Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Новини  (Прочетена 385 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« -: (Събота) 10 Юни 2017, 21:56 »

Светлинно замърсяване убива дърветата, защото изкуствената светлина нарушава цикъла на съня им

Уличните светлини в градовете могат да бъдат оставени цяла нощ, в името на обществената безопасност, но те държат дърветата будни и хронично лишени от сън. Известният немски лесничей Питър Волебен препоръчва градските светлини да бъдат изключвани през нощта, за да могат дърветата да получат съня, от който се нуждаят, съобщи  DailyMail.co.uk
Волебен, който е автор на "Скритият Живот на Дърветата" и надзирава букова гора в Хъмел, Германия, подчерта, че като хора, дърветата също трябва да спят през нощта, за да растат.
Също като хората, дърветата се нуждаят от тъмнина, за правилен сън, а светлините нарушават циркадния им ритъм.
"Дърветата, които живеят близо до уличните светлини, ще умрат по-рано, защото това е като горяща светлина в спалнята си", каза Волебен в доклада.
Констатациите на Волебен са в съответствие с друго проучване, публикувано в "Journal of Ecology", което установи, че растенията са чувствителни към светлина, което ги информира какво е времето или сезона - информация, която е от решаващо значение за подпомагане на растенията да решат какви процеси да изпълняват.
Изкуствената светлина пречи на тези процеси, установи проучването.
Експертът по дърветата каза, че градските дървета са особено предизвиквани, не само защото са лишени от сън, но и защото трябва да растат без мрежа за подкрепа от съседни дървета. Също така, корените на градските дървета са компрометирани, тъй като те растат под настилката, която остава топла, за разлика от горската почва, която се охлажда през нощта.
"Градските дървета, са уличните деца на гората", каза Волебен
Той подчерта, че дърветата са по-човешки, отколкото хората мислят, като здравето им зависи от определени фактори, които засягат и хората. Например, дърветата растат по-добре, когато са с тяхното майчинско дърво, пише Волебен в статия на Telegraph.co.uk.
Масивното дърво-майка, пази младите дървета от прекомерно бърз растеж, като формира дебели сенници, които допускат само определено количество светлина да достигне до листата на по-младите дървета.
Бавното нарастване, според лесничея, е от решаващо значение за достигане на старост при дърветата.
Също така, наличието на мрежа от други дървета за комуникация и подкрепа е важно за здравето на дърветата, които изпращат сигнали през почвата, споделят храна и предупреждават взаимно за непосредствена опасност. Волебен сподели, че след като се препънал в пън на древно дърво, което било изкоренено преди стотици години, открил, че останките са все още живи и заключва, че околните дървета са напомпили корена на дървото със захар, за да го запазят живо.
Той също споделя, че някои дървета изпускат предупредителен газ, за да информират съседните дървета, че наблизо има животни, които ще ядат листата им, което ще им причини болка. След като получат предупредителните сигнали, останалите дървета могат да се защитят, като започнат да отделят токсични вещества в листата си, които възпират животните да ги ядат.
Това поддържащо, взаимозависимо поведение на дърветата е един от начините да се запазят живи.
"Ако всяко дърво гледаше само себе си, то тогава повечето хора, никога нямаше да доживеят до старини. Редовните смъртни случаи биха довели до много големи празнини в дървесната мрежа, което би улеснило бурите да навлязат в гората и да изкореняват повече дървета. Топлината на лятото, ще стигне до гората и тя ще изсъхне ", пише Волебен.
"Следователно всяко дърво е ценно за общността и си струва да се държи наоколо, възможно най-дълго."
Тази общностна взаимозависимост е още по-голямо предизвикателство за дърветата, да растат в градска среда.
Все пак, подобряването на здравето на градските дървета, има пулсиращ ефект върху здравето на един град. Според доклада за засаждане на здравословен въздух от Nature Conservancy, дърветата са рентабилна мярка срещу горещите вълни и подобряват качеството на въздуха. Чрез създаване на навес от листа за сянка и освобождаване на водни пари, дърветата могат да поддържат въздуха хладен. В същото време, те са в състояние да почистят въздуха, пресявяйки фини прахови частици от биомаса и изкопаеми горива, които идват от магистралите и индустриалните зони.
http://www.naturalnews.com/2017-06-07-light-pollution-is-killing-trees-warn-scientists-because-artificial-light-throws-off-their-sleep-cycles.html
Активен
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #1 -: (Четвъртък) 15 Юни 2017, 09:50 »

Отварянето на мината в Грънчарица ще е апокалипсисът на Велинград

70% от волфрамовото находище е във вододайната зона на спа столицата на Балканите

По-голямата част - 70 на сто от волфрамовото находище Грънчарица, се намира във вододайната зона на Велинград. Това заяви пред репортер на Topnovini.bg инж. Емил Вълков. Той е геолог със специалност електромеханика и 6 години е работил в Маданския минен регион.

Вече стана ясно, че седемчленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Община Велинград срещу разкриването на мина Грънчарица. Това, на практика, е даване на зелена светлина на концесионера "Ресурс I".

Оказва се обаче, че по концесията има доста пропуски, за които велинградчани дори не подозират. Всички те са в двата ОВОС-а от 2014 и 2016 г., заяви пред Topnovini.bg инж Емил Вълков.

"Първо, в ОВОС от август 2014 г., се казва, че разстоянието от мината до Велинград е 18 км. Това е лъжа. Реално, разстоянието от там до крайните улици на кв. Чепино е 8.625 км, твърди експертът. Доста опасно е разкриването на рудника, защото той е във водосборен район, при който на запад е билото на планината, на юг е р. Места, на север - реките Чепинска и Марица. Но никъде в ОВОС не се говори за вододайната зона", категоричен е Вълков.

"От 5600 декара концесионна площ 70% са водни източници за питейна вода на Велинград и това също го няма в ОВОС. Според Закона за природните богатства, земите подлежат на принудително отчуждаване от концесионера. А ние знаем, че той е приготвил 300 000 лв., за да изкупи земята на Грънчарица. Една част от нея е горски фонд, другата е общинска земя и останалото е на частни лица. Това означава, че вододайната зона на Велинград преминава в частни ръце", разкрива още притеснителни факти експертът.

Той припомня, че в концесията никъде не се споменава какво количество руда ще се добива годишно и какво е процентното съдържание на метала в рудата. Във всички концесионни договори се упоменава какво е количеството годишно и кой ще го контролира. В този случай, се стимулира сивата икономика и казусът с Челопеч ще се повтори и във Велинград, убеден е геологът.

"Не се споменава никъде какви газове и прах ще изхвърля Централната вентилационна уредба на рудника. Рудничните газове са смес от атмосферен въздух и токсични газове. Те съдържат азотен окис, азотен двуокис и въглероден окис. И всичко това ще се разпространява от вентилационната система на 295 м, това е над 300 декара отровена земя във вододаен район на града. Другото обезпокоително е, че на територията на концесионната площ ще се депонира баластра на площ 138 декара с височина 35 м и тази маса носи отрицателните качества на рудничната прах", обяснява инж. Вълков.

В доклада за ОВОС от 2014 г. пише, че в рудата се съдържа пирит и арсенопирит и това ще е във водадайна зона.

Геологът припомня, че преди години от Асарел медет бяха изпуснали неконтролирано течност и реките в пазарджишките реки се оцветиха, а рибата бе изтребена.

"Известно ли е на хората във Велинград, че големината на рудното тяло на Грънчарица е с дължина 3500 м и височина 450 м. Значи започва от кота 1130 м и завършва на кота 880 м, което е само 100 м от нивото на Клептуза, която е на 780 м", продължава със стряскащите факти инж. Емил Вълков.

Особено важно е местните хора да знаят и другите подробности около дейността, която ще извършва концесионера.

"По данни на рудника, в него ще бъдат взривени 16 520 т. експлозиви. 1 кг при химическата реакция на взривяването отделя до 1000 литра отровни газове. 16 250 тона ги превърнете в кг и умножете по 1000 и ще видите колко токсични газове ще се отделят при взривяването във волфрамовата мина на Грънчарица", изчислява специалистът.

Според него, всичко това ще се изсмуче от рудника и чрез Централната вентилационна уредба ще се изхвърли на повърхността, което е над 6 млн. куб. м. Хеопсовата пирамида е с обем 2 260 000 куб. м, а в недрата на земята на Грънчарица ще се отвори дупка близо три пъти по голяма от Хеопсовата пирамида. И целият този взривен материал ще се пренесе на повърхността. Освобождаването на 6 млн. куб. м ще подсекат всички зидове и водните жили. никой не може да каже накъде ще потече тази вода.

"В момента този планински масив е напукан, а минната дейност направо ще го разруши. През града ще се извозва тази руда. В концесията, която е за 35 години и според заявление в ОВОС количеството руда ще е 285 000 тона годишно, което за 35 години е над 9,5 млн. тона и всичко това ще се превозва с 20-тонни самосвали през града. В обратна посока, към Грънчарица ще бъдат превозвани тежки минни съоръжения като трошачки, трансформатори и др. Така през Велинград ще мине товар над 15 млн. тона", пресметнал е още геологът инж. Емил Вълков.
http://sofia.topnovini.bg/node/774583
Активен
Неактивен The Dark Lord
Full Member
***
Публикации: 132
Пол: Мъж

« Отговор #2 -: (Сряда) 21 Март 2018, 22:38 »

"Болестта Х" може да стане смъртоносна глобална епидемия, предупреждава СЗО
Дали пък не е подготовка за пускането на новият им вирус?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални