Страници: [1] 2 3 ... 7   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Веган Начин На Живот  (Прочетена 1695 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:26 »


Тъй като от известно време съм веган и се чувствам прекрасно, а не видях да има такава тема, реших да запълня празнината. И не ми се сърдете, че не пиша с мои думи, но това е сериозна работа и смятам, че ще е по-коректно да бъда "цитатник", вместо да ви заблудя с недоизмислени твърдения от личен опит.

Ще започна с Истината за млякото.

От малки са ни карали да пием мляко, за да сме здрави. Чуваме постоянно, че с млякото си набавяме калций, че ако не пием мляко костите ни ще станат чупливи и че остеопорозата ни е в кърпа вързана. Истината е, че това са все неща, измислени от маркетинговата кампания на млекопроизводителите и че всъщност млякото е изключително вредно за хората.

1. Нито един бозайник на тази планета не е отишлъл да бозае от друг бозайник. Единствено човека. Да, точно това правим – ние бозаем от кравата, козата, овцата. Това си е голямо извращение – и така сме ги подчинили на този наш хранителен навик, че сме ги превърнали в чешми за мляко.

2. Майката природа така е програмирала човека, че до 3 годишна възраст може да суче от майчината гръд. До тази възраст организма ни произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След това организма ни спира да го произвежда. Ще кажете какво от това. Ето какво – неразградената лактоза както и киселинната среда създадена от млякото в червата ни стимулират развитието на бактерии в червата, отделят се изключително много токсини, които се разпространяват във всички системи и се стимулира развитието на ракови клетки. Е, и това ако не е стряскащо!

3. Млякото, независимо дали човешкото или кравето, е предназначено да увеличи размера на бебето няколко пъти за много кратко време. Бебенцето за 1 година увеличава размера си няколкократно (средно от 3 до 12 кг) и то благодарение на кърмата. Същото е и при другите животни. Млякото на кравата например е предназначено да превърне 40 кг теленце в 600 килограмова крава за 2 години. Май се наедрява от млякото.

4. Млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, шипове, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.

5. Млякото е най-вече вредно заради начина на отглеждане на животните и обработката му след издояване:
* при отглеждането на кравите се дават високи дози антибиотици, за да не се разболяват, инжектират се с хормони, за да дават повече мляко (нормално трябва да дават около 5 литра на ден, а се стига до 50 с помощни вещества), с храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото и ние ги поемаме. С млякото приемаме същите дози антибиотици, стероиди, хормони, пестициди, стрес и страх, каквито бихме поели ако ядем месото. Няма много голяма разлика – резултата е еднакъв – болест.
* след издояване млякото се подлага на една дълга и многостепенна обработка, след която обработка дори и да има нещо полезно в това мляко, то не оцелява. След пастьоризирането, хомогенизирането, облъчването му, с цел добавяне на витамин D и А, всички ензими се унищожават, калция става още по трудно усвоим (да не говорим, че в къщи го сваряваме многократно, добавяме го в кексове, супи, продължаваме да го преобработваме термично и при всяка такава инвазия млякото се превръща във все по-канцерогенен продукт). Витамините, които му се добавят съвсем не мотат да се усвоят от организма. Доказано е, че единствено витамините в естествената им форма се усвояват, т.е. от плодовете и зеленчуците. Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др., изобщо не се усвояват и още по-лошо – утежняват работата на черния ни дроб. Всичко е маркетингов трик на едни много големи компании в хранителната индустрия, които изкусно ни манипулират.

6. Митът за остеопорозата – най-голямата глупост, която може да направи човек, болен от остеопороза, е да увеличи консумацията на млечни продукти. Доказано е, че високото белтъчно съдържание в млякото изсмуква калция от костите. Има народи и племена, които въобще не консумират животински продукти. И познайте – не са и чували за остеопорозата. Ако уважавате себе си и сте застрашени от остеопороза, просто спрете да консумирате животни и мляко. Кое е по-важно – здравето ви или да задоволите чревоугодните си навици?!

7. Млякото не е никакъв източник на минерали. Това, което уж ще си набавим от него като калций, манган, хлор, магнезий, селен, много по-качествено бихме си набавили от плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените и бобови култури. Един разнообразен режим, като суровоядството, доставя на организма ни абсолютно всичко, от което имаме нужда и то в много по-качествено състояние. Тялото ни лесно и бързо разгражда и абсорбира живата храна, която му предлагаме.

8. Млечните продукти, както и месото, са виновници за затлъстяването, подутия корем, лошата миризма и болестите. Те са силно концентрирана храна, лишена от ензими, която организма обработва бавно и мъчително. Затова обикновено, след като се нахраним, ни се приспива и трудно може да продължим да работим.

9. Има страхотни вкусни и полезни заместители на млякото – разнообразните ядкови млека. Необходим ви е единствено хубав блендер. Накисвате ядки по-ваш избор (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Слагате в блендера с 2-3 пъти повече вода и започвате да бъркате няколко минути докато се получи еднородна течност. Овкусявате с мед, канела, какао, както ви харесва. А ако добавите 1 банан например става чудесно плодово мляко.

Ако все още не сте убедени за вредата от млечните продукти може да прочетете и някои книги. Ето 2 от тях: „Кльощавата кучка“ на Рори Фрийдман и Ким Барнуин и „Човешкото хранене“ на Георги Гайдурков. Литература и сайтове на тази тема има много, стига да искате. Но в крайна сметка всеки решава сам за себе си и сам е отговорен за собственото си здравето.

И наистина трябва да прочетете тази статия (предложена е в един от коментарите по-долу). Информацията там е още по-потресаваща! Ще цитирам малка част, която ми направи силно впечатление:

„Млеконадойните крави също се убиват в кланиците. Естествената продължителност техния живот в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, от лактация и доене чрез промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Заставят ги да стоят на бетонни подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават над 40 литра мляко на ден – 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.“


Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #1 -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:31 »

 Как да си набавяме протеини?


В последно време редица изследвания показват, че прекомерната консумация на месо води до развитие на различни заболявания. Предупреждението е провокирано от повишената употр*ба, а също така и от съдържанието на вредни за човека вещества в месото. Затова специалисти от цял свят съветват да се опитаме да намалим количеството на консумираните месни продукти, а в някои случаи, продиктувано от здравословното състояние, дори да ги изключим от менюто си. В такива моменти идва логичният въпрос – тогава как да си набавяме протеини? Лесно. Много често, когато стане дума за протеини, в ума ни веднага изплуват различни храни от животински произход – месо, мляко, извара. По-малка е вероятността да посочим храни, които съдържат растителни протеини. А те са много на брой и освен това са полезни за здравето ни.

Протеините са необходими на организма – както на мускулите за формирането на тъкани, така и на кожата и костите. Около 10 – 35% от приетите калории през деня трябва да идват именно от протеини.

bio_1l_be_nl_pt4_187.5x355Основните растителни източници на протеин са бобовите растения – фасул, леща, боб, а също така семената и ядките. Друг източник на растителен протеин е хумусът. Той представлява смес от нахут, чесън и зехтин. В две супени лъжици хумус се съдържат около 2 грама протеини. И като заговорихме за количество протеини в различните храни, нека споменем още малко данни: 17,5 грама в половин чаша черен боб, 23 грама в половин чаша фасул, 17 грама в половин чаша боб пинто и 7 грама протеини в една порция кафява, зелена или жълта леща.

В ядките и семената се съдържат протеини, но също така и доста мазнини, а това означава калории. Препоръчително е консумацията на орехи да не превишава 30 грама на ден с цел избягване на приема на прекалено много калории. В 30 грама фъстъци например се съдържат 8 грама протеини, в слънчогледовите семки и бадемите – 6 грама, а в печените тиквени семки – 8 грама.

Друг източник на протеини е соята. При това тя съдържа малко мазнини и калории. В 120 грама порция тофу се съдържат около 7 грама протеини, а в 250 мл соево мляко – 6,5 грама.

Може да Ви стори любопитно, а също така и изненадващо, но източник на растителни протеини са доста пресни и сушени плодове. Така например чаша сушени кайсии съдържа 5 грама протеини, чаша сушени сливи – 4,5 грама, чаша череши – 3 грама, един банан съдържа 2,5 грама, една папая – 2,3 грама, а зеленото и апетитно киви – 2,1 грама.

През последните години авокадото става все по-популярна храна по нашите ширини. Оказва се, че наред с многобройните си полезни качества то е и прекрасен източник на растителни протеини. Често неправилно класифицират авокадото като зеленчук, но всъщност е плод. В чаша авокадо се съдържат 4,5 грама протеини. В динята, прасковата и кокоса също са налице немалки количества протеини.

След като стана дума за зеленчуци, нека да очертаем и кои от тях съдържат повече протеини. Например в чаша намачкан спанак се съдържат 5 грама растителни протеини, а в чаша аспержи – 4,2 грама. В чаша броколи се съдържат 4 грама, а в същото количество карфиол, картофи с обвивката и целина – съответно 3,8 грама, 3,8 грама и 1,5 грама протеини. Преимуществото на повечето храни, богати на растителни протеини, се крие в ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на фибри, които понижават риска от сърдечни пристъпи и атеросклероза.

Друг изключително подходящ източник на растителни протеини и добра основа за сутрешна закуска е овесът. В една чаша овес се съдържат 6 грама протеини и полезно количество целулоза, която стабилизира кръвната захар.

През последните години една зърнена култура става все по-използвана у нас – става дума за царицата на зърнените храни, киноата. Хубавото при нея е, че не съдържа глутен, а това я прави отлична храна за хора, които страдат от глутенова непоносимост. В четвърт чаша суха киноа се съдържат 8 грама протеини.

Отличен източник на растителни протеини са дивият ориз, кафявият ориз и дългозърнестият бял ориз. Те съдържат съответно 8 грама, 5,1 грама и 6,3 грама протеини в една чаша (200 грама).
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #2 -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:33 »

 Витамин  B-12

Темата за витамин B12 не е нова за повечето вегетарианци, вегани или суровоядци. Компаниите за хранителни добавки печелят доста от хората, които в стремежа да си набавят всички необходими витамини, са редовни техни клиенти, но дали това е добра идея? Редица въпроси ще разгледаме в тази статия с идеята да се структурира информацията от различни източници (нефинансово ориентирани), на които може да се разчита. Дефицитът на B12 е сериозен проблем, но когато той липсва, означава, че и някой минерал не е достатъчен, защото минералите и витамините винаги вървят “ръка за ръка“. Видимите симптоми, сочещи към липса на B12, могат да бъдат доста сериозни. Умора, бледост, анорексия, умствено обърк­ване, халюцинации, параноя, загуба на тегло и др. са само част от при­знаците, че човек страда от дефи­цит на витамин B12. Според мен синдромът на хроничната умора е болест, причинена от липсата на B12. Ако мислите, че нямате до­статъчно от този витамин, то е добре да се свържете с лекар, който е наясно с проблема, за да получите незабавен съвет. Това разстройство може да доведе дори до смърт, ако не се вземат мерки своевременно.

Според официалните английски препоръки, необходимото количество на витамин B12 е по-малко през последните няколко години отколкото преди, защото в близ­кото минало нуждите на тялото от този витамин са били надцене­ни. В действителност, здравният департамент счита, че някои хора имат по- малки нужди от средно препоръчителната доза B12. Необходимото количество от витамина за целия ни живот е равно на 40-милиграмово зрън­це или 1/7 от обикновена таб­летка аспирин! Безсмислено е да се приемат големи дози B12, защото 3 микрограма (UG) е максималното количество, което организмът може да усвои наведнъж.

Витамин B12 се отделя в жлъчката и ефективно се реабсорбира там. Този процес е известен като ен­терохепатална циркулация. Количеството на B12, което се отделя в жлъчката, може да варира от 1 до 10 микрограма на ден. Хората, които спазват режим на хранене с ниско съдържание на витамин B12, включително вегани и някои вегетарианци, може да приемат повече B12 от реабсорбация отколкото от хранителни източници. Реаб­сорбацията е причината, поради която може да са необходими над 20 години преди да се появи липса­та на витамина. За сравнение, ако дефицитът на B12 е вследствие на неправилно абсорбиране, може да отнеме само три години, до­като заболяването се развие. Ви­таминът B12 се възпроизвежда в здраво тяло (по принцип вътрешният синтез на B12 може да задо­воли нашите нужди без допълни­телно приемане на витамина), но ако в диетата ни липсва кобалт, то проблемът не опира толкова до липсата на вътрешното син­тезиране на B12 в чревната флора, колкото до дефицита на кобалт (който от своя страна се нуждае от допълнителни фактори, за да се абсорбира).

Сред многото противоречия около витамина B12 има довод, че въпреки че голяма част от него се произвежда в стомаха ни, бактерията се развива твърде надолу в червата и това пречи на телата ни да я абсорбират. За съжаление, тази теза е все още широко разпространена. Според д-р Ветрано, тя е била опровергана преди повече от 20 години и е нищо повече от остаряла научна теория. В дей­ствителност, в “Човешката ана­томия и физиология“ от Мариеб, издадена през 1999 г., се казва, че е повече от ясно, че витамин B12 се асимилира от червата ни.

Много хора говорят, че единствените храни, които съдържат витамин B12 са тези от живо­тински произход. Това обаче не е вярно. Никоя храна не съдържа в естествена форма B12 – нито животинската, нито растителната. Витамин B12 е бактерия, произведена от микроорганизми. Това е единственият витамин, който съдър­жа малко количество от друг елемент – кобалт, от където идва и научното му име – коба­ламин, намиращ се в центъра на молекулната му структура. Хората и всички гръбначни жи­вотни се нуждаят от кобалт, макар че той се усвоява само под формата на витамин B12.

Известно е, че синтезът му започва от човешкото хълбочно черво (илениум), което е и мястото, където B12 се абсорбира. Дока­то чревната бактерия разполага с кобалт и някои други хранител­ни вещества, производството на витамин B12 е възможно. За да бъде усвоен, B12 трябва да се комбинира с мукопротеин, наречен Вътрешен Фактор1, който обик­новено се намира в стомашните сокове. Ако вътрешният фактор е намалял или липсва, синтезът на витамина няма да се състои, неза­висимо дали присъства в диетата или не. Дефицитът на B12 може да се причини и от антибиотици (съдържат се още в млякото), алкохол, цигари и стрес (алкохо­лът уврежда черния дроб, затова хората, които пият, се нуждаят от повече витамин B12; пушенето и всички опушени храни също повшават нуждите от него).

Много хранителни проучвания са били проведени преди доста време, като не са взети предвид модерни­те технологии за научните анали­зи. Например, за малините в Tesco2 пише, че в 100 гр. има 30% от днев­ното препоръчително количество на витамин B12. Това не може да бъде само единичен случай на рас­тителна храна, която съдържа B12! По-вероятно, тя е само една от още много, които съдържат витамина. Действително, според д-р Ветрано, в днешните книги в Америка се говори за това, че има B12 във всяка храна, която съ­държа витамин Б комплекс, а преди просто не са можели да изчислят това количество. В наши дни, мо­дерните технологии позволяват да се направи откритието, че B12 има в онези храни, които са богати на витамин Б комплекс. Авторът не вярва, че липсата на B12 е по- ши­роко разпространена сред вегани­те и вегетарианците – това може би е просто поредната маркетин­гова лъжа! В действителност, много от така наречените проучвания, “доказващи дефицит на B12 при веганите“ трябва внимателно да бъдат проверени – голяма част от тях изобщо не доказват, че витаминът липсва при веганите. Всъщност, противно на пропагандата от месната и млечна индустрии, по- вероят­но е хората, които консумират месо, да страдат от липса на витамин B12 – това се знае от 1959 г.! Казвайки това, трябва да имаме предвид, че много вегетарианци и вегани все още приемат антибиотици и храни, които ги съдържат – като лук, чесън, репички и други, богати на синапено олио, които убиват чревната флора. Проблемът е, че веднъж, след като сме я нарушили, е много трудно да я оздравим без подходящите здравни съвети. От най- голямо значение е да решим проблемите на чревната флора, а не просто да разчитаме на хранителни до­бавки. Хората, които имат физически про­блем, защото мислят, че не приемат до­статъчно витамин B12, всъщност често не преработват храната както трябва заради лошо храносмилане. Когато то бъде нормализирано, B12 започва да се произвежда отново.

Според “Човешката ана­томия и физиология“ на Мариеб, витаминът B12 може да бъде разрушен от прекалено алкална или киселинна среда. Това означава, че той не би просъ­ществувал дълго в месо­то, защото хлороводород­ната киселина в стомаха по време на храносмилане на месо създава много киселинна среда. Това би обяснило защо хората, консумиращи месо, са из­ложени на същия риск от липса на витамин B12, как­то веганите – макар и тех­ният хранителен режим да съдържа витамина. Също така, в месото има анти­биотици! Разбира се, много от месоядните унищожа­ват своята чревна флора, като я излагат на гниене, тъй като гниещата бак­терия, която се съдържа в месото, подлага тяло­то на затруднения. От другата страна на урав­нението е фактът, че никото съдържание на B12 не е означава обезателно дефицит на витамина. Само защото той не е в голямо количество в кръвта, не означава, че липсва в цялото тяло. B12 може да се използва от живите клетки (как­вито са тези в централната нерв­на система). Във всеки случай, човек, който приема хранителни добавки, може да има витамин B12 в кръвта си, но това не означава, че се усвоява от тялото, защото синтетичните и неорганични витамини не се асимили­рат.

Привидните ползи от приемането на хранителни добавки завършват с повишен метаболизъм, който да помогне за по- бързото изхвърляне на тези вредни субстанции. Това стимулира тялото и създава илю­зията, че здравето се подобрява. Истината е, че балансът между секрецията на хормони, витами­ни, ензими, минерали и др., е много фин. Това е нещо, за което учените знаят много малко. Тези вещества не работят сами, а всъщност се нуждаят от други фактори, за да се задействат, както мазнините и др. Ние знаем много малко за живота в клетката. Употр*бата на хранителни добавки може да на­руши този фин баланс и да намали функциите на тялото. Здравето се влошава пропорционално на дис­баланса, който се появява.

Таблетките, съдържащи B12, са направени от бактерия, която е ферментирала. Здравото тяло обикновено би изхвърлило ферментирали субстанции. Основният проблем с тези таблетки е, че: 1) те не съдържат стотиците други хранителни вещества, които суровите храни предоставят, и 2) те съдържат изкуствени съставки/замърсители, които са вредни за здравето.

Синтетичните витамини и ми­нерали са неорганични и затова са неизползваеми от човешкото тяло. В производството на “хранителните добавки“ трябва да се използват най- вече химически чисти субстанции. Ако учените използваха хранителни вещества, които са получени естестве­но, таблетките щяха да бъдат твърде големи, за да могат да се преглътнат. Още повече, добавени са химически “транспортьори“, за да може тези продукти да са по вкуса на човек и за да стигнат до определен стандарт. Тези химически преносители, както всички останали химикали, са отровни за човешкия организъм. Те водят до стимулиране на тялото и до при­видно лечение.

Според доктора по философия Джон Потър от Центъра за из­следване на рака “Фред Хъчинсън”: “Магията на храната се базира на сложни взаимодействия между дузина различни фитохимикали, които много трудно могат да се съ­берат в таблетките. Докато за ползите от плодовете и зеленчуците има 190 категорични изследвания, за хранителните добавки има много оскъдни доказателства.“ Витамините, минералите, хормоните и др. не действат поотделно, а симбиотично. Те се групират с други хранителни вещества, за да помогнат за протичането на различни процеси в тялото. Когато тези доста сложни вещества бъдат разрушени, тяхната цялостна ефективност намалява.

Но прекалено голямото количест­во хранителни вещества изцежда нашата жизнена сила, тъй като човешкият (както и нечовешкият) организъм трябва да изхвърли излишъка. Също, под съмнение е дали при дефицит на B12 само вита­минът липсва. По- здравословен хранителен режим и условия на живот, както и спазване на пост, биха допринесли за нормално съ­държание на B12 в организма.

В своята книга “Хранене и атле­тично представяне“ д-р Дъглас Грахам споделя, че хранителните добавки са доказан непълен и неподходящ начин на доставяне на хранителни вещества, тъй като те не съответстват на естест­вения баланс. Той казва, че е изчислено, че 90% от всички хранителни вещества са все още неоткрити и пита защо предпочитаме да ги приемаме наведнъж с една таблетка, отколкото като ядем полезна храна. Повечето от хра­нителните вещества си взаимо­действат симбиотично с поне още 8 други и имайки предвид това, шансът да се набавят всички тези вещества накуп е безкрайно малък. Още повече, допълва той: “Никога не са правени опити да се поддържат животно или човек живи чрез диета, състояща се само от хра­нителни добавки.“

В биолабораториите в Колорадо Дан Рийтър създава една от най-сложните компютърни системи за биологично тестване на почвата. Той казва, че от проведените щателни изследвания се вижда как растенията, отгледани в ор­ганична почва, имат значително по-голямо количество витамин B12, който може да се усвои. Казва се още, че B12 се съдържа в ди­вите плодове, както и в дивите и домашно отгледани растител­ни храни. Авторът твърди, че месната и млечна храна са беден източник на B12. Изследванията сочат, че хората, които се хра­нят предимно с месо, се нуждаят повече от витамин B12 сравнено с тези, които не го консумират. Това е така, защото тази диета води до отслабване на храносми­лането. Всъщност, суровоядните вегани, които имат по-засилено храносмилане, приемат повече B12 чрез реабсорбация в жлъчката, от­колкото от храната.

Дейвид Уолф (“The Sunfood Diet Success Story”) твърди, че ес­тествените микроби в почвата и бактерията, открита в диворастящата растителна храна и неизмитите градински растения, са напълно достатъчни, за да задоволят нуждите от B12. Необходимо е ес­тествените микроби в почвата да се размножат в хранителния тракт без да ферментират и да се разлагат.

Друг аргумент, който си заслужава да бъде разгледан, е че препоръчителният дневен прием (RDA’s) е изчислен въз основа на сготвената храна (месо и зелен­чуци), приета от пушещ и пиещ човек. В действителност, заради корпоративните интереси, необходимите количества на много от хранителните вещества са завишени. Тези изследвания не ни казват нищо за здравословните нужди на вегетарианците. Много е трудно точно да се установят индивидуалните нужди на човек от витамини и хранителни вещества, затова и претоварването с прека­лено много от тях само утежнява излишно организма. Фактори като метаболитното ниво, стресът и др. могат да определят различни­те ни и често променящи се нуж­ди. Д-р Виктор Хърбърт докладва в Американския журнал за клинично хранене (1998, том 48), че само 1 микрограм от витамин B12 е необ­ходим на ден. Тези минимални нуж­ди от B12 може би не съответстват на нуждите на един здрав суровояден веган, например, който се нуждае от по- малко от витами­на, заради подобрените стомашни функции и големите възможности да го възпроизвежда. (Готвенето разрушава микробите и стерилизирано приготвена веган храна може да не създаде достатъчно добра чревна флора.) Нивата на усвояване на B12 са по- високи при здравите хора, отколкото при тези, които имат влошено здраве. Изследвания на индийци вегетари­анци показват, че никой от тях не страда от липса на B12, макар че нивата на витамина били между 0.3 – 0.5 микрограма.

Ако човек е здрав и е веган, който консумира голям процент суро­ви храни и не преяжда редовно, не комбинира неподходящи храни и не злоупотребява с тялото си, то вероятността да страда от дефицит на B12 е много малка, ако чревната флора не е била увредена от преди. Липсата на витамин B12 обикновено е симптом на по-голям проблем, т.е. бедна чревна флора, трудно усвояване на веществата, а също така и липса на слънчева светлина.

Харви Даймънд споделя, че спорът около хранителните вещества е станал много объркващ с цялата тази противоречива информация. Не е изненадващо, че много хора сечудят от къде да си набавят жизненоважните вещества. За съжаление, някои от тях са толкова дълбоко заблуждавани и така уплашени, че няма разумна причина дори и сред истинските факти, която да ги спаси от месната, млечната и нефто-химическата (доставчиците на синтетични до­бавки) индустрии, в които се вър­тят милиони долари (лири).

Истината е, че от каквито и хранителни вещества да се нуждаят телата ни, те се съ­държат в естествените храни (предназначени за хора, сурови растителни храни). Майката Природа знае как да ни ги пре­достави. Защо бихме били ес­тествено създадени като растителноядни, при условие, че растенията не могат да ни осигурят достатъчно витамин B12?

Ако не можете да го получите от сурови плодове и зеленчуци, ядки, семена или кълнове, тога­ва НЕ СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ НЕГО! Само защото дивите плодове и органичните хранителни про­дукти съдържат малко коли­чество от витамина, това не означава, че е недостатъчно. Означава, че се нуждаем от мал­ко количество витамин B12.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #3 -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:39 »

Омега 3

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за организма и здравето. Те не се синтезират в тялото и затова трябва да бъдат приети с храната. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са рибата, говеждото, телешкото, рибеното масло.

Ако сте веган обаче надали ядете която и да е от тези храни. Но тялото ви има огромна нужда от омега-3 мастни киселини. От кои растителни храни можете да си ги набавите?

Конопени семена

Конопените семена са изключително богати на полезните мастни киселини. Освен това те доставят на организма много важните фитостероли, намаляващи драстично лошия холестерол.
Ленено семе

Лененото семе е сред най-богатите източници на омега-3 мастни киселини. То спомага за намаляване на холестерола и кръвната захар, понижаване на сърдечносъдовия риск. Тези мастни киселини потискат и възпалението в тъканите, с което подобряват общото здравословно състояние на организма.

Бобови растения

В бобовите растения се намират не толкова големи количества омега-3, но пък за сметка на това са богати на омега-6 мастни киселини. Фасулът, бобът, лещата, грахът и всички, спадащи към тяхното семейство култури понижават кръвната захар и инсулина като едновременно с това дават тласък на метаболизма.

Чиа

Семената от чиа също са една полезна алтернатива на месните продукти що се отнася до омега-3 мастните киселини. В нея също се съдържат и омега-6 мастни киселини, които имат пряко положително отношение към имунитета и потискането на възпаленията в организма.

Горските плодове са вкусни, сочни и сладки. Освен тези страхотни причини да ги похапвате, те са богати и на омега-3 и 6 есенциални мазнини. Полезни са за страдащи от диабет или проблеми с кръвната захар и инсулина, антиоксиданти и куп полезни вещества.

Листните зеленчуци и по-специално тъмнозелените такива, са много богати на омега-3. Те даряват организма още с желязо и калций.



Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #4 -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:41 »

Желязо

 веган храни, изключително богати на желязо
Макар месото да се слави като основен източник на желязо, то може да се открие и в някои зеленчуци

Независимо дали сме вегетарианци или преминаваме към хранителен режим без месо за известно време, много е важно да сме сигурни, че консумираме достатъчно желязо. Според националните здравни институти препоръчителният прием на желязо за възрастни е между 8 и 27 мг дневно, като по-възрастните жени и тези, които са бременни или кърмят, се нуждаят от повече.

Макар че месото често е сред основните източници на желязо, има много други алтернативи, които съдържат същото количество желязо или дори повече. Така че няма нужда да се отказваме от вегетарианската си диета, тъй като тези храни лесно ще увеличат приема на желязо, пише tialoto.bg.

Спанак

Тъмните листни зеленчуци, особено спанакът, осигуряват голямо количество желязо. Три чаши спанак например съдържат около 18 мг желязо. Можем да си осигурим препоръчителното дневно количество от този елемент само с една щедра спаначена салата.

Броколи

Не само, че броколите са пълни с желязо и други ключови хранителни вещества като витамин К и магнезий, но също така имат високо съдържание на витамин С, който спомага за усвояването на важния елемент в организма.

Леща

Само в една чаша леща има повече желязо, отколкото в една средно голяма пържола. Лещата е чудесен източник и на диетични фибри, калий и протеини. Можем да добавим леща и към салатата си или да си приготвим супа от нея.

Тиквени семки

Семките от тиква са популярна храна в Близкия Изток и Източна Азия и имат изключително високо съдържание на желязо - около 15 мг. (83% ПДП) в 100 гр. или 4,2 мг. (23% ПДП) в една порция от 30 гр. Помнете, че в печените семки има по-малко желязо отколкото в сушените, заради термичната обработка.

Печени картофи

Един голям печен картоф съдържа немалко количество желязо. Можем да го приготвим с кисело мляко, задушени броколи и малко разтопено сирене и така ще получим вкусна вечеря.

И още няколко растителни храни с високо съдържание на желязо:

Червен боб - съдържа около 2.2mg (12% ПДП) в 100 гр.

Зелена соя - съдържа около 5.1mg (29% ПДП) в 100 гр.

Зелен фасул - съдържа около 2.4mg (13% ПДП) в 100 гр.

Меласа - съдържа около 4.7mg (26% ПДП) в 100 гр.

Тофу (твърдо) - съдържа около 2.7mg (15% ПДП) в 100 гр.

Стафиди (без семки) - съдържат около 1.9mg (10% ПДП) в 100 гр.

Пълнозърнест пшеничен хляб - съдържа около 2.4mg (14% ПДП) в 100 гр.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #5 -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:46 »

Цинк

БОБ
Освен 0.9 мг цинк в 100 г сварен боб, си набавяме и протеин, и диетични фибри (както разтворими, така и неразтворими), които подпомагат функционирането на храносмилателната система.

БАДЕМИ
Тук получаваме допълнителен бонус, тъй като бадемите са богати на витамин Е, който също повишава имунитета.

ТИКВЕНО СЕМЕ
10 мг в 100 г е повече от добра причина да не изхвърляте семките, когато почиствате тиквата.



 
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #6 -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:48 »

Витамин D

Добър източник на витамин D

Подобно на хората, гъбите също произвеждат витамин D на слънчева светлина. Това ги прави изключение от растителния свят, тъй като останалите растения не могат да произвеждат сами витамин D чрез слънчевите лъчи. Приемането на витамин D чрез гъбите е почти същото като да се взимат изкуствени добавки.

Укрепват имунната система

Гъбите стимулират имунната защита на организма чрез увеличаване производството на протеини и антивирусни средства, освободени от клетките на имунната система. Гъбите спомагат за узряването на дендритните клетки в костния мозък, които подобряват имунитета.

Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #7 -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:51 »

Калций

Не вземайте добавки, защото можете да си замърсите кръвта!

„Откъде си набавяш калция като не пиеш мляко и не ядеш сирене/кашкавал?”
Какво е калцият?

Калцият е минерал, от който човешкото тяло се нуждае за изграждане и поддържане на костната система и зъбите, пренасянето на нервни импулси, съсирването на кръвта и регулирането на сърдечния ритъм. 99% от калция в човешкия организъм се съдържа в костите и зъбите, а останалият 1% в кръвта и други тъкани.
Как тялото си набавя калций?

Има два начина, по които организмът получава необходимото му количество калций. Единият е чрез консумация на храни, които съдържат калций. Другият е като извлича калций от костите. До вторият начин се стига, когато нивата на калций в кръвта са твърде ниски. В идеалния случай този заем се връща в един по-късен момент, но това не винаги става като резултат от повишен прием на калций.
От колко калций се нуждая?

Становището на д-р Джон МакДугъл е малко по-различно. Според него „Дневен прием между 150мг и 200мг е напълно достатъчен за нуждите на повечето хора, дори по време на бременност и кърмене. Реално повечето хора по света приемат дневно между 300мг и 500мг калций. Калцият е дотолкова добре усвояван от червата, че не са известни случаи на дефицит на калций вследствие на недостатъчен прием с храната. Но в райони, където обичайно се приемат големи количества калций и протеин, дефицитът на калций е с епидемични размери и то заради високия прием на животински протеин.”
Как да разбера дали страдам от липса на калций?

Симптомите на дефицит на калций се изразяват в схващания, изтръпвания, повишена чувствителност, чупливи нокти, безсъние, депресия  и сърцебиене. При бременните жени липсата на калций може да се прояви с болезнени крампи на мускулите на прасците.
Не са ли млечните продукти най-добрият източник на калций?

Млякото е с високо съдържание на калций – 300мг в една водна чаша. Но освен калций с него получавате и допълнителни калории, наситени мазнини и захари (галактоза), които не са добри за здравето. Освен това голям процент хора страдат от лактозна непоносимост.

В кравето мляко се съдържат хормони. За да могат кравите да дават мляко те буквално са поддържани непрекъснато бременни. Хормоните, които циркулират в кръвта на животните преминават и в тяхното мляко. Това е и един от начините, по който фермерите проверяват дали кравата е бременна – следят нивата на естроген в млякото. Няма как да усетите хормоните, докато пиете мляко, но те са там, в чашата. Изследвания на няколко поколения са доказали, че има връзка между консумацията на млечни продукти и развитието на рак на гърдата.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #8 -: (Сряда) 23 Май 2018, 17:56 »

К2


Витамин К2 е от критично значение за здравето на вашите кости

Отвъд калция и витамин D – как да изградим наистина здрави костиСпорен е въпросът за приемането на добавки от калций за изграждане на силни и здрави кости. Важно е да знаете, че калцият действа съвместно с витамините D и К2, така че приемането само на калций може накрая да ви донесе повече вреди, отколкото ползи. Д-р Кейт Ром-Блю е автор на една книга, разглеждаща подробно този въпрос, на име „Парадоксът на витамин К2 и калция: Как един слабо познат витамин може да ви спаси живота”.

Д-р Робърт Томпсън, д.м., също разглежда този важен въпрос в книгата си „Лъжата за калция”. Едно от нещата, които засяга в книгата, е, че костите са съставени от поне дузина минерали, така че ако се концентрирате изцяло върху добавянето само на калций, вие най-вероятно ще влошите плътността на костите си.

С това вие всъщност увеличавате риска от остеопороза. Интересното е, че според него една най-добрите практични алтернативи е да използвате натурални, необработени соли, като хималайската сол, тъй като те са един от най-добрите източници на голям брой важни макроминерали.

Затова, въпреки интересните открития на споменатото изследване, аз смятам, че то не дава пълноценни препоръки за подобряване здравето на костите. И макар изследователите да разискват, че правилното време, а не само количеството, може би има значителна роля в адаптирането на костите към тренирането, аз бих добавил, че съотношението и комбинациите от хранителни вещества може да са още по-важни…

Изследователите комбинирали калций с витамин D, които са важни, но не обърнали внимание на витамин К2, който е от критично значение. Използвам думата критично, защото биологичната роля на витамин К2 е да помага за пренасянето на калций към важни части на тялото, като вашите кости и зъби. Той също така помага за премахването на калция от такива части, в които той не трябва да бъде, като вашите артерии и меки тъкани.

Освен това, ако приемате добавки от витамин D, трябва също така да увеличите приемането на витамин К2, защото когато приемате витамин D, тялото ви произвежда повече протеини, зависещи от витамин К2 – протеините, които помагат за пренасянето на калция по тялото ви. Но за да активирате тези протеини, ви е необходим витамин К2.

Ако те не бъдат активирани, калцият в тялото ви няма да бъде правилно разпределен и това може да доведе до по-слаби кости и втвърдени артерии. В действителност, недостигът на витамин К2 е това, което всъщност причинява симптомите за токсичност на витамин D, което включва неправилна калцификация, която може да доведе до втвърдяване на артериите ви.

Общо взето, много е важно да поддържате правилния баланс между тези хранителни вещества: калций, витамини D и К2, както и магнезий. Липсата на баланс между тези четири хранителни вещества е причината добавките от калций да бъдат свързвани с повишен риск от сърдечен удар и инсулт…

Все още не е ясно кое би било оптималното количество витамин К2, но вероятно 180- 200 мкг витамин К2 на ден би трябвало да са достатъчни, за да активират протеините на тялото ви, зависещи от К2, които да пренасят калций към и от съответните части.

Повечето американци изобщо не си набавят това количество. В действителност, близо 80% от американците не си набавят достатъчно витамин К2 от храната си, за да активират своите К2 протеини, което е близо до процента на недостиг на витамин D.
Как да разберем, че имаме недостиг на витамин К2?

Отвъд калция и витамин D – как да изградим наистина здрави костиНе съществува тест за недостиг на витамин К2, но може да разберете дали ви липсва това важно хранително вещество, като просто разгледате своето хранене и начин на живот. Ако имате остеопороза, сърдечно заболяване или диабет, тогава най-вероятно имате недостиг на витамин К2, тъй като тези заболявания са свързани с неговия недостиг. Ако не страдате от някое от тези заболявания, но не се храните редовно с големи количества от изброените отдолу храни, тогава вероятността да имате недостиг на витамин К2 все още е много голяма:

    Органични продукти от животни, прехранвали се с трева (яйца, масло, млечни продукти).
    Определени ферментирали храни, като натто, или зеленчуци, които са ферментирали чрез закваска от бактерии, произвеждащи витамин К2. Обърнете внимание, че повечето ферментирали зеленчуци не са много богати на витамин К2 и съдържат около 50 мкг на порция. Но ако за ферментацията им са били използвани определени закваски, тогава те може да съдържат 10 пъти повече, или 500 мкг на порция.
    Пастет от гъши дроб.
    Определени сортове сирена, като Бри и Гауда, като тези две са особено богати на К2 и съдържат 75 мкг за унция. Макар и сиренето от мляко на крави, прехранвали се с трева, да е допълнителен бонус, не е задължително сиренето да е дошло от такива крави, защото К2 не идва от самото мляко, а от бактериите в сиренето. Затова важното тук е как е било направено сиренето.

Ферментиралите зеленчуци, които снабдяват червата ви с благотворни бактерии, могат също така да бъдат и чудесен източник на витамин K, ако вие ги ферментирате, като използвате правилната закваска. Наскоро тествахме проби от висококачествени ферментирали органични зеленчуци, направени с наша собствена закваска, и с изненада открихме, че една порция от 2-3 унции не само съдържа около 10 трилиона благотворни бактерии, но в нея се съдържат също и 500 мкг витамин К2.

Обърнете внимание, че не всички щамове бактерии произвеждат К2. Например в повечето видове йогурт няма никакъв витамин К2. Определени сортове сирена имат високо съдържание на К2, а други – никакво. Всичко зависи от вида бактерия. Не може да допускате, че всяка ферментирала храна има високо съдържание на К2, но някои ферментирали храни, като натто, са много богати на К2. Други, като мисо и темпе, не са.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен The Dark Lord
Full Member
***
Публикации: 132
Пол: Мъж

« Отговор #9 -: (Сряда) 23 Май 2018, 19:21 »

https://makeagif.com/i/zCxS0Q
 Grin
Активен
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #10 -: (Сряда) 23 Май 2018, 19:40 »

Laugh  трябваше кон да постнеш Smiley))

Има един виц.

Месояден пита веган:
- Какво образование имате?
- Веган съм.
- Но това не е образование!
- О, чувствам се прекрасно!
- Нещо не се разбираме... Веган не е образование! Кажете какво образование имате?
- Не мога да разбера защо отказвате да приемете очевидното?
- Абе ти чуваш ли въобще какво те питат?
- Боже, колко сте раздразнителен! Това е от месото!
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен dido
Full Member
***
Публикации: 223
Пол: Мъж

« Отговор #11 -: (Сряда) 23 Май 2018, 20:31 »

... че ще е по-коректно да бъда "цитатник", вместо да ви заблудя с недоизмислени твърдения от личен опит.

Именно личния опит е ценното. Всеки може да прочете написаното от теб някъде другаде.
Напиши конкретно как се чувстваш след всеки продукт, който си препоръчала. По този начин поемаш лична отговорност за това, което си написала. Иначе, ако някой те послуша и се разболее в следствие от твоите съвети, ще се измъкнеш с позоваването на авторитети.
Това е сериозен форум, безотговорността е нежелана. Имаш ли въобще представа какво причиняваш на Вселената с участието си? Защото всичко е свързано!
Точно за това хората скочиха срещу теб, защото имаш поведение на дете.

Ето как се държиш (това е от Бранислав Нушич)
" Навярно познавате оня малък тиранин, който едва-що сте дошли на гости и сте започнали приятен разговор с неговата млада майка или с най-голямата му сестра, и той вече се провира между коленете ви, опира се о панталоните ви с нацапани със сладко ръце, дига си крачето към вас и крещи: „Аз имам нови буки.“

Вие, разбира се, учтиво и колкото се може по-ласкаво му отговаряте: „Ау, какви хубави буки!“, мислейки, че с това сте завършили целия разговор с него и можете да продължите да беседвате с неговата майка или с по-голямата му сестра. Но вие грешите, малкият тиранин едва-що е започнал своята настойчива акция. Той се хваща с изцапаната си от сладко ръка и за другия крачол на новите ви панталони и пак вдига краче, крещейки: „Аз имам нови буки!“ На вас вече ви призлява, но от уважение към младата майка или най-голямата сестра продължавате да правите любезна физиономия, милвате малкото чудовище по косата и му отговаряте: „Да, да, душичке, видях, много хубави буки, извънредно хубави буки!“ Но пак се мамите, ако мислите, че това му стига и че сега ще ви остави да продължите разговора си с неговата млада майка или с най-голямата му сестра. Не, не, то (среден род) не ще ви позволи вече да кажете нито дума. То ще се покатери на коленете ви, ще седне в скута ви, ще вдигне акробатически краче, ще го поднесе под носа ви и ще иска от вас да говорите само за неговите обувки и за нищо друго освен за неговите обувки. "
Активен

Неактивен stillfree
Jr. Member
**
Публикации: 71

« Отговор #12 -: (Сряда) 23 Май 2018, 23:50 »

... че ще е по-коректно да бъда "цитатник", вместо да ви заблудя с недоизмислени твърдения от личен опит.
Това е сериозен форум
Беше.Преди много време.
Активен
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #13 -: (Четвъртък) 24 Май 2018, 00:19 »

Личен опит.
Първо да ви кажа как се почувствах от поста на Дидо. Горда. После си викам, я не се възгордявай, че и ти не си напълно права, все някъде бъркаш, но още не се е появил Точния човек да ти покаже къде. Наистина се държа като дете, но на 50%. Другите 50 са на стара душа. Какво да направя, разделила съм ги по равно.Smiley Но пак не рабираш напълно, а правиш предположения и Ти воюваш. Не те наричам лъжец, но според опита ти, до толкова явно можеш да прецениш- полуистини. А аз търся Истината.

Мое мнение е, че сме народ, за който истината няма значение. Много сме чувствителни някакси, вместо да се замислим, се обиждаме. Нямаме достатъчна обща култура, а философстваме по всякакви въпроси. И все някой е срещу нас, до там водят няколко робства. Нямам опит от преди 100/200 години, но имам наблюдения сега и мисля за причинно-следствената връзка.

От истината ни боли, а как може да не е така, когато твърдим различни неща. Има няколко варианта- аз да не казвам истината, ти да не казваш истината или и двамата да не я казваме, а две Истини няма.
Ето ти ми казваш, че съм бездарна, това е обида, но аз я отминавам и продължавам да си говоря с теб,не се заяждам,игнорирам ,за да стигнем до истина. А кое е по-важно- Свободата или Истината?  Според мен Истината, за да ни освободи. Другото- свобода без истина е глупост и дори лудост. Ботев бил казал, че свободата е мила, но истината е свята. ( Ще дам пример с Боян Петров- свободен,но безразсъден. А на нас ни трябва герой, та величам това, че сам избра да умре. Проверете името Слави Несторов- изкачи Еверест миналата седмица тихо и скромно.)

Личният опит не е толкова важен, когато е само на един човек. Затова и се правят проучвания с 100, 1000  човека, за да се стигне до Истина. Колкото и да ви се иска да е така, не е. Затова предпочитам да копирам, комбинирам и преорганизирам доказани истини. Това е моето мнение.

Избийте си от главите това, че воювам,отдавна съм спряла. Според мен, негатива показва несигурност. Не обиждам, стремя се да говоря по същество, а вие не спряхте да обиждате, което е проява на несигурност и слабост.И накрая се оказва, че грешите. Заяли сте се с мен за Дънов и вече ме слагате под общ знаменател с дъновистите. Ами ще ви разочаровам, но не съм такава, просто за мен той е един български философ и гении. Дали е полудял по някое време, още не съм разбрала, засега отговаря на всички мои Истини.

Най-висшата форма на комуникация е дипломацията, опитайте да сте такива и може да стигнем до някъде, вместо да ме нападате за всяко нещо, което казвам.

Утре ще напиша опита си с веганството.

П.п. Ходя по вода, но не съм Христос. Вървя по водата, но само след като замръзне!






« Последна редакция: (Четвъртък) 24 Май 2018, 02:11 от Dora » Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #14 -: (Четвъртък) 24 Май 2018, 05:42 »

Вече няколко месеца съм веган. Като разбрах, че не е важно колко ядеш, а какво ядеш. Да се спазва режим е по-важно, отколкото да набиваме постоянно. Аз лично ям през 2 часа. Сутрин ставам в 6. Пия вода, след което пия кафе. В 8 закусвам смути от различни плодове с фурми и накиснати от вечерта ядки и семена. Редувам различни. Понеже съм почти през цялото време навън, ям по закусвални и ресторанти. Позволявам си да ям постни банички в 10,може и мекици. В 12 обядвам голяма салата с всякакви зеленини и ризото/картофи/зеленчукова супа или нещо такова. В 2 ям плодове. В 4 късна закуска най-често нещо сладко- веган барчета( нещо като вафли). В 6 се храня обилно с голяма салата и пак нещо готвено. В 8 ям нещо малко, плод или зеленчук. В 9 обикновено съм си легнала- зимата. Сега режима ми ще се измести, понеже деня става по-дълъг и смятам да ям още един път в 8-9 лека вечеря. Имам няколко вида паста от различни зеленчуци, понякога ям с хляб. Киселото зеле също много го обичам и често ям.

Понеже бях вегетарианка 12 години, не ми беше трудно да стана веган, но настъпиха разни промени в тялото ми. В началото имах повече газове. Свалих малко килограми-от 55 на 48кг,като съм висока 165, след някакво време спрях да свалям. Кожата ми стана по чиста, мека, порите ми се затвориха, спряха да ми излизат пъпчици по лицето. Цикъла ми стана много точен и безболезнен(пролетта). Много съм спокойна. Чувствам се по-съсредоточена. Очите ми станаха по-бели и чисти. За други наблюдения не се сещам сега.
Скоро смятам да си направя изследвания, за да съм спокойна, че нямам някой дефицит. А да , гъбите ги ям сурови, в салатата, четох, че така е по-добре, въпреки, че витамин Д не изчезва при готвене.

Сега ще ви дам едни клипове, за гледане в youtube, можете да си пуснете бг субтитри, на един канадец,Майк Вегана, има много полезни.

Предпазване от дефицити:
https://www.youtube.com/watch?v=zKwnMCEp3HM&t=1s
Подуване на корема:
https://www.youtube.com/watch?v=NASDHywVpB4
Акне:
https://www.youtube.com/watch?v=jd4BQu0-5FE&t=582s
Как се изменя тялото:
https://www.youtube.com/watch?v=yKp8-X1zZqo&t=483s
« Последна редакция: (Четвъртък) 24 Май 2018, 05:55 от Dora » Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Страници: [1] 2 3 ... 7   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални