Страници: 1 2 [3]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Дишането  (Прочетена 4383 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Веско
Hero Member
*****
Публикации: 648

« Отговор #30 -: (Събота) 12 Юли 2014, 09:57 »

Без кислород(дишане) не можем....

Всъщност... има и не-белодробно дишане, или усвояване на кислород без наличие на белодробна активност. Това обаче е много, много висша практика. Не знам много по темата, аз самия не съм спец, но познавам човек, който е много запален по въпроса. Той има свои собствени постижения относно недишането (за които аз самия нямам доказателства освен личната си преценка) и от него знам, че в Русия има школа за това, която е посещавал.

Не го казвам в смисъла, че е нещо достъпно за простосмъртните (всъщност практиката на недишането е свързана именно с простосмъртието), а просто искам да кажа, че аз не бих  оеднаквявил "дишане" с "без кислород", защото разлика има.
Веско, пробвал ли си наули и бандхи от крия йогата? Доста се занимавах с тях, и ги комбинирах с техники за обръщане на оргазмения импулс навътре - ефектите са много силни =) Сега се опитвам да ги комбинирам с въпросното дишане на Дюмонт/Аткинсън от книжката по-горе.
Йоги Нора е добра, ако някой иска да прави наули. Не е нужно да се свързват само с изменени състояния на съзнанието - чисто физиологичното пречистване е много силно наистина.

Не вярвам обаче, че на една завършена свиня ще й е лесно. Колкото по-празна е коремната кухина - толкова по-лесно е правилното изпълнение, а колкото по-близко до правилното е изпълнението, толкова повече ефектът е на лице.

Форум, никога не съм се занимавал с йога. Измислил съм си мои упражнения. Смъртта винаги ме е интересувала, оставал съм  максимално без въздух, дори преди време го правих редовно. Тогава установих, че ума ни се променя, спира да шуми, с дните затихва. За мен най-важни са мислите и там са усилията ми.
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #31 -: (Вторник) 08 Март 2016, 12:11 »

Насочиха ме не към този блог - свой избор . ком - ами специално към един от коментарите към статията. Понеже мисля, че някои коментари не заслужават да прекарат вечността, висейки като малки бележки по някакви блогове (която платформа не поставя акцент върху коментирането), ще го плесна тук, за да види повече светлина:


svetliof on April 18, 2015 at 22:47

Здравейте. През 2005г открих Петимата тибетци – изданието на Кристофър Килам. Заинтересуван, трескаво намерих оригиналите издадени през годините на Питър Келдер, а именно The Eye of revelation – 1939; The Eye of revelation – 1947; The Eye of revelation – 1975; Fountain of youth – 1985; Fountain of youth – 1999. Трябва да ви кажа, че през годините рамката на концепцията е една, но съдържанието е различно. В първите издания е доста набързо претупано. Ако не се лъжа най-пълно е това от 1985г. Вътре с подробности се разказва за пътуването на полковника с ламата към далечният манастир (и как вечерта онзи си изпълнявал ритуалите), както и подробно за престоя в манастира. Където нямало огледала, и след 3 месеца не можал да се познае и т.н. Дишането във всичките версии е спестено, както и има различния при 6-тия тибетец.
Да, Кристофър Килам го добавя, но недоумявам по пътя на каква логика той казва, че при 2 и 5 ритуал се вдишва при издигането? Посещавал съм *урс на йога и съм дискутирал това с инструкторката. При нейните йога заниманията и при техните подобни варианти – се издишва. Факт е “Слънчевият поздрав” – при издишване вдигаш тялото на Л (вариант на 5 ритуал)…
Това е тема за Петимата тибетци, искам само да спомена че успоредно се занимавам и с Цигун – китайска система за здраве. При нея се набляга на твърдението, че в човешкото тяло има 2 помпи – кръстна (в таза) и черепна. Именно те спомагат енергията да се изкачи. Именно тези помпи са ключовият момент и в петимата тибетци – да вземем например ритуал 3: Вдишва се, после кръстната помпа засмуква енергията и тя се изкачва по гръбначният стълб, накрая с издишва и с прибирането на брадичката се задейства черепната помпа. Така се създава хидравлично налягане, подобно на помпа на варел – помпиш, помпиш и енергията се изстрелва нагоре. Така и при Ритуал 4 – при издишването се прибира брадичката. Кристофър Килам казва че е йога инструктор, но не прилага същата концепция при 2 и 5. Книгата “Скъпоценност в лотоса” според мен казва най-правилно. Според нея и при 2 и 5, когато е прибрана брадичката, тогава издишването (а не вдишването) е в своя край. От позицията на следващ пътя на Дао, бих се съгласил при 2 и 5 да се вдишва, но не коремно, а обратно вдишване (К.Килам дава само коремното).
На 6-тия тибетец също се отделя много малко внимание. Всяка древна система има подобна техника за изкачване на сексуалната, да сексуалната енергия. Тя бива възбудена и невъзбудена. При ритуалите се работи с възбудената сексуална енергия, която зарежда мозъка с енергия. Ползвайки най-доброто и от 2-те системи, аз работя и с невъзбудената сексуална енергия. При състемата на Мантак Чия това упражнение се казва “Тестисно и яйчниково дишаше”. За него М.Чия казва че другото му име е “Отписване името ти от книгата на мъртвите и запиването в книгата на живите”. И именно с тази невъзбудена сексуална енергия са работили всички знаещи тайната хора – от светци, до монаси. Те всекидневно изтеглят сексуалната енергия до мозъка – въртят водното колело и изкачват водата (сексуалната енергия). Упражнението за издигане на горещата сексуална енергия се нарича “Голямото изтегляне”, а в Крия йога “Кобра дишането”. Във всичките системи за здраве целта е една, да се издигне сексуалната енергия до мозъка. В Цигун системата обаче е недопустимо тя да се остави в мозъка. Той може да приеме и трансформира енергията, но е вредно тя да остава в главата. Дао-сите са казали: “Това което се издига, трябва да се спусне”. Затова в системата на М.Чия има и 2-ри канал, не само по гърба където се издига енергията, а 2-ри спускаш се по предната част – Микрокосмическа орбита.
Всяка древна система има за цел да подмлади тялото. Това става когато (мъжете разберат), че оргазма и еякулация за 2 отделни неща (на запад се отъждествяват). Спре ли се прахосването на семенна течност дали в невъзбудено състояние, или при нагорещено има ред древни техники сексуалната енергия да се изкачи до мозъка и обезателно след това да се завърти по микроорбирата с цел цялото тяло да получи енергия и тя да бъде правилно разпределена. Накрая енергията не се оставя в главата, а се съхранява в пъпа (долният дан-тиан).
Петимата тибетци са чудесна система, но при нея 6-тия тибетец дава крайният резултат – издигането на енергията, но не дава методиката. При Цигун за да влезне енергията в кръстната кост и гръбначният стълб, трябва да бъде засмукана от обратно вдишване и стискане на ануса. След това тя се издига и с помощта на черепната помпа стига до главата. При тибетците се използва идшването и вакума създаден след това изтегля енергията (възбудената, говори се за излишък на сек.енергия). От фазата на оргазма (при мъжете) до семеизпразването и 1-2 сек време. Всяка древна система толерира генерирането на енергията (от самозадоволяването или сексуалният акт) и получаването на оргазъм, но след това те учи как вместо да имаш еякулация, да издигнеш тази енергия за подмладяване (иначе корена изсъхва).
Когато аз я издигам, опитвам различни варианти: и с Кобра дишането и чрез Голямото изтегляне и разнообразявам с 6-тия ритуал. При последният наистина се усеща главата пламнала. Взимайки наученото от различни системи обаче, аз издигам тази енергия, зявихрям я в главата за подмладяване, но след това задължително я спускам по предният канал и съхранявам с пъпа. Не рамката е важна, а съдържанието, защото крайната цел на всяка система е подмладяването.
И като финал още един аргумент за дишането при 2 и 5, както е при 3 и 4. Когато тялото се напрегне при 2,3,4, и 5 в тяхната фаза, то е под напрежение. При отпускането му и връщане в изходна позиция се вдишва и в системата се вкарва кислород. Така клетките получават прана/ци. Много други древни системи за здраве стъпват върху този принцип (напрягане, задържане, отпускане и вдишване), като напр. “И дзин дзин” до “Осемте къса коприна”.
Поздрави
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #32 -: (Събота) 02 Април 2016, 05:24 »

Дишане "Наули" и бандхата "Джаландхара" (гърления ключ) са много силна комбинация!

Молля който се занимава с тези дишания да сподели мнение =) Нямам представа дали Наули трябва да се изпълнява едновременно с ключовете, винаги до сега съм го правил без нищо друго, само коремни движения... Но от една седмица до сега се повтаря един и същи резултат - ако правя Наули заедно с гърления ключ (заключено гърло по време на коремните движения), веднага ми прималява; губя всякакво усещане за крайниците и всякакво чувство извън трупа - не си усещам главата, краката и ръцете, само трупа; краката ми (предимно левия) започват да "танцуват", мускулите полудяват и единствено това, че погледът ми е силно концентриран в точка долу на пода, ми помага да не се хвърял на земята (някакъв подсъзнателен рефлекс в мозъка ми се бори да запази равновесие и даостана изправен, въпреки че кратака ми се мятат като диви животни и нямам никакво усещане за опорно-двигателния апарат); борбата е да си свърша серията коремни контракции преди да започне лудницата.

Ефектът от стандартното изпълнение на трите бандхи (ключа) в седнало положение след това е много засилен. Също така е променено усещането след поемането на въздух.

След това ям.

След като ям, следва период от 2 - 2.5 часа на сънливост. След това следва огромна топла вълна, която създава много жега и подуване от жега, но парадоксално без да изпотява, продължава 2-3 часа и е свързана с абсолютно разсънване, което трае много навътре в другия ден. Така че ако не използвам тези 2 - 2.5 часа, за да спя, няма да имам друг сън до края на следващия ден.


Нека някой сподели мнение или подобен опит... Наблюденията ми са о тедна седмица, което за мен ще рече три последователни пъти.
Активен

Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #33 -: (Неделя) 03 Април 2016, 09:54 »

   Не знам доколко ще ти е от полза следващото,но го пускам информативно за евентуални начинаещи.
Първо,не съм попадал на описана комбинация Наули + Джаландхара(но пък и не съм изчел всичко по темата,разбира се).
Може би има значение КАК се изпълнява Джаландхара.Само предполагам,че повечето практикуващи следват това указание(маркираното):

http://s27.postimg.org/z3lvwlmeb/acs.jpg
Дишането


    Но ето как се прави според Айенгар("Светлина върху Йога"):Отпускане,а не силно притискане.Отново Айенгар в "Светлина върху Пранаяма"/не я намерих на български:

Джаландхара бандха
5. Первая бандха, которой должен овладеть садхака;       джаландхара бандха, джала означает сеть, сплетение или петлю, Ею овладевают при выполнении сарвангасаны и ее цикла, где грудина давит на подбородок.
Техника
а) Сядьте в удобной позе, например, сиддхасане, свастикасане, бхадрасане, вирасане, баддхаконасане или падмасане (см. фот. 3 -4).
б) Держите спину прямо. Поднимите грудину и переднюю часть грудной клетки.
в) Без напряжения растяните стороны шеи и подвиньте лопатки внутрь тела; держите грудной и шейный отделы позвоночника вошутыми и наклоните голову вперед и вниз от задней стороны шеи к грудной клетке
г) Не сжимайте горло и не напрягайте мышцы шеи. Не должно быть насильственного движения вперед, вниз или напряженной задней стороны шеи (фот. 55 и 56). Сохраняйте мышцы шеи и горла мягкими.
д) Опустите голову так, что обе стороны челюстной кости ра вномерно располагаются в межключичной впадине на передней стенке грудной клетки (фот 57 и 58),
е)  Не вытягивайте подбородок в одну или другую сторону (фот. 59). Также не наклоняйте шею на одну сторону (фот, 60), что может вызвать боль я напряжение, сохраняющиеся долгое время Когда достигнута эластичность, шея все больше сгибается вниз
ж) Не форсируйте движение подбородка к груди, как на фот 55, а поднимайте грудную клетку к склоняющемуся подбородку, как на фот. 58.


http://s27.postimg.org/mupu2nl43/55_58_j_bandha.jpg
Дишането


http://s10.postimg.org/tpva2kj95/59_62_j_bandha.jpg
Дишането


Забележка за тези,на които не им е достатъчно раздвижен врата.Помощно средство:

Примечание
Тем, у кого негибкая шея, следует держать голову так низко, насколько это возможно без чрезмерного дискомфорта (фот. 63), или же свернуть валиком кусок материи и расположить его на верхушке ключиц (фот. 64 и 65). Удерживайте валик поднятием грудной клетки, а не надавливанием подбородка (см фот 57) Это снимает напряжение в горле, и дыхание становится комфортным
Демек,под брадата може да се постави навита хавлиена кърпа,която се подпира отдолу чрез повдигане на гръдния кош,а не натискайки с брадичката.Превод към подточка г)/ по-горе:

"Не свивайте гърлото и не напрягайте мускулите на шията...Дръжте мускулите на шията и гърлото меки."

  
« Последна редакция: (Неделя) 03 Април 2016, 10:00 от HomerCat » Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #34 -: (Неделя) 03 Април 2016, 10:33 »

Мдаа, това е първата разлика.

Наули го правя в изправена поза, както си се прави. Просто ми хрумна, вместо да задържам въздуха с мускулите на гърлото, да го задържа с Джаландхара ключа. Работата е, че наули е силова практика - чрез мускулна сила се създава сравнително силен вакуум в коремната кухина. Така че не може Джаландхарата просто да се изпълнява отпуснато. Освен това, аз съм го чел, че основното е дърпането на челюстта назад. И дърпайси челюстта максимално назад, и ТОГАВА навеждайки главата напред, се запушва дихателния проход (аз също съм профан в йога и също не съм чел кой знае колко).

И дори това изпуска. Мъничко въздух се процежда на всяка мускулна коремна вълна от Наули, защото тогава вакумът е най-силен, а Джаландхара няма достатъчно сила, за да устои. Също така позата при наули е наведена леко напред и тежестта на тялото е различно разположена, така че все пак Джаландхарата май не си е в пълната сила. Така че... правя всичко възможно да не позволя проходимост на въздушния поток, поддържайки колкото мога по ненарушен гърлен ключ...

И си мислех, че може би така се притиска някой нерв (◔_◔) Кой знае...

П.П.
Когато гърления ключ се изпълнява съвместно с другите три ключа, Удияна (коремния ключ, като се всмукне корема навътре и нагоре и гърдите малко се надигнат и изпъчат) създава нещо като стол. Въздухът спира там, и един обем въздух остава във въздухопровода от гърдите до гърлото и синусите. И когато се приложи гърления ключ, той прерязва този останал въздушен обем, и притиснатия въздух излиза през носа, а другия образува въздушна възглавница между гърдите и гърлото. И така Джаландхара седи на тази въздушна възглавница и може да се прави без напрежение.

Но при Наули няма ключ в корема и гърдите. Вместо това има обратното - упражняване на силов вакуум... така че Джаландхара не само виси във въздуха, ами изпитва и напрежение ключа да се отвори. Така че не може отпуснато, ако ще се прави заедно с Наули.

И дори може да е вредно... (•‿•)
Активен

Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #35 -: (Неделя) 03 Април 2016, 11:34 »


"И дори може да е вредно..."


Може,може,казал Оптимистът.

За Наули / "Светлина върху Йога":
http://s15.postimg.org/r14st0i7v/nauli2.jpg
ДишанетоИ още малко Ценни Указания(за някои,може би),отново от Айенгар:Ха стига толкоз.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #36 -: (Неделя) 03 Април 2016, 12:00 »

Хм, интересно. Значи, щом като в един и същи труд се използва една и съща фраза "отпуснете брадичката в ямката на ключицата" веднъж, за да се опише Гърления ключ и втори път, като помежду другото при описанието на Наули, може и да става дума за едно и също и действително да се прави Гърлен ключ при Наули.

Ако се инвалидизирам, ще пиша.П.П.
А допълнителните описания съвсем не са несъществени. Съвсем вярно е, че ако има лайна в червата, Наули е изключително незадоволително и спомага за пълното очистване на червата след време. Ако пикочният мехур е пълен, както и когато има въздух в карантиите, има доста остра болка при Наули.

И действително е емоционално невъзможно да се правят асани след Наули. Но пък Наули са подходящ завършек на всички асани, както и въобще физическите тренировки.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #37 -: (Вторник) 05 Април 2016, 21:19 »

Разбрах какво става. Както винаги - прекалявам.

Правя си упражненията и дишанията на абсолютно празна система. Така че мога да издишам много и да се вдлъбна много. По демонстрациите издишат на един силен тласък, но аз издишвам като клякам до земя и се свивам на четири, за да си залепя корема за гърба. С такова дълбоко издишане, когато се изправя отново прав в позиция за Наули, изсмуквам кръвта от краката. Точно както дейтват механичните помпи с бутало - буталото в случая са краката, изправянето. Коремът ми е много силен, заради упражненията на Цацулин, и мога да направя много силен вакум. Когато издам мускулите напред за вакум, както е по Наули, това е втора фаза, и изтеглям още повече кръв от краката, но и от главата. Този гърч на краката и загубата на усещане за крайниците се получава, понеже оставям някой нерв без кръв и сигналите към мускулите се накъсват.

Светна ми, защото системата изпусна и можах да видя какво става. Вакумът беше толкова силен, и толкова се стараех да запазя Гърления ключ, че всмукнах въздух през *ъза. После го оригнах де... но щом пръднах наобратно, това намали атмосферите и явно беше достатъчно, за да се ороси нерва и гърча в краката да спре.Мисля че Гърления ключ при Наули е извън контекста на тая случка. Просто обикновените последствия от екстремизъм, както винаги...
Активен

Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #38 -: (Сряда) 06 Април 2016, 12:32 »

Понеже си падаш по екстремизми,ето ти нещо на руски.Не бих се учудил,ако ти е познато,но понеже не си го споменавал(или не съм внимавал),за всеки случай,виж това:

http://magicdream.in.ua/following/tensegrity/vetrov_1.htm

( "Натощак" значи на гладен стомах)

 Отговор # 21 на Веско:

"Ума го е страх от смъртта, всеки път когато му спрем въздуха го убиваме по малко. Идеята е спираме си въздуха колко можем повече 2-3 минути и след това мощно дишане."

Нещо подобно,може би?Няма подробности,а в руското има указания и коментари(4страници).

Малка извадка:

"Психологическата опасност се заключава в това,че в резултат на задръжките(на дишането) човек престава да споделя ценностите на социума.Той става...д р у г /различен.И в началото след такъв поворот(преобръщане) той се чувства самотно и "не по себе"( не на себе си?).В своето първоначално предназначение техниките на задържане никога не са преследвали оздравителни цели.
Те са предназначени за дълбока психофизическа трансформация и като такива са в пълна степен ОПАСНИ,както и пътят на знанието като цяло."


Опитвал съм го,безславно се провалих.Но не съм се отказал,просто трябва малко(повече) да порасна.
« Последна редакция: (Сряда) 06 Април 2016, 13:12 от HomerCat » Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #39 -: (Петък) 06 Януари 2017, 15:43 »

Шест лечебни звука
 Преобразувайте негативните емоции в положителни

Бял дроб (Lung)                                                                                                                            
Звука на белия дроб е метален. Звучи като вибрация от звънец и активира белодробната Чи.
Звук: Сссссссс (езика зад зъбите)
Цвят: Бял
Емоции: Скръб и Тъга
Добродетели: *ураж и Правда
Свързан орган: Дебело черво
Сетива: Мирис (нос) и Докосване (кожа)
Елемент: Метал
Сезон: Есен

Бъбреци (Kidney)
Звукът на бъбреците е звука на водата и той активира бъбречната Чи.
Звук: Чооооооооо (Както когато подухваме свещ: устните оформят буквата "О")
Цвят: Тъмно синьо
Емоция: Страх
Добродетели: Нежност, Спокойствие и Съзерцание
Свързан орган: Пикочен мехур
Сетиво: Слух (уши)
Елемент: Вода
Сезон: Зима


Черен дроб (Liver)
Звука на черния дроб е дървен звук и той активира чернодробната Чи
Звук: Шшшшшш (С език близо до небцето)
Цвят: Зелен
Емоция: Гняв
Добродетели: Доброта
Свързан орган: Жлъчен мехур
Сетиво: Поглед (очи)
Елемент: Дърво
Сезон: Пролет
http://www.wakingtimes.com/wp-content/uploads/2015/02/six_healing_sounds-bht.png
Дишането
Сърце (Heart)
Звука на сърцето е звука на огъня и той активира сърдечната енергия
Звук: Хaoooooo (С широко отворена уста)
Цвят: Червен
Емоции: Сприхавост, Високомерие, Жестокост
Добродетели: Радост, Чест, Честност,
Свързан орган: Тънко черво
Елемент: Огън
Сезон: Лято

Далак (Spleen)
Звука на далака е звука на земята, активиращ енергията на стомаха, панкреаса и далака
Звук: Хооооооооо (от гърлото, гърлено)
Цвят: Жълт
Емоция: Тревога
Добродетели: Справедливост, Откритост
Сетиво: Вкус (Устни, Уста)
Свързани органи: Панкреас, Стомах
Елемент: Земя
Сезон: Циганско лято (от края на септември до средата на ноември)

Тройно затоплящ меридиан (Triple Warmer)
Тройно затоплящия меридиан произхожда от върха на безименния пръст, от външния ъгъл на нокътя, минава между кокалчетата на четвъртия и петия пръст към китката.
 От тук се издига между двете кости на предмишницата (в радиус от лакътната кост), през върха на лакътя, и задната част на ръката до рамото.
  Той се движи напред в гърдите, за да се свържете с перикарда(горното огнище), простира се от устието на гастроезофагеалната връзка(горната част на стомаха) средното, и ниското(кръста) огнища. Излиза отново от гръдната ключица, меридиана се изкачва отстрани на врата и около задната част на ухото.

Звук: Хииииииии (от гърлото преминава през горната и долната челюст)
Той служи за да балансира температурата на трите нива. Доставяйки гореща енергия надолу към най-ниския център и студена, нагоре към най-високия. По-точно горещата енергия от сърдечната област се мести към хладната сексуална зона. И студената енергия от коремната област се мести нагоре, към сърдечната зона.
Пиковите часове: 21 ч. - 23:00 ч.
Елемент: Огън
Физическия дисбаланс: Заболявания от страната на главата, ушите, очите и гърлото, както и заболявания, свързани с районите, през които преминава меридианът (жлъчен мехур, перикард, тънките черва)

Когато е балансиран: добросърдечен, стабилен ум и емоции на радост
Примерно изпълнениеИзточници:
http://www.wakingtimes.com/2015/04/09/six-healing-sounds-to-transform-your-emotional-state/
http://www.natural-health-zone.com/triple-warmer-meridian.html
« Последна редакция: (Петък) 06 Януари 2017, 16:05 от Antistar » Активен
Страници: 1 2 [3]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални