Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Златодобив в България  (Прочетена 7478 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« -: (Събота) 10 Август 2013, 14:00 »

Ето една интересна статия от миналата година във връзка със златодобива в България. Въпреки че на няколко места ми се видя, че данните в цифрите не съвпадат напълно - един път се цитират едни, после се пишат други, основната идея според мен е изложена добре и се вижда как златодобива е прехвърлен в частни ръце и към настоящ момент преминава в ръцете на корпорациите. Това е линка плюс няколко снимки от мен за онагледяване: Подземните богатства на България – управление или грабеж

http://www.prikachi.com/images/955/6428955d.jpg
Златодобив в България


http://www.prikachi.com/images/956/6428956W.jpg
Златодобив в България


Ето ги старите рудници Челопеч и Медет:
http://www.prikachi.com/images/957/6428957A.jpg
Златодобив в България


http://www.prikachi.com/images/958/6428958i.jpg
Златодобив в България


Аурубис е държавния МДК-Пирдоп.
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #1 -: (Събота) 10 Август 2013, 14:23 »

Бях гледал едни предавания по телевизията на Сидеров, тв алфа за златодобива, но не мога да ги намеря. Нещата бяха синтезирани и описани доста добре. Ако някой ги открие в нета, да пусне линк към темата.
Ето още малко инфо:
Освен Дънди прешъс още една канадска компания си "точи зъбите" да прибира златото от България. Това е Евромакс, която се представлява от двете и дъщерни дружества в страната - Трейс Рисорсиз и Евромакс Сървисиз, ако правилно успях да ги проследя. Находищата са в село Трън на западната ни граница и в района на Ракитово намиращо се в западните Родопи.

http://www.prikachi.com/images/959/6428959d.jpg
Златодобив в България


Също така и на дънди прешъс са отдадени нови за "разработване" райони около Тополовград и Гълъбово. Погледнах в сайта на министерството, но не видях да са вписани, че има такива концесионни договори, така че информацията може и да е лъжлива. Ако имате някакво инфо, пускайте в темата, че като гледам здраво са се нахъсали да дупчат.
Активен
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #2 -: (Неделя) 24 Ноември 2013, 16:04 »

 ТОНОВЕ ЗЛАТО ЛЕЖАТ В ЗЕМИТЕ КРАЙ ТРЪН, НЕ БИЛИ ЗА НАС
Автор: kolevm38
Тонове злато лежат в земите край Трън, не били за нас

    от Съпротива
    май 9, 2012

Злато край Трън
 
Канадската компания EurOmax Resources Ltd., която притежава концесии за проучване и добив на благородни метали край Трън, официално съобщи, че резултатите от досегашните сондажи са обнадеждаващи. Край Трън, на 60 км западно от София, са идентифицирани най-малко 7 зони, в които има златни и сребърни залежи, разположени плитко под земната повърхност, предаде „Дарик финанс“.

Тези зони са групирани в две основни области, наименувани Малкият хълм и Големият хълм. Последните сондажи на Малкия хълм са извадили материал от пласт, разположен на дълбочина 12,8 метра в скалите, като добитият материал е 975 грама сребро от тон руда. Установена е и златна жилка, като сондажите на 20,1 метра дълбочина са извадили 1,25 грама злато на тон.

Още в края на миналата година тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че канадската компания, открила златни залежи в Западните Родопи и край Трън, може да кандидатства за добив на злато, след като преминат законовите процедури за търговско откритие и отдаване на концесия на находищата.

Министерството на икономиката вече е издало удостоверения за географски открития край Ракитово в Западните Родопи и край западната ни граница до Трън, припомня „Класа“. По предварителни данни в Родопите преобладават руди със завишено съдържание на сребро, докато в Трън основно са златни залежи, които могат да се извличат чрез подземен добив. Прогнозният капацитет на трънските находища е за около 100 тона злато, докато при Ракитово очакванията са за добив на 7 т злато и 100 т сребро.

Географските открития са направени от двете дъщерни дружества на канадската компания Trace resources и Euromax services. Първата е проучвала подземните недра в Ракитово, а втората – при Трън. Не е ясно дали двете компании вече са подали заявление за получаване на удостоверение за търговско откритие, чиито процедури продължават от една до три години, поясниха експерти.

Във вчерашното си съобщение до инвеститорите и обществеността от канадската компания уведомяват и за продажбата на дъщерното им предприятие Thrace Resources, което притежава права върху концесии в Брезник и Ракитово, допълва Дарик. Без да се назовава името на купувача по сделката става ясно, че той е платил $ 3.5 млн. канадски долара, които ще бъдат платими ако се потвърдят хипотезите за залежи от благородни метали там и докладът по оценка на въздействието върху околната среда е положителен за продължаване на проучвателните дейности в района.
Добър въпрос е: защо не стопанисваме сами златните си залежи, особено в такива тежки времена..
Източник: dir.bg
http://kolevm38.blog.bg/drugi/2013/11/23/tonove-zlato-lejat-v-zemite-krai-tryn-ne-bili-za-nas.1209937
             Разграден двор!
« Последна редакция: (Неделя) 24 Ноември 2013, 16:09 от bojinkata » Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #3 -: (Четвъртък) 30 Януари 2014, 16:33 »

http://mt46.blog.bg/lifestyle/2014/01/30/tiho-te-ne-iskat-da-znaem.1233344
Тихо, те не искат да знаем!...
......................................................
Далаверата със златото ни започва още от времето на Иван Костов.

Преди правителството на Иван Костов да сдаде властта през 2001 г. тогавашният икономически министър Александър Божков (евреин ционист) сключва договор с „Дънди прешъс“, в който концесионната такса е в размер на 1,5% от годишния добив на злато и мед.

През 2003 г. министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Лидия Шулева (еврейка ционистка) намалява тази такса от 1,5% на 0,75%. Така царят харизва най-голямото находище в България и едно от големите в Европа на канадската фирма.

През 2008 г. кабинетът на тройната коалиция подписва нов договор с канадската компания „Дънди“, който е за срок от 10 години, като предвиденият добив на благородния метал представлява 3 млн. тона годишно. А концесионната такса става 8%. Очакваната печалба само от злато и мед е 5,735 млрд. долара. Изненадващо кабинетът обяви, че за целия срок на договора България ще получи 700 млн. долара концесионна такса, независимо от това, че сметките показват друго – при този процент в хазната трябва да влязат 459 млн. долара.

За 2006 г. – по стари цени на металите, посочени от „Дънди“ – те изчисляват, че печалба от добива на мед, злато и сребро възлиза на 175,7 млн. долара. Таксата е 132 хил. долара. Но към 12 март 2007 г. „Дънди“ се коригират – те обявяват, че печалбата им ще е 581,3 млн. долара, като в резултат на това ще внесат 426 хил. долара такса. През 2008 г. по цени на Лондонската борса за благородни метали печалбата от злато и мед е 6,698 млрд. долара. При тази цена на металите комисионната такса става 503 млн. долара. Тоест това прави 7,5% концесионна такса, което е намаление от обявените 8% заради изключването на среброто от сметката.

На фона на тези цифри Нона Караджова преди една година похвали инвестициите, които „Дънди“ правят.
Както показват фактите, всички управляващи са забъркани около аферата Дънди.

Както виждаме, в България все още се експлоатират подземните ни богатства за частни цели.

Какво по силно доказателство, че системата на управление в България е неефективна? При всичките правителства системата генерира корупция. Костов, Сакскобуготски, Станишев, Доган, Борисов през годините подариха за стотинки не само златните находища, но и всичко, което може да се продаде или откровенно да се открадне. Системата на държавно управление в България ражда, култивира и умножава корупцията, без значение коя партия управлява. В случая не са виновни партиите, защото която и партия да е на власт, тя ако не е била досега – ще се корумпира. Трябва да търсим лек за причината за болестта, а не за симптомите. Причината е системата...

ПП: Цялата статия -
noligarh.com/%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BD-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD/

Така е в колонията. 0.75%, много е, да го направят 0.0075%.
Активен

bojinkata
Неактивен umbra
Sr. Member
****
Публикации: 442

« Отговор #4 -: (Четвъртък) 30 Януари 2014, 22:32 »

Тихо, те не искат да знаем!...
Те някой не искат и да знаят и по рождение, ама както и да е. Grin
Неприятна работа наистина.
Активен
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #5 -: (Четвъртък) 06 Февруари 2014, 13:39 »

Четири правителства мълчат: Истината за разграбването на България
Автор: dmcat

Според прогнози на геолози-специалисти България е втората държава след Полша в целия Европейски съюз по абсолютна стойност в добива на мед и трета, след Финландия и Швеция, по наличие на златни запаси.

Повече от десет години добивът на злато и благородни метали е в ръцете на чуждестранни компании, които източват националното богатство от България и сякаш този факт не прави впечатление на никое от последните четири правителства. Те управляват държавата от името на българския народ и го приспиват със сладки приказки, докато през границите ни изтичат тонове злато, сребро и всякакви цветни и редки метали.

Приспиват ни със сладки приказки от рода на България 2020, Европа 2020, превъзнасят евроблагодеянията от по няколко милиона като някакви несметни богатства и едва ли не като израз на специално отношение на Брюксел към нас, българите. В същото време тихомълком, под акомпанимента на тази приспивна песен

Огромни количества метали за стотици милиарди изтичат към по-богатата част от планетата
В Челопеч – едно от най-богатите находища на медно-златни руди в Европа, има 42 химични елемента. Не веднъж е ставало дума за приватизацията на големите индустриални предприятия. Този процес на смяна на собствеността у нас бе наложен шоково и под външен натиск.
Спомняте си за едно посещение на екип на Световната банка, в който участва и Кристалина Георгиева. Този екип отправя ултимативни условия на българското правителство за отпускане на заем от Световната банка. Парите са нужни на България, за да стабилизира икономиката си, а условието е приватизация на 50% от промишлеността, бързо и шоково.

Шоковата доктрина, тази рожба на Чикагския университет и по-специално на икономиста Милтън Фридмън е изпробвана в Латинска Америка – в Чили, Аржентина…Десет години по-късно, изпадналата под влияние на Фридрих фон Хайек, Маргарет Тачър налага приватизацията на обществените монополи във Великобритания и предизвиква вълна от недоволство.

През деветдесетте години приватизационната вълна залива Югоизточна Азия, Малайзия, Индонезия. Напомняме ви всичко това, защото България не е изолиран случай, тя, също като други държави, става жертва на колониални апетити. За да изпадне в тази зависимост обаче са необходими определени условия.

Първото е, земята ни да е богата. Според геолога, проф. Вълко Гергелчев прогнозните ресурси в България само на злато са около 20 000 тона. Среброто е също в такива трудно въобразими количества. Според една друга статистика България е втората държава след Полша в целия Европейски съюз по абсолютна стойност в добива на мед и трета, след Финландия и Швеция по добив на злато. В световен мащаб е 9-а по добив на мед и 20-а по добив на злато на глава от населението.

Представяте ли си? Тази малка държавица с територия от 110 хил. кв.км… В Челопеч – едно от най-богатите находища на медно-златни руди в Европа, има 42 химични елемента. Част от тях са стратегически суровини, а други са редки и скъпи метали.

Комбинатът в Пирдоп е изграден върху рудник, в който има 20 химични елемента, недобивани досега, сред които и злато. Ада Тепе, Брезник, Трън…и т.н. Кой знае за това? Малцина. Това е и второто условие, за да изпаднем в колониална зависимост. Да няма чуваемост за тези неща. Но ако преди тези неща не се знаеха, това беше, защото информацията беше засекретена. Достъп до залежите на благородни метали са имали само главните геолози, разработвали рудниците ни.

Днес информация за залежите от злато, сребро, мед или други елементи може да п................................
http://dmcat.blog.bg/politika/2014/02/05/chetiri-pravitelstva-mylchat-istinata-za-razgrabvaneto-na-by.1235598

Не само мълчат, но и помагат в разграбването! Колониалистите им подхвърлят трохи от награбеното и те мълчат!
Активен

bojinkata
Неактивен ARRI
Hero Member
*****
Публикации: 1831
Пол: Мъж

« Отговор #6 -: (Четвъртък) 06 Февруари 2014, 16:07 »

Слави Бинев работи по въпроса със златото.....но не за ограбването му, а за живота на хората в близост до мините SmileyИзпълнителният директор на “Дънди прешъс”-България хвърли оставка след сигнал на Слави Бинев


Алекс Нестор - изпълнителен директор на дъщерните дружества на “Дънди прешъс” в България, концесионери на мините в Челопеч и Крумовград, подаде оставка. Това се случи след сигнали на Слави Бинев относно нередности във фирма “Дънди Прешъс Челопеч Майнинг” ЕАД, съобщават от офиса на евродепутата.
Бинев е изпратил отворени писма до всички отговорни институции у нас, включително и тогавашния премиер Бойко Борисов. В тези писма той сигнализира за следното: “В с. Челопеч, където има добив и преработка на медно-златни руди от фирма «Челопеч Майнинг” ЕАД, собственост на канадската Дънди прешъс, хората са подложени на ужасяващи условия на живот. В следствие на многократни ежедневни взривове в рудника множество къщи, които десетилетия наред са били в отлично състояние, започват да се пукат и рушат. Връзката между взривовете и пораженията в имотите на хората е очебийна, напуканите къщи вече представляват и реална опасност за живота на хората”.

“В град Златица хората също са оставени без никаква защита и биват тровени по най-безцеремонен начин. «Челопеч майнинг“ са построили незаконна разтоварителница на гарата, а къщите на хората се намират на сто метра от там. Отровен прах се разсипва и вятърът го разнася в дворове и къщите на местните. По закон разтоварителница за токсични вещества трябва да бъде разположена най-малко на 1 км от населеното място. От години жителите на Златица изпращат жалби, подписки и петиции до всички общински и държавни институции, но отговор няма.

Тук става въпрос за ширещо се беззаконие, корупция в неописуеми размери, геноцид над български граждани. Какво правят през това време българските институции? Плануват къде да бъде следващият «Челопеч” разбира се, за да могат да вземат още пари. Но каква цена ще трябва да платят хората там, очевидно няма никакво значение. Става въпрос за Крумовград и за издаденото наскоро разрешение за златодобив там. Тук отново всичко от всякъде е пропито с непрозрачни, незаконни процедури и действия от страна на управляващите”, обяснява евродепутатът.

Подобни писма-сигнали са изпращани до: Стоковата борса в Торонто, акционерите на Дънди прешъс - собственик на 100% от акциите на “Челопеч майнинг” ЕАД, председателят на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, еврокомисари и евродепутати. Бинев е поставял въпроса и пред Европейския парламент и е сезирал институцията за корупционна сделка за мините в Крумовград. По същата тема към Европейската комисия са зададени два писмени въпроса.

«Печалното в случая е, че решението на проблема не идва от държавните институции, които трябва да са загрижени за хората, а от частните инвеститори, които се оказа, че се интересуват повече от живота на българите. Престъпното нехайство на множество правителства, които не предприеха нищо срещу тези безобразни концесии, но дори ги и улесняваха, беше коригирано”, коментира Бинев оставката на Нестор.

“Освен по тези въпроси очакваме скорошна намесата на европейските институции и по ежедневно поставяната от г-н Бинев тема, свързана с нарушенията на свободата на словото в българските държавни медии, обслужващи единствено управляващите и удобната им назначена опозиция”, заявиха от партията му НФСБ.

«Случая с г-н Нестор доказва ефективността на действията на патриотите, както на местно, така и на европейско равнище. Видно за пореден път е че от отговорната работа на истинските родолюбци печелят всички българи”, смятат те.


Активен

Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.Оруел
Неактивен Наско
Hero Member
*****
Публикации: 525

« Отговор #7 -: (Петък) 28 Февруари 2014, 19:17 »

Земетресенията изкараха наяве тонове злато и сребро в Перник

Над 6 милиарда долара лежат под Перник! Сензационната новина обяви само пред „Всеки ден" един от най-добрите ни геолози - проф. д.г.н. Вълко Гергелчев. „В земните недра на миньорския град са заровени 3000 тона сребро и 100 т злато. Съкровището може да бъде извадено след преработката на милиони тонове метални руди. Това е мое откритие в съавторство с химика доц. Емил Минев. До момента никой не обръща внимание на Пернишкия руден възел в детайли. Данните ни са прогнозни, но това не означава, че не са верни", подчерта ученият, който се е изкачил в кариерата от редови началник на мина до изследовател, признат от световната научна общност.

„Ако държавата се наеме с изваждането на ценните метали, ще излезем от кризата за една година. Проблемът е, че от години науката не е приоритет, което е голяма грешка", отсече професорът.

„Тук са заровени пенсиите на българите, тук е и жизненият стандарт, който заслужаваме. Вместо да отдаваме мините си на чужди концесионери при условия, които са повече от обидни, можем сами да разработим подземните си богатства, за да тръгнем напред“, посъветва експертът.

Подробностите в  http://www.vsekiden.com/147662 и http://www.epochtimes-bg.com/2014-01/140228-02.html
Активен

Неактивен tito
Jr. Member
**
Публикации: 79

« Отговор #8 -: (Неделя) 27 Април 2014, 17:38 »

Проф. Вълко Гергелчев: Сделката на Иван Костов с „Дънди Прешъс” е грабежът на века

http://politikata.net/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD/54034/
Активен
Неактивен Наско
Hero Member
*****
Публикации: 525

« Отговор #9 -: (Понеделник) 28 Април 2014, 16:00 »

Българското злато отива в чуждите трезори
Фирмата концесионер прибира 99% от добитото злато в Крумовград

С помощта на правителството, незнайни чужди концесионери продължават грабежа над българските ресурси.  Договорът между държавата и канадците, е че ние ще взимаме 0.75 % от добитото злато.
Най-старото златно находище в Европа, това в Крумовград е на път напълно да потъне в ръцете на алчните концесионери от канадската компания “Дънди прешъс металс”, като за случващото се там не знае никой, а чужденците се ползват с пълна свобода и спрямо тях липсва какъвто и да е било контрол.

http://alterinformation.wordpress.com/2013/04/16/80235071/
Активен

Неактивен ARRI
Hero Member
*****
Публикации: 1831
Пол: Мъж

« Отговор #10 -: (Вторник) 29 Април 2014, 23:42 »

ЕДИН БЪЛГАРИН САМ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА ?

Един смел българин съди правителството, заради чудовищните поражения, които 4 мегакомпании нанасят на красива България и всички нас. Буквално смазват икономиката и природата ни.
На 12-ти май 2014 в 13.00 часа ще се гледа второто дело на Роман Кендеров срещу Министерство на икономиката.ЗАЩО гражданин заведе това дело?

Както се вижда от тази връзка: http://www.mi.government.bg/bg/pages/about-ubgur-105.html българската администрация създава единен орган за управление на подземните богатства - злато, сребро, мед, олово, цинк и десетки ценни метали -
12 години след като и последното голямо находище бе дадено на чуждестранни фирми за разработване!

12 години по-късно вече имаме единен орган за управление на богатствата.
Ако въпреки здравия разум прескочим въпроса кой и как е управлявал народните съкровища през тези 12 години, логично е да попитаме поне КАК ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА ТО ОТТУК НАСЕТНЕ.

Кои са членовете на този орган, в какво са специалисти и по какви правила ще работят.

Министерството отговори: не можем да разкрием самоличността им, защото ще бъдат застрашени личните им данни.
https://neverojatno.files.wordpress.com/2010/03/1533903_10201050435614050_180831348_n.jpg
Златодобив в България


По закона за достъп до обществена информация, съществува надделяващ обществен интерес в областта на поздемните богатства и министерства, министерски съвети и тем подобни са длъжни да разкрият кой и как управлява народното имане.

Ела и подкрепи Роман Кендеров в самотното му, родолюбиво и граждански активно начинание!ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА (в обратен ред)

1-20-ти април 2014 г.
Десетки българи обжалват в Административния съд отказа на Министерския съвет да покаже договорите за златните концесии.
Продължават да се присъединяват и още граждани след 20-ти април.


14-ти март 2014 г.
ПОБЕДА! Административният съд реши в полза на българското общество! Министерство на икономиката трябва да разкрие информацията за концесиите.
Министерството може да обжалва решението.
Следете събитието!

6-15 март 2014 г.
Близо 700 българи поискаха от Министерския съвет да покаже договорите за златните концесии.
Правителството отказа на 700 българи!
Следващата стъпка: обжалване в Административния съд на отказите.
Всеки, който иска да продължи докрай и да съди Министерския съвет, да пише на info@zazemiata.com.

27-ми февруари 2014 г.
От 15 години четири частни фирми раздират недрата на Родината, добиват неограничени количества скъпоценна руда и я изнасят, почти без остатък за нас българите.

Безчинствата на тези компании навлязоха и в последното убежище на българската природа - защитените земи на "Натура 2000".

С БЛАГОСЛОВИЯТА И СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ (всички правителства за последните 15 години).

Роман Кендеров реши да съди държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, задето вече 8 месеца отказва да даде информация за съдържанието на договорите с тези 4 фирми, разорителки на България:
"Дънди прешъс металс"
"Асарел Медет"
"Елаците Мед"
"Аурубис България"

Министерството казва: "Няма достатъчен обществен интерес, за да разкрием договорите с нашите партньори".

Казва го, въпреки че множество смели българи вече 4 години застават редовно пред Министерството в знак на гневно несъгласие с безкрайната несправедливост спрямо българския народ и българската природа. Искат отговори, получават мълчание.

Злато, сребро, мед и 46 други метала, сред които и безценният германий (700 г на тон по данни на доц. Васил Атанасов от Минно-геоложкия университет), изнасят тези 4 компании с тонове всяка година.
За нас българите остават огризки. 1,5% концесионна такса. 1,5% от какво? От добива, който компаниите решат да обявят. Никой не ги проверява колко и какво добиват. От 15 години!Дванадесет хиляди килограма сребро годишно добива само една от тези компании - "Дънди прешъс металс". Изнася ги без в България да остава нито стотинка. Среброто някак се изплъзва от договорките...

МОЖЕШ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ КАКВО БИ БИЛО, АКО ТЕЗИ БОГАТСТВА ОСТАВАХА ЗА ТЕБ, МЕН, НАС - ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ?
КАКВО БИ БИЛО, АКО ТИ ИМАШЕ СПРАВЕДЛИВИЯ СИ ДЯЛ ОТ ТЕЗИ ПО ПРАВО ТВОИ БОГАТСТВА? БОГАТСТВАТА НА ТВОЯТА РОДИНА!

Ако си възмутен, направи нещо - измисли какво.
Ако не си съгласен, не се оправдавай, че имаш работа.
Ако ти трепва, направи си изводите бързо и спри да се криеш страхливо зад ангажименти и безразличие.

Твоите ангажименти са маловажни пред бъдещето на децата ти.
България е бъдещето на децата ти.
Нямат друга Родина.
Родината сега се нуждае от защита.
Родината иска да бъде твой красив и сигурен дом, а не чужда клоака и разбойническа пещера.

Съдебното заседание на 17-ти февруари мина. Очакваме съдебното решение. Което после можем да обжалваме пред ВАС. Следете събитието.
Колкото повече сме, толкова по-силни сме!


КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 15.
Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната.

Чл. 18.
(1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.

 

 

На 14 март 2014 година Административният съд в София решава, че договорите за златните концесии са от обществен интерес и Министерството е длъжно да ги разкрие.

 

Съдът казва:

 

„…Информация за това при какви условия се осъществява търсенето, проучването, добива и първичната преработка на подземни богатства, представляващи изключителна държавна собственост /чл.18, ал.1 КРБ/ и дали се спазват предвидените в закон предпоставки за това, несъмнено представлява информация, безспорно свързана с обществения живот в Република България.
Съдът намира, че исканата от жалбоподателя (Роман Кендеров) информация е „обществена“ по смисъла на чл.2, ал.1 ЗДОИ, и тъй като дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължени по закона субекти – в случая министъра на икономиката и енергетиката, който съгласува проектите съгласно чл.82 Закона за подземните богатства…“

 

„…Съгласно легалната дефиниция за „надделяващ обществен интерес”, съдържаща се в §1, т.6 от ДР на ЗДОИ, такъв е
налице, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и злоупотр*ба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на субектите по чл.3…“

 

„…Такъв интерес се предполага до доказване на противното в случаите на §1, т.5 от ДР на ЗДОИ, и в частност в случая по б.”е” – когато исканата информация е свързана със страните, подизпълнителите, предмета, цената, правата и задълженията, условията, сроковете, санкциите, определени в договори, по които едната страна е задължен субект по чл. 3 от с. з. Позоваващият се на този текст не е длъжен да доказва съществуването на надделяващ обществен интерес; онзи, който твърди обратното, е длъжен да го докаже. Мотиви за липса на надделяващ обществен интерес в решението на главния секретар на МИЕ, върху когото лежи доказателствената тежест да обори законовата презумпция, липсват…“

 

Поздравяваме Административния съд – София и съдия Веселина Женаварова – 31 състав, Второ отделение, за доблестта да постановят това справедливо решение в полза на българския народ!

 

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

Вижте цялото решение на съда

 

 

България е държавата с най-ниски доходи от собствените си подземни богатства. В света! Тук концесионната такса е 1,5%, а данък печалба – 10% = 11,5%. Африканските страни, богати на злато и други стратегически метали взимат от концесионерите над 50% такса + данък. В повечето от тях държавата има пряко участие в концесиите.

 

В Европа: Във Франция всички ключови концесии са държавни. В Норвегия държавата държи задължително 90% от всяка концесия за подземни богатства.

 

 

Наскоро киргизстанският народ след бурни протести и полицейско насилие изгони чуждестранните концесионери на злато. Народът в тази бедна страна реши, че 33% концесионна такса е несправедлива и го ощетява. В България таксата е 1,5%

 

Министерството има възможност също да изрази вярност към обществения интерес, не към този на чуждестранните компании, и да даде договора. А може и да обжалва съдебното решение.


Активен

Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.Оруел
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #11 -: (Сряда) 30 Април 2014, 16:53 »

В Киргизстан показаха как ще стане! Обаче още не сме огладнели достатъчно! На сегашните дупедавци не може  да се разчита!
Активен

bojinkata
Неактивен ARRI
Hero Member
*****
Публикации: 1831
Пол: Мъж

« Отговор #12 -: (Сряда) 30 Април 2014, 22:22 »

Как стана там...?
Активен

Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.Оруел
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #13 -: (Четвъртък) 01 Май 2014, 11:47 »

Как стана там...?

Преди 5-6 месеца  киргизстанският народ след бурни протести и полицейско насилие изгони чуждестранните концесионери на злато. Народът в тази бедна страна реши, че 33% концесионна такса е несправедлива и го ощетява. В България таксата е 1,5%. Тази новина в Бг по понятни причини не беше излъчена. В нета имаше клипове, където хиляди хора бяха обградили администрацията и местонахожденията и си отвоюваха своето.
      АРРИ, ние все пак сме колония и такива работи не се разрешават!
Активен

bojinkata
Неактивен mira
Hero Member
*****
Публикации: 1507
Пол: Жена
живота е изумително приключение

« Отговор #14 -: (Четвъртък) 04 Юни 2015, 18:57 »

http://vbox7.com/play:380dd5826f
Не следя политическите новини тия дни, но мисля, че това е скорошно....
"Депутатите запазиха договорите за концесии на злато"

Има разбивки на гласуването по паламентарни групи...
Остана ли още някой с илюзии относно тая долна паплач? Sad
Активен

Добрите решения идват с опита, а голяма част от опита идва с лошите решения...
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални