Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Инфразвук и ултразвук в древните и модерни технологии  (Прочетена 517 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« -: (Понеделник) 09 Януари 2017, 14:28 »

Инфразвук

http://www.eastcoastrip.org/did-you-know/infrasound

Инфразвук се наричат звуковите вибрации, които са на честота, твърде ниска, за да се улови от човешкото ухо, което има обхват от 20 Hz до 20 000 Hz (наречен чуваемия обхват). Нивата под 20 Hz се наричат инфрасонични (инфразвук), а тези над 20 000 Hz са ултрасонични.

Въпреки че можем да изпитаме дискомфорт от звук, който можем да чуем при сила около 80 децибела и нагоре, смята се, че излагането на нискочестотни звукови вибрации, които не можем да уловим, може би също имат значително въздействие върху хората. По сходен начин много хора откриват, че силния звуков бас от тонколоните на автомобила, е дразнещ, звуци на дори по-ниска честота могат да се намесят в нашите емоции и възприятия. ИЗвестно е, че военните са изследвали ефектите на инфразвука и дори са проверили възможната му употр*ба като оръжие.

Демонстрирано е, че излагането на инфразвук афектира получателите със симптоми, които включват страх, скръб, депресия, безпокойство, гадене, болки в гърдите и халюцинации. Инфразвукът може да накара различни предмети да се движат и някои хора вярват, че вътрешните органи на тялото също могат да се адресират по този начин. Предполага се, че сила над 80 децибела на честота между 0.5 до 10 Hz започва да влияе на вестибуларния апарат на вътрешното ухо, причинявайки дезориентация. Всеки силен звук може да отприщи реакции на тялото, увеличавайки дишането, сърцебиенето и кръвното налягане, но когато хората всъщност не могат да чуят звука, на чиято сила са изложени, те нямат обяснение за внезапното отприщтване на тези симптоми. Това после може да доведе до нова верига ефекти, причинени от евентуалната реакция на съзнанието към непознатото, както става дума по-долу.

Веднъж след като съзнанието получи информация, която счита за необичайна, то може да влезе в режим на "търсене", за да се опита да обясни какво преживява в момента, като извиква на помощ всички сетива - зрение, чуване, допир, обоняние, и тн... Колкото по-дълго продължава това търсене без да се появява отговор, толкова по-интензивно става търсенето. В екстремни случаи, тялото може да реагира в режим "инстинкт за оцеляване" - страхът поема контрола, пулсът се ускорява и тн... Това е естествената реакция на тялото към непознатото, подготвяща го за евентуалната "битка или бягство" от опасността. В такива моменти, понеже сетивата са толкова превъзбудени, и са толкова "настроени" да изпитат нещо, мозъкът може да започне погрешно да интерпретира онова, което долавя от сетивата. Много подобно седенето сам на тъмно, след гледане на хорър филм, само че в много по-силна степен.

 Всичко това е естествена реакция на мозъка и е много реално за онзи, който го преживява. Възможни тригери (или поотделно или в комбинация) са всички неща, които подсказват, че се случва нещо странно, включително силна EMF (електромагнитна радиация), инфразвук, ниско атмосферно налягане, излагане на въглероден моноксид, тъмнина, изолация и всеки стимул, който може да създаде сугестия, като гледане на страшен филм, ад се намираш на страшно място и др. Известно е, че океанските вълни понякога генерират инфразвук и се предполага, че именно това и причината за необяснимите случаи на кораби, изоставени от екипажите си, откривани да плуват свободно по марските течения, без никой на борда.

Като цяло се смята, че обхвата на инфразвука е между 0 - 20 Hz, с особено интересна зона между 17 и 19 Hz. Експерименти на НАСА разкриват, че човешкото око резонира на честота около 18 Hz, и излагането на такъв анфразвук може да предизвика реакция, водеща до халюцинации.

ИНфразвукът съществува съвсем естествено на някои места и евентуалните негови източници са бурите, земетресенията, водопадите, вулканите, океанските вълни и вятъра, когато влиза в контакт с определени постройки, например комини. Някои сгради или естествени обекти могат да имат черти, превръщащи ги в Хелмхолцови резонатори и да пораждат инфразвук с високи децибели. Демонстрирано е, че древните церемониални богр*бални светилища, като например могилата Мешоуи в Оркни (Maeshowe mound in Orkney) действат по този начин. Някои животни са чувствителни към тези ниски честотни вибрации и се държат така, сякаш "предвиждат" наближаващите бури и земетресения. Известно е, че слоновете използват инфразвук като начин за комуникация на дълги разстояния.

Възможно е някоя стая с отворена врата и прозорец да се държи като Хелмхолцов резонатор, подобно на това да духаш въздух през гърлото на бутилка. Субсоничния звук може да пътува на дълги разстояния, да преминава през стени и може да се усилва в тунелоподобни помещения. Стандартните звукови предпазители за уши не вършат работа срещу субсоничен звук, защото той често може да мине право през тях и може дори да се усили при това. Има доклади за връзка между предполагаемо обитавани от духове места и наличието на инфразвук, което е и причината изследователите на паранормалното да следят нивата на инфразвука винаги, когато е възможно.

Следния текст дава някаква представа за това как звуковите нива, включително инфразвука, се представят (обикновено в паскали, микропаскали или децибели), което може да помогне при интерпретирането на данните от следенето на инфразвука.

Има огромно вариране в звуковото налягане, започващо от минималното, което може да се чуе от човешкото ухо, 20 микропаскала, до прага на болката, 20 паскала. Заради тази огромна разлика се използва логаритмична скала, която представя нивото на звуковото налягане (SPL). Отправната точка обикновено е 20 микропаскала, тъй като е най-ниското ниво, което човешкото ухо може да чуе на честота 1000 Hz. Това се равнява на 0.2 милипаскала или 0.00002 паскала. Неизвестното ниво се сравнява спрямо границата от 20 микропаскала, на която се дава стойност 0 децибела и полученото ниво се изразява в децибели. Поради това, че човешкото ухо възприема силата на звука различно в зависимост от честотата му, нивата на звука може да се "претеглят", за да се напаснат към онова, което възприема човешкото ухо. "А-претеглените" нива се използват най-често, въпреки че "G-претеглените нива" повече отговарят на инфразвука.

За сравнение децибелите на някои чуваеми звуци е даден списъкът по-долу:

0-10 децибела - граница на човешкия слух.

10-20 децибела - нормалното дишане, шумолене на листа.

20-30 децибела - шепнене на разстояние 1.5 метра.

40-50 децибела - машина за кафе, библиотека, тих офис, тиха всекидневна.

50-60 децибела - съдомиялна, електрическа бръсначка, офис, дъжд, хладилник, машина за шиене.

60-70 децибела - климатик, алармен часовник, фонова музика, нормален разговор, телевизия.

70-80 децибела - кафемелачка, тоалетна чиния, магистрален трафик, сешоар, прахосмукачка.

80-90 децибела - блендер, тежък трафик, ръчен трион, косачка, звънящ телефон, свирка.

85 децибела - Долната граница, на която се препоръчва носенето на защита на ушите от шум.

90-100 децибела - електрическа бормашина, крещене в разговор, трактор, камион.

100-110 децибела - плачещо бебе, големи тонколони, фабрична обработка, мотоциклет, метро.

110-120 децибела - сирената на линейка, клаксон на кола, духачка за листа, уокмен на макс, моторен трион, крещене в ухото.

120-130 децибела - домашна уредба, рок концерт, бензинова резачка, пневматична бормашина, състезтелни коли, гръмотевица.

130-140 децибела - прагът на болката, сирена известяваща бомбардировка, излитане на реактивен самолет, пневматичен къртач.

150-160 децибела - Артилериен огън на 150 метра, спукване на балон, пистолет с капси.

160-170 децибела - фойерверки, голям револвер, ловна пушка.

170-180 децибела - двуцевка.

180-190 децибела - излитане на ракета, вулканично изригване.Вибрацията на звука променя налягането на средата, през която преминава - въздух, вода или живи клетки. Ако нивото на звука е много голямо, целият организъм може да завибрира. Например, налягането от артилерийния огън на няколко метра разстояние може да надвиши 200 децибела, което е достатъчно, за да причини разкъсване на кръвоносните съдове и може дори да е смъртоносно. Ниво 140 децибела е достатъчно, за да повреди нервите на вътрешното ухо, което може да доведе до непоправима глухота.

Звукът, който можем да чуем (20-20 000 Hz) добре ни предупреждава, но какво да кажем за звуковите честоти, които не можем да чуем? Такива високи нива на инфразвук могат с лекота да преминат през кожата и да накарат органите да вибрират, което може да доведе до симптоми, типични за излагане на силен инфразвук (виж по-горе). Тъй като не можем да чуем звука, причината за симптомите често може така и да не бъде открита - но тя може да бъде не по-малко силна и вредяща като всеки чуваем звук със сила 120 децибела.

Такъв звук, въпреки че не е чуваем, също подлежи на законите и принципите на силовите вълни и налягането и може да бъде усилен по естествен начин чрез резонанс и др... паранормалните калкулатори съдържат някои формули за различни изчисления относно звуковите вълни.Още за четене:

Инфразвукът и ефектите му върху човека

Акустичните оръжия

Инфразвукът и възможността да предизвиква пожари


Редица статии се намират на:

Акустична травма - Инфразвукови и сонични оръжия

Бел.прев: Никой от тези линкове вече не съществува.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални