Страници: 1 2 [3] 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вредите от изкуствените подсладители  (Прочетена 6147 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #30 -: (Неделя) 06 Януари 2013, 20:02 »

Е чак пък да няма нищо в търсачката. Ето малко, от руски, от английски и т.н.:
Стевиозидите са веществата които придават сладкия вкус на листата. Има също и Р*баудиозид. Ако изсушиш листата, всичките вещества които придават сладкия вкус представляват общо към 5-10% от сухата маса. На стевията която пиеш са извлечени стевиозидите. Т.е. онези 5-10% от сухата маса на листата.
Bojinkata, да ти кажа, аз съм много скептично настроен към тези високотехнологични стевии по магазините, особено като видях днес какво са сътворили. Колкото повече хората започват да търсят стевията, толкова повече ще я изопачат, за да не остане нищо полезно в нея.
Ако искаш напролет като си направя разсад да ти пратя, за да си ядеш после истинска стевия. Само че за първи път ще се занимавам с такива работи и може нещо да не се получи. Също така и семената които имам може да са негодни и да не стане нищо. Мисълта ми е не мога да ти гарантирам, но ако поникнат мога да ти пратя ако искаш.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 6904
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #31 -: (Неделя) 06 Януари 2013, 20:57 »

Ще съм ти много благодарен. Ще садя и ще рупам. Дай да видим какво ще стане. hi
А бе и аз като ги гледам какви са бели и изпипани хапчетата, хич не ми се вярва да има някаква стевия в тях.
Активен

bojinkata
Неактивен alexxx39
Full Member
***
Публикации: 182
Пол: Мъж

« Отговор #32 -: (Неделя) 07 Април 2013, 21:02 »

Вещичка, има и такава захар каквато описваш. Влажна и леко мирише на карамел. Купувала съм си. Ама марка не знам, че не ги помня. И един познат точно днес на скайпа ми каза как се разпознава. Та написа следното: "ако в чаша с вода сложиш лъжичка кафява захар и водата се оцвети, а на дъното побелее, значи е менте захарта"
Иначе кафявата си ми допада на вкус. Е поне за кафето. За това я ползвам. Е малко е по-странна ама става. Не е като стевията да ме накара да си изсипя кафенцето. Sad
Доколкото съм чела захарта се преработва отскоро. В миналия век са си карали на непреработена. И не са имали май толкова сериозни проблеми.
Разликата между бялата рафинирана захар и кафявата е ,че бялата е дизахарид(захароза) и организма ни не може да я усвой директно ,затова черния дроб отделя ензим който да я разгради на монозахариди каквато е фруктозата(плодовата захар)от там организма се натоварва с допълнителен разход на енергия за усвояването на захарта ,докато при кафявата захар процентното съдържание на фруктоза е доста по голямо и тази захар се усвоява доста по лесно от организма,от там и схващането че е по полезна ,но пък има други примеси който променят леко вкуса и не всеки ще му хареса,ензима мисля че беше Инсулин и понеже при диабетиците не се произвежда в достатъчно количество,трябва да избягват кансумацията на бялата захар,подсладителите за диабетици които се продават по магазините са основно със глюкоза и фруктоза който са монозахариди и се приемат по лесно от организма.
Активен
Неактивен user
Hero Member
*****
Публикации: 723
Пол: Жена

« Отговор #33 -: (Неделя) 07 Април 2013, 21:35 »

Алекс, то честно казано и да си купя кафява не е гаранция че е такава.  Grin
Преди три месеца разбрах, че имам още едно наследствено заболяване. Инсулинова резистентност. Та вече сме на вие с въглехидратите и най-вече със сладкото. Cry Кофтито е, че спрях предписаните лекаства. Много са гадни. Embarrassed
От фруктозата не се отделя инсулин, но пак се пълнее от нея и ако се прекалява е лошо. Аз тази седмица открих едно биомагазинче и продават плодова фруктоза. Та ще си взема и за кафето ще я ползвам.
За фруктозата четох, че е токсична била. Когато се приема с плодовете не било проблем, но така преработена натоварвала черния дроб.
В началото е трудно да се откаже човек от сладкото. Но в момента вече не ми дреме особено. Свикнах. Позволявам си едно или две парчета шоколад чат пат и някоя бисквита с овесени ядки. Към диабетчните сладки нямам добро мнение. Разгледах ги и са пълни с аспартам.
Иначе ксилитола и малтитола са другите естествени подсалдители.
Активен
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #34 -: (Неделя) 07 Април 2013, 21:42 »

alexxx39, абе пак ще те репликирам, че не написа най-важното в разбираем вид.  Smiley
При ядене на бяла захар, организма дърпа от собствените си запаси, за да я усвои тая захар.

При консумиране на плодове и нерафинирана захар, организма усвоява "захарта", без да дърпа от своите си запаси, образно казано. Нещата са комплектовани така, че само да усвояваш.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен alexxx39
Full Member
***
Публикации: 182
Пол: Мъж

« Отговор #35 -: (Неделя) 07 Април 2013, 22:00 »

Прав си ,ама като са ми все химии в главата ,как да се сетя че не всички са химици,приемам забележката Smiley
Активен
Неактивен user
Hero Member
*****
Публикации: 723
Пол: Жена

« Отговор #36 -: (Неделя) 07 Април 2013, 22:42 »

alexxx39, абе пак ще те репликирам, че не написа най-важното в разбираем вид.  Smiley
При ядене на бяла захар, организма дърпа от собствените си запаси, за да я усвои тая захар.

При консумиране на плодове и нерафинирана захар, организма усвоява "захарта", без да дърпа от своите си запаси, образно казано. Нещата са комплектовани така, че само да усвояваш.
Моля те обясни ми по-добре. Какво дърпа от запасите. Демек ако хапна сладолед ще отслабна ли? Grin
Активен
Неактивен alexxx39
Full Member
***
Публикации: 182
Пол: Мъж

« Отговор #37 -: (Неделя) 07 Април 2013, 23:03 »

alexxx39, абе пак ще те репликирам, че не написа най-важното в разбираем вид.  Smiley
При ядене на бяла захар, организма дърпа от собствените си запаси, за да я усвои тая захар.

При консумиране на плодове и нерафинирана захар, организма усвоява "захарта", без да дърпа от своите си запаси, образно казано. Нещата са комплектовани така, че само да усвояваш.
Моля те обясни ми по-добре. Какво дърпа от запасите. Демек ако хапна сладолед ще отслабна ли? Grin
  Grin не няма да отслабнеш ,защото освен захар със сладоледа ще вкараш и мазнини и белтъчини Grin
Активен
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #38 -: (Неделя) 07 Април 2013, 23:09 »

Моля те обясни ми по-добре. Какво дърпа от запасите. Демек ако хапна сладолед ще отслабна ли? Grin
kalan, без научна терминология, ето ти едно баламско обяснение.
Ако изядеш една натурална ябълка, всичките и вещества - въглехидрати, микро/макро елементи, соли, витамини и каквото има друго в ябълката, всичко е балансирано, за да бъде усвоено.

Ако изядеш един буркан със бяла захар, организма ти започва да дърпа от собствените си запаси на микро/макро елементи и другите необходими неща за да усвои захарозата. От захарното цвекло всичките неща са отстранени и е останала само захарозата - а за да бъде усвоена организма дърпа от собствените си запаси. В дългосрочен план, консумацията на бяла захар винаги води до хронични заболявания.

П.П. - Забравих да напиша за кафявата захар. Тя не е рафинирана и е горе/долу в натурален вид - по-здравословна е.
« Последна редакция: (Неделя) 07 Април 2013, 23:25 от Страшку » Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Tangrata
Hero Member
*****
Публикации: 779

« Отговор #39 -: (Понеделник) 08 Април 2013, 04:27 »

Аз не съм биохимик, но наскоро гледах филма "The Sugar - The bitter truth" или нещо подобно беше името.
Водещия, лекар някакъв говори точно противоположни неща, на тия, които вие пишете.
Не знам кой е крив и кой е прав, но съм по-склонен да вярвам на него. Защото форумите са пълни с недоразбрали.

Та той каза следното:
Стандартната захар се дели на глюкоза и фруктоза. Има и от 2те, горе долу по равно. Глюкозата се усвоява от всяка клетка, тя е универсална храна. (Не го каза, но затова и лекарите слагат глюкоза в системите и я вкарват директно в кръвта. Защото тя се усвоява универсално).
Фруктозата, от друга страна е усвоима единствено в черния дроб. И като употребена работа на организма, се равнява на алкохола. Който също се преработва по подобен начин в черния дроб.
Фруктозата в плодовете се усвоява отново по този начин, но (той казва) е в сравнително малки количества, а е и в комбинация с фибри, от самите плодове. И тя може да се консумира.
Но фруктозата, която се добива промишлено и струва 10 пъти по-евтино от захарта е вредна и дори токсична за организма. А почти всяка съвременна преработена храна я съдържа. Всички натурални сокове, безалкохолни, коли и тн със сигурност. Кетчупите също, някои хлябове също. Вафли, бисквити, всякакви десерти, също. Дори вероятно и повечето купешки торти, кексове и тн.

Не знам Алекс колко е химик, но аз също съм учил в училище, че глюкозата се усвоява универсално. Главата си слагам. А не от черния дроб.
Храните за диабетици абсурд да съдържат глюкоза. Защото именно това би им повдигнало кръвната захар.
Белият хляб е точно това. Той се разгражда много бързо именно до глюкоза.
Храните за диабетици съдържат подсладители. От типа на аспартама. Което е нещо съвсем различно.
Активен

"От човешката глупост по-забавно нещо няма. Това комиците са го открили много отдавна."
Неактивен user
Hero Member
*****
Публикации: 723
Пол: Жена

« Отговор #40 -: (Понеделник) 08 Април 2013, 07:20 »

А мерси Тангра. Аз точно това си мислех днес.
И това четох скоро, че е токсична. Разбира се в големи количества и ако често се употребява.По-добре да си пия кафето със захар отколкото с фруктоза.
Иначе аз не мога да си обясня при положение, че от фруктозата не се отделя инсулин защо причинявала диабет и ИР? Undecided Може би тая токсичност има нещо общо.
Активен
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #41 -: (Понеделник) 08 Април 2013, 13:59 »

Този подход къде какво се разгражда, глюкози, фруктози, анализиране, пресмятане и т.н., според мен води до задънена улица.

Ето ви няколко идеи, ако си харесате нещо си отберете:

1. Рафинираната захар дали ще е тръстикова или от цвекло е 99% захароза. Всичко останало което се съдържа като полезни вещества са отстранени в процеса на рафинирането и се губи баланса при усвояването, когато човек консумира захарта. Бялата захар в миналото се е считала за престиж и лукс.
Бялата захар е основният причинител на кариеси. В плантациите, в миналото робите са гризали тръстиката, за да смучат сладкото и са били със здрави зъби. Шефовете на плантациите с кариеси - нали са заможни - въртят лъжичката, разбъркват захарта и отпиват от чайчето...

2. Рафинираното брашно е бялата част в сърцевината на зърното (пшеница, царевица и др). Обвивката се отстранява (триците), а заедно с нея и по-голямата част от полезните неща и се губи баланса при усвояването, когато човек консумира брашното. Тестените изделия от бяло брашно в миналото са се считали за заможност, а черният хляб е бил за бедняците.

3. При рафинирането на ориза се отстранява тъмния външен слой - обвивка, за да стане бял. Да не се бърка обвивката с люспата. След като се "изш*ури" външния слой след това ориза се полира с талк. Талка е онзи същия белият прах с който щангистите си тупат ръцете и гърдите, за да не се 'лъзга. В процеса на рафинирането се отстранява голяма част от полезните неща и се губи баланса при усвояването, когато човек консумира бял ориз. Пълнозърнестия ориз при който не е отстранена обвивката го водят по магазините и като кафяв ориз.

4. Рафинираната сол може да бъде и каменна и морска. Морската е от океаните и моретата, каменната се вади от под земята - има залежи. То трябва отделна тема за солта, ама мързела си казва думата...
След рафинирането остава над 99% натриев хлорид. При нерафинираната има цял комплекс от жизненоважни вещества (магнезий, калций, калий и селен, мед, желязо, цинк, манган и др.). Когато се рафинира всичкия този комплекс от елементи изчезва. Но това е по-малкият проблем. След рафинирането се добавя алуминий и други вещества против слепване на солта. Т.е. когато обърнете солницата да ви е удобно и винаги да тече солта, а не да се слепва - те мислят за вашето удобство и за вашето "добро", нали знаете...
Наскоро минавах в големите хранителни цехове (били-мили, лидъл и т.н.). Гледам на сергията (щанда) продават сол, която предпазва от кариес! Както си бях прав и щях да падна на пода като го прочетох. Вземах да я погледна солта и какво да видя - има добавен флуорид в солта за предпазване от кариес. Онзи същият флуорид който го има в пастата за зъби и който води до деменция на мозъка...

5. Рафинираното олио. Ето един пример как протича процеса - неутрализация чрез натриева основа, промиване, сушене, избелване, филтриране, винтеризация, дезодорация и т.н.
А можеше да бъде просто студено пресовано и бутилирано.


Спирам до тук. Опичайте акъла докато е време, че после идват болежките. А кръвното нещо играе, а инсулина неще не е в норма, гастрита нещо се обажда, ставите нещо отказват и т.н. После почват хаповете на фармацевтичната индустрия и омагьосания кръг се затваря...
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Хела
Full Member
***
Публикации: 186
Пол: Жена

« Отговор #42 -: (Понеделник) 08 Април 2013, 14:34 »

5. Рафинираното олио. Ето един пример как протича процеса - неутрализация чрез натриева основа, промиване, сушене, избелване, филтриране, винтеризация, дезодорация и т.н.
А можеше да бъде просто студено пресовано и бутилирано.
Странното е, че просто студеното пресовано и бутилирано е и по-скъпо.  Huh? И на кво отгоре, мамка му. Купувам шарлан, обаче как да съм сигурна дали не е налято от другото? Ако някой знае как се прави разликата, моля да сподели.
Активен
Неактивен Наско
Hero Member
*****
Публикации: 525

« Отговор #43 -: (Вторник) 21 Май 2013, 12:24 »

Вижте  "Дяволът в чинията" за аспартама  и всички други отрови

http://youtu.be/tiZorXbn2hg
Активен

Неактивен Страшкоу
Hero Member
*****
Публикации: 1563
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #44 -: (Вторник) 21 Май 2013, 22:27 »

Наско, мерси за линка. Точно от такъв видео материал имах нужда, за да го покажа на едни познати   ...понеже те ако не е от телевизионно предаване не вярват. Само телевизора го уважават като източник на информация. Grin


-----------------------------------------------------------
Купувам шарлан, обаче как да съм сигурна дали не е налято от другото? Ако някой знае как се прави разликата, моля да сподели.
Чрез дегустация. Smiley
Един път си намери истински шарлан, сипваш в бяла кафена чашка - гледаш цвят, мирис, вкус, вискозитет ако щеш и т.н.
...аз на зехтина смея да твърдя, че съм се специализирал доста добре да го различавам натуралния от ментето, което пак е екстра вържин уж...
« Последна редакция: (Вторник) 21 Май 2013, 22:45 от Страшкоу » Активен
Страници: 1 2 [3] 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2017 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални