Страници: 1 [2] 3 4 ... 6   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Централни банки + Неолиберализъм  (Прочетена 6755 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен ladonnae
Sr. Member
****
Публикации: 319

« Отговор #15 -: (Сряда) 11 Юни 2014, 19:16 »

Страшкоу, претупала съм нещата...
Няма да развивам теми по публично-правни науки, но ако много настояваш- мога.  Grin
(Системата е обсъждана много пъти от по-обстоятелствени хора. Банките, държавата и организираната престъпност действат на един и същи принцип – този на туморното образувание, като по този начин дори гнева не може да се концентрира и канализира.)

Казваш, че няма реални пари. Така е, нищо че за някои са по-реални, отколкото за други. В "икономическите среди" парите също са твърде разтегливо понятие Wink. Истинската им стойност не е номинала върху банкнотата, нито в каквито и да било авоари, ценности, собственост и т.н. Не е в златото, което макар и предмет на алхимични (транс)мутации, само по себе си е парче метал. Ако имахме колонизатори, за които триците значеха нещо, то те щяха да бъдат също толкова ценни. Същественото е значението, което им се придава и начина по който се използва. Какво е златото за роба – дрънкулка, нищо повече, която никога няма да бъде достатъчно дебела, за да замени скършеното его и достойнство. И няма да знае как да я употреби по друг начин, освен да си я забоде някъде или океси на врата.  Да, той ще прочете, че има недостъпни „съкровищници”, в които стои на кюлчета и евентуално разни други подробности. Нищо повече. Златото не е по-различно от парите и значението им в скапаното ни общество- възможност за избор (простичко казано). А не би трябвало. И не е…Защото когато тази вариантност има предпоставки като култура, знание, адаптивност, въображение/лудост … и количеството започне да отстъпва качествено, пестейки време, средства и енергия, едва тогава би могло да стане въпрос за свобода.
Колко са свободни хората сега, след като се бият по моловете, за да дадат трудно изкараните си средства за глупости и боклуци? Или губят ценно време на работа и по опашки/чакални, нервирайки се за простотии? Колко са свободни, след като разчитат на здравните и пенсионните си осигуровки, които са свършили още преди да мигнат, за да имат здраве и спокойни старини? Колко от тях ще приключат агонизирайки на системи и клизми под циничните погледи на медицинският нисш персонал, самотни, ненужни, отчаяни, предали се отдавна? Колко от нещастието на света си усетил, когато такива, отказали се от всичко истински ценно, имат наглостта да ти се бъркат в живота и изборите? Колко хора са ти натяквали да си живееш живота и не мислиш за нищо? Точно както преди да те поставят под хипноза?  
**************
….Ценно е това, което наистина има значение. Смисълът е субективно явление. Но след като дори престъпността, за бога еволюира и се адаптира, защо ние да стоим на едно място?
Добрата новина е, че неволята учи. Smiley Разбираш че:
-няма да бъдеш здрав, ако не разчиташ на себе си, търсиш начини.
-няма да имаш пълноценно съществуване, когато играеш по чужди правила, търсиш начини.
-няма да бъдеш никога щастлив, разчитайки на мимолетни удоволствия…
Осъзнаваш че винаги има начин. Просто са различни и красотата на живота е да ги откриеш.
Приемаш че дълго, може би цял живот ще бъдеш сам, но не и самотен. Не и смазан, не играчка, не отегчен…
Наблюдаваш, учиш, измисляш как без да губиш себе си, да се адаптираш и най-малкото- приключенското чувството за хумор е гарантирано. Не повтарящите се до втръсване вицове Smiley
А може би за всичко е виновен гадният Езоп с идиотската му басня, онеправданото щурче и работливата, скучна мравка. Sad  Smiley
« Последна редакция: (Сряда) 11 Юни 2014, 19:24 от ladonnae » Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #16 -: (Петък) 13 Юни 2014, 11:03 »

Страшкоу, претупала съм нещата...
Няма да развивам теми по публично-правни науки, но ако много настояваш- мога.  Grin
Аха, като ти дойде музата, драсни един трактат. Smiley Имаш интересна позиция за банкнотките.
Активен
Неактивен blade
Newbie
*
Публикации: 34

« Отговор #17 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 11:06 »

Отговорът е много прост и се състои от 1 думичка - Неолиберализъм....
Доста съм писал из форума за него, и статии съм поствал.....
Та по същество.
Идеите на неолиберализма са по-малко държава, даже никаква, а повече частен сектор....
По този начин голямите икономически отрасли попадат в ръцете на голямите компании, понеже малкия човек не може да си позволи да си направи ЕРП или банка.....Та така ....
По този начин извън борда остава хем държавата, хем малкия човек.....
И естествено, че когато държавите трябва да търсят пари, те се обръщат към частните банки, понеже няма държавни.....Ся схвана ли от къде идват бедите ни....
Неолиберализъм + Фасадна(представителна) демокрация = НСР или по-просто казано глобализъм .
И не забравяй, че при глобализма малките хора като нас са ненужна съставка в живота на едрия капитал.....те си имат роботи и високо технологични джаджи да им вършат работата....
За това и в глобален мащаб расте безработицата и се появи поколенията на ненужните....
Просто голямите батковци нямат нужда от 6-7 млрд. обслужващ персонал, а само от 600-700 млн. ..... Факт....

Реално, на нас ни представят неолиберализма като нещо идеално,а всъщност практически е нещо различно. Например неолибералите искат по-малко държава в икономиката, но всъщност се получава така,че тези които са срещу държавата притежават корпорации, които са се слели с държавата и чрез държавата командват. И според "неолибералите" по-малко държава ще е полезна на дребния бизнес.  Grin
Активен
Неактивен ladonnae
Sr. Member
****
Публикации: 319

« Отговор #18 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 13:43 »


Аха, като ти дойде музата, драсни един трактат. Smiley

ОК, но лекцията няма да бъде по публично-правни науки. Мисля че с темата и това, за което питаш, по-скоро се връзва въпросът с теорията на парите.

Под пари в тесен смисъл се разбират банкнотите и монетите. Това е популярният смисъл на понятието пари. Тези пари в съвременната парична система са само малка част от парите. Терминът пари в широк смисъл, обхваща цялото парично обръщение извън банковата система и държавния административен сектор, т.е. парите в частния сектор и всички депозити (влогове) на частния сектор, които могат да се ползват като платежно средство. Това е определението, но интересно защо толкова широкият смисъл НЕ обхваща парите на банковият и публичен сектор.

Из реферат на незнаен студент по икономика:
(случайно подбран, доколкото изобщо има нещо такова като случайност. Наклоненият шрифт, удебеляванията, подчертаването, емотиконите, леките корекции и съкращенията са мое дело)

„…Заедно със стоката парите са най-старата икономическа категория около която винаги е имало известна загадка или мистерия (magic). Парите са един от фундаменталните символи на цивилизацията. Първоначално се счита, че думата пари произлиза от думата добитък – едно от многото неща, което се използва за пари.(това не го знаех, но звучи логично Wink) До началото на 20 век на парите са посветени повече от 5-6 хиляди книги. Предполага се, че през 20 век книгите се умножават двойно и тройно.  Въпреки това загадката на феномена пари продължава да съществува и сега, да се изучава и анализира, защото нарастването на количеството на парите в отделното лице го прави по-богато, но нарастването на парите в страната с нищо не я прави по-богата, а напротив – води до инфлация и най-различни неблагоприятни  последици. Сложността на парите се обяснява с тяхното необикновено свойство да въплъщават в себе си способността да се разменят за всички други стоки (и услуги). Парите са намират в процес на постоянна еволюция.
( Кратка история : http://iskamdaznam.com/8474)

......
Благодарение на тези качества (висока стойност в малки количества, лесна преносимост, делимост, еднородност и съхраняемост) благородните материали изпълняват функции на пари. (защо точно те да бъдат ценност?) Връзката между паричните знаци и златото (ето че вече сме по-конкретни) се е осъществявала чрез мащаба на цените, т.е чрез количеството злато, което по законодателен път е прието за парична единица в една страна.
…..
1971г от 15 август – Ричард Никсън (ам. Президент) отмени този мащаб на цените, с което прекъсна връзката между парите и златото. Златото вече не е пари. Настъпи демонетизация. (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F)Въпреки това и сега златото фигурира в балансите на ЦБ.
…..
При характеризирането на съвременните пари съвременната монетарна теория прилага монетарен подход, т.е. изхожда от функциите им. Счита се, че на парите са присъщи следните функции:
1)разменно средство- Най-често предоставяме нашия труд
2)сметна единица
3)средство за съхранение на стойността
4)средство за погасяване на дългове

Парите имат редица предимства Smiley:
1)водят до съкращаване на издръжката на обръщението (в чий интерес?)
2)стимулират специализацията на производството и търговията и така способстват за повишаването на ефективността (локум)
3)позволяват избор на стоките, количеството, което желаем (не сами по себе си и не за всеки)
4)позволяват времето и мястото на покупката (добре, че са те иначе и времето, и пространството, ще се свият Smiley)

Парите изпълняват тази функция благодарение на доверието към тях. Нима?! Grin

Фидуциарна емисия(http://www.finance5.bg/glossary/word/209.html) – изградена на доверие Smiley
Парите в тази функция следва да са законно платежно средство, емитирано от държавата съгласно закона.
Разбира се, определящо е доверието Smiley
…….
ПАРИЧЕН АГРЕГАТ е такова групиране на активите, което служи като алтернатива за измерване на паричната маса в обръщение. Тези парични агрегати са съгласувани с МВФ и прилагат във всички страни. У нас са съгласувани с Европейската ЦБ – 14.02.04г.
(http://svyat.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%84/)

…………
Теории за същността и ролята на парите

1. Металическа теория на парите
Създадена  от меркантилистите Grin, които първи ни дават една сравнителна пълна теория за парите. Можем от своя страна да я обособим на класически (Признаване на златото и среброто като единствен вид богатство или отъждествяването на общественото богатсво с благородните метали) и неометализъм. ….
2. Парите като техническо средство – създател е класикът Адам Смит
Той счита, че най-евтините пари са книжните пари и отхвърля тезата, че те са богатсво на народите. За него парите служат само като срество за закупуване на стоки…..
3. Номиналистическа теория за парите
Според тази теория парите са една абстрактна единица за пресмятане и нищо повече. Те не притежават собствена субстанционалност (вътрешна стойност). Георг Кнап ( 1905г – ‘’Държавна теория на парите’’)- тя счита парите като теория на държавната власт и разглежда платежната им сила не като резултат от притежавана собствена стойност, а като такава, която е установена от държавата по законодателен път. Затова те се нарича държавна теория на парите.
4. Количествена теория за парите и равнището на цените
Създадена през 16-17 столетие, когато в Европа приижда мощен поток от злато и сребро от Америка. В резултат на това рязко се е увеличил потокът на пари в обръщение. Ръстът на количеството на злато и сребро е спаднал с ръста на равнището на цените и е видяна причинно – следствената връзка. Тази теория установява, че стойността на парите, независимо дали са книжни или металически, и цените на стоките зависят от количеството на парите в сферата на обръщение...
Според  Ир. Фишер (1911 г – ‘’Покупателната сила на парите’’) стоките и парите имат субективна ценност, която обаче не може да се измерва. Тази празнота Фишер замества с категорията покупателна сила на парите. За него тя се определя с количеството материални блага, което може да се закупи с 1 парична единица и следователно зависи както от стойността на стоките, така и от стойността на самите пари. ....(формули)
Количествен вариант на КЕЙМБРИДЖСКАТА ШКОЛА – Пиц и Маршал.-изключително голяма роля се отделя на парите като средство за съхранение и натрупване и поведението на отделните индивиди .
Дж. М. Кейнс - Той разглежда парите като законно платежно средство напълно откъснато от златото, но в същото време определя тяхната стойност с количеството на парите в сферата на обръщението и счита, че чрез държавното регулиране на количеството на парите и валутните *урсове може да се регулира развитието на цялата икономика.
Следващите представители на тази теория са ЧИКАГСКАТА ШКОЛА, известна като монетаризъм или неокласицизъм.
Според Фридман неблагоприятното функциониране на икономиката е свързано с безработицата, инфлацията и др. , произтичащи от неправилната парична политика, която е функция на държавата.
Новото поколение икономисти от 80те години на 20 век са насочили вниманието си към икономиката в краткосрочни времеви интервали. Класическата количествена теория не е могла да предвиди Великата икономическа криза. Фридман и неговите сътрудници отбелязват, че от 1852 до 1986г  икономиката на САЩ е преминала през 30! делови цикли. Най-продължителен и най-лош е Великата депресия от 1929 – 1933г. Макар циклите да са се изменяли по своята продължителност и дълбочина, те са имали обща характеристика
Пик – свиване – дъно –растеж– пик

(https://www.google.bg/search?q=%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8&client=firefox-a&hs=INT&rls=org.mozilla:bg:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=mWqdU4SPGfH70gWWhIHgBQ&ved=0CCoQsAQ&biw=1440&bih=705)
……………….и т.н..”

Сигурно си гледал „ Money as debt” (http://www.youtube.com/watch?v=3zmvq_Cs6-E) на Paul Grignon. Ще се повторя, но според  мен най-точно е обяснението за същината на парите в култовата сцена от „Вълкът от Уолстрийт” между Марк Хана ((Матю Макхонаки(или поне прилича на него)) – старши брокер и Джордан Белфорт (Леонарди ДиКаприо) – все още новобранец:
98
00:08:48,286 --> 00:08:51,464
Първият му ден на Уолстрийт.
Дай му време.

-Господин Хана, взимате наркотици през деня и успявате да работите?
-Как иначе да работи човек? Кокаин и *урви, приятелю.
-Ясно. Изключително развълнуван съм да бъда част от фирмата ви. Клиентите ви са напълно...
-Майната им на клиентите. Единствената ти отговорност е да имаш приходи.….Прехвърляй парите на клиентите в твоя собствен джоб.
-Не е ли изгодно за всички, ако клиентите също печелят?
-Не. Правило номер едно на Уолстрийт. Дори да си Уорън Бъфет или Джими Бъфет, не знаеш дали акциите ще се качат, спаднат или ще се въртят. Не зависи от брокерите. Фикция. Знаеш ли какво е фикция?
-Нещо измислено.
-Да, фикция-микция...Вълшебен прашец, не съществува. Никога не се е посипал, няма го. Не е истински, ясно?
-Ясно.
-Следи ми мисълта. Ние не създаваме нищо.
-Не.
-Ако твой клиент купи акции на 8, а сега са на 16, той е щастлив, иска да ги осребри. Да изтича вкъщи с парите си. Не му позволяваш да го стори. Защото тогава би било истинско. Какво правиш? Имаш друга брилянтна идея. Други акции, в които да инвестираш печалбата му. И той ще се съгласява всеки път, защото са пристрастени. А ти правиш същото отново и отново. Клиентът мисли, че е червив с пари. Което е така, на хартия. Но ти и аз, брокерите? Прибираме се с купища пари. От комисионни, *опеле!
-Ясно. Невероятно е, сър.Много съм развълнуван.
- Така и трябва.
(censored Smiley)
….-Въртене, схващаш ли?
- Въртене.
-Дръж клиентите на виенското колело. Паркът е отворен всеки ден, цялата година. Всяко десетилетие, всеки век. Това е. Такава е играта. Маслинка?
- Благодаря.


« Последна редакция: (Неделя) 15 Юни 2014, 13:52 от ladonnae » Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #19 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:25 »

ОК, но лекцията няма да бъде по публично-правни науки. Мисля че с темата и това, за което питаш, по-скоро се връзва въпросът с теорията на парите.

Под пари в тесен смисъл се разбират банкнотите и монетите. Това е популярният смисъл на понятието пари. Тези пари в съвременната парична система са само малка част от парите. Терминът пари в широк смисъл, обхваща цялото парично обръщение извън банковата система и държавния административен сектор, т.е. парите в частния сектор и всички депозити (влогове) на частния сектор, които могат да се ползват като платежно средство. Това е определението, но интересно защо толкова широкият смисъл НЕ обхваща парите на банковият и публичен сектор.

Из реферат на незнаен студент по икономика:
(случайно подбран, доколкото изобщо има нещо такова като случайност. Наклоненият шрифт, удебеляванията, подчертаването, емотиконите, леките корекции и съкращенията са мое дело)

„…Заедно със стоката парите са най-старата икономическа категория около която винаги е имало известна загадка или мистерия (magic). Парите са един от фундаменталните символи на цивилизацията. Първоначално се счита, че думата пари произлиза от думата добитък – едно от многото неща, което се използва за пари.(това не го знаех, но звучи логично Wink) До началото на 20 век на парите са посветени повече от 5-6 хиляди книги. Предполага се, че през 20 век книгите се умножават двойно и тройно.  Въпреки това загадката на феномена пари продължава да съществува и сега, да се изучава и анализира, защото нарастването на количеството на парите в отделното лице го прави по-богато, но нарастването на парите в страната с нищо не я прави по-богата, а напротив – води до инфлация и най-различни неблагоприятни  последици. Сложността на парите се обяснява с тяхното необикновено свойство да въплъщават в себе си способността да се разменят за всички други стоки (и услуги). Парите са намират в процес на постоянна еволюция.
( Кратка история : http://iskamdaznam.com/8474)

......
Благодарение на тези качества (висока стойност в малки количества, лесна преносимост, делимост, еднородност и съхраняемост) благородните материали изпълняват функции на пари. (защо точно те да бъдат ценност?) Връзката между паричните знаци и златото (ето че вече сме по-конкретни) се е осъществявала чрез мащаба на цените, т.е чрез количеството злато, което по законодателен път е прието за парична единица в една страна.
…..
1971г от 15 август – Ричард Никсън (ам. Президент) отмени този мащаб на цените, с което прекъсна връзката между парите и златото. Златото вече не е пари. Настъпи демонетизация. (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F)Въпреки това и сега златото фигурира в балансите на ЦБ.
…..
При характеризирането на съвременните пари съвременната монетарна теория прилага монетарен подход, т.е. изхожда от функциите им. Счита се, че на парите са присъщи следните функции:
1)разменно средство- Най-често предоставяме нашия труд
2)сметна единица
3)средство за съхранение на стойността
4)средство за погасяване на дългове

Парите имат редица предимства Smiley:
1)водят до съкращаване на издръжката на обръщението (в чий интерес?)
2)стимулират специализацията на производството и търговията и така способстват за повишаването на ефективността (локум)
3)позволяват избор на стоките, количеството, което желаем (не сами по себе си и не за всеки)
4)позволяват времето и мястото на покупката (добре, че са те иначе и времето, и пространството, ще се свият Smiley)

Парите изпълняват тази функция благодарение на доверието към тях. Нима?! Grin

Фидуциарна емисия(http://www.finance5.bg/glossary/word/209.html) – изградена на доверие Smiley
Парите в тази функция следва да са законно платежно средство, емитирано от държавата съгласно закона.
Разбира се, определящо е доверието Smiley
…….
ПАРИЧЕН АГРЕГАТ е такова групиране на активите, което служи като алтернатива за измерване на паричната маса в обръщение. Тези парични агрегати са съгласувани с МВФ и прилагат във всички страни. У нас са съгласувани с Европейската ЦБ – 14.02.04г.
(http://svyat.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%84/)

…………
Теории за същността и ролята на парите

1. Металическа теория на парите
Създадена  от меркантилистите Grin, които първи ни дават една сравнителна пълна теория за парите. Можем от своя страна да я обособим на класически (Признаване на златото и среброто като единствен вид богатство или отъждествяването на общественото богатсво с благородните метали) и неометализъм. ….
2. Парите като техническо средство – създател е класикът Адам Смит
Той счита, че най-евтините пари са книжните пари и отхвърля тезата, че те са богатсво на народите. За него парите служат само като срество за закупуване на стоки…..
3. Номиналистическа теория за парите
Според тази теория парите са една абстрактна единица за пресмятане и нищо повече. Те не притежават собствена субстанционалност (вътрешна стойност). Георг Кнап ( 1905г – ‘’Държавна теория на парите’’)- тя счита парите като теория на държавната власт и разглежда платежната им сила не като резултат от притежавана собствена стойност, а като такава, която е установена от държавата по законодателен път. Затова те се нарича държавна теория на парите.
4. Количествена теория за парите и равнището на цените
Създадена през 16-17 столетие, когато в Европа приижда мощен поток от злато и сребро от Америка. В резултат на това рязко се е увеличил потокът на пари в обръщение. Ръстът на количеството на злато и сребро е спаднал с ръста на равнището на цените и е видяна причинно – следствената връзка. Тази теория установява, че стойността на парите, независимо дали са книжни или металически, и цените на стоките зависят от количеството на парите в сферата на обръщение...
Според  Ир. Фишер (1911 г – ‘’Покупателната сила на парите’’) стоките и парите имат субективна ценност, която обаче не може да се измерва. Тази празнота Фишер замества с категорията покупателна сила на парите. За него тя се определя с количеството материални блага, което може да се закупи с 1 парична единица и следователно зависи както от стойността на стоките, така и от стойността на самите пари. ....(формули)
Количествен вариант на КЕЙМБРИДЖСКАТА ШКОЛА – Пиц и Маршал.-изключително голяма роля се отделя на парите като средство за съхранение и натрупване и поведението на отделните индивиди .
Дж. М. Кейнс - Той разглежда парите като законно платежно средство напълно откъснато от златото, но в същото време определя тяхната стойност с количеството на парите в сферата на обръщението и счита, че чрез държавното регулиране на количеството на парите и валутните *урсове може да се регулира развитието на цялата икономика.
Следващите представители на тази теория са ЧИКАГСКАТА ШКОЛА, известна като монетаризъм или неокласицизъм.
Според Фридман неблагоприятното функциониране на икономиката е свързано с безработицата, инфлацията и др. , произтичащи от неправилната парична политика, която е функция на държавата.
Новото поколение икономисти от 80те години на 20 век са насочили вниманието си към икономиката в краткосрочни времеви интервали. Класическата количествена теория не е могла да предвиди Великата икономическа криза. Фридман и неговите сътрудници отбелязват, че от 1852 до 1986г  икономиката на САЩ е преминала през 30! делови цикли. Най-продължителен и най-лош е Великата депресия от 1929 – 1933г. Макар циклите да са се изменяли по своята продължителност и дълбочина, те са имали обща характеристика
Пик – свиване – дъно –растеж– пик

(https://www.google.bg/search?q=%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B8&client=firefox-a&hs=INT&rls=org.mozilla:bg:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=mWqdU4SPGfH70gWWhIHgBQ&ved=0CCoQsAQ&biw=1440&bih=705)
……………….и т.н..”

Сигурно си гледал „ Money as debt” (http://www.youtube.com/watch?v=3zmvq_Cs6-E) на Paul Grignon. Ще се повторя, но според  мен най-точно е обяснението за същината на парите в култовата сцена от „Вълкът от Уолстрийт” между Марк Хана ((Матю Макхонаки(или поне прилича на него)) – старши брокер и Джордан Белфорт (Леонарди ДиКаприо) – все още новобранец:
98
00:08:48,286 --> 00:08:51,464
Първият му ден на Уолстрийт.
Дай му време.

-Господин Хана, взимате наркотици през деня и успявате да работите?
-Как иначе да работи човек? Кокаин и *урви, приятелю.
-Ясно. Изключително развълнуван съм да бъда част от фирмата ви. Клиентите ви са напълно...
-Майната им на клиентите. Единствената ти отговорност е да имаш приходи.….Прехвърляй парите на клиентите в твоя собствен джоб.
-Не е ли изгодно за всички, ако клиентите също печелят?
-Не. Правило номер едно на Уолстрийт. Дори да си Уорън Бъфет или Джими Бъфет, не знаеш дали акциите ще се качат, спаднат или ще се въртят. Не зависи от брокерите. Фикция. Знаеш ли какво е фикция?
-Нещо измислено.
-Да, фикция-микция...Вълшебен прашец, не съществува. Никога не се е посипал, няма го. Не е истински, ясно?
-Ясно.
-Следи ми мисълта. Ние не създаваме нищо.
-Не.
-Ако твой клиент купи акции на 8, а сега са на 16, той е щастлив, иска да ги осребри. Да изтича вкъщи с парите си. Не му позволяваш да го стори. Защото тогава би било истинско. Какво правиш? Имаш друга брилянтна идея. Други акции, в които да инвестираш печалбата му. И той ще се съгласява всеки път, защото са пристрастени. А ти правиш същото отново и отново. Клиентът мисли, че е червив с пари. Което е така, на хартия. Но ти и аз, брокерите? Прибираме се с купища пари. От комисионни, *опеле!
-Ясно. Невероятно е, сър.Много съм развълнуван.
- Така и трябва.
(censored Smiley)
….-Въртене, схващаш ли?
- Въртене.
-Дръж клиентите на виенското колело. Паркът е отворен всеки ден, цялата година. Всяко десетилетие, всеки век. Това е. Такава е играта. Маслинка?
- Благодаря.Ама мисълта ти се движи на подскоци. Smiley  Мерси за гледната точка. Аз обаче не разбирам каква е нуждата да се създават теории за произхода на парите, при положение че всичко е ясно. Това е все едно да създаваме теории за направата на дизеловия двигател. Рудолф Дизел го е сглобил и е ясно как функционира. Както двигателя, така и парите са създадени от човека и според мен няма нищо за гадаене.
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #20 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:27 »

Например неолибералите искат по-малко държава в икономиката, но всъщност се получава така,че тези които са срещу държавата притежават корпорации, които са се слели с държавата и чрез държавата командват.
Споделям мнението ти - формулирал си неолиберализма в едно изречение. hi
Активен
Неактивен ladonnae
Sr. Member
****
Публикации: 319

« Отговор #21 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:28 »

.... при положение че всичко е ясно. ....няма нищо за гадаене.

Е, ти така ме попита, че не знаех от къде да започна. Можеше да уточниш, че всичко ти е ясно и какво точно е то Smiley
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #22 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:37 »

Е, ти така ме попита, че не знаех от къде да започна. Можеше да уточниш, че всичко ти е ясно и какво точно е то Smiley
Че единственото легитимно използване на парите е като разменно средство между хората за стоки и услуги. Без значение в кой сектор - частен, побличен, държавен и каквото друго подразделение има.


П.П: Всъщност и аз не знаех какво точно да те попитам. Така че проблемът не е в теб. Smiley
« Последна редакция: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:43 от Страшкоу » Активен
Неактивен ladonnae
Sr. Member
****
Публикации: 319

« Отговор #23 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:43 »

Хм...оставяме настрана легитимността, определена от институциите. Ще трябва да поговорим за благата. Но този път сподели, ако обичаш, какво определяш като благо?
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #24 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:47 »

Това което хората наричат - стоки и услуги и ги употребяват помежду си за тяхното развитие.
------------------------------------
Че единственото легитимно използване на парите е като разменно средство за блага.
Активен
Неактивен ladonnae
Sr. Member
****
Публикации: 319

« Отговор #25 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:54 »

Не е точно така, дори според теорията. И все пак - здраве, независимост, обучение, просперитет, благоденствие, облагородяване... са думите, които ми идват на прима виста. Може би ще се опитам да развия тема с наличните знания и е(к)зотериката.

Но междувременно, всеки би могъл да ги свърже с околната действителност.
« Последна редакция: (Неделя) 15 Юни 2014, 15:59 от ladonnae » Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #26 -: (Неделя) 15 Юни 2014, 16:00 »

Обаче това което пиша не е теория на подобие на теорията за големия взрив за създаването на Вселената. Тук няма място за гадаене, а за логика. Нещата според мен са видни черно на бяло.

Ако парите не се използват за обмяна на блага се опорочава системата. Ето два начина да се опорочи системата:

1. От парите създаваш пари - правиш лихва. Лихварчетата са специалисти в тази сфера. Техният девиз е - защо да работя, след като парите могат да работят за мен.

2. Парите се създават от нищото под формата на дълг. Ние всички граждани, ЕТ търговци, Фирми, държавна админстрация, правителство, президент теглим заеми от частни банки. Има и други начини.

Добре, драсни после - ще е интересно да се обсъди темата. hi
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #27 -: (Понеделник) 16 Юни 2014, 12:33 »

Християнството също се е борило срещу лихварството. Намерих няколко материала в интернет: Каноните на св. Православна църква

Канони от Първия вселенски събор в Никея (325 г) - Канон 17
Понеже мнозина от причислените към клира, увлечени от жажда за богатство и лихварство, забравят Божественото писание, което казва: парите си да не даваш под лихва (Пс. 14:5) и като дават в заем, искат стотен прираст, светият и велик събор постанови да се низвергва от клира и да бъде вън от църковния чин такъв, който след това определение почне да взима лихва върху дадено в заем или да върши същото под друг вид, или да се ползва от половината на лихвата, или пък измисля нещо друго заради срамна печалба.

Канони от Пето-шестия вселенски събор (Трулски 692 г) - Канон 10
Епископ, презвитер или дякон, който взима лихва, или така наречени стотни, или да престане или да бъде низвергнат.


Последните осъждания които намерих относно лихварството са на папа Бенедикт XIV през 1745 г: ON USURY AND OTHER DISHONEST PROFIT
След това християнството като че ли спира да взема отношение в борбата срещу лихварчетата. И това съвпада с момента когато на Ротшилд му се отваря парашута и започва експанзията с централните банки в Европа и след това и в САЩ.
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #28 -: (Понеделник) 23 Юни 2014, 14:38 »

Съотношението на хартиените спрямо цифровите пари.
Когато се говори за много пари, хората си представят някакви купища от струпване на хартиени пари в трезор на банката. Нещо на подобие на това:Но това няма нищо общо със настоящата действителност. По данни на експерти във финансовата система повече от 98% от всичките пари в обръщение на цялата планета са цифрови и съществуват единствено в паметта на хард-диска на компютъра на банката. Останалите 1-2% са тези които ги знаем като хартиени и метални монети. Когато се каже по новините, че световната банка отпуска спасителен заем от порядъка на милиарди към някоя държава - всъщност не се пренасят физически чували с хартиени пари, а служителят от световната банка набира от клавиатурата на компютъра съответното число и отпуснатите пари се прехвърлят в компютъра на банката в съответната държава. Между компютрите на различните банки просто се прехвърлят нули и единици.
http://store.picbg.net/pubpic/9B/74/47bc8903503d9b74.jpg
Централни банки + НеолиберализъмКогато човек се разплаща с големи сметки, купува си например жилище, автомобил и т.н. реално погледнато хартиените пари не участват в сделката. Банковия служител, просто въвежда от клавиатурата поредица от цифри и парите на купувача се прехвърят в сметката на продавача. Друг пример: Бил Гейтс е милиардер, на планетата има много милиардери и милионери. Тези баснословни суми нямат хартиен аналог или аналог в злато. Ако се каже, че Бил Гейтс притежава 60 млрд. долара, то това означава че в паметта на хард-диска на компютъра има записано число - 60 000 000 000. Или за да сме по точни в цифров вид 60 млрд. се записват така - 110111111000010001110101100000000000.

П.П: Нещата които пиша са откъснати, но след това ще се опитам да ги подредя в последователност. Засега коментарите не са много свързани и нямат ясен смисъл. Някой ако схваща основната идея, нека да се включва с идеи, нагледни примери, някакви материали и т.н.
Активен
Неактивен blade
Newbie
*
Публикации: 34

« Отговор #29 -: (Вторник) 24 Юни 2014, 12:56 »

Плагиатство, което увенчава неолибералното шарлатанство

http://analitichen.pogled.info/news/41909/Plagiatstvo-koeto-uvenchava-neoliberalnoto-sharlatanstvo
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 6   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални