Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Херменевтика  (Прочетена 7503 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #105 -: (Вторник) 20 Юни 2017, 14:07 »

        Antistar,
        Нощес писах, в отговор на казаното от теб в последния ти коментар, но се изтри!
Затова драснах само едно "Не" и съм заспала. Не бих могла да възстановя всичко отведнъж. Ще допълвам в последствие. Понеже превеждах някои от нещата, в качеството им на аргументи  доста време, а не ги записах... сега ще ти дам само кратък преглед на това, което има отношение към понятието "КА". Бих могла да го кажа и със свои думи веднага, но искам да ги има аргументите, преди  да  кажа каквото имам да кажа.            
    ... Дори и сега, когато експериментите дават достатъчно      доказателства, че
„месмеризмът" или животинският магнетизъм, днес известен под името хипнотизъм;
(наистина тъжна съдба за „дъха на Кибела")Преди хиляди години фригийските дактили (посветените жреци), за които се говори, че
били „магьосници и екзорцисти на болестите", лекували чрез магнетични методи. Твърдяло
се, че били придобили тези лечебни сили от могъщия дъх на Кибела, богинята с много гърди,
която била дъщеря на Цел и Тера. Всъщност родословието й и свързаните с него митове ни
показват Кибела като олицетворение и символ на жизнената същност, чийто извор според
древните се намирал между земята и звездното небе и бил считан за истинския fons vitae[15]
на всяка твар. Планинският въздух, понеже се намира в по-голяма близост до този извор, ук­репва здравето и удължава човешкия живот; затова митът ни разказва как животът на Кибела
като дете бил съхранен в планината. Това станало преди Магда и Бона Деа, плодородната
майка, да се трансформират в Церес-Деметра, покровителката на Елевзинските мистерии.

Животинският магнетизъм (сега наричан внушение и хипнотизъм) бил главната
действаща сила в магическите тайнства, а също и в Асклепиите — целебните храмове на
Асклепий, където допуснатите за лечение болни били лекувани през „инкубационния
период" чрез. магнетични методи по време на сън.


Тази съзидателна и даваща живот сила — отричана и осмивана под името теургична
магия,
обвинявана през последния век за това, че почива главно върху суеверие и измама
(когато се разглежда като месмеризъм) — сега се нарича „хипнотизъм", „шаркотизъм",
„сугестия", „психология" и какво ли не. Но който и термин да бъде избран, той винаги ще
бъде неточен ако се използва без подходяща дефиниция. Когато хипнотизмът се разглежда в
контекста на сродните с него науки — всички те влизат в сферата на всеобщата наука — ще
се установи, че той разполага с възможности, за които и най-тачените и учени професори в
областта на ортодоксалните физически науки дори не са сънували. Когато тези така наречени
„авторитети" се изправят лице в лице с тайнствата на допотопния „месмеризъм", те се
оказват в положението на невинни пеленачета. Както многократно беше казано, магията, би­ла тя бяла или черна, божествена или дяволска, расте и цъфти от един и същи корен. „Дъхът
на Кибела" (акаша татва в Индия) е главната действаща сила, която лежи в основата на така
наречените „чудеса" и „свръхестествени" явления през всички векове и във всички страни.
Тъй като е универсален коренът (или същността), многобройни са и проявленията му. Дори и
най-великите адепти едва ли са в състояние да кажат къде свършват възможностите му.КА. ХЕКА. ХОКМА. ДЪХЪТ НА КИБЕЛА.


ХЕКА - Heka (Hike) "Първобитната сила, с която били надарени боговете-творци, се отъждествявала с бог Хека, който съпровождали с магически ритуали, известни като «Сешау», записани в свещенните текстове «Rw» -  wiki

Бог Хека бил едновременно патрон на магията и лечителството. ( Бел.: линк към Имхотеп - Асклепий)

Бадж отбелязва, че обобщавайки многочислените  сведения намерени из текстовете на Средното и Новото царство, може да се направи извод, че Ка се появява с раждането на човек. Но изследователите не могат да кажат с точност дали КА се единява с тялото при раждането или при зачатието на човека. (Бел.: На базата на всичко, което до този момент изчетох за КА, и опирайки се на вътрешното си  чувство, мисля, че КА не се отделя от човека, но присъства, без да бъде съзнавана едновременно и тук и в небесата и преди и след "смъртта" на човек.)

Бадж:

"Близките отношения на царя с неговото КА на Небесата предполагат, че определено КА било свързано с царя и на земята. Последното се доказва от текстовете на Новото Царство. "

Според свидетелството на храмовите изображения КА е цял точен двойник на човека. Ка се явява втора личност или копие на човека.

Бадж:

" Възможно е небесното КА да е има земен двойник,  и авторите, придържащи се към подобен възглед, считат че КА на Земята се явява нещо от рода на ангела-хранител, своеобразно египетско гуру. "

Ето защо поставих цитата на galaxsis и подчертах с червено тази част от цитата:
Свързвам КА ( протегнатите ръце) с ограничението на Духа да напусне гробницата и за връзката на мумифицираното тяло с Духа на по Високо ниво. Това за което Левашов споменава за криптите и невъзможността на Духа да достигне по високо планетарна ниво / затворничеството на духа/  


Ето защо: Защото говоря за ЗАТВОРНИЧЕСТВОТО на КА. "За ограничението на Духада напусне гробницата"  и това отразява невъзможността за "връзката на мумифицираното тяло с Духа на по Високо ниво[/u]."
За същото писах по назад в настоящата тема.

Тези знаци:Означават :
 (АР) - слизането на Духа -- (КАД) - Неговото Пребиваване тук - - (Иа) - Неговото Възкачване.
 И това не само звуково и образно се отнася до Египетското [KA], звучащо както шумерското [KAD]и имащо за изображение ръката, ръцете.

А шумерското изписване дойде от анализа на фразата "At in Arcadia Ego...", присъстваща на платното на  Гуерчино (Guercino)  и  Пусен ( Poussin), за което писах в отговор 3 от настоящата тема, където стана ясно:
че сентенцията се отнася до "който" говори за Смъртта, символизирана от черепа* ( Гуерчино ) или гробницата** (Пусен). Смъртта, накратко,  присъства в Аркадия


* Цитат от отговор 4 (настоящата тема):

 Това следва да определя тази кръвна линия: нейната приемственост следва директно от боговете - царе на Атлантите, съществата които, според легендата, са ни създали, след което са се съчетали с нас, пораждайки хибридна раса от частично хуманоидни божества-царе, прокарвайки на тази основа тайната доктрина на тяхното свещено познание. Позовавайки се на същите тези легенди, те били хвърлени долу от небесата, заради тази самоволна постъпка, която била против правилата на небесната йерархия, и били затворени в подземния свят, в недрата на Земята. Тази легенда съществува на Изток, където според вярванията  “Lord of the Earth”- "Княза на Земята" (друга титла споделена от Кронос, Иа, и Сатан) пребивава в състояние на 'смъртен сън', в магически град, намиращ се в центъра на Земята. Дори можем да се позовем на науката, че тази история се корени в историческа случка, отнасяща се до "паднала звезда" или метеорит, врязал се в Земята, напуквайки своята повърхност, обезформяйки своето лице, заравяйки се дълбоко в центъра на Земята, където останките му образуват нейната сърцевина.* Това е може би да е "12та Планета", споменавана от Закария Ситчин(?!). И това трябва да е "камъкът, който паднал от Небесата", предполагаемо отчупен от короната на Луцифер, което отнесено към легендата се нарича "Граал". Тогава може да се каже, че Граала е съкровището, за което се казва е заровено в Рене Льо Шато


Цитат от отговор 4 (настоящата тема):

Също така слуховете настояват, че Рене Льо Шато притежава вход към подземния свят*. Явяването на тази падаща 'звезда' като събитие, може да е отбелязвано със символа използван далеч във времето, в древна Шумерия, където е било познато като "Ар", Знака на Плуга *.
  Този знак е пентаграма, асоцииран едновременно и със Сатан и с планетата Венера. Де факто представката на думата “Quinotaur” – Quin – означава "пет" на латински...  


Цитат от отговор 4 (настоящата тема):* Между другото в митовете за планината Унтерсберг също се появява мотива за спящия в дълбините на планината цар, както и намека за вход към друг свят. (виж. статията:
" Планината Унтерсберг - дом на хилядолетни окултни мистерии "от Alien Петък, 04 Септември 2015).
Има и други допирни точки, което проличва от някои моменти в статията на Алиен:

" В тази връзка в един местен музей е запазена великолепна плоча от 18 век на която е гравиран изключително интересен текст, който гласи следното:

„Хората които живеят във вътрешността на планината Унтерсберг са много древни джуджета. Те имат огромни познания свързани с магията и по природа са добродушни. В определени случаи обаче, могат да бъдат и много зли. Имат големи глави, умни очи и сива кожа, а лицето им е изпълнено с бръчки.“
     В темата още стана ясно, че фразата е обвързана с легендите за Меровингите, а също и не само с Обществото на "Скритата линия" и т. н, пише всичко това тук, и с bg2 надълго го коментирахме. И казах, че меровингите се е смятало, че провеждат ритуали в гробници, в които не са намерени трупове.  Казахме и че са наследници на древна кръвна линия, идваща от техния митологичен прадед, свързан с Атлантската цивилизация - Кинотавъра. Вярва се, че кръвта на меровингите  била свещена и с лечебни свойства. Знаем, че меровингите се свързват и с Назореите, поради някои общи белези. И се смятат за приемници на Вениаминовото коляно!!!
 Прави се връзка помежду въпросния Кинотавър, Кронос, затворен в своя подземен затвор, Йахве, Йе и т.н. "Паднали", затворени в "Пентакъл" - затвора на Кронус.

От всякъде знаем, че пентакъла е свързан с човека. Няма да го доказвам многословно, макар, че мога да се позова на Леонардо Да Винчи. http://opakyl.ru/taro.php?id=6&gallery=44&cards=pents#1Относно пентакъла и сътворението на човека, според Е. Блаватска:


Блаватская Е.П. - Тайная Доктрина т.1 гл.Пролог

http://ru.teopedia.org/lib/%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%95.%D0%9F._-_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D1%82.1_%D0%B3%D0%BB.%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3


Ползвани Източници:

https://books.google.es/books?id=pZHOAAAAQBAJ&pg=PA306&lpg=PA306&dq=%D0%9A%D0%90+%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82&source=bl&ots=F3OF8w9okq&sig=pstApW_yN2oRbQDp3OMkttGcUOM&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiu85fP9crUAhXCJFAKHf2jAUQQ6AEIWjAS#v=onepage&q=%D0%9A%D0%90%20%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82&f=false
Древний Египет: духи, идолы, Эрнест Альфред Уоллис Бадж (Бел.: Относно КА

http://www.ancientegyptonline.co.uk/heka.html


... Следва
« Последна редакция: (Вторник) 20 Юни 2017, 14:15 от Мила » Активен
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #106 -: (Вторник) 20 Юни 2017, 14:41 »

Благодаря за разяснението!
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #107 -: (Петък) 23 Юни 2017, 00:47 »

                                                 
ЙЕХОВА. ЕВА.


http://www.way-to-allah.com/bul/miracles/new/TheTailboneMiracle.html
 -  Чудото на опашната кост


„Всичко от синовете на Адам ще се разпадне под земята, освен опашната кост. Чрез нея човек е сътворен и чрез нея ще възкръсне в съдния ден.“

„Има една кост у хората, която никога не ще се разпадне под земята. Чрез тази кост човек отново ще бъде сътворен на съдния ден.“ Те попитаха пророка: „Коя е тази кост?“ Той отговори: „Това е опашната кост.“


3. Експериментите на Ханс Шпеманн

Учени открили че организацията и подредбата на клетките на зародиша стават чрез „primitive streak“ и „primitive node“. Преди да са оформени тези части не може да започне разграничаването на клетките. Един от най-известните учени, който доказал това твърдение, е немският учен Ханс Шпеманн.

След експерименти с „primitive streak“ и „primitive node“ той открива, че тези организират развитието на зародиша и ги нарича поради това: „The primary organizer“ (главни организатори).

Немският учен започнал експериментите си с земноводни, като имплантирал изрязан „primary organizer“ в друг еднакво голям зародиш под епибластния слой (през първия ембрионален стадий – 3. или 4. седмица).

Това довело до появяването на втора ембрионална композиция от имплантираната част. Имплантираната част повлияла на заобикалящите я клетки в „новата среда“. Така се образувал втори зародиш в тялото на първия зародиш.сн. 3: Схема за образуването на втори зародиш чрез имплантиране на един "главен организатор". От: Keith L. Moor. The Developing Human4. Клетките на опашната кост не се разлагат и не могат да бъдат повредени

1931 - Шпеманн смила „главния организатор“ (primary organizer) и го имплантира отново; смилането не е повлияло ни най-малко на експеримента; въпреки всичко се е появило второ ембрионално тяло.

1933 - Шпеманн и други учени провеждат повторно същия експеримент, този път обаче сварили „главния организатор“ преди това. Но сега също пораснал втори ембрион. Така било показано, че на клетките в опашната кост не било повлияно.

1935 - Шпеманн получава Нобеловата награда за откритието на „главния организатор“.

Д-р Отман Ал Джилани и Шейх Абд Мажид Аззандани също провели няколко експеримента с опашната кост през рамазан 1424 / 2003 в сградата на Шейх Абд Мажид Аз-Зандани в Сана (Йемен). Един от двата гръбначни прешлена на петте части на опашната кост били горени на пламък от газ върху камъни, докато били напълно изгорени (костите първо били червени след това черни). Те опаковали изгорените парчета в стерилни кутии и ги дали за изследване в най-известната лаборатория в Сана (Al Olaki labaratory). Д-р Сален ал Олаки, професор по хистология и патология към университета Сана, анализирал парченцата и стигнал до заключението, че на клетките на костната тъкан не е било повлияно и че те са преживяли изгарянето (само мускулите, костният мозък и мазната тъкан били изгорели, докато на клетките на опашната кост не било повлияно).


   

http://7for70.net/ru/?topic=worldstory&id=14

То было самое страшное бедствие, которое когда-либо обрушивалось на землю. Выжили только рыбы, ибо они не грешили, подобно другим тварям. Все человеческие тела полностью разложились. Ни одна кость и даже ни один самый маленький луз (микроскопическая кость на конце хребта, из которой Ашем будет воскрешать мертвых - прим. автора) не остались в целости.

"Когда человек умирает, его кость луз *сохраняется, чтобы составить основу, из которой будет воссоздано его тело в дни возрождения мертвых. Но поколение Потопа было настолько нечестивым, что ни одна кость от их скелетов не сохранилась, даже кость луз. В те дни, когда все прочие мертвецы встанут из своих могил, из этого поколения никто не воскреснет. Никого из них не будет даже среди тех, кого Ашем решил оживить с единственной целью - чтобы его судить и вынести обвинительный приговор. Память о Поколении Потопа стерлась навеки."


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Gray100.png/200px-Gray100.png
Херменевтика

(луз) [wiki]

* https://en.m.wikipedia.org/wiki/Coccyx
* https://en.m.wikipedia.org/wiki/Luz_(bone)


ЕЗЕКИИЛ 37:

   
1 Господната ръка биде върху мене та ме изведе чрез Господния Дух и ме постави всред поле, което бе пълно с кости.   
2 И преведе ме край тях наоколо; и, ето, имаше твърде много по отвореното поле; и, ето, бяха твърде сухи.   

3 И рече ми: Сине човешки, могат ли да оживеят тия кости? И отговорих: Господи Иеова Ти знаеш.   
4 Пак ми рече: Пророкувай над тия кости и речи им: Сухи кости, слушайте Господното слово.   
5 Така казва Господ Иеова на тия кости: Ето, ще направя да влезе във вас дух та ще оживеете;   
6 ще туря и жили върху вас, ще ви облека с меса и ще ви покрия с кожа, и като туря дух у вас ще оживеете; и ще познаете, че Аз съм Господ.   

7 И тъй, пророкувах както ми бе заповядано; и като пророкувах започна да гърми, и ето трус, и костите се събираха, кост с костта си.   
8 И като погледнах, ето, жили и меса израснаха по тях, и кожа ги покри отгоре; дух, обаче, нямаше в тях.   
9 Тогава ми рече: Пророкувай за духа; пророкувай, сине човешки, и речи на духа: Така казва Господ Иеова: Дойди духо, от четирите ветрища и духни върху тия убити, за да оживеят.   
10 Пророкувах, прочее, както ми заповяда; и духът влезе в тях, и те оживяха; и изправиха се на нозете си, една твърде голяма войска.
   
11 Тогава ми рече: Сине човешки, тия кости са целият Израилев дом. Ето, те казват: Костите ни изсъхнаха, и надеждата ни се изгуби; ние сме загинали.   
12 Затова пророкувай и речи им: Така казва Господ Иеова: Ето, люде Мои, Аз ще отворя гробовете ви, и като ви изведа из гробовете ви ще ви заведа в Израилевата земя.   
13 И ще познаете, люде Мои, че Аз съм Господ, когато отворя гробовете ви и ви изведа из гробовете ви.   
14 И като туря духа Си във вас, ще оживеете; и ще ви поставя във вашата земя; и ще познаете, че Аз Господ изговорих това и го извърших, казва Господ.   
15 Пак дойде Господното слово към мене и рече:   
16 Ти, сине човешки, вземи си един жезъл та напиши на него: За Юда и за другарите му израилтяните; тогава вземи друг жезъл и напиши на него: За Иосифа, жезъла на Ефрема и другарите му целия Израилев дом.   
17 И съедини си ги един с друг в един жезъл, за да станат един в ръката ти.   
 
http://biblia.bg/index.php?k=26&g=37&tr1=1
 


http://istoryavshevici.blogspot.com.es/2017/06/

  Друга основна особеност в представата за неолитната Велика
майка е, че тя е една същност, която има две форми на проявление.
Богинята е цялостно двойно същество, което има две тела
или две лица. Тя е едновременно Светлинна/Бяла майка-свят и
Веществена/Червена майка-свят.
В антропоморфните изображения тази двойност е представена
по три различни начина:


1) Паралелни, една до друга поставени и свързани женски
фигури
:
( виж изображението) стр. 19
Двойни женски фигурки от неолита и халколита (Рыбаков 1981, с. 167) 
-
Юлия Боева БОГИНЯТА И РОГАТИТЕ ГЛАВИ София  ● 2015, стр. 19( изображението)

Следва...
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #108 -: (Петък) 23 Юни 2017, 01:26 »

ЙЕХОВА. ЕВА.

     
   Йод в Кабала има за символ ръка, показалец, а също и лингам, когато числено е съвършен. Той е също числото 10 - символ на мъжкото /1-цата/ и женското /0-та/ начало, тогава, когато те са разделени. Хермафродитът Ях-Ева е първоначалната форма на човечеството.
Тук е мястото да си припомним и Битие 1:27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде., където Йод-Хева - създава човека по свой образ - мъж-жена.

...

... има библия наречена "кабалистична"... името Адам не е изписано по еднакъв начин във всички глави, в които присъства това име. В началото се появява като буквата "йод" с цифрова стойност -10, т.е цялстност и съвършенство или познатият ти Адам Кадмон - небесният човек. Едва по-късно се появява изписването Алеф Далет Мем. Така ясно разграничават периодите ...

"Основната формула на Кабала – Тетраграматон

(Четирибуквеното Име на Бога), се състои от

4 букви (Йод-Хе-Вау-Хе; YHVH), като на

всяка буква отговаря по един Първоелемент:

1. Йод (é) – Огън

2. Хе (ä) – Вода

3. Вау (å) – Въздух

4. Хе (ä) – Земя"

В петбуквения вариант на формулата, наре-

чен Пентаграматон (гр. πεντάγραμμον; лат.

pentagrammon; Петбуквеното Име на Бога; Йод-

Хе-Шин-Вау-Хе
; YHShVH), се съдържат 5

букви:

1. Йод (é) – Огън

2. Хе (ä) – Вода

3. Шин (ù) – Дух

4. Вау (å) – Въздух

5. Хе (ä) – Земя

Петата буква – Шин (ù), (която се намира

в центъра), олицетворява Духа (Етера)."

http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t101201-50.html
***
Сравнителни линкове:
https://books.google.bg/books?id=7mH8CAAAQBAJ&pg=PA224&lpg=PA224&dq=%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%99%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D0%B0&source=bl&ots=NxlYWXcyN1&sig=4-rueJbev-Ca5Z5dJ_CDCJeNcgI&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwifh_e4t9LUAhUIIVAKHeh1DYgQ6AEIJTAE#v=onepage&q=%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%99%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D0%B8%20%D0%95%D0%B2%D0%B0&f=false

Науката и възпитанието Петър Дъно

http://georgesg.info/belb/personal/almaleh/chovek.pdf
КОГА ЧОВЕКЪТ СТАВА АДАМ, А ЖЕНАТА – ЕВА?

   

Re:Анунаките планират КЛАНЕ за Коледа


http://xcombg.net/index.php?topic=1444.msg31619#msg31619

  Относно кундалини... змията... :
"Битие, 3:21 е добро място за превръщането на първосътворената
същина човек-...  в собствено име Адам, защото в същия стих – Битие,
3:21 – Господ облича Адам и Ева в кожи. Това “обличане в кожи”/”в
кожени дрехи” бележи отделянето на Адам и Ева от прекият контакт с Бог.
В еврейската традиция този момент е вплетен в правописа на омофоните
кожа - ... [ор] и светлина -...  [ор]. В юдейската монотеистична
митология тази история е обект на множество коментари поради
омофонността на кожа -...  [ор] и светлина - ...  [ор]. „Адам и Ева били
облечени в дрехи от светлина, бидейки свързани със своята високо
духовна същност. В резултат от техния грях те изпаднали в по-ниска
физическа форма и били облечени с кожа.” [Мат, 19831 с.234] С други
думи казано, до този момент Адам и Ева не са разделени от никаква
преграда в контакта си с Бога-отец и те контактуват пряко с Него, чрез
светлината на своята високодуховна същност. А обличането им в кожи
слага преграда на този пряк контакт."
Из: КОГА ЧОВЕКЪТ СТАВА АДАМ, А ЖЕНАТА – ЕВА?, Мони Алмалех     


https://books.google.bg/books?id=-uJvSs5KMoYC&pg=PT76&lpg=PT76&dq=coccyx+and+baphomet&source=bl&ots=adh6B5CdzV&sig=aMdToyAUOw3FC_-bcbQh9OjAZNs&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiKicWGocLJAhVFKQ8KHXs5APQQ6AEIHjAC#v=onepage&q=coccyx%20and%20baphomet&f=false

Из книгата на гностика Самаел Аун Веор - The Great Rebellion: The State of Our World and How to Change It Through:
"Двойния поток от светлина, живия и астрален огън на Земята е бил представен в древните мистерии посредством образа на - змия с глава на бик , козел , или куче."
http://xcombg.net/index.php?topic=1444.msg31624#msg31624  


http://www.xn--80aapggvibf1ad2i.com/2017/03/chestita-baba-marta-drevnoto-poznanie.html

http://drevniuchenia.blogspot.com.es/2015/01/blog-post_9.html

 "Върху окултните и религиозните мистерии е бил хвърлен непрони­цаем покров на тайната след потъването на последните представители на расата на Атлантидите преди около 12 000 години, за да се избегне възможността те да станат владение на недостойни хора и по този на­чин да бъдат осквернени. Някои от тези науки са се превърнали сега в екзотерични, като например астрономията в нейния чисто математи­чески и физически аспект. Но всичките им догми и тезиси, затворени в символи, понеже са оставени под изключителната охрана на притчите и алегориите, са били забравени и впоследствие смисълът им е бил променен. Въпреки това хермафродитът се среща в писанията и леген­дите почти на всеки народ; откъде е това единодушно признание, ако твърдението е само измислица?

Под покрова на тази тайна петата раса е била насочена към устано­вяване, или по-точно - възстановяване, на религиозните мистерии, в които древните истини е можело да се предадат на бъдещите поколе­ния в алегории и символи. Обърнете внимание на нерушимия свидетел на еволюцията на човешките раси - на египетския Сфинкс, тази загад­ка на вековете! Въплъщавайки се на Земята, Божествената Мъдрост, принудена да опита горчивия плод на личния опит от страдания и бол­ка, се зародила на Земята само под сянката на Дървото на знанието за доброто и злото - тайна, която отначало е била известна само на елохимите, Само-посветените „висши Богове".1

В Книгата на Енох срещаме Адам,2 първия божествен Андрогин, разделил се на мъж и жена и станал Jah-Неvа в една форма или раса и Каин и Авел3 - мъж и жена - в друга своя форма или раса - двуполов Йехова,4 отзвук на своя арийски прообраз Брама-Вак. Следват трета и четвърта коренни раси на човечеството,5 т.е. раси на мъже и жени, или индивиди от противоположни полове, но вече не безполови полудухо-ве и андрогини, каквито са били двете раси преди тях. Намек за този факт се среща във всички антропогенни. Има го в разказите и алегори­ите, в митовете и откровенията, в легендите и преданията. Тъй като от всички велики тайни, наследени от посветените на белокосата древ­ност, именно тази е най-великата. Тя обяснява двуполовия елемент, намиращ се във всяко творящо божество, в Брама-Вирадж-Вакх, както и в Адам-Йехова-Ева и в Каин-Йехова-Авел. Тъй като „Книга за По­томството на Адам " даже и не споменава Каин и Авел, а само казва:

„Мъж: и жена ги сътворил... давайки им име Адам. " 6

И по-нататък следва:

„И Адам... родил син по свое подобие, по свой образ и му дал името Сит. "

След това той родил други синове и дъщери, като с това се доказва, че Каин и Авел са негови собствени алегорични заместници. Адам пред­ставлява първоначалната човешка раса, особено в нейния космосиде-рален смисъл. Но в тео-антропологичното значение обаче това не е та­ка. Съставното име Jenovah или Jah-Hovah, означавайки мъжки жи­вот и женски живот - отначало андрогинен, а след това разделен на два пола - се употребява в този смисъл в Книгата Битие от пета глава и по-нататък. Както казва авторът на труда „ Тhe Source of Measures ":

„Двете думи, от които е съставено името Jehovah, показват пър­воначалната представа за мъже-жената като зачеващ живота. "

Тъй като еврейската буква Jod била тетbrum virile и Hovah била Ева, майка на всичко съществуващо или пораждащата Земя и Природа, авторът предполага:

„Ясно е, че съвършеният (женственият, съвършен кръг или Йони, числено равняващ се на 20 612) като първопричина на измеренията приема също така форма на началото на зараждането в качеството на хермафродит; оттук е произлязла фалическата форма и нейното приложение."

Именно така „фалическата форма и нейното приложение, са се поя­вили много векове по-късно; и първоначалното значение на Енох, син на Сит, е означавало първата раса, родена по обичайния за нашето вре­ме начин - от мъж и жена-тъй като Сит не е човек, а раса. Преди него човечеството се е състояло от хермафродити. Като първи резултат (физиологически), следващ „падението", Сит е също така и първият човек. Поради това и неговият син Енох се нарича „Син на Човека". Чрез себе си Сит ознаменува по-късната трета раса.

За да се крие истинското, съкровено име на Ейн-Соф - безгранично­то и Безкрайно Нищо, - кабалистите издигнати съставно, определител­но наименование на един от личните Творящи Елохими, чието име би­ло Yah или Jah—буквите i или j, или у често са се заменяли — или Jah-Ноvah, т.е. мъж: и жена7, Jah - Eve - хермафродит или първичната фор­ма на човечеството, първоначалния Адам на земята, даже не и Адам-Кадмон, чийто „от разума роден син" мистически е земният Jah-Hovah. И знаейки това, изкусният равин-кабалист направил от него дотолкова тайно име, че не е могъл да го разкрие по-късно, без да издаде цялата схема; по този начин той е бил принуден да го направи съкровено.  


...

http://jungbg.org/wp-content/uploads/Arhetipoviyat-svyat-na-martenitsata.docx

http://bg.netlog.com/alexandra_delova/blog/blogid=143184

Следва...
« Последна редакция: (Петък) 23 Юни 2017, 02:06 от Мила » Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #109 -: (Петък) 23 Юни 2017, 01:33 »Баба Марта е българския фолклорен наследник на Богиня-майка, основно божество в много митологии и религии. Тя е покровителка на плодовитостта и плодородието, на жените майки и стопанки, но също и на девиците, въплъщение на женското творческо начало. Основната функция на богинята майка е да дарява живот, но тя е също тази, която очаква своите рожби на края на земния им път в своята утроба. В тракийската религия се счита, че Великата богиня майка е изначалното божество. Тя е Всичкото, Космосът.

Важно е да подчертаем, че баба Марта е предящата богиня. Преденето  е свързано с сътворението, с демиурга, който преде нишката на съществуването. До 15 и 16 век Девата винаги е изобразявана като предяща в сцената с благовещението.

Предящата богиня „създава/поражда света, организира и подрежда аморфната материя, придава й структура и смисъл, превръща я в космос. Преденето е женският начин за сътворяване на света: предящата богиня всъщност изтегля нишката на живота, подобно на пъпната връв, която свързва майката и детето.

Преденето и нишката несъмнено са устойчиви символи на преминаването от едно състояние в друго - от човешкия към отвъдния свят, или обратно.

Символът на нишките.

Символът на нишката е тясно свързано със символиката на прехода.
Изработването й  става чрез предене, типична женска дейност, която превръща естествения, природен материал (вълната или памука) в прежда, която вече е продукт на културата и служи за изработване на мартениците. Така нишката е символ на преход от природа в култура, от хаос в космос.

Нишките са тясно свързани с мита за трите мойри, дъщери на необходимостта, които безмилостно предат и разпридат времето и живота.
Мойрите пеят заедно със Сирените, въртейки вретена: Лахезис (миналото), Клото (настоящето), Антропос (бъдещето). Така те определят живота на всеки човек с помощта на нишка, която едната преде, другата - намотава и третата - прерязва. Баба Марта, в чест на която правим мартениците, очевидно е свързана с 3-те мойри…

Подобна на всички лунни богини, тя намотава нишките, прерязва ги и оформя образа на мартеницата. Символиката на мойрите е свързана със съдбата, която има начало, но също така край. От тази гледна точка баба Марта носи не само живот и ново начало, но също така смърт. Нещо повече, може да предположим, че бялото и червеното са цветовете, с които тя изразява себе си като богиня, която властва над смъртта и живота.

Важна особеност на мартеницата е това, че бялата и червена нишка са изпредени надясно.

Мартеничният конец е винаги усукан, защото непревъртен конец не е мартеница.
При българите, както при индоевропейците, а също и редица други народи,  дясната страна е положителна. От тук идва “правый, right, rechte, dexter” – десен, прав, справедлив. Sinister (ляв, на латински език) означава ляв, несръчен, неблагоприятен. Дясната страна е почетна, дясната посока е правилна.

http://portal12.bg/Martenitsata-vyplyshtava-mydrostta-na-alhimitsite-i-drevnoto-poznanie.p4788
 
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #110 -: (Петък) 23 Юни 2017, 02:29 »

http://xcombg.net/index.php?topic=1444.msg31594#msg31594
Цитат на Форум:
Re:Анунаките планират КЛАНЕ за Коледа!
« Отговор #13 -: (Петък) 04 Декември 2015, 13:36
  Цитат на: galaxsis в (Петък) 04 Декември 2015, 12:46
( бел. Между другото има една кост в хората, за която се казва че никога не се разпада в земята - опашната кост, последната в края на гръбнака, съдържаща майчините клетки и геном.  И в  Корана се споменава точно за нея и е описана, че ще бъде ползвана при възкресението)


Форум:
Така е и в ацтекската митология. Ето:

http://www.azteccalendar.com/god/Xolotl.html

"Ксолотъл, Близнакът, Шейпшифтърът, Венера и Вечерната звезда, Господарят на Запада, двойник на Кецалкоатъл.

Ксолотъл е кучеподобното божество, често изобразяван с нащърбени уши. Той се свързва с болест и физически деформации. Като двойник на Кецалкоатъл, той носи неговото "вятърно бижу".

Ксолотъл придружил Кецалкоатъл до Миктлан - светът на мъртвите, или подземният свят - за да събере кости от онези, които обитавали предишния свят (Нахуй Атл), за да създаде нов живот в днешния свят, Нахуй Олин, слънцето на движението. В известен смисъл, пре-създаването на живота се извършва всяка нощ, когато Ксолотъл напътства Слънцето през подземния свят.  Цитат на Форум:
Re:Анунаките планират КЛАНЕ за Коледа!
« Отговор #30 -: (Петък) 04 Декември 2015, 22:58 »
  Аз си мисля, че щом в алхимията сярата се приравнява на човешкия дух... това съвпада с пра-старата идея, че духът е огън, светлина, искра...

И ако Бог запраща Сатана да бъде окован в море от сяра и огън и тн...

Може ли Сатана да е окован в човешките души? Тази форма, която сега въплъщавам... твърди се, че е затвор. Но ако не съм аз затворникът? Ами ако аз съм тъмничаря на тъмницата? Ами ако моят дух, моето море от огън и сяра, е мястото, където Сатана е заточен от Бог? И ако човекът е надзирателя?


Може ли "под земята" да се прочете като "под калта"? "Под" калта на тялото, тоест вътре в тялото от кал?

   
   Цитат на Форум:   
Re:Анунаките планират КЛАНЕ за Коледа!
« Отговор #31 -: (Петък) 04 Декември 2015, 23:03

  Цитат на: Мила в (Петък) 04 Декември 2015, 22:00
"Двойния поток от светлина, живия и астрален огън на Земята е бил представен в древните мистерии посредством образа на - змия с глава на бик , козел , или куче."

Форум:

Много интересно наистина. Какво ли е общото между бика, козела... че и кучето. Може би не какво да е куче? Куче с особено изразени уши? Като ушите на Анубис?

Но на мен поне ми е очевидно, че става дума за два електрода (рогата и стилизираните уши).     

Цитат на форум:
Цитат
Но на мен поне ми е очевидно, че става дума за два електрода (рогата и стилизираните уши).

Мила:
, виж:
"Върху менората има кандила, изобразяващи Славата Господня, която е огън. Разбира се, явяването на Славата Господня е описана като студен огън, подобен на свещения огън, излизащ във вид на огнени перли от електричество, появяващи се от Гроба Господен и до днес (вж. Изход 3:2 и 24:17 например).
И:
"Храмът на Соломон съдържа в себе си менората като основен елемент, а пред него са двата стълба от мед, наречени Яхин и Боаз, високи по 18 лакти. Изрично се подчертава, че те не са носещи стълбове от конструкцията на Храма, а имат капители от мед – във формата на лилия – III Царства 7:22. "
... Също.. рогата на Изида и слънчевия диск (рогата на Хатор) .. Знае се, че тя също е свързана с магията и възкресението, разбира се с Анубис... И според мен има предобраз именно в Тракийските мистерии..   


Мила:   
Re:Анунаките планират КЛАНЕ за Коледа!
« Отговор #32 -: (Петък) 04 Декември 2015, 23:53


Цитат на: форум в (Петък) 04 Декември 2015, 23:03:
Цитат на: Мила в (Петък) 04 Декември 2015, 22:00
"Двойния поток от светлина, живия и астрален огън на Земята е бил представен в древните мистерии посредством образа на - змия с глава на бик , козел , или куче."


Форум:

Много интересно наистина. Какво ли е общото между бика, козела... че и кучето. Може би не какво да е куче? Куче с особено изразени уши? Като ушите на Анубис?

Но на мен поне ми е очевидно, че става дума за два електрода (рогата и стилизираните уши).

Мила:
Точно! Анубис. ... Да! Чакалоподобния... Ако се възпроизведе системата, на прав път си!
В тракийските мотиви го тълкуват като воден кон, плуващ в първичния океан... - виж книгата на Николай Владимиров Дерменджиев СИСТЕМАТА НА ТРАКИЙСКИЯ ОРФИЗЪМ (съкровището от Летница)


Един ценен линк, малко алхимия... изцеление и жертва. Отново за огнения елемент. Интересни са илюстрациите. (! Има връзка с темата, за сега не мога да я обосновя пряко):
https://books.google.bg/books?id=8vJT3C3vW78C&pg=PA155&lpg=PA155&dq=%D0%A7%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0+21:6-9&source=bl&ots=E08TMJygB6&sig=K_6V0rDGNaTdNF3EtW8mIUKw7XU&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjB_5O83cLJAhXFRw8KHXtGAEIQ6AEIMTAJ#v=onepage&q=%D0%A7%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%2021%3A6-9&f=falseЦитат на Форум:
   
Re:Анунаките планират КЛАНЕ за Коледа!
« Отговор #34 -: (Събота) 05 Декември 2015, 00:24 »

Ха. Воден кон, плуващ в първичния океан, означава огън.

Всеизвестно е в световното митологично знание, че първичният океан е Хаос, и че е сравняван с чудовище - Тиамат в Африка. При ацтеките, първият бог се създал сам, и поради това бил добър и лош, и мъж и жена. Бидейки и мъж и жена, могъл да има деца, и родил четири бога. Тези четири бога създали морското чудовище - Ципахтли. То било полу-риба, полу-крокодил, и било по-голямо от което и да е нещо, което съществува днес. То консумирало всичко, и имало уста на всяка своя става. Това означава, че е било силно активна молекула, или ензим.

Проблемът бил, че каквото и да създадяли четиримата богове, то падало във водата и Ципахтли го изяждал. Затова четиримата бога атакували Ципахтли, и я задърпали в четири посоки (ето тук вече се припокрива с Тиамат). Ципахтли се отбранявала, и отхапала крака на Тецкатлипока (ацтекския Сатана). От мъртвото тяло на Ципахтли се породил целия космос - 13те небета се породили от главата й, Земята била създадена от туловището й, а от опашката й се породил подземния свят.

Забележи, че както Тецкатлипока е един от четиримата, които се спускат във водата, за да убият Ципахтли, и губи крака си, по същия начин Бог запраща Сатана под земята, в горящо море от сяра.А защо хаосът е огън... защото     

Цитат на: форум в (Неделя) 08 Ноември 2015, 17:54

Из Енергия от вакума - концепции и принципи, Том Биърден, 2002г
Ентропията в полу-отворена система, в която не е позволен достъп на енергия отвън, но е позволено напускането на енергия отвътре, наистина се понижава с времето, ако енергията на системата също се понижава с времето заради бягството навън.

В случай, че читателят не се е замислял за това, преди енергията да "избяга", тя не се прахосва/разхищава от разхижаващия "предмет". "Горещ" предмет е предмет, който е енергийно възбуден, но не горещ; енергията, която се разхищава от него (включително от енергийната компонента вътре в него) се прахосва/разпръсква, и следователно е разрушителна и "гореща" във взаимодействието си с тестовия инструмент (или с пръста ни, който усеща топлината). Термометърът (или който и да е друг инструмент) е външен за останалата система (дори и да е вграден в нея). Следователно, самото "измерване на температурата" означава енергия да премине от системата към термометъра (или друг инструмент), така че термометърът да измери топлината на прахосаната енергия, която току що е избягала от системата. Поради тази и други причини, Ромер - бивш редактор на A. J. Phys. - посочва, че "топлината" дори не би трябвало да се употребява като съществително.

Самата система е студена, непосредствено преди бягството на енергията. "Топлината" е следствие от взаемодействието на бягащата навън енергия и външен предмет, по начин, създаващ безпорядък. Вътре в системата, преди бягството й навън, енергията е подредена, и следователно - студена.


Тоест тук става дума за Сътворението като процес, отвътре-навън. Затова става дума за хаос (Тиамат, Ципахтли) и за огън (море от сяра, която алхимически се свързва с духа, тоест извътрешното).А "воден кон, плуващ в първичния океан", е игра на думи. Защото огънят води до вода. Оксиводородната горелка например развива между 3000 и 6000 градуса Целзий, което е ПОВЕЧЕ от температурата на Слънцето. И след себе си оксиводородното изгаряне не оставя сажди, а водни пари - оставя воден конденз, защото кислородът и водородът, изгаряйки в пламък, образуват вода.

Така че това е игра на думи, описваща как първият океан е огнен, а вторичният е воден.

В подкрепа на това е мнението на алхимията, че сярата (огъня и сухото) е родителя на живака (влажното и мокрото).

Двата алхимични символа - Кръстът на Левиатан и Огненият триъгълник (върху земния кръст) - имат различна логика. Кръстът на Левиатан следва стандартна логика, отдолу-нагоре, и затова символът на огъня е безкрайността, от която се поражда земя (възкръсва кръст) и още нещо... А по-често използвания алхимичен знак за сяра е космогонен - тоест неговата логика отразява космически посоки. Огънят е небесен, затова е триъгълник с върха нагоре, и огънят при Сътворението идва от Небесата, затова погледът се движи отгоре-надолу, и затова под него е земния кръст.


***

П. П.:  Тъй като темата е в раздел: "Анонимен", не успях да цитирам директно, а копирах цитатите.


« Последна редакция: (Петък) 23 Юни 2017, 03:04 от Мила » Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #111 -: (Петък) 23 Юни 2017, 09:00 »

ЙЕХОВА. ЕВА. БОГИНЯТА. КАБИРИ. ДЕМОНОЛОГИЯ. КА. ХЕКА. ХОХМА. ХЕФЕСТ. ТУВАЛ КАЙН. НОЙ. 

обобщение

 " за духа, който е бил накаран да повярва в собственото си робство."


извадки из теми:

Из:   Траките и техните " Велики Богове - Кабири "
http://xcombg.net/index.php?topic=223.msg21780#msg21780


:


Цитат на форум:
Цитат
Всъщност ковачеството се е считало за свръхестествено, а обработващите металите - за магьосници и демони, защото Е БИЛО ТОЧНО ТАКА.

1. Да. Било е така!!
"Григорий Назиански пита откъде идва неговото, на римския владетел, "умение да бъде посветен и да бъде обсебен. Не е ли от траките?"

Въпросът е в самия процес на демонизация (Вратата към 'Свхръхестественото - Самата инициация, метода е алхимичен.).
"Първо, трите части на човека – дух, душа и тяло – трябва да бъдат приведени в
равновесие, от което се ражда хомункулус, Кристалният човек. Този Човек е вечно зараждащо его, способно по свое желание да създава личности, докато самото то остава непроменено и неограничено оттях. Вместо душата да живее в тялото, окована от неговите ограничения, се създава ново състояние:
тялото живее в душата."


 Защото:
  Наследниците на Кайн:
Битие 4 глава/ 10 ... 22 - 22 Тъй и Села роди Тувал-Каина, ковач на всякакъв вид медно и желязно сечиво;

         Идеята, че племето Кайново е прокудено, защото земята няма да дава повече плод от ръцете му, понеже е посегнал на брат си и земята е напоена с кръвта му... обаче става ковач, а ковача е под покровителството на Хефест ( земните духове елементали...малките джуджета в келтската митология, охраняващи златото, достъпа до него, често описан в 'корените на старо Дърво'), както и самите Кабири са своегорода Духове-елементали, от тук следва алхимична препратка.

" Алхимичното тълкуване е свързано с елементалните духове, затворени във физическата форма на елементите. "” В своя “Опус” фон Велинг описва как разбунтувалите се ангели
елементалните духовебили заключени в мрачните елементи на материалната вселена като наказание за непокорството им. Ето че алхимията е изкуството на пречистване на тези бунтари и възстановяването на тяхното първоначално божествено състояние."

(стр.44) http://www.otzvuk.com/Knigi/Okultna/Taini%20obshtestva/presveta.trinosofia.pdf

"Чепката грозде символизира озарението. Една интересна творба върху алхимията твърди, че гроздето има особен афинитет към златото и когато лозя се засадят на места, където има много злато, корените на лозата абсорбират миниатюрните частици на този благороден метал и ги разпространяват по стъблото, листата и плода. В алхимията златото е символ на Върховния принцип.
 
        Обаче някъде 'из писанията' е упоменато, че самият Ной е спряган като кабир, следователно демон (?!)... И в това не би имало нищо чудно, ако се сетим, че именно той отговаря за 'двойките животни' и тяхното размножаване, доколкото кабирите са мистерийни богове в обредите на Богинята майка и явно участват в инкарнирането на дадена същност, като сътворци. 

Кой е Хефест:

...  ковачеството, покровителства и всехи хром, куц, сакат, отхвърлен, защото самият той окуцява, след като майка Хера му го мята от скалите...

Из wiki:
"Съгласно мита ,Хера родила Хефест от себе си, след като се скарала със Зевс. След като и показали детето, тя се ужасила от хилавото му телце, хванала го за крачето и го хвърлила към земята. Той паднал в океана. Провървяло му, тъй като наблизо била Тетида, дъщерята на морския старец Нерей и нейната приятелка Евринома, дъщеря на Океан. Те го намерили и се грижили за него 9 години. Малкият Хефест не обичал нито музиката, нито танците, които всички други богове знаели до съвършенство. Не го теглело и към войната, тъй като бил куц, от падането си. Харесвало му да майстори разни неща. Бързо се научил от къс безформено злато или сребро да изработва прекрасни бижута и неговите възпитателки скоро били изумени от изяществото на това, което излиза изпод ръцете му. Такава красота те не били виждали нито на небето, нито на земята. Изковал щита на Атина, колесницата на Хелиос, доспехите на Ахил, изваял Пандора и др.Зевс разбрал за неговата дарба и наредил на Хефест да построи Тартар с помоща на Хадес.

С негова помощ е победен Кронос. Създал копието на триум което представлявало трите жезала в едно: жезъла на Зевс, двузъбеца на Хадес и тризъбеца на Посейдон
.
Съответства на римския бог Вулкан. "

   ... следва... за връзката с Прометей...
нaкратко из wiki:

"Зевс наредил на Хефест да извае от влажна глина съблазнителната делва на пандора – и я изпратил при жената на Прометеевия брат Епиметий. Прометей пък откраднал огън от Олимп или от ковачницата на Хефест, или от колелото на слънчевата колесница. Кражбата причинила гнева а Зевс, който кроял други планове за смъртните: според Есхил – да ги унищожи напълно. И поръчал на Хефест да прикове Прометей за скалата в Кавказ, накрая на земята, до безлюдната скитска пустиня. Хефест, макар и против волята си, забил железен кол в гърдите му. Извил ръцете му назад и оковал цялото му тяло във вериги. В тази работа му помагали Зевсовите слуги Краоти и Биа /Власт и Сила/. Човеколюбивия Прометей увиснал на скалата – денем орел му кълвал непрекъсната черния дроб, който всяка нощ отново се възстановявал... Негов освободител бил Херакъл, който минавал край Кавказ, за да търси градините на Хесперидите, откъдето искал да откъсне златната ябълки. Той съжалил прикования титан. Но не само от съжаление го спасил от мъките. Героят се надявал, че от този прозорлив непокорник ще научи къде се намира градината с ябълките. Затова той убил със стрела орела, разбил веригите и го освободил. В полза на Прометей се отказал от безсмъртието си кентавърът Херон.

   
следва...
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #112 -: (Петък) 23 Юни 2017, 09:32 »

ЙЕХОВА. ЕВА. БОГИНЯТА. КАБИРИ. ДЕМОНОЛОГИЯ. КА. ХЕКА. ХОХМА. ХЕФЕСТ. ТУВАЛ КАЙН. НОЙ.  

обобщение

" за духа, който е бил накаран да повярва в собственото си робство."


извадки из теми:

***
ЛУЦИФЕРhttp://www.logoslovo.ru/forum/all/topic_12653/

За времето на антихриста и третата световна, чипирането и катаклизмите, които предстоят.
Интересно е, че като главен виновник се сочи Китай. Луцифер е принц на зорницата, Звездата на Истока. Луцифер е хитър, пресметлив, лицемерен и лъжлив. Описанието пасва на евреите, но в много лоши неща китайците ги надминават. Истината е, ако погледнем фактите, че китайците владеят света. Истинският враг не е видимият, а този, който стои в сянката му. Китай е известен и като небесната империя, а първите хора и владетели на Китай били Нюгуа и Фуси.
И друго. Дао е само философия, де факто китайците нямат истински богове. Сиен или Тиен са просто хора заслужили почит след смъртта си. Не са истински  Сили. За сметка на това в китайската митология  прелива от демони и зли духове, но те и самите сиен-тиен имат вид на демони. Китайците са атеисти, дори и преди комунизма.
В митовете на околните им народи и племена хинците са представени като народ от демони в човешки облик. Като започнем от епосите на волжките българи и персите,  през съчиненията на елини и индийци,  и до монголи,  японци,  алтайци и индокитайци. Хилядолетия наред как не се е намерило и едно племе, което да напише,  или разкаже,  нещо добро за тях?
Някъде бях чел, че жълтата раса ще завладее света.
Заети с евреи-ционисти, еретици-католици и мюсулмани-фанатици забравяме, че има нещо много по-опасно от всички тях взети заедно - Змията, Змеят-Левиатан, апофис ( китайският дракон е рогат, като него), осмината от хаоса ( осмината безсмъртни на китайците).
Има доста прилики между древен Египет, Китай и Майяпан. Само, че това, което е било лошо според египтяните е хубаво според китайците ( не само 13).Не видях подобна тема, разглеждана във форума и ми се струва, че няма как да бъде разбран "Духа" и въздействието му върху отделния, индивид, раса, народ, илюминитаските кръвни линии ...и т.н., ако се елиминира, връзката на " Духа " с кръвта.

Ако се върнем назад във времето ще открием, че под управлението на Расовия Дух - нацията, племето или родът били най-уважаваните, а индивидът най-малко. Родът трябвало да бъде пазен непокътнат. Ако някой човек умирал, без да остави потомство, което да продължи името му, неговият брат трябвало " да занесе семе " на вдовицата, за да не се прекрати родът ( Данаил 25:5 - 10)

На женитбата извън рода в най-ранните времена се гледало с ужас. Един член от дадено племе не можел да се свърже с друго племе, без да загуби своята каста.
 Ефектите на хемолизата, които са непознати на материалистичната наука, са били познати в древността на жреците, упрвляващи даден род. Шотландците, викингите и келтите, * доскоро пазели привързаноста си към рода и не допускали нито един в семейството си без да си смесят кръвта с него.
Всички тези обичаи произлизали от работата на Расовия и Племенния Дух в общата кръв. Да допуснат като член човек, в когото не протичала тази обща кръв, би значело да се създаде "объркване на кастата". Колкото в по-близки родствени връзки били бракосъчетаващите се, толкова по-силен  бил Расовият дух и по здрави били връзките, свързващи индивида с племето, понеже виталната сила на човека е в кръвта му.

Паметта е тясно свързана с кръвта, която е най-висша проява на виталното тяло.
Мозъкът и нервната система са най-висшите прояви на тялото на желанието.Те възпроизвеждат картини от външния свят чрез образуване на умствени образи.( т.е. чрез въображението), като кръвта е тази,която доставя материала за картините. Поради това, когато мисълта е активна, кръвта протича към главата.

Когато същият несмесен вид кръв протича във вените на един род в течение на цели поколения, същите умствени картини, които били образувани от прабабата/прадядото,  ще бъдат възпроизведени в наследниците им от родовия дух, който живее в хемоглобина на кръвта.
Той ще вижда себе си, като една дълга линия от праотци, които живеят в него, ще вижда всички събития в миналите животи на семейството така, като че ли е бил свидетел на събитията и ще запази това знание. Поради тази причина той не се съзнава като Его. Той не е просто Давид, а синът на Аврам, не е "Йосиф", а "синът Давидов".

Посредством тази обща кръв хората ,  живеели в продъжение на много поколения, понеже през кръвта на техните потомци имали достъп до паметта на тяхната природа. Общото съзнание , несъзнателното ясновидство и второто виждане което постоянно държало пред някогашния човек картините за животите на неговите праотци и го карало да се чувства напълно слят с рода и семейството, трябвало да бъде заместено за известно време от едно строго индивидуализирано съзнание, ограничено в рамките на материалния свят.
Посредством ендогамията, съзнанието за вътрешните светове се запазва и колкото по малко е племето и колкото по-близки са родствениците в бракосъчетанието, толкова е по-ясно виждането. Първите раси проявявали пълно послушание към племенния Бог  или расовия дух и се подчинявали изцяло на жреците / траките например/. Първите, които осуетили плана на Расовия Дух, били семитите, които развили качеството на волята и се оженили за дъщерите на хората от други племена и по този начин изменили плана на Расовия Дух, чиято цел е да запази ненарушимостта на своята власт в кръвта на видовете, поставени под негови грижи. Така, че виждаме че смесването с чужда кръв отслабва властта на Груповия Дух и поради това той или разрушава формата или уврежда размножителната си способност. За постигането  и разделянето на нациите/ племената на отделни индивиди били дадени закони, които забранявали ендогамията , или женитбата в семейството. По този начин във всички семейства по земята  била въведена чужда кръв  / с изключение на илюминатите и още някой племена и раси / и тя постепенно заличила несъзнателното ясновидство, което подпомагало родовото чувство и разделянето на човечеството на групи.
Чрез междуплеменните  и международни женитби, водачите на човека изгонили родовия, племенния и националния дух от кръвта. Но с това по необходимост било изгубено и несъзнателното ясновидство, което се дължало на тяхната работа в кръвта.
Изгубвайки тази си способност, чрез смесването на кръвта човешката енергия се концентрирала повече върху материалния свят и така той станал по свободен да усвои своите уроци, освобождавайки се от родовите видения които го отвличали в по-висшите царства.
Като се освобождавал от външни влияния , човек постепенно престанал да се приема като "Аврамово семе"......"човек от рода Стюарт", като Брамин или Левит и се научил да гледа на себе си, като един индивид и отделен "Аз".
Християнството, подготвило човека за освобождението му от господството и влиянието  на Разделящия го расов и Родов дух .
След падането на човека и разделянето на половете, т.н." Луцифери" били част от човечеството, но тъй като били твърде изостанали от ангелската вълна на живота и твърде напреднали да обитават " плътно тяло" се нуждаели от "вътрешен орган" за придобиване на знание и можели да работят само през един " физически човешки мозък" и кръвта на човека, влизайки през гръбначният  му стълб и канализирайки човешката енергия в "кундалини".

П.П  Напоследък науката е открила, че хемолизата се причинява при инжектирането от кръвта на един индивид във вените на друг, съвсем различен от неговия вид, предизвиква смъртта на по-малко еволюиралия от двата. Така всяко животно инжектирано с кръвта на човек, умира. Когато кръвта на едно куче, бъде вляна във вените на птица, птицата умира. Но ни най-малко не би увредило кучето, ако в неговите вени се инжектира кръвта на птица. Духът в кръвта на по-висшето животно е по-силен от оня на по малко еволюиралото. Той се стреми да утвърди себе си , затова убива формата, която го ограничава, и се освобождава.

Интересно е да се разгледат и различните кръвни групи и влиянието им върху "Духа".


Мила:
http://xcombg.net/index.php?topic=1444.msg31651#msg31651


* вече стана реч за близостта между траки и келти. Тук:
http://xcombg.net/index.php?topic=45.msg47340#msg47340


http://xcombg.net/index.php?topic=1444.msg31651#msg31651
Цитат
  (етикети: корона, рога, вилообразен кръст, знакът на Тангра, кучето, ел. схеми)
http://www.pravoslavie.bg/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82/
:
Короната от Аксум

"Известната сребърна корона от Аксум – Етиопия, има отпред отново стълб с рога – въпреки че не е мюсюлманска, а по-скоро е отражение на Сабеанско влияние, от царството Саба (Сава).

Вилообразният християнски кръст

През Средновековието редица рицари са поставяли свои гербове на щитовете си. Много често между тях може да се забележи и т.нар. Вилообразен кръст- Y. Той е носен от рицари в т.ч. и от кръстоносците по времето на походите за освобождаване на Божи гроб. Следователно вилообразният кръст е бил приеман като символика на християнските бойци.

Ако се вгледаме внимателно в изображенията на Разпятието, изобразяването на тялото Христово, отпуснато от тежестта си, с приковани ръце на кръста, също образува фигурата Y. Съвпадението може да се е получило случайно, но вероятно е било забелязано. При това Главата на Спасителя се пада там където е “Божията Слава” в другите изображения.

Знакът на Бога при първобългарите

Знакът, известен от прабългарската култура като “знак на Тангра” – едно съвсем произволно название, има същите елементи като светилището от Едом – IYI.

Това не е изненадващо, тъй като е възможно култът към божеството от Едом, наречено Дху еш Шара – Бог от Сеир, да е пренесен на изток – най-вероятно по време на Вавилонския плен, за което говори Третата книга на пророк Ездра 13:40-45 (в текста се говори за изгубените 10 еврейски племена, но те са били изселени насилствено. Текстът на Ездра гласи: “А те решиха в съвета си да оставят множеството езичници и да отидат в далечна страна, където никога не е живял човешки род, за да пазят там законите си, които не спазват в страната си. През тесни входове те се приближиха до река Ефрат. Всевишният направи тогава за тях чудеса и спря речните жили докле те преминаваха, защото през тази страна те вървяха дълго – година и половина. Тая страна се нарича Арсарет”. Арсарет означава “планинска земя” или “свещена планинска земя” като планината Меру или Сумеру при Памир, където се е формирала българската народност. Древните българи в Именника на българските владетели извеждат произхода си от Авитохол, т.е. от сина на Яфет. А техният бог по арабски свидетелства се наричал Едфу, а свещенното животно – кучето, Етх. (вж. Петър Добрев – “Сказание за Атиловите хуни” – свидетелството на арабския книжовник Ел Балхи). Тези названия са твърде близо до Дху на едомците. Титлата на българския владетел “Кан” напомня семитската дума Кohan – свещеник, жрец. "
  

   
Re:Потопът - раждането на Бог, Сатана и Дявола


За да ти отговоря, трябва да ти отговоря с цяла една нова тема. И ще я има, просто не знам дали ще съм в настроение да почна точно нея сега, или друга.

Това, което ще обясня в нея, ще е, че за мен "звезда" означава черна дупка, обвита с гореща плазма, която е видима само на адекватно разстояние, но е невидима (черна), ако се приближиш твърде близо.

Toва, което не ми става ясно е, че ако хипотетично   приемем, че "звезда" е черна дупка, обвита в плазма - цитирам уикито:

 """" Звезда е небесно тяло, представляващо голямо кълбо газ (плазма в хидростатично равновесие), произвеждащо енергия чрез термоядрен синтез, основно превръщане на водород в хелий. Тази енергия се разпространява в пространството под формата на електромагнитно излъчване. Звездите в нощното небе блещукат (трептят) поради многобройните отражения и пречупвания на светлината при преминаването ѝ през земната атмосфера. """...

То тогава  за какви генетични инженери от Орион и Сириус става въпрос, като там няма живот поне в  този вид, който ние си представяме в 3Д....Според мен това е някакъв вид съзнание и е възможно да съществува разумен живот, но в друга плътност, която ние не можем да регистрираме на база на днешните ни научни открития. Също ако предположим, че от там са слезли нашите богове-творци с космични кораби, изниква един друг много важен въпрос "Какво точно са представлявали тези кораби....и как са били създадени "...в "небесно тяло" представляващо кълбо газ (плазма)?!?....в съзвездия, като Орион и Сириус.

10 И като затръби третият ангел, падна от небето голяма звезда, която гореше като светило, и падна върху третата част от реките и върху водните извори.   

11 А името на звездата е Пелин, и третата част от водите стана пелин, и много човеци измряха от водите, защото се вгорчиха.   

12 И като затръби четвъртият ангел, третата част от слънцето, и третата част от луната, и третата част от звездите биде поразена, тъй щото да потъмнее третата част от тях, и третата част от деня да не свети, така и третата част от нощта.   

13 И видях, и чух един орел, който летеше всред небето, и казваше с висок глас: Горко, горко, горко на земните жители поради останалите тръбни гласове от тримата ангели, които още има да затръбят.

***Също завършека на този свят това, което споменавам е последната част на Библията.


1 И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече.
   
2 Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си.
   
3 И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях.   

4 Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.
   
5 И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко. И каза: Напиши, защото тия думи са верни и истинни.
   
6 И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота.
   
7 Който побеждава, ще наследи тия неща; Аз ще му бъда Бог, и той ще Ми бъде син.
   
8 А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт.
   
9 Тогава дойде един от седемте ангела, които бяха натоварени със седемте последни язви и държаха седемте чаши и ми проговори, казвайки: Дойди, ще ти покажа невестата, жената на Агнето.
   
10 И отведе ме чрез Духа на една голяма и висока планина, и показа ми светия град, Ерусалим, който слизаше от небето от Бога,
   
11 и имаше божествена слава като светеше, както свети някой много скъпоценен камък, като яспис, прозрачен като кристал.
   
12 Градът имаше голяма и висока стена, с дванадесет порти, и на портите дванадесет ангела, и надписани над портите имена, които са имената на дванадесетте племена на израилтяните:   

13 откъм изток три порти, откъм север три порти, откъм юг три порти, и откъм запад три порти.
   
14 И градската стена имаше дванадесет основни камъка с дванадесет имена на тях, имената на дванадесетте апостоли на Агнето.
   
15 И тоя, който говореше с мене, имаше за мярка златна тръст, за да измери града, портите и стената му.
   
16 Градът беше четвъртит, с дължина равна на широчината му; и като измери града с тръста, излезе дванадесет хиляди стадии. Дължината, широчината и височината му са еднакви.
   
17 Измери и стената му, която излезе сто и четиридесет и четири лакти; а това беше човешка мярка, употребена от ангела.
   
18 Стената му беше съградена от яспис, а самият град от чисто злато, подобно на чисто стъкло.
   
19 Основните камъни на градските стени бяха украсени с всякакви скъпоценни камъни: първият основен камък беше яспис, вторият сапфир, третият халкидон, четвъртият смарагд,   

20 петият сардоникс, шестият сард, седмият хрисолит, осмият вирил, деветият топаз, десетият хрисопрас, единадесетият яцинт, дванадесетият аметист.
   
21 И дванадесетте порти бяха дванадесет бисера; всяка порта бе от един бисер; и улицата на града беше от чисто злато, прозрачно като стъкло.   

22 И храм не видях в него, защото неговият храм е Господ Бог Всемогъщият и Агнето.
   
23 И градът нямаше нужда от слънце, нито от луна да го осветява, защото Божията слава го осветяваше, и неговото светило е Агнето.   

24 И народите ще ходят по неговата светлина: земните царе ще донасят в него своите славни неща.
   
25 Портите му не ще се затварят денем, (а нощ не ще има там);
   
26 па и народите ще донасят в него славните си и ценни неща.
   
27 И в него никак няма да влезе нещо нечисто, нито оня, който върши мерзост и който лъже, а само записаните в книгата на живота на Агнето.   

Откровение: 22
1 След това, ангелът ми показа река с вода на живот, бистра като кристал, която извираше от престола на Бога и на Агнето и течеше всред улицата му.   

2 И от двете страни на реката имаше дърво на живот, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец; и листата на дърветата бяха за изцеление на народите.   

3 Нищо проклето не ще има вече; и престолът на Бога и на Агнето ще бъде в него, и Неговите слуги ще Му служат.
   
4 Те ще гледат лицето Му; и Неговото име ще бъде на челата им.
   
5 Нощ не ще има вече; и не ще имат нужда от светене на светило или от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветява. И те ще царуват до вечни векове.   

6 И рече ми: Тия думи са верни и истинни; и Господ Бог на пророческите духове, прати ангела Си да покаже на Неговите слуги това, което трябва скоро да стане.
   
7 И, ето, ида скоро. Блажен, който пази думите на написаното в тая книга пророчество.
   
8 Аз, Иоан, съм, който чух и видях, и когато чух и видях, паднах да се поклоня пред нозете на ангела, който ми, беше показал това.
   
9 Но той ми рече: Недей! Аз съм служител на тебе и на братята ти пророците и на тия, които пазят думите на тая книга. Поклони се Богу.
   
10 Още ми каза: Не запечатвай думите на написаното в тая книга пророчество; защото времето за изпълнението му е близо.
   
11 Който върши неправда, нека върши и за напред неправда; и който е нечист, нека бъде и за напред нечист; и праведният нека върши и за напред правда, и светият нека бъде и за напред свет.   

12 Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.
   
13 Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят.
   
14 Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота, и да влязат през портите на града.
   
15 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже.
   
16 Аз, Исус, изпратих ангела Си, за да ви засвидетелствува това за църквите. Аз съм коренът и потомъкът Давидов, светлата утринна звезда.
   
17 И Духът и невестата казват: Дойди. И който чуе, нека рече: Дойди. И който е жаден нека дойде. Който иска, нека вземе даром водата на живота.
   
18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,
   
19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.   


20 Оня, Който свидетелствува за това, казва: Наистина ида скоро. Амин! Дойди, Господи Исусе!
   
21 Благодатта на Господа Исуса Христа да бъде със светиите. Амин.


както свети някой много скъпоценен камък, като яспис, прозрачен като кристал.

1 След това, ангелът ми показа река с вода на живот, бистра като кристал, която извираше от престола на Бога и на Агнето и течеше всред улицата му.   

2 И от двете страни на реката имаше дърво на живот, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец; и листата на дърветата бяха за изцеление на народите.   


Позволих си да съкратя цитата и допълнително да подчертая тези два цитата от горепосочения текст.

 сравни с:

http://7for70.net/ru/?topic=worldstory&id=14

 Жизнь в ковчеге

На протяжении двенадцати месяцев, пока продолжался Потоп, небесные тела вели себя не так, как обычно. Поэтому обитатели ковчега не могли по солнцу или луне определить час суток или день месяца. Лишь по драгоценным камням, которые Ноах взял с собой в ковчег, можно было узнать время. Когда они сверкали, обитатели ковчега знали, что стояла ночь, а когда они начинали тускнеть, наступало утро. Так велся счет дням.

Прошел год. Этот год не был самым спокойным в жизни семьи Ноаха. За двенадцать месяцев им ни разу не удалось поспать целую ночь, так как на них лежала ответственность за тысячи птиц, зверей и домашних животных, которых надо было кормить. Все животные требовали себе пищу в разное время: не которые - днем, некоторые - на рассвете, некоторые - ночью. Ноах и его сыновья трудились непрерывно. Однажды, когда Ноах опоздал с пищей для льва, лев ударил его лапой, и Ноах стал хромать.

Был там зверь по имени Зикис, который отказывался от любой пищи, которую предлагал ему Ноах. Ноах удивлялся, почему голодный Зикис еще жив. Однажды, когда Ноах разрезал гранаты, оттуда выпал червяк. Зикис сразу открыл свою пасть и проглотил его. Теперь Ноах знал, что ему требуется, и имел наготове запас червей.

Однажды Ноах вдруг понял, что совсем забыл про птицу Хул , сидевшую в клетке, запрятанной во внутренней части ковчега. "Тебе что, не нужна пища?" - спросил Ноах в изумлении. "У меня не хватало совести беспокоить тебя, - отвечала птица Хул , - я видела, что ты занят, и решила не доставлять тебе дополнительной работы."

- Мое тебе благословение! - произнес Ноах - Я желаю тебе, чтобы ты жила вечно!

Пока Ноах оставался в ковчеге, он снова и снова молил (Т еиллим 142: 8 ): "Выведи меня из темницы ибо душа моя устала от запаха львов, медведей и пантер!"

- Ноах, - сказал Ашем, - в том и состоит Моя воля, чтобы ты не выходил из своего заключения двенадцать полных месяцев.

С какой целью Ашем назначил Ноаху и его семье невероятно трудную задачу сохранить зверей живыми? Опустошение было навлечено на землю воровством, порожденным эгоизмом. Чтобы стать строителями нового мира, Ноах и его семья должны были выработать в себе противоположное качество - хэсэд, доброту и милосердие, способность самоотверженно отдавать себя другим.*


* Ще преведа по-късно, ако се налага!


П. П. :  виж коментарите тук: http://xcombg.net/index.php?topic=1444.45
следва
« Последна редакция: (Петък) 23 Юни 2017, 10:28 от Мила » Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #113 -: (Понеделник) 26 Юни 2017, 19:16 »
        Ribata28,

       Във връзка с казаното на лични относно ДК* и  "кораба" на Луцифер *:

        Тук, в тази тема стана дума за фразата Et in Arcadia Ego.
Тя се появява, във връзка с картини:Et in Arcadia Ego by GuercinoАркадските пастири на Пусен

 
“Et in Arcadia Ego …”   -  "Тези думи присъстват може би най-първо в картина на  Гуерчино (c.1618) , под същото заглавие."

За целта си послужих със следния материал:

The Real Meaning of “Et in Arcadia Ego” and the Underground Stream
By Tracy R. Twyman
Originally written for  Dagobert’s Revenge Magazine, Copyright 2000
(Does not necessarily represent author’s current viewpoint.)

Иде реч за "Версията за Атлантската династия от богове-царе ". 
Говори се още за тайна, скрита линия на приемственост,  тайно общество, поток от души, споделящи общи идеи с езотеричен характер, алегорично назовани Uderground Stream, букв. "подземен поток-извор-течение-река".

През Ренесанса тази фраза била използвана като кодово означение на "Подземната река", невидима школа от родствени души, които тайно споделят своите езотерични познания един с друг и ги разпространяват из пределите на Европа, посредством мрежа от тайни общества и мистични училища, често използвайки скрит символизъм в произведенията на литературата и изкуството. Същия символизъм се появява, например в работите на Рене Д'Анжу, Джордано Бруно, Леонардо Да Винчи, Никола Пусен, и много други.  Печата на Аркадската Академия в Рим, 1690


                  Авторите на " Светата кръв и Свещеният Граал" (Майкъл Бейджънт, Ричард Лий, Хенри Линкълн) определят така символизма на скритото течение:
... Мотива в Подземната река изглежда изключително богат в символно и алегорично отношение. Тази приемственост отразява връзка с езотеричните традиции на Питагорейството, Гностицизма, Кабалистиката и Херметичната мисъл. Но това може да означава нещо повече от основните тези на ученията, може би предава някаква много специфична информация - 'тайна'за родство, пренасяна в засекретена форма от поколение на поколение


*** *** *** (пауза за осмисляне)

Мистерията на Рен Льо Шато, и в това отношение, корените на езотеричната традиция в Южна Франция изглежда да са много по стари от 2000 години.
Наличието на пентаграми и хексаграми, каквито се намират из околността на Рене Льо Шато и в Църквата посветена на Мария Магдалина се смята за символно обозначение на присъствието на Изида и Озирис*, далеч преди епохата на Иисус и Магдалина.


бел. Нека не забравяме, че и върху стените на стари български черкви и други места у нас се срещат същите мотиви: пентакъл, редом с хексаграм*

 
Най-известния пентаграм е формиран от перфектното разположение на петте планини в околността. Както отбелязва Колин Уилсън* в The Atlantis Blueprint , най-високата точка от пентаграма посочва директно къде е бил Северния Полюс преди 100,000 години. (?!) Това намеква за дълбока античност, датираща назад до период, когато никаква човешка цивилизация не се предполага да е съществувала и се д*батира дали изобщо е имало хора. Всъщност такава цивилизация е позната от легендите и това е всеобхватното кралство на Атлантите, управлявано директно от един от боговете - Кронос или Сатурн, рогатия бог "човек-риба".

В Шумерия, най-старата цивилизация известна на историците, Кронос бил познат като "Енки" , според някои експерти, другото име на когото в Шумерия било "Иа" ("Ia"), "Господаря на Дълбоките Води"( “Lord of the Deep Waters”) *, бащата на Атлантската династия от богове-царе. За тези богове-царе е говорено много в предишни издания на Dagobert’s Revenge и аз вярвам, че в тази пра - династия е корена на Меровингската кръвна линия, и кръвната линия на Иисус, кръвната линия на Граала. Същия произход на кралете на Атлантида е намекнат в историята за Кинотавъра (морско чудовище, митологичен еквивалент на Кронос), който предполагаемо основава Меровингската раса.


    Ribata28, Виж си цитата за русалката от фонтана.

Оставих ти тези мои бележки: Сещам се, че Мойсей е изобразяван с рогца и свитък, дали не е алегория на Пан-Словото;също 'Мойсей' - се превежда 'изваден от вода'. Дали Кинотавъра няма общ корен с Минотавъра, имайки предвид близостта между Аркадия и Крито-Микенската цивилизация. Също родствени корени в култа към Баал и рогатия Минотавър. Вениамините, предци на Меровингите са се застъпили именно за изповядващите култа към Баал.
Както знаем част от Вениамините забегнали в Аркадия, където се сродили с местната царска династия.


 
Това следва да определя тази кръвна линия: нейната приемственост следва директно от боговете - царе на Атлантите, съществата които, според легендата, са ни създали, след което са се съчетали с нас, пораждайки хибридна раса от частично хуманоидни божества-царе, прокарвайки на тази основа тайната доктрина на тяхното свещено познание. Позовавайки се на същите тези легенди, те били хвърлени долу от небесата, заради тази самоволна постъпка, която била против правилата на небесната йерархия, и били затворени в подземния свят, в недрата на Земята. Тази легенда съществува на Изток, където според вярванията  “Lord of the Earth”- "Княза на Земята" (друга титла споделена от Кронос, Иа, и Сатан) пребивава в състояние на 'смъртен сън', в магически град, намиращ се в центъра на Земята. Дори можем да се позовем на науката, че тази история се корени в историческа случка, отнасяща се до "паднала звезда" или метеорит, врязал се в Земята, напуквайки своята повърхност, обезформяйки своето лице, заравяйки се дълбоко в центъра на Земята, където останките му образуват нейната сърцевина.* Това е може би да е "12та Планета", споменавана от Закария Ситчин(?!). И това трябва да е "камъкът, който паднал от Небесата", предполагаемо отчупен от короната на Луцифер, което отнесено към легендата се нарича "Граал". Тогава може да се каже, че Граала е съкровището, за което се казва е заровено в Рене Льо Шато.


* Между другото в митовете за планината Унтерсберг също се появява мотива за спящия в дълбините на планината цар, както и намека за вход към друг свят. (виж. статията:
" Планината Унтерсберг - дом на хилядолетни окултни мистерии "от Alien Петък, 04 Септември 2015).
Има и други допирни точки, което проличва от някои моменти в статията на Алиен:


 " В тази връзка в един местен музей е запазена великолепна плоча от 18 век на която е гравиран изключително интересен текст, който гласи следното:

„Хората които живеят във вътрешността на планината Унтерсберг са много древни джуджета. Те имат огромни познания свързани с магията и по природа са добродушни. В определени случаи обаче, могат да бъдат и много зли. Имат големи глави, умни очи и сива кожа, а лицето им е изпълнено с бръчки.“
 


 - Тези джуджета напомнят за Дактилите. Напомнят и на Кабирите.
" Дактили  (буквално, «палци») — митически същества - лилипути, обитаващи Крит в планината Ида, където служели на Великата майка на боговете (Рея по гр. митология). Някои традиции ги отъждествяват с кабирите, корибанти и телхини. Десетте първи дактили се появили по времето на предродилните контракции на Рея, когато тя забивала пръсти в земята (Гея). Според Софокъл, първите дактили били петима мъже, които открили обработката на желязото... "
... огнени мистерии, подземното царство, желязото, ковачеството - дактилите, които според митовете  били учители на Орфей. - (което е още една косвена препратка към Хирам и майсторството на дедите му Кайнитите, от гледна точ. на масонската легенда. Защото Тувал Кайн живее в земните недра.)

 
През 1992 г. при своето посещение в Австрия, Далай Лама изрично пита за планината Унтерсберг наричайки я „спящият дракон“ и „сърдечната чакра на света“


 

 В древната германска митология Унтерсберг е наричана „Планината на Вотан“ (което е по-древно име използвано за бог Один). Според древния текст във вътрешността ѝ се помещава подземен замък изграден от злато, сребро и диаманти, които чакат завръщането на Один и неговата армия отново на повърхността на Земята. Според легендата те са изпаднали в дълбок и дълъг сън и ще се завърнат когато човечеството е на прага на големи страдания. Там се обяснява също, че „времето в планината е различно“.


 
Също така слуховете настояват, че Рене Льо Шато притежава вход към подземния свят*. Явяването на тази падаща 'звезда' като събитие, може да е отбелязвано със символа използван далеч във времето, в древна Шумерия, където е било познато като "Ар", Знака на Плуга [/b] *.
  Този знак е пентаграма , асоцииран едновременно и със Сатан и с планетата Венера. Де факто представката на думата “Quinotaur” – Quin – означава "пет" на латински...

Знака "Ар" , в Шумерия, обичайно само ни насочва към "знака за плуга" , докато всъщност има две много специфични дефиниции. Едната означава в превод "плуг", и това буквално означава "да накараш пръстта да се повдигне", нещо, което е възможно да се случи по време на метеоритен удър. "Ар" има още едно значение в Шумерския -..."да затворя" to shackle", което точно се случва с Кронос, когато пада на Земята и бива затворен в подземния свят. Езотеричните легенди поддържат, че Кронос бил затворен и задържан в подземния свят, посредством такъв пентаграм.
Това би могло да е индикация, че пентаграма в Рене льо Шато действа като затвор, вероятно за самия Кронос.


АР - ЗНАКА ЗА ПЛУГА
   

Алтернативно изписване на Arkadia със старо Шумерско писмо

___
  Сходни материали :
http://xcombg.net/index.php?topic=2540.msg48579#msg48579


_____________________________

* ДК - Тема: 48 седмици с Дор Киристил
http://xcombg.net/index.php?topic=1324.msg27872#msg27872

* "кораба" на Луцифер - из материалите на Данте Сантори
Виж. : http://xcombg.net/index.php?topic=1324.15 Тема: 48 седмици с Дор Киристил

Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #114 -: (Понеделник) 26 Юни 2017, 19:34 »

  Пентаграм или пентаграма е символ, представляващ петолъчна звезда, начертана с пет прави линии. Името произлиза от гръцката дума πεντάγραμμον (пентаграмон), съществителна форма на πεντάγραμμος (пентаграмос) или πεντέγραμμος (пентеграмос), което означава приблизително „пет-линеен“ или „пет линии“.      

______________________
Ранна история

Съществува спор в историческата наука кога за първи път е бил употребен символът на пентаграма. Датировката на този символ варира между 8200 г. и 4000 г. назад във времето. За родина на пентаграмата се сочат Шумер, Вавилон. Като астрономическа схема на движението на планетата Венера, пентаграмът се появява първоначално 4000 г. пр. н. е. в Месопотамия. Също така пентаграмът е египетски и шумерски знак за звезда. В египетските гробници небето се обозначавало с пентаграм.

______________________
АстрономияНаблюдаематa траектория на Венера (Земята е в центъра)

Наблюдаемото движение на Венера, както древните шумери, а по- късно гърците и маите са установили, показва доста строга 8-годишна цикличност. Ако примерно, в началото на пролетта Венера се наблюдава идеално като зорница, това се случва отново на 8-ата година, като междувременно зорницата се наблюдава добре още четири пъти, но в други сезони. Тези нейни появи, отбелязвани на небесния кръг, отстоят на около 215 градуса и последователното им нанасяне върху една окръжност задава пентаграм (0, 215, 70, 285, 145, 360 – в приблизителни числа)

Шумер   
Питагорейци   

Пентаграмът е използван като символ от Питагорейците. За тях особено значима е появата в него на златната пропорция или 'златното средно'. Евклид по-късно го обяснява чрез задачата за „делене на отсечка в крайно и средно отношение“ в Книга 6 на „Начала“ (вж. по-долу раздел 'геометрия'). През ренесанса тези интереси отново се възраждат и намират различни прояви.
______________________
   Европейски окултизъм

Всъщност по отношение на интерпретацията на пентаграма, Герман Вирт дава доста интересна теория, обръщайки внимание на това, че в немския език пентаграмата се нарича вещерска лапа или „Drudenfuss“. Вирт твърди, че „Drude“, т.е. вещица, всъщност произлиза от думата „Thrud“. Според същия Г.В. пентаграмата е сакрален календарен символ, обозначаващ зимното слънцестоене, Нова година и Юл.

С този символ са си служили много окултни школи с цел – своето подичиняване на бесовете. Пентаграмът е символ на петте велики принципа: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Това са петте качества, които трябва човек да изработи в себе си, за да стане съвършен. В пентаграма пулсират демонските сили, рано или късно, ще осъществят дяволския замисъл – чрез силите на Пентаграма да намерят пътя към Втората смърт.

Пентаграмът представлява пет велики и разумни течения в живата природа – течения на енергия и светлина, които индусите наричат „прана“ или „течения на живота“. Това са пет велики центъра, в които стават разумни процеси. Те съчетават в себе си пет положителни и пет отрицателни сили. Възходящите или положителните сили, се намират по върховете на Пентаграма, обърнат с върха си нагоре, а низходящите или отрицателните се намират във вътрешния петоъгълник, обърнат с върха надолу.

_____________________
   Религиозен символизъм

Първоначално пентаграмата е символизирала женското начало. Но с течение на времето това доста се е променило. Този символ е бил включен като част от кампанията на Ватикана за унищожение на езическите религии и похристиянчването. Църквата се борила с езичеството, като обявявала техните богове и богини, също и техните свещени символи, за Зло. В тази битка тризъбецът на Посейдон става вила на дявола, островърхата шапка на мъдреца става магьосническа и вещерска, а пентаграмата – знак на Дявола.

Християнство   
Пентаграмата, според един късен западен автор, е присъстващ в християнството символ. Среща се в архитектурата на някои западни църкви и манастири. На Православното учение са чужди практики, свързани с обожествяване на небесни тела, за това пентаграмата се използва не като символ за Венера. В някои православни трактовки се разчита като Христос и четиримата евангелисти – Матей, Марк, Лука и Йоан. Сравнително рядко се използва в украса на храм.

Сатанизъм   
Опасения, че енергията на пентаграмата може да се използва и за черна магия, е имало още преди хилядолетия. Панически страх обхванал например църквата когато се появили първите поклонници на „дяволския култ“ и заплашвали, че чрез обръщането на този магически символ наопаки с главата надолу, биха могли да бъдат освободени тъмни дяволски сили.

Обърната с върха надолу, пентаграмата се превръща в глава на пръч и според сатанистите е символ на Дявола, макар че всъщност означава скрития в материята дух. Обратната пентаграма, според Елифас Леви се смята за зло. Той твърди, че обърнатата пентаграма символизира козел, а изправените нагоре лъчи са рогата му.

Вещерство   
Според древното вещерство пентаграма служи за доставяне на енергия. Ако пентаграмата седи в кръг (кръгът служи за ограничаване на теритoрия) енергията ще се концентрира единствено в кръгът и в центъра на пентаграмата. Така по този начин вещерския индивид ще има необходимата сила (енергия) за да постигне своите лукави цели. Пентаграмата най-вече в каквото и да е вярване служи за доставяне на енергия, тъй като тя е била свързана със стотици вярваня и хора, който са били свързани до край с нея. По този начин пентаграмата е станала символът им, символ на оставената енергия след като починат.

Всички рисунки могат да бъдат източници на енергия ако бъдат символи на хора който са били свързани с дадената рисунка по време на живота им.

Така, че в общи линии пентаграмата е просто рисунка и не възпява необясними сили и богове.
   

*** *** *** - - -  _ ><:><_   - - - *** *** ***  Продължение


Преди да продължа ще ползвам част от един свой някогашен  постинг, в който се разглежда отново алегорията за знака и плуга в статията "Оран през историята - от Алеф до Тав":

Намирам паралел между тау кръста и последната буква от 22те букви от еврейската азбука - тав .
Христос заявява: "Аз съм алфа и омега, Началото и края, първи и последен" , 'един' и последен .
Алеф , според традицията носи символиката на впрегнатия бик, разораващ земята.
Тав , последната буква носи символиката на знака, към който се движи плуга, в далечината.


Оран през историята - от Алеф до Тав :

"Най-обикновената дума на иврит в Библията е את (ет). Първата буква от еврейската азбука е א - алеф, а втората буква в думата את (ет) е ת – тав, последната буква от азбуката."
...

"В съвременната форма на иврит буквата пак е алеф א, но това е развитата форма на оригиналната пиктограма - рисунка на волска глава. Древната пиктографска форма на буквата ת е - рисунка на две кръстосани пръчки, които се използват като знак. Когато тези две пиктограми са комбинирани, това означава "вол към знака" . Нивите се орат с плуг, теглен от вол (или чифт волове). За да се запазят браздите прави, орачът се стреми към знака ( белега ), който примерно е дърво или скала в далечината. "
"Думата את се използва като граматически инструмент за идентифициране на определен обект на глагола.
 В примера на Битие 1:1 на иврит глаголът е ברא (бара) и означава "да изпълня, да запълня" . Определените предмети, които получават действието на глагола са небето и земята. Точно както "волът" се движи по посока към "знака", когато оре, така и думата את „изорава” пътя от глагола на изречението (волът) към определения обект (знакът).
Тъй като няма еквивалентна дума на български, тя не е преведена, но за да докажем значението и в този стих, ще преведем Битие 1:1 като запазим думата на правилната и позиция:
 В начало(то) Елоим изпълни (напълни) את небето (небесата) и את земята.
  Така, както фразата „небето и земята” е идиом, който означава „цялото творение”, така и фразата „алеф и тав” е идиом, който означава „цялата азбука”.


Алеф - глава на бик
Тав - кръстен знак
В Египет - рога на бик, обгърнали кръг... вечността.

 current viewpoint.)

Продължение на статията :

 
В този смисъл, интересно е да изследваме представката "arc" в Латинския. В Латинския речник, първата дума, която срещаме с тази представка е "arca" , която Андрюс и Шелинбърг превеждат като "гробница" . Това наистина е значението, но също означава "кутия,... сандък с пари", и "килия, клетка за затваряне на затворник"!...Не само имаме намек за затвор и гробница, която би могла да бъде за Кронос, (в зависимост от това как ще разглеждаме думата "arcane", като "погр*бан", или съгласувано с Латински "arceo", означаващо "да запазя, да държа на сигурно", или "да предотвратя"). Също е възможно за" ark" да държи" пари... Де факто, често е било допускано, че съкровището в Рене Льо Шато е същото Съкровище, което Тамплиерите откраднали от Соломоновите Конюшни, и което казват съдържало злато, скъпоценни камъни, и най-скъпоценната за Евреите реликва, Ковчега със Завета*. Но Конюшните на Соломон били още място за погребения на Юдейската висша класа, и за останките от тела по насетне било казано, че са част от Съкровището на Тамплиерите, по-специално за главата, или черепа, който те почитали под името Бафомет (Baphomet), за който се казва, че изобразява хермафродита - рогатата козловидна фигура, от която произлиза нашата модерна концепция за дявола.  Възможно ли е Свещенния Кивот, ("Ark of God") също да бъде, буквално, гробницата на Бог? За Яхве, или Ях често е посочвано в писанията, че буквално е бил вътре в Кивота. Може би Кивота съдържа останките на някого, за когото са вярвали, че е техен бог. Но що се отнася до традиционно приетото съдържание на Кивота, за Скрижалите на Мойсей, от дълго време из езотеричните кръгове присъства мнението, че са направени от някаква радиоактивна субстанция, като метеорит. **По същия начин от дълго се спекулира, че вътре в Кивота всъщност са Скрижалите на Хермес, които съдържат инструкции как да се създаде Философския камък, или Свещенния Граал.*Свещенния Кивот също дълго е бил асоцоиран със Свещенния Граал. Могат ли тогава това да бъдат останките на този метеорит, който паднал на Земята и бил погрeбан в Подземния свят, а по-късно станал познат на окултистите като Граал? И възможно ли е този паднал метеорит да е инспирирал легендата за Сатурн или Кронос, Атлантския жрец-цар, от който изхожда кръвната линия на Граала, чиято история съдържа същото метеоритно падане от небесата?*  бел. аз мисля, че част от "тамплиерското съкровище" е отнесена отвъд океана, в посока Америка, веднага след залавянето на тамплиерите, още през времето, когато Х. Колумб все още не е бил роден и официално бреговете и не са достигнати. На тези съждения ме наведе факта, че самия Колумб се обръща към испанската кралица с уверението, че ако има нейната опека ще я направи изключително популярна, за поколения напред, а Испания богата. Знае се, че той е от тамлиерска фамилия и че е притежавал карта, която вероятно е получил в наследство от баща си, може би известната на картографите карта на Пери Рийс* и явно е бил напълно наясно къде отива и какво има там.

* http://top-50.ru/posts/893654-c26320c5926543e60af653c8ab5747b4

** бел. преди време отбелязах, че първично хексаграма е представен като двата срещуположни триъгълника, представляващи мъж- жена, а в по-стари времена жена-жена. Явно символизира идеята за Хермафродита.

** бел. свитък, сфера, небе - отбелязах, че думите свитък- небе-сфера имат родствено значение
** бел. писали сме за книгата на:... Хермес,... Енох,... ангел Разиел, което явно има връзка с...камъка от Короната на Луцифер, от който се смята, че е направен Граала.
** бел. Изглежда този "метеорит" има всички тези значения:
Пренасящ Словото, Закона, записан на камък -първичния човек(Адам)-хермафродита-хексаграм (Меркаба-Небесната Колесница)-, ковчег-кораб, ковчег-храм-присъствие--средство за унищожаване-"камък" от короната на Луцифер/лъчистия-падналия, от което произлиза Граала-- затвор за Сатан.
 Не мога да не се сетя и за Ноевия ковчег-кораб, чието съдържание е самия живот.

 
Интересно думата Иах (Jah) (името на бога на Евреите, присъстващ вътре в Свещенния Кивот) идва от името Иа (Ia) , Лорда на Земята и Лорда на Дълбоките Води (the Lord of the Earth & Lord of the Deep Waters) в Шумерия, на който се базира частично проявения характер на бог Яхве. (2)Символите на гробницата и трона на бога-цар явно се отнасят до същите на Яхве. Както вече отбелязах, Иа (Ia) се вярва от много експерти да е идентичен с Енки, Сатурн или Кронос , и в този смисъл, с Кинотавъра , по ирония и със Сатан . Енки, като Атлантски крал, често е посочван с титлата, давана на Атлантските монарси в целия Атлантски свят. Тази титла е "Кад" ("Kad") , отбелязвана с йероглифната пиктограма на повдигната ръка с насочени нагоре пръсти. Тази титла била използвана също от царете на Шумерия, Египет и Финикия, и означава буквално, "бъди силен, защитен, сигурен, " което е достойно за отбелязване, като се има предвид че думата "arceo" има същото значение в Латинския. Главно този термин, когато се отнася за монарх, означава " Крал на Четирите Краища на Земята ." (3)Иа(Ia) някога е произнасяно "А-ха", и изписвано чрез двойка йероглифи представящи извита линия и право-стояща риба. Очивидно, от пръв поглед, може да се предположи, че този символ е послужил за базисен по отношение "Ихтис" - знака, изобразяващ риба, който служи за символ на Христос.

 Знаейки всичко това става възможно да изпишем думата "Arcadia" със Шумерски йероглифи, и да интерпретираме значението, според това изписване. Съществуват три възможни начина за отбелязване на символа за "kad" (кад), и следователно различни начини за интерпретиране на фразата. "Arcadia" може да значи,  например, "затвор за Лорда на Света, Иа", или "Гробница на Краля Иа." Фразата “Et in Arcadia Ego” може тогава да бъде представена като комбинация от Латински и странно, Шумерски, и да се прочете като: "Аз съм Гробницата на цар Иа." Също, имайки наум, че "arceo" означава "да защитя, да запазя, да скрия"-лат. и" kad" значи същото на шумерски, може още да се прочете " Аз пазя гробницата на Иа. "  Това е забележително, като се има предвид известната анаграма " Et in Arcadia Ego", която бе загатната в " Светата Кръв и Светия Граал" :  " I Tego Arcana Dei , "което значи: "Пази се, Аз крия Божи тайни". Този бог изглежда да е Иа, или Кронос, Атлантския крал и "Лорда на Земята" - вероятно основоположник на човешката линия от крале, от които се вярва, че са произлезли Меровингите, и също Исус Христос.


  ....


  Златно сечение  

Пентаграм, в който са оцветени отсечки с четирите дължини, които се получават при пресичане на ръбовете.
Златното сечение, φ = (1+√5)/2 ≈ 1.618 играе важна роля в правилните петоъгълници и пентаграми. Всяко пресичане на два ръба разделя ръбовете в златно сечение: отношението на дължината на ръба към дължината на по-дългата част от ръба е равна на φ, както и отношението на по-дългата част към по-късата част. Освен това, отношението на дължината на по-късата част от ръба към дължината на отсечката, ограничена от двата пресичащи ръба (странта на вътрешния петоъгълник) също е равна на φ. С други думи, използвайки цветовото означение на илюстрацията в дясно, са в сила отношенията:

червено/зелено = зелено/синьо = синьо/виолетово = φ

  _____________________________
Информация:

* Блаватская Е.П. - Тайная Доктрина т.1 гл.Пролог

http://ru.teopedia.org/lib/%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%95.%D0%9F._-_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D1%82.1_%D0%B3%D0%BB.%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3

* wikipedia

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BC%D0%B0
« Последна редакция: (Понеделник) 26 Юни 2017, 21:18 от Мила » Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #115 -: (Вторник) 27 Юни 2017, 07:01 »
Печать императора Константина I Великого, III—IV век.  


Окно кафедрального собора в Амьене


«Преображение Господне», Андрей Рублёв, 1405

___________________

Златно сечение:
(към предишните отговори)(φ = (1+√5)/2 = 1,618…)  - (ύγιεια) хигея, - име дадено от Питагор,  по името на гр. богиня на здравето:В гр. митология дъщеря на Асклепий.
Според орфич. вярвания - съпруга на Асклепий.

Изображение: Млада жена храни змия от чаша...  чаша и змия - атрибути на съвременната медицина. (съд на Хигея).

Хигея дала име на медицинската дисциплина  хигиена.
« Последна редакция: (Вторник) 27 Юни 2017, 07:49 от Мила » Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #116 -: (Сряда) 28 Юни 2017, 03:35 »


                               
                              АДАМ-АДАМИ


 
 

        Адами е бил многообразен символ, получил началото си сред арийците, което сочи коренът на думата, и че семитите и туранците са го заимствали от тях - също както и много други неща. Адам-Адами е родово, съставно име, толкова древно, колкото е й самата реч. Тайната Доктрина учи, че Ад-ие било името, дадено от арийците на първата човешка раса, овладяла речта на този Кръг. Оттук са и термините Адоним и Адонай (древна, множествена форма на думата Адон), приложени от евреите към техните Йеховаи и Ангели, които просто били първите духовни и ефирни синове на Земята, и Бог Адонис, олицетворен в своите многобройни преобразявания на „Първи Господ". Адам е санскритскотоАди-Натх, също така означаващо Първи владетел, както и Ад-Ишвара или която и да е представка Ад (първи) пред прилагателно или съществително. Причината за това е, че подобни истини са били общо достояние. Това е било откровение, получено от първото човечество още преди времето, което по библейския израз се нарича „епоха на едни уста и едно слово", или реч; знанието се е разширило по-сетне благодарение на личната интуиция на човека и още по-късно то е било скрито от профанацията под съответен символизъм. На основата на философските писания на Ибн Хебирол, авторът на Кабала доказва, че израилтяните са употребявали думата Ад-онай (А Dо Nа Y), „Господ", наместо Аh' уеh - „Аз съм", и YНVН и добавя, че докато в Библията е предаден като „Господ", „Низшето обозначение или Божеството в Природата е по-общият термин Елохим, преведен като Бог".

 През 1860 г., или приблизително тогава, изтоковедът Хволсън превел един твърде любопитен труд и го представил на вечно съмняващата се и лекомислена Европа под невинното заглавие „Nabathean Аgriculture".
Според мнението на преводача, този архаичен труд е пълно посвещение в тайната на пред -   адамичните народности на основата на неопровержимо достоверни документи.
Трудът е неоценимо изброяване, пълно изложение на доктрините, изкуствата и науките не само на халдейците, а също така и на асирийците и ханани-те от до-историческите времена.
 
Тези набатеяни - както смятали някои критици - били просто сабеяните, или халдейските звездо-поклонници. Трудът е превод от арабски език, на който преди това бил преведен от халдейски.  Арабският историк Масуди говори за тези набатеяни и обяснява произхода им по следния начин:

След Потопа (?) народите се заселили в различни страни. Сред тях били набатеяните, основали град Вавилон, които били потомци на Хам, заселили се в тази област под предводителството на Нимврод, син на Куш, който бил син на Хам и правнук на Ной. Това се случило по същото време, когато Нимврод получил управлението над Вавилон в качеството на пратеник на Дзахак, наричан Биурасп. "

Преводачът Хволсън намира, че твърденията на този историк напълно се съгласуват с твърденията на Моисей в Книгата Битие; въпреки че по-малко почтителни критици могат да изкажат мнението, че именно посилата на самата тази причина, тяхната достоверност трябва да бъде заподозряна. Безполезно е обаче да се обсъжда тази точка, тъй като няма значение за разглеждания въпрос. Това е дребен и отдавна погр*бан проблем и трудността да се обясни, върху някаква логична основа, феноменалността на произхода на милиони народи, различни раси, много цивилизовани нации и племена от три съчетали се двойки - синовете на Ной и техните жени -в течение на 346 години, може да се отнесе за сметка на Кармата на автора на Книгата Битие,
независимо дали ще бъде наречен Мойсей, или Ездра. Интересното в този разглеждан труд е именно, че съдържанието му, почти всички доктрини, изложени в него, ако бъдат прочетени езотерично, ще се окажат тъждествени с Тайните Учения.Катремер предполага, че тази книга може да е просто копие от някой „безкрайно по-древен" трактат на хамитите, направено във времената на Навуходоносор II, докато на основата на вътрешни и външни доказателства авторът твърди, че нейният халдейски първоизточник е бил записан по устни разсъждения и учения на богат вавилонски земевладелец на име Ку-тами, който ползвал за тези лекции още по-древни материали. Хволсън отнася първия арабски превод към тринайсетото столетие пр. Хр. На първата страница на това „Откровение" авторът или амануензисът Ку-тами заявява, че „изложените в този труд доктрини първоначално били предадени от Сатурн... на Луната, която ги съобщила на своя идол", а идолът ги разкрил на прекланящия се пред нея писател - Адепт Ку-тами, който записал този труд. Подробностите, дадени от Бога за полза и просвещение на смъртните, показват периоди с неизчислима продължителност и неизброим ред царства и династии, предшествали появата на Адами на Земята („червената земя"). Както е могло да се очаква, тези периоди повдигнали почти до ярост възмущението сред защитниците на библейската хронология, основана на мъртвата буква. Д-р Ружмонт е първият, вдигнал оръжие против преводача. Той го  упреква в това, че е пожертвал Мойсей заради анонимни автори. Той казва, че Бероз, независимо от големите му грешки в хронологията, бил поне в пълно съгласие с пророка по отношение на първите хора, тъй като говорел за Алорус-Адам, за Ксисуфр-Ной, за Бел-Нимврод и т.н.

____________
В бълг. прев. на „Битие" синът на Хам се казва Хуш, баща на Нимврод (Нимрод). - Бел. прев

Вж. Книга Битие и утвърдената хронология. В глава VIII: „Ной напуснал ковчега"- през 2348 г. пр. Хр. В глава X: ..Нимврод е първият цар" - около 1998 г. пр. Хр.

 
„Аппaels de Philosophie Chretienne",
юни, 1860, стр. 415
____________
Ето защо - добавя той - този труд трябва да е апокриф и да бъде причислен към съвременните му: четвърта Книга на Ездра, Книга на Енох, Оракула Сибил и Книга на Хермес, като при това всички те се отнасят към време, не по-рано от втори и трети век пр. Хр. Евалд още повече нападнал Хволсън и накрая Ренан го помолил в „Revue Germanique” да изложи причините, поради които неговият „Nаbathean Agriculture" не би могъл да е подправен труд на някой евреин от третото или четвъртото столетие на нашата ера.  Едва ли е възможно да бъде по друг начин - заявява романистът, автор на „Животът на Христос " -
след като в този фолиант по астрология и магия:

„ В приведените от Ку-тами личности ние припознаваме всички патриарси на библейските легенди, подобни на Адам-Адами, Ану-ка-Ной и неговия Ибрахим-Авраам и т.н. "
Но това не е причина, тъй като Адам и другите имена са събирателни. А засега ние скромно заявяваме, че и да се вземе всичко това предвид, все пак апокрифът, дори и да се отнася към третия век сл. Хр., вместо към XIII столетие пр. Хр., е достатъчно древен, за да може да бъде смятан за оригинален документ и така да бъдат удовлетворени и най-взискателните археолози и критици. Тъй като, ако допуснем заради спора, че тази литературна реликва е била съставена от някой „евреин от третото столетие на нашата ера" - какво от това? Като оставяме настрана за малко степента на вероятност на неговите доктрини, ние можем да попитаме защо този труд да заслужава по-малко доверие или внимание и да е по-малко поучителен, като отразяващ по-древни мнения, отколкото са някои други религиозни творби, които сами по себе си също са „компилации на стари текстове" или на устното предание - от същата епоха или от по-късно?

 В такъв случай ние би трябвало да отхвърлим и да наречем апок-рифен „Корана", който се появява три столетия по-късно, макар и да знаем, че подобно на Минерва, той е възникнал непосредствено от мозъка на арабския пророк; ние би трябвало да пренебрегнем и всички сведения, които получаваме от Талмуда, който в сегашната си форма е бил също така съставен на основата на по-древни материали и може да се отнесе към време не по-ранно от деветото столетие на нашата ера. Ние отбелязваме тази любопитна „Библия" на халдейския Адепт и различните критики към нея (в преводана Хволсън), защото тя има важно отношение към голяма част от настоящия труд. С изключение на повдигнатото слово - пререкание от страна на Ренан, принципиален иконокласт - така остро наречен от Жул Льометр в „Lе Рaganini du neant", най-лошият упрек към този труд явно се състои в това, че апокрифът претендира да е предаден като Откровение на Адепта „чрез идола на Луната", който го получил от „Сатурн". Следователно твърде е естествено,че това се разглежда „във всички отношения като приказка". Има само един отговор. „Библията" на халдейския Адепт не е в по-голяма степен приказка, отколкото Библията, и ако едната от тях се руши, то и другата трябва да я последва.  Дори и начинът на пророчество чрез „идола на Луната" е тъждествен на начина, който е бил изпозван по времето на Давид, Саул и първосвещениците на еврейската Скиния, именно чрез Терафим.


   30 април 1860


  Е. Блаватска

         
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #117 -: (Сряда) 28 Юни 2017, 05:41 »

Аргха. Sanctum Sanctorum
 _____________________________


 
   Трудът
Nabathean Agriculture"
действително е компилация; той не е апокриф, а повторение на постановките на Съкровеното Учение в езотеричната форма на халдейските национални символи с цел „скриване" на тези постановки , точно както и Книгата на Хермес и Пураните са подобни опити, направени от египтяните и индусите. Трудът е бил толкова известен в древността, колкото и в средните векове. Маймонид  говори за него и се позовава не веднъж на този халдео-арабски Манускрипт, давайки на набатеяните прозвище, принадлежащо на техните съ-вярващи, „звездопоклонниците" или сабеяните, но при това не вижда в изкривената дума „набатеяни" мистичното наименование на каста, посветена на Небо, Бога на Тайната Мъдрост, което явно доказва, че набатеяните са били Окултно Братство.

Набатеяните, които според персийския Иезиди първоначално са дошли в Сирия от Басра, били изродили се членове на това братство; въпреки това, дори и в по-късни дни тяхната религия е била чисто кабалистична.

Небо е божество на планетата Мер*урий, а Мер*урий е Бог на Мъдростта, или Хермес, или Будха, когото евреите са наричали Кокаб, „Превисш Устремен Господ", а гърците Набо, оттук е и прозвището на набатеяните. Независимо че Маймонид нарича тяхната доктрина „езическа нелепост" и тяхната архаична литература „Sabaeorum foetum", той поставя „Агрикултурата", Библията на Ку-тами, в първата редица от трудове на архаичната литература.

 Абарбанел я превъзнася твърде много. Цитирайки извадки от тази книга, Спенсър говори за нея като за „най-добрия източен труд" и добавя, че под набатеяни следва да се разбира сабе-яни, халдейци и египтяни, казанонакратко - всички народи, срещу които законите на Мойсей са били прилагани особено строго.

Небо, най-древният Бог на Мъдростта във Вавилония и Месопотамия, бил тъждествен на индуския Будха и на гръцкия Хермес-Мер*урий. Единствената разлика е незначителната промяна относно пола на родителите. Както в Индия Будха е бил син наСома (Луната)и жената на Брихаспати (Юпитер), така Небо бил син на Зарпаниту (Луната) и Меродах, станал Юпитер, след като бил Слънчев Б. Като планетата Мер*урий, Небо бил „надзирател"сред седемте планетни Богове; и бидейки олицетворение на Съкровеното Учение, той бил Набин, ясновидец и пророк. Мойсей също изобразяват умиращ и изчезващ на планината, посветена на Небо. Това доказва, че той е бил Посветен и свещенослужител на този Бог под друго име; тъй като този Бог на Мъдростта е бил велико Творящо Божество и е бил почитан като такъв. На него са се покланяли не само в Борсипа, в неговия великолепен храм или Планетарната Кула, но са го почитали и моавите, ханаитите, асирийците и по цяла Палестина. Тогава се пита - защо да не е бил на почит и сред израилтяните?

„Храмът на Вавилон, посветен на Планетите", е имал своя „Светая
 Светих" вътре в светилището, посветено на Небо, Бога-пророк на мъдростта.
____________
 
„Аз ще ти приведа писания... отнасящи се към вярването и учредяването на сабеяните - казва той.

 - Най-забележителната книга е именно"Agriculture of Nabatheans", която била преведена от Ибн Вахшидж. Тя е пълна с езически нелепости... Книгата разказва за изготвянето на талисмани, за привличането на силите на Духове, за Магията, Демоните и Гул, които обитават пустинята."

(Маймонид, цитати от когото е дал д-р Хволсън в „DieSsabier und der Ssbismus", II, 458.) Набатеяните от върха Л*банон са вярвали в седем Архангела, както техните бащи - в седем Велики Звезди, обиталища и тела на тези Архангели, в които и до днес вярва римокатолическата църква. Това е показано на друго място.

 
Вж.
„Разбулената Изида",
II, 197
I, 354
____________

В „ Hibbert Lectures" се казва:
Древните вавилонци са имали посредник между хората и боговете... и Небо е бил „ провъзвестител " или„ пророк ", тъй като оповестявал желанията на своя баща Меродах. "

Подобно на Будха, Небо е създател на четвъртата и също така на петата раса.
Тъй като той поставил началото на нова раса Адепти, а Будха - на Слънчево-Лунната Династия, или на хората от сегашните раси на този Кръг.

И двамата са адепти на своите собствени създания. Адам-Адами е олицетворение на
двойния Адам; на парадигматичния Адам-Кадмон-Твореца, също така и на низшия земен Адам, който, по мнението на сирийските кабалисти, е имал само Нефеш, "дихание на живота", а не Жива Душа, която получил едва след своето Падение.

 Поради това, ако Ренан упорства и продължава да разглежда халдейските писания - или това, което остава от тях - като апокрифи, това е съвършено несъществено и не променя нито истините, нито факта. Съществуват други изтоковеди, които могат да се придържат към различно мнение; дори и да не беше така, все пак в действителност това има твърде малко значение. Тези доктрини съдържат ученията на Езотеричната Философия и това е достатъчно. За онези, които нищо не разбират от символиката, това може да изглежда просто като звездопоклонничество, или даже като „езическа нелепост" - за онзи, който би искал да скрие Езотеричната Истина. Докато изказвал презрението си към Езотеризма в религиите на другите народи, Маймонид допускал Езотеризма и Символиката в своята, проповядвайки тайна и мълчание за истинския смисъл на думите на Мойсей. Оттук е и неговата злочестина. И така, доктрините на Ку-тами, халдеецът, са алегорично предаване на религията на най-ранните народи на петата раса. Защо тогава Ренан се обръща към наименованието „Адам-Ада-ми" с такова академично презрение?

Авторът на „Оrigins of Christianity" очевидно нищо не знае нито за произхода на езическия Символизъм, нито за езотеризма, иначе той би трябвало да знае, че името Адам-Адами е било своеобразен световен символ, който дори евреите са отнасяли не към един човек, а към четири отделни човечества. Това е лесно да се докаже.

 Кабалистите учат за съществуването на четири различни Адам
а или преобразяването на четирима последващи един друг Адама, еманации от Диукна или Божествения Призрак на Небесния Човек, ефирна комбинация на Нешама, висшата Душа или Духа; този Адам не е имал, разбира се, нито грубо човешко тяло, нито тяло на желанията.
Той е прототип (Тzure) на втория Адам. По тяхното описание в Кабала
всеки може да се убеди, че те несъмнено представляват нашите Пет Раси. Първият е Съвършен, Свещен Адам, „Сянката на когото е изчезнала"(Царете на Едем), произлязъл от божествения Тцел (Образ); вторият се нарича Прото-пластичен Андрогинен Адам на бъдещия земен разделил се Адам; третият Адам е човек, създаден от „прахта" (първият, Непорочен Адам); и четвъртият е предполагаемият прародител на нашата собствена раса - Падналият Адам. Все пак, обърнете внимание на забележително ясното обяснение, дадено на тези Адами в Кавала на Исак Майер. Той сочи само четиримата Адама, несъмнено заради Царете на Едом, и добавя:

____________
 
Sаусе;
ср., стр. 15, второ издание
____________

Четвъртият Адам... бил покрит с кожа, плът, нерви и т.н. Това отговаря на съчетанието на висшата Нефеш и Гюф, т. е. тялото. Той има животинска мощ за размножаване и продължаване на рода". Това е човешката коренна раса. Именно по тази точка съвременните кабалисти - заблудени от дълги поколения християнски мистици, които изопачавали кабалистичните писания навсякъде, където са успели - се разминават с окултистите в своите тълкувания и приемат по-късната мисъл за ранното представяне.

        Първоначалната Кабала
е била напълно метафизична и не е имала никакво отношение към животинския, или земен пол; по-късната Кабала задушила божествения идеал под тежкия фаличен елемент. Кабалистите казват: „Бог създал човека като „Мъж-Жена". А авторът на Кабала: „Необходимостта от продължаващото създаване и съществуване се нарича сред кабалистите равновесие. "

И понеже не притежава това „равновесие", свързано с Маgот (тайнственото „Място"), даже и първата раса не се признава, както видяхме, от Синовете на Петия Адам.
От висшия Небесен Човек, Горният Адам, който е „Мъже-Женствен", или Андрогин, слизайки надолу до Адам от прахта, всички тези олицетворени символи са свързани с пола и размножението.
Сред източните окултисти това е точно обратно. Те разглеждат половото съчетание като „Карма", отнасяща се само до съчетаването на човека в този свят, намиращ се под властта на Илюзията; нещо, което трябва да се отхвърли в мига, когато човек стане „мъдър". Те смятали за твърде щастливо обстоятелство, когато Гуру (Учителят) намирал в своя ученик склонност към чист живот на Брамачария. Двойнствените им символи били за тях само поетично изображение на висшите съчетания на творящите, космически сили. И тази идеална представа осветява като златен лъч всеки идол, колкото и да е груб и смешен в затрупаните проходи на тъмните храмове в Индия и другите страни - родини на култове.Това ще бъде показано в следващия раздел.
 А засега може да се добави, че при гностиците вторият Адам също така произлиза от Първичния човек, Офит Адамас, „по образа на когото той е създаден"; третият, от този втори, е Андрогин. Последният е символизиран в шестата и седмата двойка на мъже-женствени Еони-Амфаин - Есумени Вананин - Ламертад - Баща - Майка, докато четвъртият Адам, или Раса, е представен като приапично чудовище.
____________
 
Ор.сit., стр. 418, 419

Пак там, стр. 118

Просто утроба. „Светая Светих" при семитите

 Брамачария (или Брахмачария) - пълна липса на полов живот. В йогийските системи съществуват техники за по-безболезнен преход къмбрамачария. - Бел. бълг. Прев.

Вж. Таблицата на Валентин у Епифаний, „ Adv. Haer ", I, XXXI. 2
____________

Последният - следхристиянска фантазия - е деградирало копие на дохристиянския гностичен символ на „Благия", или „Този, който създавал преди съществуването на каквото и да било ",
небесният Приап - наистина, роден от Венера и Вакх, когато този Бог се върнал от своите пътешествия в Индия, тъй като Венера и Вакх са по-късни образи на Адити и Духа. По-късният Приап, макар и да е единен с Агатодемона, гностичният Спасител, и даже с Абракасас, вече не е глиф за абстрактните творчески сили, а символизира четиримата Адама, или четирите раси, като при това петата е представена върху гностичните скъпоценности с пет клона, отрязани от Дървото на Живота, на което стои старец. Броят на коренните раси е бил записан в древните гръцки храмове със седем гласни, от които пет били оградени в рамка на стената в залите за посвещение в Адитума; египетският глиф за това е била ръка с пет разтворени пръста, като петият, или малкият пръст, е бил само наполовина израснал, а също така и пет„N" .
- йероглифите замествали тази буква. В своите храмове римляните употребявали пет гласни А Е I О V. В средните векове този архаичен символ бил приет от Дома на Хабсбургите като мото -
Sic transit gloria!
______________________

РАЗДЕЛ III„СВЕТАЯ СВЕТИХ", НЕЙНОТО УНИЖАВАНЕ

Sanctum Sanctorum
 на древните, наричан също така Адитум - скрито помещение в западната част на храма, затворено от три страни с бели стени и имащо само един отвор-врата, закрит със завеса - било общо понятие за всички  народи от древността. Днес се забелязва огромна разлика между тайния смисъл на това символично място, както е представено в символизма на езичниците, и неговото обяснение в Езотеризма на по-късните евреи, въпреки че символизмът му първоначално е бил тъждествен у всички древни раси и народи.

       Езичниците поставяли в Адитума саркофаг или гробница (taphos) със Слънчевия Бог в нея, на когото е бил посветен храмът и бидейки пантеисти, му оказвали най-голяма почит. Те го разглеждали в неговото езотерично значение, като символ на възкръсването - космическо, слънчево или денонощно човешко. Той обхващал голям брой периодични и точни (във времето) Манвантари, или нови пробуждания на Космоса, Земята и Човека за нови съществувания.

         Слънцето е било най-поетичният и в същотовреме най-грандиозният символ на подобни Цикли в Небесата, а човекът е бил същото - в своите въплътявания - на Земята.
         Евреите,  чийто реализъм, ако се придържаме към мъртвата буква, е бил толкова практичен и груб в дните на Мойсей, колкото е и сега - по време на отчуждаването от Боговете на своите съседи-езичници завършили осъществяването на националната и свещеническата политика, издигайки екзотерично своята Светая Светих като най-тържествената емблема на монотеизма си, докато езотерично те виждали в него само всемирен фаличен символ. И по времето, когато кабалистите познавали само Ейн-Соф и „Боговете" на Мистериите, в своя Адитум левитите нямали нито гробници, нито Бог, а само „Свещения" Ковчег на Завета - своята „Светая Светих".

 
Когато езотеричният смисъл на това вместилище бъде ясно обяснен, непосветеният ще е в състояние по-добре да разбере защо Давид е танцувал „гол" пред Ковчега на Завета, с което се е стараел да се покаже грешен. в името на своя Господ и унизен в своите очи.

Ковчегът е лодковидният Аргха на „Мистериите". Паркърст, който прекрасно го описва в своя Гръцки Речники не казва нито дума за него в Еврейския си Лексикон, обяснява това така:

Аrске в това приложение съответства на еврейския Разит, или Мъдростта... дума, която има значение на емблема на женската зараждаща мощ, Аrg или Аrcа, в която се е предполагало, че зародишът на цялата Природа се носи или се оплодява във великата бездна през промеждутък от време, следващ всеки проявен цикъл. "

Напълно правилно; и еврейският Ковчег на Завета е имал именно тъждествено значение,
с едно допълнение, че вместо прекрасен и целомъдрен саркофаг (символ на утробата на Природата и Възкресението), както виждаме това в Sanctum Sanctorum, те придали на построяването на Ковчега още по-реалистичен характер, благодарение на двата Херувима, поставени един срещу друг на капака на Ковчега на Завета, като при това крилете им са разгърнати така, че образуват съвършено Йони (както може да се види сега в Индия).

Освен това, значението на този зараждащ символ е било подчертано и от четирите мистични букви на името на Йехова, а именно IНVН, Jod, означаващи теmbrum virile; (Не), утроба; Vau, кука или огънатост, или гвоздей; и отново (Не), което означавало и„отвор"; като цяло всичко това образувало съвършена двуполова емблема или символ, или I (е) Н (о) V (а) Н, мъжки и женски символ.Може би когато бъде разбрано истинското значение на длъжността и званието на Кадеш Кадешим, „светите" или „посветените на Храма на Господа", тогава „Светая Светих" на тези „свети" ще приеме далеч нетолковавъзвишен аспект.

 Jacchus е също този Iао, или Йехова; и Ваал или Адон, подобно на Вакх, е бил фалически Бог.

„Кой ще се изкачи на хълма (високото място) на Господа?" - пита праведният Цар Давид. Или: „Кой ще застане на мястото на неговия Кадеш?"

 В определен смисъл Кадеш може да означава „озаряване", „осветяване" и даже „посвещават" или „отделяне"; но то също така означава извършване на сладострастни ритуали - култ на Венера, - истинското тълкуване на думата Кадеш открито е посочено във Второзаконие, XXIII, 17; В Книга на Пророка Осия, IV, 14 и е Книга Битие, XXXVIII, 15-22. „Светите "библейски Кадешими са били тъждествени, що се отнася до техните задължения, с баядерките в по-късните индуски храмове. Еврейските Кадетими или Гали живеели „ в дома на Господа, където жените тъчели завеси за горичката " или за статуята на Венера - Астарта.
____________
 
Вж. II,
 Книга на Царете,
VI. 16-22.
____________

Танцът, игран от Давид около Ковчега, бил със „завъртане", което, както казват, било предписано на Амазонките за Мистериите. Същият е бил и танцът на Силомските дъщери,
както и подскоците на пророците на Ваал. Това просто са били характерни признаци на култа на сабеяните, тъй като този танц е изобразявал движението на планетите около Слънцето. Несъмнено, този танц е бил вакханично изстъпление, като при това са се употребявали цистри; с доста изразителни укори на Мелхол и отговори на Царя?

Ковчегът, в който се пазят зародишите на всички живи твари, необходими за населението на Земята, изобразява надживяване на живота и превъзходство на Духа над Материята при сблъсъка на противоположните сили в Природата. В астро-теософската харта на Западния Ритуал, ковчегът съответства на пъпа и се поставя от лявата страна, откъм жената (Луната), като за един от нейните символи служи левият стълб в храма на Соломон - Боаз. Пъпната връв е свързана (чрез плацентата) с вместилището, в която се оплодяват ембрионите на расата.

 Ковчегът е свещеният Аргха на индусите и така е лесно да се разбере връзката, която той е имал с Ноевия Ковчег, след като знаем, че Аргха е бил продълговат съд, употребяван от йерофантите като жертвена чаша в култа на Изида, Астарта и Венера-Афродита, които били Богини на зараждащите сили на Природата или Материята - следователно, представляващи символично Ковчега, съдържащ зародиш на всичко живо.

     Заблуждава се този, който приема съвременните кабалистични трудове и тълкуването на
Зохар от равините за истинската кабалистична наука за древността.


 Е. Блаватска    
Активен
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #118 -: (Сряда) 28 Юни 2017, 23:25 »

 
Говори се още за тайна, скрита линия на приемственост,  тайно общество, поток от души, споделящи общи идеи с езотеричен характер, алегорично назовани Uderground Stream, букв. "подземен поток-извор-течение-река".

През Ренесанса тази фраза била използвана като кодово означение на "Подземната река", невидима школа от родствени души, които тайно споделят своите езотерични познания един с друг и ги разпространяват из пределите на Европа, посредством мрежа от тайни общества и мистични училища, често използвайки скрит символизъм в произведенията на литературата и изкуството. Същия символизъм се появява, например в работите на Рене Д'Анжу, Джордано Бруно, Леонардо Да Винчи, Никола Пусен, и много други. Печата на Аркадската Академия в Рим, 1690


                  Авторите на " Светата кръв и Свещеният Граал" (Майкъл Бейджънт, Ричард Лий, Хенри Линкълн) определят така символизма на скритото течение:
... Мотива в Подземната река изглежда изключително богат в символно и алегорично отношение. Тази приемственост отразява връзка с езотеричните традиции на Питагорейството, Гностицизма, Кабалистиката и Херметичната мисъл. Но това може да означава нещо повече от основните тези на ученията, може би предава някаква много специфична информация - 'тайна'за родство, пренасяна в засекретена форма от поколение на поколение [/cite]

*** *** *** (пауза за осмисляне)

Мистерията на Рен Льо Шато, и в това отношение, корените на езотеричната традиция в Южна Франция изглежда да са много по стари от 2000 години.
Наличието на пентаграми и хексаграми, каквито се намират из околността на Рене Льо Шато и в Църквата посветена на Мария Магдалина се смята за символно обозначение на присъствието на Изида и Озирис*, далеч преди епохата на Иисус и Магдалина.


Какви може да са тези познания? Може би имат връзка с познати концепции преди християнството? Иначе защо трябва да са обвити в тайна, освен ако не противоречат на доминиращото в Европа християнство?

1. Безсмъртието на душата

2. Прераждания

3. Метемпсихоза

За да има безсмъртна душа и прераждания, значи Азът е смъртен. Един вид инициациите в различните степени на разните окултни и тайни общества да са част от "мистично пътешествие" за трансформация в по-висока същност, или "контакт с душата"?  Алхимията не се ли занимава с превръщането на обикновени метали в благородни?

Споменавайки Джордано Бруно се сетих за Ордена на Илюминатите.

Две обстоятелства обаче ме убедиха. През 1776 г. един офицер на име Екер създаде ложа ориентирана към алхимията в Бургхаузен, която беше почнала да се разраства главоломно. Член на тази ложа дойде в Инголщад за да ни отнеме най-можещите ни студенти. Изборът му падна точно върху тези студенти, които и аз исках. Не можех да понеса мисълта, че съм загубил толкова талантливи младежи по такъв начин и на всичкото отгоре привлечени от нелепата идея, че може да се прави злато. След като споделих възмущението си с един от най-доверените си студенти, той ме посъветва и oкуражи да използвам влиянието си върху студентите за да прекратя такива инциденти чрез създаването на антидот – основаването на общество. [3]

https://bg.wikipedia.org/wiki/Илюминати
 

Подчертаното в горния цитат не навежда на мисълта за буквално производство на злато        
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #119 -: (Четвъртък) 29 Юни 2017, 18:14 »

Във връзка с горното мнение.

Лета
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Лета (на старогръцки: λήθη, забрава) в древногръцката митология е една от петте реки в Хадес. Според митологията, след смъртта душите отивали в Хадес, царството на мъртвите, а там отпивали от водите на реката Лета и забравяли предишното си съществуване. Оттам, Лета става синоним на забравата и смъртта. Със същото име, в митологията, откриваме и божеството Лета. Това е често срещана корелация между обект и субект в митологичните системи. Според географията на задгробния свят, Лета протичала през равнина със същото име. Като антипод на реката Лета, древните са смятали, че съществува и река с името на една от музите, Мнемозина. Който пиел от водите ѝ си спомнял всичките си стари съществувания и придобивал огромно знание. Според Платон, преди да се преродят, душите отпивали от Лета, за да забравят животите си преди. Лета е обичан образ от поети и художници и утвърдена метафора на смъртта.

Реките в Хадес

Ахерон - река на болката

Еридан - небесна река

Кокит - река на плача

Лета - река на забравата

Мнемозина - река на спомените

Стикс - река на омразата

Пирифлегетон - огнена река

https://bg.wikipedia.org/wiki/Лета


Римляните наричали Хадес Плутон (от гръцки епитет, означаващ "богатия"). В някои легенди се говори, че Хадес притежава маска и шлем, с които е невидим, а щом смъртен ги сложи, става невидим за смъртта. На неговото наметало имало лица на човешки души, на които била изписана мъка. Говори се, че имал ключове, с които отключвал и заключвал смъртта.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Хадес


Не знам защо, но горното ме подсеща за филма The Giver (2014) http://www.imdb.com/title/tt0435651/

Главният герой се свързваше с нещо по-голямо съдържащо в себе си опита на много човешки животи, нещо като единна "Световна душа" съдържаща човешкото познание. Хем е плашещо хтонично и поглъщащо, хем дава знание.

Това което си мисля е, че "опитностите" от инкарнациите се вливат в нещо по-голямо и всеобщо, общовалидно за всички. Отказ от лично притежание в полза на всеобщото, така че единствето притежание е индивидуалното самосъзнание Аз-Съм. Случайно или не, гностически секти като богомилите са били организирани на принципа на комуната където всички работят преди всичко за общото благо.
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални