Страници: 1 ... 7 8 [9] 10   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Беседи на Петър Дънов (Учителя Беинса Дуно)  (Прочетена 2673 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #120 -: (Понеделник) 22 Май 2017, 23:06 »

Допуснете сега, че у вас се заражда желание да знаете всичко. Имате ли ясна представа какво значи да знаеш всичко? Аз ще ви отговоря отчасти само на този въпрос. Да знаеш всичко, значи да можеш да определиш всички възможности и условия около дадена точка, в която се намираш за даден момент. Всяка точка съдържа известни възможности, в които ти можеш да се проявиш. Тези възможности може да са 1, 2, 3, 10 или 100, но ако ти можеш да определиш всичките, значи, че знаеш всичко. Съвременните хора не искат да знаят възможностите само на своя живот, те искат да знаят възможностите и в живота на другите, но това няма да ги ползва. Вземете Запример един съвременен химик, вещ в своята материя и го запитайте знае ли нещо положително за елементите, с които борави? Действително, той знае техните свойства, знае законите, на които се подчиняват елементите при съединяването си един с друг, но за същината на самата материя, за същината на скритите сили в елементите той знае толкова, колкото и този, който никак не е учил химия. Химикът казва, че водородът и кислородът се съединяват и се получава вода, но видял ли е това нещо? – Не го е видял. Науката твърди това. Философски може да се възрази, че не съществува никакъв водород, никакъв кислород. Това. че водородът и кислородът образуват вода, може да е така, може и да не е така. Образуването на водата може да се обясни и по друг начин. Ние не искаме да разрушим сегашните ви схващания за живота, сегашните ви познания в науката, но казваме, че могат да възникнат различни възражения в умовете на хората. Факт е, че водата съществува в света, знаем нейната цена, нейната полза, но как се е образувала, това е въпрос на бъдещата наука.

Другото положение, което трябва да имате предвид, е, че животът, който сега ви е даден, не е произволен. Има хиляди разумни същества, които се грижат за вашия живот. Всички мисли, чувства, желания, всички подтици, импулси, вдъхновения, които имате за доброто, са все резултати на тия разумни сили в живота, които работят върху вашия живот, за да го оползотворите в права посока. Те никога не ви изнасилват, оставят ви да действате свободно, понеже работят разумно. Но когато искат да ви покажат, че сте прегрешили, създават ви едно малко страдание. Когато пък искат да ви покажат, че сте придобили нещо в това, което са ви учили, създават ви една малка радост. Ако разберете живота по този начин, съвременната наука ще ви ползва във всяко отношение. Запример, ако сте лекар и разбирате живота разумно, вашите лекарства, вашите методи ще дадат добри резултати. Другояче вие скоро ще загрубеете между болните и ще избегнете тази работа. Незавидно е днес положението па лекаря при съвременните разбирания на живота! Той отиде при един болен, при друг болен, този пипне, онзи пипне, все дава нещо от себе си и всички болни очакват да им помогне нещо. Незавидно е положението и на един архитект или на някой агроном, или на какъвто и да е учен изобщо. Защо? – Всички тия учени се занимават с известен отрасъл от науката, боравят с известни елементи, които седят по-низко от тях, и с това им оказват някакво влияние. Лекарят например, изучава болезнените състояния на човешкия организъм; агрономът изучава условията, при които растат растенията; биологът изучава състоянията на клетките в организмите, как се развиват те и т.н., но всичко това още не е наука. То е предговор на онази велика наука, която ще дойде за в бъдеще. Ако съвременните хора биха имали тази нова наука, биха преустроили живота си.

Вие наблюдавали ли сте как се проявяват някои противоположности в самите вас? Забележете: в един окултен клас като този, или в някое по-висше учебно заведение, между много хубавите работи се явяват и някои отрицателни прояви. Запример, някои ученици не могат да се търпят помежду си. Вие говорите за морал, за любов, но дойде ли да проявите вашия морал, вашата любов, не знаете как да ги проявите. Докато не разберете какво нещо е самият живот, не можете да разберете и Любовта, понеже вървите по еволюционен път – отдолу нагоре. Животът е резултат па Любовта. Следователно първо вие трябва да разберете резултата, за да можете после да разберете и онзи велик принцип – Любовта, от която животът произтича.


https://triangle.bg/books/1923-10-21-19.1995/1923-10-21-19.html
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #121 -: (Вторник) 23 Май 2017, 07:28 »

Химикът казва, че водородът и кислородът се съединяват и се получава вода, но видял ли е това нещо? – Не го е видял. Науката твърди това.

Другото положение, което трябва да имате предвид, е, че животът, който сега ви е даден, не е произволен. Има хиляди разумни същества, които се грижат за вашия живот.

Дънов казва,че хиляди същества се грижат за "вашия живот",но видял ли е това нещо?
Не знам какво е видял,така че да му вЕрвам ли,само защото Дънов го твърди?
Естествено,че не.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #122 -: (Вторник) 23 Май 2017, 07:31 »

Не вярвай,  тогава,  а се чуди!
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #123 -: (Вторник) 23 Май 2017, 16:41 »

"Вегетарианството - начало на духовния живот"

(Първо да кажа,че не съм против вегетарианството.)

https://www.youtube.com/watch?v=g3hePDvaArc

Ще пробвам да свържа горното заглавие с този материал:

"Развитие на съзнанието"

https://triangle.bg/books/1922-02-24-19.1998/1922-07-27-19.html

"Когато се говори за развитие на съзнанието, ние взимаме понятието „съзнание“ в широк смисъл. Думата „съзнание“ е образувана от предлога „съ“ и съществителното „знание“. Да имаш съзнание, това значи да ходиш със знание, да съзнаваш нещата. Съзнанието има повече духовен характер, отколкото материален. Да съзнаваш нещата, това значи в даден момент да правиш разлика между две състояния, между две посоки – права и крива, между две мисли, чувства и постъпки, да знаеш кои са прави и кои – криви."

Принципно съм съгласен.А сега това изречение:

"Съзнанието има повече духовен характер, отколкото материален."

Не мога да давам обективни определения,но донякъде съм повлиян от Джон Бейнс,така че работната ми представа е приблизително такава:

(индивидуален)Дух=Божествената искра=ВисшАз=Съзнание(с главна буква,за да се различава от обикновеното съзнание)=Субстанция-Процес.(Субстанция-,предполагаемо етерна(модификация),най-общо)

Да допуснем,че нещо ми се губи поради недоразбиране и след това уточнение вече мога да продължа така:

Вегетарианството не е задължително началото на духовния/съзнателния/ живот.

Защото човек може да е (станал) вегетарианец без да осъзнава причините за това.
Може,както при месоядните,това да е традиция в семейството и той да е формиран в нея,без да е направил осъзнат избор.

Или впоследствие да е станал вегетарианец,защото е модерно(несъзнателен конформизъм) и/или защото така казва някой аФторитет.
В случая склонността да се следват аФторитети се съчетава с конформизма.Да не забравяме и възможността,считайки се за духовен,неосъзнатият вегетарианец-последовател се има за нещо повече от недуховните невегетарианци,което е един задкулисен самомасаж на ЧСВ-то му.(Чувство за Собствена Важност).

Несъзнателно чувство за малоценност или вина би могло да движи конкретен новопокръстен вегетарианец.
И той търси компенсация като се приобщава към престижна за него група/идеология,където се сдобива с "индулгенция".

Следването на аФторитети може да е и заради неосъзнат страх от смъртта плюс надежда за "отвъдно" продължение и/или реинкарнация.
Тогава аФторитетът е Пастирът-Спасител,чиито Ценни Указания(включващи и вегетарианство),новопокръстеният вегетарианец спазва,за да си заслужи спасението или по-добрата реинкарнация.

Или по-прозаично казано,вегетарианецът може несъзнателно да търси родителската фигура в даден аФторитет,поради придобити в детството комплекси.И спазвайки 'духовните " напътствия,той всъщност иска да каже:
"Виж,аз съм добро дете,не ме наказвай,похвали ме."


И сегаа...

Изхождайки от моята представа за Естествен/Природен Закон ще се попитам:

Мога ли без психически дискомфорт да убивам лично животни,за да се храня с месото им?За постоянно.

Не мога.Лъвът може,вълкът,акулата...те могат.За тях месоядството е естествено,за мен не е.
Така че причините да ям месо са първо традиция в семейството,което е несъзнателно формиране,после станало навик,а също така и средство за компенсиране на някои психологични "неуравновесености".

Сега,когато съм "в съзнание" за генезиса на моето месоядство,за мен лично,а не по поради напътствията на нЕкой си аФторитет,задачата е (как) да се приведа в естествения(за мен) режим на хранене.Ясно е,че трябва да бъде разнищена една(пре)плетеница от вътрешни съпротиви,която също има своя генезис.


Така че,аз бих казал,че (началото на) съзнателния живот води към вегетарианството.

So tell me now,my facebook-friend,my only one,духовно ли ти се вижда така представеното ми отношение към вегетарианството?
(за правилността на английския си не претендирам,но ми харесва как звучи на латиница)


« Последна редакция: (Вторник) 23 Май 2017, 17:06 от HomerCat » Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #124 -: (Вторник) 23 Май 2017, 17:26 »

Не знам дали е духовно,но ми се струва правилно. А това, че в мен Дънов буди уважение, не значи,че го боготворя.

Spirituality is a broad concept with room for many perspectives. In general, it includes a sense of connection to something bigger than ourselves, and it typically involves a search for meaning in life. As such, it is a universal human experience—something that touches us all.

Get High on hope!
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #125 -: (Събота) 27 Май 2017, 11:14 »

Сега сме петата раса - арийската, шестата щяла да е славянската( ам'чи то според днк изследванията руснаците са по-големи арийци и от "арийците" ).  Та се чудя седмата човешка раса каква ли ще бъде. Ако се позовем на дънов тя трябва да се появи някъде на север в периферията на "славянската раса". И ако една "раса" има период от пет или седем хиляди години то въпросът е какви ли ще са хората през 28-ми век. Ако има някаква истина в думите му то за онези бъдни хора ние ще сме каквото за нас са динозаврите.

И тук идва интересното. От години в Исландия се събират образци от всичко живо на планетата. Дънов е бил съвременник на доста кървави събития по света, явно не му е била нужна много фантазия за да се сети до къде ще се стигне, ако се продължава по същият начин. И други по онова време правят прогнози за бъдещето, но са осмени и пренебегнати ( за разлика от него.). Някои неща,  които е казал са странни и ако ги погледнем от материална гледна точка излиза, че се е опитвал да промени хода на събитията посредством мисленето на хората.  До тук Дънов - Съдба 0:1 . Но с уточнението "Ако", а аз се съмнявам.  "Говорят ли ти за бог всъщост имат предвид пари".
« Последна редакция: (Събота) 27 Май 2017, 11:29 от herrian » Активен

Живота е свещен.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #126 -: (Събота) 27 Май 2017, 13:40 »

Като не разбират законите на живота, хората се морализират едни други, но въпреки това не се изправяш. Защо? Не знаят как да се морализират. Да морализирате човека, това значи да му помогнете, без да го изложите, без да накърните неговото достойнство. В един анекдот из руския военен живот се разправя как постъпил генерал Кутузов с един от своите офицери. Последният имал обичай да стои дълго време в сутринния си халат и така се явявал пред войниците. Това било известно на генерала. Една сутрин той посетил полка, дето служил въпросният офицер, и го заварил в същото положение: в халат и с чашка кафе в ръката. Генералът се приближил към офицера, поздравил го любезно и казал: „Моля, разведете ме в частта си, да видя как вървят работите." Понеже нямал време да облече формата си, офицерът се принудил да изпълни моментално желанието на генерала. Той станал от стола си и тръгнал с генерала на обиколка. Минало цял час, когато офицерът, заедно с генерала, се върнали на мястото, отдето тръгнали. Генералът се сбогувал с офицера, без да каже дума за облеклото му, и пожелал втори път да дойде на преглед. Какви са били съображенията на генерала, да се разхожда цял час с офицера, за това могат да се дадат различни тълкувания. Важен е резултатът от тази обиколка. От този ден офицерът никога не се явявал пред войниците си в халат.

В ранен утринен час млад войник се разговаря с млада красива мома. В това време минава полковникът и вижда, че войникът не го поздравява. Той му извиква: „Войник, защо не козируваш?" Стреснат от гласа на полковника, войникът се обръща, застава пред командира, без да каже нещо. Веднага момата пристъпва към полковника и спокойно отговаря: „Той беше с лице към мене, разговаряхме се, затова не ви видя."

Питам, право ли е постъпил Кутузов? Право е постъпил. Право ли е постъпила момата, която защитила войника? И тя постъпила право. Тя била интелигентна мома. Като разбрала, че войникът ще бъде наказан, тя го защитила, за да намали наказанието му. Защо полковникът не отговорил нищо на момата? Той можа да й каже, че не е нейна работа, да се меси в задълженията на войника. В лицето на момата полковникът познал дъщерята на неговия генерал. Явява се въпросът: от уважение към генерала ли отстъпил полковникът, или от уважение към момата? Ако бяхте вие на мястото на Кутузова, как щяхте да постъпите? Добре е постъпил Кутузов. Той приложил един от методите на природата. Когато имате някакъв недостатък, природата ви хваща за ръка и ви разхожда известно време, докато съзнаете недостатъка си. След това ви връща на мястото, отдето ви е взела. Природата е разумна, не изобличава човека, когото изправя.

Каква поука можете да извадите от двата примера, които ви дадох: за Кутузов, който се разхождал с офицера по целия лагер, и за войника, който се разговарял с генералската дъщеря? Това са два примера, които много рядко се случват. Едва ли ще се случи втори път на главнокомандващия армията генерал да се разхожда по целия лагер с офицер, облечен в халат. Едва ли ще се случи втори път войник да се разговаря с генералска дъщеря. И офицерът, и войникът са изложени пред началствата си. Ако някой от вас се намери в едно от двете трудни положения, кое бихте предпочели: да бъдете в положението на офицера с халата или на войника, който се разговаря с генералската дъщеря? За предпочитане е положението на войника, защото момата се застъпва за него, а офицерът нито сам може да се оправдае, нито друг някой се застъпва за него. И в двата примера има нещо за подражаване. Постъпката на Кутузов е благородна. Той даде един урок на офицера, без да го изобличи. И в постъпката на генералската дъщеря има нещо благородно. Тя взе отговорността на войника върху себе си и го защити пред полковника.

Примерите, които ви. дадох, са ценни като образци за отношенията между хората. Като мислите върху тях, можете да спрете вниманието си върху постъпката на Кутузов, върху положението на офицера с халата и върху заключенията, които войниците си вадят, когато гледат как Кутузов и техният ротен се разхождат из лагера. Във втория пример има пак три положения: положението на генералската дъщеря, на войника и на полковника. Всеки човек може да изпадне в едно от тези шест положения и трябва да знае как да постъпи. Когато човек изпълнява известна служба, трябва да бъде внимателен, да не дава лош пример на окръжаващите. Ако е началник, той трябва да знае кога и как да прави забележки на своите подведомствени. Мислите ли, че офицерът, който се разхождал с Кутузова, си позволил втори път да се явява пред войниците си в халат?

Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #127 -: (Събота) 27 Май 2017, 13:42 »

За служенето-  http://petardanov.com/index.php/topic/2032-1929-08-30-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82-%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%87/#entry29968&gsc.tab=0

За жертването (повтарям се):


Сега, от окултно гледище, ще определя значението на думата жертва. Жертвата подразбира закон за правилно растене и развиване. Защо? Защото само това, което расте, което се развива, цъфти и дава плод, може да се жертва.
“Закон на кармата”, стр. 93; 15

Първият основен закон за вас е: Човек най-първо трябва да пожертва своя живот за БОГА. Под думата жертва, да се пожертваш, вие мислите, че вашият живот ще се изгуби. Не! Да пожертваш живота си за БОГА, то значи да мислиш тъй, както БОГ мисли.
“Двата метода в Природата”, стр. 7; 25

И когато Господ казва да се самоотречем, да изгубим своя живот, Той разбира да го изгубим не за свинете, а за ония, които седят на по-високо стъпало от нас; само тогава ще спечелим. Ще кажете, че този закон е несъвместим със законите на Природата. Съвместим е. Ония, които ще изядат соковете, ще посеят ново семе, и от него дърво ще израсте и ще даде плод. Следователно, за да можем да израстем, трябва да влезем в пътя на развитието.
“Словесното мляко”, стр. 140; 2

Днес от всички хора се изисква велик морал, който се обуславя от закона на жертвата. Само онзи човек може да влезе в новия живот, който прилага закона на великата жертва. Да разрешиш едно голямо противоречие в себе си, това значи да си приложил закона на жертвата.
“Път към живота”, стр. 15; 90

Учението може да има резултат само тогава, когато човек приложи закона на самопожертването за цялото човечество, само тогава ще се пожертвате за себе си. Ако се пожертвате за доброто на човечеството и го подигнете само един сантиметър в неговото положение, следущия път, когато се върнете на Земята, вие ще влезете в тия благоприятни условия на живота, за които сами сте причината.
“Гредата”, стр. 111; 3

Вътрешният смисъл на живота се заключава в жертвата, в самопожертването. Тъй щото, вътрешното познаване на Сина подразбира закон на жертва. Само онзи може да се жертва, който познава Сина. Когато се жертва, човек става силен... Самопожертването подразбира закон, чрез който може да се измени едно състояние в друго, една отрицателна мисъл в положителна, и едно отрицателно чувство в положително.
“Всичко ми е предадено”, стр. 27-28; 4

Жертвата има отношение към физическия свят, дето човек трябва да слезе, за да разбере Божията Любов. На Земята човек изучава закона на жертвата, отдето постепенно отива към Божията Любов. Чрез жертвата човек дохожда до правилно трансформиране на Божествените енергии... Задачата на ученика е да прилага закона на жертвата разумно. Да правите малко отстъпки, това не е жертва. Жертвата е закон, чрез който се примиряват всички противоречия.
“Прости и сложни движения”, стр. 332, 333; 17

Жертва в света може да принесе само Любовта... Трябва да принасяме в жертва на БОГА най-чистите си мисли... Същият закон е и за чувствата... Когато искате да пожертвате нещо, не бързайте, спрете се, попитайте се, турете този въпрос във вашата интуиция, помислете си и кажете: “Господи, аз искам да се жертвам заради Тебе от Любов.”
“Законът на самопожертването”, стр. 265, 266, 270; 12

В съзнанието и самосъзнанието спада законът на жертвите, защото в тях ние почваме да виждаме своите грешки, постъпките на миналото, и тогава, в подсъзнанието на нашата душа, която носи всичко от миналото си, в свръхсъзнанието на Духа, който сега слиза и твори, който носи бъдещето знание, т.е. онова, което БОГ сега твори в света, само тогава ще почне да се проявява между тези два полюса Божествената Любов.
“Сродните души”, стр. 279; 13

“Ако пожертвам всичко, а Любов нямам, нищо не се ползвам.” Това не е Любов. Може да направиш всички жертви, тези жертви са за тебе, ти искаш да се жертваш. Що ме ползва твоята жертва? Не, Любовта изисква нещо повече от жертви. Жертвата е само закон за изкупление на нашите грехове. Когато човек изгуби своята чистота, той може да я възстанови само чрез закона за жертвата. Самопожертвуванието е само закон да възстановим своята първоначална чистота и след като я придобием, ще имаме основание да видим БОГА, а като видим БОГА, ще придобием онова истинско съзнание за нашето развитие.
“Сродните души”, стр. 278; 13

Първият акт на Любовта, който я определя като Любов, е законът за самопожертването... Самопожертването подразбира да се отречеш от нещо свое.
“Кое е това учение?”, стр. 72; 23

Като говорим за Любовта, ние имаме предвид закона на жертвата. Този закон е във връзка с Любовта. Следователно, каквото човек прави, всичко трябва да става от Любов. Той трябва да даде място на Любовта в себе си, да се изявява като течение отвътре навън.
“Вечно благовестие”, стр. 150-151; 78

Когато обикнем някого, ние сме в сила да направим всичко заради него. Когато обикнем Христа така благородно, ние сме в състояние всичко да направим, а когато не можем да направим нещо, туй показва, че не сме Го обикнали, т.е. не че не Го обичаме, но че тази Любов е слаба, не може да даде импулс, потик.
“Както е Он чист”, стр. 412; 14

Любовта жертва всичко. Един от великите закони на Битието гласи: Жертва без Любов не съществува.
“Няма пророк”, стр. 140; 47

Любовта всякога изисква жертва. Тя се проявява чрез закона на жертвата. Първият закон, чрез който Любовта се проявява в съзнанието на душата ти, е чрез жертвата. Защото някой път жертва без Любов може, но Любов без жертва не може.
“Малките случаи”, стр. 10; 22

Дъждът е закон на жертвата, нищо повече! За да могат растенията да дишат, непременно трябва да се измият. За да може човешката душа да разбира Божиите работи, също така трябва да се измие. Като се измие, животът ще дойде.
“Късият път”, стр. 241; 38

Както житното зърно трябва да измени външната форма, за да излезе на повърхността на земята, така и човекът, който се намира в живота на квадрата, трябва да измени своята външна форма, за да излезе от своите отрицателни условия. Това излизане наричат закон на самоотричане. И затова, когато искаш да минеш в по-рядка среда, трябва да се откажеш от по-гъстата, в която се намираш. Ако искаш да придобиеш някоя по-възвишена идея, трябва да се откажеш от друга, по-обикновена, стара идея, която те е държала до това време вързан за Земята.
“Време и сила”, стр. 11-12; 39

Ако житното зърно не умре, ако не го засадиш, ако остане само, не дава плод. Ако ти го посееш на нивата, то става силно и принася плод 30, 60 или 100.
“Отмерени принципи и изявени факти”, стр. 38; 184

От житото човек учи закона на жертвата. Щом приеме житото като храна, чрез кръвта то прониква в мозъка ни и по този начин ни учи на закона на жертвата.
“Както светът дава”, стр. 46; 80

Не трябва да се прекарва житото през воденичния камък и тъй да се смила брашно, а трябва да се дъвче сурово. Само така то ще предаде своята мощна сила и ще научи хората какво нещо представлява законът на великото самопожертване.
“Аз те познах”, стр. 32; 30

Кои класове стърчат нагоре? Празните класове. Питам: какво беше положението на узрелите класове преди да цъфнат и да завържат? И те не стърчаха ли нагоре, както стърчат сега празните класове? Стърчаха, разбира се. Ето защо, като знаем това, ние трябва да гледаме с уважение на всеки празен клас, който днес стърчи нагоре. Утре и той ще увисне към земята. Когато един клас стърчи нагоре, това показва, че в него има нещо велико, което чака своето време, за да се прояви. Когато един клас се разпръсне, той ни учи на закона на самопожертването.
“Не Го приеха”, стр. 182; 47

Човек се ражда, за да изучава великия закон на самопожертването. Някога човек е бил щастлив, горд, с високо мнение за себе си, голям философ, и затова БОГ го изпратил на Земята, да учи закона на самопожертването, да се смири, да стане толкова малък, че да се събере в една микроскопическа клетка. Смири ли се човек веднъж, оттам насетне той ще почне да учи и да прилага великите уроци на живота.
“Здравословни условия”, стр. 178; 43

Ако ти не си готов да се самопожертвуваш, ти не си познал Истината.
“Вечно подмладяване”, стр. 15; 151

Христос дойде на Земята в човешки образ, но Той имаше богат вътрешен живот. Той разполагаше с големи знания и възможности. Той познаваше великите Божии закони, но трябваше да пострада от човеците. Христос приложи закона на себеотричането, който проповядваше и на учениците Си.
“Трите родословия”, стр. 18; 132

Християнството дойде в света, за да покаже пътя, по който Бялата раса трябва да върви, да я научи на закона на жертвата, чрез който може да се върне към БОГА.
“Влизане”, стр. 15; 48

Христос е казал на учениците си: “Ако не се отречете от себе си, от своя живот, не можете да бъдете Мои ученици”. И до днес още се проповядва закона на жертвата, на себеотричането. Законът на жертвата е разумен живот. Има смисъл да жертва човек, но разумност се иска от него.
“Призовете ги на сватба”, стр. 72; 80

“Ако не се отречете от всичко материално в света, вие не можете да бъдете Мои ученици, не може да бъдете Мои последователи.” Ако ти не се отречеш от всичко материално в ума си, в душата си, ти не може да разбереш законите. Не може да градиш новия живот.
“Великото малко и великото голямо”, стр. 547-548; 140

По какво се отличава Христос от другите хора? Той пожертва живота Си, за да прослави БОГА в Себе Си. Христос казва: “Затова дойдох на този свят”. И днес Той учи Своите ученици на Земята на същия закон.
“Дойде глас”, стр. 353; 59


В самопожертването трябва да има един възходящ път. Жертвата в света е, което увеличава светлината на вашия ум, топлината на вашия живот и силата на човека! Във всяко самопожертване човек придобива три неща: светлина, топлина и сила. Ако с една жертва тия три качества не се придобиват, това не е жертва, това е нещо неразбрано. Та когато се говори за самопожертване ние разбираме светлина, която е необходима за строежа на вашия ум; топлина, която е необходима за строежа на духовния свят на човека и сила, която е необходима за строежа, който става на физическото поле. Та този закон на самопожертване трябва да имате постоянно в себе си. Ще жертваш. Във физическия свят ще жертваш най-хубавото и в Духовния свят – най-хубавото, и в Божествения свят – най-хубавото.
“Иде и иди”, стр. 149; 156

Когато низшето съзнателно се жертва за Висшето, тогава и двата живота се развиват правилно. Законът е: Низшето да се жертва за Висшето. Понякога законът действа обратно: Висшето става жертва за низшето.
“Доволството”, стр. 202; 132

Докато човек не жертва стария живот, докато човек не жертва своите стари възгледи, навици, привички и да се облече в нова форма на светлината, на топлината, мъчно е да слугува на БОГА.
“Вам завещавам Царството”, стр. 564; 153

Ако човек не е готов да се пожертва за онзи, когото обича, тогава и Господ няма да се пожертва за него. Ако е готов да се пожертва, и Господ ще бъде готов да се пожертва за него.
“Ти си Христос, Син на БОГА живаго”, стр. 263; 140

Овцата минава за кротка, за добра, но и тя има много още да се усъвършенства. Тя учи първия етап на добродетелта – на щедростта, на самопожертването. Овцата учи закона на жертвата.
“Любов и вяра към БОГА, вяра към себе си”, стр. 353; 153


Що е петелът? Той е закон на самопожертването, т.е. постоянно да даваш, а другите да взимат... Има нещо много по-високо от петела, а то е – при всички свои неуспехи да намериш смисъл на живота.
“Трапезата на Новия Завет”, стр. 136; 3

Физическият живот е условие за духовния живот; духовният живот е условие за Божествения живот, а Божественият живот е животът на Любовта. Щом дойде в него Божественото, ти от само себе си вече жертваш, доброволно правиш тази жертва и ти е приятно. Защото Любовта не може да се прояви в света без самопожертване. И не с&
« Последна редакция: (Събота) 27 Май 2017, 14:17 от Dora » Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #128 -: (Неделя) 28 Май 2017, 22:13 »

Евала на  човека, че е направил световно известни толкова много неща от  нашия, Български, мироглед. Това ми е заключението след края на бързия преглед на  "печата".  В друга тема вече го казах одавна.  Другарчетата му от теософското дружество използват митовете и легендите на малките народи за да направят силните още по силни. Влизайки в техния кръг Дънов не само не допуска и ние да сме едни от експлоатираните,но и внедрява типично български  виждания в учението си.
Вярно, че е бил сектант, но има нещо българско, което го отличава от останалите теософи. Нещо толкова познато, че кара някои да правят паралел с богомилите. И пак ще се повторя, Той е бил син на свещенник, а поповете са били нещо като пазители на знанието по време на робството. Само Бог знае какви книги е имало у тях.
Времената са биле такива, че единственият правилен начин е бил този, който е избрал, да се забърка с теософите и да им играе по свирката. По български обаче.

Както и да е. Нека си следват Дънов. Той е българин. Пък и такъв красив псевдоним си е избрал ...Беинса-дуно някак си всеки поне бегло запознат с митология и история се сеща за Боян. Приемам го като "отмъстител" за всичко и ...честито и хак да им е на западняците, заради всичко.


« Последна редакция: (Неделя) 28 Май 2017, 22:34 от herrian » Активен

Живота е свещен.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #129 -: (Неделя) 28 Май 2017, 22:43 »

http://petardanov.com/index.php/topic/22888-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%8a%d1%82/#gsc.tab=0
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #130 -: (Четвъртък) 01 Юни 2017, 00:27 »

С енергиите, които излизат от мислите, чувствата, думите и постъпките на човека, се обясняват хармоничните и дисхармоничните състояния, които човек преживява. Представете си, че вие мислите за някой ваш приятел и като си спомните за него, усещате едно приятно, хармонично разположение. Коя е причината за това разположение? — Добрата мисъл, която отправяте към приятеля си. Мисълта изобщо, не върви в права линия, но е малко вълнообразна. В това време и приятелят ви отправя към вас добра мисъл и се готви да ви посети, понеже ви е обещал. Вашите мисли се срещат с неговите и между тях става правилна обмяна. Понеже мислите са вълнообразни, възвишенията от мисълта на приятеля ви съвпадат с низините на вашата мисъл и продължават своя път (фиг. 1). Вие се усещате добре, хармонично разположени. Обаче най-малкото съмнение по отношение на приятеля ви нарушава хармонията на вашите мисли и вие усещате главоболие, напрежение около слепите очи. Съмнението е причина за сблъскването на вашите мисли. Как става това сблъскване? — Възвишенията на мислите на вашия приятел не влизат вече в трапчинките на вашата мисъл, но се срещат възвишения с възвишения, вследствие на което става отблъскване на мислите (фиг. 2). Това отблъскване е причина за главоболието ви.
Публикувано изображение
Фиг. 1 и 2
И тъй, когато между мислите на един човек или между мислите на двама или повече души има хармония, винаги се образува светлина. Щом хармонията между мислите се наруши, в ума на хората настава мрак, тъмнина. Този закон се проверява навсякъде в живота. Учителят обяснява на учениците си една задача. Ако някой от тях се усъмни, че може да разбере задачата, веднага обясненията, които учителят дава, изчезват и задачата става тъмна, неразбрана. Следователно, когато учителят обяснява нещо, ученикът трябва да бъде в хармонична връзка с учителя си. Усъмни ли се, връзката се прекъсва. Когато ученикът е във връзка с учителя си, последният повдига мислите на ученика си нависоко, свързва ги с вибрациите на своите мисли и ученикът е доволен, че предметът му е ясен, че разбира нещата. Той се радва, че в ума, в съзнанието му е светло.
Следователно при срещата на две хармонични мисли се образуват вълни, които вървят правилно в своя път. Височините на едната мисъл влизат във вдлъбнатините на другата и образуват една вълна (фиг.1). В такова положение се намират две назъбени колела, когато влизат едно в друго. Ако се измени движението на тези колела, веднага се явява дисхармония и те спират. Ако не спрат, ще се образува търкане, при което някои от зъбците ще се счупят.
Вие можете да направите опит, да видите какво е влиянието на хармоничните и дисхармоничните мисли върху човека. При две хармонични мисли едната е положителна — тя е свързана със студените течения в природата. Другата мисъл е носителка на отрицателна енергия — тя е свързана с топлите течения в природата. Докато се движи между тези две течения, човек се усеща добре, здрав. Тогава в едното полушарие на мозъка му се образуват студени течения, а в другото — топли, магнетически течения. Когато главата се сгорещи, човек изпада в болезнено състояние. За да се възстанови здравословното му състояние, трябва да се предизвика в него някакво раздвояване, в смисъл — да се създадат в двете полушария на мозъка две различни течения. Щом се постигне това състояние, кръвта започва правилно да циркулира и човек се усеща здрав. И дъждът в природата се образува при същите условия, а именно при срещата на две различни течения — топло и студено. Същото може да се каже и при образуване на мислите и желанията на човека. И те се образуват при срещата на две противоположни вълни или течения.
Хармонизиране на енергиите, Допирните точки в природата, МОК 2-ра год.
8 ноември 1922 г.
Учителя Беинса Дуно
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #131 -: (Вторник) 06 Юни 2017, 20:08 »

Злото почива върху един живот, който е останал някога от миналото. Злото съществува като един недоразвит недъг, който е останал някога от миналото. Злото съществува като един недоразвит органически живот. Съвременните учени хора намират, че всички болести се дължат на един нисш живот, който оказва голямо влияние върху нашия организъм. Съвременните учени намират, че всички болести се дължат на един нисш живот, който не функционира в хармония с висшия живот на човека и той оказва влияние върху нашия организъм. Семената, зародишите на всички тия нисши същества са причина на заболяванията, които стават с нас. Окултната наука кръщава тия същества с различни имена, но едно е важно, че ние трябва да се пазим от тях. Те наричат нисшите същества плът, а висшите същества – висшият живот в човека или животът на духа. Ние трябва да дадем друго направление на нисшия живот в себе си, а не да мислим, че можем да се освободим от него. И този живот е потребен на човека. И материалният живот е потребен на човека, както калта е потребна на грънчаря. Като меси тази кал, той все ще се оцапа, но като я направи на тесто и опече от нея няколко грънци, грънчарят все ще вземе няколко гроша за храна на децата си. Ако тази кал не съществуваше, какво щеше да направи този грънчар? Като работиш с тази кал, все ще поогрубеят ръцете ти, все ще ги изцапаш или ще изгубиш своята мекота, но това е друг въпрос вече. Без тази кал в материалния свят не може. Има известни неща, които са необходими при сегашното развитие на човека. Тази идея трябва да залегне в умовете ви. В света няма лоши работи. В същност лоши работи има само тогава, когато ние не разбираме, това, което ни е дадено и не можем да го използуваме.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #132 -: (Събота) 24 Юни 2017, 07:46 »


   Извадки от беседи на Петър Дънов за сродните души:
Душите две по две са излезли от Бога.Това са сродни души.


Предполага се, че човек ще има 777 кардинални прераждания и от тях ще
има 12 епохални. Епохални прераждания са тези, когато две сродни души
се срещат на Земята.


Когато двамата, които се обичат, се срещнат на Земята, горчива дума не
си казват и извършват в Живота велики работи. В другите прераждания,
когато едната душа е долу, другата е горе. Тази, която е горе ще ти
избере някого тук, който прилича на него и чрез него ще се проявява.
Обаче това е залъгване и в такъв случай човек трябва да има търпение
да чака Двете сродни души се съединяват, за да образуват едно цяло.


Сродните души са поставени, за да работят двама като дясното и лявото
полушарие на мозъка. Това се нарича поляризиране.


Другата душа може да е в другия край на света или в Невидимия свят, те
ще се свържат заедно. Пространството, материята не могат да
препятстват. Това е закон на Любовта. Когато намериш сродната си душа,
идваш в пълнотата на Любовта, тогава Бог се проявява чрез тебе, а
прояви ли се Той, ти се учиш и като се учиш, ще се проявиш. Като си
помагат сродните души една на друга, реализира се сродството. И по-
рано го е имало, но сега то се реализира в друга форма. Идеалната
Любов е любовта между сродните души. Има разлика между любовта на
сродните души и любовта към другите. Любовта между сродните души е
мярка. Няма по-хубаво нещо от сродството на душите.


Хората считат за женитба това, което не е. Когато две сродни души се
оженят, сродството изчезва. Две сродни души като се свържат, търсят
трето същество - Бог. Всеки Ангел си има сродна душа, както и хората.


Сродните души в развитието си слизат на Земята, при което ту едната се
въплътява, ту другата. Заедно вървят и си помагат една на друга.
Сродните души са човешки души, над които има един съвършен Дух. Именно
това е Духът, който ги ръководи, който раздава всички блага.


Сродните души имат еднакво предназначение, но имат две различни
служби. Когато сродните души се слеят, идва единството и тогава
външните противоречия изчезват, тогава става сливане и с Бога. Или по-
точно казано, тези две сродни души не се сливат, но образуват една
система. Те не се обезличават. След това една двойка ще се слее с
друга двойка, после с трета и т.н., най-сетне ще се слеят всички души
и ще се образува Космичния човек. Така сродните души като се сливат по
две и повече, ще станат едно цяло. Без да се обезличават ще работят
заедно, ще образуват мощна сила. Всички двойки, обединени заедно, ще
образуват една Вселена, едно цяло.

Двата полюса на една двойка не могат да се приближат съвсем. Те имат
известно отношение помежду си, като двата полюса на Земята. В бъдеще,
когато се съединят две сродни души, те няма да се родят в едно и също
тяло на Земята, но в отделни тела, обаче ще имат едно общо тяло, което
ще ги обединява. И тогава те със своите отделни тела ще функционират
като полюси в това по-голямо тяло. Тялото, което ще ги обедини, ще
бъде по-фино, по-тънко и невидимо ще обгръща със своите сили тези две
тела. Тези неща не се казват на всички. Те са само за посветени. Те се
говорят само на най-напредналите ученици.


Сродната душа е ядка. Всички души съставляват общия организъм. Като
обича човек другите хора, с това ще може повече да обича сродната
душа.


Сродната душа е прозорец, през който виждаме всички души и красотата
им, затова при Любовта към сродната душа обичаме всички. Човек, като
обича всички хора, прави връзка със своята сродна душа. Срещнеш ли се
със сродната си душа, противоречия няма за тебе, обичаш всички. Когато
Любовта е безкористна, проявите са идейни, възвишени.


Ако идеята в човека не се мени, ако и любовта му не се мени, това
показва, че сме при същински сродни души. Щом дойдем до сродните души,
това вече спада към Божествения порядък. За да може да се прояви
човек, трябват два центъра, това са именно сродните души.


Може двете сродни души да са на еднаква степен на развитие, а може
едната да е по-развита от другата. Когато две сродни души се срещнат
на Земята, то ако има благоприятни условия и двете остават да работят
заедно. А някой път след известно престояване тук, едната душа отива
горе и тази, която е долу, работи под впечатлението на последната,
когато е била на Земята. През сродната душа всичко минава. Ако е в
Невидимия свят, тя е ръката, през която идват нещата към теб. Тя е
вдъхновителката. Всичко, което идва от Бога, минава през нея към нас и
през нас към нея. Като получи човек това, което иде от сродната душа,
тогава той ще обича всички.

Сродните души представляват Божествената страна на Живота. Без любов
към сродната душа никаква Любов към другите не може да се прояви.
Любовта към другите е поляризиране на любовта към сродната душа.


Представете си, че има една градина, създадена от теб. Този, който
сади и приготовлява градината, е сродната ти душа.


Кога се сливат сродните души? В края на краищата, когато завършат
своята еволюция, те се сливат и заедно работят.


Трябва да дадеш място на сродната душа да се прояви чрез тебе. Отвори
сърцето си към нея. Всичко най-идеално, което можеш да си представиш,
ще си мислиш, че сродната ти душа. Всички сродни души живеят в закона
на Любовта. Всички сродни души съставляват едно цяло. Това тяло е
Христос. В сродната душа ще чувстваш присъствието на Бога и Христа.


Двете сродни души са колективност. Едната сродна душа е сбор от всички
същества, които са те обичали, а другата - сбор от всички души, които
са обичали онези души, които образуват колективизацията на другата
сродна душа. Значи двете сродни души са сборност на души, обичани и
обичащи.


Двете сродни души вървят успоредно и са свързани с Висши същества,
които са в този път. Успоредните линии са пътища на Разумни същества.
Те не влизат в стълкновение, не се пресичат. Две души, които се
обичат, като се стремят към Бога, пътищата им са успоредни, има
хармония между тях.


Когато две сродни души се срещнат на Земята, ако не са готови, ще
забравят всичко, ще забравят да изпълняват своите длъжности, ще се
захласнат. И затова се дава само 12 пъти да се срещнат при
благоприятни условия. Тогава те проявяват гениалност.

Душата - Половинка


Всяко човешко същество има душа - половинка. Когато човек изскочил
като искра, като жив пламък от гърдите на твореца, той бил две в едно
и тези две части се допълвали една друга перфектно, всяка една била
половинката на другата. По-късно тези две части се разделили, поели в
различни посоки и еволюирали разделени. Ако в даден момент от тяхната
еволюция те стигнат до там, че да се разпознаят отново, това е, защото
всеки от тях в дълбините на съществото си носи образа на другия, всеки
е сложил печата си в другия. Така, всеки човек носи в себе си образа
на душата си половинка. Образът може да е зацапан, но е там. По тази
причина всеки, който се въплъщава на земята носи в себе си смътната
надежда, че ще срещне някъде душа, която ще бъде всичко, от което се
нуждае и че с тази душа ще намери перфектна хармония и неописуемо
сливане.

Всички вие знаете това. Всеки един от вас очаква един ден да срещне
възлюбената душа, чието лице вече познава. Но вие носите този образ
толкова дълбоко заровен вътре във вас, че не можете да го видите много
ясно. Понякога вие виждате някого на улицата и възкликвате: "Ето това
е, ето това е!", тъй като неочаквано образа във вас е реагирал на
лицето, което току що сте видели. Тогава на мига целият ви живот се
променя и вие правите всичко, за да намерите човека. Когато го
намерите и говорите с него, всичко става прекрасно, вие можете да
чувствате циркулацията на живота във вас, способни сте да прогресирате
във всяка област. Но впоследствие, след известен период на интимност
вие откривате, че не това е човека, когото сте търсили. Тогава се
разочаровате и подновявате търсенето. След време отново срещате някой
и за втори път си мислите, че сте намерили вашата душа половинка.
Същата радост, същото вдъхновение се надига във вас и за пореден път
се влюбвате. Но същата история се повтаря и вие разбирате, че не това
е съществото, което сте търсили.

"Но щом е така", казвате вие, "той просто не е бил моята душа -
половинка!" И да, и не. Това е била другата част от вашето същество,
идваща от друг свят, за да ви посети чрез лика на друг човек.
Обикновено се въплъщава само едната част, а другата чака реда си.
Какво се е случило, когато сме мислили, че сме срещнали душата си
половинка? Тя е мислила за нас от другия свят, желала ни е щастие и
всичко най-добро и благодарение на мистериозната връзка, която
съществува между нас, сме почувствали, че се устремяваме към по-висшия
живот, към красотата. По този начин половинката ни прониква в другото
същество и за известно време се проявява чрез него. Ето защо,
например, жената неочаквано се влюбва в някой мъж, мислейки си, че е
намерила Любовта в него. Причината е, че нейната душа - половинка е
влязла в този човек, дошла е на земята за кратко време и изпраща чрез
него любовни съобщения, без той дори да знае какво става в него. Но
обикновено жената или мъжът, тъй като тези неща се отнасят и за двата
пола, се нуждаят да изразят Любовта си физически, което автоматично
означава, че душата - половинка си отива с дълбоко съжаление. Още щом
мъжът се възползва от грешката на жената да го приеме за нейната душа
- половинка, тя малко по малко осъзнава, че мъжът е лъжец, крадец и че
нейният истински възлюбен си е отишъл. Може би той ще се върне чрез
друг мъж ...

Тези нещастни опитности ще се повтарят, докато мъжът и жената не
осъзнаят свещената страна на Любовта. В този момент двете половини
действително ще се намерят отново, ще се обичат, ще се обгърнат в
светлина, ще плуват в щастие, без да имат желанието да отидат по-далеч
от фините и деликатни контакти, защото ще знаят, че това ще скъса
връзките, които ги обединяват с изначалната светлина. Колко сърца му
трябва на човек да разбие, колко грешки да направи, преди да достигне
това състояние на съществуване? Вместо това той казва: " Аз изядох и
изпих, което ми се полага, преситих се, но още съм мизерен, никога не
съм бил с някой, който да ми донесе истинско щастие!" Да опиташ всички
жени на света и да не намериш истинско просветление, е криминално. Но
хората са свикнали да се задоволяват с мимолетни искрици.


Душата - половинка прави човека цялостен, така както никой друг на
света не може да го направи. Така всички същества, които сте срещали
през многобройните си въплъщения, всички съпрузи и съпруги, които сте
имали, всички любовници и партньори, са ви напуснали, защото те не са
били за вас. Вие сте прекарали известно време заедно, като съд с
неподходящ похлупак. Докато двете души, които Бог е създал заедно, са
направени изцяло един за друг и нищо не може да ги раздели, раздялата
не ги плаши. Когато в брачната двойка има страх, че някой може да му
открадне партньора (и това по никакъв начин не може да бъде спряно),
това е, защото той всъщност не е истинският любим, не е душата -
половинка. Жената обича мъжа, но той я напуска заради друга. Мъжа
обича жената, но тя го напуска ... но душите - половинки, напротив, се
разпознават един друг с абсолютна увереност и никога няма да се
изоставят.

Човек среща душата си половинка дванадесет пъти през земните си
въплъщения, но обикновено това става близо до смъртта, тъй като
условията на нашето съществуване не позволяват реализирането на такава
перфектна, абсолютна Любов. Пиесата на Шекспир "Ромео и Жулиета" се
занимава с този сюжет, срещата на душите- половинки.

Ще дойде ден, когато тези обединени души ще раждат деца по различен от
сегашния начин. Те ще бъдат обгърнати в светлина, ще обменят тази
светлина един с друг и от така образуваната атмосфера ще се родят
силови потоци, които ще ги заобиколят. Тогава това, което мъжът
предаде на съпругата си ще бъде абсорбирано от нея в най-голяма
чистота и тази чистота ще привлече присъствието на трето същество,
тяхното бъдещо дете. Естествено, това дете ще има идеален афинитет с
неговите майка и баща. В момента, в който се появи Духа на тяхното
бъдещо дете, майката ще получи в слънчевия си сплит флуид, който ще
обгърне детето и няколко минути по-късно детето ще се появи пред
родителите си, на вид точно като тях.

Разбира се, засега хората не са в състояние да създават деца по този
начин, но нещо подобно се случва на спиритичните сеанси. Ясновидец
може да види, че докато медиумът е в транс, той отделя от слънчевия си
плексус флуид, енергия, подобна на светъл облак, който дава възможност
за кратко време на призрака да се прояви и дори да бъде фотографиран.
Призракът, въплътен по този начин, не може да бъде видим много дълго,
тъй като медиумът бързо реабсорбира флуидната материя, която е
отделил. Но за в бъдеще, когато хората създават деца по този начин,
тази материя няма да бъде вземана назаем, а ще бъде давана като
подарък, завинаги. Очевидно е, че за да бъде това възможно един ден,
хората трябва да работят, за да постигнат абсолютна чистота. Начина,
по който ние сега създаваме деца, е животински. Защо зачатието се
прави на тъмно, със загасени лампи, на скрито? Защото хората чувстват
смътно, че не това е начина, определен за синовете на Бога. Господ не
е нито толкова жесток, нито толкова скъперник, че да не даде на хората
някакъв друг метод, но те са загубили тайната, потънали са твърде
много в материята.Активен
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #133 -: (Неделя) 01 Октомври 2017, 06:45 »

Като ученици, вие трябва да изучавате мислите си, да знаете, всяка мисъл в коя област на мозъка се заражда. Ако в ума ви се роди мисъл за изучаване на някой предмет, отпред на челото ще усетите известно напрежение; ако се прояви вярата ви, ще усетите напрежение в горната част на главата си; ако пък се засегне чувството на справедливост или съвестта, ще усетите напрежение горе, отстрани на главата; ако се разгневите, ще усетите напрежение в областта зад ушите. Това показва, че всяко чувство, всяка умствена способност заема точно определено място в човешката глава: отгоре, отстрана, отзад или отпред. Това е наука, която в бъдеще ще познават всички. Как може да се въздейства срещу гнева? Ако някое дете се е разгневило, пипнете върха на носа му. Състоянието му веднага ще се смени. Достатъчно е най-малкото докосване до върха на носа, за да стане смяна на енергиите. Енергиите, които текат през върха на носа, са свързани с енергиите около ушите. Ето защо, като дадете на детето да яде, гневът му изчезва. Като се разгневиш, започни да ядеш, да трансформираш енергиите на гнева. Добре е да ядеш, преди да се е проявил гнева, преди да е отровил кръвта. Като разбереш, че някой човек е готов да те обиди, вземи си няколко ореха или бадеми, докато още не си се разгневил. Задната част на мозъка е свързана с известен род чувствания, които нямат нищо общо с мисълта. За да не се поддаде на тези чувства, човек трябва да прекара мисълта си от задната част на мозъка към предната част. Само така тези чувства могат да се трансформират и да станат безвредни за човека.

И тъй, обиди ли ви някой, започнете да мислите, за да намерите начин, да въздействате на онзи, който ви е обидил. Това значи, да превърне човек минуса в плюс. Човек не може да въздейства на своя ближен, ако първо не е сменил своите енергии. Не може ли да въздейства на себе си, той ще възприеме състоянието на другия, и двамата ще станат положителни. Когато се срещнат двама души, еднакво силни, между тях ще се яви борба, в която единият ще победи, а другият ще бъде победен.

Най-опасното място в човешката глава е мястото на личните чувства. Те се намират в задната част на главата. За да се справи с личните си чувства, човек трябва да отправи енергията им към горната част на главата, дето се намира центъра на милосърдието. Тук близо се намират два други центрове – на вярата и на надеждата, дето се сменят нисшите енергии с висши. Засега слънцето на човешкия живот се намира в главата, дето работи съзнанието. Дробовете нямат такова съзнание, както мозъкът. Лицето пък представя посоката, към която човек се движи. В която посока е обърнато лицето, към нея се отправят енергиите на човешкото тяло.

Като изучавате животните, виждате животинската линия, върху която разумната слънчева енергия е работила хиляди години, докато я изправи и създаде човека. Днес слънчевата енергия действа върху човешкото чело. Като разбират силата и значението на слънчевата енергия, мнозина наблюдават слънцето, отправят погледа си към него. Не е нужно това. Като гледа слънцето, човек трябва мислено да отправя енергиите от задната част на мозъка си към предната част. Днес малко хора могат да концентрират мисълта си и да отправят нисшите енергии на мозъка към висшите, но има и такива хора. И останалите ще постигнат това, но след хиляди години. Който не може да концентрира мисълта си, колкото да гледа слънцето, почти нищо няма да постигне.

Човек трябва да изучава закона за пренасяне на енергиите от задната част на мозъка в предната част. Остане ли тази енергия в задната част на мозъка дълго време, тя ще заличи всичкото знание, което човек е придобил и постоянно придобива. За да не изпаднете в това положение, работете върху себе си, сами да си помогнете. Иначе, ще дойде ден, когато всичко ще отречете и ще се спънете. Главата на човека отзад трябва да бъде правилно развита. Това значи нормално развит човек. Ако главата му отзад е плоска, този човек е скитник в живота. За такъв човек турците употребяват поговорката: „Камък, който се търкаля, темел не хваща.“ По линиите на ръката съдите за умственото и здравословно състояние на човека. Например, линията на живота показва, дали човек е здрав, или не. Сатурновата линия е свързана с гръбнака. Тя показва състоянието на гръбначния стълб. Линиите на ума и на живота са в тясна връзка помежду си. Ако линията на ума е по-дълга от линията на живота, човек мисли за много работи, безпокои се, поради което жизнените му енергии са по-малко. Ако през една жица минава силна енергия, жицата изгаря лесно. За трансформиране на излишната енергия помагат моралните чувства. Те са добри трансформатори на излишната умствена енергия Обаче, умът сам нищо не може да направи. Той трябва да се съедини със сърцето. Само така енергиите се трансформират правилно.

Задачата на човека е да регулира правилно мозъчните си енергии, за да се ползва от благата на природата. Всяко действие трябва да бъде съзнателно, да се ръководи от мисълта. Например, от значение е, как ходи човек. Ако се тресе, като ходи, той нарушава правилния ход на мисълта. С движението ту на единия, ту на другия крак напред, човек отправя енергиите от задната част на мозъка към предната част и така си въздейства. Когато сте разтревожени за нещо, движете се. Достатъчно е да извървите един-два километра път, за да се успокоите. Като знаете всичко това, стремете се към такива опити, с които да си помагате при всички мъчнотии и неприятности.

— Само светлият път на мъдростта води към истината.

— В истината е скрит животът.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен meander
Hero Member
*****
Публикации: 1798
Пол: Мъж
"Муха влиза само в отворена уста"

« Отговор #134 -: (Неделя) 01 Октомври 2017, 06:55 »

 Grin
Дора ако обичаш припкай със  дънов  при изворчани.Тука най много да отнесеш бая псувни.Там за деянието ши та гушкат.
Или там пишеш за друго а тука мъкнеш дънов.Не е честно.Но псувните са за тебе.
 Cool
Активен

Ако кажеш истината, не ти се налага да лъжеш.
Ако не знаеш какво да правиш, ела на себе си.

     „Ползата от книгата за този, който няма собствен ум,
       е като ползата от огледало за слепия.”
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални