Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Раждането, отглеждането и възпитанието на децата  (Прочетена 431 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« -: (Неделя) 26 Февруари 2017, 14:35 »

Не на раждането по гръб!

Когато мислите за раждаща жена, най-вероятно си я представяте легнала или полуседнала на гинекологичния стол с крака в стремената. Така се ражда в родилните домове в България, такъв е и образът, наложен от медиите и от разказите на вече раждали жени. Защо? Логично е да си помислим: „Защото това е най-добрата позиция за раждане”. Истината обаче е друга, шокиращо различна – раждането по гръб или полуседнала с крака на магарето е възможно най-лошата позиция за раждане. Е, може би с малки изключения – например раждане, при което жената е увиснала на краката си с главата надолу .

Сравнението е направено от Roberto Caldeyro-Barcia – президент на Международната федерация на акушерите и гинеколозите (FIGO) в периода 1976-79г., един от основателите на Световната асоциация по перинатална медицина, номиниран три пъти за Нобелова награда. И наистина, когато една жена е принудена да ражда по гръб, нейните напъни действат срещу гравитацията. Вместо да избутва бебето през родилния канал, ползвайки земното притегляне за свой помощник, тя прави точно обратното. Получава се нещо подобно на това да се опитаме да запалим кола, паркирана на наклонена улица, бутайки я нагоре по хълма, вместо надолу.

Защо тогава раждаме по гръб?
Добър въпрос! Сигурно ще прозвучи банално, но истината е, че това е позата, която е най-удобна за медицинския персонал, обгрижващ родилката. В тази поза за доктора или акушерката е най-лесно да дезинфекцира, да преглежда, да направи епизиотомия, да приложи вакуум или форцепс, когато се налага. С това се изчерпват ползите на раждането в легнала или полуседнала позиция (кое от изброеното изобщо може да се счита за полза, нека всеки прецени за себе си). Сега да поговорим за недостатъците на тази масово наложила се практика.

Защо раждането по гръб или на магарето е възможно най-лошата поза?
-          При раждане по гръб или на магарето жената напъва срещу гравитацията, което прави напъните по-неефективни, по-трудни и удължава фазата на изгонването с всички произтичащи от това последствия и рискове за бебето.

-          Лежането по гръб притиска главен кръвоносен съд (vena cava), което е лошо както за майката, така и за бебето, защото намалява притока на кръв, съответно на кислород. Като пряко следствие може да възникне вътреутробно страдание на плода. Още в петия месец бъдещите майки биват съветвани да лежат и да спят на една страна, а не по гръб (някои сами забелязват, че им става лошо, когато легнат по гръб). В същото време от тях се изисква да заемат именно такава поза в момент, в който добрата циркулация на кръвта е от изключително важно значение.

-          Легналата / полуседналата поза намалява диаметъра на таза, понякога с цели 2-3 сантиметра. В това положение опашната кост поема част от теглото на тялото и освен че не може да участва свободно в разширяването на таза, се превръща в още една пречка по пътя на бебето. Това има директно влияние върху продължителността на раждането, а в някои случаи може да се окаже решаващо за неговия изход. В същото време други позиции позволяват на таза да се разшири до 30%.

-          Легналата / полуседналата поза е неудобна – това не е позата, която повечето жени биха избрали интуитивно, ако имаха право на избор. В тази поза се чувстваме нестабилни и незащитени – не сме стъпили на „твърда земя”, в много случаи нямаме опора нито на краката, нито на ръцете (някои родилни домове предоставят възможност да се хванем за специално пригодени за целта дръжки, докато напъваме).

-          Легнала и полуседнала на „магарето”, родилката се чувства уязвима и в психологически аспект – най-интимните и части са изложени на показ пред всички присъстващи. За някои това може би е дребен детайл, дори глезотия, в действителност обаче може да се окаже от огромно значение за по-притеснителните жени или за тези, които са преживели насилие.

 

Какви са алтернативите?
Има 5 основни типа позиции, които жената може да заема по време на раждането (това важи както за ранните етапи на родилния процес, така и при изгонването) – всяка от тях има своите предимства и недостатъци, подходяща е в определени ситуации, а в други може да се окаже не най-благоприятната. Позициите могат също така да се сменят и/или редуват според протичането на родилния процес. В много случаи, ако й бъде предоставена възможност, жената интуитивно заема най-подходящата позиция в конкретния момент от раждането. Когато е изморена или несигурна, може да бъде посъветвана и подпомогната от обгрижващите я лица.

  1) Клекнала / патешко ходене
Тези позиции спомагат за максималното отваряне на таза, което позволява на бебето да заеме най-оптималната позиция по време на раждането. Могат да се изпълняват с помощта на  придружител или пригодено за целта приспособление. Според някои проучвания заемането на такава позиция може да увеличи диаметъра на таза до 30%, което ги прави изключително подходящи при съмнения за тесен таз.

  2) Седящи позиции
Тези позиции комбинират ползата от използването на силата на гравитацията с възможността за релаксация. За целта родилката може да седне върху голяма топка, тоалетната чиния, друго подходящо приспособление, или дори на леглото, почивайки си, докато гравитацията продължава да движи родилния процес.

  3) Странично легнали позиции
Странично легналите позиции са удобни за почивка при продължително раждане, за релаксация на цялото тяло и за минимизиране на допълнителното мускулно усилие. Подходящи са също така, когато е необходимо или желателно да се забави процеса на раждането.

  4) На „четири крака”
Тези позиции са подходящи, когато се усещат болки в гърба по време на контракциите и за правилно позициониране на постериорно бебе. Също така са приложими при раждане на едро бебе.

  5) Вертикални / стоящи позиции
При тези позиции се използва максимално силата на гравитацията. Те подпомагат изгонването на бебето, като в същото време не позволяват концентрирането на напрежението само в една област. Особено приложими са при необходимост от ускоряване на родилния процес поради възникнало забавяне или по други причини.

Източник: http://www.estestveno.com/pozi
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #1 -: (Неделя) 26 Февруари 2017, 15:29 »

Добро дело са подхванали на този сайт според мен.
А на някои доктори и акушерки добрите идеи трябва да им се вкарват в главите чрез внимателно налагане с форцепс по кратуните,примерно.

Това е позиция за раждане от древния Египет.Източник:

http://wellroundedmama.blogspot.bg/2015/03/historical-and-traditional-birthing.html

"Women should be able to choose their position for labor and birth freely and without restriction..."

"In future posts, we will discuss institutional and cultural barriers to using alternative birthing positions, research around use of these positions, and ways to bring more of this positioning into the hospital."


"Жените трябва да имат възможност да избират своята позиция за ... и раждане свободно и без ограничения..."

"В бъдещи постове ще дискутираме институционалните и култур(ал)ни бариери пред използването на алтернативни позиции за раждане,изследване относно употр*бата на тези позиции и начини за въвеждане на повече от тях в болничната практика."

Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен carlus
Newbie
*
Публикации: 3

« Отговор #2 -: (Неделя) 26 Февруари 2017, 19:28 »

Статията е хубава  Cool, една забележка само. Фреската не е от Египет а Индия. Wink
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #3 -: (Неделя) 26 Февруари 2017, 23:17 »

Е,подведох се от английския текст ,но наистина не ми изглеждат много египетски.
Фигурите ме подсещат на онези в Кхаджурахо...но там темата е дейността,предхождаща раждането,тъй да се каже.

Идеята е,че това не са някакви нови измислици,както може да изглеждат на някои недограмотни / или може би търсещи собственото си удобство/  доктори,а доста стари практики,които са доказали своята функционалност.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални