Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Шумерските таблици - оригинал  (Прочетена 1893 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« -: (Сряда) 19 Октомври 2016, 10:23 »
Това е авторитетното хранилище на Шумерските записи. Във въведението се казва:

Шумерският е първият език, за който имаме писмени доказателства и неговата литература е най-старата, която ни е известна. Електронният текстов сборник на Шумерската литература (ETCSL), проект на Оксфордския университет, съдържа селекция от близо 400 литературни композиции, записани върху извори, идващи от древна Месопотамия (съвременен Ирак) и датират от края на третото и началото на второто хилядолетие преди Христа (3000-2000 г преди Христа).

Сборникът съдържа шумерски текстове в транслитерация (тоест как звучат, транскрибции, бел.прев), превод в английска проза и библиографическа информация за всяко изложение. Из транлитерациите и преводите може да се търси с търсачката и може да се четат чрез тази интернет страница.

Финансирането на проекта ETCSL приключи през 2006г и понастоящем не се извършва никаква работа върху съдържанието му.


Вече съм обръщал внимание, че истинското добро не може да дойде по паричен път. Поредният жалък пример за половинчато, непълно, компромисно или с други думи - замърсено добро - поради това, че някой е работил за пари. Ако хората го правеха в името на творческото си вдъхновение, любопитство и желание да направят нещо добро и градивно в този свят, нямаше да има нужда от финансиране, за да се работи върху този безценен проект. Но уви.

Проблемът с шумерските таблици е... че съществуват много интерпретации на клинописното писмо. Основната интрига е, че множество авторитети сочат Захарая Сичин за пълен лъжец и почти не се намира (да не кажа въобще не се намира) авторитетен лингвист в областта на древните изгубени езици, който дори отчасти да подкрепя твърденията на Сичин.

От една страна... ние (нашето съсловие, на мен и вас) сме израснали, да не кажа откърмени със Сичиновото тълкуване на шумерските таблици. С Енлил, с Енки, с Анунаките, дошли от небето, и всичко което следва от тази завръзка.

От друга страна... в нета има значително количество инструкции за четене на клинописното писмо от Шумер и от Акад, и има и добри речници на всички думи, които до сега са известни на цивилното население. С други думи, ние самите, ние с вас, можем сами да направим свои прочит на плочките (вместо да се доверяваме на Сичин или на конспирато-консерваторите от Новия Световен Ред)... само че, това изисква много труд.
За да го направим, трябва да изчетем няколко книги за това как се чете клинописно писмо, след което трябва да се запознаем с транслитерациите и множеството допустими стойности за значението на всяка дума... и така да започнем сами да образуваме текстовия смисъл на коя да е плочка.

Не че е много като материал, ами по-скоро изисква продължително концентриране, мотивация, любопитство и хъс.За тази цел мисля да пускам тук полезните линкове в това отношение...

И освен това, тук мисля от време на време да превеждам някои от най-известните авторитетни преводи на шумерските материали... а и на акадските, по-късните съседи на Шумер също са литературна съкровищница и езиците им са толкова близки, колкото българския и сръбския.

Например, заслужава си да се преведат интересни части от Електронния сборник на Оксфордския университет.Съществуват и всякакви други версии. Например, поради факта, че академичното общество е програмирано и се държи под строг строй, и поради факта, че твърдите данни (материалните каменни извори и артефакти на шумерския език) изцяло се държат от академичните учреждения... то това означава, че академичната Доктрина е имала предостатъчно време и предостатъчно причини да изтрие всяка възможност за интерпретация на текстовете в стил Сичин от трети лица... и чак тогава да бъде обявен за измамник и луд.

Това не променя факта... че е най-добре ние сами, вместо да се доверяваме на авторитетите... да се обогатим културно, като се научим, в малка или голяма степен, сами да интерпретираме наличните извори.

И може да го направим в тази тема.

« Последна редакция: (Сряда) 19 Октомври 2016, 10:32 от форум » Активен

Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #1 -: (Сряда) 19 Октомври 2016, 10:42 »

http://www.sumerian.org/sumlinks.htm

линкове към сайтове. Някои неработят.

ето още:
http://www.sumerian.org/prot-sum.htm
« Последна редакция: (Сряда) 19 Октомври 2016, 10:49 от herrian » Активен

Живота е свещен.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #2 -: (Четвъртък) 20 Октомври 2016, 18:11 »

- Разказвателни и митологични съчинения
     - Съчинения, посветени на божества
          - Енки и световният ред


1-16. Грандиозен/тържествен господар на небето и земята, самоуверен, Татко Енки, породен от бик, породен от див бик, мноообичан от Енлил, Великата Планина, възлюбен на свещения Ан, цар, meš-дърво посадено в Абзу (подводния свят, бел.прев), надигащо се над всички земи; велик дракон извисяващ се над Ериду, чиято сянка покрива небето и земята, поле от лозници, постлано върху Земята/Държавата, Енки, господар на множество от боговете Ануна, Нудиммуд, силният сред Е*урите, силният на небето и на земята! Твоето велико владение/къща е основано в Абзу, великото пристанище на небето и земята. Енки, от когото единствен поглед е достатъчен, за да обезпокои сърцата на планините; където са народени бизони, където са народени елени, където са народени ибекси (диви кози, бел.прев), където са народени диви кози (тук се казва буквално, бел.прев), по ливадите ... [не се чете]... , в дупки в сърцата на хълмовете, в зелени ...[не се чете]... непосетени от човека, ти си съсредоточил погледа си в сърцето на Земята/Държавата, като върху разцепена тръстика.

17-31. Броящ дните и слагащ месеците в домовете им, така че да се завършат годините и да се предадат завършените години на събранието за взимане на решение, взимащ решение за регулиране на дните: Татко Енки, ти си цар на хорските събирания (тълпи, общества, бел.прев). Трябва само да отвориш устата си, за да се намножи всичко и за да има изобилие. Твоите клони ...[не се чете]... зелени с плод ...[не се чете]... правят чест на боговете. ...[не се чете]... в горите му е като рунеста/къдрава дреха. Добрите овце и добрите агнета правят чест на ...[не се чете]... . Когато ... [не се чете]... приготвените (засадени) поля, ...[не се чете]... ще натрупат запаси и купчини. ...[не се чете] ... там има масло, там има мляко, произведено от овчите кошари и кравешките кошари. Овчото стадо сладко пее селската си песен, кравешкото стадо прекарва деня в клатене на гюмовете (за разбиване на масло, бел.прев). Техните продукти ще отдадат чест на следобедния обяд във великия стол на боговете.

32-37. Твоите думи изпълват сърцето на младия мъж с жизненост, и той като бик с плътни рога вилнее из двора. Твоята дума дарява прелест в главата на младата жена, така че хората в заселените си градове да я съзерцават с почуда.

[2 реда не се четат]
   
38-47. Енлил, великата Планина, те е опълномощил да зарадваш сърцата на господарите и владетелите и да им благожелаеш. Енки, господар на просперитета, господар на мъдростта, господарю, възлюбен на Ан, украшението на Ериду, който издава командите и решенията, който добре разбира как се постановляват съдбите: ти затваряш дните ...[не се чете]... и правиш така че месеците да влязат в домовете си. Ти донасяш ...[не се чете]..., ти си достигнал броят им. Ти правиш така че хората да обитават обиталищата си ...[не се чете]..., ти правиш така че (хората) да следват овчарите си ...[не се чете]...

[2 реда не се четат]


...и продължава...


« Последна редакция: (Четвъртък) 20 Октомври 2016, 18:17 от форум » Активен

Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #3 -: (Четвъртък) 20 Октомври 2016, 18:59 »

Цитат
От друга страна... в нета има значително количество инструкции за четене на клинописното писмо от Шумер и от Акад, и има и добри речници на всички думи, които до сега са известни на цивилното население. С други думи, ние самите, ние с вас, можем сами да направим свои прочит на плочките

Дай некви линкове

А снимки на плочите?
Активен
Неактивен herrian
Hero Member
*****
Публикации: 649
Пол: Мъж
Помни края

« Отговор #4 -: (Четвъртък) 20 Октомври 2016, 19:26 »

Латвийска работа.  Но има доста думи.

http://www.lexiline.com/lexiline/lexi37.htm
http://www.lexiline.com/lexiline/lexi148.htm
http://cdli.ucla.edu/search/search_results.php?SearchMode=Text&order=PrimaryPublication&Collection=Free+Library+of+Philadelphia&Genre=letter&requestFrom=Search
http://etcsl.orinst.ox.ac.uk/cgi-bin/etcslemesal.cgi

оригинални текстове с превод http://etcsl.orinst.ox.ac.uk/edition2/etcslbycat.php
« Последна редакция: (Четвъртък) 20 Октомври 2016, 21:08 от herrian » Активен

Живота е свещен.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #5 -: (Четвъртък) 20 Октомври 2016, 20:55 »

Фрашкано е с книги в нета

https://torrentproject.se/a571956864389fdeb035aa97054af43125fe7966/Sumerian-torrent.html


И тая е добра: "Въведение в шумерската граматика"

https://torrentproject.se/b9ce74e67069d6f0dbc445019da58585bed3beba/
Активен

Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #6 -: (Петък) 21 Октомври 2016, 15:01 »

Тъпън "форум",  за каква ШУМЕРСКА граматика говориш?

Можеш ли един  камък да разчетеш..  Laugh
Че и Психото иска да ги чете.

П.П.
Голямо Шоу...сигурно не знае, че по това време са се писали само йероглифи без пунктуация и граматика по КАМЪНИТЕ..

 Laugh
П.П. Абе Вие от Софийско Поле....ИЗЛИЗАЛИ сте по СВЕТА, че да видите камъните....?!?


« Последна редакция: (Петък) 21 Октомври 2016, 15:09 от galaxsis » Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #7 -: (Петък) 21 Октомври 2016, 15:50 »

Що не си свалиш книгата... и не видиш сама какво представлява граматиката им.

А да - щото в германия ви е бъз един нелегален сайт да отворите. Меркел реже глави.
admin. Почвай, почвай да чистиш. Твоите хора се вихрят пак.
Активен

Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #8 -: (Петък) 21 Октомври 2016, 15:51 »
Като си пуснал тема "Битие", я ми обясни ГРАМАТИКАТА в Стар и Нов Завет?

....
Старогръцки-граматика.

И тази в Стар Завет?

Какво се променя в граматиката и в СЗ, след вавилонския плен?

И в НЗ -граматика.

П.П.
Дай подробности!!!
Активен
Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #9 -: (Петък) 21 Октомври 2016, 16:05 »

Какво да ти чисти Админа? - ......?!??

Боклука от НЕТА -ли.?!? - дето внедряваш!!!

Аз досега твое мнение НЕ съм видяла!!!

И зададох конкретен въпрос.
Но ти не можеш да отговориш и затова, хленчеш пред Админа отново мен да почисти.

Разбра ли Колко си Тъп?
Активен
Неактивен sfomato
Jr. Member
**
Публикации: 63

« Отговор #10 -: (Вторник) 01 Ноември 2016, 18:16 »

Споделям,че лингвисти дори са сигурни/и 60% да е никак не е малко/ как е звучал шумерският език: и линк -http://www.soas.ac.uk/baplar/recordings/

Захария Сичин ще е плют,както навремето Ерих фон Деникен и щот бил с недостатъчна научна компетенция - Е,що днес никой не му се присмива??!..И двамата,както вече и много други решават Не да градят фалшиви кариери в клиширани академични кресла,а да достигат чрез фактология до Истинската История на Човечеството!..а,тя един ден ще се пренапише!
Активен
Неактивен paci1
Hero Member
*****
Публикации: 733
Пол: Мъж

« Отговор #11 -: (Сряда) 02 Ноември 2016, 09:27 »

Сфомато,
Цитат
   Захария Сичин ще е плют,както навремето Ерих фон Деникен и щот бил с недостатъчна научна компетенция - Е,що днес никой не му се присмива??!..И двамата,както вече и много други решават Не да градят фалшиви кариери в клиширани академични кресла,а да достигат чрез фактология до Истинската История на Човечеството!..а,тя един ден ще се пренапише!   
Тя историята, джанъм, веке е пренаписана от ония дето им викаш данайци.
Един ден на бял свят ще излезе истинската/истината.
Не че нещо, но тия двамата Сичин и Деникен какви ти се падат? Говорила ли си с тях?
Лично?
Щото нали.......

п.п. И аз от време на време посочвам по нещо за четене, но не защитавам аФторите му, понеже не ги познавам лично.
Единствено и само за да се информираме за нещо.
Нищо лично. hi
Активен
Неактивен sfomato
Jr. Member
**
Публикации: 63

« Отговор #12 -: (Събота) 26 Ноември 2016, 11:26 »

Нищо Не е пренаписано и повечето хора си живейкат в заблудите на битовизма и изживяват Чалгаджийството, като начин на живот!

Шумерският език няма аналог открит до сега на таз планета!Самите Шумери и вписано от Вавилонски източници даже ,знаят за себе си,че са слезли от "Високо" - от раз получават кое и как да се прави?!...т.е.няма никаква еволюция!Не знаеш кой си,ама вече действаш по план и при това с висока технология и знания?!Брех,как стават тез нещица???

Упоменавам само,че ако някой Не те научи да говориш само, ще си мучиш, докато си жив,ще ползваш някаква почти Не-членоразделна и само звукоизвличаща вибрация!

Нищо лично естествено и само апел да се мисли на Качествено ниво!...Който иска да прави анализи и има потенциала за това със сигурност ще разбере,че Човешката история до този момент е огромна фалшификация!

Хубав ден от мен! Smiley
Активен
Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #13 -: (Събота) 26 Ноември 2016, 22:00 »


Упоменавам само,че ако някой Не те научи да говориш само, ще си мучиш, докато си жив,ще ползваш някаква почти Не-членоразделна и само звукоизвличаща вибрация!

Нищо лично естествено и само апел да се мисли на Качествено ниво.

Хубав ден от мен! Smiley

Бре..,Качествено мислене? Мисля, че си с промит мозък-от всякъде!!!
Що не вземеш да събереш всички животински видове и да решиш да ги научиш да говорят?!.... Ами, че те си говорят и разбират по между си.Това, че ти не поемаш информацията им и не ги разбираш си е твой проблем.

П.П. Вместо да пишеш простотии постоянно из темите, вземи и събери например лястовиците преди, да отлетят на ЮГ и ги попитай, като само чуруликат и никой не ги е научил да говорят, как се оправят, без членоразделната реч, дето казваш че те е направила разумна.. Undecided
Или проследи животните през миграционните им периоди, когато мигрират през Кения, Танзания...Серенгети....Наблюдавала ли си ги някога, или си чела камъни и Ситич ?
 Кат не говорят,членеразделно, кой ги напътства бе ...форумно  тролке (невежа)..?!?

П.П.Боже господи, колко мъка има на тоя свят....каза Моканина..."По жицата"
Ел.Пелин
 Cry
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #14 -: (Събота) 26 Ноември 2016, 22:05 »

Тъпа galaxsis, тя имаше предвид някой, в смисъл човек. sfomato имаше предвид, че ако не научиш човек да говори, той няма от само себе си сам да стигне до развиването на разбиране за език, защото ние хората нямаме оригинален език. Животните имат, да. Но ние хората нямаме "език на силата", така се нарича... да та светна...

Нашите езици са изкуствени. Така че ако не научиш човек да говори, той няма да стане грамотен от само себе си в процеса на съзряването си.


Сега спри да се излагаш, и марш в ковчега.
Активен

Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални