Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Данък върху депозитите  (Прочетена 4266 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« -: (Вторник) 11 Декември 2012, 11:53 »

В Русия е въведен данък върху депозитите на физически и юридически лица в  ЧУЖДИ банки. Ето това е правилното решение, а не това на ГЕРБ, да ударят дребните вложители.http://www.bbc.co.uk/russian/business/2012/12/121211_tax_foreign_accounts.shtml
Активен

bojinkata
Неактивен Martin
Full Member
***
Публикации: 102
Пол: Мъж

« Отговор #1 -: (Понеделник) 18 Март 2013, 19:11 »

Тази новина я бях пропуснал. Вероятно тогава ще се окаже, че случващото се в Кипър (10-те процента краж...данък върху спестяванията) е (и) отговор на Запада, след като по официални данни (А колко ли са в действителност...) в кипърските банки около 19 милиарда долара депозити са руски. Wink
http://www.huffingtonpost.com/huff-wires/20130318/eu-russia-cyprus-deposits/?utm_hp_ref=business&ir=business

Междувременно става все по-интересно след като се оказа, че банките ще останат затворени до петък:
http://bigstory.ap.org/article/cypriot-central-bank-banks-will-remain-closed-until-thursday-amid-talks-savings-seizure
Може да е случайно, но петък е 3/22 Wink
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Q5M4U2zvMXAJ:en.wikipedia.org/wiki/Skull_and_Bones+%22skull+bones%22+322&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
« Последна редакция: (Понеделник) 18 Март 2013, 19:21 от Martin » Активен
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #2 -: (Понеделник) 05 Август 2013, 11:16 »


Банковата ни система е доста гнила и съм сигурен, че всички го усещат. Аргументирам се веднага в няколко точки, като прилагам официалната статистика на БНБ и перспективите за банкова печалба и нейното формиране.

Банката печели от лихви по отпуснати кредити

1. Горното значи, че ако искате тази печалба да расте, то тогава новоотпуснатите кредити трябва да са на по-висока стойност от погасените.

„Темпът на растеж на кредитите през първото тримесечие на 2013 г. бе отрицателен (с 0.5%, 310 млн. лв.).” (из бюлетина на БНБ бр. 1 2013 – стр. 11 на файла, точно под графиката, или стр. 9 от бюлетина).

Който иска да го интерпретира както иска, аз мисля, че това значи, че банките ще събират по-малко лихви в бъдеще (освен ако не вдигнат лихвите). А това значи само едно – по малка печалба.

2. За да има печалба от отпуснатите кредити, то те трябва да се плащат редовно. Я да видим сега какво отчита БНБ – „3.1.Качество на активите През периода януари – март бяха отчетени:

•забавяне в темпа на нарастване на класифицираните кредити” (пак там, страницата е 14 на файла или 12 на бюлетина).

Ще рече, че лошите кредити се увеличават, но, видиш ли, с по-бавни темпове. Но, все пак „класифицираните кредити” (разбирайте необслужваните в различна форма на закъснение на вноските) растат, с което растат и загубите на банките. Апропо намалява печалбата на банката.

Докога така… и аз не знам.

Но 90% от моите клиенти казват – „Никога повече кредит! Може и да не се разширявам, но кредити не искам!”

Банката печели от такси

Това е така. Наскоро ги вдигнаха и позакърпиха печалбата, но това не може да бъде постоянно, както сами разбирате.
Другия начин е да се появят нови клиенти или да се повиши потреблението на банкови услуги и да се събират повече такси от повече клиенти, но при нарастването на таксите прави това невъзможно на този етап.

Банката печели от алтернативни източници

1. Със следващото твърдение не ангажирам никой, но според мен банките в България активно препират парички и взимат комисиона от това. Дано не съм прав.

2. Банките ще печелят все повече от изземване на бизнес. Ето и пример – “ПИБ реализира схема за изземване на IT фирма, държаща 1/3 от интернет трафика“.

Това е пример на какво ще наблегнат в дейността си, ако искат да са на печалба. Засега тук NO COMMENT.

Разход на банката са лихвите по депозититеRead more: http://snaiper-bg.net/2013/07/bankovata-sistema-se-klati-poznajte-koj-shte-go-otnese/#ixzz2b5IEAS4P
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен ARRI
Hero Member
*****
Публикации: 1831
Пол: Мъж

« Отговор #3 -: (Понеделник) 05 Август 2013, 12:14 »

 WIKILEAKS: ГОЛЯМАТА "ПЕРАЧНИЦА" ИЛИ "ГНИЛИТЕ ЯБЪЛКИ" В БЪЛГАРСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА


На 26 октомври 2005 г. в 9 сутринта на "правителственото трасе" бул. България показно е застрелян

банкерът Емил Кюлев

Веднага след убийството, най-високопоставените хора в държавата – вътрешният министър Румен Петков, главният про*урор Никола Филчев и президентът Първанов - публично обявиха, че Кюлев е имал "чист" бизнес.

Американският посланик в София Джон Байърли обаче е на друго мнение, защото в същия ден следобед изпраща до Държавния департамент доклад озаглавен: "В София е убит български топ-перач на пари" [05SOFIA1847]. Той дори не споменава името на "топ-перача" в заглавието, но в текста прави подробен биографичен и бизнес портрет на Кюлев - бивш полицай, използвал връзките си в службите, за да основе консултантски фирми, след това банкер в съдружие с опасния за националната ни сигурност Майкъл Чорни, получил "сладка сделка" от държавата - правото да обслужва през Росексимбанк плащанията към данъчните, митниците и най-големите данъкоплатци в страната.

Познат като третия по богатство човек в страната, Кюлев е известен и с политическите си връзки на високи нива - пояснява посланикът. Основател на Клуб "Възраждане" заедно с Илия Павлов и Васил Божков - "Черепа", съветник на президента Първанов и (по непотвърдени сведения) подмолен финансист на политическите кампании на НДСВ, БСП и на самия Първанов за кампанията му през 2001 г. - с тези щрихи е доизграден образа на един от най-богатите хора в България.

Реакцията на Байърли е светкавична, защото докладът е изпратен само няколко часа след разстрела на банкера. Дипломатът действа буквално като оперативен работник, което издава колко силно впечатление е направило убийството в американското посолство. Самата ситуация на покушението е описана твърде подробно, като в полицейска сводка. Не са пропуснати и дребни детайли, за това точно в колко часа е станало убийството, къде е стоял предполагаемият убиец, колко *уршума е изстрелял, как е ранен шофьорът на жертвата и т.н.

От грамата се разбира, че приживе Кюлев е положил големи усилия да изчисти публичния си образ, за което дори наел американски лобист. Резултатът изглежда не е бил убедителен, защото посланикът посочва, че основана от банкера фондация за борба с трафика на хора, също е подозирана в транзакции за избелване на капитали, както и в опит чрез нея да се получи обществено доверие и легитимност.

Богатството на Кюлев се изчислява на приблизително 500 000 000 $. Не е пропуснато, че той е бил възпитаник на Висшата школа на МВР по времето на тоталитаризма и още през 1988 г. е започнал да гради бизнес кариера, използвайки своите връзки в службите за сигурност. Байърли е отчел факта, че не случайно Президентът Първанов е отменил предвидения си график за пътуване в Североизточна България при новината за екзекуцията. Той спешно е преустановил командировката си и се е върнал в София.

За разлика от предишните 23 убийства на гангстери и бизнесмени за 2005 г, убийството на Кюлев, който е асоцииран с "престъпността на белите якички" се откроява и може да се сравни с убийството на Илия Павлов през март 2003 г. - отбелязва Байърли. Фактът, че това се случва точно след критичен мониторингов доклад на ЕС за провала на борбата с организираната престъпност е допълнителен фактор за "националния смут" последвал убийството на Кюлев.

Година по-късно

"престъпността на белите якички"

е разгледана по-подробно в грама на Байърли за българската банкова система [06SOFIA1652], в която той оприличава няколко български банки на "гнили ябълки". Подчертано е обаче, че като цяло банковият ни сектор се държи добре и е на най-високото си ниво след кризата през 1996 г. Според Байърли тези успехи не се дължат на "късане на опашката" от страна на българските банкери, а на масовото навлизане на чуждестранен капитал и на големи международни банки на българския финансов пазар. "Чуждите банки са най-големите, сигурни и „чисти", те са главно от Австрия, Италия и Гърция. Новите международни собственици въведоха добри практики в банкирането и подобриха качеството на банковите услуги." - пише Байърли.

Проблемите на българските банки "включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми" Някои банки обаче успешно избягват щателни разследвания - прецизира посланикът. Собствениците на някои български банки наливат пари в невъзвращаеми кредити, които остават в тежест на законните инвеститори и притежателите на сметки - се казва още в доклада.

Наблюдаваните от американците банки са:

Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка (наречена банката на Риск Инженеринг, Интернешънал Асет Банк (наречена "банката на СИК"), СИБАНК, ДЗИ, Инвестбанк (наречена "банката на митрополити и генерали"), ЦКБ (наречена "банката на ТИМ") и Софийска общинска банка. Подробният анализ за собствеността и дейността на споменатите банки е направен с твърде прецизни факти.

ПИБ е описана като банка с непрозрачни офшорни собственици, стъпила с единия крак в легалния бизнес, а с другия “в най-тъмните сфери на престъпния свят”. Името на Цеко Минев се свързва както със собствеността на банката, така и с по-голямата част на *урорта Банско. Източникът на американците е докладвал, че са констатирани съмнителни транзакции, за които обаче банката е отказала да даде допълнителна информация, кои са сметките и кой стои зад тях. Независимо, че банката имала чужди мениджъри, парите са с български произход, сочи информацията.

Корпоративна търговска банка, определено се свързва с енергийния играч Богомил Манчев и фирмата му “Риск Инжинеринг”. Покрай това на нея се гледа, като силната банка в бъдещия проект “Белене”. Не е спестено, че сметките на НЕК, която се занимава с “тъмни сделки за продажба на електроенергия” са там. Името на главния собственик Цветан Василев и фирмата му “Бромак ООД е споменато и покрай приватизацията на Софийския вагонен завод на цена по-ниска от пазарната.

Интернешънъл Асет Банк /бившата Първа Източна Международна Банка/ директно е назована “Банката на СИК – една от най-влиятелните групировки на организираната престъпност в България”. Като собственици са спрегнати имената на братя Маргини. Американците имат подозрения и за участието на бивши офицери от ДС, свързани с Маргините, за които се говори, че са близки както до БСП, така и до кръга на Иван Костов.

СИБАНК /бивша Българо-руска инвестиционна банка/. След офшорките, банката е поета от приятелката на Бойко Борисов Цветелина Бориславова в съдружие със Светослав Божилов и исландецът Тор Бьорголфсон. Байърли изказва сериозни притеснения, че банката отпуска целево “лоши кредити”, както и за част от авоарите, “които Борисов вече е прекарал през тази банка”.

Твърде голямо място е отделено на Банка ДЗИ /предишна РосЕксимбанк/. Банката на Мултигруп и убития Емил Кюлев се опитвала да стане “законна организация”. Миналото й е описано, като проблематично, с лоша слава от прикриване на незаконни практики и пране на пари. ДЗИ е била глобена една година преди доклада с 20 000 лв. именно за пране на пари. След смъртта на Кюлев, банката показвала видимо подобрение в стремежа си към справяне със “сенчестата сфера”. Информатор на посолството е докладвал, че от ДЗИ дори докладвали на Агенцията за държавна финансова инспекция за транзакции на “високопоставен член на БСП и близък приятел на тогавашния Министър на здравеопазването Радослав Гайдарски”. Примерът е посочен, как една банка може да бъде вкарана “в правия път за кратко време”.

Инвестбанк /бивша Нефтинвестбанк и Международна православна банка (”Банката на митрополити и генерали”) се свързва с Денис Ершов и Митко Събев. Не е спестено общото минало на Ершов и Чорни и причините те да бъдат изгонени от България. Събев контролира компанията “Петрол” АД, а бившата му съпруга Петя Славова – банката. Славова се смята за най-богатата жена в България със силни бизнес интереси в областта на туризма и производството на алкохол. Вероятните източници на финансите й обаче са Ершов и Събев, докладват дипломатите.

Централна кооперативна банка /ЦКБ/ е позната като “банката на ТИМ”. Варненската групировка е определена като сериозно заинтересувана от бизнес в много сфери, сред които медиите и застраховането.

Софийска общинска банка е била наблюдавана като интересна за енергийния магнат Ковачки, който е заподозрян и като приближен до “обръчите” на Доган.

За повече подробности посланикът е дал препратка към доклад за организираната престъпност в България, който се намира на вътрешния сайт на Държавния департамент. По-рано същата година такъв доклад изпраща във Вашингтон предшественикът на посланик Байърли - Джеймс Пардю.

Посланикът се концентрира и върху мерките на правителството и правоохранителните органи за пресичане на престъпността на белите якички, чрез по-строг контрол на финансовите транзакции. Като основен нарушител на правилата е посочена банката на покойния Кюлев - ДЗИ Банк. Направено е уточнение, че след смъртта на бизнесмена нарушенията са намалели и банката е по-близо до правия път, но все пак е наивно да се смята, че ДЗИ е напълно реформирана, дори след придобиването й от гръцката Юробанк.

Цитиран е конкретен случай, в който ДЗИ се е държала примерно, като е докладвала за съмнителни финансови преводи на шеф на Държавна болница който бил "високопоставен член на БСП и близък приятел на министъра на здравеопазването Гайдарски". Източник на американците от правоохранителните органи разказва как е бил изненадан, че ДЗИ се е решила "да осветли човек с такива политически връзки".

Източникът посочва също, че не е бил "под натиск да спре разследванията в ДЗИ", но това "не може да се каже за всички банки". Не е уточнено за кои банки е имало политически натиск да не бъдат разследвани.

В коментар в края на грамата Байърли препоръчва засилено сътрудничество на американското правителство с българските банкови власти и посещение на високопоставен представител на американското финансово министерство. Целта на сътрудничеството е да се координират по-добре действията на различните финансови агенции с МВР и Про*уратурата.

Според Байърли усилията в България трябва да се насочат към не-банковия финансов сектор и да се работи срещу потенциалното пране на пари чрез даване на заеми.

Коментари

Активен

Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.Оруел
Неактивен x_name41
Sr. Member
****
Публикации: 499

« Отговор #4 -: (Понеделник) 05 Август 2013, 23:51 »

така е митко, тези неща са ясни вече и на малките деца, само неразумен човек би си позволил да рискува
Активен

"музиката удължава живота"
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални