Страници: [1] 2 3 ... 10   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Беседи на Петър Дънов (Учителя Беинса Дуно)  (Прочетена 2820 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен admin
Administrator
*****
Публикации: 537

« -: (Петък) 28 Април 2017, 02:01 »

Пълен списък на беседите в една страница

Беседи в хронологичен ред 1895 -1944

Аудио беседи - Слушане

Аудио беседи - Списък


Сайтове с материали:
    www.triangle.bg
    www.petardanov.com
    www.beinsadouno.com/wiki/
    www.janua-98.com/книги/учителят
    www.beinsadouno.com
Активен
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #1 -: (Петък) 28 Април 2017, 06:00 »

Може по-точно да се напише- беседи с Петър Дънов, защото това са разговори. Ако няма различни варианти, мнения,въпроси, не може да се търси Истина.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #2 -: (Петък) 28 Април 2017, 11:23 »

Някои казват: Науката това доказвала, онова доказвала. Действително, науката е доказала много неща. Но някога тази наука, която доказва нещата, се загубва, няма я. Днес наука в пълния смисъл на думата няма, това е временна наука, на временния живот.
 С умирането на Адам онази наука, която Бог повери на първия човек, изчезна. Жалко е, че Адам умря и занесе науката със себе си; и остави Матусал, син Енохов, живял 969 години подир него, но и той замина, и занесоха науката, и никаква наука няма. Ние виждаме, нашата наука е до 120 години. Една наука, която се простира до 120 години, какво може да знае? Една наука, която не знае какво има на Слънцето, една наука, която не знае какво има на месечината, една наука, която не знае какво има на планетите, която не знае какво има на звездите, която не знае какво има в празното пространство, която не знае какво има долу в центъра на Земята, която не знае какво има в самия човек, не знае как е направен неговият мозък, какви жлези има, как се изявяват те - каква наука е тя? При това като гледаш тези големите, учените хора, големите деца, научно разправят, доказват нещо и след няколко години го отричат, доказват друго. Вие отивате при тях с букварите си да ви разправят за последните научни данни, те си дават вид на професори, а и вие си давате вид на професори.

Хубаво е това. Аз говоря оптимистично. Мен ми е много приятно да срещна един професор, и казвам: ето едно учено дете, което отива с буквара в училище, на добър път, много се радвам. Този професор мисли, че знае нещо. Не е лошо да мисли така, защото да мисли, че не знае, е още по-лошо. Нека мисли, че знае, хубаво е. Хубаво е да мислим каквото искаме, но когато дойдем до онзи, действителния живот, ние трябва да имаме едно знание, не да се пустослови. Например, лесно е да кажем: каквото Господ казал. Тази дума има съвсем друго значение. Господ какво ти е казал? Отвън каквото е казал Господ. Че отвън и вятърът говори, и слънцето говори. Всичко отвън говори, как ще познаеш гласа Божий? Казвате: Господ говори отвътре. Че отвътре говорят и безумните, и глупавите хора. Казва псалмопевецът, че разумният говори отвътре, от сърцето си. Отвред се говори. Как ще познаете гласа Божий? Наука се изисква за това. Вижте някой музикант като вземе камертона, зависи как ще схване тона: един схваща абсолютно точно тона, но друг музикант схваща с 10 вибрации по-ниско, трети схваща с 30 вибрации по-ниско. Тонът не е верен. И целият хор не върви, има един дисонанс. Басът криво пее, алтът криво пее. Сопранът криво пее, и тенорът също. Като пеят криво всички, всичките пеят да се заглушат. Колкото повече кряскат, толкова повече се объркват. Капелмайсторът трябва веднага да ги спре. Като сбъркат, пак да ги спре. Една пауза ще направи, нищо повече. Но понеже имаме честолюбие, мислим какво ще каже публиката. Че публиката е по-невежа от капелмайстора. В дадения случай диригентът е най-важното. Той ще се влияе от публиката! Какво разбира публиката? Тя може да каже дали е правилно или не е правилно нещо, но диригентът има главната дума.

Дойде Христос и донесе една наука, велика наука. Жалко, че го убиха преди време и Той занесе науката със себе си. Той внесе нещо ново в света. Но и християнството, което сега се проповядва, не казва ония принципи на Христа. Христос казва: „Много работи има да ви кажа, но сега тези работи не можете да ги носите, не сте готови." И въпреки това Христос много нещо изнесе пред учениците си. Ако беше останал 70-100-200 години, щеше - да бъде още по-добре. Но древните тълкуватели казват: „Било определено да умре Той." – Беше определено да умре по Божествен начин, не по такъв, по римски начин да Го разпнат. „Ама Той умря." – Умря, но аз казвам, че не умря Христос както трябва. Като умря по този начин, Той занесе знанието със себе си. Сега, останаха всичките учени и цяла каша забъркаха в тези 2000 години. Всички казват: ние знаем. И се проповядва за онзи свят. Ако ги питаш кой къде отива, все за оня свят отиват, но засега няма нито едно писмо от оня свят. Какво представлява онзи свят? Хората не знаят какво представлява, защото тази станция за тяхното радио е затворена. Има хора, които слушат новини от Лондон, имат радио, и се разговарят - от Париж се разговарят, от,Ню Йорк, от Чикаго, от Вашингтон. Онези, които говорят за онзи свят, какво доказателство имат? Казвате, че преди 2 000 години някой дошъл. Преди 2 000 години дошла една комета. Ако е така и сега би трябвало да се яви. Ще бъде смешно една комета да се яви веднъж и после да я няма. Учените хора нямат понятие и досега какво нещо е кометата. Кометата, това е новородено слънце, което се явява, и като се роди, кряска, вика, обикаля навсякъде да я видят и най-после се настани в някоя система. Образува един свят около себе си, може да стане и слънчева система.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #3 -: (Сряда) 03 Май 2017, 07:50 »

Тук качвам Еволюция на съзнанието,Книга на живите и Еволюция.

http://www.bialobratstvo.info/%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%E2%80%93-%D0%BA-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D1%82-2/%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #4 -: (Петък) 05 Май 2017, 07:03 »

Това е хубаво да се види.

https://www.vbox7.com/play:ea323def
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен paci1
Hero Member
*****
Публикации: 733
Пол: Мъж

« Отговор #5 -: (Петък) 05 Май 2017, 07:36 »

Дорче, дай да поразнищим "учителят" Мангуров. Дънов не ми е интересен. Антика.
На Мангурата сека лекция му гледам, ама нищо не вдявам от тая пущина, антропософията.
В час ли си с тематиката?
Един вид дай да пообърнем малко палачинката, че понамириса на попрегоряла теософия.
Виж, антропоСофията е друга бира, така да се каже. Дълбока вода.Проявявам определен интерес.
Ти си! Wink
Активен
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #6 -: (Петък) 05 Май 2017, 07:44 »

Първо, че говорят еднакви неща Дънов и Щайнер:

"След Първата световна война много българи заминаха да следват в Австрия и Германия. Те се завърнаха в България, освен със своите дипломи за образование, освен със своя немски език, но и с много книги на Рудолф Щайнер. Превеждаха ни, цитираха ги и искаха да покажат колко много са учени и много знаят, понеже владеят немски език и четат в оригинал Рудолф Щайнер. Обикновен човек в София и на „Изгрева“ не можеше да чете неговите книги. А и онези, които ги четяха, едва ли нещо разбираха. На „Изгрева“ имаше хора сред нашите интелигентни братя и сестри, които мило и драго даваха за книгите му. Обикновено казваха така: „Ето тук Рудолф Щайнер казва това, което го е казал и Учителят.“ Излизаше, че първо нещата се казват от Рудолф Щайнер, а Учителят ги взима, мели ги и казва на български разни предъвкани неща. Да се чудиш и да се маеш! Това нещо продължи и след заминаването на Учителя."

http://www.beinsadouno.com/board/forums/topic/10802-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%B8-%D1%89%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D1%80/

Останалите разлики са разбираеми.
Щайнер изнася учението на Бялото братство - той говори за Бялото братство и Шестата раса, която ще започне от европейския Изток, но не акцентира върху това. Дуно пък акцентира върху това, а само загатва за мисията на германците. Причината е ясна: защото Дънов работи в Източна Европа и мисията му изисква съответната подготовка на хората в "мястото на събитието".
Различна терминология за едни и същи неща. Щайнер разделя главните духове на мрака на Ариман, Сорат, Луцифер, Азур и т.н. Дънов предпочита общия богословски термин Сатана.
Щайнер изнася детайли за Черната ложа и Духовете на мрака. Дънов е по-резервиран и само очертава същността на нещата. В една от беседите си Петър Дънов дори съветва хората да не се интересуват от делата на Черната ложа, което ме озадачава. Или тогава е говорил Петър Дънов, а не Беинса Дуно, или е имал предвид да не любопитстваме за конкретни дела. Защото като цяло Учителя също проповядва, че трябва да се научим да разпознаваме низходящите и възходящите течения в живота.
Паневритмията на Дънов, макар да има сходни елементи с Евритмията на Щайнер, има своите типично български мотиви, което е напълно нормално и очаквано.

Продължавам...
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #7 -: (Петък) 05 Май 2017, 07:49 »

Аз лично смятам, че човек рано или късно стига до "злото",за да го разучи и да може да се пази. Но мисля , че по-добрия начин е този на Дънов. Да го ограничим, и да сме съсредоточени върху доброто. Трансформация, а не ликвидиране.

А иначе ако искаш да намериш лошите страни в някой, винаги ще стане, добрите също.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #8 -: (Петък) 05 Май 2017, 07:52 »

Има обаче и още една разлика и тя е, че Учителят дава практически правила за живота, обяснява духовното значение на много неща(примерно плодовете - кой какво внася в човека), как човек може да се отърве от болежки, как да си повдигне настроението и т.н.
До колкото знам, слушали са сказките му хора най-различни и съответно затова и на места говори по-простичко, а другаде трудно разбираемо - говорил е за всеки различно според знанията му (духовни) или способността да схваща.
Относно избягването да се говори за Черната ложа - това е много важно! Това е като да дадеш огнестерлно оръжие в ръцете не дете. Даже мисля, че по-точно би било в ръцете на умопомрачен! Ако човек не е изградил достатъчно сили в себе си, да се занимава с такава тематика, то може да доведе само лоши последици и това се корени в самата същност на злото... то търси слабата страна на човека, лесното, удобното, възползва се от слабостите за да си пробие път, мами човека. Ако не си тренирал ще излезеш ли на арената като тореадор срещу бика или изобщо как ще се изправиш срещу нещо по-силно от теб, което ще те погълне? Затова на човека е нужно първо да укрепи себе си, вътрешния си живот, за да може той да погълне злото, а не то него.
В тоя смисъл, донякъде ми се струва, че Антропософията и Учението на Бялото Братство се припокриват в някаква степен, всяка за областта си, но Антропософията е може би и продължение на Учението, навлизане в детайли и изяснения относно духовния живот, така че той вече осъзнато да се свърже с материалния.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #9 -: (Петък) 05 Май 2017, 07:57 »

Ако някой реши да започне да чете Петър Дънов, препоръчвам "Малка книга за здравето".
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен paci1
Hero Member
*****
Публикации: 733
Пол: Мъж

« Отговор #10 -: (Петък) 05 Май 2017, 07:58 »

Мангуров има цели лекции, посветени на злото. Твърди, че са откровения свише.
Вярваш ли му, щото е доста убедителен?
Активен
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #11 -: (Петък) 05 Май 2017, 08:06 »

Нали ти казвам, че не се съсредоточавам в тази тематика, не искам да коментирам. Ако някой се е интересувал да каже. Знам ли, това е неговата висша истина и може и да учи на полезни неща.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #12 -: (Петък) 05 Май 2017, 08:07 »

Аз пък си мисля, че е обратното.
Не Дънов е заимствал от блаватска и Щайнер, а те от него. Така както богомилите са преди катарите и розенкройцерите - наследници на катарите. Естествено е трудно да се докаже, че ученици са те, а не Дънов.

Колкото до трансформиране на лощата енергия...ние имаме поговорка : Всяко зло за добро. Тъй че злото не е зло, а просто все още неродено добро.
Активен

Живота е свещен.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #13 -: (Петък) 05 Май 2017, 08:09 »

Не виждам смисъл да ги сравняваме по този начин-съревнование. Всеки е еднакво ценен.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #14 -: (Четвъртък) 11 Май 2017, 21:34 »

"Та казвам: някои от вас сега, седят на кръстопът и мислят, кое учение в света е право. Учението, което дава разширение на твоята душа, разширение на твоя ум и разширение на твоето сърце, то е Божественото учение. Учението, което внася всеки ден, този Божествен нектар на живота; учението, което внася в тебе този импулс - да преодоляваш всички мъчнотии и да растеш, то е Божественото учение. Учението, при което не остаряваш, не губиш смисъла на живота, но всеки ден се подмладяваш, разбогатяваш и растеш, това е Божественото учение."

Учителят Петър Дънов
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Страници: [1] 2 3 ... 10   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални