Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Избрано от Виктор Пелевин  (Прочетена 136 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен ladonnae
Sr. Member
****
Публикации: 319

« -: (Сряда) 21 Март 2018, 21:45 »

Един от любимите ми автори. Smiley

Във форума съм цитирала откъси от "Империя V", като продължението й "Батман Аполо" е достойно за темата "Библиотека на начинаещия мистик", но... има време.

Единственият път към безсмъртието за капката восък, е да престане да мисли, че е капка, и да разбере, че е восък. Но дотолкова, доколкото нашата капка сама е способна да забележи единствено своята форма, тя през целия си кратък живот се моли на Господ Восък за спасение на тази форма, макар че тази форма, ако капката се замисли, няма никакво отношение към самата нея.

 ***

Да се спрем на някаква напитка беше трудно. Асортиментът беше голям, но някак второкачествен, като на избори.

***

Не забивайте главата си в това, което няма отношение към настоящето. В бъдещето трябва първо  да съумееш да попаднеш.

***

Когато се намираш в задник, можеш да направиш две неща. Първо - да се постараеш да разбереш, защо се намираш в него. И второ - да излезеш от там... Само един път трябва да се излезе от задника, и след това вече можеш да забравиш за него. А за да разбереш, защо се намираш в него, е нужен целият живот. Който ти и ще прекараш в него.

***

За да вярваш искрено във вечноста, трябва тази вяра да бъде споделeна и от другите, - защото вяра, която никой не споделя, се нарича шизофрения.

***

Ние изобщо не обичаме тези, които са ни направили някакво добро. Ние обичаме тези, на които самите ние сме направили добро. И колкото по-голямо добро сме им направили, толкова повече искаме да им направим още.

 ***

Нищо не издава по-добре принадлежността на човека към низшите класи, от способността му да разбира от скъпи часовници и автомобили.

***

Когато не мислиш, много неща стават ясни.

***

Антируски заговор, безусловно, съществува – проблемът е просто в това, че в него участва цялото възрастно население на Русия.

***

Телевизорът – това е просто малко прозрачно прозорче в тръбата на духовната канализация.


***

Емотиконът с усмивка – това е визуален дезодорант. Най-често се слага, когато на юзъра му се струва, че от него се носи лоша миризма. А той иска гарантирано да мирише приятно.

***

- Това, което винаги ме е учудвало, - каза той, - е звездното небе под краката ни и Имануел Кант вътре в нас.
- А аз, Василий Иванович, изобщо пък не разбирам, как на такъв човек, който бърка Кант с Шопенхауер, са му поверили да командва дивизия.

***

Всичко, с което се занимават хората, е толкова безобразно, че няма никаква разлика на чия страна си ти.

***

В същността си, любовта възниква в самота, когато обектът й не е заедно с нея, и тя е насочена не толкова към този или тази, когото обичаш, а по-скоро към построения от ума образ, слабо свързан с оригинала.

***

Ценността на книгата не се определя от това, колко хора ще я прочетат. Гениалността на Джокондата не зависи от това, колко посетители ще преминат покрай нея за една година. Най-великите книги имат малко читатели, защото тяхното четене изисква усилия. Но точно от това усилие се ражда и естетическият ефект. Литературният фаст-фууд няма да ти подари нищо подобно.

***

Човек счита себе си за Бог, и е прав, защото Бог е в него. Счита себе си за свиня – и отново е прав, защото и свинята е в него. Но човекът много греши, когато приема своята вътрешна свиня за Бог.

***

Думите, предназначени за един човек, никога няма да бъдат дадени на друг.

***

Усмихвай се на всички, колкото можеш по-широко – те трябва да бъдат уверени, че ти си студена лицемерна гад.

***

Милосърдието е в това, че вместо крематориуми, ние имаме телевизори и супермаркети. А истината е в това, че функцията им е една и съща.

***

Продължителността на човешкия живот е разчетена по такъв начин, че хората да не успяват да правят сериозни изводи от ставащото.

***

Не търси във всичко символично значение - ще го намериш. На свой гръб.

***

- А къде ти е главата?
- На раменете.
-  А раменете ти къде са?
-  В стаята.
-  А стаята къде е?
-  У дома.
-  А домът?
-  В Русия.
-  А Русия къде е?
-  В беда, Василий Иванович

***

В любовта отсъстваше всякакъв смисъл. Но затова пък тя придаваше смисъл на всичко останало.

***

О, дявол да я вземе тази вечна достоевщина, преследваща руския човек! И дявол да вземе руския човек, който единствено нея вижда наоколо!

***

Мила, във вашата глава са срали десет години петстотин маркетолози, а Вие искате да изчистя там за пет минути....

***

В последно време забелязах, – каза Митя, - че от честа употр*ба някои цитати блестят, като парапети.

***

Има три будистки начина за гледане на телевизора. Всъщност, това е един и същ начин, но на различните стадии на тренировката той изглежда различно. Отначало гледаш телевизора с изключен звук.  Например, по половин час на ден, твоите любими предавания. Когато възникне мисъл, че по телевизора говорят нещо важно и интересно, ти я осъзнаваш тази мисъл в момента на появата й и в този момент я и неутрализираш. Първоначално ще се сриваш и ще пускаш звука, но постепенно ще свикнеш. Главного е, да не възниква чувство за вина, когато не можеш да се сдържиш. Така е с всички отначало, дори и с ламите. След това ти ще започнеш да гледаш телевизора с пуснат звук, но с изключено изображение. И накрая ще започнеш да гледаш изключен телевизор. Това, собствено, е главната техника, а първите две са подготвителните. Гледаш всичките новинарски програми, но телевизора не го включваш.

***

Докато пеперудата може да лети, изобщо не е важно колко са износени крилата й. А ако пеперудата не може да лети – вече няма пеперуда.

***

Свободата е само една – когато си свободен от всичко, което строи умът. Тази свобода се нарича „не зная“. Вие сте съвършено прав. Знаете ли, че има такъв израз: „Изречената мисъл е лъжа“. Чапаев, ще Ви кажа, че и неизречената мисъл също е лъжа, защото във всяка една мисъл вече присъства изречеността.

***

И вчера, и утре, и в други ден, и даже по-онзи ден съществуват единствено в тази секунда. Само в този момент, когато мислиш за тях. Така че, ако искаш да избереш светлината утре, а днес да се сбогуваш с тъмнината, то всъщност ти просто избираш тъмнината.

***

... С възрастта разбрах, че реално думите „ела на себе си“ означават „отиди при другите“, защото именно тези други от раждането ти обясняват какви усилия трябва да извършиш върху себе си, за да приемеш изгодна за тях форма.

***

Когато човек търси, за да потвърди своите параноидални идеи, той винаги намира.

***

Бог умря. Ницше

Ницше умря. Бог.

Вие и двамата сте *едераси. Vassya Pupkin

***

Откровението на всяка дълбина и ширина неизбежно ще опре в думите. А думите неизбежно ще опрат в себе си.

 ***

Душа да има, а изпитания ще се намерят.

 ***

Любовта не преобразява. Тя просто сваля маската.

 ***

Ако се окажеш в тъмнина и видиш, макар и съвсем слаб, лъч светлина – ти трябва да отидеш към него, вместо да разсъждаваш има ли смисъл да правиш това или няма. Може действително да няма смисъл. Но просто да си седиш в тъмнината също няма смисъл в който и да е случай. Разбираш ли разликата?

 ***

 Човекът по нещо прилича на този влак. Той по същия начин е обречен вечно да тегли след себе си от миналото веригата на тъмните, страшни, на неизвестно от кого получени в наследство вагони.

 ***

 На мен от хората изобщо нищо не ми трябва, освен любов и пари.

 ***

Докато идиотите възрастни са заети с преустройството на измисления от тях свят, децата продължават да живеят в реалността – сред снежните планини и слънчевата светлина, върху черните огледала на замръзналите водоеми и в мистичната тишина на заснежените нощни дворове.

***

Впечатленията от живота са еднакви за всички времена – небето е синьо, тревата е зелена, хората са боклуци, но има и приятни изключения.

***

- Само да узная, - продължавах аз, - и аз вече не съм свободен. Но съм абсолютно свободен, когато не зная.

***

- Защо им е на хората език, ако от него идват само беди?
- Първо, за да лъжат. Второ, за да се нараняват един друг с шиповете на отровните думи. Трето, за да разсъждават за това, което не съществува.

***

В наше време хората разбират от телевизора за какво мислят.

***

Какво е човешката цивилизация? Това не е нещо по-различно от огромно производство на пари. Човешките градове –това са просто парични фабрики, и само по тази причина в тях живее такова множество от хора.

***

В действителност, много милионери ходят облечени в дрипи и карат евтини коли - но, за да си позволиш това, трябва да си милионер. Просякът в такава ситуация би страдал неизразимо от когнитивен дисонанс, затова много бедни хора се стремят да се обличат скъпо и хубаво с последните си пари.

***

... страхът винаги привлича именно това, от което се страхуваш. А ако от нищо не се боиш, ти ставаш невидим. Най-добрата маскировка – това е безразличието.

***

Между любовниците в книгите на Набоков винаги лежи самият той. И отвреме навреме пуска някоя тънка забележка, привличайки вниманието към себе си. Което е неучтиво по отношение на читателя, освен ако той, разбира се, не е геронтофил.

***

Целият живот съществува един миг. Именно този, който се случва сега. Това е и безценно съкровище.

***

За бягство е нужно да знаеш твърдо не накъде, а откъде. Затова затворът ти трябва постоянно да бъде пред очите ти.

...


Ама че сайт, но е от тук
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални