Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: "Здравословните" вегетариански храни  (Прочетена 3003 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« -: (Сряда) 12 Декември 2012, 21:42 »

Ето едно дребно нещо което го забелязах наскоро. Става дума за тая мода във вегетарианството с модерните храни - овесени ядки, корнфлейкс, мюсли и предполагам че има и други все от този род - съвременни, здравословни и модерни храни. Всякакви диетолози, обучени специалисти съставящи хранителни режими, постоянно изтъкват преимуществата на тези храни.

Та какво представляват овесените ядки? След като са овесени, логично е че ще бъдат от овес. Но интересното идва тук: след като овеса е зърнена култура:


Как от овесеното семе се получава овесена ядка? Казано най-просто можем да го кажем така -  маркетингов трик. Не съм се интересувал от точната технологията, но най-общо се варят/пекат, сплескват, нарязват се и т.н. - термични, механични обработки и всякакви други, като накрая се получава това:

което вече не се нарича овесено семе, а овесена ядка. Хитро?
Недоумението идва обаче от това - защо е нужно да се унищожат една голяма част от полезните неща в семето на овеса при варенето/попарването/запичането и т.н., при положение че човек може да си купи просто овесено семе и да го направи или на брашно или просто да накисне семената да покълнат и да ги изяде? Къде е логиката от гледна точка на здравословното ядене? Хем го рекламират за здравословно, хем се унищожават полезните неща в него? Може би от гледна точка на кетчупа и маргарина и колбасовите салами, овесените ядки наистина може да кажем, че са невероятно полезни - такава е може би логиката.

С няколко думи и за корнфлейкса: Сварени царевични зърна се мачкат като пощенска марка и след това се пекат. Веднага можем да си зададен въпроса: Колко от полезните свойства в така обработената царевица ще са останали налични? А каква е вероятността царевицата да е ГМО? ...все интересни въпроси.

Какво представлява мюслито - пресовани овесени, пшеничени или други зърнени култури + микс от сушени плодове. Демек като горните неща, но с добавени плодове. Дори и термично обработени не можем да заявим, че тези неща са вредни за човешкия организъм, но разглеждайки етикетите на такива продукти аз навсякъде забелязвам добавени E-та, изкуствени подсладители и т.н. Т.е. започва едно издирване и търсене на натурални мюслита, корнфлейксове и овесени ядки. Дори и намерени с етикет натурални без добавена изкуствена химия, остава недостатъка на това, че са термично обработени и с по-висока цена.
И отново недоумението се буди в мен - няма ли да е по-лесно и по-здравословно да си купя просто 1 кило овес или няколко мамула от някоя баба на пазара или да отскоча до някое село? ...е някак си много простовато звучи, не е то модерно като корнфлейкс...
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Psyhea
Hero Member
*****
Публикации: 2730
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #1 -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 13:15 »

Забрави и за ГМО-то да споменш.Консумация в суров ГМО вид.
Изобщо..цялата простотия с веганството и здравословното хранене ми е много смешна.Не ядяли месо,щото в клетките му била закодирана смърт?!?А в клетките на домата кво е закодирано?Вечен живот може би?И смешното"Било убийство"..Ми то и да унищожиш зеленчук е убийство.Но човекът е взел нещата в свои ръце и е решил,че може да прецени кое е"по-морално"..Сякаш животните имат душа/съзнание а зеленчуците нямат?!?Смешни,смешни,та чак жалки..
Целият модел на сътворение не е нищо друго,освен"Кронос изяжда децата си".Всяко едно нещо подлежи само и единствено на трансформация.Не на унищожение.Няма как да унищожим квото и да било,щото тва го няма задено като опция.Има само трансформация.В 3Д се храним с материя.В по-горните нива се храним с енергия.А баш шефа па се храни с всички нас.А ся де?Дали Абсолюта е неморален канибал?
Активен
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #2 -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 13:39 »

То веганството си е друга тема. На мен мисълта ми беше, че плодовете и зърнено-житните култури са наистина изключително полезни храни с изключителни полезни, свойства, качества и т.н. Въпроса (на който знам отговора Smiley) беше, защо е нужно да унищожиш една голяма част от полезните неща в тях и да ги наречеш тези плодове и зърнено-житни култури с нови модерни имена - мюсли, корнфлейкс, "ядки" и т.н. Хем са по-полезни в суров вид, хем са по-евтини- а, де?
1 кг овесени ядки започват от 3лв нагоре. 1кг суров овес към сегашна дата (декември 2012) се движи към 40-50-60-70 стотинки до 1лв за килограм, директно от производителя в зависимост от количеството което ще се купи.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен Psyhea
Hero Member
*****
Публикации: 2730
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #3 -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 16:27 »

Специално за житните култури,съм чела,че били перфектен носител на информация.И в чистият си и необработен вид,наистина  са много полезни.Предполагам,че обработката им,разрушава решетката на молекулите.
Активен
Активен МИТКО
Hero Member
*****
Публикации: 1659

« Отговор #4 -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 18:47 »

      Може  да  се  даде  и  със  сегашното  "кисело  мляко",  бозата,  едно  време  капачките  гърмяха  за  по малко  от  24 часа.  Сега  изкарват  седмици,  целта  на  така  обработените  храни  е  да  са  колкото  се  може  да  са  по-малко  полезни,  или  ако  са  вредни,  то  вредата  да  е  по  възможност  незабележима  в  кратък  период  от  време,  в  най-добрият  случай  косвена.   Моето  мнение  е,  че  здравословното  хранене  е  възможно,  само  когато  се  храним  с  храни  собствено  производство,  но  понеже  за  по-голямата  част  от  хората  това  е  невъзможно,  то  трябва  да  се  стремим  към  храни  с  минимален  брой  обработки,  без  химия.   
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #5 -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 20:36 »

Мен идеята ми беше да прекършим тая мода с модерните наименования на "здравословните" храни още в зародиш. Но точно тук от този форум, където сме няколко човека в момента, не е много голяма гаранцията, че начинанието ще е успешно. Smiley
Малко встрани от темата, но за киселото мляко съм си правил доста експерименти, понеже като малък помнех как бързо започваше да киселее киселото мляко. И на капачката пишеше трайност - 3 дни.
Ами домашно направено кисело мляко с мляко от селска крава и собствена закваска на 5-6-7 месеца - като се направи и млякото държи по една, две седмици в хладилника и е приятно за ядене. Като казвам 5-6-7 месеца за закваската, имам предвид, че от старото мляко оставям, за да се закваси новото и после пак и т.н. 'Та все още не знам защо тогава така гърмяха млеката и бързо почваха да киселеят? Единственото което забелязах е, че на капачките на онези млека от едно време е написано да се съхранява при температура +10 градуса. Докато сега в домашните хладилници температурате е по-ниска - може би това е причината при мен да издържа по-дълго?
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 6210
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #6 -: (Четвъртък) 13 Декември 2012, 22:07 »

Не е само от температурата. Консервантите много яко са навлезли в нашия живот. Дори труповете на починалите се разлагат по-бавно, което наложило в Швейцария, мисля беше, да удължат с няколко години правото да се ползва повторно даден гроб. За България беше 7 години, но може и да бъркам. Undecided
Активен

bojinkata
Активен МИТКО
Hero Member
*****
Публикации: 1659

« Отговор #7 -: (Петък) 14 Декември 2012, 00:01 »

      Благодарение  на  земетресението  тази  година  имах  изобилие  от  зеленчуци,  просто  неприлично  много.  Но  същевременно  се  получи  и  нещо  крайно  неприятно,  купих  си  доматено  семе  от  сорта  "идеал".  Още с  поникването  започнаха  проблеми  30%  кълняемост.  След  разсаждането  се  установи  в  последствие,  че  тези  растения  нямат  нищо  общо  със  сорта,  а  плодовете  им  бяха  без  семе.  Вкус  на  .......  За  мен  това  семе  бе ГМО,   
      Бавно  и  полека,   неусетно  дори  ще си  имаме  ГМО  храни!!     
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен Psyhea
Hero Member
*****
Публикации: 2730
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #8 -: (Петък) 14 Декември 2012, 11:05 »

E aз точно тва исках да напиша,като каза,че най-добре е сами да си произвеждаме храната.Принципно е така.Но вече почти няма семена които да не са ГМО.Така,че дори да си садиш сам,пак е ГМО.Наистина домати,краставици и т.н.нямат семе.Садиш тая година,обаче не можеш да заделиш семе от реколтата,което после пак да посееш.Тц.Не става.Требе пак да си купиш от магазина.
Най-силно модифицирани са житните култури.
Активен
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 6210
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #9 -: (Петък) 14 Декември 2012, 19:36 »

      Благодарение  на  земетресението  тази  година  имах  изобилие  от  зеленчуци,  просто  неприлично  много.  Но  същевременно  се  получи  и  нещо  крайно  неприятно,  купих  си  доматено  семе  от  сорта  "идеал".  Още с  поникването  започнаха  проблеми  30%  кълняемост.  След  разсаждането  се  установи  в  последствие,  че  тези  растения  нямат  нищо  общо  със  сорта,  а  плодовете  им  бяха  без  семе.  Вкус  на  .......  За  мен  това  семе  бе ГМО,   
      Бавно  и  полека,   неусетно  дори  ще си  имаме  ГМО  храни!!     
     Много лошо. И от други хора, и то производители  съм чувал това нещо.
Активен

bojinkata
Неактивен gorskia
Newbie
*
Публикации: 5

« Отговор #10 -: (Понеделник) 17 Декември 2012, 15:37 »

Забрави и за ГМО-то да споменш.Консумация в суров ГМО вид.
Изобщо..цялата простотия с веганството и здравословното хранене ми е много смешна.Не ядяли месо,щото в клетките му била закодирана смърт?!?А в клетките на домата кво е закодирано?Вечен живот може би?И смешното"Било убийство"..Ми то и да унищожиш зеленчук е убийство.Но човекът е взел нещата в свои ръце и е решил,че може да прецени кое е"по-морално"..Сякаш животните имат душа/съзнание а зеленчуците нямат?!?Смешни,смешни,та чак жалки..
Целият модел на сътворение не е нищо друго,освен"Кронос изяжда децата си".Всяко едно нещо подлежи само и единствено на трансформация.Не на унищожение.Няма как да унищожим квото и да било,щото тва го няма задено като опция.Има само трансформация.В 3Д се храним с материя.В по-горните нива се храним с енергия.А баш шефа па се храни с всички нас.А ся де?Дали Абсолюта е неморален канибал?

Аз не ям месо, но пък не смятам да те оборвам с познатите теории.Според мен всичко е въпрос на личен избор и нито налагам своето, нито оборвам отсрещното.Как обаче си обяснявате, че примерно Петър Дънов и много други духовно извисени хора не са яли месо, че даже и животински продукти.

Като цяло по темата за "модерните здравословни храни" съм абсолютно съгласен, че си е баси бизнеса с доверието и възгледите на хората(типично за модела на управлението).С храните, както и със всяко нещо трябва да се проявява съзнателност и да се осведомяваме от много източници с идеята да отсеем истината.
Активен
Неактивен Psyhea
Hero Member
*****
Публикации: 2730
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #11 -: (Понеделник) 17 Декември 2012, 23:57 »

О,ма и аз не имах период в който не ядях месо.Няколко години.Миришеше ми и тва е.Обаче ся взе да ми се яде и ям.
Иначе да.Прав си.Личен избор и въпрос на индивидуална мотивация е.Аз просто споделих ква е почесто срещаната и колко неадекватна е тя според мен.
За Дънов..Дреме ми дали е ял,кво е ял и т.н.И не го смятам за"духовно извисен"!Всъщност..Има ли такова чудо като"духовна извисеност" dash1 dash1
Активен
Неактивен user
Hero Member
*****
Публикации: 723
Пол: Жена

« Отговор #12 -: (Вторник) 18 Декември 2012, 01:33 »

За да знаем точно как се правят, то трябва да посетим някой производител на овесени ядки.
Но смятам, че са си полезни. Иначе ако видя някъде да се продава овес бих си купила и да пробвам как е.

Иначе Psyhea и аз не съм голяма фенка на месото. Ако вкъщи не се сетят да купят мога и два месеца да откарам.
Имам моменти бях като теб. Не ми се ядеше месо и ми миришеше на мърша.
Лошо според мен е човек да се влияе от разни клипчета, филми и книги за вегатарианството и да се насилва. Това трябва да си дойде отвътре.
Активен
Активен МИТКО
Hero Member
*****
Публикации: 1659

« Отговор #13 -: (Вторник) 18 Декември 2012, 10:14 »

Не ми се ядеше месо и ми миришеше на мърша.
Лошо според мен е човек да се влияе от разни клипчета, филми и книги за вегатарианството и да се насилва. Това трябва да си дойде отвътре.
      Ядели  ти  се  месо  -  яж!  Ядът  ли  ти    се  зеленчуци  -  яж!  Много  е  вредно  да  ти  се  яде   едно,  а  да  ядеш  друго  защото  някой  ти  е  казал  така.  Три  години  бях  на  жестока  вегетарианска  диета  -  вечно  гладен.  Сега  си  хапвам  каквото  има,  е  закръглен  съм,  но  какво  от  това,  важното  е,  че  на  моята  възраст  още  не  пия  никакви  хапчета,  и  погледа  ми  е  весел,  а  бабата  доволна.  А  от  време  на  време  се  лекувам  с  пшеничени  трици  и  кисело  мляко - те  ми  поддържат  килограмите  около  73-74  и  идеално  кръвно! 
     Мой  съвет  е  яжте  разделно!
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« Отговор #14 -: (Вторник) 18 Декември 2012, 15:29 »

Иначе ако видя някъде да се продава овес бих си купила и да пробвам как е.

Това е целта на темата. Я си представи че ти хареса? Какво се получава:
В пъти е по-здравословен овеса, в пъти е по-евтин, ако пък вземе и да ти хареса - какво повече да иска човек!

В страни от темата, но проблема на месото е, че "яде" от енергията на човек. Докато организма го разгради на простите съставки за да го усвои, влага енергия в тоя процес - процеса е енергоемък. Докато растителната храна е на долното ниво, под месото и разграждането е по-лесен процес. Т.е. по-малко енергоемък. На още по-долно ниво са покълналите семена. В процеса на покълване белтъчини, въглехидрати, мазнини и т.н - всичко се разгражда на прости съставки, за да послужи за храна на семето и то да може да покълне и да се развива. В този момент (когато е покълнало семето), ако човек го консумира вкарва чиста енергия в себе си, без нужда от разграждане. Т.е. покълналите семена не "ядът" от енергията на човека. Цялата работа в тая енергия е, че е нужна за онези високочестотните вибрации - мислите. И колкото са по-високи честотите, толкова по-качествена енергия е нужна, за да се поддържа тази високочестотна вибрация. Но това е принципния въпрос. Има още доста нюанси и особености според мен, поради които в краткосрочен план имаме нужда да хапваме месо, но пък в дългосрочен план - определено трябва да го отказваме.По-нататък живот и здраве се надявам да разгледаме въпроса за месото през вибрационния принцип.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2016 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални