Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Естествен Закон,Морал и Право  (Прочетена 406 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« -: (Вторник) 09 Май 2017, 09:11 »

Понеже ми остават ден-два,преди да ми спре нета,рекох да ви подаря една тема,която може да бъде използвана като доджо от тези,които имат желание за това.
А може  да стане и колизеум,в смисъл - да се получат колизии.

Представям си,че от Естествения Закон /съвкупността от законите на Природата/ би (ли?) могло да се извлекат Естествен Морал и Естествено Право и да се получи един триъгълник,като Естествения Закон е на върха,а за другите две остават съответно местата отдолу,вляво и вдясно.

За да бъде тази конструкция легитимна,мисля,че който се наема с нея трябва да има истинско знание за Естествения Закон.Демек,на триъгълника му трябва окото на Знанието.

Аз  съм донякъде агностичен и скептичен относно способността на човешкия ум да се освободи от изкривяващите търсенето  на знание фактори,особено,когато не допуска,че ги има,без да се усеща.

Мога само да си теоретизирам,но във връзка с горното изречение,никой не може да бъде сто процентов Авторитет за мен.
Бих написал думата "никой" с големи,удебелени червени букви,но  щеше да дразни погледа.

Но има автори(тети?),които са ми интересни.Например Джон Бейнс,извадки от чиято книга "Морал за 21 век" ще пусна тук.
За евентуално коментиране.Но ще е,когато се върна от магазина за цигари.Аз съм цигарен наркоман,а наркотиците,както знаем,в някои случаи могат да са спасение...от някоя истина.

Спасение ли?Временно убежище с предизвестено рухване.
Но когато му дойде времето.
И ни миг по-рано.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #1 -: (Вторник) 09 Май 2017, 09:30 »

Друг наркотик е пристрастеността на човек към собствената вяра/убеждение,че знае напълно и  непогрешимо истината.
Като си представих до какво би могло да доведе това...фанА ме стрес и ми се припуши.Айде пауза,че не се трае!
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #2 -: (Сряда) 10 Май 2017, 21:52 »

Извадки от "Морал за 21 век" на Джон Бейнс

Пролог

„Смятам,че голяма част от проблемите в човешкото поведение се дължи на погрешна и несъвършена вътрешна позиция относно природата на доброто и злото отвъд обикновената вяра,облагодетелстването или личната изгода.
...
Надявам се в тази книга да дам техническа дефиниция на това що е добро и зло и какво означава да застанеш на страната неа едното или другото.
Това познание не съм получил от никоя книга.Родил съм се с такава интуитивна дарба,която се прояви още в първите години на моя живот.
...
Човекът не притежава съзнателен морал и неговите правила на поведение са подчинени на егоистичния интерес,на повика на страстта и на онова,което изглежда добро за момента.
...
За съжаление нашето общество страда от лицемерие и притворство;тези модели са дълбоко вкоренени в съзнанието на хората и им пречат да приемат истини,които са очевидни,но влизат в конфликт с големия обществен маскарад.
...
Накрая трябва да предупредя,че не поемам отговорност за твърдения,извадени от контекста на книгата.Тя пада единствено върху хората,изтълкували моите думи изкривено,користно или по начин,несъответстващ на намеренията ми и на действително изложеното в този труд,който нарекох „физика на морала.“

Първа глава

„Наричам физика на морала науката,която позволява в рамките на Вселената да взаимодействаме доброволно и съзнателно с Природата,за да постигнем върховното добро.а то,разбира се,включва висшата степен на човешкото съвършенство.

Подходът на тази физика на морала по необходимост е технически.Той се съсредоточава върху разбирането и индивидуалното осъзнаване на енергийните процеси,присъщи на връзката между Природата и човека.

Отхвърлянето ни потискането на подсъзнателните импулси обърква ума и емоциите,а невъздържаността ги деморализира и изражда.
Единственото решение е физиката на морала – пътят на психическото упражняване,водещ към открита среща с нашата низша природа,която трябва да пречистим,възпитаме и сублимираме,изхождайки от своя светъл аз,за да се превърнем в наистина чисти и прозрачни човешки същества,без вина и грехове,неизпитващи страх от божествения гняв,тъй като ще спазваме безусловно заповедите на Създателя и ще станем архитекти на собствената си съдба.
...
Упоритата действителност непрекъснато ни показва,че само едно тънко цивилизационно лустро дели днешния средностатистически човек от първобитните хора.Този грим твърде често пада под натиска на страстите,които нерядко водят до действия в разрез с висшите етични ценности.
...
Страхът да опознае и приеме собствените си недостатъци е причината всеки да храни по правило идеализирано мнение за себе си и да надценява във въображението си своите способности,да рационализира проблемите, с които се сблъсква и да ги отдава на независещи от него обстоятелства.“
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #3 -: (Сряда) 10 Май 2017, 23:51 »

(Тези извадки,с които приключвам това по неизбежност фрагментирано представяне са от различни глави,които не съм означил,но са последователно една след друга)"Цивилизационното понятие за морал е свързано само с нещата,които дадено общество смята за подходящи в определен момент от своята история,но това не означава,че тези правила имат реална основа в Природата.
 Основите на истинския морал,непознат до момента,са в структурата на Природата и законите му се състоят в зачитане на комическите закони,които надхвърлят рамките на човешката история и представляват върховния механизъм на Сътворението.
...

Но за да можем да видим светлината първо трябва да опознаем тъмнината и невежеството,както и вредата,която нанасят.
...
Философията на Русо роди тираничния и абсурден принцип,че волята на мнозинството винаги е правилна.Според Русо трябва да се подчиняваме на общата воля,която никога не греши.В действителност обаче “истината никога не е в мнозинството“,както казва кардинал Ратцингер.
...
Колкото повече се задълбочаваме в изучаването на психологическата тълпа,толкова повече се убеждаваме в пагубната мощ на това разрушително за разума явление – враг на индивидуалното съзнание.
...
Неотдавна в печата се появиха съобщения,че КГБ е създавал истински „човешки роботи“ - войници,чиято индивидуалност е заличена чрез високочестотни радиовълни,електромагнитни полета и хипнотични послания,въвеждани с компютър,които напълно завладяват съзнанието.Експериментите били разкрити благодарение на тригодишно разследване на журналиста Юри Воробьовски..
...Много възможно е съвременната телевизия да надмине – при това чувствително – резултатите от руските експерименти.
...
Най-сериозните случаи на неоправдано надценяване са при индивидите,на които обществото е възложило особено високи отговорности – президент,министър,съдия,полицай,депутат и тъй нататък.
Тези хора до такава степен губят ориентация,че разширяват изкуствено границите на своя аз и престават да правят разлика между своята личност и функцията,която изпълняват.
...
Под морален релативизъм се разбира правилата винаги да бъдат норма за поведение на човека.Според Аристотел „моралът винаги е за хората,а не за боговете или за животните“.Днес това е само един конформистки претекст,чиято цел е да снижи оптималните морални изисквания.

Според Ницше „човекът е мост между животното и свръхчовека“.Моралният релативизъм осъжда човека да бъде вечно мост – неподвижен и разделен на две крайности.
...
Една от най-чудовищните научни грешки е твърдението,че „интелигентността е най-ценното човешко качество,като интелигентността се откъсва от съзнанието,а без него тя е кораб без платна,оставен на течението.
...
Има и други важни думи,чието действително значение остава неизвестно,например дух,аз,съществуване,съзнание,чест,любов,свобода,добро,зло и тъй нататък.Сякаш някаква тайна конспирация се грижи да скрие най-дълбокото им значение.Вероятно това се среща във всички езици.
...
Според Макс Шелер човек не може да живее наистина морално,ако няма чувство за собствено достойнство.Колкото по-ниско е самочувствието,толкова по-зависим става индивидът от това „какво ще кажат хората“.
...
Трябва да кажем,че колкото повече набъбва егото на имиджа,толкова повече отслабва и се руши действителният аз на индивида.
...
Приятелската връзка,която изключва здравословната критика под претекст,че „трябва да разбираш и подкрепяш приятеля“,в крайна сметка се превръща в нещо крайно вредно и затова е сериозна морална грешка.
...
Да управляваш автомобил е далеч по-маловажно от това да управляваш една нация.Всеки,който иска да получи свидетелство за правоуправление трябва първо да мине през психотехнически преглед,за да докаже способността си да с справи с тази задача.
Какъв психологически преглед е необходим за един кандидат-президент?
...
Гражданите имат пълно право да знаят как се държат политиците в личния си живот.
...
Моралът,които описвам в тази книга,е съзвучен с Природата,а в света на икономиката може би няма нищо по-противоестествено от финансовата система.
...
...държавата-нация е последната значима пречка пред абсолютното господство на международната финансова власт.
Едмънд Ротшилд твърди,че структурата,която трябва да изчезне,е нацията.Ако родината,нацията,държавата се разтворят в международния ред,който възхвалява банкерът Дж. Уорбърг,свързан с Ротшилд и Рокфелер,надеждата обществото да се защити от тази световна власт е много малка.
...
С много прости средства може да се докаже,че очите на хората са център на излъчване на животинския магнетизъм.При завистливите този магнетизъм е изкривен от тайно разяждащата ги страст и той обърква,заразява или вреди на хората,с които е в контакт.
...
Знаем,че през 1772 г. Франц Месмер открива енергия,която оказва изключително влияние върху човешкото тяло – той я нарича животински магнетизъм.Колкото и да е невероятно,с помощта на тази енергия се лекуват различни заболявания.Месмер предизвиква враждебността на лекарите и те с всички сили се мъчат да го дискредитират.
...
Ако се запознаем подробно с експериментите на Харълд Сакстън Бър,ще разберем,че животинският магнетизъм е също форма на универсалната енергия.Тя е матрицата,в която възниква физическото съществуване.
Здравето и жизнеността зависят от силата на електромагнитното поле на човешкото тяло.То може да намалява или нараства,а също да бъде поглъщано от рецептор-вампир.
...
Единствената истинска свобода на човека е да надрасне своята мозъчна програмираност,да победи себе си и да пречисти информацията от невроните си през филтъра на висшата будна съзнателност.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални