Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Кое поражда идеята за плоската земя?  (Прочетена 335 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« -: (Петък) 29 Декември 2017, 11:17 »

   Тук имаше тема за плоската земя, но ми се изгуби от погледа. А и не можах в нея да напиша отговор. Най вероятно автора е преценил за правилно да няма повече обсъждания и я е затворил за коментари. Говоря за темата на Стамат. Стамате, уважавам избора ти, но не разбирам липсата на лично присъствие във форум.

    Преди време отворих тема " Вселената и времето според древните. Ето този цитат, който сега ще поставя... за втори път в това форумно пространство, за мен показва, че причините да се говори за плоска земя е невежеството, дължащо се на лош прочит.
     Ясно е, че човека не е виждал земята от птичи поглед. Или поне не всеки човек.
     Вероятно на древните им е било ясно, че прочита на неграмотния е по-опасен от незнанието му. За мен неграмотния е този, който при наличие на изложено пред погледа на всички знание си запушва ушите, очите и всички зони на възприятие и ни приема ни предава. Или както Господ казва :  "Тези люде ослепиха очите си и вкамениха сърцата си, та с очи да не видят и със сърце да не разумеят и да се не обърнат, за да ги изцеря".

Ето цитата, който имах предвид:
Древното ведическо познание разглежда Вселената и нейните обитатели като хармонично цяло, намиращо се в постоянно динамично равновесие.Ведическите писания дават подробна информация за материалната и духовната Вселена като цяло, Слънчевата система и планетата Земя. Многопластовото разглеждане на космоса в контекста на пространствено-времевия континиум, представя Вселената като място с разнообразни форми на живот, съществуващи едновременно в различни измерения. Поради принципни сходства в строежа на Вселената, определен модел носи същностните характеристики на различни пространствени обекти. Така например, Бху Мандала представя едновременно полярната проекция на земното кълбо и Слънчевата система като цяло, а Джамбудвипа (централната ос на Бху Мандала) – райската обител и топографска карта на част от Централна и Южна Азия.В свещените писания намираме различни, но съвместими едно с друго описания на Земята. В някои от тях тя е представена като сфера, а в други е описан двуизмерен геоцентричен модел на Слънчевата система, съобразен с особеното място и предназначение на нашата планета. По този начин, тя е поставена в центъра, а орбитите на останалите планети описват около нея сложни циклоидни криви. Тази концепция само на пръв поглед противоречи на съвременното разбиране. Плоската форма на Земята, която изобразяват древните ведически карти, представлява описание на проекциите на космическите обекти. Един от класическите шедьоври на Древна Индия, „Шримад Бхагаватам” описва проекциите на Земята, както и орбитите на Слънцето, Луната, останалите планети и важните звезди като поредица паралелни на нея равнини, с форма на дискове – разгънат двуизмерен модел на пространствената им форма.Това схващане разкрива съвместимостта на ведическото разбиране с изводите на съвременната наука, различаващи се единствено в подхода към изследвания обект. „Бхагаватам” описва една много по-сложна космология на Земята и Слънчевата система, която в никакъв случай не е просто наивната „плоска Земя” в разбирането на необразовани племена от миналото.Учените Джорджо де Сантилана и Херта фон Деченд са направили сериозно изследване на митовете и традициите от древността заключавайки, че така наречената „плоска Земя” от миналото в същност представлява план на еклиптиката (орбитата на Слънцето), а не Земята, на която се намираме. По-късно, тази концепция явно бива изгубена и постепенно изместена от разбирането за „плоската Земя”.Пураните не просто използват модела на еклиптиката, но показват, че диска на Бху Мандала кореспондира в детайли със Слънчевата система, която на практиката е почти плоска – Слънцето, Луната и петте традиционно познати планети от Мерkурий до Сатурн имат орбити близки до равнината на еклиптиката. 


Та. При условие, че Земята не е плоска, за мен истински важния въпрос е - "КОЕ поражда идеята за плоска Земя?" За да съществува нещо, каквото и да е то, то бива подхранвано от нечия необходимост. Защото само нуждата е готова да се ползва от абсурда.
Активен
Неактивен paci1
Hero Member
*****
Публикации: 733
Пол: Мъж

« Отговор #1 -: (Петък) 29 Декември 2017, 13:00 »

Та значи, преди ватикана да стане ватикана, всички са вярвали, че е плоска. Кой е породил идеята че е кръгла? Далече съм от идеята да се заяждам с когото и да е било по въпроса, особено с теб след като съм ти сърбал попарата. Темата е интересна, и не знам защо не и се обръща подобаващо внимание.  Стамат е копи - пейст мастър без собствено мнение, и заради това въобще не го отразявам. Ако трябва да съм честен, подържам  тезата на бай ти меандъра че духът определя формата, и това би трябвало да е отправната точка в разсъжденията ни при търсене на Истината. Вече коя е Земята и откъде е, меандърчо е вещ в тая област и ако реши, да го сподели с нас. Знам че е писал доста по въпроса, но тук има някаква предистория за която той си трае, или просто не е наясно. Звездни войни навремето го пуснаха от четвърта серия напред, а предисторията - наскоро.
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #2 -: (Петък) 29 Декември 2017, 18:31 »

Та значи, преди ватикана да стане ватикана, всички са вярвали, че е плоска. Кой е породил идеята че е кръгла? Далече съм от идеята да се заяждам с когото и да е било по въпроса, особено с теб след като съм ти сърбал попарата. Темата е интересна, и не знам защо не и се обръща подобаващо внимание.  Стамат е копи - пейст мастър без собствено мнение, и заради това въобще не го отразявам. Ако трябва да съм честен, подържам  тезата на бай ти меандъра че духът определя формата, и това би трябвало да е отправната точка в разсъжденията ни при търсене на Истината. Вече коя е Земята и откъде е, меандърчо е вещ в тая област и ако реши, да го сподели с нас. Знам че е писал доста по въпроса, но тук има някаква предистория за която той си трае, или просто не е наясно. Звездни войни навремето го пуснаха от четвърта серия напред, а предисторията - наскоро.

Привет, paci1!
Няма как да са вярвали в плоската земя древните, поне не разумните. Зная, че нямаш умисъл да се заяждаш. Нали затова пишем, за да обменим гледни точки. Ето какво, аз често препрочитам есейските послания. Тези дни пак ги преглеждах. И да някои неща, за които говори meander са видяни точно от есеите. Невъзможно е след като се прочетат да си помисли човек, че този който ги е разбрал тези истини и ги предава толкова ясно, е човек мислещ, че земята е плоска. Понеже тези истини са разбрани чрез работа, не чрез кражба.


А ето, същия пасаж съм го цитирала тук  http://xcombg.net/index.php?topic=2266.45 и сега писаното по преди си идва тъкмо на място, заедно с тогавашните коментари. Ако тякой иска да процеке какво сме бистрили тогава, за да се навържат нещата
:
Исус доведе Синовете на Светлината до едно вековно дърво  на  брега  на  реката  и  коленичи  на  мястото,  където  корените, възлести и изтъркани от времето, се разстилаха над брега.  Синовете  на  Светлината  също  коленичиха  и  докоснаха с уважение стъблото на вековното дърво, защото бяха учени,  че  дърветата  са  Братя  на  Човешките  Синове.  Тъй като  майка  им е една – Земната Майка, чиято кръв тече в сока  на  дървото  и  в  тялото  на  Човешкия  Син.  И  баща  им е един  –  Небесният  Отец,  чиито  закони  са  записани  в  клоните на дървото, и са изваяни на челото на Човешкия Син. Исус  протегна  ръце  към  дървото  и  каза:  „Вижте  Дървото  на  Живота,  което  стои  по  средата  на  Вечното  Море. Гледайте не само с телесните очи, но вижте с очите на духа Дървото на Живота при извора на течащите потоци; при живия  извор  в  една  безводна  земя.  Вижте  вечната  градина на  чудесата  и  в средата  й Дървото на Живота, мистерията на мистериите, от което никнат вечни клони за вечна сеитба,  които  ще  пуснат  корени  в  Потока  на  живота  от Вечния  извор.  Вижте  с  очите  на  духа  ангелите  на  деня  и ангелите  на  нощта,  които  пазят  плодовете  с  пламъци  от Вечна  Светлина,  горящи  във  всички  посоки. Синове  на  Светлината,  вижте  клоните  на  Дървото  на Живота,  протегнати  към  царството  на  Небесния  Отец. Вижте  корените  на  Дървото  на  Живота,  спускащите  се  в гърдите  на  Земната  Майка.  Човешкият  Син  е  издигнат  на вечна  висота  и  върви  сред  чудесата  на  равнината;  защото само  Човешкият  Син  носи  в  тялото  си  корените  на  Дървото  на  Живота  –  същите  корени,  които  сучат  от  гърдите на  Земната  Майка;  и  само  Човешкият  Син  носи  в  духа  си клоните на Дървото на Живота – онези клони, които се протягат към небето, чак до царството на Небесния Отец.   


Та за какво дърво иде реч?
Ето виж сега:

1. Това е коментар на HomerCat: http://xcombg.net/index.php?topic=2266.msg37609#msg37609, който е по темата, само го отбелязвам, за да се проследи логиката на съжденията и да се улови извода. ( общо взето всички коментари са ценни, ако някой има желание да погледне). Ето за какво говори Homer:
https://i.pinimg.com/736x/8b/ba/a4/8bbaa41d5816e7ae6b2e503d20c75342.jpg
Кое поражда идеята за плоската земя?
HomerCat:
Мила,може да не е точно по заглавието,но нали и тук споменаваме за енергията,Форум ми каза нещо,което не знаех.Че в символизма стрелата е означавала магнит,върхът северния,а перата,южният полюс.


Ето сега друга картинка:


И отново от Евангелие на есеите:
Свещените Потоци

Истина ви казвам, вашето тяло е създадено не само да диша, да яде ида мисли. То е предназначено да влезе в Свещения Поток на Живота,вашите уши са създадени не само да слушат човешките слова, песента наптиците и музиката на падащия дъжд, те са създадени също да слушатСвещения Поток на Звука; и вашите очи са създадени не само да гледатизгрева и залеза на слънцето, люлеенето на житните класове и думитена Свещените Писания, те са създадени също да съзерцават СвещенияПоток на Светлината.Свещеният Поток на Живота, СвещениятПоток на Звука и Свещеният Поток на Светлинатане са били родени и никога не могат да умрат.Влезте в Свещените Потоци, за да достигнете царството на Небесния Отец и да станете едно сНего…
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #3 -: (Петък) 29 Декември 2017, 21:01 »

paci1,

Какво да кажем за Ватикана.  Едмонд Бордо Шекли е попаднал на Евангелие на мира  есеите именно всред скритите архиви на Ватикана. Тъй че знаели са древните, но някой е искал следващите поколения да тънат в заблуждение.

 
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/08/06/evangelie-na-mira-ot-eseite.587447Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #4 -: (Неделя) 31 Декември 2017, 11:58 »

Премествам си сама този пост, който поставих в темата "Говорилня - дискусии за всичко", преди дни:

Към съмишлиниците на идеята за една "плоска земя":

Обърнете внимание на "възможността" този прост "опит" да бъде осъществен в условията на една плоска среда:
Пример  I
1. Пригответе си чай:
 а. В чайник 
 б. Изсипете водата директно върху котлона

2. Изсипете си приготвения чай: 
 а. В чаша
 б. Директно на масата               

   II. * може да приложите есперимента и приготвяйки супа, яхния, пунш или каквото изберете, като не е за пренебрегване и възможността да наблюдавате какво се случва при счупването на едно обикновено яйце. Може и да медитирате върху яйцевидната форма, даже и да разсъждавате върху факторите за нейното образуване. Примерни изображения за подсещане:http://div.bg/pictures/1473521_595_.jpg
Кое поражда идеята за плоската земя?
http://div.bg/pictures/1473520_595_.jpg
Кое поражда идеята за плоската земя?...
Допълвам поста с тези примери:

https://quantumgeography.wordpress.com/tag/%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F/

 

Две пирамиди една в друга образуват в центъра на фигурата поляризирано поле, изградено от две противоположно въртящи се спирали.И тук ще копирам част от статията, защото е описателна за картинките, които отговарят на въпроса... - Защо Земята не е плоска:

Защото - Как ще живее на плоскост система, чието ДНК структура е спираловидна и противоположните заряди в дуалното създават двойка, чиято структура е балансиран сферичен заряд, вихър, с център и периферия, продиктуван от неспирното движение на зарядите.Платоновите тела са изградени от правилни многоъгълници и центровете на стените им също образуват платонови тела. Центровете на стените на куба образуват октаедър, и обратно, центровете на октаедър образуват куб. Такова двойство имат и додекаедърът и икосаедърът.

Човешкото ДНК се състои само от икосаедри и додекаедри. Това са структурите на водата и праната.Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални