Страници: 1 [2] 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вредите от изкуствените подсладители  (Прочетена 6097 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен user
Hero Member
*****
Публикации: 723
Пол: Жена

« Отговор #15 -: (Сряда) 02 Януари 2013, 21:00 »

Вещичка, има и такава захар каквато описваш. Влажна и леко мирише на карамел. Купувала съм си. Ама марка не знам, че не ги помня. И един познат точно днес на скайпа ми каза как се разпознава. Та написа следното: "ако в чаша с вода сложиш лъжичка кафява захар и водата се оцвети, а на дъното побелее, значи е менте захарта"
Иначе кафявата си ми допада на вкус. Е поне за кафето. За това я ползвам. Е малко е по-странна ама става. Не е като стевията да ме накара да си изсипя кафенцето. Sad
Доколкото съм чела захарта се преработва отскоро. В миналия век са си карали на непреработена. И не са имали май толкова сериозни проблеми.
Активен
Неактивен Вещичка
Hero Member
*****
Публикации: 820
Пол: Жена
Виждам те!

« Отговор #16 -: (Сряда) 02 Януари 2013, 21:19 »

Калан,

във вода не съм я слагала, защото не ми се е налагало, но в прясно мляко съм и то ставаше леееееееко кафеникаво, но само толкова. Лично аз кафето и чая си ги пия без захар - обичам да усещам истинският им вкус и аромат.


Обаче друго не мога да разбера - бялата захар е преработена захар, тоест минала е там през хиляда неща за да се пречисти и е по-евтина от кафявата, която е само извлечена от цвеклото или тръстиката. Баси и ценообразуването. Все едно 1кг хляб да е по-евтин от 1 кг брашно. Е къде е логиката  Huh?...
Активен

Неактивен user
Hero Member
*****
Публикации: 723
Пол: Жена

« Отговор #17 -: (Сряда) 02 Януари 2013, 21:52 »

И аз съм се питала защо. Все пак при преработката има повече разходи. За самото преработване /с което не съм наясно/, работна ръка и т.н. А откъде идва цената на нерафинираната захар? Undecided Айде някой икономист  да се изкаже. Има ли тук такива?
Ами преди време това с водата го правих като ми беше на гости тоз човек. Водата се оцвети, но захарта на дъното си остана кафява. Но не купувам често кафява захар, че съм забравана. И не съм експериментирала с всичката.
Активен
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #18 -: (Сряда) 02 Януари 2013, 22:08 »

Обаче друго не мога да разбера - бялата захар е преработена захар, тоест минала е там през хиляда неща за да се пречисти и е по-евтина от кафявата, която е само извлечена от цвеклото или тръстиката. Баси и ценообразуването. Все едно 1кг хляб да е по-евтин от 1 кг брашно. Е къде е логиката  Huh?...
Вещичка, това се нарича прогрес! Прогрес с главно П. blush

1кг пълнозърнесто брашно е по-скъпо от 1кг бяло брашно!!!

Вземаш една шепа от някаква пшеница, смилаш я цялата по най-примитивния начин по който можеш и получаваш пълнозърнесто брашно.
Но за да получиш от тази същата пшеница бяло брашно, трябва да я минеш през високотехнологични мелници, прекарваш я през валовете, първа фракция, втора фракция, ала-бала, получаваш брашно тип500, тип750, тип 1800, тинтири-минтири, получаваш трици, получаваш зърнени зародиши и т.н. Всичко е високотехнологично, всичко е страшна технология - и накрая излиза по-евтино от пълнозърнестото, което може да се смели по най-примитивния начин. А, де? ...прогрес, прогрес. Smiley

Същото е и със захарта.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 6749
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #19 -: (Сряда) 02 Януари 2013, 22:09 »

Бе момичета, това за цените на здравословните продукти сега ли го разбрахте? То така е и с кафявия ориз, шарлана/нерафинирано олио/, пълнозърнестите брашна и още други продукти, които имат по-малко преработка, енергоемкост и тн, но са три-четири пъти  по-скъпи. Ми да не се купуват, да се тровим с другите боклуци. Това е положението.
         Колкото до кафявата захар, писах си с бг-вносителя от Германия. Призна си ,че я боядисват за да станела по-приятна?Huh?? Тази,  която е като меласа считам, че си е непреработена. Много е приятна на вкус, но скъпичка.
Активен

bojinkata
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #20 -: (Сряда) 02 Януари 2013, 22:10 »

Призна си ,че я боядисват за да станела по-приятна?Huh??  
haha ...поне са искрени.

bojinkata, тази която я консумираш от тръстика ли е или от захарно цвекло е? Само тръстиковата непреработена става за ядене. Нерафинирана от цвекло не става за ядене. Защо обаче не мога да ти кажа: най-вероятно е нещо с вкусовите качества.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Вещичка
Hero Member
*****
Публикации: 820
Пол: Жена
Виждам те!

« Отговор #21 -: (Сряда) 02 Януари 2013, 23:47 »

Вещичка, това се нарича прогрес! Прогрес с главно П. blush


Ами в такъв случай да му серам на прогреса  Angry... За мен лично това е безумие, а не прогрес.

А за захарта доколкото си спомням май предимно от цвекло се произвеждаше захарта навремето, щото от тръстиката или искаше друго производство или излизаше по-скъпо от цвекловата. Обаче как смърдеше около завода от това цвекло  Grin, въпреки че бях хлапе още я помня тая миризма... Ама това беше когато в БГ се произвеждаше захар. Доколкото знам сега в Девня в захарния само я пакетират - ако изобщо работи завода още де. Пфу повечето от производството ни го пиши бегало в тая държава.
Активен

Неактивен user
Hero Member
*****
Публикации: 723
Пол: Жена

« Отговор #22 -: (Петък) 04 Януари 2013, 00:57 »

Попитах един познат за тая шмекерия с бялата и кафявата захар.
Ето отговора
"  Изкуствено получаване
Захарно цвекло

Захар се получава от захарно цвекло или захарна тръстика. В търговската мрежа се среща бяла и кафява захар. Кафявата захар става все по-популярна поради засилващия се интерес на хората да се хранят здравословно. Има реална причина качествената кафява захар да е по-скъпа от бялата. Тъй като в захарния сироп, извличан от цвекло или тръстика, по обясними причини, има белтъци, както и други вещества, които затрудняват образуването на кристали, този сироп трябва да се очисти от тези нежелани примеси. При бялата захар този проблем е решен евтино и ефикасно. В захарния извлек (10-15% захарно съдържание) се внася 2% гасена вар [Са(ОН)2]. Процесът се нарича дефекация. След което на фини мехурчета се барботира през сместа въглероден диоксид (СО2). Процесът се нарича сатурация. Образува се утайка от варовик (СаСО3), която увлича със себе си всички белтъци, както и голяма част от другите примеси. След като се филтрира сока от утайката, той се сгъстява чрез изпарение на водата. Образуваният сироп се нарича тежък сок и има около 65% захароза. Следва образуване на кристали, които се центрофугират, сушат. Готовата бяла захар се опакова и съхранява. Останалият от центрофугирането сироп се подлага на допълнителна кристализация и получените вторични кристали (жълта захар) се разтапят (под името клера) и се връщат при тежкия сок. При кристализирането на захарта всички останали примеси остават в междукристалния сироп, а кристалите остават чисти (98-99% захар). Обикновено след третата кристализация се отделя сироп, наречен меласа, който за захарния завод е отпадък. Ползва се за спирт и др. В меласата са всички минерали, соли и т.н.

Черната захар се очиства по друг начин от белтъци. Процесът е доста по-скъп, с по-сложна техника и с по-скъпи вещества. Затова качествената кафява захар е по-скъпа. Кафява захар се прави и по некачествен метод от бяла захар, смесена с меласа (отпадния продукт от захарното производство) и изсушена."
Активен
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #23 -: (Петък) 04 Януари 2013, 02:10 »

kalan, това което твоя познат ти е дал го има в уйкипедията. Твоя познат излиза, че е автора на статията. Ако ли пък не е автора, то тогава излиза, че се опитва да ни мята на върбата.

Черната захар се очиства по друг начин от белтъци. Процесът е доста по-скъп, с по-сложна техника и с по-скъпи вещества. Затова качествената кафява захар е по-скъпа. Кафява захар се прави и по некачествен метод от бяла захар, смесена с меласа (отпадния продукт от захарното производство) и изсушена."
Как може процеса да е по-скъп и по-сложен като в миналото се е произвеждала кафява захар и после с навлизането на технологиите, чак тогава процеса е станал по-сложен. Smiley И съответно е започнало да се произвежда не кафява, а бяла рафинирана захар. Smiley
Вземаш от полето и нарязваш тръстиката, вариш я да кристализира и готово - страхотна сложност. В миналото, в плантациите робите са гризали директно тръстиковите стъбла, за да смучат сладкия сок и всичките са били със здрави и бели зъби. Аристократите (шефовете на плантациите, които са държали робите) са консумирали бяла захар с идеята да демонстрират - лукс и заможност, а същевременно зъбите им са били, все едно е минала гъгрица през боб. Smiley
Не се връзвай на тия глупости, дето ти ги разправя твоя познат! Той най-вероятно е от ония начетените "специалисти", да не ги назовавам...
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #24 -: (Петък) 04 Януари 2013, 02:19 »

Ами в такъв случай да му серам на прогреса  Angry... За мен лично това е безумие, а не прогрес.

Ако се възползваме от решението което предлагаш, то ще трябва да "сераме" почти на всичко! hi-hi1
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен user
Hero Member
*****
Публикации: 723
Пол: Жена

« Отговор #25 -: (Петък) 04 Януари 2013, 03:29 »

Страшку, ние с него просто си лафихме у фейса. Grin И нали човека е учил финанси и викам дай да го питам защо бялата е по-евтина от кафявата. Може и да го е копирал от уикито.
Ама не знам. Не съм била в завод за захар да гледам. И не съм живяла преди 200 години за да знам точно как са я правили тази захар.
Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #26 -: (Петък) 04 Януари 2013, 12:22 »

Бясна съм от оня ден..Купувам едни дъвки на метър за детето,обаче няма Хуба-Буба със захар,а само някви други..Взимам..И гледам,те били на Дисни!Само като видях това,и си викам..Охо..тука ще да е бъкано с Е-та..Обръщам кутийката да прочета,обаче там..ИЗненада!Етикетът указващ съдържанието е подобен на книжка със"страници" на различни езици,залепен с тиксо.Ма така залепен,че не можеш да разлистиш етикета и да видиш кво пише вътре.За целта трябва да купиш и тогава.Както и да е..Отварям и кво да видя?!?Освен безбройните Е-та,които бяха наистина много..Имам предвид..В други продукти има там по някое..Ма тва само Е-та бе братче Angry Angry Angry...Поне едно 40-50 вида бяха..И най-шокиращото.."МОже да причини странични ефекти,повръщане,гадене,световъртеж и не нам си още кво!!!Продукт предназначен за ДЕЦА!!!!!!!!!Е тва ми е болката...Аре да беше от дъвките за възрастни,иди-дойди..Ма тва за деца бе!НАправено на метър,да се къса..Кой възрастен си купува такива дъвки?Че и с картинка на "дисни" Grin...Е тва ме потресе.Продукт предназначен за деца,да бъде вреден и опасен за децата!
 

Прочее..случката затвърди убеждението ми,че храните на най-големите компании тряя да се избягват.За  Дисни знаех де...Още кат разбрах кви ги вършат с филмите за децата..
Активен
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #27 -: (Петък) 04 Януари 2013, 14:08 »

Прочее..случката затвърди убеждението ми,че храните на най-големите компании тряя да се избягват.За  Дисни знаех де...Още кат разбрах кви ги вършат с филмите за децата..

Те големите компании отдавна се усетиха и спряха да си кичат логото по продуктите. Пример: Кока-кола бутилира Банкя - тези които пият Банкя - да им е честито. Smiley Също и киселото мляко "на баба" е на корпорацията ДАНОН. В магазините "била" си правят собствени търговски марки - една такава беше - Clever. Един път вафлите с марка Clever може да бъдат произведени то ЕТ "Иван и Драган", следващия месец вафлите вече може да бъдат произведени от корпорацията Nestle. Но и при двата варианта отпред на етикета все си пише - Clever. И т.н., примери колкото щеш - човек да гледа и да не гледа етикетите, в повечето случай все си вкарва автогола ...както и да е, че много се отклонихме от темата за аспартама и другите изкуствени подсладители.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #28 -: (Неделя) 06 Януари 2013, 16:58 »

Днес минавах през цех "кауфланд" и мернах че продават стевия. Гледам на сергията сложени все различни опаковки и си викам какво пък толкова може да има различно в стевията, че толкова много разновидности и опаковки? Карам по спомени:

Първи вид стевия: Стевия със захар (200 грама). 193г захар + 7г стевия
Втори вид стевия: Стевия (50 грама). 47г еритритол + 3г стевия
Трети вид стевия: Течна. Не знам каква част спирт беше и колко е сухото вещество, ама то си миришеше на одеколон!

Имаше и още опаковки, ама ми писна да им чета глупостите и тръгнах. В крайна сметка, аз не можах да разбера стевия ли се продава в тези опаковки или някакви захаросани продукти и алкохолни, ароматизирани извлеци? Е'гати и стевията - толкова ли е сложно в едно найлоново пликче да се опаковат сухи листа?
Викам си чакай да потърся да видя в интернет дали някой продава просто едни най-обикновени листенца от стевия. Съответно попадам на следната оферта:

Цитат
В отговор на глобалните здравни проблеми /наднормено тегло, хипертония и висока кръвна захар/, световни институти разработиха високотехнологични продукти от стевия...

Те били разработили високотехнологични продукти Huh?
Аз не виждам какво толкова високотехнологично има в това с една ножица за трева да изкастриш стевията и да я вържеш на китки за да изсъхне? Но явно е много високотехнологична тази операция...
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 6749
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #29 -: (Неделя) 06 Януари 2013, 19:32 »

Ето каква стевия пия аз/поне по етикет/: екстракт от Stevia стандартизиран на 90% стевизиоди, 50 мг.инулин/екстракт от цикория-разтворими фибри/. 0 калории.
                В търсачката няма нищо за тези стевизиоди.
Активен

bojinkata
Страници: 1 [2] 3 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2017 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални