Страници: 1 ... 4 5 [6] 7   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Разни  (Прочетена 9298 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен paci1
Hero Member
*****
Публикации: 733
Пол: Мъж

« Отговор #75 -: (Сряда) 28 Декември 2016, 21:15 »

Форуме, ако обичаш не ме нареждай до сектанти като Дорчето.
Опитах да им чета гуруто/наставника, но нещо ме спря. Няма как да ти го обясня с две приказки. Сложно е.
Викаш госпожата и Меандъра били секта? От двама човека? Несериозно е.
Между другото половината свят почитат Земята/дракона. Китайци, японци и пр. Сигурно и те са сектанти?
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #76 -: (Сряда) 28 Декември 2016, 21:31 »

Нали не искаш да ми кажеш, че приказките на въпросните комплексари имат нещо общо с почитта към Земята?

Сектата не е от двама човека. Както виждаш, ако се разровиш из блогърите, излизат още.

Това е тактиката на Лишея - идва от приказката, че не можеш да обезглавиш лишеи, това е тактика от воденето на хибридна война, в която става дума за разпространение на децентрализирана идеология. Идеята е ролята на гуруто и на последователя да се слеят, нещо като вирусна програма тип "червей" при компютрите - всеки нов последовател е самоназначен пропагандатор.

Това е единствената работеща тактика в днешно време, защото на ден днешен е много трудно да имаш централна фигура, в света има прекалено много сила и прекалено много оръжия и прекалено много общуване и информация, и всеки лидер ще бъде бързо свален - тоест операцията ще бъде обезглавена.

В днешно време се ползва тактиката на вирусите и заразите.И на по-късен етап, когато епидемията вече е сигурно, че ще победи организма, тогава движението еволюира и се появява централна фигура. Но чак когато вече е безопасно и сигурно. Защото нищо не може да остане в лишейна форма - няма контрол върху масите на сектата по този начин, създава се възможност за самостоятелно мислене, макар и в заразения контекст. Лишейното образувание се централизира в зрялата фаза, за да може да има по-ефективна насоченост на усилията на поданниците.

Те разчитат на пророчеството на Ванга, че жена ще вземе властта в България. Затова тази сектантска пропаганда в момента набира много сили, и след няколко години ще изиграе политическата си роля.


Ти си вирусоносител, Паци, защото търсиш лесни отговори. Има нещо, което те стимулира да опростиш действителността, защото не искаш да се изправиш пред проблемите, с които те сблъсква. Поради някаква причина се страхуваш да се изправиш пред предизвикателствата, които действителността постоянно изважда на дневен ред.

Докато не установиш какво те кара да опростяваш действителността в търсене на лесни и приятни отговори, би трябвало да си в инкубация.
Активен

Неактивен Dorssay
Sr. Member
****
Публикации: 264
Пол: Мъж

« Отговор #77 -: (Сряда) 28 Декември 2016, 22:08 »

ФОРУМ

По изключение и въпреки НАМЕРЕНИЕТО ми да не взимам отношение по темите които пишеш Форуме , е не мога да не кажа нещо !!!

Айде кажи ми сега , защо оплю за пореден път Паци1 Huh???
Какво те бърка той дали е сектант , или на петела джуката Huh? Човека си има някаква негова си правда която му помага да живее , теб какво те засяга ? Или мен , или който и да е?

Как ли не го нарече , "вирус" , "червей" , какво ли не......

Значи , в темите ти които съм поразровил за години назад тук ми прави впечатление , изключително много стойностни неща които си изкопал отнякъде и си ги публикувал.  Има и такива , които са боклук (но от моя субективна гледна точка). За това се иска мерак , желание и вдъхновение - изобщо все качества , които заслужават най-малкото уважение за положения труд.
Смучеш като прахосмукачка от мрежата и бълваш всичко наред. Няма тема в която да не си "компетентен" ... ставаш и Министър на Образованието и за Главен Мюфтия.

И в същото време си безкрайно отвратителен в общуването си с хората и всяка една тема , АМА ВСЯКА ЕДНА , и най-стойностната , я принизяваш до личности нападки и характеристики на събеседниците и я превръщаш в гротеска.

ТИ !!! Скъсания цървул , който се вози в градския транспорт и воюва със Системата чрез билетчетата за х 1.60 лв. , ще ми обясняваш и отваряш очите на МЕН , или на който и да е тук , за устройството на Вселената , за базите в Нова Швабия , за НСР и за Космическия разум и ще се хвалиш , че си прогонил N брой хора от форума?

ТИ !!! Който си се отрекъл от родителите си и ...цитирам по памет .. "управлявал Съдбата си , щото имал ТЪШАЦИ" , ти ще ме учиш МЕН  как да обичам Родината си и как да почитам обичаите и в темите за България и ще ми даваш морални определения като "подла душица" и не помня вече какво Huh??

Ооохххх Мамин Златен
Управляваш на някому дядовия ха ха ха ......
Ега те зауправляват анадолските манафи !!!!
 Tongue

Извинявам се на останалите съфорумци (и може би на Админа) за този емоционален изблик , ще си хапя езика от тук натам и няма да се повтори нито по отношение на него , нито по отношение на останалите няколко "Херо Мембъри" които му пригласят.

Активен
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #78 -: (Сряда) 28 Декември 2016, 23:08 »

    Дорсай
     Всеки  има  само  една  гледна  точка,  каквото  е  да  прави  не  може  да  избяга  от  това  /абсолютна  истина/,  от  тая  позиция  всеки  проектира  своя  свят  върху  другите.  Следователно  иска  да  види  в  другите  това  което  е  самият  той,  и  всичко  което  се  различава  от  него  е  непознато  и  затова  плашещо.  Срещу  страха  се  върви  агресивно  или  подвиваш  опашка  и  скимтиш.  Защо  във  виртуалното  пространство  един  "човек"  е  агресивен,  ами  защото  разчита  на  безнаказаност.  В  реалният  свят  обаче  такива  хора  са  страхливи  ..............  /епитет/   
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен Dorssay
Sr. Member
****
Публикации: 264
Пол: Мъж

« Отговор #79 -: (Сряда) 28 Декември 2016, 23:24 »

Митко

Всички сме "агресивни" Митак. Ако се изразя езотерично , тук 99.99999% сме със Съзнание работещо на вибрациите на Манипура - т.е. "Войни".

Но при НЕГО агресията е подплатена с неистово желание за изява на чувството за собствена ЗНАЧИМОСТ. Просто върни назад темата за "Защо не Празнувам" и последващия опус който разви отдолу.. .... "ТОЙ от никой не зависел" , "Той си управлявал съдбата" , "Той се освободил от нещо" ... като че ли на някой му пука какво е направил , или защо си празнува празниците и или защо не ги празнува.

НО !!!

За да вкара хора в безсмислената дискусия с едничката цел да се утвърди върху техния гръб , в същия опус плавно премина от собствените си виждания за Празниците и Традицията (които са си негови и няма нищо лошо в това, дали празнува , или не) към личностни характеристики и обиди на всички останали.

Дай да не ГО обсъждаме повече. Бог да е с него , каквото и да смята за правилно ......... и без това ме е яд , че се поддадох на подобна интервенция .... ще усилим работата върху Себе си
 Cool
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #80 -: (Сряда) 28 Декември 2016, 23:24 »

Ахааа. Все пак предлагам да не засягаме думата "манаф". Нали?

И ще ти обясня. Имай търпение, защото ще започна от корените на всяко едно нещо и ще стигна до настоящата ситуация.

Както знаеш, това тук е форум. Знаеш ли какво е форум?

От уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Forum_(Roman)

Функциите на един форум

В допълнение към стандартната си функция като пазарище, форумът е бил събирателно място с голяма социална значимост, и често бил сцена на разнообразни дейности, включително политически дискусии и д*бати, срещи, и тн. В този смисъл той допълвал функцията на концилиабулума.

Концилиабулум е латинска дума, означаваща място за официални събирания. Контекстовото значение на думата в древен Рим се свеждало до конференция или неофициално събиране на официални лица.

...
Всички форуми имали храм на Юпитер в северния си край и съдържали и други храмове, както и базилика...
По време на избори, кандидатите ползвали стъпалата на храмовете във форума, за да отправят от там предизборните си речи, в очакване на клиентите им да ги подкрепят.
И ти... в светлината на тази дефиниция за "форум"... ме критикуваш за какво по-точно? За това, че ползвам стъпалата на северния храм, за да ме чуват?

Аз задавам на всички, които споделят твоята критика към мен, въпроса - А вие защо се опитвате да викате из тълпата в ниското?

Говморя с метафори в момента. Ще ти обясня какво имам предвид с тези метафори.

Форумът, това е важно социално място. Това е място, което хората посещават и което хората четат. Това е мястото, на което едни хора идват да говорят и на което други хора идват да слушат.

Някои от идващите да слушат не знаят какво искат да чуят. Други знаят точно какво искат да чуят и идват с надеждата да чуят повече за него.Нека ти напомня едно нещо, една истина впрочем:

Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия.
...
От литературата и изкуството им ние например постепенно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, кината, пресата – всичко ще изобразява и прославя най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството – с една дума, всякаква безнравственост...


И прочие, речта на Алън Фостър Дълес.Мисля, че е многозначително да се отбележи, че ти всъщност не ме обвини в нищо. Ти изтъкна единствено, че защо се правя на много умен, след като съм толкова беден. Нямаше никакъв укор за неморалност, никакъв укор за безнравственост, никакъв укор за злонамереност, никакъв укор за деградивно поведение с деградивни резултати.

Което е интересно, само по себе си. Ти ме укоряваш единствено, че съм... какъв? Груб? Отвратителен?

Не разбирам ти какво искаш... да се подлагам на разкрасителни процедури?


Ако някой искаше да унищожи българския народ завинаги, той щеше да деградира моралите, ценностната система, щеше да замени добродетелите с бутафорни и щеше да разложи всякаква нравственост.

Ти, Dorssay, не предполагаш ли откъде ще трябва да почне този общочовешки враг? Аз предполагам, че на него ще му трябва някаква удобна трибуна, за да развива такава пропаганда?

Не мислиш ли, че ако някой искаше да унищожи устоите на древен Рим, щеше да поче от форума?


Ако някой иска да започне да оздравява народа, за да започне да се подобрява здравословното състояние на нацията, той би трябвало да стимурила моралността, да дефинира наново ценностната система, да свали бутафорните добродетели и да вдъхнови с истинските и щеше да насърчи новото пораждане на неподправената нравственост.

Едно време са наричали такива хора "будители". И едно време не е имало България, и затова не е имало и форуми, но ако имаше форуми, тези будители щяха да отидат там.И това има ВСИЧКО ОБЩО с характеристиките на събеседниците.

Ти си мислиш, че тука е някаква... демокрация ли? Мислиш си, че всеки може ей така да си дойде, и да почне да си говори глупости и простотии?

Мислиш си, че някакъв случаен боклук може да дойде тука, и да почне да крещи навсякъде за разложените си морали, изтъквайки безнравствеността си и рекламирайки... и АГИТИРАЙКИ... за изоставянето на всяка добродетел?

Мислиш си, че тука може да дойде който си иска, и може да започне да бълва каквото си иска, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ дали е вярно или не, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ дали афишира нещо субективно, пробутвайки го като обективно? БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ дали лъже непреднамерено заради личните си характеристики или преднамерено заради личните си обвързаности?

Мислиш си, че тука е демокрация и някой би следвало... да даде зелена светлина на подобна реклама и агитации, така ли?

Може да си се объркал, че това е САЩ. Това все още не е САЩ и скоро няма да бъде.


Това не е САЩ (нито пък е Русия) - това е единственият останал сериозен форум за езотерика и конспирации в българското интернет пространство.

Разбираш ли какво значи единственият?

Единственият означава последен. А последен означава, че ако някой цели да пропагандира, ще трябва да влезе в диалог с мен.

Аз не мога да премахвам който и да е от форума. Да виждаш да имам каквито и да е такива права или власт?

Не мога означава, че искам той да дойде (който цели да пропагандира).А всичко това означава, че онези, които преднамерено искат да пропагандират, никога няма да се опитат да използват последния сериозен форум за конспирации и езотерика, защото аз съм тук и ще трябва да се развие диалог. Така че, докато това е така, те ще избират някой от безброй многото други медийни канали да пропагандират.

Така че тук идват само онези, които пропагандират НЕПРЕДНАМЕРЕНО. А този вид хора го правят заради кое? - Заради своите личностни характеристики. И този корен трябва да бъде изваден на светло - трябва да го видят те самите, а не друг. Публичността на разговорите е просто един механизъм за натиск, защото когато човек говори пред други, по-трудно може да се скрие от истината за себе си, и гнилият корен изпитва по-голям натиск да излезе наяве.А тези думи са написани от човек, който е изключително богат - не на левове, естествено. Всъщност, всички левове трябваше да бъдат премахнати, за да може да се натрупа каквото и да е богатство.

А БЕЗ ДА СИ БОГАТ, няма да можеш да правиш това, което правя. Това богатство е наложителност, без него цялото начинание е невъзможно.

Колкото до Паци1... той си го заслужава. Нима наистина си мислиш, че някой би му спестил оплюването, ако чуе в какво му се иска да вярва? И ако види с какво желание се опитва да повярва в това, в което му се иска да повярва? Никой няма да му спести действителността, която и аз не му спестявам.Впрочем, Dorssay, ти не се ли подигра с Паци1, без да му кажеш, че се подиграваш с него под прикритието на престорения си език?

И ме наричаш отвратителен.

Та ти въобще ЩЕШЕ ли да му кажеш, че си се подиграл с него, ако не се бях включил в разговора?? Съмнявам се.

Как така аз съм отвратителен, след като винаги съм бил искрен и прям и директно съм казвал, когато си играя с някого (като например Гласа на Истината, galaxsis или Митко)?

Но това са подробности...


Най-важното е, че взе отношение. Нали така? Каквото и да е... даже и да не си прав... взе някакво отношение.

На някои места хора като Дора и meander учат другите да не взимат отношение срещу каквото и да е, защото във всеки един случай има нещо във вселената, което да взима отношение вместо нас. Умните нямат място в нашия свят. Истината е проста, за да може да се свежда чак до простаците. Интелигентните са излишен товар и хабене на време, няма нужда от знаене. Женското, мъжкото, можене, боб манджа, има само Земя и Слънце, космоса не съществува, и това е всичко, което краваря трябва да знае.


В този форум обаче човек се учи да взима отношение.  И това е разликата.
Активен

Неактивен Dorssay
Sr. Member
****
Публикации: 264
Пол: Мъж

« Отговор #81 -: (Сряда) 28 Декември 2016, 23:47 »

Форум

Можело , значи !!!

............Ти изтъкна единствено, че защо се правя на много умен, след като съм толкова беден. Нямаше никакъв укор за неморалност, никакъв укор за безнравственост, никакъв укор за злонамереност, никакъв укор за деградивно поведение с деградивни резултати.........

Тук за "бедността" да уточня само. Тя бедността не е порок сама по себе си.
Тя зависи от много причини , които и не винаги са във възможностите на човек да им противодейства.
В случая визирах твоята дребнавост да се занимаваш с подобни неща и в същото време да разсъждаваш ..айде да разсъждаваш както и да е , но и да налагаш с брутални методи вижданията си по глобални и световни въпроси. А и да си вярваш и да се сърдиш , че мнението ти е меродавно. Това е несериозно просто.

За укора ... Че кой съм аз да те укорявам? Всичко което написах в горните постове беше само моето лично отношение към методите и стила ти. Както и написах , че съжалих за стореното но не защото позицията ми е променена , а защото е безсмислено. Нито ти ще станеш по "секси" (както се изрази) , нито аз ще спечеля нещо ..пълна безсмислица.

За Паци1
Коварен си , знаеш ли ... Там имам в темата точно по повод на "произведението" 2 или 3 мнения , преди маските да паднат. Наистина тръгнах на майтап , в първия момент не можах да се ориентирам с каква цел го е постнал това нещо ... Едва след 2 реплики и твоя анализ разбрах , че той Паци1 наистина го смята за нещо стойностно...... И да. Нямаше да му кажа , че съм тръгнал на ...силно е казано подигравка , но нека е така ....

И може би поради тази причина .... на подсъзнателна "вина" и взех отношение в настоящата тема , един вид в "негова защита" , която нито ми я е искал , нито и има нужда по всяка вероятност от такава ... интересно , ще помисля върху това ...
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #82 -: (Четвъртък) 29 Декември 2016, 00:02 »

И защото съм коварен, отвратителен, арогантен, егоцентричен, себичен, безжалостен, безскрупулен, груб, безсрамен... съм нещо като "лош"?

Може би думата, която търсиш, е просто страшен. И понеже съм страшен, моята съдба е да съм носител на всички неща на света, поне първоначално.Не само че съм такъв и такъв съм... но и е нужно да съм такъв. Не вербализирам факта, че всички тук имат нужда от мен, защото това ще им дойде прекалено в повече (особено на някои), но то се подразбира.

Затова и си прав, че критиката ти е глас в пустиня.Но що се отнася до това, което намекваш - че няма бедни философи, останали в историята, ще поясня, че човек трябва да е богат на ВРЕМЕ. Стандартната практика е времето да се купува с пари, затова аристократичните класи са най-богатия източник на философи, останали в историята.

Но това, че практиката е стандартна, не означава, че нужните условия за правилни размишления се купуват с пари.

По повод на това съм писал тук:

http://xcombg.net/index.php?topic=1328.0
Активен

Неактивен Dorssay
Sr. Member
****
Публикации: 264
Пол: Мъж

« Отговор #83 -: (Четвъртък) 29 Декември 2016, 00:18 »

Форум

Страшен?
Мога да говоря само за себе си как те възприемам и точно определението "Страшен" е последното което би ми хрумнало. Арогантен , Егоцентричен , Комплексар , безпичняк Smiley , Смехурко , всичко тава съм го изредил пред монитора и сега в момента си нося последствията за тази моя надменност , която прозира над определенията които съм ти дал дори и да съм се опитвал да говоря любезно тука в стремежа си да те надговоря и "победя".
И какво се оказва ? Същия като тебе , да правя сеир на хората и да ме видят колко съм печен.

Ние не се познаваме Форуме в реала ... така че сега думите ми ще са голословни и можеш да ги приемеш на доверие , или не ... но лично аз съм видял от първия ред какво е способен да стори човек на човека. Не с думи и провокации във форум виртуален , където ако се уплашиш , ли ти стане тъпо , и натискаш екзит и излизаш и всичко е наред. ... с дела какво е способен и сега като се замисля не мога да се сетя за нещо "страшно" което да може да ме впечатли.

По повод на това за Съдбата: От Съдбата си не може човек да избяга според мен. Може да я облегчи , или утежни , но няма как да се отклони от нея. Ако това е твоята - дерзай  Grin
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #84 -: (Четвъртък) 29 Декември 2016, 01:15 »

Явно доста често прибягваш до фантазиране за "овеществяване" не социалната дигитална динамика. Чувстваш се съвсем неуверен в това общуване, което се развива тук и прибягваш до територия на въображението, която те кара да се чувстваш в познати води - транслиране на дигиталния разговор във въображаема среща на живо.

В контраст на това си ексхибиционист и лесно говориш за себе си.

Така че начинът ти на участие във форума си е едно чисто престрашаване.
Активен

Неактивен Dorssay
Sr. Member
****
Публикации: 264
Пол: Мъж

« Отговор #85 -: (Четвъртък) 29 Декември 2016, 13:33 »

Форум

.....В контраст на това си ексхибиционист и лесно говориш за себе си......

И това е констатация на човек , който преди 2 дни на три страници разви историята на семейството си , на родителите си , на мотивите си да ги зареже и да скъса с тях , обилно и напоително информира аудиторията като как управлява неговия си свят с помощта на това между краката му ?

Форуме ... не знам какво да кажа , и в този смисъл и аз спирам .....
 Cool

Всичко което съм споделил тук е само моето виждане за нещата и забележи !!! Без да нсаждам на никой нищо и без да претендирам за крайна инстанция. Всичко може и да не е така както си го представям сега ( и по всяка вероятност не е) , но няма и как да приема на доверие , щото си много убав , твоята светлина която ръсиш като арменски поп на литургия.

Да добавя само , че според мен - в момента в който спреш с личностните нападки и спреш да обиждаш хората , ще бъдеш незаменим и ценен събеседник.
Активен
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #86 -: (Събота) 07 Януари 2017, 23:19 »


Приказка за простотата и простотията

Простотата и простотията седели на един чин в Училището на живота.
Простотата се обличала скромно. Простотията – помпозно, ексцентрично.
Простотата не носела украшения. Простотията била накичена като коледна елха.
Простотата пишела почти печатно, с четливи букви. Простотията – с огромни заврънтулки и претенциозни орнаменти.
Простотата говорела тихо, но ясно. Простотията надвиквала всички.
Простотата не биела на очи. Простотията била очевидна.
Простотата пеела вярно, с чувство. Простотията – гръмогласно, фалшиво, но със самочувствие.
Простотата помагала незабелязано, с радост. Простотията изтъквала всеки свой жест парадно.
Простотата признавала смирено грешките си и искала прошка. Простотията се оправдавала, обяснявала, но не падала никога по гръб.
Простотата казвала открито и честно, но добронамерено, когато нещо не й харесва. Простотията ругаела, псувала, обиждала нагло.
Простотата питала, когато нещо не знаела. Простотията мислела, че знае всичко и имала отговор за всеки въпрос на този свят.
Простотата се радвала на малко и била доволна. Простотията – ненаситна и вечно недоволна от всичко.
Простотата се смеела чистосърдечно. Простотията се надсмивала безсърдечно.
Простотота искала смело каквото й е нужно. Простотията изисквала и заставяла другите да й дадат и ненужното.
Простотата се радвала на чуждите успехи. Простотията завиждала, злобеела и плюела.
Простотата търсела простичък изказ във всичко. Простотията се мъчела да изглежда възможно най-сложна.
Простотата нямала много приятели, но малкото й били качествени, истински. Простотията се движела постоянно сред свита от хора, без никой да й е истински близък.
Простотата не търсела известност, популярност. Простотията била известна на всички, търсела слава и сцена за изява навсякъде.
Простотата умеела да си почива. Простотията нямала почивен ден.

Когато дошло вереме да завършват Училището на живота, уж незабележимата простота била обявена от директора за Светица. Пожелали й да почива в мир, а на гроба й написали: "О, свещена простота, няма никога да те забравим!". А простотията, която не оставала незабелязана от никого, била втрещена, когато директорът на житейското училище я осъдил на безсмъртие и невъзможност да постигне покой, докато не намери начин да направи нещо, с което да бъде трайно запомнена.
Оттогава, простотията обикаля между хората и търси такива, които имат с какво да бъдат запомнени трайно. Личностите им се отличавали с чистосърдечна простота. Но не били чак толкова прости, че да я пуснат в живота си. Затова тя и до днес изпълва животите на тези, които с нищо друго не могат да бъдат запомнени, освен с безсмъртната си простотия...

http://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/1612-prikazka-za-prostotata-i-prostotiyata.html
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #87 -: (Неделя) 08 Януари 2017, 00:11 »

        hi hi   Дано  го  прочетат  всички  ама  надали!
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #88 -: (Неделя) 08 Януари 2017, 00:16 »

За четенето - ще го прочетат всички, и гостите дори.
Въпросът не е кой къде ще се познае, а дали ще си го признае, пред себе си поне.
Активен
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #89 -: (Неделя) 08 Януари 2017, 13:35 »

Гълъб и гарван – библейските символи

Защо гълъбът, а не гарванът се превръща в символ на Святия Дух? Какви са тайните на тази библейска орнитология?

Защо гарванът не се завръща обратно в кораба на Ной, за да донесе добрата новина за края на потопа?

Защо точно гарванът е „птица проклета“ и „грачи грозно, зловещо в Ботевото стихотворение? И защо точно гарванът е този злокобен солист, който дава тон на „псета и вълци да вият в полето“?

Смайващо неизвестно е, че гарванът е всъщност пойна птица – не знаехте това, нали?

И освен това, той е доказано една от най-умните птици, ако не и най-умната. Тогава защо е всичко това?

Вероятно защото гарванът е престъпният ум в света на птиците – той е пресметлив, подмолен, суетен и егоистичен.

Обект на поклонение и страх, гарваните са свързвани с много митове, с тайнственост, смърт, убийство и задгробен живот.

През 60-те години на 17 век английският крал Чарлз II издава специален декрет, че в Лондонската кула трябва да живеят 6 гарвана. Иначе ако те напуснат, монархията ще падне и страната ще бъде сполетяна от големи беди. Не е ясно дали това има отношение към Брексита на Кралството, но и в момента два гарвана живеят в кулата.

Отвъд митовете, в днешната научна реалност има специални изследвания върху гарваните. В долината Грюнау в австрийските Алпи институтът „Конрад Лоренц“ изследва поведението на гарваните. Това, което не е широко известно е, че птиците са пойни и пеят – особено мъжките, за да впечатлят женските и да комплексират другите мъжки. Не е широко известен и фактът, че гарваните имат един партньор до края на живота си.

Според емпирични изследвания в този институт /на д-р Бугнар/ гарваните се радват на всяка възможност да надхитрят другите. И тъй като всички гарвани са такива, те очевидно трябва да развиват постоянно тези свои способности, ако искат да надхитрят другите.

Социалното им поведение се диктува от техния голям мозък – пропорционално мозъкът на гарваните е голям колкото мозъка на шимпанзе.

Те умеят да закопават някъде храната си и да се запасяват. Но тъй като всички гарвани го правят – за да се предпазят от кражби от други гарвани, те са развили способности да заблуждават своите събратя къде наистина крият храната.

Гарван, който крие храната, трябва да си гарантира, че няма да бъде видян и че няма да бъде ограбен от другите.

От друга страна, за да докопат храната на друг гарван, трябва да могат внимателно да наблюдават какво се случва с кон*уренцията и да имат умения да разкодират действията на скриващия плячката си гарван.

Стига се до следната игра – гарван, който иска да скрие храна, но усеща, че е наблюдаван започва да имитира, че крие храна. А всъщност прави фалшиво скривалище, за да накара своя наблюдател да се заеме с разкриването на храната, която си мисли, че е там. През това време гарванът с храната отива и скрива необезпокоявано своите запаси в истинско скривалище. Играта обаче не свършва тук. Ако наблюдателят усети, че е разкрит, той на свои ред имитира разкриване на някакво друго скривалище и демонстрира пълна незаинтересованост към действията на гарвана с храната. И така – докато се преструва, че си е намерил храна и че не го наблюдава своя събрат с храна в човката, той наднича към него и се надява онзи да се отпусне, да притъпи бдителността си и да скрие храната на място, което лесно може да бъде разкодирано.

Такава сложна стратегия се среща много рядко при животните..

Гарваните са рядък пример на способност за умело прикриване на информация и избирателно предоставяне на фалшива информация. Това означава, че те могат да контролират своите емоции и да крият намеренията си, което е много трудно за другите животни.

Друг експеримент, правен с гарвани е следният: учени връзват единия край на връв за клон на дърво, а на другия край, който виси надолу свободно, връзват парче месо. Така птицата трябва да кацне на клона, да дърпа връвта с човката си и да затиска издърпаната част с крак, като не позволява да се изхлузи обратно. И пак да дърпа следващия участък и да го затиска с крак, докато по този начин контролирано издърпа цялото въже и стигне до храната. При направените експерименти с различни птици, гарваните стигат до 100 процента успеваемост, докато при другите птици стойностите достигат едва 50%.

Гарванът е способен дори да ползва способностите на компютър /опитът е проведен в института „Лоренц“ в Австрия/ – като клъвва с човка един от два възможни символа. Избирайки „правилния“, той получава награда. И така гарванът много бързо се ориентира кой е „правилният“ символ, който ще му донесе за награда едно парче вкусна храна.

В Япония гарвани изпускат орех от височина над пътното платно, изчакват колите да минат върху него и да го разтрошат, след което изчакват и червен светофар да спре движението и тогава отиват да вземат своята вкусна ядка.

Учени от Оксфордския университет, водени от доктор Алекс Уиър /Alex Weir/ правят опити с гарвани от Нова Каледония в Южния Пасифик. Гарваните там – вероятно поради липса на бозайници и на мърша – са се специализирали в изваждане на ларви от изсъхнали дървета в този остров. Те изваждат храната си със специално направени инструменти от клечки, включително чупят клончета с човка, постигайки изготвянето на кука, чиито връх допълнително заострят с човка.

Така в лабораторен опит гарван извива жица, за да извади парче месо от колба. Друг гарван обаче трябва да реши по-сложна задача. В една колба има парче месо, а в друга колба има специално направена дървена клечка, с която да извади парчето месо. Първо обаче трябва да извади този инструмент от колбата, ползвайки друг инструмент, който е оставен встрани. Тук изпитанието е да ползва в последователност два инструмента един след друг. Гарванът се справя с лекота.

Ако под интелигентност се разбира интерес към нови неща, справяне със сложни социални задачи, раждане на нови идеи, проби и разсъждения – то гарваните със сигурност са много интелигентни птици.

Ако вече сте започнали да им се възхищавате, спокойно и естествено може да прехвърлите това свое преклонение към Създателя, вложил всички тези таланти във въпросното Свое творение.

И тук е мястото да излезем извън строго емпиричната парадигма, поглеждайки през библейската призма отвъд видимата страна на материалните проявления.

За първи път гарванът се появява в дълбоката древност на известната ни човешка цивилизация, като една твърде важна птицаJ Важна го прави мисията, която му е възложена. Именно гарванът е птицата, която първа е изпратена от Ной в края на потопа с надеждата да донесе добрата новина за оттеглянето на водите от повърхността на земята. Това се случва след повече от 300 дни непрестанен дъжд, потопил цялата земя в дълбока водна обвивка. И е буквално жизнено важно за всички обитатели на Ноевия ковчег – този уникален по рода си плавателен съд, скрил в себе си надеждата за новата земя – да се уверят, че сушата отново се показва изпод водата, носеща в себе си посланието на новата епоха.

Натоварен с тази изключителна мисия, гарванът излита и не се завръща. Като всеки егоистичен ум той избира да се погрижи единствено за себе си. Няма значение, че е бил заедно с всички останали обитатели на кораба /ковчега/ на Ной. Няма значение, че е делил заедно с тях всичките ограничени хранителни ресурси. Няма значение, че сред тях е имал приятели, които са вярвали в него и са го изпратили с огромна надежда и очакване да го посрещнат като добрият вестоносец.

Егоистичният ум не се впечатлява от подобни сантименти, не признава подобни ангажименти и не се чувства длъжен на онези, които са му спасили живота. Той намира земя само за себе си. В тази земя намира място само за себе си. И остава там, за да се грижи и наслаждава на себе си. Дори и с риска да остане сам-самичък в целия свят. Единствен. Егоизмът обича да е единствен в целия свят. Обича да е самодостатъчен.

Разбира се, някой може и да одобрява подобна себичност и дори да намира известен чар в такова егоцентрично, самовлюбено отношение. Някой може и да оправдае такъв егоизъм и да го сметне за нормален. Но този някой не би могъл да обясни това на онези очакващи спасението си обитатели на Ноевия ковчег.

Гълъбът изпълнява докрай мисията на верния пратеник. Завръща се с „пресен маслинов лист“ /Битие 8/ и така Ной разбира, че водата вече е спаднала и брегът на спасението е съвсем близо.

Не интелектът е решаващ. Не егоизмът е необходим.

А решителността да приемеш с покорство своята мисия.

Твърдостта да устоиш и да си верен на призванието си докрай.

Гълъбът не изглежда самоуверен, самовлюбен в собствените си умствени възможности.

Напротив, даже е плах. Не се натрапва. Отдръпва се и остава в очакване, ако се почувства нежелан. Готов да послужи, ако човек отвори вратата. /Откровение 3:20/

Има такива хора в живота ни, за които понякога са нужни години да забележим и да оценим по достойнство.

Но точно гълъбът ще прелети хиляди километри, за да занесе добрата вест. Затова има пощенски гълъби и няма пощенски гарвани.

Защото гълъбът е верен, покорен на своята мисия и на Този, Който го праща. И затова Святият Дух се появява във вид на гълъб – защото този символ най-добре изявява нежното отношение и чувствителността на Утешителя. Неограничената Божия сила можеше да се яви лъв или орел. Като гръмотевична буря или като ураган. Но характерът на Святия Дух най-точно е разкрит в образа на гълъба. Чувствителният и предан Служител, приел образ на верният и покорен гълъб.

Покорен като Авраам, повел сина си към хълма Мория.

Покорен като Исаак, подчинил се на баща си и легнал на жертвеника.

Покорен като Елисей, отзовал се на Божия повик.

Покорен като Мария, приела думите на Божия пратеник.

Покорен като Йешуа ха-Машиях, подложил ръцете си за гвоздеите – вместо теб и мен.

Покорен като Ананий, отишъл да отвори очите на страшния враг на вярата Савел…превърнал се в апостол Павел.

Характерът на гарвана е да получава, а не да дава. Консуматорското време, в което живеем е време с дух на гарван. И колкото и да изглежда героичен стремежът да разчиташ само на себе си, на собствените си сили, колкото и страстно да се покланяш на онази древна езическа триада, наречена Аз, Мен и Моето си – това е нищо повече от една обречена религия на егоцентризма.

Смирението на гълъба в крайна сметка побеждава самоувереността на гарвана.

“Който смирява себе си, ще се издигне”.

“Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат”.

Затова и гълъбът, осъзнал приетата мисия като по-голяма от самия себе си, се върна с маслинената клонка и се превърна в символ на мира, заедно с дъгата.

Но за дъгата – някой следващ път, ако ви е интересно.

АЛЕКСАНДЪР УРУМОВ
Активен

bojinkata
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални