Страници: 1 2 3 [4] 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Тема за пчелите и пчеларите  (Прочетена 2418 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен сися
Newbie
*
Публикации: 12
Пол: Жена

« Отговор #45 -: (Неделя) 06 Ноември 2016, 21:26 »

Този разтвор лекува нозематоза, гнилцови заболявания, както и вароатоза.
Явно е така, прочетох, че има фунгицидни и инсектицидни свойства и се ползва за растителна защита като фунгицид и инсектицид.
Активен
Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #46 -: (Неделя) 06 Ноември 2016, 21:28 »

Не, не си пречат, не се кон*урират в природата. Само осите и стършелите нападат кошерите. Впрочем и пчели от съседен кошер могат да откраднат мед от други пчели. За това при работа на пчелина много се внимава да не се оставя дълго време кошера отворен.
Писах вече, че пчелите са над 400 вида, на ние размножаваме само апис мелифиция, заради инстинкта й да създава свръх запаси. Другите видове пчели също правят мед, но първо колонията е малка и второ правят мед по една супена лъжица, колкото за тях. Но всеки вид си им мястото и съответните функции. В нашите географски ширини например има вид земни пчели (правят си гнездата в земята) които пчели са единствените които могат да опрашват планинска ливадна растителност. Техните хоботчета и цветята са направени една за други. Просто само този вид пчели опрашва само този вид растения. На нас ни остава само да се възхищаваме от гениалните решения на Твореца !
Активен
Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #47 -: (Неделя) 06 Ноември 2016, 21:49 »

Сися, прополиса не се разтваря във вода. Само в спирт, ацетон, етер и хлороформ. Но последните три са отровни. То и първото в по голяма доза. Може би в статията се има предвид тинктура от прополис, спиртен разтвор.
Активен
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #48 -: (Неделя) 06 Ноември 2016, 21:55 »

        Захарта  се  разлага  не  от  лугата,  а  от  суроватката,  проверява  се  лесно,  капка  от  сиропа  се  оставя  на  предметно  стъкло.  След  време  капката  изсъхва  и  кристалите  ги  няма.  Не съм  теоретик!  Лугата  просто  е  лечебно  средство,  влияе  и  на  вароатозата.  За  възникване  на  гнилцовите  заболявания  са  виновни  старите  пити  /някои  пити  се  използват  до  черно/,  а  те  са  запълнени  с  кожички    останали  от  излюпване  на  много  поколения  пчели,  прибавете  към  тази  биомаса  висока  температура  и  влага  и  ще  получите  идеални  условия  за  развитие  на  гнилцовите  бактерии.    Затова  пити  за  пило  трябва  да  се  използват  една  година  на  следващата  се  подменят.  
          Правихме  опит  с  поставяне  на  капачки  от  големи  пластмасови  бутилки  пълни  едната  с  мед,  другата  с  обикновен  сироп,  а  сиропа  със  суроватката   в  едно  бурканче  от  пюре,  на  меда  имаше  по  пет/шест  пчели,  на  обикновения  сироп  нито  една,  докато  бурканчето  със  суроватъчният  сироп  бе  покрито  с  пчели,  взеха  сиропа  за  минути.   Тази  година  един  колега  подхранваше  по  този  метод,  есента  пчелите  не  искаха  обикновения  сироп,  наложи  се  да  добавяме  по-малко  суроватка  за  вкус.  Недостатъка  на  този  метод  е,  че  ако  започнем  подхранване  от  началото  на  февруари  и  не  спазваме  по-точно  прекалим  с  дозата  в  началото на  април  ще  имаме  семейства  в  роево  състояние.   Отглежда  се  огромно  количество  пчели.  
          Наборе,  казвай  си  идеите,  че  започвам  реконструкция.        
          Подсети  ме  за  скритата  прелка,  при  нея  не  може  да  има  кражба. 
          Кон*уренцията  е  скрита,  просто  по-силният  и  по-работливият  отнема  храната  на  слабия  като  посещава  повече  цветове,  може  и  директно  нарича  се  кражба.
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен сися
Newbie
*
Публикации: 12
Пол: Жена

« Отговор #49 -: (Неделя) 06 Ноември 2016, 22:10 »

Сися, прополиса не се разтваря във вода. Само в спирт, ацетон, етер и хлороформ. Но последните три са отровни. То и първото в по голяма доза. Може би в статията се има предвид тинктура от прополис, спиртен разтвор.

Четейки "предварително в лугата разтваря прополис", аз съм пропуснала "предварително в" и разбрах, че "лугата разтваря прополис".

Прополиса не се разтваря във вода, но има съставки, които са водоразтворими.
В разтвора се използват точно тези водоразтворими съставки на прополиса.

Доколкото си спомням /опитах се да намеря книгата без успех/, чела съм рецепта от д-р Стоймир Младенов за капки за очи. Капките са воден разтвор на прополис.« Последна редакция: (Неделя) 06 Ноември 2016, 22:22 от сися » Активен
Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #50 -: (Неделя) 06 Ноември 2016, 22:30 »

За уникалните свойства на прополиса е написано много , но в този форум не е коментирано.
Що не отвориш специална тема, като подтема  за пчеларството  !?

Митко, намирам за нефункционална вратичката на кошера, която се отваря от север. Мислех си че би било добре да си е обикновен корпус в осем рамки. Тесен и висок. Ще се обслужва по лесно. Само от горе.
Не видях дали на твоя кошер има хранилка отгоре. Ако няма, трябва нещо да се направи, нали?

И от къде я намираш тази сурватка ? Да нямаш мандра !? Smiley  До колкото знам, това е течността, която се отделя при производството на сирене и кашкавал. Като се свари, се получава извара. Кой продукт ползваш ? Преди или след като се свари сурватката ?
Активен
Неактивен сися
Newbie
*
Публикации: 12
Пол: Жена

« Отговор #51 -: (Неделя) 06 Ноември 2016, 22:42 »

За уникалните свойства на прополиса е написано много , но в този форум не е коментирано.
Що не отвориш специална тема, като подтема  за пчеларството  !?

Не се чувствам достатъчно компетентна.
Активен
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #52 -: (Понеделник) 07 Ноември 2016, 00:39 »

След разкритието на форум и Psyhea стана ясно какви кошери трябва да се правят.. Няма да има мед за нас уви, но това ли е най-важното?
Активен
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #53 -: (Вторник) 06 Декември 2016, 21:47 »

Ахмед Ахмед - майстор на тръвни кошери


Борти кошер, от него се добива най-качествения и скъп мед. Кошерите се слагат на разстояние, заради кон*уренцията. Пак, както е казал дядо Ахмед, вади се меда 1 или 2 пъти в годината.Без третиране и лекарства, без восъчни основи, с всички ферменти, ензими от пилото, запазен аромат в питите. Това просто е истинския мед от природата!

https://www.facebook.com/profile.php?id=100013239910242&sk=photos&collection_token=100013239910242%3A2305272732%3A69&set=a.209278346190161.1073741830.100013239910242&type=3&pnref=story

Картинака ще ви помогне да разберете важната роля на пчелите за опрашването на растенията. В ляво е опрашена от пчели ягода, в средата е "самоопрашена", а в дясно е самоопрашена с помоща на вятъра. Ето защо трябва да има пчели в градинтие, в селата, по полята ... на всякъде!

« Последна редакция: (Вторник) 06 Декември 2016, 21:55 от Antistar » Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #54 -: (Вторник) 06 Декември 2016, 22:10 »

Мисля, че това вече е най-правилния подход. Тоя кошер вече ми прилича на нещо смислено.

И както си и знаех - форма на кон*уренция има.Благодаря за публикацията, Antistar!
Активен

Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #55 -: (Сряда) 07 Декември 2016, 06:29 »

Този тип кошер наистина е най-близо до естественото гнездо на пчелите, но е възможно най-непрактичния. Знаете ли как се вади мед от тръвна? Давят пчелите във вода! Това е варварство. Дори да не се унищожи цялото семейство, голяма част от пилото (неизлюпените пчели) умира. Точно за това са измислени разборни кошери, много видове са. Всеки си има предимства и недостатъци. А тръвните кошери се ползват само за хващане на рояци и прехвърлянето им в разборни кошери. Идеята е да се направи кошер, който е максимално близо до естественото гнездо, но да е удобен (за човека) за обслужване.
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #56 -: (Сряда) 07 Декември 2016, 06:49 »

И пак опираме до индустриалния интерес - точно както е и при Свободната Енергия.

Индустриалния интерес на добива винаги е в разрез с онова, което е здравословно и за добро.
Мисля, че е полезно да променим разбирането си за "пчелен добив". Предлагам следното:

Ами ако пчели се гледат НЕ за мед, а за опрашване на собствените зеленчукови и плодови насаждения? Какво ще кажем накрая тогава? Тогава, накрая ще кажем - тези зеленчуци и тези плодове са 60% от пчелния ни добив.

Аз предлагам в разбирането ни за гледане на пчели да влезе и осигуряването на прашец. Да се гледат земеделски култури НЕ като основен акцент, а само като средство за захранване на пчелните колонии с прашец. След това, 40% от вложените усилия ще се възвръщат като мед, а другите 60% от вложените усилия ще се възвръщат като земеделски добив.

И всичко това ще се нарича ПЧЕЛНА ферма.
Защото проблемът идва от това, че разработвайки кошерите по начина, по който го правим, ние се опитваме да правим от пчелите една ЗАТВОРЕНА СИСТЕМА. Опитваме се да ги разглеждаме БЕЗ околната им среда. И следователно възприемаме ползата от тях БЕЗ ползата от тях в околната среда, а виждаме ползата им единствено в кошера.

И мисля, че това нещо им пречи значително. Съвременното пчеларство с нищо не се различава от нормативния, разрушителен индустриален цикъл. Аз не виждам как се различава.

Ако обаче някой реши да гледа пчели НЕ САМО ЗА МЕДА, но и за полезните ефекти, които оказват в насажденията около себе си, то това би означавало едно ПЕРМАКУЛТУРНО пчеларство.

И това би насърчавало и ПЕРМАКУЛТУРНОТО насаждане около кошерите, защото монокултурното земеделие, ако се ползват лични пчели за опрашване, би имало най-малко смисъл. Така че едно пермакултурно земеделие би се възползвало в най-голяма степен от опрашването с лчни пчели.И ТОВА НОВО РАЗБИРАНЕ ще насочи търсенето на правилния вид кошер в съвсем друга посока. Която не е изцяло ориентирана към убийствената индустриална практичност.


Иначе, с какво се различават съвременните практии кошери от месомелачките, които най-добре, най-бързо, най-цялостно и най-практично източват кръвта на кравите в кланницата?
Активен

Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #57 -: (Сряда) 07 Декември 2016, 09:26 »

Форум, съществуват породи пчели само за опрашване. Те не жилят, не правят мед. Размножават ги за нуждите на оранжерийното производство. Гледал съм такива клипове за огромни оранжерии с домати в Холандия. Пчелите ги доставят в кашон във вид на кошер и го отварят в оранжерията. Така заместват ръчния труд по опрашването.
Разбирам идеята ти. Вече писах, че от 400-те вида пчели, само медоносната пчела създава свъхзапаси. И докато бачка да събира нектар, опрашва и растенията. Останалите видове само опрашват и създават мед колкото за тях.Тук идеята е да се съчетае полезното с ....полезното. А относно прашеца, без да коментирам полезността му за човека, ще кажа че се събира със специално устройство, което се поставя на кошера. Прашецоуловител. Най-малкия диаметър, през който може да мине медоносна пчела е 5,2 мм. Това устройство има дупки с този диаметър и се слага на входа на кошера - прелката. Пчелите когато са натоварени с топчета прашец стават извънгабаритни и преминавайки през тези дупки, крачетата им се остъргват и топчетата падат. Събират се в кутия под устройството и после се сушат. Такова устройство не може да се сложи на тръвна. Имай предвид, че когато се постави прашецоуловител, добива на мед спада със 70%. Разстройва се живота на семейството. Най-полезният прашец е този, който е в питите, но се вади много трудно. Пчелите натъпкват тези топчета в килийките и ги заливат с мед. Под въздействието на ензимите протичат процеси на зреене на прашеца. И това са им протеините в храната. Всъщност прашеца представлява половите клетки на растенията. Много интересно, в българския език няма дума за този вид прашец. Руснаците го наричат "перга".
Та с казаното до тук искам да подчертая, че може модерното пчеларство се съчетае с пермакултурата. Това предполага и разнообразни цъфтящи растения. В Америка е установено, че една от причините за синдрома на празния кошер е еднообразната храна на пчелите. Там масово практикуват подвижно пчеларство. Закарват кошерите до масив с хиляди декари само слънчоглед, само рапица, само овошки. Фермерите плащат на пчеларите за опрашване, а пчеларите получават монофлорен мед, който е по-скъп.
Ако се запознаеш по-добре с биологията на медоносната пчела, ще забележиш следното: За да презимува успешно едно силно семейство са му необходими 8-10 кг. мед. А това семейство през активния сезон е направило 50 кг. Ако този мед не се извади от питите, майката няма къде да снася яйца за новите пчели, за новия сезон. Така семейството отслабва, започва роене, въобще никой няма полза от това. А нямаш ли усещането, че Твореца е създал медоносната пчела точно за нуждите на хората ?

Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #58 -: (Сряда) 07 Декември 2016, 09:40 »

По-скоро имам усещането, че хората са създали медоносната пчела за нуждите на хората... Много лесно мога да си представя как медоносната пчела се е пръкнала от хибридизиране на пчели в някоя от древните цивилизации (всъщност къде другаде, освен в Египет).

Хубаво де, разбрах ти тезата. Просто натрупваме информация в темата за изкристализиране някой ден.


Пергата, меду другото, я ползвам за много добра млечно-кисела закваска. Чудесна е за ферментиране на неща. Ако се изяде половин бурканче от нея заедно с някой плод, ще последват оригни на джибре чак докато не изядеш нещо друго.
Активен

Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #59 -: (Сряда) 07 Декември 2016, 21:45 »

 Митко също е писал за тръвната в началото на темата, може би той също ще сподели как се вади меда. Не попаднах на информация другаде, че пчелите се давят.
 Тук попаднах на тръвна, която е пригодена за вадене на пити.

Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални