Страници: 1 ... 7 8 [9] 10   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Едно обобщение за икономическото състояние на България  (Прочетена 13682 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #120 -: (Неделя) 23 Октомври 2016, 08:02 »

Демонокрация. Пък и нали познанието е в страданието. Не е задължително страданието да е физическо.
Тъй де - всяко зло за добро.
Активен

Живота е свещен.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #121 -: (Сряда) 29 Март 2017, 21:20 »

КОЙ ОГРАБИ България! За 10 г. сме дали 25 млрд. и сме получили 16,5 млрд.

автор: budha2

Месеци наред дъвчем изборната тема, но по-рядко се сещаме за мястото и статута ни в ЕС, въпреки че точно в тази плоскост трябва да се разглеждат националната съдба и перспектива. А сега по ирония на съдбата календарният вот съвпада с 60-годишния юбилей на т. нар. „Римски договор“, възприеман като акт за раждане на Обединена Европа.

Естествено, през 1957 г. ръководителите на държавите – учредителки на тогавашния Общ пазар, по никакъв начин не са допускали, че тяхната организация някой ден ще се разшири чак до България и Румъния. Но и кой би могъл да предполага в апогея на Студената война, че 32 г. по-късно Горбачов ще предаде на Буш-Старши ключа от Източния блок без бой или компенсации…

Така или иначе Историята направи рязък завой и преди 10 г. най-верният съветски сателит от София се оказа ни в клин, ни в ръкав в ЕС. Защо ли? Ами, защото нито искрено ни желаеха, нито ние бяхме готови за височайшата чест. Осъществен бе класически брак по интереси между глобалната и родната олигархия. Веднага обяснявам каква бе далаверата на всяка от страните. Новите „началници“ от Брюксел и Берлин следваха своите прагматични цели за усвояване на активи, пазари и ресурси от страните в бившия Съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ), а нашенските „строители на капитализма“ неистово драпаха към Солунската митница на еврофондовете и евроведомостите.

Трогателната симбиоза, обилно полята с лицемерие и демагогия, бе осъществена по директивата на най-големия Голям брат отвъд океана. на когото ЕС в широк формат бе необходим политико-икономически тил на НАТО при прокарването на „санитарния кордон“ срещу Русия от Балтийско до Черно море, тоест – от Талин до Резово. Именно с тази цел 3 години по-рано ни пришиха към Северо-атлантическия военен алианс като важна геостратегическа точка на границата между Европа, Турция, Северен Кавказ, Близкия Изток… и естествено като военен плацдарм срещу Русия.Последвалите събития от черно-кафявата хроника в Украйна, „Арабската пролет“, Сирия и Либия напълно потвърдиха визията на Белия дом, Държавния департамент, ЦРУ и Пентагона за функцията на България като регионална патерица в глобалната схема на така наречения Американски световен ред.

Няма лошо в браковете по интереси, а някои семейни психолози твърдят, че тези бракове са по-устойчиви от връзките по любов. Лошото в нашия случай е, че сметката на България по никакъв начин не излиза, тъй като изначално е сбъркана на 80 % И тази тъжна рекапитулация след 10 години съвместно съжителство в ЕС не може да бъде разкрасена, независимо от хилядата нюанса на розовата боя, които всекидневно се изливат от екрани, ефири и страници.

През изминалото десетилетие у нас така силно се възпроизведе сателитният верноподанически синдром на „по-малкият брат“, че вече за ЕС се говори като за мъртвец – или добро, или нищо. По този начин европейската догма напълно се припокри със съветската и то според сталинско-червенковските образци от времената на култа към личността от средата на 50-те години на 20-ти век.

На електората майсторски бе подхвърлена притчата за „цивилизационния избор“, избран от мегатарикати от породата на Мони Паси, Надежда Михайлова, Филип Димитров, Петър Стоянов, Меглена Кунева, Едвин Сугарев, Александър Йорданов, Ивайло Калфин, Лютви Местан… за тяхна лична кариеристична бизнес-платформа.

По-нататък на веригата на интереса се закачиха разноцветни службогонци – Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева, Томислав Дончев, Николай Младенов, Даниел Митов, Николай Ненчев… а религиозно-култовото говорене за Европа бе наложено като неписан „Член Първи“ за ръководната роля на Партията във варианта ЕС.
Шабесгой (на идиш: שבת-גױ ша́бес-гой — шабес гой) е неевреин, нает от религиозни евреи за работа през или на шабата, тъй като ортодоксалните евреи не могат според юдейския религиозен канон да вършат каквато ѝ да е деятелност на този ден, и следва само да си почиват.

Терминът е източноевропейски и по-точно ашкеназки, като е свързан с традицията от местечките. В съвременен смисъл от средата на XIX век, т.е. в епохата на антисемитизма, значението на израза „шабесгой“ е за назоваването на онези неевреи, т.е. нечленове на еврейската общност, които служат на еврейските интереси или се отнасят благосклонно към евреите, юдаизма или Израел.

Той не е евреин. Само още един шабесгой предател с всички отличителни белези: Унищожаващи Европа с имигранти, Войнствено анти-Путин и анти-Русия, вярност към евреите и държавата Израел.
Всеки, който по някакъв начин се опитва да постави под съмнение или дори само на обсъждане Божествената правда от последна инстанция на Юнкер или Меркел на секундата се оказва на позорния стълб. Още малко остава до кладите за еретици от времената на Средновековната католическа инквизиция.

Успоредно с този мистичен делириум, предназначен за зомбиране на лековерните и простодушните, върви и безалтернативното тоталитарно внушение, установено даже и на институционално ниво, че Европа е права по дефиниция и по изключителност…

Стоп, не ви ли е позната тази постановка? Справка – легендарно стихотворение на Христо Радевски „Към Партията“: …“аз знам, че ти си права, когато съгрешиш дори…“. Освен код за психо-шифъра към евро мафията това е и прекрасен поетичен преход към репликата на Бойко Борисов за „началниците“…

Хайде по същество и в гамата на реализма, тъй като живота не е нито розов, нито черно-бял:

Започвам с доброто, защото то се побира в две думи- „Отворени граници“! Зад Калотина, Видин или Игуменица обаче започва четивото за мазохисти. И тъй като българинът открай време се доверява на числата – ще спомена две-25 млрд. и 16.5 млрд. лв. Първото показва колко пари сме вкарали в общата каса на ЕС за 10 години в „рая“, а второто фиксира стойността на получената „манна небесна“ или така наречените „кохезионни фондове“, с които става и лягат някои наши професионални „европейци“. Сметката е убийствено категорична – 8,5 млрд. лв.

Ето как се получава, че прословутите европари всъщност са си наши пари, събрани от българските данъкоплатци и внесени в трезора на Общността, за да ни сложат началниците „шконто“ или отбив от 33 % при обратния транш. По този начин се осигуряват средства за месечни заплати от порядъка на 25 хил. евро за комисар и десетки хилядарки за депутат в Брюксел плюс всевъзможни бонуси за режийни, технически, пътни, дневни, квартирни, семейни, учебни и други безкрайни екстри. И така до стотиците хиляди за пенсионни партиди и „адаптация към живота на Земята“ за такива като Кунева, Кристалина и останалите.

Основният интерес, естествено, е насочен към еврофондовете, които се усвояват и преразпределят много по-лесно в сравнение с бюджетните „пера“.

Златният параф на властта!
Съмнява ли се някой в наличието на отработена до съвършенство технология на грабежа по веригата на властта от Брюксел до София и обратно. Щатните евроатлантици от партии, министерства, агенции, ведомства и общини са налетели като мухи на мед върху милионите, връщани от българската вноска в трезора на Европейския съюз под формата на „оперативни фондове“. Всеки заема своето място на съответния етаж от пирамидата и чака своя дял от плячката според значението си за общата далавера с програми, реклами, проекти и обекти! Колкото е по-нависоко в Системата, толкова повече лапа, защото в противен случай ще запуши оборота на Солунската митница.

Според някои анализатори на еврокорупцията между 50 и 70 % от финансовите потоци изтичат в джобовете на висшите управленски фактори, които разполагат със златния параф върху бумагите, както и към посредниците и комисионерите от различен калиб*р. Тоест, за да получиш – трябва да върнеш под масата „ресто“ към съответния по-голям или по-малък фактор. Включително и към Политбюро в Брюксел.
Бъдете сигурни, че и в Центъра на империята ЕС, не само в София, върви свирепо преразпределение зад кулисите, а най-тлъстият кокал се пада на най-важните „началници“. Именно безпощадната корупция от горе до долу е движещата сила на „европейската интеграция“, така както я разбират нейните идеолози и бенефициенти с кралските заплати и скъпите костюми и часовници. А черешката на тортата са магистралите и залите, тъй като строителството предоставя най-високата норма на корупционна печалба…
Все пак нещо се прави, ще контрират дежурните оптимисти. Да, разбира се, остават 20 % на ползу роду! За да върви далаверата с лесните милиарди, събрани от най-бедната нация в ЕС – българската, олигархията трябва да поддържа и захранва финансовите операции, за да не секне оборотът.
И най-важното – преди да се гепи „ресто“ под масата, за камуфлаж е необходима маскировъчна процедура на светло и затова отпускат пари за кухи декари и виртуални глави добитък, за вятърни мелници и еко дивотии, за луксозни джипове и джетове за ловен туризъм. Без да броим някои по-дребни номерца, като например химикалките и запалките в Министерството на образованието или циганските стипендии за изучаване на азбуката.
Едно върху друго, както казва народът. За 10 години много дадохме и малко взехме. Направихме си сметката без кръчмар, като забравихме, че кръчмарят винаги печели. А той е в Брюксел, Берлин или Париж и вече трупа космическа горница. Как? Много просто! Да вземем само нашата мила бедна родина: За четвърт век Преход и най-вече за 10 години в ЕС „началниците“ ликвидираха индустрията и селското ни стопанство, за да ни внасят всевъзможни ментета, ГМО-отрови, блудкави домати и дървени ябълки. Изкупиха на безценица елитните ни заводи, за да си спестят кон*уренцията. Заграбиха енергетиката, като най-напред посегнаха на АЕЦ- „Козлодуй“, електропреносната и водоснабдителната мрежа и наложиха монополни цени с алиби „задължение към обществото“ във фактурите за тока и парното.

Натрапиха търговски вериги със западноевропейски цени и убиха семейната квартална търговия. Установиха банков терор с най-високи лихви по кредитите и такси за обслужване. Да продължавам ли, докато свят ни се завие?
Срещу всичко това кръчмарят закръгли своята сметка с евтина работна ръка и жива плът плюс напълно безплатни високообразовани български кадри, прилапани през отворените граници. А за да бъде пълно евро щастието, в обратна посока през Калотина, Видин и Игуменица ни изсипаха строшените си автомобили втора и трета ръка, за да не тъжим по ладите, москвичите и трабантите и всичко останало от тяхната епоха!
Пею Благов, Skandalno.net

http://budha2.blog.bg/drugi/2017/03/29/koi-ograbi-bylgariia-za-10-g-sme-dali-25-mlrd-i-sme-poluchil.1518625
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #122 -: (Вторник) 18 Април 2017, 14:50 »

 Може да се случи на всеки: Разпит в стъклена клетка

Колекторските фирми са поредната бухалка в диктатурата на капитала. А психологическият тормоз е обичаен метод в дейността им


В България често се случва така, че човек и добре да живее, рано или късно се сблъсква с колекторска фирма. Такъв е и частният случай, с който ще ви запознаем.
Представете си, че един ден, прибирайки се вечерта вкъщи, откриете залепена бележка на вратата. От неизвестна фирма искат да се свържете с тях. Обаждате се на посочения телефон и се оказва, че сте… длъжник. Трябва да заплатите 600 лева. „Ако искате да разберете подробности, моля заповядайте в нашия офис“, уведомяват ви любезно. Добре, отделяте някой друг час в работно време и отивате на място. Още на входа атмосферата е потискаща – гардове записват имената ви по лична карта, друг охранител ви придружава до офиса на фирмата. Вероятно за да не си помислите случайно, че може да ви се размине. Както и да е, стигате офиса. Чакате. Още охрана. Чудите се дали в някой затвор режимът не е по-лек.

Ето че идва и служителката, която води вашия случай, заедно с още една. Вкарват ви в малка стъклена стаичка 3 на 3 метра. Едно бюро, няколко стола и компютър. А, и камера. Както стана ясно, хората държат на сигурността. А може и просто да искат да изглеждат много „тежки“, кой знае? Целият етаж е разделен на такива клетки. Съчувствате на „клиентите“ в другите „клетки“. Някои от тях наистина изглеждат притеснени.

Стигате до същинската част – задължението. Оказва се, че доказателство за дълга е ксерокопие на договор за кредитна карта от 2005-та. Също и някакво писмо до вас, изпратено на друг адрес в друг квартал, на който никога не сте живели. Уточнявате въпросните подробности за писмото, дори наивно давате настоящи координати. Възразявате, че един договор не може да е доказателство, тъй като при всяко издаване на кредитна карта се подписва такъв. Дали всяка от картите е необслужвана и какво точно доказва това? Къде са разпечатките? Отговарят ви, че те не знаят. Ако вие толкова пък се интересувате – „ами отидете до банката де, намерете си там съответните документи и се върнете да си платите“. Прекрасно, а? За сметка на това обаче ви предлагат споразумение – 600 лева не са много, за 6 месеца по 100 лева месечна вноска ще ги изплатите. Само едно подписче и одобрение от някакъв шеф ви делят от това да спите спокойно. Разбира се, отказвате. Изтъквате също така, че не помните много добре, но според вас кредитната карта е закрита още преди много години, което задължително означава и напълно изплатена. И че дори паметта да ви лъже, давността на задължението отдавна е изтекла. Все пак взимате копието от договора и споразумението за собствена информация, пожелавате възпитано „Приятен ден!“ и си тръгвате. С мисълта, че е станало недоразумение и случаят е приключен.

Да, ама не! Месец-два по-късно ви се обаждат отново от тази фирма. Глас в слушалката настоява да кажете „какво правим с вашето задължение“. „Вие сега ще подписвате ли споразумението или ще ни разигравате?!“. Отново спокойно обяснявате защо не смятате нито да подписвате, нито да плащате. Предлагате на гласа в слушалката вместо да ви звъни, да заведе съдебен иск, както си му е редът. Гласът загрижено отговаря, че така щяло да има повече разходи за вас. След кратък спор разговорът приключва без кой знае какво развитие.

Вече започвате леко да се изнервяте и затова решавате да отидете при адвокат. Оказва се, че това, което предполагате, е вярно – дори да има задължение, то е отпаднало по давност. Решавате обаче да „си вържете гащите“ и взимате становище от адвоката. Носите го във фирмата. Там ви гледат странно и ви казват, че не адвокатите, а съдът определя кога едно задължение е отпаднало по давност. Потвърждавате и предлагате – ако все още имат претенции, следващата ви среща да е точно там. Обещават ви, че ще разгледат документа, който им предоставяте, след което ще ви изпратят тяхното становище на посочения от вас адрес. Въздъхвате облекчено – все пак нещата може и да се развият нормално. Тишина. Месеци наред ни становище, ни обаждания. Така минава горе-долу година от началото на случая.

Един прекрасен ден обаче от въпросната фирма отново ви звънят, отново си искат 600-те лева, отново споразумения, вноски и т.н. Вече започвате да се ядосвате. Ясно заявявате, че това е опит за тормоз, че вашето мнение по казуса е изразено достатъчно ясно, нямате, никога не сте имали и нямате намерение да имате каквито и да било отношения с тази фирма и ако толкова настояват, съдът ги очаква. Още повече, че условията за съдене на длъжници в България са изключително изгодни за кредиторите (но за това малко по-долу). Отново мълчание.

Минава още малко време. Живеете с надеждата, че най-накрая всичко е приключило. Малко ви е писнало да обяснявате всеки път едно и също. Но уви, ето че целият етюд се повтаря отново. В един момент дори започват да ви изпращат есемеси, с които ви пожелават успешен месец и ви напомнят да не забравите да направите плащане до края му!? Тук вече наистина се ядосвате. Обаждате се във фирмата, вдигате скандал, че продължават да ви тормозят и заплашвате да отидете с адвокат. Отсреща не се страхували от адвокати. Освен това давност нямало. Тонът започва да се повишава. Никакви обяснения за закони не ги интересуват. Споразумението още си ви чака. Изумителна наглост, казвате си наум, и си уговаряте среща в техния офис.

Отново същият офис, отново същите опити за респектиране на входа. Групата се е увеличила – с вашия и с техния адвокат. Новото е, че в присъствието на адвокат другата страна е принудена да признае, че всъщност не може да заведе дело заради… давността. Но пък за сметка на това щели да продължават с тормоза, защото така искали шефовете!? Говори се изключително арогантно дори към адвоката, стига се до крясъци, че така трябва, че те не се интересували дали ще се оплачете в про*уратурата, дали ще им връчите нотариална покана. Тях нищо не ги плаши. Кои сте вие, кои са те, както казваше един популярен телевизионен герой преди време. Чудите се ситуацията повече абсурдна или повече гротескна е.

След кулминацията отново мълчание. Предполага се, че най-после е завинаги. Но този частен случай повдига въпроси относно функционирането на такива фирми, техните взаимоотношения с гражданите, а също и за цялостната ситуация в страната.

Колекторските фирми не са ЧСИ, а още по-малко съд!

Това е първото нещо, което обруленият и без това български гражданин трябва да знае при досега си с тях. Както се вижда от случая по-горе, а и от бързо търсене в интернет, основният похват на колекторските фирми е манипулацията – на термините и документите, на обстоятелствата, психически тормоз. На моменти дори си присвояват функцията на съд, тоест – според тях, вие сте виновни и това е окончателно.

Не се поддавайте и в никакъв случай не подписвайте никакви документи, защото по този начин ще признаете за валидни претенциите им. А тези фирми често работят със задължения, чиято давност е изтекла – задължение може и да има, но ако вие не го изплатите доброволно, то не е изискуемо. В стандартния случай давността, определена в закона, е 3 или 5 години в зависимост от характера на задължението. Важно е да се знае обаче, че отговорността за доказването ѝ е поставена върху плещите на длъжника, респективно неговият адвокат. Кредиторът или колекторската фирма имат право да заведат дело, но вие имате право да подадете възражение до съда поради изтекла давност и искът ще бъде отхвърлен, а съдебните ви разходи ще се платят от ищеца. Поради тази причина такова дело е малко вероятно да бъде заведено. Затова винаги изисквайте първо копие на цялата налична документация и се свържете с адвокат, който може да ви каже какво да предприемете оттук нататък. Има много голяма вероятност да сте станали обект на легализиран рекет. Като споменахме рекет – не се поддавайте на никакви внушения, които целят да представят случая като ясен, приключил и т.н. Това се определя само от съда, не и от колекторската фирма. Каквото и да ви говорят, колкото служители да са се надвесили над вас, както и да се опитват да ви накарате да се чувствате малък, престъпник, въобще един много пропаднал човек, просто не обръщайте внимание. Звънене по телефона, смс-и и всякакви други досадни контакти с фирмата могат да бъдат спрени с нотариална покана. За това ви е необходим нотариус, който записва вашето желание да се спре комуникацията с дадената фирма и след това връчва документа на отсрещната страна. При нарушение имате право да подадете оплакване в про*уратурата за тормоз.

Просто бизнес или легализация на 90-те?

Спорно е какво ни отне „демокрацията“, но е сигурно, че с нея в България дойдоха и масовите кредити. Също ЧСИ-тата и колекторските фирми. Към ден днешен България е най-бедната страна в ЕС, а изгледите това да се промени засега не са особено реалистични. Над 1,5 милиона българи живеят с доходи под линията на бедност, която възлиза на невероятните 314 лева месечно за 2017 г. Не че голямата част от останалите „не-бедни“ са цъфнали и вързали. И точно в тази връзка данните на Асоциацията на колекторските фирми, че само за 2016 г. техни членове са изкупили близо 1 милиард лоши потребителски кредити, са доста обезпокоителни. Това означава, че хиляди хора ще бъдат тормозени в малки стъклени клетки, а може би и по-настойчиво. Дори когато това прекрачва границата на законното и допустимото. И най-вероятно много от тях ще се поддадат. Картинката силно напомня 90-те години, но все пак демокрацията донесе и известен финес у олигархията и нейния обслужващ персонал и тя вече няма нужда открито да показва бандитската същност на дейността си – дебеловратите момчета вече не идват у вас, само ви придружават и респектират в офисите на колекторските фирми. Европейци сме вече, зер. Пък и защо да ви бият, за това време услужлив законодател се е погрижил всичко да е законно, а ако още не се е, то бъдете сигурни, че поръчки и амбиции не липсват. Достатъчно е да споменем казуса „частни арбитражни съдилища“, които де факто образуват паралелна съдебна система за тормоз над граждани. Оказва се, че почти всички доставчици на услуги с радост се възползват от възможността за заобикаляне на законовия ред, когато тя е налице. Тук се включват дори държавни фирми като „Топлофикация“. Тя пък го правеше толкова нагло, че се наложи предизборно политическата класа да направи малък реверанс към избирателите си, ограничавайки правомощията на частните арбитражи. Но изборите минаха, сега е време да се връщат услуги и не се знае какъв заек ще извадят депутатите от шапката. Ново НС-нов късмет.

Демокрация или диктатура на капитала?

Както горното, така и например последните решения на КЕВР показват, че борбата да се измъкне всеки възможен лев от джоба на обикновения човек не е завършила и няма да завърши скоро. Като добавим и прословутите чл. 410 и 417 от ГПК, очевиден е стремежът той да бъде превърнат в дойна крава, която всеки с необходимата власт или поне с връзки да може да ползва според прищявките си. Използват се всякакви способи, а общото между всички тях е, че крайният потребител винаги е в неравнопоставено положение. При всички случаи нашего брата плаща – дори ако си е платил кредита/сметката, после плаща за някое КТБ или друга далавера на върхушката.

Задължение на всеки бизнесмен е да си прецени риска. Точно това правят кредитните отдели в банките например. Но при сегашната ситуация дори когато съзнателно една банка или друга институция дава лоши кредити, за нея наказание няма. Същото важи и за мастодонти като телекомите, естествени монополи като „Топлофикация“, ЕРП-тата и други „играчи“. Напротив – позволява им се всичко. От това да тормозят клиентите си до това да се месят в политиката и да не плащат данъци. Някои от тях дори съдят държавата, че не им е осигурила по още една риза от гърба на гражданите. На практика вместо в демокрация, живеем в диктатура на едрия бизнес, някакъв вид съвременен феодализъм, който постоянно бива обгрижван от всички партии. И въпреки това галеници на властта като Кирил Домусчиев и подопечната му КРИБ (но не само те), постоянно искат още и още облекчения за бизнеса. Държавата не трябва да се меси в техния бизнес, но те много държат да контролират държавните дела.

Следва да отбележим също, че тенденцията към тоталитарна корпокрация и неофеодализъм не е само българска. Тя се наблюдава и в т.нар. ново поколение търговски договори като ТПТИ и СЕТА. Там също се откриват предложения за арбитражни съдилища, в които „инвеститорът“ има изключителни права, а ответникът – почти никакви. Така че българският случай не е изолирано явление и не става дума за изключение от правилото, точно обратното. Решението обаче не е в това да бъде освободен още повече бизнесът с надеждата, че това ще донесе блага за всички. Различни варианти на тази идеология предлагаха всички партии в провелите се наскоро избори. Пробвахме го това 25 години, не стана. На Запад пък го пробват от 40 години, пак не стана. Дерегулацията на капитализма донесе само „блага“ като световната финансова криза от 2008 г. и абсолютен произвол по нашите географски ширини. Видно е, че „свободният пазар“ не се различава много от Дивия Запад. Остава да направим разумното – да се създадат повече законови защити за обществото. Абсурдно е защитниците му всеки път да прехвърлят на чужд гръб – било то отделния индивид или цялото общество – отговорността за своите грешки в оценката на риска или неслучили се розови мечти за несметни печалби. Или да пропагандират по цял ден ненамеса на държавата в техните дела, считайки това за „репресия“, но пък без кол*бание да използват репресивния и законодателния ѝ апарат в своя изгода и дори да се опитват да го приватизират.
барикада.бг
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #123 -: (Петък) 26 Май 2017, 12:24 »

Шок! Крадецът Борисов води страната към икономически АПОКАЛИПСИС!

автор: varg1


 Външният дълг на България беше намален до 14% през 2008 година. Това доказа с цифри и факти бившият министър на икономиката Николай Василев.
Без никакви видими причини и без нужда да се подсилва резерва на държавата, от 2009 г. до 2017 г.,  по време на управлението на ГЕРБ, външният ни дълг става тройно по-висок.

За какво им трябваха на ГЕРБ тези пари – попита логично Василев.  След 1997 г. три правителства в много по-неизгодни икономически условия, бедност и  изостаналост спрямо другите  държави успяха да намалят външния дълг и да стабилизират страната.

В момента обаче държавата харчи лудо не само за магистрали, а за безумни велоалеи, които свършват в нещото, за асфалт върху асфалта, за саниране, което често е некачествено, за мостове, които се клатят веднага след отрязване на лентичката, прави обществени поръчки за ремонти на сгради и други апетитни обекти и се е юрнала лудо по пързалката на харченето.

В България и ЕС през последните 6 години няма отчетена рецесия,  няма кризи, няма никаква логична причина всяка година да се формира все по-голям и  по-голям дефицит в бюджета.

Продължава да недоумявам защо се взимаха няколко пъти заеми и особено последния от  16 млрд. лева, заяви Николай Василев. И защо този заем беше взет от чужди банки, а не от наши? Защо пълним джоба на чуждите, когато можехме да го направим с наши?- попита Василев.

Така и обществеността и дори икономистите не разбраха за какво бяха тези пари и къде отидоха.

Ние също. Защото Борисов мълчи по въпроса като партизанин на разпит.

Когато правителства теглят заеми, те инвестират в икономика.

Българската икономика обаче я няма никаква. Всички предизборно я развиват, а всъщност не се строят заводи, цехове, не се правят инвестиции в производството. Хората работят само в сферата на услугите и туризма, селското стопанство е пред фалит, малкото останали родни фирми в хранително-вкусовата промишленост не изнасят продукция, защото произвеждат предимно боклуци за родния пазар.

Дори Борисов тези дни призна, че пенсиите не могат да се вдигнат, защото няма икономика.

Добро утро, Винету!

Добре дошъл в прерията, която изсече, заля я с третокачествн асфалт, санира я, а сега се чудиш защо по тези магистрали, по които хората щяха да отиват на работа, джиткат само чужди тирове, баровци, бързащи да стигнат морето и джигити-самоубийци.

Икономика не се прави така и язък за приятелчетата ти в ЕС, които те тупат по гърба, само когато изпълниш поредната им деректива. И нехаят за България, а ти още повече.

Имаме си икономика, но тя е сенчеста. Да не кажем направо подземна.  Наркотици, контрабанда, превоз на имигранти, цигари в тайници, фалшиви пари от родни печатници, износ на бедни момичета за проститутки. Все печеливши дейности, но за теб и мафиотите, с които си се обградил.  За народа един среден пръст, който му се размахва все по-често и все по-нагло.

Ако новото правителство продължи да работи в същия дух, то след десет години  ще имаме 40 или 50 млрд. дълг!

Ще станем като Гърция и ще се наложи да обявим фалит.

Тогава ГЕРБ и цялата управляваща шайка ще се е изнесла в чужбина с куфарчета крадени пари, а народът да му мисли!

Ако изобщо дотогава е останал народ!

Skandalno.net

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net


И цените леко и незабележимо тръгнаха нагоре!!!!! Angry
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #124 -: (Сряда) 07 Юни 2017, 19:29 »

 Внимание! Кошмарен Евро-Апокалипсис Връхлита България! ГЕРБ в Паника! Истината ще ви шокира! Вижте ТУК:

автор: bogolubie

 http://skandalno.net/%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%
D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE-%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%
D1%81%D0%B8%D1%81-%D0%B2-176742/


След като стана безпощадно ясно, че без АЕЦ „Белене“ и Южен поток българската държава не може да съществува, Борисов и неговите „калинки“  заеха  на часа  отбранителна позиция.

Те светкавично започнаха да ни убеждават, че държавата не можела, по думите на Борисов,  да строи Белене и Южен поток,  защото нямала пари. И че трябвало Втора атомна електроцентрала, както наричаха проекта по времето на социализма, да се…приватизира.

Веднага, обаче, възниква убийствен за премиера въпрос. Защо преди няколко години, Борисов лично и с апломб,  обяви  АЕЦ „Белене“ за „гьол“, от който нищо не става и безсмислено е погълнал милиарди левове държавни пари?

И защо сега, с много късна дата, се разбърза да моли руснаците за разни пътни карти, газови хъбове и тям подобни щуротии, от които държавата няма никаква полза?

Кога Винету е бил прав? Когато каканижеше, че Белене е гьол, или сега, когато унизително се гъне пред руснаците и ги моли да не ни изключват съвсем от трасето за пренос на газ към Западна Европа?

Истината, която всички знаем е, че преди няколко години Русия ни предложи да построи сама и със свои средства и АЕЦ „Белене“ и Южен поток. Без България да даде и една стотинка за тези стратегически за България енергийни проекти, които щяха да превърнат  страната ни в енергиен разпределителен център за цяла Европа. А постепенното изплащане на нашата част от строежа на двата проекта щеше да става за сметка на постъпленията от тяхната бъдеща експлоатация.

По думите на руски експерти от Газпром и Росатом, по-добър и по-печеливш  вариант не е бил предлаган на нито една страна, никога. Предложен е само на България. Но  Борисов, с цялата си наглост го отхвърли. И подари Южен поток на Турция. Сега той се нарича, както всички знаем, Турски поток.

А уверенията на Борисов, че сме разширявали газопреносната си мрежа, за да участваме в транзита на газ,  са огромна манипулация и лъжа. Също като лъжите, че Втора ядрена централа не ни била нужна, защото сме произвеждали  достатъчно количество ток.

Де факто от 2019 г. през територията на нашата страна вече няма да тече нито грам газ за никоя страна в Европа. Всичко ще минава през Турция. Тя става енергиен център. Няма да имаме и втора ядрена централа. И ще се молим унизително и на Турция, и на Гърция, и на Евросъюза. За малко газ и ток. И ще бъдем зависими от всички страни в Европа. Дори и от Албания, както се очертава напоследък. Ако се осъществи така наречената „Албанска платформа“ и границата ни с Македония, по волята на САЩ се превърне в граница с…Албания.

Но да продължим с така наречената „приватизация“ на АЕЦ „Белене“. Първо, това е стратегически за националната сигурност проект, който не бива да се дава на частници. По простата причина, че ако централата стане частна тя ще направи цените космически. Също като цените на  тока от „американските“ Марици.

Второ, електроцентралата в „Белене“ е социален проект. Той трябваше да осигури на домакинствата и промишлеността евтин ток. АЕЦ „Белене“ не се строи, за да печелят няколко души частници и да се къпят в пари, а за да даде на целия народ, на българската промишленост и селско стопанство,  възможност за спокойствие и развитие.

Герберската приватизация, обаче, напълно  ЗАДРАСКВА социалната същност на „Белене“.

Трето, Борисовите приказки, че нямаме пари да строим ядрена централа са пълни глупости. Защото вместо да вземаме 30 милиарда лева заеми, които потънаха в джобовете на олигарсите, можеше с тези пари да построим две електроцентрали. Следователно въпросът не е в парите. А в това, че нашите „приятелчета“ от ЕС и НАТО забраняват на Борисов да се строи какъвто и да било енергиен проект. Защото България трябва да става все по-бедна и още по-бедна. Затова ни държат в ЕС.  За да ни унищожат.

Следователно, Борисов и ГЕРБ са най-голямото бедствие за България.

И единственият  СПАСИТЕЛЕН  път е да изритаме Винету и неговите калинки от властта.  Да излезем незабавно от ЕС и НАТО.  И да се присъединим към Евразийския съюз. Друг път няма.

Автор Иво Македонски  Skandalno.net
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #125 -: (Сряда) 14 Юни 2017, 18:09 »

След президента РАДЕВ, политици и експерти зоват: САЩ и ЕС да не РУШАТ българската икономика! Иначе България напуска Евросъюза и НАТО!

 
 

Преди няколко дни руският енергиен гигант „Газпром“ подписа Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа в България с наши официални държавни представители.
По този повод Драгомир Стойнев, зам. председател на парламентарната група на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката в правителството на Орешарски, заяви в прав текст, че „има държави, които не искат големи икономически проекти в България“.
Всички знаем кои са тези държави. САЩ и ЕС, разбира се. Но за пръв път след президента Румен Радев, на най-високо политическо ниво – президент, парламент – започва да се говори открито, че Запада пренебрегва стратегическите национални интереси на България.
В този контекст логично възниква въпросът защо Борисов се разбърза толкова много да възстановява разрушените от самия него енергийни отношения с Руската федерация? Всичко е много просто. Защото само след година – две страната ни ще остане без ток, а газ няма да можем да купуваме, защото цените ще бъдат космически.
Именно заради това, подписаната Пътна карта става компромисен вариант, който дава възможност да се продължат, ликвидираните от премиера-слънце, отношения между България и Русия в сферата на енергетиката.
Няма смисъл да се обяснява на никого, че енергетиката е една от най-важните части на националния СУВЕРЕНИТЕТ. Защото евтината енергия от ток и газ са единствената реална възможност да бъде изтеглена бързо българската икономика от блатото на мизерията. Където я вкараха „добричките“ САЩ и ЕС, подпомогнати от нашенските олигарси и безкрайно корумпираните им политически пудели в парламента.
Нещо повече. Осъществяването на трите енергийни проекта щяха да направят България мощен енергиен разпределителен център за Балканите и цяла Европа. А освен това, нашата страна щеше да се превърне в силен фактор на европейската икономика и политика.
И точно в тази изключително нужна на България област – енергетиката, преди 7 години нахлу като слон в стъкларски магазин гербаджийският гуру Борисов. С неподозирано удоволствие той громеше руските енергийни проекти Южен поток, АЕЦ „Белене“ и Бургас – Александруполис. Наричаше ги ненужни гьолове, опасни експерименти, скъпи съоръжения, които България не можела да си позволи.
Е, Винету затри тези проекти. Турция, обаче ги осъществи. И сега ние зависим изцяло от милостта на султан Ердоган, който и без това не скрива мераците си да налапа територията на половин България.
Нека си припомним, че само няколко месеца преди Пожарникарят да се нахвърли яростно на руските енергийни проекти, той упорито убеждаваше гражданите на България, че АЕЦ „Белене“ и Южен поток са необходими на страната ни „както слънцето и въздуха за всяко живо същество“.
И изведнъж, без никаква видима причина, банкянският бодигард се обърна на 180 градуса и блъвна омраза и злъч към проектите. И косвено към Русия, от която в никакъв случай не трябвало да зависим. Това премиерско салтомортале ни дава основание да направим извода, че някой му е „помогнал“ да се ориентира в ситуацията и да заеме „правилната“ прозападна позиция по започналия вече строеж на съвместните руско-български енергийни проекти.
Нещо повече. Всички знаем, че за да бъде спрян окончателно големият енергиен шлем на България, се наложи у нас да пристигнат с експресна поща трима американски сенатори. Те плътно обградиха Орешарски, застанаха до него пред телевизионните камери и го принудиха да обяви края на Южен поток и Втора атомна електроцентрала.
Ноо…Огромният евроатлантически натиск породи точно обратната реакция. Започнаха да стават все по-чести индиректните и директни протести и несъгласия на президента Румен Радев и други български политици и експерти. И те красноречиво говорят, че грубата и безпардонна намеса на САЩ и ЕС, която ни принуждава да пренебрегваме националните си интереси, ПОВЕЧЕ НЯМА да бъде ТЪРПЯНА.

Защото приятелските и дружески отношения с нашата посестрима славянска и православна РУСИЯ нямат алтернатива за България. За развитието на нашата икономика и възстановяване на суверенитета ни.
И че в това отношение трябва да отстояваме твърдо и безкомпромисно своите интереси, ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ всякакъв външен натиск.
Брюксел и Вашингтон трябва най-накрая да разберат, че България в съюз с Русия, ще строи големите енергийни проекти. И ако за целта се наложи да напуснем структурите на ЕС и НАТО, от това в България никой няма да заплаче. Освен грантаджиите на Сорос. Но тях вече НИКОЙ не ги слуша.
По простата причина, че Запада само РУШИ българската държава. И обрича народа ни на мизерия, глад и унищожение.

Източник: Иво Македонски
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #126 -: (Петък) 16 Юни 2017, 15:11 »

Фалирал социализъм

Автор: freeoldmen

Тъй като много неолиберали продължават да повтарят откровената лъжа за "фалит на социализма", вчера един приятел коментира следното:
"Абе какъв фалит. Днешната система ако прави каквото социализма, тя ще фалира за 1 месец. Представете си 120 хилядна армия, нищо да не плащаш в болниците, безплатно образование, билетче за автобуса по 6 стотинки, пенсии поне тройни на днешните като покупателна сила, работа за всички, дори за циганите, и апартаменти за народа по 5-6 хиляди долара (по пазарния *урс). Колко ще изкара настоящия атланто-либерализъм? А оная система така изкара 45 години, и свърши едва с 12 милиарда дълг. За 45 години натрупан. Ние сега това ще го направим за 1 месец..."

Действително, позволихме си в редакцията да направим сметка колко би струвало благосъстоянието на социализма, ако се направи днес.

1.Ако пенсиите се увеличат тройно, това би струвало нови 20 милиарда лева на бюджета на година.

2.Ако армията стане отново на 120 хиляди, това би означавало увеличаването и 5 пъти. Т.е. нови около 5 милиарда на бюджета. Без да броим разходите за техника, каквато имаше тогава.

3.Ако държавата осигури средни апартаменти по 6000 долара, това би означавало разход средно по 40 хиляди долара на апартамент. За 100 хиляди броя годишно, това са 4 милиарда долара, т.е. 7 милиарда лева.

4.Ако спрат плащанията под масата в здравеопазването, ще трябва да се добавят 3 милиарда нови лева към НЗОК.

Дори само това до тук прави нови 35 милиарда лева към бюджета на година. В момента целият бюджет е около 30 милиарда лева.

А социализмът също строеше пътища, фабрики, кораби, имахме самолети, няколко хиляди ТИР-а, работещи на запад и пр.

Фактически, ако днешният преуспял атлантизъм направи същото, той действително ще банкрутира преди още да е мигнал...

А социализмът издържа 45 години, остави 12 милиарда дълг, и активи за над 100 милиарда...

Фалирал социализъм...

Добри Божилов
16.06.2017
Активен

bojinkata
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #127 -: (Петък) 16 Юни 2017, 15:17 »

Нито има фалирал социализъм, нито има фалирала демокрация, нито фалирал атлантизъм.

Фалирали правителства няма.

Има само фалирали поданници.

Имало ги е винаги - и през социализма, и сега - и ще ги има винаги, докато има правителства и докато има поданници.
Активен

Неактивен Ribata28
Sr. Member
****
Публикации: 395

« Отговор #128 -: (Петък) 16 Юни 2017, 17:21 »

Да,бе,мен вече ми писна от тъпотията на хората и отказа да им да проумеят ..
Как не вденаха,че политическите режими се менят като носни кърпи,защото не са нищо друго освен част от една единна система и експерименти със стадото.
Един експеримент,не може да фалира
Може само да се провали,но и това е форма не краен резултат,така, че реално провал няма.
Има само направени заключения относно ефективността на всеки строй,и неговото въздействие върху формирането на индивида.


П.п.Бай Тошо в едно интервю,когато журналистът го попита за комунистическия строй,ттой каза така:
"Строя си беше много хубав,но системата не струваше,а тя системата си остава същата,само строя се сменя"
« Последна редакция: (Петък) 16 Юни 2017, 17:27 от Ribata28 » Активен
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #129 -: (Събота) 17 Юни 2017, 09:19 »

Фалитът е факт!!!! Разбира се планиран и успешно извършен! Другото е теоретизиране!
Активен

bojinkata
Неактивен Ribata28
Sr. Member
****
Публикации: 395

« Отговор #130 -: (Събота) 17 Юни 2017, 11:39 »

Факт е фалотът/обеняването на масите.
Не комунистическия строй,а хората фалираха.
Активен
Неактивен stillfree
Jr. Member
**
Публикации: 71

« Отговор #131 -: (Събота) 17 Юни 2017, 12:28 »

Фалитът е факт!!!! Разбира се планиран и успешно извършен! Другото е теоретизиране!
Икономическия фалит на социализма не е най-страшния му фалит. Много преди него в социализма фалираха свободата на словото, свободата на вероизповеданието, свободата на свободното предвижване в и извън страната и още куп други свободи. Така че икономическия колапс изобщо не е най-страшното което ни донесе 50 годишния сатанински терор и несвобода на цяла източна Европа и Русия!
Активен
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #132 -: (Събота) 17 Юни 2017, 13:52 »

Фалитът е факт!!!! Разбира се планиран и успешно извършен! Другото е теоретизиране!
Икономическия фалит на социализма не е най-страшния му фалит. Много преди него в социализма фалираха свободата на словото, свободата на вероизповеданието, свободата на свободното предвижване в и извън страната и още куп други свободи. Така че икономическия колапс изобщо не е най-страшното което ни донесе 50 годишния сатанински терор и несвобода на цяла източна Европа и Русия!

Много добре си описал състоянието на свободата на словото/на кое място сме в света?/, вероизповеданието -/майната му на православието, казано от съветника на презид. СПаси!/и куп други свободи в настоящия момент в Бг! А Вишеградската четворка и преди и сега са си добре, защото имат политици и народ, който да ги избира и отсейва боклуците!
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #133 -: (Сряда) 21 Юни 2017, 08:42 »

Корупцията в България процъфтява

автор: alumen67
Като цяло властта присвоява под формата на подкупи около 7% от бюджета – това са данните от разговори с над 200 представители на българския бизнес, печелели интересни обществени поръчки. Това прави около 2,4 млрд. лв. годишно. А подкупите съвсем не се изчерпват подкупите при обществените поръчки. Към тези суми трябва да прибавим минимум 1 млрд., вземани от митничари, гранични полицаи пътни полицаи, про*урори, съдии и всякакви контролни органи. Всички тези подкупи лесно могат да се прекратят чрез използването на детектори на лъжата (полиграфи). Достатъчно е всички политици, членове на комисии за обществени поръчки, митничари, пътни полицаи, данъчни, про*урори, съдии, всички проверяващи от контролни органи и други подобни да преминават през тест с полиграф на авторитетна чужда фирма веднъж годишно. При установена корупция да се минава втори контролен тест. Но никое правителство не желае да предприеме тези единствени действени мерки срещу корупцията. Никое правителство не желае да премахне и провокацията към подкуп като съществуващо престъпление. Такова премахване ще даде възможност на полицията да стимулира към подкуп всякакви корумпирани лица и да ги вкара в затвора. Провокацията към подкуп от полицията и от ФБР в САЩ е най-ефективната мярка срещу корупцията заедно с използването на полиграфа.

 
Ще дадем един пример с обществена поръчка на контролираната изцяло от ГЕРБ и лично от премиера Столична община. В средата на 2012 година обединение “Трейс Лъвов мост” оспорва търга за избор на строител на кръстовището на две нива на „Лъвов мост” в София. Търгът беше спечелен от обединение “Лъвов мост” с водещ партньор “Главболгарстрой” (ГБС). Тяхната оферта зае пето място в комплексната оценка и така и не обясниха официално от Столична община защо са елиминирани другите четирима кандидати.

Според неофициална информация всички кандидати, получили по-висока комплексна оценка, са били отстранени, защото не се успели да защитят цените си в тяхната пълнота!? От седемте отворени оферти цената на ГБС беше 22,26 млн. лв., За сравнение – най-ниска цена даде обединение „Трейс Лъвов мост” – 14,7 млн. лв.

Съгласно тръжните условия изборът на победител става с комплексна оценка, включваща три показателя – цена (55 точки), технически показатели (35 точки) и срок за изпълнение (10 точки). Така най-много точки събра сдружение “Лъвов мост 2011” с водещ партньор “ПСТ Холдинг” 87,79 точки, следвано от “Трейс Лъвов мост” – 87 точки, турската “Доуш” – 84,94 точки и обединение “Център 2011” с водещ партньор “Геотехмин” – 80,88 точки. Едва на пето място е офертата на ГБС с 78,48 точки.

През 2013 година е планирано да бъдат усвоени над 4 млрд. лв. европейски пари, по-голямата част от които са за инфраструктура. Извън европрограмите държавата е заложила да изхарчи за капиталови разходи 903 млн. лв.

Според анализ на Камарата на строителите около една трета от търговете са с насочващи условия за определена фирма. „Това, че намаляха обемите, е само едната беда. По-голямата е, че кон*урсите целенасочено се обявяваха и провеждаха така, че да бъдат печелени от тесен кръг фирми“, коментира Велин Терзиев, зам.-председател на Строителната камара и вицепрезидент на международната строителна организация FIEC. Според него по този начин се „прави груб опит да се монополизира браншът“. Това става чрез окрупняването на обществените поръчки и залагането на прекомерни изисквания за оборотни средства, приходи, достъп до финансиране, определена техника, поемане на рискове, наличие на различни сертфикати и т.н. „Това са най-вече дискриминационни условия за малките и средните дружества. Става така, че колеги, които са изграждали атомната централа “Козлодуй”, в момента не могат да участват в обществена поръчка дори за детска площадка“, дава пример Велин Терзиев. Когато няма истинска кон*уренция, най-големият губещ е обществото, което не може да получи най-добрата услуга на кон*урентна цена.

 
Друг ефект на нагласените търгове са хилядите фалирали компании. По данни на строителната камара за последните две години работа са спрели над 2600 фирми. По данни на камарата за последните четири години над 140 хил. строители са загубили работата си заради съкращения в 80% от компаниите. Над 90 на сто от строителните фирми имат значително намаление на обемите, а около една пета от тях са замразили дейността си.

Дори и бегъл преглед показва кои са печелившите участници в повечето търгове - “Главболгарстрой” (ГБС), “Трейс груп холдинг”, “ПСТ Холдинг” и “Хидрострой”, други трудно ще се вредят.

Твърди се, че напоследък има напрежение и в челната тройка, тъй като всички поръчки от над 100 млн. лв. се печелят неизменно от ГБС на Симеон Пешов - самостоятелно или в обединения и консорциуми с други фирми.

Последният спечелен търг е за 135 млн. лв. за ремонт на магистрални компресорни станции на държавната фирма “Булгартрансгаз”.

Дни преди да предаде властта кабинетът „Борисов” подписа договора за близо 360 млн. лв. за изграждането на 37-километровия участък от Дупница до Благоевград на магистрала “Струма”. Победителят е консорциум начело с “ГБС-Инфраструктурно строителство”. Сто милиона лева струваше и “спортното бижу” на София – зала „Арена Армеец”, където ГЕРБ откри предизборната си кампания.                           
Към големите поръчки за над 100 млн. лв. са и три кръстовища на две нива в София (120 млн. лв.), като това при Телевизионната кула вече е факт. Сред по-малките са ВиК мрежата на Суходол (4 млн. лв.), спортната зала на Пловдив (30 млн. лв.), Националният музеен комплекс т.нар. Българският Лувър (24 млн. лв.), кулата на летището (15 млн. лв.), водният цикъл на Габрово (20 млн. лв.), раковата болница в София (8 млн. лв.), ВиК мрежите на Раковски (44,6 млн. лв.), на Хисаря (50 млн. лв.), на Приморско (15 млн. лв.), околовръстното шосе на София (97 млн. лв.) и т.н. Както се изрази строител, като кликнеш в интернет на поръчките в бранша изскача “Главболгарстрой”. Тоталът, по думите на Бойко Борисов, вече надхвърля милиард, а ГБС се готви да вземе още завода за боклука на София (200 млн. лв.), водния цикъл на Пловдив (125 млн. лв.) и този на Банско (60 млн.лв.). Безспорно ГБС е една от трите големи фирми в бранша. Другите две са “Трейс” на Николай Михайлов и почти фалиралата “Холдинг Пътища” на Васил Божков съгласно финансовите отчети на дружествата за 2011 година (за 2012 година все още не са излезли). Според тях лидер по приходи е “Трейс” с оборот от 380 млн. лв. спрямо 243 млн. лв. за ГБС и 216 млн. лв. за “Холдинг Пътища”. ГБС обаче има най-голяма печалба 14,8 млн. лв. и собствен капитал – 187 млн. лв. За сравнение “Трейс” отчитат печалба от 6,9 млн. лв. и капитал от 79 млн. лв., докато “Холдинг Пътища” е на загуба от 13,4 млн. лв. и е почти декапитализиран с 3,1 млн. лв.


По-добрите финансови резултати на ГБС се дължат основно на факта, че за разлика от кон*уренцията фирмата на Симеон Пешов успяваше да спечели търговете с високи цени. Това ставаше чрез елиминиране на другите кандидати преди отварянето на ценовите оферти и написани технически изисквания, на които можеше да отговори само ГБС. Така се развиха събитията със спортната зала на Пловдив, с централната жп гара на София, с водния цикъл на Хисаря и Раковски, с Българския Лувър, с кръстовището на две нива на „Лъвов мост” в София.

За разлика от ГБС възходът на “Трейс” безспорно е свързан с управлението на Бойко Борисов. При кабинета “Борисов” успешната серия продължи и през 2010 година “Трейс” успя дори да направи “голям шлем” – пътна магистрала, железница и метро с поръчки за над 550 млн. лв. Това стана с изградения вече участъка от Стара Загора до Нова Загора на магистрала “Тракия”, железопътната отсечка от Пловдив до Бургас и два участъка от метрото. Успешната серия продължи с т.нар. нулев лот на магистрала "Хемус", обходите на Монтана и Враца и западната дъга на София и спря през пролетта на 2012 година За разлика от ГБС, която държеше високи цени, "Трейс" залагаше на нови технологии и ниски цени. Това доведе и до по-нисък марж на печалбата на холдинга, която намаля от 14,8 млн. лв. през 2010 година до 6,9 млн. лв. Освен това последните поръчки на “Трейс” по стойност са направо трохи в сравнение с договорите от по над 100 млн. лв. за ГБС.

Държавните пари в строителния бизнес на Васил Божков (според различни класации е един от най-богатите българи) секна и заради перипетиите около изграждането на най-дългия участък на магистрала “Тракия” от Ямбол до Карнобат и замръзналото строителство на магистрала “Марица” от Димитровград до ГКПП “Капитан Андреево”.

Независимо че успя си издейства допълнителни средства заради “слаби почви”, строителството на “Тракия” изостава, а пътни експерти и държавни чиновници твърдят, че е нужно да се вземе политическо решение за магистрала “Марица”, за да не се загубят европейските пари. Фалирали малки подизпълнители на холдинга в началото на годината символично погр*баха бизнеса си на строящата се “Тракия”. За 2011 година “Холдинг Пътища” е на загуба от над 13 млн. лв., а през миналата година дори поискаха обявяването му във фалит.

И докато едни са изправени пред фалит, други като варненската “Хидрострой” дръпнаха забележително при управлението на Бойко Борисов. Зад компанията стои бившият шеф на пътната агенция по времето на НДСВ Велико Желев, но възходът й е свързан с назначаването на доскорошния съветник от управляващата партия Николай Пашов за изпълнителен директор. Той напусна общинския съвет във Варна дни преди началото на предизборната кампания по настояване на ГЕРБ. “Хидрострой” обикновено печели почти всички поръчки в района на Черноморието и в Североизточна България, но има и няколко “скъпи” на софийски терен – като надлез “Надежда”. Първата му голяма спечелена поръчка е обходът на Габрово за 80 млн. лв. “Хирдрострой” е водещ партньор в избрания консорциум ПСВТ, като дни преди да предаде властта кабинетът на Бойко Борисов разреши подписването на договора. Финансовите отчети на варненската компания показват, че приходите й са скочили от 39 млн. лв. през 2009 година на 58 млн. лв. за 2011 година.

ГБС печели най-много обществени поръчки и в София, и в страната. Например консорциумът с участието на ГБС спечели обществена поръчка за изграждането на помпени станции на „Булгартрансгаз” за 200 млн. лв.........
                           

Нещата в здравеопазването останаха в пълен застой. В държавните болници задължително се плаща на ръка, ако искаш да ти обърнат внимание. Условията масово са мизерни, голяма част от лекарите – недостатъчно компетентни. Здравната каса се източва като за световно. Това тръгна с лобистки наложените прекомерно високи цени на здравните пътеки за сърдечни заболявания.

Освен това болниците надуват разходите си почти за всичко. Например слагат се евтини стави и клапи, а вземат пари за скъпи. Или просто се описват несвършени дейности. В държавните болници продължават да се наливат средства като в бездънна яма. Поради което не може и да става дума за честна кон*уренция между държавните и частните болници. Забравени бяха обещанията на ГЕРБ за частни здравни каси. От една страна, всички кадърни млади лекари, знаещи езици, напускат страната. От друга, по-възрастните добри хирурзи получават по-високи месечни възнаграждения отколкото хирурзите от техния ранг на Запад. Така например един читав сърдечен хирург в Австрия получава около 6000 евро заплата, а същият по квалификация хирург в България, който се води, че е име – към 30 000 лв. Сестрите масово напускат страната поради срамните им възнаграждения.

Парите за здравеопазване се удвоиха за осем години, а качеството се влоши. Поради колосалните кражби. Един шеф на държавна болница присвоява от обществени поръчки и други дейности около 5 млн. лв. на година! Или здравеопазването да бъде като по соцвреме с централизирани и добре контролирани обществени поръчки или всички болници да бъдат частни и да има три големи здравно-осигурителни каси. Що за глупост за България е да има болници – държавни търговски дружества, което създава само възможности за корупция и с нищо не подобрява нещата, които си стоят парцелирани повече, отколкото при социализма.
 
Самият бивш финансов министър Дянков признава в статия в Уолстрийт Джърнъл“: „истинската причина за оставката е неспособността да реформираме сектори като енергетиката и здравеопазването“.
Като резултат от всички тези бездействия и глупави ходове в икономиката в провинцията мизерията трайно се настани.

НЯМА КЪСМЕТ БЪЛГАРИЯ С УПРАВНИЦИТЕ!?
http://alumen67.blog.bg/politika/2013/05/10/korupciiata-v-bylgariia-procyftiava.1108795
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #134 -: (Сряда) 05 Юли 2017, 18:00 »

За новите ни изтребители и офсета

Автор: rumen221
 Анализ на "Булгстратфорт"
.Продължават опитите, на корумпирани гербаджийски партийци и генерали, да ни “пробутват” американски авиационен скраб на цената на диаманти…!!! И вече ясно се вижда кой е взел американския рушвет...!!!

Приятели,

Най-важното при превъоръжанавето днес е офсетната програма…!!!

(Обратните инвестиции от производителя в България на същата стойност каквато са самолетите...).

- Тази програма може да се превърне в ИНДУСТРИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ В БЪЛГАРИЯ...!!!

В Унгария тази офсетна програма, само за шест самолета “Грипен”, днес дава 5% от БНП на Унгария..., същото, със същите “Грипен” е и в Чехия…!!!

(Днес Швеция е с най-висока производителност на труда в ЕС, а България с най-ниската...!!!), но… от такива сделки не може да се краде заради двойно държавния контрол…, значи Борисов по-скоро ще си пререже сънната артерия, вместо да направи добро на българския народ…!!!

Конкретно…:

1. Португалските Ф-16А блок-10 и 15 са ПОДАРЕНИ на Португалия от САЩ по програмата "Мир-ІІІ", произведени са преди 40 години и бракувани като негодни и опасни преди 20 години...

(..., но са съвършен скраб... По-страшното е, че Конгреса на САЩ забранява в България да се изнася модерно въоръжение..., въпреки, че ужким сме съюзници...!!!)

2. Италианските "Еврофайтър" са от ПЪРВАТА серия и имат опростено оборудване само за бойни действия денем в прости метеорологични условия... Италия не ги модернизира, защото с модернизацията излизат по-скъпи от новите...

(представлява нещо като осъвременен МиГ-19 от преди 50 години...)

3. Единствения съвременен самолет е "Грипен"С/Д или "NG" (Е), който тепърва започва да се произвежда...

(всецелеви, и по-съвършен от всичко което лети в момента...!!!)

4. За сравнение новите Ф-16С/Д са почти три пъти по-скъпи, капризни са към чистотата на летищата (камъче от 3 мм. "праща" двигателя за ремонт за 10 милиона долара), искат огромно и сложно (капризно) наземно оборудване за между полетна подготовка, имат тройно по-продължителна и четворно по-скъпа поддръжка за 1 летателен час...

5. Детска игра е, да се сравнят резултатите и ЦЕНАТА НА ЛЕТАТЕЛЕН ЧАС от използването на Грипен в Унгария и Чехия, новите Ф-16С/Д блок 60+ в Полша и бракуваните португалски Ф-16А в Румъния...

- Обаче…:

Корумпираните от американците мръсници А.Ангелов и Ненчев са си просто корумпирани мръсници... Сега “плачат” за "Рафал" и пак за... Ф-16 блок 50 (но произвежданите са блок 60, 60+ и 60++)..., значи пак говори за стари самолети и без офсетни/насрещни сделки...

- Е…:

1. Рафал и Ф-16 блок 60 са два, два и половина по-скъпи от Грипен, при еднакви оръжия.

- И…

2. Рафал е най-ненадеждния самолет и дори във Франция около 50% чакат различни ремонти и части... и никой друг не ги купува.

3. За придобиване на Ф-16 блок 60 и следващите модификации, се иска СПЕЦИАЛНО РЕШЕНИЕ НА КОНГРЕСА и се продават само на най-надеждните съюзници на САЩ, което е немислимо за България...

4. Цената на пролетян час от Рафал, Еврофайтър и Ф-16 блок 60 е от два до четири пъти по-висока от тази на Грипен.

5. Времето за междуполетна подготовка, при еднотипни задачи, при Грипен е от два до шест пъти по-малко...

6. Грипен е пригоден за къси и зле подготвени полоси и пътни участъци, а останалите "играчи", особено Ф-16 са крайно капризни към чистотата на полосите..., като цената за ремонтите на двигателите им започват от 10 милиона долара...

7. Само за Грипен се предлагат "Офсетни сделки" на 100% от инвестираните от България пари...

.

ДОРИ И САМО ЗАРАДИ т.7 ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЕРЕ ГРИПЕН...!!!

 

(...Другото са пари хвърлени на вятъра, както направи Гърция и... фалира. Около 50% от гръцкия дълг е за... бойни самолети и други оръжия купени БЕЗ ОФСЕТ/ОБРАТНИ ИНВЕСТИЦИИ...!!!)

.

Който има мозък да мисли, който няма да си грухти пред американската копанка...

.

ЕДИНСТВЕН начин да се навреди на България е да се купят самолети без офсетна сделка (обратни инвестиции)…

- За стари самолети Ф-16 и Еврофайтър никой не предлага Офсет (обратни инвестиции)..., а само баснословно скъпи основни ремонти… за наша сметка в завода производител…!!!
Активен

bojinkata
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални