Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Български митове, легенди, обичаи и предания  (Прочетена 927 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« -: (Петък) 11 Ноември 2016, 10:12 »

Днешният празник (11.11.2016) дава началото на т.нар. Вълчи празници

Те водят след себе си най-дългите нощи и са с различна периодичност (3, 5, 7, 9 или 10 дни) в зависимост от региона, в който се почитат.

В някои райони на страната Вълчите празници траят десет дни до 21 ноември ( Вълча Богородица).

Последният ден от цикъла е смятан за най-страшният от Вълчите празници, наречен от народа "Куцуклан".

Според легендата глутница вълци тръгнала да ловува и всеки звяр си хванал плячка. Само един от тях, понеже бил куц, не могъл да се нахрани. Облегнал се на едно дърво, зад което се криел човек. Хищникът го видял и го изял. За да умилостивят вълците, прадедите ни ги почитали на този ден.
Това ме подсеща и за други неща, които съм чел. Например, от майско-ацтекския пантеон. При ацтеките:


Тецкатлипока (Tezcatlipoca) е Пушечното/Димното Огледало

Той е богът на нощното небе, бог на паметта на прадедите, бог на времето и Господарят на Севера, олицетворението на промяната чрез сблъсък/конфликт.

Заедно със своята вечна противоположност Кетцалкоатъл (Quetzalcoatl, върховното майско божество, Пернатата Змия), той създал света. В този процес, Тецкатлипока загубил крака си, когато го използвал за примамка на Земното Чудовище Ципактли (Cipactli) * . Като един от боговете на Сътворението, той е познат и като Ипалнемоани (Ipalnemoani) - "Този, спрямо когото живеем".

Тецкатлипока има много превъплъщения. Като Тецкатлипока Яотъл (Tezcatlipoca Yaotl) -"Враг" - той е патронът на войните, като Тецкатлипока Телпохтли (Tezcatlipoca Telpochtli), той представлява вечната младост. Други негови имена са Некоцяотъл (Necocyaotl) - ("Враг и на двете страни"), Толок Нахуак (Tloque Nahuaque) - "Господар на Близкото и Далечното", и Йохуали Ехекатъл (Yohualli Ehecatl) - "Нощен вятър", Оме Акатъл **, и Илхуйкахуа Тлалтикпак (Ilhuicahua Tlalticpaque) - "Притежател на Небето и Земята".Кетцалкоатъл е наречен също и Бял Тецкатлипока, за да контрастира спрямо черния Тецкатлипока. Тецкатлипока обикновено е изобраняван черен, с жълта ивица, нарисувана през лицето му. Той често е изобразяван, като на мястото на десния му крак има Димно огледало, поставено на змия. (Името му при маите е различно, но те също го изобразяват като бога, на който единият крак представлява змия.)

Едно от неговите животни-тотеми е Ягуарът (еквивалентът на Вълка в Южно-Американските джунгли), и Ягуарското му превъплъщение е Тепейотъл (Tepeyollotl) - "Сърцето на планината". Друго превъплъщение на Тецкатлипока е Чалчихуйхтотолин (Chalchihuihtotolin) - "Кървавата, или Нагиздената пуйка". Чалчихуйхтотолин е символ на силна магия.

Тецкатлипока може да изкуши човек към саморазрушение, но когато придобие образа си на пуйка, той може и да го пречисти от замърсяване и зарази, да го избави от вината му, и да превъзмогне съдбата му вместо него.
* - Ципактли: Вече при маянска митология, Ципактли се нарича Имикс (Imix):

В древната маянска митология, дървото в центъра на света е пораснало от гърба на огромен крокодил, който спял в дълбините на първичното море. Този митичен образ, който се появява толкова често в маянската иконография, понякога е наричан Земното Чудовище. Имикс е символът на първичния, пред-съзнателен звяр, и следователно символизира началото на живота и съществуването.

Тъй като Земният Крокодил спи в дълбините на първичното море, това също така е и символът-управител на свещената енергия, съдържаща се в океаните.
** - Оме Акатъл е името на точно определен календарен ден, "Две Тръстика". При маите и при ацтеките дните имат официални, и свещени имена. Свещените имена се образуват от символ и едно число, като има общо 20 символа и 13 числа.
Интересно е, че празниците на Тецкатлипока при ацтеките са зимни празници и са около края на годината.

Тецкатлипока е тъмен, черен образ, но той е един от двамата създатели на света, заедно с върховното божество Кетцалкоатъл. Самият Кетцалкоатъл понякога е наричан Бял Тецкатлипока. Затова ми е много интересно, че имената Кетцалкоатъл и Куцуклан са доста сходни по произношение... но освен това са сходни и по смисъл, защото Тецкатлипока е известен като Куция Кетцалкоатъл.

Има някаква сконфузност и в двата мита. В Южно-Американския, Куцият Кетцалкоатъл може да изкуши човек към самоунищожение, но може и да му помогне да измами съдбата си... А в българския мит куцият вълк Куцуклан ненадейно се натъква на онзи човек, който си мислел, че може да се скрие от съдбата си, и го изял.
« Последна редакция: (Петък) 11 Ноември 2016, 10:18 от форум » Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални