Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Дигитална или аналогова е Вселената?  (Прочетена 1169 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Tangrata
Hero Member
*****
Публикации: 779

« -: (Неделя) 24 Февруари 2013, 19:47 »

Дигитална или аналогова е вселената? Ако е дигитална, колко бита има в човешката клетка?
----------------------------------------------------------------------------------------------------       Тангра,  сериозно  ме  интересува  въпроса  колко бита  информация  се  съдържа  в  една  клетка  и  в  един  атом,  ако  можеш  помогни!  Тази  молба  е  валидна  за  всеки  който  може да  помогне.
    
Митко, казвал съм ти, сериозно, и пак ти казвам: Не знам... Вероятно много.
Напоследък учените декодират все повече части от генома. И пак се говори за части от него.
Вещичка, това което си цитирала е дигитализация (цифровизация) на сигнала - едно нула, едно нула и т.н. - няма такива неща в природата или я наистина ми го обяснете това по разбираем начин с дигиталната същност на човека?
Страшку, учудваш ме.
Има голяма вероятност вселената да не е аналгова, а дигитална.
Още древните мислители (Аристотел или Питагор) беше, твърдели, че всичко във вселената е математика. Е, "дигитална" е по-модерният начин да се изрази същото.
Ако на някакъв етап сме я възприемали като аналогова (чрез изобретението на ВЕФ-овете, например), това не означава, че на по-ниско ниво не би могла да бъде дигитална.

Все едно имаш мп3ка, или даже некомпресиран wav файл. Чийто запис (звукът) е 100% аналогов. Но пък си го имаш записан на харддиска, (където записите са винаги в 0ли и 1ци) и можеш да си го възпроизведеш с процесор (обработващ дигитална информация),
Т.е. на нивото на прослушване на звука, звукът е аналогов.
До сега човекът, в своите технологии почти 100% копира природата. Къде съзнателно, къде несъзнателно (заради несъзнателни възприятия), къде пък без да се е докосвал до приликите, но пък е имал мисленето да намери удачният калъп за нещата.
Да вземе ДНК информацията и нейното копиране, например.
Ами,
1во, тя е цифрова. Само че не е направена от 0 и 1, ами от А, Т, Г и Ц.
Както може би доста хора не се досещат, но пък е очевидно,
0 и 1ца е само частен случай на дигиталното изразяване.
"Digit" от англ е цифра. Цифрово е всичко, което се изразява с числа и бройни системи.
Бройните системи могат да са двоични, троични, осмични, всякакви.
Числата от една система, могат да се конвертират в друга. И не само могат, ами на тоя принцип работят всички компютри и правят компютрите възможни.
Т.е. дали ще ползваш бройна система с 2 цифрички или с 4, по същество е подробност. Дори теоретично могат да се направят компютри, които не са с 0 и 1ца, ами примерно с 0,1,2,3.
И примерно 0та е без ток, а 1,2,3 е ток с различни волтове. Но предполагам пречките са повече от ползите. И такива компютри няма.
2ро,
Начинът на копиране на ДНК е 100% същия, както се копира информация в компютър.
Взимаш образеца за шаблон и елемент по елемент правиш копие.

Примерите са безброй. Но се чудя кой би бил по-очевиден.
Ето, например при сегашните компютри повечето кабели и монитори са цифрови.
Но пък преди 10ина години почти 100% от кабелите и мониторите бяха аналогови. Но компютрите си бяха цифрови.
Значи компютърът, който е на по-ниско и основно ниво праща сигнал, който минава през аналогов кабел (кабел за монитор, дори старите телефонни линии) и след това аналогов монитор го изобразява.
Или пък ако е модем, отсрещния модем взима аналоговия сигнал и го обръща в цифров.
Т.е. "аналоговото" е само абстракция. Ние го приемаме това понятие.  Това е малко като дилемата за яйцето и кокошката. Аналоговият сигнал винаги може да бъде върху дигитален носител. Може би и и обратното е вярно. Всъщност всичко зависи от капацитета.

И така ... бихме могли да имаме 10 слоя дори. И да се редуват аналогов и цифров. Но пак се повтарям. "Аналогов" е човешка абстракция. В природата няма цифров и аналогов. Няма правене. Тя Е. До микро ниво. Т.е. всичко е цифрово. Все пак атомите са на бройки, нали?
« Последна редакция: (Вторник) 26 Февруари 2013, 20:27 от admin » Активен

"От човешката глупост по-забавно нещо няма. Това комиците са го открили много отдавна."
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #1 -: (Неделя) 24 Февруари 2013, 22:48 »

Ако хвърлям камъчета във водата ще направя вълнички - тези вълнички се характеризират с честота и амплитуда. Не виждам възпроизвеждане, чрез дигитално движение? Къде е процесора който преобразува цифровизираното движение в непрекъснато аналогово затихващо движение на вълните? Поясни го чрез този пример, за да ти схвана основната идея.


Цитат
Т.е. всичко е цифрово. Все пак атомите са на бройки, нали?
Другото което е ти изхождаш за стартова точка от атома - Всеки атом има определена честота с която вибрира.
Във вселената всичко се движи - няма нищо статично. Това движение може да се характеризира с понятията честота (вибрация на енергията) и амплитуда (потенциал на енергията) и може да се изразява под формата на атоми, електромагнитна вълна, (светлина), топлинна вълна, гравитационна вълна и т.н. Това движение е непрекъснато, то не е съставено от дискрети в дигитален формат, бил той двоичен или в друга бройна система. Не знам дали думата аналогов е правилна, но движението е непрекъснато, а не с дискрети - няма стъпка на дискретизация и колкото повече стойности на дискретите, толкова по качествено е възпроизвеждането. Самите думи копиране, възпроизвеждане са несвойствени, неуместни.
---------------------------------------------

В крайна сметка това е интересен въпрос! Горното което написах е моето мнение. Аз схванах примерите които даваш с аналоговият кабел на монитора и прехода след това с DVI интерфейса. С wav файла, дискретизацията му в цифров вид под формата на файл в хард диска и последващото възпроизвеждане.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Tangrata
Hero Member
*****
Публикации: 779

« Отговор #2 -: (Вторник) 26 Февруари 2013, 06:30 »

Не съм твърдял, че със сигурност вселената е дигитална.
Казах, че може да е.

След това, не взимам атома за основна частица. Просто го давам за пример. До сега за колкото и малки частици да е ставало въпрос при учените, винаги се говори за бройки.

Друго, не беше ли ти казал че всичко следва сакралната геометрия. Това ако не е математика, какво е?

Вълничките, характеризиращи се с честота и амплитуда са също математика.

Къде е процесора, който преобразува?
Не съм говорел, че има процесор. В една цифрова снимка има ли процесор?
Процесорът е в тоя, който гледа. Т.е. цялата вселена, сама себе си. И не е процесор в смисълът, в който съвременните компютри се използва. Би могло да е не материално съзнателно поле. Общото вселенско съзнание.
Едно сметало е дигитално. Но няма процесор. Човешката ръка мести топчетата по линиите.

Говориш за непрекъснато движение. Нима непрекъснатото движение на Вселената има нещо общо в случая?
Казваш, непрекъснатото движение не може да се характеризира с дискретни бинарни променливи.
И все пак древните са изборетили Книгата на Промените И дзин. Там се говори за непрекъснатото движение. Там се и говори, че всичко на този свят, тази вселена може да се изрази с 64те хексаграми, всяка от тях представляваща число, от 6 цифри в 2ичен код (прекъсната и непрекъсната линия)

Примерът за вълничките и камъка.
Аз говоря за по-основно, предполагаемо ниво.
По същия начин можеш да имаш вълнички и камък генерирани на компютър.
Не твърдя, обаче, че живеем в компютър. Говоря, че дигитализирането на основата не пречи да има камъни и вълнички. А също и вибрации с различна честота.
Всичката тази "дигитална" и ако щеш също и магическа вселена, се управлява сама себе си, чрез принципи. Има си принципи, които карат вълничките да затихват. И тия принципи си действат.
Също както като имаш едно сметало, има принципи, с които можеш да движиш топчетата наляво-надясно. Разбира се, има и общо съзнание, което помага да се командва и движи всичко това.
« Последна редакция: (Вторник) 26 Февруари 2013, 20:27 от admin » Активен

"От човешката глупост по-забавно нещо няма. Това комиците са го открили много отдавна."
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #3 -: (Вторник) 26 Февруари 2013, 21:00 »

Не съм твърдял, че със сигурност вселената е дигитална.
Казах, че може да е.

След това, не взимам атома за основна частица. Просто го давам за пример. До сега за колкото и малки частици да е ставало въпрос при учените, винаги се говори за бройки.
В това е проблема - в бройката, няма значение дали са атоми или нещо друго.Smiley Човешкият мозък не може да осмисля неща, ако те нямат начало и край и съответно да могат да се изброят или измерят. Виж една идея - това е графика на безкрайно намаляваща функция във времето.

http://prikachi.com/images/363/5924363e.png
Дигитална или аналогова е Вселената?


Човешкият мозък се съпротивлява на такива явления! Разсъждавайки човек смята, че функцията щом намалява трябва в един момент когато и да е той, тя да затихне на нулата. Но тя (функцията) никога няма да затихне - тя ще намалява безкрайно. Числата от математиката са безрайни и функцията все повече и повече се приближава към нулата, - 0,0025 - 0,00025 - 0,000025 - 0,0000025 - 0,00000025 - 0,000000025 и т.н. до безкрайност. Тук мозъка на човек започва да дава на "късо" и губи логиката - как може нещо да намалява до безкрайност? Нали намалява! - все някога някога трябва да спре! И ако не може да го осмисли, просто го анулира - приема го че не съществува. Grin Осмислянето на вселената е невъзможно ако единственият "инструмент" е логическото мислене - а цялата сегашна наука се базира на това.

Всяко едно дигитализирано движение е възпроизвежането му с краен брой дискрети. Колкото повече дискрети, толкова по-правдоподобно е движението. Ето пример за едно обикновено движение в аналогов и дигитален вид:Полегатата линия е аналоговото движението, а назъбената линия е дигиталното движени,  което се пресъздава с краен брой дискрети. В дадения случай дискретите са малко на брой и движението не може да се възпроизведе идентично.

Ето още едно движение в аналогов и дигитален вид, като дигиталното е пак с краен брой дискрети.Назъбената дигитална линия вече е по-малко назъбена, защото дискретите са повече и възпроизведеното движение е по-близко до оригинала.
Ако продължим да увеличаваме броя на дискретите ще стигнем до състояние в което няма да може да се различава с невъоръжено око коя линия е аналоговата и коя е дигиталната.
Но важното в случая е, че аналоговата ще бъде представена от непрекъснато движение, което е съставено от безкраен брой преходи, а дигиталната ще бъде ограничена от краен брой преходи, колкото и много да са те. Като казвам, че аналоговото движение е непрекъснато имам предвид, че не можем да изброим от колко прехода е съставено движението - те са безкрайно много - човек не може да изброи безкрайността. Това имах предвид в миналият коментар под "непрекъснато движение". Докато дигиталното движение колкото и много преходи да има - те са краен брой. Това което каза (образно) и ти - атомите са на бройки. Както виждаш всичко води към това, че процесът е точно на обратно на това което ти изложи - но дали е така, човека няма как да има поглед над цялото, докато е частица от това цяло. Извинявам се, че стана толкова дълго. Докато писах горното от друга страна си отговорих на куп други въпроси. Grin
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #4 -: (Петък) 08 Март 2013, 21:37 »

Попаднах уж случайно на интересно определение. В математиката най-простият пример за крива, това е "правата". А определението за права е следното:
Правата (линия) се състои от безброй много точки.

Т.е. ако начертая една отсечка, тя е съставена не от краен брой, а от безброй точки. За учудване от този принцип изхожда дори и сегашната математика.

Определението за окръжност е същото: затворена крива от безброй много точки намиращи се на равно разстояние от определена точка - център.

Тази окръжност може да я разгледаме и като сфера. Стигаме до формата и това ме навежда на мисълта, че във форума нямаме тема за сакралната геометрия! - голям пропуск според мен. a-stiga-be

А между другото с този въпрос (аналогова или дигитална е вселената) успях да изпотя няколко човека - уж специалисти, пък само се усмихват и не дават отговор. Smiley
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални