Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Символичните афоризми на Питагор  (Прочетена 269 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен vlad81
Newbie
*
Публикации: 6
Пол: Мъж

« -: (Понеделник) 19 Юни 2017, 10:06 »

Древногръцкият философ Ямблих от Халкида успява да събере тридесет и девет символични изречения на Питагор и същевременно прилага към тях своята интерпретация. За първи път те са преведени от неоплатониста Томас Тейлър. Афористичните твърдения са един от любимите методи за обучение на Питагор и са широко използвани в питагорейския университет в Кротон. По-долу са приведени десетте най-важни афоризми с кратки обяснения на тяхното скрито значение.

1. Избягвай утъпканите пътища, използвай тези, по които хората рядко минават. Този съвет означава, че онзи, който се стреми към мъдростта, трябва да я търси в уединение.

2. Най-важното е да си господар на езика си, също като боговете. Този афоризъм предупреждава човека, че неговите думи, вместо да дават за самия него вярна представа, могат да въведат останалите в заблуда и ако той има някакво съмнение какво точно трябва да каже, по-добре да си мълчи.

3. Когато духа вятър, вслушай се в звука. С тези думи Питагор напомня на учениците си, че Бог повелява да слушаме гласа на елементите и че всички неща в природата проявяват себе си чрез хармония, ритъм, ред или деяние, приписвани на Бога.

4. Помагай на човека да носи бремето си, а не да се избави от него. На старателните трябва да се помага, но никога не помагайте на онези, които се стремят да избегнат отговорността - грях е да се помага на мързеливите.

5. Не говори за питагорейското учение, когато няма светлина. С този афоризъм Питагор предупреждава света, че както Божествените тайни, така и тайните на науката не могат да бъдат разбрани без духовно и интелектуално просветление.

6. Тръгвайки от дома си, не се връщай, иначе ще живееш в него заедно с фуриите. С тези думи Питагор предупреждава, че ако човек, който е започнал да търси истината и вече е посветен в част от Мистериите, се опита да се върне на пътя на порока и невежеството, той ще изпита страшни страдания. По-добре е да не знаеш нищо за Божественото, отколкото да научиш малко и да спреш на средата на пътя.

7. Храни петела, но не го принасяй в жертва, защото е посветен на Слънцето и Луната. В този афоризъм са скрити два велики урока. Първият от тях е, че не трябва да се принасят живи същества в жертва на боговете, тъй като животът е свещен и не трябва да бъде разрушаван, дори заради жертва пред Бога. Вторият урок се състои в предупреждение към човека, че човешкото тяло, чийто символ в случая е петелът, е посветено на Слънцето (Бога) и Луната (Природата) и трябва да бъде пазено като най-скъпоценно средство за човешкото въплъщение. Питагор също така се стреми да предпази своите ученици от самоубийства.

8. Не позволявай на лястовичките да се заселват в дома ти. Това е предупреждение към търсача на истината да не позволява да проникват в ума му блуждаещи мисли или да допуска в живота си хора, които не са способни на духовна промяна. Той трябва да се огради с рационално мислещи хора и съзнателни труженици.

9. Не протягай с охота дясната си ръка на никого. Това е предупреждение към ученика: трябва да имаш свой собствен разум и да не споделяш мъдростта и знанието (дясната ръка) с онези, които не могат да го оценят. В случаят ръката е Истината, която изважда падналите от собственото им невежество; но, доколкото мнозина от падналите изобщо нямат нужда от мъдрост, те по-скоро ще отхапят протегнатата им ръка. Единствено времето може да донесе изкупление на невежите хора.

10. Когато станеш от леглото, изглади с ръка следите от тялото си. Питагор призовава учениците си, събудени от дрямката на невежеството и достигнали състоянието на бодрия разум, да отстранят всички спомени за своята бивша духовна тъмнина. Мъдрият човек не оставя след себе си форма, която по-неразумните да използват като отливка, с която да си създадат идол.

Менли Палмър Хол
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални