Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Лечебните свойства на рисуването с йод по кожата  (Прочетена 2424 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« -: (Неделя) 10 Юли 2016, 00:47 »

Йодната решетка...

 Йодната решетка на петата подобрява циркулацията на кръвта, и ви позволява да се отървете от подуването на краката, което е особено важно за онези, които прекарват много време прави, или ходят пеша в продължение на дълги часове, пише lekuva.net.  
Освен, че дезинфекцира и е страхотно средство срещу бактериите, които навлизат в организма през порите на кожата, йодът има дразнещо действие. Следователно, в областта на приложението му се стимулират кожните рецептори, разширяват се кръвоносните съдове и се увеличава притока на кръв. В резултат на активираното кръвообращение, настъпва по-бърз и по-добър транспорт на метаболитните продукти, както и повече имунни клетки за борба с болестния процес. Всичко това води до облекчаване на болката, възпалението и отока. Приложението под формата на решетка осигурява равномерно разпределение и абсорбция на йода от кожата.
Не бива да забравяме, че йодът също така повишава температурата на тялото. Ето защо, през зимата, когато температурите навън са минусови, може да направите тази йодна решетка и да затоплите краката, преди да си легнете. Достатъчно е само да изчакате известно време, след като сте направили йодната решетка, и да обуете леки чорапи върху краката.
Тази процедура може да бъде използвана за определяне нивото на йод в организма. Ако сутринта решетката е изчезнала без следа, ще трябва да похапвате повече морски дарове и други йод-съдържащи храни.
Как се прави йодна решетка на петата?
Преди да направите йодна решетка на петата, уверете се, че не сте алергични към йода. За да разберете това, драснете малка ивица йод от вътрешната страна на китката и изчакайте 15-30 минути. Ако през това време не сте имали някаква болка и няма зачервяване, значи всичко е наред и можете да продължите към следващата стъпка. Когато чертаете йодната решетка, в никакъв случай не бива да правите много дебели ленти, защото иначе кожата ви може да изгори. Хората, които имат по-нежни пети могат да направят прекъснати линии, а не цели, както е показано на фотографията. Най-добре е линиите, които правите, да не са по-дебели от половин сантиметър. И не забравяйте – без значение колко ефективен е този метод, злоупотр*бата с него не си струва.
Лекарите препоръчват да се прилага йодна решетка не по-често от 3-4 пъти седмично.
http://m.novini.bg/news.php?id=364403


Докато четох статията си мислех колко ли още вещества биха имали благотворно въздействие върху организма ако се нанасят върху определени зони на тялото, както къната да речем. Защото освен като средство за разкрасяване, къната се польва и като противовъзпалително средство. Използва се при натъртване, херпес, циреи. Нанасяли са я също като защитен слой при слънчеви бани и при болки в главата...
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #1 -: (Неделя) 10 Юли 2016, 01:08 »

Рисуване с йод върху гърба, гърдите, коленете - това не е вид боди арт или шаманизъм. Това е алтернативен метод на лечение! Всички сме добре запознати с антисептичните свойства на йода при рани и охлузвания, но защо да рисуваме с йод върху здрава кожа? И как това помага!?
Малко история
Интересът към йода като лекарство датира от XIX век. Първоначално, поради изключителните си антисептични свойства се използва предимно при лечение на рани и травми. По-късно, през XX век широко в употр*ба навлиза 5 % алкохолен разтвор на йод (йодна тинктура) или малките кафяви шишенца, които всеки от нас помни, като средство за лечение на малки рани и порязвания. Основоположник на метода за лечение чрез йодна решетка е руски лекар от Санкт Петербург (И. С Колбасенко). В началото на 20-ти век той подробно изучава терапевтичните свойства на йода и пише десетки книги по темата. По-късно, ефектът от тази практика е описван като феноменален.
Какъв е механизмът на действие на йодната решетка?
Освен, че дезинфекцира и е страхотно средство срещу бактериите, които навлизат в организма през порите на кожата, йодът има дразнещо действие. Следователно, в областта на приложението му се стимулират кожните рецептори, разширяват се кръвоносните съдове и се увеличава притока на кръв. В резултат на активираното кръвообращение, настъпва по-бърз и по-добър транспорт на метаболитните продукти, както и повече имунни клетки за борба с болестния процес. Всичко това води до облекчаване на болката, възпалението и отока. Приложението под формата на решетка осигурява равномерно разпределение и абсорбция на йода от кожата.
Как се прилага йодната решетка?

   
Йодната решетка се прилага директно върху кожата с помощта на клечки за уши или обикновена клечка, на върха, на която е увит малко памук – потопете в 5 % йодна тинктура и нарисувайте върху кожата решетка от хоризонтални и вертикални линии, между които да останат „клетки” с големина около 1см. Не повтаряйте линиите!
Митове и факти за йодната решетка
Мит 1: Йодната решетка установява наличие на йоден дефицит

Според статистиката, почти 1/3 от населението на света страда от недостиг на йод в организма, което причинява нарушение във функцията на щитовидната жлеза, а при бременни може да бъде причина за раждане нарушено развитие на плода. Според някои привърженици на метода на йодната решетка, за да определите дали тялото Ви получава нужните количества йод с храната, без да се налага да правите специални изследвания, може да приложите следното: Нарисувайте йодна решетка върху вътрешната част на бедрата. Ако след три часа няма и следа от решетката, вероятно страдате от йоден дефицит. Ако следите от йод остават видими в продължение на 6-8 часа, най-вероятно имате лек недостиг на йод, който лесно би могъл да се преодолее с включването в диетата на повече морски риби, морски дарове, водорасли и други храни, богати на йод. При напълно здрави хора, които не страдат от липса на йод, следите от йодната решетка трябва да останат видими няколко дни.
В действителност обаче, няма научни доказателства и съвременната медицина не потвърждава това твърдение!
Мит 2: Йодна решетка осигурява нужните количества йод по време на бременност
Твърди се, че жените, на които им предстои да станат майки, може да използват йодната решетка, за да компенсират недостига от йод в организма.
В действителност, скоростта, с която това се случва в голяма степен зависи от липсата или наличието на облекло върху мястото, мазна кожа и кръвоснабдяването.


Факт 1: Йодна решетка може с успех да се прилага при простуда
За тези, които се нуждаят от лек срещу настинка, йодната решетка е изключително удобно решение. В този случаи, тя се прилага в областта на моста на носа и ноздрите, като линийките трябва да са изключително тънки. Поради риска от изгаряне на кожата от йода (кожата се оцветява в червеникаво, набръчква се и се лющи), в действителност по-подходящо е решетката да се направи върху стъпалата на краката или върху мускулите на прасеца.


Факт 2: Йодна решетка може с успех да се прилага при кашлица, инфекциозни и възпалителни заболявания на горните дихателни пътища (възпалено гърло, бронхит, астма, ларингит, трахеит)Йодната решетка се прави в областта на гърдите и гърба. За целта, прекарайте една линия по средата на гръдния кош (точно над гръдната кост) и по още две линии, странично на нея (1). След това направете още две хоризонтални линии (върху междуребрените пространства), за да се получи „решетка”. На гърба, прокарайте по две успоредни линии, странично на гръбначния стълб (общо 4), като най-външно разположените линии трябва да започват от вътрешния ръб на плешката (2). Хоризонталните линии също се правят върху междуребрените пространства. След един ден може да повторите, като нарисувате решетката върху стъпалата.
Факт 3: Йодна решетка може с успех да се прилага при остеоходнроза, ишиас, артрит, артроза
Йодната решетка се рисува на гърба, като вертикалните линии трябва да са 5 – една на гръбначния стълб и по две успоредни странично (най-външната линия трябва да минава по вътрешния ръб на плешката) (3). Хоризонталните линии се рисуват върху междуреберените пространства. Ако болките са в областта на кръста, йодната решетка може да обхваща и тази част от гръбначния стълб.
Факт 4: Йодна решетка може с успех да се прилага при травма и възпаление на стави, сухожилия и меки тъкани, болки в мускулите, натъртвания и синини
Йодната решетка се прави в областта на увреждането. При травматично увреждане и синини, се препоръчва това да стане ден след травмата, като най-добре е първоначално да приложите студен компрес върху мястото на нараняването, а едва на следващия ден да започнете лечението с йод.
Аналогично, йодна решетка може с успех може да се прилага при невралгия, възпалителни процеси по кожата и подкожната тъкан, неусложнени разширени вени, лактостаза, заболявания на простата и други.

Противопоказания и мерки за сигурност
Йодният разтвор може да се прилага само външно, върху кожата. Върху всички останали клетки в тялото, йодът действа като силен окислител и ги уврежда трайно. В допълнение, той образува с някои от протеините в организма неразтворими съединения. Всичко това води до клетъчна смърт и некроза на тъканите! Затова, йодната тинктура трябва да се използва само по предназначение – върху кожата и за лечение на рани.
В никакъв случай не поглъщайте йод – може да настъпи изгаряне и некроза на лигавицата на устната кухина, хранопровода и стомаха.
Не използвайте за инхалация – това причинява некроза на белодробната тъкан!
При обработката на раните, не бива да се допуска обливане на раната – това причинява силна болка и увеличаване на увредената зона. Могат да се обработват само краищата на раната.
Йодна решетка може да се прилага при деца над 1 година (под тази възраст кожата все още е твърде деликатна и може да настъпи изгаряне).
Строго противопоказано е прилагането на йодна решетка при:
Базедова болест, тиреотоксикоза, излишък на йод, лечение с радиоактивен йод (лъчетерапия);
Свръхчувствителност към йод, алергия към йод-съдържащи препарати;
Телесна температура над 38°С.
Ако никога не сте използвали йод, преди да прибегнете до този метод, направете предварителен тест за чувствителност. За целта, нанесете малко йод по вътрешната повърхност на предмишницата. Не търкайте, не покривайте и не мокрете мястото в следващия половин час. Ако през това време кожата в областта не се зачерви, подуе или засърби, може да приложите йодна решетка. Ако се почувствате по-зле, усетите главоболие, задух, световъртеж, треска, болка или локални промени по кожата в мястото на приложение, спешно потърсете медицинска помощ! Това е индикация, че имате непоносимост или алергия към йод и йодни продукти.
При липса на противопоказания, йодната решетка не бива да се прилага повече от два или три пъти седмично!
Тъй като не е признат като конвенционален метод за лечение, мрежата с йод не може да се използва за самостоятелно лечение, но в комбинирана терапия има изключителен ефект!
Източници:
http://budetezdorovy.ru
https://health.mail.ru
http://mag.103.by


Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #2 -: (Понеделник) 11 Юли 2016, 03:34 »

hi
Като по поръчка, относно подуването на краката - не ми беше хрумвало да прилагам решетката за тях. Извън темата, но с няколко изречения за ходилата, понеже имам дни когато ги товаря доста и стъпалата ми отичат и подпухват като на човек занимаващ се със сумо-спорт.
Носенето на чорапи със стегнат ластик затруднява кръвообръщението и има негативни последици, особено когато се прави ежедневно и с години. Има случаи по време на боксов мач, когато се опитват да спасят безуспешно единия играч, изпаднал в безсъзнание, а след сваляне на чорапите му и съответно нормализиране на кръвообръщението, идва в съзнание на време и без негативни последици за здравето.
Когато ги разпакетирам, някой път не се усещам че ще ме гледат странно и после ме питат защо така зверски ги разтягам и съсипвам нови чорапи...
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #3 -: (Понеделник) 11 Юли 2016, 15:19 »

  понеже имам дни когато ги товаря доста и стъпалата ми отичат и подпухват...


   Имах преди две години проблем с отичането на краката. Бях близо до нашето Черно море. Само при потапяне в морската вода усещах и виждах почти мигновено подобрение. Това море за мен е магическо, лековито! Дано не го милитаризират. Ще е фатална грешка. Ще унищожат природна лечебница. Черно и Балтийско море са единствените морета с високо съдържание на Йод. Редно е управниците да мислят за тези неща преди да предприемат безумни действия.

  ВОДОРАСЛО ОТ ЧЕРНО МОРЕ ПРОГОНВА ХОЛЕСТЕРОЛА


В нашето Черно море Cystoseira barbata е позната ка­то кафяво, червено или брадато водорас­ло. Представлява многогодишно ра­стение със силно раз­клонено тяло, с метличести тънки раз­клонения. Можете да си го наберете от крайбрежните камъ­ни и скали или от сте­лещата се подводна "нива" (тъмните участъци в море­то). От последната вълни­те откъсват снопчета и ги изхвърлят на брега, къде­то те се разстилат като гир­лянди, така че можете да си съберете и от там по всяко време на годината, особено когато морето е по-бурно. Щом изсъхнат на пясъка, водораслите потъмняват до черно.

Събраните пресни водо­расли се промиват счешмя-на вода и се оставят да съ­хнат. Наситняват се и в то­зи вид се използват за отва­ра като билка. Съдържат йод, бром, албинова киселина, полизахариди, пиг­мент. Полизахаридите от водораслите поемат течно­стите от организма. Те на­бъбват в стомаха и създа­ват усещане за ситост. За­това цистозеира барбата се използва за потискане на апетита, за отводняване и за редуциране на теглото. Изследователи са изолира­ли от водораслото веще­ства, който имат свойство­то да намаляват мазнините и захарите в тялото. Това обяснява ефикасността на растението при лечението на затлъстяване.

Йодните съединения пък задържат развитието на артериосклерозата и намаля­ват нивото на холе­стерола. Благо­приятно влияят и при гушавост (струма). Водораслото е под­ходяща допълнител­на терапия към ос­новното лечение на диабета, но това трябва да става под постоянното наблю­дение на лекаря. Приготвя се отва­ра, като 1 с.л. наситнена су­ха билка се вари 10 мин. в 1 л вода. От прецедената течност се пие 3 пъти днев­но по 1 с.л., час преди хра­нене. Останалата отвара се съхранява в хладилник, в добре запушена бутилка. Лечението трябва да се из­вършва винаги под лекар­ски контрол, особено кога­то затлъстяването е съче­тано със заболяване!

Прясното (неизсушено) водорасло е като балсам за леки кървящи кожни рани. След като се измие добре, то се налепва върху раната.
http://www.domashenjurnal.bg/index.php/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/13315.html
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #4 -: (Понеделник) 11 Юли 2016, 15:37 »

 http://www.desant.net/show-news/35787/
Нашето Черно море е една необятна зона на здравето
Автор : доц. д-р Гео Нешев

То предлага прекрасни условия за климатолечение и изненадващо полезни продукти
 
Морето лекува всичко – казвали древните римляни, а излязлата от морската пяна богиня Афродита смятали за символ на лечебната и възстановителната сила на могъщата водна шир.
Още от дълбока древност хората оценявали положителното влияние на природните фактори върху човешкия организъм. Древните гърци обичали морето и го използвали за закаляване и лечение. Нашето Черно море представлява една огромна зона на здравето, в която специалистите различават морско климатолечение и балнеолечение. Балнеолечението се допълва с пясъколечение и калолечение.

Климатолечението, според известния наш специалист в тази област д-р Ст. Стаматов, включва следните комплекси: лъчев климатичен комплекс, топлинен климатичен комплекс и аерохимичен климатичен комплекс. Израз на лъчевия климатичен комплекс е слънчевата радиация като деен фактор в живота на човека изобщо. Неслучайно К. Л. Тимирязев казва: „Човек е в правото си да се величае като син на слънцето“.

Ултравиолетовите лъчи оказват особено фотохимично и фотобиологично действие върху организма, което е познато на хората отдавна. Добрите резултати от климатолечението край морето при хроничните заболявания на дихателните пътища се дължат до голяма степен на лечебните възможности на морския въздух. Учените са установили, че той се отличава с повишено съдържание на халогенни елементи (аерохимичен комплекс); йод, бром, флуор. Особено наситени с йод са крайбрежните местности, богати на водорасли, които се изхвърлят на брега и при изсушаването си образуват голямо количество прах, богат на йод.

Високите температури и слънчевото време край брега подпомагат окислителните процеси и отделянето на йод в свободно състояние.
Своеобразен лечебен фактор представлява и самата морска вода. Тя оказва механично и химическо въздействие върху човешкия организъм. Морските къпания понякога са и главната цел на морелечението. Като възбуждащ фактор те представляват сполучлива комбинация на запалителни и двигателни елементи.

Медицината използва и лечебните свойства на много морски растения. В това отношение морските водорасли стоят на първо място. Впрочем това едва ли трябва да се смята за заслуга само на съвременния човек. В продължение на векове жителите на Хебридските острови са използвали някои видове водорасли при треска, ирландците – за лекуване на живеница, корсиканците – като глистогенно средство.
Индусите употребявали водорасли при заболявания на пикочния мехур, японците – при лекуване на туберкулоза. В недалечно минало правителствата на много страни издавали закони, с които задължавали населението всекидневно да включва в храната си известно количество водорасли и на първо място в някои страни в Азия и Латинска Америка – водораслото ламинария.


Водният извлек от кафявите морски водорасли има учудващо хипотензивен – намаляващ кръвното, ефект. За разлика от някои мощни лекарствени средства, които действат така бързо, че човек може да колабира, тяхното въздействие е меко и постепенно.
Изследвания на руски учени показват, че някои черноморски водорасли отделят противомикробни вещества, а американска фирма произвежда от тях едно от най-мощните съвременни противомикробни средства – антибиотикът „Кефлин“. Известно е също така, че ефектът на топлите морски бани се засилва от прибавянето на настойка от водорасли. Те действат благоприятно при рахит и при някои смущения във функцията на щитовидната жлеза.

Лапи от водорасли помагат при мъчно заздравяващи рани от разширени вени на крайниците и др. От водорасли са изолирани и витамини, и вещества, които потискат съсирваемостта на кръвта, и стероидни съединения, годни за синтез на хормонални препарати от типа на кортизона.
Освен от водорасли, лечебни вещества се получават и от други обитатели на морето. Много морски животни изработват в голямо количество антибиотици, засилващи растежа вещества, хормони и т. н. Създадена е т. нар. морска диета, с която се лекува малокръвие, артериосклероза, хипертония. От обитателката на морското дъно – морската краставица, е изолирано интересно вещество, което подобрява сърдечната дейност и понякога спира растежа на някои злокачествени тумори.

Ценно лечебно богатство на нашето Черноморие е и лечебната кал. Тя се добива от крайморските езера и разширява лечебните възможности на нашето крайбрежие. Поморие, при с. Атанасово (Бургаско), в Тузлата край Балчик, с. Шабла и във Варненското езеро. Добре проучено от съвременната медицина, калолечението се явява популярен лечебен метод в морските *урорти.
Под въздействието на калолечението се подобрява обмяната на веществата, кръвообращението и функцията на жлезите с вътрешна секреция. Други благоприятни резултати са бързото възстановяване на нарушени тъкани, успокояване на болката и потискане на възпалителни процеси при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични болести и т. н.

Широко лечебно приложение намира и лугата, която се добива в крайморските езера от морската вода. Тя е гъста, маслоподобна маса, богата на редица соли. От черноморската луга навремето  бяха създадени оригиналните български препарати „Полиминерол“ и „Вулнузан“ за лечение на трудно заздравяващи рани, както и профилактичната зъбна паста „Поморин“, предназначена за лечение на възпалителни заболявания на венците.
Елементи на морелечението са и пясъчните бани, които се прилагат с успех за лечение на хроничен ставен ревматизъм, артрити, лумбаго, ишиас и др.


      Големия ми син от около две годишен страда от дерматит, проявяващ се като рани върху ръцете. В резултат  изобщо не  можеше  да сгъне ръцете си. При първия досег с черноморската вода ръцете му се изчистиха напълно! Възпалението отново се прояви щом заживяхме далеч от морето.
***

Една богата на инфо статия  за йода, лошо преведена:
http://super-child-education.com/bg/pages/585412

И още една статия - за радиацията и йода:
http://novinar.bg/news/jodat-ili-zavrashtaneto-na-straha_MzUyNzsxMQ==.html
« Последна редакция: (Понеделник) 11 Юли 2016, 15:44 от Мила » Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #5 -: (Понеделник) 11 Юли 2016, 16:47 »

Значи,през последните години забелязах,че когато ми се наложи да се мажа с йод,оцветяването изчезва по-бързо от предишни години,когато бях млад.Миналата година имах хубави следи от зъбите на кучето ми и докторът щедро ме йодира.И пак ми се стори,че бързо изчезна оцветяването.Мислех си,че са започнали да правят йода малко по-така,икономично,обаче изглежда имам дефицит.
  Дали това има някаква връзка с развалянето на зъбния ми емайл?Просто хипотезирам.
А дали може йодната решетка да се прилага с цел набавяне на йод или си трябва ядене на йод съдържащи храни?
Или комбинация от двете?
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен mike76
Newbie
*
Публикации: 44
Пол: Мъж

« Отговор #6 -: (Понеделник) 11 Юли 2016, 23:10 »

Ако ще пиете ѝод по-добре е Луголов разтвор,тоѝ е на водна основа и по-добре се усвоявал от организма.Наскоро ми казаха за нещо много добро тинктура на син ѝод,изобретение на украински химик.Това бил ѝод които е едновалентен с положителен заряд и много добре се усвоявал от организма.Мила за дерматита на сина ти ще помогне АСД-3Ф ,щом на мене почти ми изчисти псориазиса сигурно и за дерматита ще помогне,а е супер евтино само 5лв внос от Русия.
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #7 -: (Вторник) 12 Юли 2016, 00:02 »

Ако ще пиете ѝод по-добре е Луголов разтвор,тоѝ е на водна основа и по-добре се усвоявал от организма.Наскоро ми казаха за нещо много добро тинктура на син ѝод,изобретение на украински химик.Това бил ѝод които е едновалентен с положителен заряд и много добре се усвоявал от организма.Мила за дерматита на сина ти ще помогне АСД-3Ф ,щом на мене почти ми изчисти псориазиса сигурно и за дерматита ще помогне,а е супер евтино само 5лв внос от Русия.

mike76, Искрени благодарности!
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #8 -: (Вторник) 12 Юли 2016, 03:16 »

Значи,през последните години забелязах,че когато ми се наложи да се мажа с йод,оцветяването изчезва по-бързо от предишни години,когато бях млад.Миналата година имах хубави следи от зъбите на кучето ми и докторът щедро ме йодира.И пак ми се стори,че бързо изчезна оцветяването.Мислех си,че са започнали да правят йода малко по-така,икономично,обаче изглежда имам дефицит.
  Дали това има някаква връзка с развалянето на зъбния ми емайл?Просто хипотезирам.
А дали може йодната решетка да се прилага с цел набавяне на йод или си трябва ядене на йод съдържащи храни?
Или комбинация от двете?


      HomerCat,
 Отговорих ти тук:
 http://xcombg.net/index.php?topic=2263.msg37475#msg37475
 Въпросът ти ме провокира, но отговора ми не бе "по същество" подходящ за тази тема. И всъщност не е никакъв отговор, а мой поглед, малко отнесен...
Колкото до йода, мисля, че щом има дефицит е нужно да се набавя пи всеки възможен начин. За мен това включва незаменимите разходки по брега на морето... Дихателни процедури, включая плуване, поемане по всеки начин. Храни, богати на йод.
Колкото до емайла предполагам има други корени това, което се случва, макар и това да е показател за дефицит, следователно за дисбаланс. А венците са почва за зъбите, хранителна среда. 
Не знам. Има ли тема за зъбите?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални