Страници: 1 2 3 [4]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Що е то духовност?  (Прочетена 6252 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Deus Romanorum
Restricted
*
Публикации: 136

« Отговор #45 -: (Неделя) 04 Август 2013, 14:51 »

Admin  usestaw li se ka sa te  " Gumirali "  

E`gati, cennata informacij deto ti j vadj ot kuchnjta j prati v GUMA!

Ajde sus zdrave, piwete si za Muzik Ajdal i tem podobni prostotii!!!!!

http://xcombg.net/index.php?topic=480.0
  
 
« Последна редакция: (Неделя) 04 Август 2013, 15:05 от Deus Romanorum » Активен
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #46 -: (Неделя) 04 Август 2013, 16:11 »

     Много  хора  смятат  самооценката  за  себе  си  като  единствено  обективна.  На  практика  обаче  човек  е  това  което  мислят  околните  за  него,   другото  е  самозаблуда!   Приятно  е  да  се  живее  в  свой  собствен  свят  където  ние  сме  по  по  най,  а  другите  са  неразбиращи,   ограничени  и  винаги  виновни  за  нещастията  ни.  
     Кой  какъв  е  може да  се  определи  по  формулата:  Числител  =  оценката  на  другите,  знаменател  самооценката,  решението  на  тази  дроб  дава  обективната  оценка  за  личноста!   Ако  приложим  тази  формула  за  духовността  ще  се  получат  различни  стойности,  но  никога  близки  до  единица.  Защо  ли??  
    Когато  си  отидем  от  този  свят  и  съвеста  ни  започне  да  задава  въпроси  е  без  значение  какво  сме  правили,  а  защо  сме  извършили  или  не  извършили  дадено  дийствие,  тоест  важни  са  мотивите  довели  до  едно  или  друго  действие.   Защо?  -  Това  е  въпросът  на  въпросите!!!!  А  те  мотивите  са  винаги  нещо  нематериално,  Аз  искам  -  Защо?  Аз  трябва  -  Защо?  
     Когато  казваме  -  Аз  съм  / добър  красив  умен  и  т.н./  даваме  ли  си  сметка  по  какъв  критерии  се  самооценяваме?  Духовен  е  всеки  който  реши  по-горната  дроб  и  получи  повече  от  единица!  
    За  любителите  на  статистиката  ще  кажа,  че  съм  тръгнал  по  този  път  през  далечата  1969-70 година  и  нека  се  опитат  да  намерят  някаква  езотерична  литература  издадена  по  това  време  в  България!  Тогава,  когато  съм  бил  като  АРРИ  съ  допускал,  че  имо  нещо  оттатък!  Твърдо  съм  убеден,  че  невидимото   доминира  над  видимото.  
  Питам  невярващите  в  духовното - какво  губят  ако  приемат  възможността  за  прераждането?  Има  хиляди  разкази  за  съществуване  след  смъртта  и  нито  един,  че  такава  опция  не  е  предвидена!  Отричат  прераждането  само  онези  които  се  страхуват  от  равносметката.
  Израз  на  духовността  в  нашият  материален  свят  е  това  което  правим  за  другите  жертвайки  нещо  от  себе  си!  Пример  -  Отец  Иван  -  Онзи  човек  улучил  от  тотото  и  решил  да  прави  дом  за  бедни!!   Духовност  е  всичко  онова  което  ни  прави  по-човечни  и  съпричастни  към  другите!
  Можем  ли  да  бъдем  благодарни?  Ако  да  значи  сме  на  пътеката.

  За  съжаление  тук  във  форума  има  доста  личности  които  могат  да  ухапят  протегната  приятелска  ръка!            
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен old4
Hero Member
*****
Публикации: 1105
Пол: Мъж

« Отговор #47 -: (Неделя) 04 Август 2013, 18:16 »

Много силно сме свързани с физическите, със земните неща за да се наричаме духовни, това че гледаме "нагоре" не означава че сме такива. Много, злоба, завист, егоизъм и самолюбие има в нас за да говорим за духовност, кой може да погледне себе си в "огледалото" и да каже да така е, всеки поглеждайки се вижда перфекциониста, пълна комплексарщина ............ затова на мен ми харесват хората които могат да "наплюят" сами себе си, а разни дребнави човечета скрити зад маски какво да кажа за тях освен,  negative .

П.С.Я да видим сега ........

Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #48 -: (Четвъртък) 24 Септември 2015, 16:04 »

И който има Дух не (Его) ще ме разбере правилно.Съмнявам се..
Има ли нещо което да няма дух?

А без Его са райграса и гулията..
Хуманоидна форма на съзнание без Его няма!
Активен
Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #49 -: (Четвъртък) 24 Септември 2015, 16:22 »

Всичко има Дух и се одухотворява от духа Психея, но не всеки може да направлява съдбата си от личния си Дух и не допусни фалшиви ментори и влияния в съзнанието си, които да му задават координатни системи и паралели за съществуване.

Това е и целта на темата / вж. по горе мотивите ми/
Активен
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #50 -: (Четвъртък) 24 Септември 2015, 17:35 »

Всичко има Дух и се одухотворява от духа
     Що  е  то  дух  според теб??
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #51 -: (Вторник) 29 Септември 2015, 03:54 »

МИТКО :
" На  практика  обаче  човек  е  това  което  мислят  околните  за  него,   другото  е  самозаблуда!"

Това е самообезличаваща и потенциално самодеструктивна заблуда.Ако другите,например неядящи свинско варвари мислят за теб,че си неверник,заслужаващ да бъде убит,ако не приеме "правата" им вяра,тогава какво ще направиш?

 “Аз,това съм Аз, а Ти,това си Ти. Аз правя моето, Ти правиш своето. Аз не живея в този свят заради твоите очаквания, а Ти живееш не заради моите очаквания. Аз съм Аз, а Ти си Ти. Ако се случи да се срещнем, това е прекрасно. Ако не се срещнем, нищо не може да се направи.”
          източник:
http://psychology.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=397636&df=46&dflid=3
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Regul
Newbie
*
Публикации: 1

« Отговор #52 -: (Четвъртък) 08 Октомври 2015, 21:47 »

да си духовен за мен означава да познаваш,света вътре в теб,да осъзнаваш кое излиза от духа и кое си пробива път отвън навътре и се маскира с в духа.Духовност е да виждаш себе си във всичко което ни заобикаля,да си смирен,да си самокритичен,да си търпелив,благ,съпричастен,състрадателен,да знаеш кога нещо трябва да се направи и кога помощта ти би навредила,духа може във всеки един момент да те насочи.Колкото ние по-чиста връзката с него толкова по ясно го усещаме,но е трудно. Един куп отрицателни неща се усилват,да ти попречат,да не ги лишиш от място в теб,от това да се хранят,егото,агресията,егоизма,омраза,скъперничество,всичко материално се надига да не изгуби почва в човека.
Та в този смисъл за мен духовността е борба за равновесие,не отричам материалното би било лудост,ние сме дух и материя такъв е света ни в замисъла си,това за което се борим е равновесие.Материята да е продължение на духа,от дух да се прелее в материя без борба,а в последователност която да ни направи цели и в равновесие със всичко.На кратко за мен,това е посоката на духовността,много може да се напише и е писано.
Активен
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #53 -: (Събота) 02 Януари 2016, 11:47 »

Напоследък много се спекулира с тази дума и вече наистина ми писна да се развява под път и над път и то без да се интерпретира в истинското и значение. Да не говорим, че масата от хората я употребяват без дори и да подозират истинската дефиниция на тази дума.


ДУХОВНОСТТА в своята същност е пробуждане на вътрешната действителност на твоето същество, на твоята душа – вътрешния устрем да познаеш, да почувстваш и да отъждествиш себе си с нея, да влезеш в контакт с висшата действителност, иманентна в Космоса и извън Космоса, а така също в твоето същество; да се съединиш с нея и като следствие на този контакт и съединение да се преобрази цялото твое същество, превръщайки го в ново същество, в нова личност, в нова природа. Да се съединиш с Духа си. Да обединиш съзнанието и подсъзнанието в едно Свръхсъзнание. Да следваш собственото Дао/Път.

ПРОСВЕТЛЕНИЕТО в същината си е същото - да намериш светлината вътре в себе си и да я приемеш!

Тоест и двете значения са строго индивидуални и лични!!!


Духовност НЕ Е:

* Да съжаляваш всяка изгубена душа по пътя си, защото със своето съжаление ти се намесваш в нейния път, а нямаш правото да го правиш, защото нарушаваш ЗАКОНА НА СВОБОДНАТА ВОЛЯ!

* Да се юрваш да помагаш на всеки под път и над път, защото отново нарушаваш горния закон. Помага се само тогава, когато наистина те помолят и то ти виждаш, че човека от Душата си те моли. Когато става въпрос за случаи на енергиен вампиризъм (а то в почти 90% от случаите е такова) и човекът насреща просто иска да се нахрани с отделената от теб енергия, то ти си в пълното си право да го отсвириш. Духовният човек сам си избира каузите, за които да се бори и на кого да си дава личната енергия!

* Когато ревеш за всяко нещо щото си го съжалявал. Това е абсолютна глупост. Ако обичаш да ревеш, то иди и стани оплаквачка на гробищата - там има доста гладни същности, които ще ти се зарадват.

* Да се правиш на света вода ненапита постоянно и да демонстрираш колко си светъл. Ако имаш проблем с егото си, то това не е проблем на останалите хора и не е нужно да им го навираш в очите. Залитането само в едната полярност е все още признак на неуравновесеност и няма нищо общо с духовността!

* Да се правиш на добър е признак на идиотизъм, а не на духовност! Ако това ти импонира - ОК, но ако само го правиш за да изглеждаш велик в собствените си очи и очите на другите е пълна простотия. Добротата е липса на собствено мнение, а не признак на просветление!Затова смятам за абсолютно безпредметно навирането и в очите на всеки с простотии от рода: "Ти какво се правиш на много духовен?", защото си е лично моя работа какво правя със съзнанието си, с Духа си, с личното си израстване. Аз следвам пътя си и това което ми импонира на мен, а това, че моите действия са трън в нечии очи изобщо не ме базари, защото аз съм завършено Светлинно Същество и следвам собствения си ПЪТ и какво прави някой друг на моя ПЪТ не е мой проблем, а негов личен, защото явно още не се ориентирал къде е неговият Път и само се пречи в краката на другите! Но след като налазва моя Път, то аз съм в пълното си право да му наритам задника  Wink...

И аз си мисля същото, че всеки следва свой собствен път.
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Страници: 1 2 3 [4]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални