Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: За процесът "сънуване"  (Прочетена 3215 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #15 -: (Сряда) 13 Януари 2016, 22:55 »

Наскоро сънувах нещо (рядко помня сънища, още по-малко помня детайли), което ме накара да се замисля за сънищата като цяло. Самият сън не е кой знае колко интересен за разказване. Накратко историята - сънувах някаква голяма зала, добре осветена с големи прозорци. Имаше и чинове като в училище. Имаше и някакъв човек до мен (седнали на столчета) и си говорехме. Питах го нещо (не разбрах какво точно), той ми отговори нещо си. След това сънувах някакви слаби светлинки и след това бях вътре в нещо което мога да определя като голяма сграда, приличаща на стар хотел с големи фоайета, коридори и стаи. Коридорите бяха с червени килими, а стените не ги помня какъв цвят бяха, нещо от сорта на червеникаво - кафеникаво - златисто. Самият сън беше разходка из сградата.

Впечатленията:

1. Сънят не беше осъзнат (нямам опитност с осъзнати сънища), но имаше някакви наченки на мисъл и усещане, че е възможен известен контрол. Все едно правиш нещо за пръв път, гледаш и в първия момент не можеш да се фокусираш, след малко става по ясно. Същото и с придвиждането из "хотела".

2. Усещане за Дежа-Вю. Този тип дежа-вюта при които мястото изглежда познато, без спомен за посещаване преди.

3. Наченките на мисъл. Първата "мисъл" която се появи беше нещо като - еха, споко, това е въображаемо / симулация и нищо (лошо) няма да ти се случи.

4. Първата "хрумка", да намеря огледало в което да се видя. Намерих малко старо кръгло огледало закачено на стена в коридор. Понеже беше нависоко, вдигнах си ръцете да ги видях. Ръце не си спомням да видях. Повдигнах се някак си и видях лице. Беше някакво като одрано червено. После видях и други с подобни лица, бяха се събрали и си говореха нещо, но не отидох при тях, а отидох да видя какво друго има из хотела.

5. Чувството за емоциална дистанция. Гледката на физиономията в огледалото и другите странно изглеждащи не предизвикаха запомняща се емоциална реакция.

6. Една от стаите в която влязох. Беше мрачна с черни ъгли и първото което направих е бързо и страхливо да се огледам дали няма нещо в тъмнината. Не мога да го определя като страх, а по-скоро като механична реакция. На стената имаше и нещо като матиран прозорец от който влизаше светлина, но не достатъчно да се освети и види интериора на стаята.

7. След влизането във въпросната мрачна стая дойде и нова "мисъл". Видя каквото видя, време е за събуждане. Самата мисъл беше непосредствен предшественик на момента на събуждане.

8. Събуждането от сън - беше придружено от някакво странно чувство за идване от някакво друго място. Някакъв странен миг на тишина между съня и събуждането. Имаше и някакво чувство, все едно по тялото преминава слабо електричество. Постоях малко докато намалее и после се протегнах като преди ставане, за да се раздвижа. Имаше и сякаш лека сухота в устата, но не знам, може да е било и от липсата на прием на течности.

В съня май имаше и някакви звуци, сякаш някой ти шепне нещо в ухото. Не ме заитригуваха, не им обърнах внимание и си бяха като фонов шум.

След този сън това което си мисля за сънищата е дали не са някакъв вид симулация където съзнатото и несъзнатото търсят връзка помежду си?

Другото за което си мисля е това което се пише за медитациите и "енергиите". Спомних си за един друг сън, доколкото си спомням, май беше с "присъствие" - събуждането при него беше придружено с леко усещане за вибриране на тялото, различно от "електричеството" от събуждането от горния сън.

В горния ред на мисли, се чудя дали сънищата не съдържат скрит потенциал. Комбинацията между сънища с изявени архетипни елементи (като горе-описания) + някакво ниво на осъзнато сънуване биха били добра комбинация за безопасно изследване и разкриване на това което се крие под прага на съзнанието. Криещи се страхове, сенки, емоции и т.н.         
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #16 -: (Четвъртък) 14 Януари 2016, 09:09 »

"Събуждането от сън - беше придружено от някакво странно чувство за идване от някакво друго място."

Преди време разказвах на едни хора мой сън и използвах почти същия израз - "чувство,че съм бил другаде".
Някои от сънищата ми са с по-различна "текстура" като вътрешно усещане и поради това допускам,че в тях (може да) има някаква степен на външно влияние,казано най-общо.

"След този сън това което си мисля за сънищата е дали не са някакъв вид симулация където съзнатото и несъзнатото търсят връзка помежду си?"

Бих казал,че в някаква степен я намират,нещо като обмен на въздух от стая с отворен прозорец и този отвън.

Сънищата съдържат скрит потенциал,който обаче,според мен не се ограничава в рамките на думата "безопасно".
*****
Дали ladonnae ще се появи отново ,за да продължи тази интересна(за мен поне) тема...
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #17 -: (Четвъртък) 14 Януари 2016, 23:57 »


Сънищата съдържат скрит потенциал,който обаче,според мен не се ограничава в рамките на думата "безопасно".


HomerCat , какви според теб са опасностите на сънуването? Undecided

Така както ги виждам нещата: искаме или не искаме, сънищата се случват. Затова ми направи впечатление сънят, заради различното съобщение - не владееш събитията, владееш себе си. За разлика от другите сънища където съобщението е - не владееш събитията, не владееш и себе си. Сънят "завладява" и не знаеш нито къде се намираш, нито какво се случва. Ако може да се намери някакив вид dreamcatcher отвъд суеверията, защо да не се проучи тази възможност?

Може би историята на Роузмери и Джонас от филма The Giver е добра илюстрация за това което си мисля. При срещата с "непознатото", Джонас успя да се овладее и се научи да прави преценка, и да постъпва правилно. Роузмери не е могла да приеме "непознатото" такова каквото е, започнала да полудява и са я пратили където са я пратили.

Ако историята на Роузмери и Джонас има нужда от оцветяване с митология, сещам се за легендата за Фаетон , митът за Райската градина с двете дървета, също и за страховитото гностическо божество Абраксас (Юнг - автобиография от Аниела Яфе). За добро или лошо, нещата са такива каквито са и ако в действителност еволюцията ни води към да го наречем "световна душа", защо да не използваме всяка възможност която ни се предоставя да научим нещо повече, дори и под формата на странни сънища?
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен Веско
Hero Member
*****
Публикации: 648

« Отговор #18 -: (Петък) 15 Януари 2016, 00:12 »

http://hermesbooks.com/p-tevoditel-na-jasnite-s-nischa.html
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #19 -: (Петък) 15 Януари 2016, 02:53 »

До bg2:

Относно опасностите.Първо,не искам да плаша никого,но допускам,че поне някои хора "хващат сигнал" от т.нар. астрал в някои от фазите на съня си.И някои от тези някои биха могли в определени случаи да почувстват неприятно влияние от т.нар. "същности",ако се занимават с различни сънувачески практики.

bg2:
Re: Хипотези и спекулации на тема инкарнации
« Отговор #265 -: (Вторник) 30 Декември 2014, 13:21 »

Не изключвам варианта и за външна намеса при които дяволите и демоните да са съществуващи духовни същества които се "лепят" и смущават определен тип умове и сензитивни личности. Някъде във форума май имаше нещо като "четеш Кастанеда - получаваш летачи", или нещо от този сорт. Нещо такова имам предвид. 


Подчертал съм в твоето изказване,че опасностите са само за някои хора,при това евентуално.Общо взето,сънуването не е по-опасно от пресичане на кръстовище(което пък не е 100 % безопасно).

"защо да не използваме всяка възможност която ни се предоставя да научим нещо повече, дори и под формата на странни сънища?"

Съгласен съм с това.А Веско,смятам аз е по-компетентен да се изкаже за евентуални опасности/ползи и въобще за сънувачески практики.

Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен angel.face
Newbie
*
Публикации: 4
Пол: Жена

« Отговор #20 -: (Понеделник) 18 Януари 2016, 12:55 »

Изключително често по време на сънуване имам усещане за дежа ву за местата, които виждам. Има ли техники чрез които мога да получа повече информация от сънищата си или трябва да изчакам нещата да се случат от самосебе си?
Активен
Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #21 -: (Понеделник) 18 Януари 2016, 15:01 »

По време на сън човек обикновенно сънува,  онова което крие подсъзнанието му и обикновенно  местата,  на които се намира са тези които посещава и на яве.

Дежавю - нещо,  което вече се е случвало.

Например скарваш се с приятеля си и после сънуваш същото или сънуваш как му се дообесняваш,  понеже си нямала смелост да му кажеш в очите всичко. Smiley ( Това е само пример ! )

Сънищата са няколко вида.
Но вие казвате : Дежавю. Обикновенно емоционалните сънища са такива. По-добре не им обръщайте внимание.
Активен

Живота е свещен.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #22 -: (Понеделник) 18 Януари 2016, 15:27 »

1. Има техники,но първо трябва,запознавайки се с тях да ги осмислиш,преди да започнеш занимания.
 2. "или трябва да изчакам нещата да се случат от самосебе си?"
Кой може да ти каже вместо теб,какво "трябва"?Ако ти се занимава-опитай,ако ти се изчаква -изчаквай.А може и да изчакаш,докато решиш кое от двете. Smiley

http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%F2%EE%F2

Лаберж, Стивън   Светът на осъзнатото сънуване

Като за начало ми се струва подходящо.
*****
herrian,
"По-добре не им обръщайте внимание."

Това е неаргументирано твърдение.А това е аргументирано:
По-добре не им обръщайте внимание,защото.../постави аргумент/...

Дано не съм бил заядлив.В конкретен случай аргументите биха могли да са основателни.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #23 -: (Понеделник) 18 Януари 2016, 15:54 »

Прав си,   HomerCat,  доста общо го казах,  все едно махвам с ръка,  но няма как да знам доколко е сериозно и от какво естество е проблема.

Съществуват няколко вида сънища и по-емоционалните са опасни,  ако човек си втълпи,  че това което сънува непременно ще се случи. Ние сме господари на съдбата си и тя е в наши ръце. Сънищата също. Човек има силата да ги променя,  така както има силата да променя съдбата. Затова,  ако има нещо притеснително в съответния сън може да бъде променено с мисъл,  след като се осъзнае,  че това е само един сън.
« Последна редакция: (Понеделник) 18 Януари 2016, 16:16 от herrian » Активен

Живота е свещен.
Неактивен зеленика
Newbie
*
Публикации: 41
Пол: Жена

« Отговор #24 -: (Неделя) 12 Февруари 2017, 01:00 »

Някой плаче ли насън, с истински сълзи? Една моя приятелка, откакто се помни, доста често плаче и насън и наяве. Събужда се с мокра възглавница и подути очи всеки път и понякога дори продължава да плаче и след като се е събудила, дори и да не помни съня си, просто защото изпитва  голяма мъка? Аз лично понякога съм се смяла или говорила, но не съм пуснала нито една истинска сълза насън. Това не ви ли се струва странно?
Активен
Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #25 -: (Неделя) 12 Февруари 2017, 09:58 »

Така, както има Създания хранещи се с отрицателна енергия, има и такива захранващи се с положителна. И какво му остава на човек,  след като го издуи здраво подобен  смукач? Остава му мъката,  негатива.

Но има спасение и от едните и от другите. С добро: някога хората не напразно са казвали молитва преди сън. Или с лошо: атакуваш със същото което усещаш откъм противника и горко му, понеже ние сме Смъртни и това ни поставя под протекцията на най-висшите инстанции. Никой нищо неможе да ни стори без наше съгласие. Дори страхът не е страшен,  тъй като е само илюзия.
Активен

Живота е свещен.
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални