Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Водоснабдяване и Канализация (ВиК дружествата)  (Прочетена 1296 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Страшку
Hero Member
*****
Публикации: 856
Пол: Мъж
Заяц ты меня слышишь?

« -: (Неделя) 31 Март 2013, 19:41 »

Така или иначе са ни заформили приватизиране на ВиК сектора в цялата държава и няма да е лошо да имаме една такава тема за изненадите които ни готвят.
Освен държавните ВиК дружества, които са из областните градове най-вече, създават се паралелно с тях и частни ВиК дружества. Повечето са мафиотско-олигархични, някой си пере парите и т.н. Доколкото помня и Лукойл ще се занимава с водоснабдяване. Имаше някаква нейна дъщерна фирма във ВиК бранша.
Общо взето заформя се елемента на кон*урирането, обявяват се обществени поръчки, ВиК дружествата уш се надпреварват да спечелят поръчката, най-добирят кандидат я спечелва и т.н. бля-бля-бля... знаем го вече как функционира този пазарен принцип...

Засега доколкото съм в течение, само софийското ВиК е приватизирано. Останалите държавни са си все още държавни. Софийското се води - "Софийска Вода" АД. Част е от френската корпорация Веолия. Корпорацията Веолия е транснационална и както се казва - "оперира" в целият свят. В Южна Америка бяха пропищяли от нейните услуги във водоснабдяването. Дори самите парижани изгониха собствената си френска корпорация от Париж, така че направете си изводите. За съжаление благодарение на нашите "неподкупни" държавни мъже, Веолия намери благоприятна "почва" на българска територия и от доста години вече им гледаме театъра. Ето една постановка от днес:

Френски концесионер иска 2 лв. за кубик вода в София...

Да се чете френската корпорация Веолия иска да скубе софиянци с 2 лв. за кубик вода.
Активен

Човешкото развитие е пътят от примитивното през сложното към простото.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #1 -: (Неделя) 31 Март 2013, 20:03 »

Като стане 2 лв. редно е да я кръстите "Френска вода"АД, да си оправдае парите. Wink
« Последна редакция: (Неделя) 31 Март 2013, 20:13 от bojinkata » Активен

bojinkata
Неактивен hacko
Sr. Member
****
Публикации: 292

« Отговор #2 -: (Сряда) 19 Февруари 2014, 20:02 »

Нали не си мислите, че ще ни се размине и тази приватизация....

http://solidbul.eu/?p=2326

Вода за продан – Ваня Григорова

Президентът се събуди с идея за референдум. Борисов вече не обича Цветанов. ДПС и националистите се заиграват едни с други. Запалянковски орди шетат из страната. На фона на осигурените зрелища плановете за неколкократното увеличение на цената на водата останаха извън полезрението и на новинари, и на граждани.

Ваня ГригороваПреди година опасенията за концесиониране на целия воден сектор не се приемаха насериозно. От години управляващите шестват по сутрешните блокове, влизат в сблъсъци, хвърчи перушина. Но нито ГЕРБ, нито БСП намериха за нужно да поговорят за плановете в областта на ВиК сектора. А те не са безинтересни – в новата водна стратегия основни акценти са механизмът на концесиониране на целия сектор и увеличаването на цената на водата в пъти.

„Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България“ ще бъде гласувана до края на настоящия месец. „Солидарна България“ съвместно със социален център „Хаспел“ организира дискусия по темата, на която беше поканен един от консултантите, участвал в изготвянето на стратегията. Той отказа да дойде и да я защити.

 

Състояние на сектора

99% от българското население има достъп до водоснабдяване. До канализация – само 66%. Станциите за преработване на отпадъчни води покриват само 50% от населението. Качеството на водата също е добро – 95% от изследваните случаи се покриват международните стандарти.

Мрежата е с дължина 75 000 км, 40% от нея са построени преди 1970г. Средната й възраст е 36 години. През последните 20-тина години почти не е обновявана. Тръби се сменят единствено когато има авария. Дългогодишното бездействие ще ни струва скъпо.

Основният проблем е, че няма изградени пречиствателни станции за отпадъчните води. Когато България става част от Европейския съюз, правителството поема ангажимент до 2010г. всички населени места с над 10 000 жители да имат пречиствателна станция. Тази междинна цел естествено търпи крах. Дори областни градове като Велико Търново пречистват едва 40% от отпадните си води. До края на 2014г. всички населени места с над 2000 жители трябва да имат пречиствателни станции за отпадъчни води /ПСОВ/. Естествено и тази цел ще остане на хартия, тъй като за периода 2011-2012 е изградена само една ПСОВ. В стратегията като напредък е отбелязано, че вече имаме планове.

 

Управленски подход

PravitelstvaТройната коалиция, при която България се присъединява към ЕС, не се стреми към по-пълно усвояване на средства, а подготвя нормативното прехвърляне на ВиК сектора в частни ръце – приетите промени в Закона за водите са още от мандата 2005-2009 с участието на същите лица, които в момента финализират откъсването на водния сектор от държавата и общините. Времето за подготовка на такава грандиозна продажба не стига и управляващите не успяват да приемат всички поправки в закона. Същата инициатива се продължава от ГЕРБ. Те приемат промените в закона за водите и започват да пишат стратегията. Невероятен синхрон между представители на „десни“ и „леви“!

В началото на 2010г. министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев прави изявление, че още в края на същата година целият сектор ще бъде концесиониран. През август 2010г. се организира търг за частна фирма, която да напише стратегията. Пет министерства се занимават с този сектор, имаме министерство, което се занимава специално с водите, но при толкова много администрация се оказва, че сме без експерти и визия и затова сме платили 800 000 лв. на частна фирма. Любопитно е, че в стратегията има и много елементарни таблици, изготвени по данни от български институции, които всеки с компютърна грамотност може да подготви.

В рамките на мандата 2009-2013 управляващите не успяват да доведат до край плановете за концесиониране. Междувременно по изграждане на пречиствателни станции, обновяване и развитие на мрежата изобщо не се работи, защото се очаква управлението и печалбата да се прехвърлят в ръцете на концесионера. Настоящата тройна коалиция ще довърши мисията…

 

Реформа

В България функционират 66 ВиК дружества. Предвижда се те да се обединят и да се редуцират до 28. Подчертава се, че има различни цени за водата в зависимост от условията, при които тя се добива и доставя на населението, което противоречи на принципа на солидарност. Но в стратегията отново се препоръчва да има различни цени, те ще бъдат еднакви само в рамките на едно дружество. Солидарност, ама не съвсем.

Реформата включва създаване на НПО-та, които да поемат управлението на ВиК дружествата. Стратегията разкрива, че процесът по подготовка за концесиониране е почти приключил. Създадени са почти всички асоциации, въпреки съпротивата на много общини. Нормативно подготовката е приключила. Защо правителство прехвърля капитали в НПО-та? Същото правителство, което се задържа на власт благодарение на очернянето на целия неправителствен сектор?

 

Твърде много активи?

Във водната стратегия като недостатък на настоящите ВиК дружества е описан фактът, че имат твърде много работници в отделните дружества. Разбира се, всеки ще съгласи, че ако нещо може да се свърши с по-малко хора, разходите за заплати трябва да се оптимизират. Служителите обаче не клатят крака за консултантски хонорари, защото „българските ВиК дружества разчитат на собствена механизация и персонал за почти всички свои нужди (като обичайно имат дори автопарк с тежка механизация)“ /извадка от стратегията/. Тези машини били непривични за едно дружество. Вероятно трябва да се продадат, персоналът да се съкрати и с една машина да се работи в няколко области. А след години ще се опитваме да си възстановим активите.

 

Решение за 800 000лв.

След като заработят въпросните асоциации, те ще изберат на кой да връчат управлението на активите. Вариантите са два:

-          То се поверява на общинско ВиК дружество, което да управлява. Договорът е 10 или 15г. в зависимост от това каква инвестиция е нужна да се направи.

-          За частна фирма договорът е до 35г. Ако се съобразят с последните хрумвания на министър Иван Данов, договорът може да стане за 99 години!

Ако в течение на експлоатацията преценим, че въпросната фирма не изпълнява инвестиционният план, не доставя качествени услуги и пр. сме заплашени от международен арбитраж, който може да ни осъди да изплатим обезщетение за прекратения договор. Честа практика е в договорите да се залага очакван процент печалба. Приема се за гарантирана от държавата печалба, която се дължи при прекратяване на договора. Не един клиент на мобилните оператори е плащал такива неустойки. В случая обаче говорим за стотици милиони евро.

В рамките на стратегията е изготвено сравнение между регионални, общински ВиК оператори и „Софийска вода“ като отделна графа – най-голямото, частно и поради това специфично дружество. „Софийска вода“ показва чудесни резултати. Според авторите тя е моделът, който трябва да се следва – перфектна отчетност пред потребителите и корпоративно управление. Критерии до голяма степен субективни. За отбелязване е, че на  местно ниво БСП съветници се опитват да развалят концесията /поне така твърдят/, а на национално представители на същата партия я дава за пример. Последователност?

 

Сценарии

Европейските средства, които можем да получим за водния сектор, ще покрият 30-40% от нужните инвестиции. Затова в стратегията са разработени няколко сценария за действие:

- „Запазване на статуквото“. „Статукво“ е използвано неслучайно. Думата има негативно звучене. Кой ще се осмели да търси запазване на статуквото? Да се застъпи за нещо закостеняло, нещо нереформирано? При този вариант ще има леко покачване на цените. Държавата не прави никакви допълнителни инвестиции. Няма социални плащания за бедни. В този случай достъпът до канализация ще се разшири, но няма да намалеят загубите на вода. Това е лошият вариант!

- В другите сценарии се предвиждат допълнителни капиталови инвестиции от държавата, но и вземане на заем от новите ВиК управители/дружества. Там са разработени няколко варианта, при които намалява делът на инвестициите от държавата и се увеличава взетият заем от ВиК дружеството и се показва как това ще се отрази на цените.

Естествено колкото повече заем взима дружеството, толкова повече разходи ще има държавата за помощи за бедната част от населението, тъй като цената ще се вдигне средно минимум двойно, ако не и повече. В момента има енергийно бедни, при този вариант се предвижда, че ще има водно бедни. Предвижда се в социалното подпомагане, както всяка зима има помощи за отопление, така да има ежемесечни помощи за плащане на сметките за вода.

Не е разработен сценарий, при който държавата ще поеме всички нужни инвестиции. При този вариант няма да се налага да се плащат социални помощи за вода. Това развитие очевидно е изключено поначало. Защото държавата е лош собственик. Колко лош собственик може да бъде е описано в книгата „Завръщането на общественото водоснабдяване“ на издателство Анарес. В Париж общината е спестила 35 млн. евро само за една година, след като управлението на водата е преминало в общински ръце.

 

Социално поносима цена

Част от задачата на консултантите е да направят преглед на цялата нормативна база. При изчисляване на ефектите върху цената, авторите се позовават на „максимални законови нива на социална поносимост“. Е, такива няма. В нито един закон не са фиксирани максимални нива. А се предвижда да се надвишат…

Всъщност социално поносимата цена е установена от някои международни институции и неправителствени организации, които са решили да я ползват за свои калкулации. Тя е в размер на 4% от средния доход на домакинството. Стратегията не се ангажира с точни цени, затова ще ползвам карти на г-н Михалевски, качени в неговия фейсбук профил. Първата карта описва цените към юни 2013г.

Ceni_Bulgaria_voda

А това са нивата, до които според авторите цената може да се качи. В отделни случаи – и да я надвиши.

Soc_ponosimost_cena_voda

За област София прилагането на стратегията означава четворно увеличение на цената. Подобни са очакванията и в останалите области. Тези изчисления впоследствие са отпаднали от приложенията. Да не стряскат.

 

Публично или частно

Анализът умишлено внушава, че концесията е единственият изход от дългото бездействие. Изчислява единствено сценарии, при които намаляването на загубите на вода са свързани с отдаване на сектора в частни ръце. Пропуска да изчисли ефекта от цялостно държавно финансиране. Намира недостатък в многото налични машини в настоящите ВиК дружества. Изобщо не регистрира опита на служителите в тях и предполага, че следващите ще са по-компетентни в управлението, без никакви обективни доказателства за това.

Имаме натрупан дългогодишен лош опит от концесията на „Софийска вода“, който не е споменат: Цената многократно надвиши заложената в договора максимална цена. Загубите не намаляха, отчитаха се фиктивни инвестиции. Отвъд официалната печалба /според някои тя е 22%/ се прилагат много похвати за счетоводното й прикриване. Например договори с консултанти по 8500 евро седмично. Или възлагане на поръчки на свързани фирми.

Консултантите на стратегията препоръчват да се направят промени в законодателството, които да позволят да може да се изплаща дивидент. Споменатите по-горе спестявания в Париж, след отхвърлянето на „Веолия“, са тъкмо печалби, които частните компании иначе ползват за изплащане на дивиденти на акционерите. И може би най-важното – никъде в т.нар. анализ не е споменато, че Европейският парламент не налага приватизация, а признава водата за обществено благо, не за стока.

Без храна можем да издържим до 40 дни. Без вода само три.
Активен
Неактивен ARRI
Hero Member
*****
Публикации: 1831
Пол: Мъж

« Отговор #3 -: (Сряда) 19 Февруари 2014, 21:13 »

Ауууу...офшорката се събуди с идея да разпродаде/купи водата...тропна гневно с чехълчето си..... ИИИИИИИИИИ.....се оа*а ..... Grin
Мдааааа......забави се чехльо Wink.....Преди повече от 3м. се събраха 1,5млн. подписа от граждани на ЕС и предизвикаха референдум точно по този въпрос.....Искането е да не се либерализира(приватизира) водата и канализацията в ЕС, а да си остане в пакета на социалните услуги. От ЕК веднага се съгласиха, и вместо да се харчат пари в държавите за референдуми, в т.ч. и у нас, седнаха да променят закона.....Така че, късно се осети офшорчо да купува водата....
Късно е либе за китка.... Laugh


М/у другото, лисабонския договор дава право, ако се съберат 1млн. подписа общо от всички държави членки на ЕС, се предизвиква веднага референдум на почти всички теми...... Wink
А тези, които са събирали подписите за водата, казват, че следващата им стъпка ще е тока..... Wink
Активен

Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.Оруел
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #4 -: (Петък) 10 Март 2017, 12:02 »

 Задава се воден геноцид, ПФ гласува „за“! Световната банка се кани да приватизира дъжда в България

Автор: jivko1128
3 млн. лева ще струват услугите на Световната банка, за да подари водата на България на международ­ния монопол “Веолия”. 3 млн. лева на световните консултанти, които пла­нират да направят цената на кубик вода у нас между 8 и 10 лв., стана ясно на извънредното заседание на парла­ментарната комисия за контрол над КЕВР в четвъртък. На заседанието са присъствали трима-четирима чле­нове на комисията, председателствана от Искрен Веселинов от Патриотичния фронт. Двама от присъстващите, вклю­чително Веселинов, били упълномоще­ни от по 4 свои колеги да гласуват „за”. Така проектозаконът за водния геноцид над българите бе приет за петнайсетина минути с 12 гласа „за”. С любезното и предателско – по същество, съдействие на депутати, които се зоват още и патри­оти. Само 1 глас „против” и той е на де­путата от „Атака“ и член на комисията – Магдалена Ташева.

Според г-жа Ташева по този сканда­лен начин съдбата на народа се решава набързо и през пръсти, без повечето от депутатите дори да си направят труда да присъстват.

Както писа в. „Атака“ преди 2 седми­ци – водата „неизбежно“ ще поскъпне в пъти, и то в цялата страна. Материалът ни беше изготвен на базата на изнесени данни за намеренията на Световната банка в доклада „На прицел – общест­веното водоснабдяване”, с автори Ваня Григорова и Георги Медаров, който ог­ласиха преди месец от „Солидарна Бъл­гария“.

И ЕТО – ДНЕС 3 МИЛИОНА ЛЕВА ВЕЧЕ ТРЪГНАХА КЪМ БАНКЕРИТЕ.

Според г-жа Ташева парите ще дой­дат от безвъзмездна помощ по опера­тивна програма „Околна среда“. Но това е малко утешение, защото срещу тези пари Световната банка ще подгот­вя почвата за концесионирането на ВиК по цялата страна. Засега само „Софий­ска вода“ падна жертва на „Веолия“. И цената за правото да имаш вода в крана подскочи 4 пъти, въпреки изричното ус­ловие в приватизационния договор пре­ди 15 години, частниците да запазят 45 ст. за кубик за срока на целия договор. На всичко отгоре „Веолия“ се опитва не­прекъснато да я повиши.

Подаряването на тези 3 милиона на световните банкери за консултации ста­ва със закон и следователно е необходи­ма ратификация.


„Някаква служителка на МРРБ – Ди­митрова, ни обясни, че ще стане със за­кон и ратификация поради предвидени­те арбитражни клаузи, в които можем да бъдем осъдени за неизпълнение“, обяс­ни г-жа Ташева.

Тя посочи, че от МРРБ смятат, че този харч е оправдан, защото министерството не разполага с административен капаци­тет да изчисли и комуникира „неизбеж­ното“ увеличение на водата, така че да не въстане цялата държава и да измете и консултантите, и министрите ведно.
Ценоразпис за 3 млн. лева от Споразумението със Световната банка за водата
Представяте ли си каква наглост“, възмути се депутатката от АТАКА Та­шева. „МРРБ няма капацитет да изра­боти „механизъм за ценообразуване“ на водата и още – не можело да направи подходяща комуникация за „неизбежно­то“ увеличение, така че да предотврати емоционалния шок, който ще предизви­кат новите цени на водата у българите. Какво ще ми ценообразуват, като ясно е казано дори в това нелепо и вредно споразумение, че цените на водата за българите ще се образуват не по иконо­мически показатели, а по „поносимост“. Т.е. колко може да плати българинът в София, колко – в Пловдив, колко в Бур­гас и колко във Видин, и т.н.

ВОДНО УЯЗВИМИ И ВОДНО НЕУЯЗВИМИ БЪЛГАРИ

Друга поанта в споразумението със Световната банка е изработването на механизъм за компенсация, тъй след въ­веждане на убийствено високите цени на водата, населението ще се раздели на 2 групи – „водно уязвими“ и „водно не­уязвими“. Първа група, за които вода от 8-10 лева на кубик е „поносима“, всъщ­ност ще плащат водата и на всички ос­танали българи, за които новите цени са под прага на „поносимост“. Робин Худ – пасти да яде. Световната банка напра­во го удари в земята с този план – ще надвзимаме от „богатите“ и ще ги раз­даваме като помощ на бедните българи.

- Аз гласувах против. Казах им, че, подарявайки ВиК мрежата на монопо­ли като „Веолия“, ще докарат събития в България, подобни на водните бунтове в боливийския глад Кочабамба. Преди 15 години оттам изгониха Световната банка, защото се опита да им забрани да събират вода от дъжда, обясни г-жа Ташева и посочи, че тогава хеликоптер на американските ВВС е евакуирал кон­султантите на СБ от покрива на сгра­дата, защото хората щели да ги линчуват.

УБИЙСТВОТО С ВОДЕН ПИСТОЛЕТ

Историята на водните бунтове в Бо­ливия и станалият световно известен град Кочабамба е христоматиен случай на ограбване и геноцид от страна на световните финансови бандити. Боли­вийците бяха готови на линч, след като наглеците от Световната банка ги бяха ограбвали с години и накрая им забра­нили да събират вода от дъжд, защото и тази вода влизала в споразумението с тях.

Освен, че приватизира дъжда, светов­ната финансова мафия разграби подзем­ните богатства и докара до фактически фалит, беднотия и масова престъпност през 80-те години на миналия век целия континент Латинска Америка. Богата­та на мед Боливия днес тъне в разруха, като е загубила дори морския си достъп до океана. Докато е имала мед, е имала такъв достъп, след това територията е откъсната от съседите й.

И когато след 1990 г. започнаха по­следователно да ги изритват от Латин­ска Америка, световните финансови бандити се впиха като кърлежи в Из­точна Европа и я оплячкосаха до кос­ти. Под команди от Световната банка и прословутите им писма за намерения българските правителства гонеха от ра­бота по 17% от българите всеки месец. Закриха предприятия, други привати­зираха по най-бандитски начин и за по долар. Някои от кон*урентните заводи на американската промишленост – като софийския Завод 9 за кристали, беше на­сила ликвидиран в средата на 90-те, при положение, че към онзи момент имаше над 90% външни пазари, предимно в Япония. Убиха предприятието, защото останалите заводи за кристали бяха аме­рикански и това пречеше да си правят цените на кристалите „поносими“ за клиентите си и да реализират несметни печалби, напълно незаконно.
Световните финансови бандити с бе­лите якички, които сега се опитват да ни убият с воден пистолет, не могат да бъ­дат спрени от марионетното правител­ство, марионетното президентство, ма­рионетния парламент на България. Дори и цялото БСП да се присъедини към де­путатите от ПП АТАКА, дори и „неза­висимите“ да гласуват „против“, така е скроена работата, че България ще пода­ри тези 3 милиона за напълно излишни консултации. Вместо тази безвъзмездна помощ от 3 милиона да отиде в българ­ска консултантска компания. Не може строителното министерство на страната ни да няма капацитет да ценообразува, да изработва механизми за компенсация на „водно уязвимите“. Що за дивотия – да направиш българите, които живеят в държава с 4 сезона и редовни дъждове, богата и пребогата на прясна и минерал­на вода, с морска граница и пълноводни почти през цялата година реки – „водно уязвими“. На всичко отгоре ние, бълга­рите, сме си изградили ВиК мрежата, а „Веолия“ иска по 10 лева за кубик вода, за да „инвестирала“ в подобряване на качеството във водоснабдяването.
Да не говорим, че е установен кон­фликт на интереси от авторите на до­клада „На прицел – общественото во­доснабдяване” Ваня Григорова и Георги Медаров. Тяхното изследване се базира на ВЕЧЕ ИЗГОТВЕН доклад от Светов­ната банка по поръка на „Веолия“ и съ­ответно – платен от монопола. И понеже са взели пари, няма как банкерите да не докажат, че водата в България трябва не­избежно да поскъпне между 5 и 8 пъти. Както и, че практиките на „Веолия“ в Софийско са „успешни“ и „би трябвало да се приложат и в останалата страна“.
Всъщност, успешното присъствие на „Веолия“ се изразява в едва някол­ко процента намаление на загубите по мрежата. Но затова пък оттам натискат цена­та за софиянци да се увеличи драстично и най-много, защото им трябвали още „инвес­тиции“, за да намалят течовете.
И независимо, че тези консултации водят до фактическото пре­връщане в безправен роб на Световната бан­ка и „Веолия“ няколко поколения българи, днешните управляващи ще подпишат и рати­фицират задаващия се воден геноцид. Какво им пука, всъщност – ще вземат комисиони­те, ще си ги разделят и накупят апартаменти и вили в чужбина, ще си заведат още по 2-3 нови любовници на Лазурния бряг и толкоз. Българите ще плащат, както могат и ако могат. Държавата е с вързани ръце заради заплахата от многомилиардните арбитражи в неин ущ­ърб. Всъщност няма кой да ги подгони и убие с камъни за това предателство. Как­то нямаше решетки за кредитните мили­онери, за червената работническо-мени­джърска приватизация, за „Костовата“ голяма приватизация, за договорите с мариците, за отдаването на касичките на енергийната система – ЕРП, на чужденци и убийството на енергетиката.
И причината е една: защото по за­кон са недосегаеми. Всеки министър, депутат, управленец носи колективна, а не лична отговорност. Ерго, не може да бъде съден дори и утре да отстъпи тери­тории на Турция и да засели България с ония брадати „майки с деца“, които ис­кат да се уредят наготово и абсолютно незаслужено в богата Европа.

Магдалена Ташева: Договорките ще продължат до 2023 г.

ВОДАТА Е ПРАВО, А НЕ СТОКА
Най-дразнещото в намерения­та на Световната банка за цените на водата в България е начинът, по който се предлага те да бъдат изчислени. Планираното петорно увеличение на месечните сметки за вода в София и региона е из­числено на база колко още могат да одрусат дожобовете на хората, а не според реалната себестойност на стоката „вода“. Не знам какви учебници по счетоводство са чели банкерите от Световната банка, но в нашите учебници пише що е то себестойност и как се формира. Грубо казано, в себестойността влизат преки разходи по производ­ството на дадена стока – суровини, материали, ток, вода, транспорт, заплати, осигуровки, амортизации и непреки разходи – за управление, режийни и застраховки. В конкрет­ния случай за водата – в себестой­ността влизат и инвестициите за преносната мрежа, поддръжка – те­кущи ремонти.

Според депутатката от АТАКА Магдалена Ташева договорките със Световната банка ще продължат до 2023 година! Т.е. следващите пет- шест поколения българи, освен досегашните, ще бъдат заробени и загробени от тези споразумения.

«Разбирате ли, не става въпрос за ток, а за вода. За правото да пиеш вода, да се къпеш и да се переш – това е истински геноцид!», отсече Ташева. Да не говорим, че нито «Веолия», нито Световната банка са строили българските ВиК мре­жи, а сега искат да си ги присвоят.
източник:http://dnes-bg.org/zadava+se+voden+genocid%2B+pf+glasuva+%E2%80%9Eza%E2%80%9C%21+svetovna/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KHM5OfIdavcRe-IFeXIxe3IN

Радев, ако е българин да не се ослушва, а да наложи вето! Веднага!
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #5 -: (Понеделник) 08 Май 2017, 19:56 »

Водата от чешмата ще струва левче, но … за литър

автор: koshava

Струва ви се невероятно? Не е, съвсем реално е. Планът за ограничаване на достъпа до питейна вода у нас е задействан, първата стъпка е направена. Какво следва:

1. Гръмва медийната бомба, че в няколко населени места в питейната вода има повишено количество уран. По т.н. телевизии се появяват чиновници , които с печални физиономии съобщават, че питейната вода е опасна.

2. Трескаво започва да се доставя на народонаселението минерална вода. Тази вода се плаща, тази вода обаче, дали е изследвана за уран? Никой не казва.

 

Както и никой досега не показа документ, в който да се сравни съдържанието на уран във водата за последните, да речем, 20 години.

3. Паниката е налице. Започват да изследват водата навсякъде в страната. Документи няма да бъдат показани, все още, защото трябва да се подгрява паниката.

4. Спира се водата по водопроводите.

5. Доставя се минерална вода, която в един момент ще стане платена. Кой ще доставя тази вода? Някой, който предвидливо е изкупил минералните извори у нас, и се е подготвял за звездния си час, който настъпи.

6. В тази точка нещата са ясни. Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер фиксира рамката: ….“мога да обещая, че там, където възникне проблем, и с уговорката, че направим правителство, веднага да им се дадат пари за нови кладенци, нов водопровод и да се реши въпросът.“

7. Потича „новата“ вода, народът въздъхва облекчено и започва да смуче радостно директно от чешмата. Водомерите обаче вече отчитат не кубици, а литри….

А цената си е пак същата – 2-3 лева….

30ДУМИСВЕТОВНАТА БАНДА, УПРАВЛЯВАЩИ И ОБЩИНАРИ ГЛАСЯТ ТАЙНО ПО 8,20 ЛВ. ЗА КУБИК ВОДА В СОФИЯ

ВОДАТА Е ПРАВО, А НЕ СТОКАhttp://koshava.blog.bg/drugi/2017/04/24/vodata-ot-cheshmata-shte-struva-levche-no-za-lityr.1533853
Активен

bojinkata
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални