Страници: [1] 2 3 ... 6   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Ирационалния свят и възможностите за опознаването му  (Прочетена 6377 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 18:14 »

       Ирационалният мироглед предполага съществуването на области на знанието, които са недостъпни за разума, но са доловими посредством качествата интуиция, чувство, инстинкт, откровение, вяра и т.н. 
         Уикипедия

        Има  един  свят,  в  който  съществуват  душите  ни  след  смъртта  на  тялото!  Векове  човека  се  е  стремил  да  се  докосне  до  него  и  да  го  разбере  с  разума  си,  но  засега  неуспешно.   Причините  са  много,  най-важната  обаче  е,  че  човек докоснал  се  до  ирационалното  с  инкарнационния  си  разум  вече  е  истински  свободен,  защото  вярата  се  е  превърнала  в  знание.
      Ето  за  тази  свобода  искам  да  си  поговорим  в  настоящата  тема!   


       
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #1 -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 20:08 »

Труден ми е този начин на мислене, явно доста съм циклил с линейното, последователното разглеждане на всичко, което се случва около мен, като явления и събития. И цялата компютърна система и архитектура е на този принцип - няма 3, ако няма 2, не може да има 2, ако няма 1 - същата тая праволинейност с абсолютна нужда от ясно начало и ясен край, за да може да функционира.
Но все пак, не са малко учените, онези същите академични материалисти, някои от които стигат до заключението, че никак не е лошо да се опитват и използват и други начини и методи за достигането до дадено познание, освен чрез "научния експеримент", който е единствения наложил се похват за придобиване на познания в сегашната съвременна наука и изобщо през последните няколко века. Аз с две ръце приветствам и подкрепям този принцип за използване на други, различни  методи и похвати, освен научния експеримент за достигането до ония знания, които са недостъпни в момента за разума. Дори и алхимията всъщност е стъпвала на такива принципи, които излизат извън рамките на "научния експеримент" като показател за истинност. Но същата тази академична наука е изопачила тези принципи, като ги е свела до някакви егоистични занимания за направата на злато от камък и елексири за вечна младост. А те всъщност (алхимиците) са виждали невъзможността, чрез научния експеримент да стигнат до онова знание до което са се били докоснали и съответно са търсели нови начини, нови методи.
Кокретно по темата, за сега ще кажа че основната причина това познание да е недостъпно за нас е поради ограничената сетивност с която разполагаме. Като резултат следва - ограничено съзнание. Именно заради тази ограниченост виждаме тези "области на знанието" като ирационални. И ако аз засега стъпвам основно на вярата и интуицията за съществуването на тези "области на знанието" се надявам да дойде момента, когато ще ги заменя и ще стъпя на познание. Но както се казва - работим по въпроса... walking
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #2 -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 20:09 »

Тъкмо оня ден ми хрумна,че препъни камъка ни е именно"линейното"мислене.Май вече взе да става неефективно и е време да почнем да мислим"концентрично"
Активен
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #3 -: (Петък) 14 Декември 2012, 16:49 »

Труден ми е този начин на мислене, явно доста съм циклил с линейното, последователното разглеждане на всичко, което се случва около мен, като явления и събития. .................
.......
Конкретно по темата, за сега ще кажа че основната причина това познание да е недостъпно за нас е поради ограничената сетивност с която разполагаме. Като резултат следва - ограничено съзнание. Именно заради тази ограниченост виждаме тези "области на знанието" като ирационални. И ако аз засега стъпвам основно на вярата и интуицията за съществуването на тези "области на знанието" се надявам да дойде момента, когато ще ги заменя и ще стъпя на познание. Но както се казва - работим по въпроса... walking
        А  не,  не  съм  съгласен!  Всеки  от  нас  има  сетивата  да  види  и  усети  ирационалното,  но  по  поради  една  малко  прозаична  причина  просто  не  ни  изнася  да   търсим  ирационалното  като  знание.  Причината  е,  че  докосвайки  се  до  него  ние  неминуемо  се  докосваме  и до  ценностите  на  на  този  загадъчен  свят,  където  съществува   по-голямата  част  от  човечеството.   Именно  различните  ценностни  системи  ни  разделят.  Начина  на  мислене  е  без  значение!  Например  моето  мислене  е  скачащо-образно  и   оттам  нестандартно. 
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен mira
Hero Member
*****
Публикации: 1507
Пол: Жена
живота е изумително приключение

« Отговор #4 -: (Петък) 14 Декември 2012, 20:08 »

Страшку, просто е...Представи си един свят на двуизмерни същества, можеш ли? Свят, имащ само координата Х и Y. Ширина и дължина, без височина. Живеят си двумерните същества перфектно и не се замислят даже... Grin Докато в един момент поради дефектна химия на мозъка им, или поради предварително нагласени от душите /висшите Аз-ове/ на същите тези двумерни човечета обстоятелства, някои от тях изведнъж успяват да подскочат "нагоре" /по Z/...Забележи: ВИНАГИ ПЪРВИЯТ ИМ ПЪТ ТОВА СТАВА НЕВОЛНО И СПОНТАТАННО, А НЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И СЛЕД УПОРСТВАНЕ!!! както често се мъчат да го изкарат  Wink И... какво да видят: цял нов свят вместо познатия двумерен...И какво се оказва? Оказва се, че всички същества на двумерния свят всъщност са триизмерни същества, но не знаят това, защото живеят в двуизмерен свят откакто са се родили.
Пренеси сега тази аналогия към нашия триизмерен свят и "четириизмерния"...И ще разбереш по тръпките, които полазват по гърба ти за какви мащаби на измама** говорим...Ние не сме това, което изглеждаме тук...
Както кибритената кутийка, жителка на двумерния свят не е правоъгълник, а е паралелепипед!!!  
« Последна редакция: (Петък) 14 Декември 2012, 20:14 от mira » Активен

Добрите решения идват с опита, а голяма част от опита идва с лошите решения...
Неактивен mira
Hero Member
*****
Публикации: 1507
Пол: Жена
живота е изумително приключение

« Отговор #5 -: (Петък) 14 Декември 2012, 21:37 »

Забравих да кажа, че всъщност има начини чрез рационалността да се разбере и докосне ирационалността. Когато видиш с физическите си очи снимка на призрак, или пък ектоплазма, или чуеш глас от отвъдното, записан на касетофон, или когато просто чуеш разказ на някой, който докато са го оперирали например, е изпаднал в кома , спрели са мозъчните му функции, лекарите са се борили да съживят тялото му, успяли са, и след като отваря очи, човека им разказва какво е "чул" и "видял", че те са правили с неговото тяло...Ето ти истински рационални начини да разбереш за какво иде реч.
Съгласна съм с Митко, че ирационалното е неразделна част от всеки от нас. Не съм съгласна само, че видиш ли, ценностните ни системи са единствената пречка за осъществяване на контакти помежду ни. Това просто не е вярно. Контактите са непрестанни и с всички ни. И дори не е вярно, че не всеки от нас общува с ирационалния свят. Просто някои казват: "Извадих късмет с...!" или: "Изведнъж ми хрумна страхотна идея!" или: "Съвсем случайно в точния момент се появи един човек...", и т.н. Тези хора просто не познават източника с който общуват, но общуват, приемат сигналите и още как! Та нали всяка нощ всеки заспива...И къде отива като заспи? Ами пак там - в отвъдното! Всяка нощ, всеки!
Активен

Добрите решения идват с опита, а голяма част от опита идва с лошите решения...
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #6 -: (Петък) 14 Декември 2012, 21:42 »

       А  не,  не  съм  съгласен!

 По-горе съм пропуснал да напиша - според мен...
 Бих го казал така - всеки човек има потенциала да види и усети тези неща, но в даден момент, не всеки притежава сетивността. И най-хилавия човек има потенциала да стане грамада от мускули, но в дадения момент, той не притежава тези мускули - той просто има потенциала да ги развие. Всеки човек притежава сетивата, за да види както си го нарекъл - ирационалното. Но както мускула трябва да бъде развит, така и сетивата трябва да бъдат развити. Това имах предвид като казах ограничена сетивност. Но това е според мен.
 

Страшку, просто е...
Ясно е, че е просто - и най-гениалните неща са прости. Но обратното пък не винаги е вярно - не всяко просто нещо е гениално. Някои прости работи са си наистина ПРОСТИ! Grin

или: "Изведнъж ми хрумна страхотна идея!"

Това нещо със светкането на лампичките ми е доста познато от личен опит. Изведнъж вдигаш ръка с изпънат показалец и казваш - примерно ЕВРИКА! - имам страхотна идея. Grin
« Последна редакция: (Петък) 14 Декември 2012, 21:59 от Страшку » Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #7 -: (Петък) 14 Декември 2012, 22:22 »

Та нали всяка нощ всеки заспива...И къде отива като заспи? Ами пак там - в отвъдното! Всяка нощ, всеки!

Именно! Но по принцип не трябва ли тази сетивност да бъде развивана и усъвършенствана, за да долавяш тези неща? Не с инат и упорство, а с вяра, с познания, като резултат от тях с воля и т.н.?
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен mira
Hero Member
*****
Публикации: 1507
Пол: Жена
живота е изумително приключение

« Отговор #8 -: (Събота) 15 Декември 2012, 09:40 »

Ами....не знам дали трябва. Аз тая дума "трябва" не я понасям. Нищо не "трябва". Мисля си, че каквото "трява", то си се случва. Еволюцията е индивидуална за всеки , а не е релси от т.А до т.Б....Ако за целите на конкретната ти инкарнация ти е нужно да чуваш или виждаш ирационалното, така и ще стане. Ако това не ти е нужно - няма да стане, ако ще да отидеш в Тибет и да се спукаш от медитации. Както вече казах по-горе: всичко се случва първият път спонтанно. И чак после човека тръгва натам. Така е и със сънищата, и с астралните проекции, и с виждането на духовете на умрелите ит.н. Тук /на Земята, в 3D/ сме заради други неща, заради възможностите, които ни дава инкарнирането ни в човешко тяло, а не за да тичаме непрекъснато у дома /от другата страна/. И мен ме тегли натам, защото ми липсват близките, които изгубих. Но знам, че мястото ми за сега е ТУК, и нямам работа там. ТАМ ще се върна когато си свърша работата заради която съм ТУК.
100% съм съгласна, че ограничената сетивност на физическото тяло ни прави слепи за ирационалния свят. И амнезията също.
 hi
Активен

Добрите решения идват с опита, а голяма част от опита идва с лошите решения...
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #9 -: (Събота) 15 Декември 2012, 14:37 »

То е ясно - Насила хубост не става! Аз друго имах предвид: тук идва онзи елемент - свободната човешка воля, който не сме го споменали досега.
каквото "трябва", то си се случва
Ако (каквото "трябва") е предопределено да се случи, то КОГА ще се случи никак не е определено, а зависи именно от тази свободна воля с която човек разполага. Дали човек ще еволюира или ще тъпче на едно място, зависи именно от неговия избор. Така че, това не го приемам - човека изобщо не е страничен наблюдател в този процес, който само гледа и чака как се случват нещата, а именно от него самия зависи кога ще се случат "предопределените неща" и в зависимост от темпа с който се случват тези "предопределени неща", не само че определя КОГА ще се случат, но определя и КОЛКО от тях ще се случат в дадения му живот.
Мисълта ми е - Вие къде слагата свободната човешка воля в тоя процес? Ако не я споменен, изпускаме голямо парче от пъзела.


Пък и конспиративния елемент не е за подценяване:
...Докато в един момент поради дефектна химия на мозъка им...
А тази химия дали не започва да се отделя от епифизната жлеза? А дали не се правят опити да се наруши нейната дейност с което пък се ограничава човешката сетивност?
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #10 -: (Събота) 15 Декември 2012, 15:04 »

Еволюцията не е свободен избор.Тя е продукт на основен принцип.Натрупаното количество,води до промяна на качеството.
Активен
Неактивен mira
Hero Member
*****
Публикации: 1507
Пол: Жена
живота е изумително приключение

« Отговор #11 -: (Събота) 15 Декември 2012, 16:49 »

Свободната воля е абсолютен неоспорим факт. И отвъд и тук, на Земята. Като казвам, че "каквото трябва, то си се случва", имам предвид именно онова, което и Psyhea е написала!  hi
Предопределеността се случва ЧРЕЗ нас, чрез вибрацията ни, и е право пропорционална на способността ни истински, дълбоко да се променяме /т.е. да променяме вибрацията си/. Ние сме същества със свободна воля. Ние сме душа в тяло, а не тяло с душа. Ние сме уникални творци, забравили кои са, напъхани /напъхали се сами!!!/ в тясна, неудобна, ограничена, тромава опаковка /физическо тяло/. Ние и тук, сега, в този момент сме същите онези невероятни създания, които всъщност сме...но сме с такава "люта" амнезия, че...сме се "смалили" до това, което се вижда...
Активен

Добрите решения идват с опита, а голяма част от опита идва с лошите решения...
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #12 -: (Събота) 15 Декември 2012, 18:53 »

Еволюцията не е свободен избор.Тя е продукт на основен принцип.Натрупаното количество,води до промяна на качеството.
      Точно  така  е  -  количествените  натрупвания  водят  до  качествени изменения!  Въпроса  е  -  това  натрупване  как  да  стане?  Ако  чакаме  това  натрупване  да  стане  отвън,  то  значи  че  ни  принуждават  да  усвояваме  уроците  насила,  ако  само  искаме,  то  тогава  няма  да  научим  нито  един  негативен  урок, ако  обаче  включим  и  не  дотам  приятното  трябва,  то  нещата  стават  съвсем  други!  Понятието  трябва  включва  в  себе  си  искам,  тоест  изразява  свободната  ни  воля  на  едно  по-високо  ниво.
       
    Цитат  -  ТРЕТОТО ОКО И ЕПИФИЗАТА - ДРУГ ПОГЛЕД
Множество древни вярвания и традиции твърдят, че в центъра на човешкия мозък се е стаила една физическа жлеза, чрез която се приемат и предават телепатични мисли и образи. Тази миниатюрна жлеза с формата на шишарка е известна на медицината като епифиза, или епифизна жлеза, и има размерите на грахово зърно. Дори латинското й наименование произлиза от думата „ртеа", което означава „шишарка". Културите на древния свят посвещават голяма част от усилията си на претворяването на изображението на шишарката и систематично ги използват в най-добрите си творби. Питагор, Платон, Ямблих, Декарт и други пишат за тази жлеза с огромно преклонение. Често я определят като седалището на душата. Очевидно е, че това „трето око" приема впечатления директно от Вселенското енергийно поле. Макар и засега да не сме успели да проумеем как точно сработва този механизъм, това в никакъв случай не означава, че древните са грешили.
Епифизата — ендокринна жлеза с размерите на грахово зърно, разположена в геометричния център на мозъка, се превръща в обект на преклонение за много култури.
Обърнете внимание на приликата й с шишарка.
Ако трябва да бъдем точни, епифизната жлеза не е част от мозъка, тоест, тя не е защитена от мозъчната тъкан. Намира се в приблизителния геометричен център на мозъчната маса, притежава кух интериор, пълен с водниста течност, и получава повече кръв, отколкото която и да е друга част на тялото освен бъбреците.
Тъй като епифизата не е защитена от бариерата на мозъчната тъкан, с течение на времето течността във вътрешността й събира все по-голямо количество минерални отлагания, или „мозъчен пясък", с оптичните и химически качества на емайла на зъбите ни. На рентгенова снимка или ядрено-магнитен резонанс това калциране се вижда като подобна на кост маса в центъра на мозъците ни. Лекарите използват това твърдо бяло струпване, за да определят дали имаме мозъчен тумор. Ако бялата точка изглежда на скенера като избутана към някоя от двете части на мозъка, това им подсказва, че туморът е променил формата на мозъка.
Както и в документалния филм „Енигмата 2012", шишарките са едни от най-често Срещаните изображения в свещеното изкуство и архитектурата на народите по целия свят са безсъмнено символи на преклонение пред епифизната жлеза. Това е един изумителен феномен, който досега не е получил адекватното си обяснение. Една християнска статия със заглавие „Езичниците обичат шишарките и ги използват непрекъснато в изкуството си." предоставя редица илюстрации, доказващи основната теза:
*Бронзова скулптура на ръка от мистичния култ към Дионисий в късната Римска империя има шишарка на палеца, както и други странни символи.
*Скулптура на мексикански бог го представя с шишарки и ела в ръката.
*Жезълът на египетския бог на слънцето Озирис в музея в Торино, Италия, има две „змии кундалини", които се преплитат и обръщат глави към шишарка на върха.
*Асирийско-вавилонският крилат бог Тамуз се изобразява с шишарка в ръка.
*Гръцкият бог Дионисий носи жезъл с шишарка на върха,символизираща плодовитостта.
*Бакхус - римският бог на веселието и пиянството, също носи жезъл с шишарка.
*Католическият папа носи жезъл с шишарка, разположена
точно над мястото на ръката му, а от нея нагоре жезълът представлява стилизиран дънер на дърво.
*Множество римокатолически свещници, орнаменти, свещени декорации и архитектурни елементи съдържат шишарка като свой ключов елемент.
*Най-голямата скулптура на шишарка в света се намира на площада пред Ватикана - в Двора на
шишарката.
Папа Бенедикт XVI, държащ папския жезъл с шишарката, очевидно символизиращаспособността му да се свързва с по-висш разум чрез епифизната жлеза.
Във филма „Енигмата 2012" изтъква също така, че златната погр*бална маска на цар Тот представлява уреус, или „змията кундалини", излизаща от челото му точно от точката, зад която се намира епифизната жлеза. Издигнатата кръгла област между веждите на повечето от статуите на Буда символизират съвсем недвусмислено третото око. Косата на Буда също обикновено се представя във формата на стилизирана шишарка. Почти всички индийски богове и богини се изобразяват с бинди, или трето око между веждите. Мнозина индуси носят този символ и до ден днешен. Косата на индийския бог Шива също прилича на стилизирана епифизна жлеза, а около врата му се увиват „змиите кундалини".
След като излезе филмът „Енигмата 2012", се откри една скулптура на индианския бог Кетцалкоатъл, представяща го като излизащ от устата на змия, а тялото на змията се увива във формата на епифизната жлеза. В същата скулптура Кетцалкоатъл носи огърлица от шишарки. И което е още по-интересното, от долната част на шишарките очевидно излизат енергийни вълни. Устата на змията обгръща лицето на бога по същия начин, по който изглеждат шлемовете на съвременните астронавти. Освен това, ако се загледаме с изображенията в храма на Кетцалкоатъл в Теотихуан, не е трудно да разпознаем множеството шишарки, издълбани до главите на змиите.
   Етикети: епифиза, Кетцалкоатъл, мозък, телепатични мисли, трето око, шишарка

Един от инициаторите за това изследване е д-р Дженифър Лук от университета Surrey в Англия.

 Тя доказва, че епифизата първа попада под ударите на флуора. Според изследването излишъкът от флуор в епифизата води до сериозни дисфункции, провокира ранно полово съзряване и намалява способността на организма да се бори със свободните радикали. Според това изследване флуорът може да провокира генетична промяна в плода по време на бременността и увеличава риска от рак. Много изследвния показват, че флуорът може да предизвика костен рак.

Най-лошото е, че на този факт никой не обръща внимание. Помислете си какво ще стане с индустрията, ако се появят резултати от изследвания, че той е токсичен!

На енергийно ниво епифизата отговаря за адаптацията на тялото към новите вибрационни параметри на земята.

Много производители флуорират водата, за да попълнят недостига му в нашия организъм. Но напоследък учени твърдят, че излишъкът от флуора е много по-опасен от недостига му.
 Край  на  цитата
     Епифизата  много  се  повлиява  в  положителна  насока,  ако  насочваме  жизнената (чи)    си  енергия  към  нея. 
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен mira
Hero Member
*****
Публикации: 1507
Пол: Жена
живота е изумително приключение

« Отговор #13 -: (Събота) 15 Декември 2012, 21:02 »

Точно  така  е  -  количествените  натрупвания  водят  до  качествени изменения!  Въпроса  е  -  това  натрупване  как  да  стане?  
...По единствения възможен начин: чрез живеене, бидейки себе си във всеки един момент.
Ако  чакаме  това  натрупване  да  стане  отвън,  то  значи  че  ни  принуждават  да  усвояваме  уроците  насила,...
Няма такова нещо..."Насила" ти изглежда от гледната точка на егото, но нищо не е насила за душата, която всъщност си даже в момента!!!
ако  само  искаме,  то  тогава  няма  да  научим  нито  един  негативен  урок, ...
И това не е истина...Негативните уроци са повечето планирани. И това, че някой "яде шамари" от живота, изобщо не означава, че живее неправилно, нито пък, че не следва собствения си план на живота, който си е написал...
... ако  обаче  включим  и  не  дотам  приятното  трябва,  то  нещата  стават  съвсем  други![/b]  Понятието  трябва  включва  в  себе  си  искам,  тоест  изразява  свободната  ни  воля  на  едно  по-високо  ниво.  
  
Е най-после да признаеш правотата ми в нашия сто годишен спор!!! Т.е трябва, което не е искам, не носи никаква полза за еволюцията на душата. Т.е. "трябва" има смисъл само тогава, когато то е вътрешно "искам"! А нищо, което човек вътрешно ИСКА, не може да му бъде неприятно. Следователно: ако дадено "трябва" е неприятно на човека, това означава, че то не е "искам", следователно не носи на душата му никаъв ръст по пътя...
Това го говоря от ...сто години.
Няма никаква полза да имитираш духовност, насилвайки себе си с "трябва", защото ако това "трябва" не е твое вътрешно "искам", то мотивите ти!!! МОТИВИТЕ!!! ти остават конюктурни...А както сам знаеш, единственото важно нещо са мотивите, не постъпките, а мотивите!!! А мотивите с "трябва" не се променят. А с живеене. Включително и с изживяване на "негативния" опит от който ИМАШ НУЖДА на този етап от развитието си. Защото , ако не те "нажилят пчелите", няма да смениш мотива, а само вълчата си козина...
 Wink
« Последна редакция: (Събота) 15 Декември 2012, 21:09 от mira » Активен

Добрите решения идват с опита, а голяма част от опита идва с лошите решения...
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #14 -: (Събота) 15 Декември 2012, 23:05 »

Разгеле за 100 годишния спор.!!!!!!!!!!


За шишарката...


« Последна редакция: (Събота) 15 Декември 2012, 23:12 от Psyhea » Активен
Страници: [1] 2 3 ... 6   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални