че всички хора изведнъж решът да станат 'будистки монаси' и къде ще намерим толкова будистки манастира за целото население. Човек се ражда на определено място и докато расте е зависим, така че не е свободен. Даже, да предположим че след като порасне, научи отнякъде че тази система е гибелна, той за да постигне самостоятелност, требва да се продава на системата и е много трудно да се измъкне от нея. Освен това веднага го заробват с кредити за жилище, за образование и за какво ли не, за да не мисли да напуска системата. Успешно напусналите сигурно се броят на пръсти и нямат статистическо значение за системата. Все едено още един се е утрепал в автомобилна катастрофа. За кукловодите нищо не се променя. Аз съм съгласен, че кукловодите са заинтересовани да ти обясняват, че си част от системата, но го правят много успешно. Виж какво ще ти кажа - в Библията споменават, че не може да се слугува на два господаря. На пректика какво се получава. Всеки човек е испратен на Земята от Господ с някаква цел. И попадайки на Земята, човекът обаче се оказва слуга на куководите, и може би не испълнява това, за което го е пратил Господ. Не мисля, че в Библията има неща които са писани случайно. Аз лично не мисля, че Господ е много доволен от положението, че хората, които е пратил на Земята са слуги на друг господар. И съм много любопитен, да видя какво ще направи Господ с въпросните 'господари'.
Активен
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #37 -: (Сряда) 04 Април 2018, 20:08 »

Хората се страхуват да напуснат системата, затова дори и не опитват. Страхът е основата на сегашното управление.
А системата се защитава от опита на хората да я напуснат. И не става дума само за кредити и ипотеки, всъщност това е лично решение и не всеки се хваща на тази въдица. Друга уловка е прекрасната високоплатена работа, уредения живот и бъдеще, сигурността. Това се практикува на запад, само и само да си в системата.

Не става дума за будистки монаси, говоря за отшелничество в смисъл че всеки може поне да произвежда собствената си храна. Така няма да е зависим от отровите, продавани в супер/хипермаркетите. Това е началото на личната независимост.

А защо огромния процент от хората работят това, което не им харесва? Защо ден след ден продават личното си време на идиоти? Още повече, че те произвеждат стоки които не издържат и година и отново следва същия цикъл. Аз имам кубинки, произведени през 1956 година и те са още здрави. Това, в което живеем не е цивилизация, щом не може да се произведе нещо издържащо един човешки живот. Това е някаква пародия!

За да се напусне/промени системата е необходимо лично действие на физически план, не става само с наблюдение. Въпроса не е какво ще направи Господ с "господарите", а какво прави всеки от нас.
Активен

Неактивен Vale
Jr. Member
**
Публикации: 98
Пол: Мъж

« Отговор #38 -: (Сряда) 04 Април 2018, 20:36 »

Не става дума за будистки монаси, говоря за отшелничество в смисъл че всеки може поне да произвежда собствената си храна.

Ами при америкосите има закон, който забранява да си произведеш сам храната. Наглосаксонците са много системни хора. Те са се погрижили да не би случайно да вземеш да си правиш храната и да им избягаш. А какво става с генно-модифицираните семена. Продават на фермерите семена всяка година. От реколтата семената са негодни и требва пак да купиш при америкосите. Системата те държи от всякъде за да не мърдаш. Какъв е смисълът на електроните пари? Ако ти блокират картичката не можеш да си ползваш парите. Ако имаш пари в куфар можеш да живееш дълго и да им бягаш, а картичката ти я блокират и веднага си гол и бос. А апокалипсиса идва точно в момента, когато индивида не може да се съпротивлява на системата. Разликата в нивото е колосална и са готови да смачкат всяка съпротива. Убедени са, че са на върхъ и че им е позволено всичко, и точно в този момент ще им се случи апокалипсис. А казвам, че ще го отнесът всички, защото пише, че останалите живи ще завиждат на умрелите. Требва внимателно да се четът свещените книги. Там няма случайни работи - всичко е важно.
Активен
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #39 -: (Сряда) 04 Април 2018, 20:53 »

Живите ще завиждат на умрелите?!
Умрелите и сега са тези, които поддържат във всеки един момент системата и имат всички блага, които тя им предоставя за поддръжката им. Като писах че те самите са системата имах впредвид че унищожаването на системата е съпроводено с умирането на хората, които я съдържат/поддържат. Просто няма друг начин.

Живите сега са тези, които са извън системата, отритнати и низвергнати. Дали завиждат на умрелите за статуса им?
А какво ще кажеш за "Обаче мнозина първи ще бъдат последни, а последните първи"?
Активен

Неактивен The Dark Lord
Full Member
***
Публикации: 132
Пол: Мъж

« Отговор #40 -: (Сряда) 04 Април 2018, 21:11 »

http://www.softisbg.com/library/harry/superstition/Larken_Rose_The_Most_Dangerous_Superstition_BG_scr.pdf
Активен
Неактивен Vale
Jr. Member
**
Публикации: 98
Пол: Мъж

« Отговор #41 -: (Четвъртък) 05 Април 2018, 08:09 »

Последните ще станат първи.

Всичко писано в Библията има няколко смисъла, най-малко два. Например Русия в момента я оплюват в целия запад, който се води да е 'номер едно'. А след апокалипсиса нещата ще се обърнат. Но има и друг смисъл, астрономически. Последния месе от годината ще стане първи месец. Има се в предвид естествено лунен календар и начало на годината на пролетното равноденствие. С други думи ще се премести равноденствието на един месец напред. Наричат го прецесия. Дължи се очевидно на промяна на земната ос и съответно ново място на полюсите.
А за живите и умрелите ти явно съдиш по-строго и от Господ. Ако и горе мислеха като тебе, немаше да правят планове, как да премине апокалипсиса без всички да се укажат избити, а щяха да ни затрият отдавна. Изглежда преценката е, че не сме толкова безнадеждни, щом казват че 1/3 от нас може да остане.
Активен
Неактивен Vale
Jr. Member
**
Публикации: 98
Пол: Мъж

« Отговор #42 -: (Четвъртък) 05 Април 2018, 14:54 »

The Dark Lord, ако не разбираш каква глупостси сложил с горния линк на този форум, това говори много лошо за умствените ти способности. Но ако разбираш каква гадост си сложил и въпреки това го правиш, значи работиш за онези мекерета дети пишат гадостите. Колкото и да се напъвате, нищо нема да постигнете с распространяване на глупости.
Активен
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #43 -: (Четвъртък) 05 Април 2018, 19:21 »

А за живите и умрелите ти явно съдиш по-строго и от Господ.

Въобще не става дума за съдене, това е елементарно наблюдение. Системата се състои от хора, когато тя се срине тези хора или ще умрат, или ще се трансформират.
Всеки човек решава сам Кога и Дали...
Активен

Неактивен Vale
Jr. Member
**
Публикации: 98
Пол: Мъж

« Отговор #44 -: (Четвъртък) 05 Април 2018, 19:57 »

dido, системата има йерархична организация, обикновено я изобразяват като пирамида и има едни говеда, дето се рисуват на върхът на пирамидата и се наричат 'световно правителство'. Като се срути пирамидата никой няма да се трансформира, защото това са фантазии. Ще има голям глад заради разделението на труда. Практически 95% от хората се занимават с работа, различна от добиване на храна. При нарушаване на комуникациите за по дълго време хората ще останат без храна. Например известен е случая с Япония през втората световна, като са задължавали градското население да отглежда храни в двора на къщите. И това е било при голям процент селско население. Освен това има предвиден и природен катаклизъм, от който ще се провали водоснабдяването. Ванга е намеквала за този проблем. И от горе на всичко ще има и война, така че има достатъчно причини по-голямата част от хората да не оцелеят в тези събития. Просто сриването на системата ще стане поради събития водещи до големи жертви. Някак си имам чувството, че очакваш някой да срине системата и за това хората да умират. Просто не става дума за абстракто сриване на системата, а за поредица от природни бедствия и военни действия, които ще доведът системата до сриване. Извинявай, че се придирам, но така според мен е по-точно обяснението.
Активен
Страници: 1 2 [3]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални