Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Хипноза/Моноидеизъм  (Прочетена 278 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« -: (Вторник) 10 Октомври 2017, 14:22 »

Уики:

Хипнозата (от гр. хипнос – сън) като клинично понятие се отнася до поведенчески съноподобно състояние с изменение в съзнанието при изборно стеснена възможност за връзка с външния свят и ограничени волеви подбуди.
Тя може да се прилага за обезболяване при операции и при раждане, за лечение на неврози, психосоматични болести и някои соматични заболявания, за осъществяване на регресия на личността и др. Въпреки това при нейното прилагане съществуват рискове.

Изкуствено получавани съноподобни състояния, предоставящи възможност за психическо въздействие, са били познати от дълбока древност в Египет, Индия, Персия. Състоянието на хипноза е било известно и на древните евреи като състояние в което човек е нито бодър нито заспал, но може да отговаря на въпроси, докато в същото време душата му отсъства. В древен Египет за целите на хипнозата са използвали и продължителното втренчено гледане в блестящи предмети с нарисувани на тях различни знаци, по-късно започнали да прилагат и поглаждането на кожата (т.нар. паси) със закриване на очите и др. подобни манипулации. Известно е, че индийските факири можели да демонстрират различни хипнотични явления.
Виенският лекар Франц Месмер (1775 г.) в духа на проучваните от съвременника му Луиджи Галвани биоелектрични явления при живи организми и обощавайки схващанията на Парацелзиуз, Ван Хелмонд, Максуел, Флуд и др. изгражда своята магнитно-флуидна теория. Той счита, че хипнозата почива на магнетични въздействия, които нарича животински магнетизъм. Месмеровото магнетично лечение, провеждано с театрална церемониалност в клиниката му в Париж, било оценено като измамническо от френска държавна комисия още приживе на Месмер, но методиката му, описана от неговия последовател Пюисегюр (de Puissegure) бързо се разпространила в други европейски страни.
През 1819 г. португалският изследовател Де Фария (de Faria) публикува проучване, доказващо че „магнетичните явления“ могат да се получат чрез психични въздействия върху болните. [1] [2]

Наименованието „хипноза“ е въведено през 1843 г. от шотландския хирург Джеймс Брейд в книгата му „Neurypnology“ [3]. Там той я описва като състояние на умствена концентрация, която често води до релаксация. Той отхвърля магнитно-флуидната теория на Месмер и показва, че хипноза може да се получи чрез продължително напрегнато концентриране на вниманието върху блестящ предмет. По време на хипноза, човек изглежда сякаш спи, но хипнозата наподобява съня само външно. По късно д-р Брейд разбира грешката си, а именно че хипнозата и съня не са равнозначни. В друга своя книга [4], той признава, че първоначалната му терминология е подвеждаща и предлага термина „моноидеизъм“. Терминът „хипноза“ обаче вече е приет от учените и разпространен сред обществото.

В същия период Елиътсън (Elliotson) основава, с цената на загуба на лекарските си права, първото списание за месмеризъм, както и мрежа от Месмерови общества. Паркър (Parker) по същото време хипнотизира 1200 души в Ексетерското месмерианско общество, на 200 от които прави безболезнени хирургични операции. Джеймс Есдейл като хирург в Бенгалия провежда 1000 малки и повече от 300 големи операции в хипноза.
През 1891 г. Британското медицинско дружество оповестява благоприятното заключение на лечебната стойност на хипнозата и уточнява някои нейни показания.
Огромни заслуги за изясняване на показанията и техниката на хипнозата има лекарят от Нанси, Франция – Амброаз Лиебо, създател на Нансийската хипнотерапевтична школа. Тя разглежда хипнозата като нормално явление, присъщо на здравия индивид и успява да обори схващането на Парижката школа начело с Жан-Мартен Шарко, че хипнозата е болестно състояние, свойствено само на хистерията.
С използване на хипноза е свързано и началото на психоанализата на Зигмунд Фройд и Йозеф Бройер. [1]

През 30-те години на 20-ти век отношение по въпросите на хипнозата взема и българския психиатър Никола Кръстников, който създава собствен отреагиращ психотерапевтичен метод – репродукционния метод, при който преднамерено се избягват активната сугестия (внушение) и хипнозата и се търси отреагиране на психотравмените преживявания в ясно съзнание. Неговата ученичка Е. Шеханова прилага тази методика и става неин ревностен популяризатор. Приблизително по същото време с въпросите на хипнозата се занимава и Кирил Чолаков, който създава друга отреагираща психотерапевтична методика – декапсулационната, при която се търси отреагиране в хипноза на психотравмените преживявания и се прилага благоприятна хипносугестия (внушение в хипноза).

Според българският психотерапевт и педагог проф. Георги Лозанов хипнозата като клинично понятие се отнася до поведенчески съноподобно състояние с изменение в съзнанието при изборно стеснена възможност за връзка с външния свят и ограничени волеви подбуди.
Най-често хипнозата се получава чрез внушение, ето защо мнозина я наричат внушен сън, но тя може да възникне и без внушение. Мнозина болни от психиатричната клиника изпадат в хипнотични състояния спонтанно. Също така, когато по време на естествен сън спящият започне да разговаря с окръжаващите го, без да се събуди, той е в състояние на хипноза. Защото хипнозата е поведенчески съноподобно състояние с рапорт (връзка с външната среда), който се използва за отправяне на внушения с лечебна цел.
Както съществува хипноза без внушение, така съществува и внушение без хипноза (напр. т.нар. плацебо). [2]

Съзнанието в хипноза може да се променя количествено в най-различна степен. Леките промени са само субективно доловими (чувство на умора, тежест в крайниците, сънливост) – това състояние се нарича „сомнолентност“ (сомноленция).
В по-нататъшния ход на хипнозата връзката с околната среда се стеснява все повече, докато се прекъснат всички сензорни връзки освен онази с водещия хипнозата, която образува рапорта. Сънливостта тогава е по-силно изразена, неизхождащите от хипнотизатора раздрази се долавят смътно. Все пак при събуждане лекуваният има спомен за преживяното в сеанса. Тази степен на промяна в съзнанието се нар. „хипотаксия“.
В следващата по-дълбочина степен, наричана „сомнамбулизъм“, събитията от сеанса се покриват с амнезия. [1]

Оставени сами на себе си, хипнотизираните или спонтанно се събуждат, или прекъсват рапорта и преминават в обикновен сън. Тези спонтанни явления може да възникнат и като израз на съпротива срещу внушения, които не са съобразени с мирогледа и нравствените изисквания на лекувания. Това, което е против интереса или основните му становища, въпреки видимо подчинената воля се отхвърля. [1]

Проф. Лозанов дефинира четири типа комуникация между хората от гледна точка на свободата и развитието на личността:

    свободна комуникация – без да могат да се избегнат множеството нормални влияния, които постоянно изпитваме (съзнателно или несъзнателно);
    насочена неманипулативна комуникация – при свободна организация на множество нормално въздействащи фактори като: престиж, емоционален фон, изкуство (музика, актьорство, литература) и др., със запазване свободата на личността да избира. Тя се използва в Сугестопедията;
    клинична сугестия (внушение в будно състояние) – частично манипулативна комуникация, с елементи на сугестивна дисоциация (раздвояване) на личността;
    хипноза – манипулативна комуникация при почти пълна загуба на себеконтрол с дълбока и най-често трайна промяна на личността.


ществуват редица методи за хипнотизиране:

    направлявана релаксация – авторитарно лице, което с твърд, а понякога и с мек, но категоричен глас внушава съноподобно състояние, което започва от усещане за топлина и релаксация в цялото тяло, която трябва да откъсне лицето от всякакво усещане за околния свят
    направлявани образи
    направлявани дихателни упражнения
    объркващи внушения – внушават се противоречащи се едно на друго състояния
    съноподобно дишане – хипнотизаторът диша като при заспиване, хипнотизирваният съзнателно или несъзнателно имитира
    миръринг – търси се емоционален синхрон като несъзнавано от хипнотизирвания се имитират огледално всички негови действия
    къндишънинг – използват се несъзнавани асоциации с части от по-рано използван комплекс от хипнотизирващи дразнители
    директна брутална сугестия (внушение) за хипнотичен сън – неочаквано се подава хипнотизирваща заповед
    монотонни ритмични дразнения – използва се съноподобното състояние вследствие на тази монотония за допълнителни хипнотични внушения
    фиксация на вниманието върху предмет, усешание или идея – използва се отклоненото внимание за хипнотични внушения
    различни форми на ръководени и диктувани медитации – учител-гуру в момент на медитация ръководи пряко целия психически процес с внушения какво се случва или чувства, като много често използва монотонна музика и говори с тайнствен глас
    наркохипноза – използват се медикаменти за постигане на съноподобно състояние, на фона на което се подават хипнотизирващи внушения и др.

Общите механизми на всички тези и десетки други варианти на методи за хипнотизиране са:

    Престижен на ръба на авторитарността хипнотизатор, който умее да модулира гласа си и поведението си.
    Намален себеконтрол поради пълно доверие, най-често съгласие, умора, релаксация, отклоняване или отслабване на вниманието, моноидеизъм, ейдетизъм и други подобни състояния.

Според проф. Лозанов всички методи, използващи механизмите на „ръководеното“ или „диктувано“ състояние на ума, в действителност работят с хипноза или поне въвеждане в хипноза. В най-добрият случай, те работят с клинична сугестия (внушение в будно състояние)
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #1 -: (Вторник) 10 Октомври 2017, 14:23 »

По време на хипноза могат целенасочено чрез внушение да се изменят:

1. Функции на вегетативната нервна система – пулс, кръвно налягане, моторика на стомаха и червата и др.
2. Различни физиологични процеси:

    биохимични – ниво на кръвна захар, кръвен серум
    ендокринни – ниво на хормоните в кръвта
    трофични (обменни) – промени в захарния, водния и газов обмен
    изменение на кожното съпротивление, секрецията на стомашен сок, жлъчната секреция, бъбречните функции, слуховия праг, усещането за болка (анестезия) и др.

3. Различни звена в психическата активност на личността, които да доведат до:

    а) хипнотична хипермнезия (свръхприпомняне) – хипнотично припомняне на забравени събития и детайли (списъка с трите имена на всички съученици от първи клас; броя на стъпалата, които всеки ден изкачваме; броя на куките на закачалката; броя на копчетата на околните и т.н.). Тя се наблюдава най-често в клиничната практика като водещ симптом на отреагиращите психолечебни методи (напр. при „кортикодинамичната декапсулация“ на Кирил Чолаков, 1933 г.; отреагирането в хипноза на Йозеф Бройер, 1893 г. и др.), като разкрива редица психотравмени обстоятелства в основата на неврозите.

    б) халюцинации – биват отрицателни, когато хипнотизираният не възприема реални дразнители в резултат на отправени внушения (примерно не вижда изхода на стаята) и положителни, когато хипнотизираният възприема нереални дразнители в резултат на отправени внушения (примерно вижда заключена врата на стената и се опитва да я отвори)

    в) постхипнотично (следхипнозно) внушение – внушение, което да се реализира от хипнотизирания след извеждането му от хипноза. Примерно да се издекламира дадено стихотворение два часа след извеждането от хипноза. Това действие се извършва автоматично, хипнотизираният си спомня, че го е извършил, без да може да разбере, защо е трябвало да го извърши. Следхипнозното внушение се използва за лечебни цели

    г) регресия на личността – връщане към минали възрастови и функционални състояния, при което много ярко се проявява т.нар. екмнезия (миналото се преживява като настояще, което се среща и при психогенни и органични заболявания). Тя бива:

        възрастова регресия – след внушени в хипноза детски възрасти, хипнотизирани хора са възстановили детския си почерк и начин на рисуване, отдавна отминали събития, дори забравен в детството език. Проф. Лозанов е постигнал възрастова регресия до 2-дневна възраст на пет болни, изразяваща се в неасоциирани движения на очните ябълки и рефлекси на сукане, характерни за новородените. Според него тези феномени не могат да се изиграят или симулират и достига до извода, че най-вероятно механизмите на хипермнезията (свръхприпомнянето) се разширяват непосредствено и върху двигателните функции, и върху по-широки нервни структури. Някои изследователи съобщават и за спонтанно явяващи се патологични състояния при внушаване на такава възраст, при която действително са съществували. Други установили при болна жена от късогледство, започнало от 12-годишната ѝ възраст, че внушеното връщане към минали възрасти подобрява зрението аналогично на действително преживяната възраст (зрението било изследвано от офталмолог) [1] [2]
        регресия към минали животи – своеобразно продължение на възрастовата регресия, насочено към възстановяване на спомени от предходни животи. Това направление придоби популярност с трудовете на американските хипнотерапевти: д-р Брайън Уейс, д-р Майкъл Нютън и д-р Брус Голдбърг. В книгата си „Пътят на душите“ [6] д-р Нютън разказва за своя първи случай на осъществена хипнотична регресия към предходен живот. Касае се за пациент, който по рождение е страдал от хронична болка в дясната половина на тялото. След възстановени спомени от негов минал живот като войник от Първата световна война, който е бил убит от байонет във Франция, болката е била елиминирана изцяло. Описани са и други 29 случая, с чиято помощ д-р Нютън очертава една цялостна картина на духовния свят, в който душите се завръщат след физическата смърт и се подготвят за следващото си превъплъщение. Въпреки това в края на своята книга той пише: „Всички разкази за живот след смъртта, събрани в папките ми със случаи, не съдържат научна обосновка, доказваща изявленията на тези пациенти“.

По време на хипноза могат целенасочено чрез внушение да се предизвикат и различни реакции:

а) кръвотечение от кожата и носа; кръвонасядане; остър оток; температурни кол*бания и пигментации; психогенни екземи, гангрени, разстройства на пигментацията, витилиго, лишеи, хеморагии и мускулни атрофии;

б) реакции, които бележитият руски физиолог И. П. Павлов обяснява с наличието на парадоксална фаза:

    при поставяне на парче лед върху кожата, придружено с внушение, че то е топло, дихателната крива не показва обикновената бурна реакция, а остава спокойна както при усещане за топло
    дава се картоф, за който се внушава, че е ябълка, и той се изяжда с удоволствие
    на работник, който за 1 минута повдига 20 кг. тежест, се внушава, че цялата тежест е 4 кг. Установява се, че загубата на енергия и дихателната вентилация, както и преустройството на целия организъм съответстват на внушената тежест, а не на реалната. [7]

Чрез хипноза или клинична сугестия (внушение в будно състояние) могат да се лекуват заболявания от кръга на неврозите и психосоматичните болести, както и да се осъществи обезболяване при операции и при раждане. Хипнозата може да повлияе благоприятно и някои соматични заболявания, не само в тяхната психологична симптоматика. Според Лозанов т.нар. „хипнотични чудеса“ имат сугестивна основа и лекарите са тези, които трябва да решат дали да се използва хипноза, като имат предвид нейните странични ефекти.

Според проф. Лозанов хипнозата следва да се прилага само в клиниката при болни със строго определена клинична индикация, тъй като при използването ѝ съществуват опасности. Той пише за случай на хистерична слепота, продължила 14 години, която настъпила след хипнотичен сеанс, проведен от роднина лаик. Случаят е съобщен от създателя на автогенния тренинг Йоханес Шулц в книгата „Техника на хипнозата“ [8].
Лозанов цитира и книгата му „Увреждания на здравето чрез хипноза. Резултати от колективни изследвания“ [9], в която са събрани публикации на повече от 50 автори, съобщаващи за вредни въздействия върху здравето от прилагането на хипноза, както и за злоупотр*ба с това състояние. Шулц е извършил и собствени проучвания в 11 университетски клиники, както и в редица други болници и получава данни за над 100 увреждания на здравето след хипноза в рамките само на няколко години.
Хипнотизираните веднъж показват увеличена готовност за нови хипнози не само по отношение на първия хипнотизатор, но и към всеки друг, който напомня на него. Известно е, че многократно хипнотизирваните се подават на диктуващи внушения отново и отново, много често без да съзнават това. Също така, хипнотичното влияние върху личността може да бъде много продължително, в своята практика проф. Лозанов съобщава за три случая, при които постхипнотичните (следхипнозни) внушения са се запазили повече от 10 години. Проведените от него изследвания потвърждават, че в хипноза не само не се развиват нови креативни възможности, но съществуващите се ограничават, тъй като системно хипнотизирваните вече очакват всички нови решения да се вземат от хипнотизатора. Ето защо, той ограничава значително хипнотерапията в психиатричната клиника и започва лечебна работа главно с клиничната сугестия (внушение в будно състояние), която може да се прилага в клиниката с по-голяма свобода.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #2 -: (Вторник) 10 Октомври 2017, 14:28 »

http://hypnoza.org/hipnoza.html
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #3 -: (Сряда) 11 Октомври 2017, 05:57 »

Учените знаят общите характеристики на хипнозата и имат някакъв модел за работата й. Това е състояние на транс, характеризиращо се с изключителна внушаемост, релаксираност и повишено въображение. Това не е сън, защото субектът е нащрек през цялото време. Тo най-често е сравнявана с усещане за "потъване" в книга или филм. Вие сте напълно в съзнание, но сте съсредоточен върху определена тема, изключили всякаква мисъл за друго. Един "сън наяве" или филм е въображаем свят, но изглежда реален, защото напълно може да ви ангажира емоционално.

Въображаеми събития могат да предизвикат истински страх, тъга или щастие и дори шок, ако ви изненада някакво "чудовище", изскачащо от сенките, например.

Някои изследователи категоризират всички такива състояния на транс като форми на самохипноза. Милтън Ериксон (Milton Erickson), специалист-хипнозатор от миналия век, твърди, че хората се самохипнотизират постоянно. Но психолозите насочват вниманието си предимно върху състоянието на транс, предизвикано от целенасочена релаксация и упражнения. Такава дълбока хипноза се сравнява със спокойно психическо състояние между будност и сън.
В зората на хипнотерапията

Хората са изпадали в хипнотичен транс още преди хиляди години. Като различни форми на медитация са играли важна роля в религиите на много култури. Но научна концепция за хипнозата не е имало до края на 17-ти век.

Бащата на съвременната хипноза е Франц Месмер, австрийски лекар, който е вярвал, че хипнозата е мистична сила, която идва от хипнотизатора (" животински магнетизъм"). И въпреки, че критиците бързо изчистили магическия елемент от неговата теория, хипотезата на Месмер, че властта е в ръцете на хипнотизатора остава господстваща дълго време .

В обичайната хипноза приемате внушенията на хипнотизатора или собствените си идеи за реалност. Ако хипнотизаторът каже, че езикът ви ще стане два пъти по-голям, вие ще го усетите в устата си такъв и ще ви е трудно да говорите. Ако хипнотизаторът каже, че ви е страх, може да почувствате панически страх или да започнете да се потите. Но през цялото време, ще сте наясно, че всичко е въображаемо. По същество, вие "играете наужким" както правят децата.

В това специално психическо състояние, хората се чувстват спокойни и без задръжки. Предполага се, че това е така, защото то потиска грижите и съмненията, които обикновено държат действията ви под контрол. Подобно чувство изпитвате, докато гледате филм - може така да бъдете погълнат от сюжета, че притесненията за работа, семейство и т.н. да изчезнат и всичките ви мисли да са за това, което е на екрана.
Какво означава "хипноза"?

През 1842 английският лекар Джеймс Брейд показал, че при фиксация на погледа в лъскав предмет се преминава в особено състояние на тялото и ума, което през 1843 г. нарича "хипноза" - от думата Hypnos, която на гръцки означава "спя". Според Брейд и други учени от епохата, като Амброаз Лиебо, Иполит Бернхайм и др. хипнозата не е сила, идваща от хипнотизатора, а комбинация от психологически реакции и сугестиране (внушения). Хипнозата е да "бъдеш отворен за предложения”.
Съзнание и подсъзнание

Повечето от психолозите смятат, че хипнозата е начин за директен достъп до подсъзнанието на даден човек. Обикновено сме наясно само за мисловните процеси, които протичат в съзнателната част на разума ни. Вие съзнателно мислите над проблемите, които стоят пред вас, съзнателно избирате думи, които да кажете, съзнателно се опитвате да си спомните къде сте оставили ключовете си.

Но по това време съзнанието ви работи ръка за ръка с вашето подсъзнание, като безсъзнателната част на ума ви работи "зад кулисите". Вашето подсъзнание има достъп до огромен склад за информация, която ви дава възможност да разрешавате проблеми, да изградите изречението си или да намерите ключовете си. Когато ви идва нова идея от нищото, всъщност вие вече сте мислили за нея несъзнателно.

Вашето подсъзнание се грижи за автоматичната работа на нервната система, която контролира нашите вътрешни органи автоматично – те работят и "знаят” как без наша намеса. Вие не предизвиквате волево цикъла на дишането си минута по минута - подсъзнанието ви прави това. Не мислите за всяко движение, което правите по време на шофиране - за тези дребни неща мисли подсъзнанието ви. Вашето подсъзнание преработва и физическата информация, която тялото ви получава. С една дума, вашето подсъзнание стои зад повечето от мислите ви и решава за много от действията ви.

За съзнанието казват, че е само частта на огромен айсберг, която е над водата, докато огромнаа част - подсъзнанието - е под водата.

Когато сте буден, съзнателният ум работи, за да оцени много от тези мисли, да взима решения и да поставя определени цели за действие. Той обработва новата информация, идваща от подсъзнанието. Но когато сте заспали, съзнанието излиза от командния център и дава на вашето подсъзнание пълна свобода.

Психолозите смятат, че дълбоката релаксация и фокусирането върху упражненията за хипнотизиране работят за да се успокои и подчини съзнанието ни, така че то да заеме по-малко активна роля в процеса на мислене. В това състояние, вие все още сте наясно с това, което се случва, но съзнателният ум сяда на задната седалка на вашето подсъзнание. Реално, това позволява на вас и на хипнотизатора да работят директно с подсъзнанието.
Какво се случва по време на хипноза. Характеристики на хипнозата.

Субектите под хипноза са като малки деца - игриви и с въображение, лесно възприемат странни предложения.

Хипнотизираните правят странни неща с готовност, защото както теорията твърди, съзнанието не филтрира информацията, не поставя маска или грим, защото то е отговорно за задръжките.
От подсъзнанието идват въображението и импулса. Когато вашето подсъзнание поеме контрола, се чувствате много по-освободени и по-креативни.

Като че ли предложенията на хипнотизатора идват директно от подсъзнанието ви, а не от друго лице. Вие реагирате автоматично на тези импулси и внушения, както ако бяха ваши собствени мисли. Разбира се, вашето подсъзнание има съвест, морал, инстинкт за самосъхранение и собствени идеи, така че има много неща, които няма да се съгласи да направите.

Подсъзнанието регулира вашите телесни усещания като вкус, докосване и зрение, както и вашите емоции. Когато вратата за достъп е отворена и хипнотизаторът може да говори на вашето подсъзнание директно, той може да задейства всички тези чувства, така че да усещате вкуса на лимон например, удовлетворение, задоволство и произволен брой други чувства.

Освен това, подсъзнанието е складът, който съхранява всичките ви спомени. Психолозите могат да използват хипнозата, за да извадят тези спомени, свързани с личен проблем, който може най-накрая да бъде решен. Като се има предвид, че субектът е в състояние на внушение, също така е възможно да се създадат и фалшиви спомени.

На практика за всеки един нервен сноп, който води от нашите сетивни органи към мозъка ни, има 10 нервни връзки, които водят от мозъка към сетивния орган. Това означава, че нашият мозък може да направи така, че очите ни да "виждат" неща, които не са там. Това означава, че нашият мозък може да направи ушите ни чуват звуци, които не съществуват. Това означава, че нашият мозък може да накара езика ни да усеща вкус на храни, които не са в устата ни. Това означава, че нашият мозък може да направи нашият нос усеща аромати, които не са реални.
Физиология на хипнозата

В редица изследвания е установено, че няма съществени физическа промени, свързана със състоянието на хипноза. Възможно е сърцето и дишането леко да забавят ритъма си, но това се дължи на релаксацията, съпътстваща процеса на хипнозата, а не самото хипнотично състояние.

Промените във функционирането на мозъка обаче са значителни.
Четирите категории мозъчни вълни

Мозъчните вълни са електрическо представяне на мозъчната дейност. Милионите неврони, предаващи електрически заряди създават различни ритми, познати като модели на мозъчни вълни. Тези ритми могат да се наблюдават, записват и измерват чрез електроенцефалограф (ЕЕГ). Мозъчните вълни обичайно се групират в 4 различни категории съобразно честотата им: Бета, Алфа, Тета и Делта.

Всяка една от тези категории честоти съответства на специфичен тип активност на кората на мозъка и състояние на съзнанието. Започвайки с най – високата честота и продължавайки по низходящ ред, те са следните:

 Бета-вълните са най-бързи – (14-100 херца), те преобладават в нашия мозък и са свързани с бодърстването, съсредоточеността, процесите на учене. Това е сферата на съзнателния разум.
   
 Алфа (8-13 херца)  Алфа е областта, която обикновено се смята за сферата на подсъзнанието. Почти всички хипнотични въздействия се осъществяват в този обхват. Медитацията също е функция на този диапазон, понякога слизайки и в тета. Алфа е една изключително важна област за хипнозата.
   
 Тета (4-8 херца) Тета е част от областта на подсъзнанието, в която е приложима хипнозата – въпреки че много малко хора достигат до тета за дълъг период от време.
   
 Делта (по-малко от 4 херца) Това е абсолютната безсъзнателност и тези честоти се наблюдават в състояние на дълбок сън.

Когато вечер заспивате, мозъкът ви автоматично превключва от по – високия честотен цикъл бета към по- ниския алфа, а после, за кратки последователни периоди, към тета и делта. По- голямата част от съня ви протича в алфа.
Всичко, което хипнозата прави, е да се възползва от този естествен феномен. Хипнозата всъщност е една техника за принуждаване на мозъка да намали циклите си до алфа диапазона без да изпадне в сън. В алфа подсъзнанието е открито за влияния чрез внушение.
Лечение чрез хипноза

Тъй като дълго време хипнозата се е използвала само за забавление, мнозина, в това число и учени-медици, са скептични по отношение на използването на хипнозата като ефективно лечение. Но промените в мозъчната активност в състояние на хипноза ясно показват, че това явление реално влияе на мозъка. Това се потвърждава в редица изследвания.

В САЩ много стоматолози се обучават за хипноза, за да се намали чувствителността на болка при някои пациенти. Френски лекари повече от 40 години работят с помощта на хипноза за обезболяване по време на някои операции.

Опитният хипнотерапевт, твърдят в рекламите на специализирани кабинети, е способен да помогне на пациентите си да преодолеят емоционални травми или вредни навици като пушенето или да им помогне да се преборят с страхове или фобии.

Данните за ефективността варират: употр*бата на хипнозата като инструмент за отказване от цигарите има успеваемост от 20 до 30 процента, подобно на много други методи за отказване на цигарите, но проучвания от 2007 г. на пациенти, хоспитализирани за сърдечни и белодробни заболявания са установили, че пушачите, които са използвали хипноза за отказ от цигарите са имали двойно по-голям шанс да се излекуват.
Промените в съзнанието след хипноза може да продължат

Проучване, проведено от швейцарски и финландски изследвателски екип, публикувано в рецензирани клинични списания използва показанията на електроенцефалограма (ЕЕГ) за разследване на промените в мозъка, които се случват по време на състояние на хипноза.

Резултатите от това контролирано проучване дават неврологични доказателства за значителни и различни промени в мозъчните вълни във фронталния лоб, които са уникални за хора, които са в състояние на хипноза. В резултат на тези промени е имало значителни подобрения на вниманието и концентрацията. Друг важен извод, който екипът открил от изследването е, че промените в активността на фронталния  лоб продължава след като лицето вече не е в състояние на хипноза, което предоставя неврологично доказателство за дългосрочните ползи от лечения, включващи хипноза (Hypnosis induces a changed composition of brain oscillations in EEG: a case study -  Fingelkurts, Fingelkurts, Sakari Kallio и Revonsuo, 2007).
Връщане на спомените

Има д*бат за прилагането на хипнотерапията чрез връщане на спомените, особено тези от ранното детство или от предполагаем предишен живот. Американската медицинска асоциация и Американската психологическа асоциация предупреждават във връзка с прилагането на терапия за регресия на паметта в случаи на предполагаема травма от детството, посочвайки, че "е невъзможно без някои други подкрепящи доказателства, да се прави разлика между реалната и фалшивата памет."
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #4 -: (Сряда) 11 Октомври 2017, 06:09 »

И понеже НЛП е хипноза в комуникацията , ето една карта изготвена от Розенщайн.

http://whatisnlp.changewire.info/
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални