Страници: 1 ... 5 6 [7]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: "Южен поток"  (Прочетена 7558 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #90 -: (Понеделник) 08 Май 2017, 20:00 »

Браво Борисов, майстор си на издънките! http://www.vestnikzora.com

Автор: nikikm http://nikikm.blog.bg/politika/2017/05/08/bravo-borisov-maistor-si-na-izdynkite-http-www-vestnikzora-c.1545772
Браво Борисов, майстор си на издънките!

 

 

На картата виждате газопроводите и нефтопроводите в Турция.

Натрапва се логичния въпрос! Ние ли сме продажни малоумници или турците? Лавина от наши "експерти" обясняваха години наред, че газопроводът "Южен поток" и нефтопроводът "Бургас-Александруполис" са фатални за светлото икономическо бъдеще и екологичния просперитет на България. В резултат на това мрежата от стратегически тръбопроводи в Турция се сгъсти, а при нас си остана "голо поле". Турция продължава да предлага отлични условия за туристи...въпреки крайбрежните нефтените терминали, които виждате на картата. Излиза, че яростните "защитници" на българските национални интереси са работили за храбрата Турция, която не се страхува да попадне в "лапите" на Кремъл. А ние постигнахме умопомрачителна диверсификация на доставките на руски природен газ... ще купуваме същия този руски газ, но комисионери ще ни бъдат нашите турски приятели. Ашколсун, евалла комшу!
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #91 -: (Четвъртък) 11 Май 2017, 08:40 »

НЕВЕРОЯТНО ЧУДО от последните минути: Официална СОФИЯ застана на страната на РУСИЯ! ПУТИН възражда ЮЖЕН ПОТОК за България! Виж ТУК!

Автор: zahariada


 
НЕВЕРОЯТНО ЧУДО от последните минути: Официална СОФИЯ застана на страната на РУСИЯ! ПУТИН възражда ЮЖЕН ПОТОК за България! Виж ТУК!

 
За пръв път от 25 години насам, официалните институции в България застанаха на страната на Руската федерация по въпросите на така нареченото „антимонополно“ дело, което Европейската комисия влачи вече пета година.

С две думи, претенциите на ЕК са, че не можело производителя на природен газ или нефт/в случая Русия/,  да бъдел и доставчик на тези енергийни суровини.

Въпросът, който възниква веднага е защо толкова „справедливата“ Европейска комисия не мери всички с един и същ аршин. Понеже и САЩ са хем производител, хем доставчик на газ и нефт/или поне се опитват да бъдат/,  но никой от Брюксел и дума не обелва по този казус.

Очевидно е, че само на Руската федерация не е разрешено да развива свободно търговия със своите ресурси. И това го казва Запада, който си изприщи устата да натяква на всички за тъй нареченото „свободно движение“ на хора, стоки и капитали в Европа.

Само че това се отнася не за всички хора, стоки и капитали, а само за западноевропейските такива. Защото  „антимонополното“ дело, което Еврокомисията заведе срещу РФ, на практика означава Русия да произвежда нефт и газ, но да не си го продава САМА, а да го даде на западни фирми, които да го продават и естествено да   ПРИБИРАТ  печалбата.

Както и да е, изведнъж и съвсем неочаквано за Вашингтонските кукловоди, се оказа, че българските официални институции – Президентство и Министерски съвет, заедно със заинтересуваните в енергийния сектор български фирми, заеха страната на Русия, подкрепяйки предложенията на Газпром по тъй нареченото „антимонополно“ дело. Макар че това  измислено „дело“ на практика си е  АБСОЛЮТЕН  шантаж, който „чистата, неопетнена и единствено справедлива“ брюкселска „комисия“, упражнява, съвсем незаконно,  върху Руската федерация.

И този шантаж си има прозрачна цел.  Да спре руските доставки на нефт и газ за Европа, за да може на освободеното място да се настанят САЩ.

Ето това Запада нарича  „свободна“  търговия и „справедливост“. Всичко е справедливо, докато Запада печели от това. Спре ли да печели от някаква дейност, тутакси въпросната дейност става антидемократична, тоталитарна, диктаторска и какво ли още не.

Президентът Радев, обаче,  неведнъж и в Брюксел, и в София каза, че всички санкции и арбитражни дела по отношение на Русия са изключително вредни за националните интереси на България. Президентът потвърди неведнъж, че заради санкциите и забраната да търгуваме свободно с нашия  стратегически партньор Русия, държавата ни се намира на границата на икономическия колапс. И че е въпрос само на две-три години, икономиката и цялата държава да се срутят и да не могат да осигурят  дори най-важните  за населението на страната условия за живот.

Ето защо нашата страна настоява тези „практики“ на самоназначилата се Европейска комисия, да бъдат незабавно прекратени. И  НИКОЙ  да не пречи на страните-членки на Евросъюза да развиват свободно своята промишленост и селско стопанство.

Полша и Литва  вече се обявиха против предложенията на Руската федерация  за регулиране на всички спорни въпроси около доставките на природен газ и нефт в Източноевропейските страни.

И така на практика само нашата страна застана в защита на предложенията на РФ. И за започване на така желания от българския народ,  процес на нормализация на отношенията с великата и братска нам славянска страна Русия.

По този начин ние даваме своята заявка за възобновяване строителните работи по Южен поток, поне в частта, която се отнася за България.

А всеизвестно е, че руският президент Владимир Путин би предпочел целият Южен поток да мине през България, защото територията на Турция е обхваната от етнически и религиозни конфликти. Без да говорим за непредвидимите и често емоционални решения на президента Ердоган.

Целият въпрос е ДАЛИ тази  политика на официална  София ще бъде траен процес или е само начин за извличане на конюнктурни и незначителни дивиденти от РФ?!

Да се надяваме и да се  БОРИМ  за  ТРАЙНА  И  НЕОБРАТИМА  нормализация на отношенията с БРАТСКА Русия.  За да пребъде България.

Автор Иво Македонски  Skandalno.net
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #92 -: (Понеделник) 12 Март 2018, 12:14 »

„Турски поток“ – енергийната война навлезе в гореща фаза
Автор: georgesavoy

Като аналитичен център, който още преди 20 години като първи в Европа и може би в света започнал да анализира газовата, нефтената и въобще енергийната тематика като съставна част от съвременната геополитика и геоикономика, ще се опитаме да очертаем случилото се с „Южен поток“, с отговорите на няколко въпроса.

Но ще започнем от основния извод.

Газопроводът „Южен поток“ пресъхна преди да се роди, защото българската страна го провали чрез лицето Б. Борисов. По този начин България беше изтрита може би завинаги от съвременната енергийна карта на Европа с всички последици за икономиката, населението и самото съществуване на страната.

1. Какво се случи на 1 декември 2014 г.

На 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Турция президентът Владимир Путин съобщи, че Русия се отказва от строителството на „Южен поток“, предвиждан за доставка на 63 милиарда кубометра до Европа през Черно море и България. Решението беше изненадващо, но закономерно. На 17 април 2014 г. Европарламентът призова „Южен поток“ да не бъде изграждан. Еврокомисията настоя двустранните споразумения на страните от ЕС с Русия да бъдат преразгледани. На 2 юни 2014 г. Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България и заради опасенията, че при избора на изпълнителите на „Южен поток“ в България ще са спазени изискванията на ЕС от Третия енергиен пакет.

Изпълнителят на отсечката в България, заедно с пет български подизпълнителя, трябваше да бъде фирмата Стройтрансгаз на Генадий Тимченко, но заради войната в Украйна тази фирма, която по произход е дъщерна на Газпром, беше включена в списъка на компаниите, които, според САЩ, подлежат на санкции.

Последва давление на гостуващи в София американски сенатори и бившият премиер Орешарски съобщи, че България спира работа по „Южен поток“. Особено деструктивна роля играеше Б. Борисов, който от САЩ съобщи, че, като стане отново премиер ще прекрати изпълнението на строежа на българска територия въпреки договора, подписан от него през 2012 г.

Заради това Путин директно визираше Борисов, като основна причина за спирането на „Южен поток“ и България, която не действа като независима държава.

2. Какво беше решено.

В Истанбул Путин съобщи, че вместо „Южен поток“ ще бъде изграден нов газопровод, наречен „Турски поток“, който ще премине през Черно море и Турция и ще стигне до границата с Гърция. Мощността на тръбата ще бъде същата – 63 милиарда кубометра годишно, от които 14 милиарда ще отиват за Турция, която ще стане най-голям клиент на Газпром в района, и втори – след Германия, в Европа. Новият проект ще включва газоразпределителен възел на турско-гръцката граница за клиентите в Южна Европа. Доставките на руски газ за Турция бяха увеличени с 3 милиарда кубометра по „Син поток“, по който през 2013 г. Турция получи 13,7 милиарда кубометра. От 1 януари 2014 г. турските клиенти ще получат ценова отстъпка от 6 процента.

Новият маршрут ще върви паралелно на „Син поток“, като разпределителният хъб ще замени сегашните използвани при транзита през Украйна. От този хъб към Европа европейците ще трябва самостоятелно да изграждат нови газопроводи – вертикални, хоризонтални и т.н. Няма да имат алтернатива, тъй като след изтичане на сегашния контракт през 2020 г.

Газпром ще прекрати напълно транзита на газ през Украйна и най-вероятно през Румъния и България, като тяхната роля на транзитьори ще бъде сведена до пълна нула. Това е промяна в досегашната стратегия на Газпром – страните от ЕС ще бъдат принудени сами да строят газопроводите на своята територия, които са най-скъпата компонента от инвестицията. По-просто казано Газпром се отказва от доставката на стоката до дома на крайния клиент и отваря магазин на границата на ЕС – който иска да купува и да си го носи където и с каквото иска. Газпром не губи нищо, тъй като компресорната станция за „Южен поток“ в която бяха инвестирани 4 милиарда евро, ще бъде използвана за новия газопровод, както и тръбите.

3. Кой печели от новия газопровод.

Турция. Основният печеливш е Турция, която става най-крупният енергиен транзитен и разпределителен възел на стиковката Европа-Азия /роля, която можеше да изпълнява България/. Образно, Газпром даде на Турция газовия кран към Европа и Анкара със сигурност ще се възползва от това в нейния продължаващ над 30 години безрезултатен диалог с ЕС.

Турция става ексклузивен и стратегически партньор на Русия в Европа за сметка на Германия, т.е. Русия ще преговаря с Европа с турски акцент. Но смисълът няма да се измени. Икономическите интереси на Русия няма да пострадат, въпреки че Турция също е сложен партньор особено в енергетиката.

Русия. Печели в няколко направления. Най-накрая се „отърва“ от спорния от началото в икономически и геополитически план „Южен поток“. Смяната на направлението ще даде възможност на Газпром да промени изцяло своята европейска стратегия и да се насочи към Китай и Изтока, където ще са необходими обеми газ, които досега вървяха за Европа през Украйна. Клиенти ще има – Китай, Турция и Индия са несравними със стагниращия газов пазар на Европа. Едновременно Русия повече няма да се занимава с държави – неудачници, с които е пълен ЕС. Русия ще продължи да продава на Европа същите обеми, които би продавала и по „Южен поток“. Но Русия получава нов партньор в газовия бизнес – Турция, който е динамично развиващ се пазар и през 2014 г. излезе от 3-то на 2-ро място по обемите на руски газ.

С новия турски маршрут Русия ще може да се откаже от транзита през Украйна до 2020 г.

САЩ. Американците ще си отдъхнат. „Южният поток“ го няма. Европа неизбежно ще губи руския газ и ще премине в енергийна зависимост от Вашингтон. Ако се стигне до американски доставки на втечнен шистов газ, той ще бъде двойно по-скъп от руския. Това ще е удар срещу европейската промишленост и европейците. Същото ще се отнася и за алтернативния маршрут Южен енергиен коридор /TANAP, TAP/, по който газът от Азербайджан /ако не се включи Ирак/ ще е по-скъп от турския маршрут, защото ще идва от по-далеч и през повече транзитьори.

4. Кой загуби и ще губи.

Украйна. Най-големият губещ ще е Украйна, която вероятно още преди 2020 г. ще се превърне в несъстояла се държава. Веднага след като газът престане да минава по украинските тръби тя ще се превърне в пустиня. Украинците се подлъгаха по американо-европейско-израелските химери. Когато „Турски поток“ стане реалност Украйна ще загуби своето транзитно значение и ще се превърне в отвратително шоу на нацистки уроди. Ще бъде нулирано и значението на украинската газопреносна система. Заради пълното си износване тя ще стане купчина старо желязо без никаква инвеститорска стойност.

Сърбия, Австрия, Италия, Хърватия, Унгария, Румъния, Словения. Участващи в „Южен поток“ ще загубят инвестирани в него средства и бъдеща енергийна независимост от САЩ. Отмъщението им ще бъде насочено не само срещу Б. Борисов, но и срещу България, която ще продължи да бъде изолирана на Балканите и в Европа като марионетка на Вашингтон. Всички тези държави щяха да получават първокласни доставки, да създават работни места и т.н. Сега ще плащат на КПП-то на „Турски поток“ за своите газови нужди, неизвестно по какви цени и откъде.

Гърция. Отново е изоставена и наказана от ЕС в нейния конфликт с Турция заради Кипър. Новата енергийна зависимост от Турция става проблем за националната сигурност на Гърция на фона на огромната икономическа и социална криза. Гърците имат да си „връщат“ на Б. Борисов и за провала на нефтопровода Бургас – Александруполис.

Азербайджан и Израел. Въпреки декларациите на Анкара, че „Турски поток“ няма да повлияе на Трансанадолския газопровод – TANAP, /с газ от Азербайджан/ и на Ийст-Мед /Източно-средиземноморския/ с газ от шелфа на Израел, това едва ли ще се случи.

В Южния газов коридор /в който преди това влизат проектът Набуко/ сега влиза проектът за Южно-Кавказкия газопровод /Баку – Тбилиси – Ерзурум/, с азербайджански газ, неговото продължение по Трансанадолския и Трансадриатическия газопроводи – TANAP и TAP, като ТАР се явява последно звено в тази верига, през Гърция и Албания, Адриатическо море, Италия и Западна Европа.

Но по тези тръби ще тръгне неизвестно колко газ не по-рано от 2022 – 2024 г. Освен това тези проекти се обсъждат в различни варианти отдавна, но нито един не е във вида на съгласуван проект – много страни, нестабилни райони, морета, планини, зони на военни действия. Може и да бъдат реализирани, но газът ще бъде винаги по-скъп и по-малко от руския по „Турски поток“.

България. Оставихме България накрая по разбираеми причини. Защото, ако има основен губещ наред с Украйна, това е България, която изпада въобще от енергийната политика на Европа. От спирането на „Южен поток“ сумарно губим около 5 милиарда евро, а заедно със загубите от Белене и Бургас – Александруполис – около 20 милиарда. След спирането и на транзита от Русия през Украйна към Турция на 18 милиарда кубометра ще губим такси и приходи. Губим около 6000 работни места, инфраструктура, въвеждане на съвременни газотранспортни технологии, сигурни газови доставки. Появява се реална опасност България да остане въобще без газ след 2020 г. при липсата на регионални връзки с Гърция и Сърбия.

Огромна геополитическа загуба на ЕС на територията на България, пълна зависимост от Турция в газовата област.

В кримския стил Путин реши за 3 седмици грандиозна геополитическа задача.

България, заради престъпна и крайно глупава политика регистрира колосални загуби от всякакъв род, които в момента трудно могат да бъдат оценени.

В глобален план енергийната война навлезе в заключителна фаза именно в България.
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #93 -: (Вторник) 27 Март 2018, 15:36 »

Властите  на  Германия  издаде  разрешение за строителството на «Северен поток — 2»

http://rusvesna.su/news/1522151217

Политиката си  е  политика, а икономиката - икономика!
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #94 -: (Четвъртък) 05 Април 2018, 16:35 »

След Германия и Финландия разреши строителството на Северен поток - 2 в нейната зона на Балтийско море.
http://rusvesna.su/news/1522927951
Активен

bojinkata
Страници: 1 ... 5 6 [7]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални