Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Какво значи да живееш за себе си?  (Прочетена 2237 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #15 -: (Сряда) 14 Януари 2015, 21:47 »

Ira, това не можах да го разбера. Кой или какво са приятеля и врага?

   
Как на врага у вас викате-Приятел си ми, и допускате този обвинител да крещи на другите и на вас от ваше си  име, а гласът ви-Вашия собствен Мълчи. Защо?


Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #16 -: (Сряда) 14 Януари 2015, 21:54 »

Мисля,че Човека и Душата
Активен
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #17 -: (Сряда) 14 Януари 2015, 23:03 »

Човек и Душа си ги представям като нещо еволюиращо и търпящо развитие, където всяко нещо си има своята роля и място.

Например картинката с триадата. 1+2=3 . Единство (1) + Многообразието (2) = Хармония (3)

 Ако сложим Егото на мястото на многообразието (различието), то със сигурност ни е нужно като свързващо звено във веригата. Иначе как ще има познание и път към Аз-а без разграничение на себе си от другите? Без другото, различното? Моите мисли са си само мои (концепцията за лъжата).
 Без Егото хората повече биха приличали на бебета или животни. В смисъл на състояние на несъзнаване и принадлежност към колективната душа. Без представата за Аз и Другите.   
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #18 -: (Сряда) 14 Януари 2015, 23:21 »

Човек и Душа си ги представям като нещо еволюиращо и търпящо развитие, където всяко нещо си има своята роля и място.Но когато са в постоянна борба и противоречие,развитието е бавно,трудно и мъчително
Активен
Неактивен Flores
Jr. Member
**
Публикации: 60

« Отговор #19 -: (Четвъртък) 15 Януари 2015, 13:30 »

Ако сложим Егото на мястото на многообразието (различието), то със сигурност ни е нужно като свързващо звено във веригата. Иначе как ще има познание и път към Аз-а без разграничение на себе си от другите? Без другото, различното? Моите мисли са си само мои (концепцията за лъжата).
 Без Егото хората повече биха приличали на бебета или животни. В смисъл на състояние на несъзнаване и принадлежност към колективната душа. Без представата за Аз и Другите.   
Аз и Другите не е задължително да са в противоречие. Може да имаш разбиране за собствената си идентичност и в същото време да съзнаваш и това, че си част от другите - единство в многообразието  Smiley
То и това е май целта - нито да си егоист, мислещ само за себе си, нито да мислиш само за другите, пренебрегвайки себе си. Ти си си ти, но си свързан в едно цяло с другите и изобщо със всичко.
Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #20 -: (Четвъртък) 15 Януари 2015, 16:27 »

 понякога между мен има повече разлика отколкото между мен и другите хора
                                                                                                           Мишел Монтен
Активен
Неактивен Dorssay
Sr. Member
****
Публикации: 264
Пол: Мъж

« Отговор #21 -: (Понеделник) 06 Април 2015, 12:23 »

Според мен , да живееш за Себе си означава - да си Самодостатъчен.

На повечето хора им трябват външни стимули за да водят пълноценен живот.

Всяка сутрин обличаме костюм за да отидем на работа. Жените се гримират преди да излязат на улицата. Подреждаме в къщи когато чакаме гости , ставаме вежливи и учтиви когато искаме да направим впечатление , печелим пари за да издържаме семейството си.

А сега тръгваме в обратна посока :

Печелим пари за да имаме възможност да работим върху Себе си на спокойствие. Ставаме вежливи и учтиви за да направим впечатление на Себе си. Подреждаме в къщи за да ни е приятно и уютно на Себе си. Жената се гримира за да изглежда красива и да изпита хармония със Себе си. Обличаме костюм за да се чувстваме удобно и да сме в хармония със Себе си. Ходим на работа за да усъвършенстваме и реализираме Себе си.

Ако няма външен стимул просто няма да си мръднем *ъза от дивана.

А какво ще се случи ако няма стимул и се загуби мотивацията ? Депресия - това се получава. Дето му викат : "да загубиш смисъла на живота".  Човек се превръща в зеленчук.

Как може да се покаже в прости житейски примери тази зивисимост ?
 - имаш хубава работа , хубава заплата - чувстваш се необходим и спокоен. Губиш работата и заплатата - депресия
 - работиш като вол за да посигуриш "прилично бъдеще" за децата си , идва ден когато те си тръгват по пътя и губиш смисъла за реализация - пак депресия. Необходимо е да се търси нов стимул и нова външна котва

Достигайки тази точка и започва проявлението на феномена "живот за Себе си".

На човек който гледа на нещата от този ъгъл  не му е нужен външен стимул за да прави каквото и да било. Той сам си е мотивация. Ако той прави нещо – то го прави защото е необходимо. Той сам може да си създаде система от вътрешни закони и да се движи през живота спрямо тях.

Живеейки по такъв начин не би трябвало живота ти да загуби смисъл с краха на външния свят.

Повечето хора ще нарекат такава позиция Егоизъм. А тя е просто Самодостатъчност.

Предполагам , всички тука щом така или иначе сме го докарали да присъстваме в този форум и сме тръгнали да се "саморазвиваме" всеки по неговия си начин . А подобно саморазвитие е невъзможно без да насочиш поглед вътре към Себе си , като някои от околните ще ти го хвърлят в очите като проява на Егоизъм.

Естествено , по този път има и капани , които се проявяват в следствие на други причини и много е лесно от идеята за "саморазвитие" все пак да се премине и в плоскоста на чистия Егоизъм.

Тези причини зависят от това , защо човек е тръгнал да се саморазвива. Някои тръгват поради здравето си ... по-точно поради липсата му , смятайки чрез духовните практики да го подобрят.
По-лошия вариант е когато мотив за подобно саморазвитие е липсата на пари и социална реализация , т.е. като не става по нормалния начин ще си подобрим положението чрез саморазвитие и придобиване на някои умения които другите не притежават и пак ще сме по "велики" от тях.

Точно по тази линия на мотивите които са ни подтикнали да живеем за Себе си преминава и границата между Егоизъм и Самодостатъчност.

Лично аз признавам , все още я нарушавам понякога , но поне я осъзнавам и се опитвам да се движа по нея.
 Smiley
Активен
Неактивен peppone1
Hero Member
*****
Публикации: 531
Пол: Мъж

« Отговор #22 -: (Вторник) 07 Април 2015, 16:04 »

Ех, много оправдания за егоизма на единиците (хората). Но е факт, последните години единиците оскотяват все повече, като основните причини са страх от системата, постепенно израждащ се в нагаждачество и отрицание (песимизъм). В тази държава единицата си мисли, че си е самодостатъчна, делейки се от цялото и колкото може повече да награби. Нарочно не включвам себе си в това число за да не бъда упрекнат, че приписвам моите недостатъци на обществото, но може обществото да ги е написало и всеки който не се съгласява явно е объркал държавата, ако не - градът или селото. Глобализирането чрез интернет, мобилни телефони и др. още повече задълбочава този проблем и бягането в чужбина няма да ни спаси.
Активен

Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.
Професионалистът не е човек който не греши, а този който е направил всички възможни грешки в най-тясната област.
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #23 -: (Сряда) 28 Октомври 2015, 21:12 »

 HomerCat
МИТКО,за някои неща,които пишеш(дори казаните от П. и Х.) съм съгласен,а с други не.Различията не бива да са повод за лична неприязън.
Боя се,че няма да ти стана симпатичен с това,че отношението ми към всякакви Наставници/Учители е като цяло негативно.Конкретно при твоите липсата им на чувство за хумор включва вътрешната ми аларма.Можеш ли да разделиш отношението ми към Теб(положително) от отношението ми към Тях(негативно)?Или това е пречка за Теб?Мога да го приема.А ти не си длъжен да приемаш моята позиция:
 
      Знаеш  ли  -  много  ми  хареса  поста  ти!!  Проблема  ми  с  Паалла  и  Хоол  е,  че  винаги  са  се  оказвали  прави,  че  винаги  са  ме  подкрепяли  в  трудни  моменти,  даже  и  при  срещата  с  Вещицата.  За  което  съм  им  благодарен  от  сърце.  
      Както  съм  казвал  много  пъти  -  Просто  ми  е  неприятно  да  обиждат  приятелите  ми  и  ще  ги  защитавам  всячески!!!!    Отнася  се  за  всички  мои  приятели.  
      Да,  те  нямат  чувство  за  хумор,  но  това  е  според  мен,  а  ако  аз  просто  не  разбирам  техното  виждане  за  хумор?  
     Относно  твоята  позиция  не  само  я  приемам,  но  и  я  одобрявам!  "Колко  по-гадна  (тежка )  е  проверката  толкова  е  по-достоверна"  ПХ  
            
« Последна редакция: (Сряда) 28 Октомври 2015, 21:18 от МИТКО » Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #24 -: (Сряда) 28 Октомври 2015, 21:32 »

...
« Последна редакция: (Сряда) 28 Октомври 2015, 21:55 от galaxsis » Активен
Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #25 -: (Сряда) 28 Октомври 2015, 22:45 »

Митко, понеже блокирахте  всичките ми мнения с П.Х.....ще те попипитам теб и тия Вещицици....колко сте.  чисити.... Angry

П.Х. ....и оная Вещица, правите ли жертвоприношения и ядетет ли  свинско и мръвки ти и жена ти на ДОМАШННО.... Cool

Или си чист Ангел небесен на П.Х.

 Cool
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #26 -: (Четвъртък) 29 Октомври 2015, 18:25 »

МИТКО,струва ми се естествено да защитаваш приятелите си.Мира също те защитава,на мен също ми се е случвало за мой приятел...малко по-емоционално от необходимото,може би.Правейки се на психолог ще предположа,че човек има склонност да разглежда приятелите си като един вид своя територия.И съответно си я защитава.

Ако решиш да опишеш в по-технически план как постигаш астралното излизане поне на мен ще ми е интересно да прочета.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #27 -: (Четвъртък) 29 Октомври 2015, 21:58 »

       За  територията  си  прав! 
        Първо  -  Дълбока  релаксация  докато  тялото  изчезне  като  усещане.  Понеже  в  такова  състояние  изпитвам  студенина  правя  го  завит  с  нещо  толпо  -  юрган  например.  След  това  сядам  -  тоест  изправям  астралното  си  тяло  на  торса  -  не  става  не  мога  да  отделя  таза.  Лягам  и  просто  завъртам  астралното  си  тало,  така,  че  двете  същности  да  бъдат  лице  срещу  лице  и  започвам  да  се  издигам.  Нишката  която  в  началото  е  като  въже  излиза  от  връзката  между  главата  и  шията  там  има  малка  дупчица  около  1см  и  започва  пътуването  в  пространството. 
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #28 -: (Четвъртък) 29 Октомври 2015, 22:10 »

Човек си усеща физическото тяло и може да го движи по желание,но след като изчезне усещането за физическото(което съм го изпитвал), как усещаш астралното,за да го движиш?
За астрала съм чел доста различни описания,някои от които може да не са автентични.Предполагам,че можеш да се движиш и в нашата триизмерна реалност,но със енергийното тяло.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални