Страници: 1 2 3 [4] 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Мистично Християнство/Православие и Източни учения - сходства и различия  (Прочетена 2827 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #45 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 06:12 »

1.Тази Маха Мритюнджайя мантра – е животворна мантра.Сега,когато животът е много труден и нещастните случаи са нещо обикновено,тази мантра предотвратява смърт от змийско ухапване,пожар,автокатастрофи и нещастни случаи от всякакъв вид.Освен това,тя има силно лечебно действие.Болести,обявени от лекарите за нелечими,биват излекувани от тази мантра,ако тя се напява с искреност,вяра и преданост.Това е оръжие за победа над всички болести.Това е мантра за победа над смъртта.

2.Това също е мокша-мантра(мантра на освобождението).Това е мантрата на Бог Шива.
Тя дарява здраве,дълголетие,покой,богатство,благополучие,удовлетвореност и безсмъртие.
На рождения си ден я повторете един лакх(1 лакх=100 000) или поне 50 000 пъти,изпълнете хаван(огнен ритуал) и дайте храна на светец,на бедни и на болни.Това ще привлече към вас здраве,дълголетие,мир,благополучие и освобождение.

Мритюнджайя мантра – Побеждаваща смъртта е една от най-древните и мощни мантри от ведическата епоха,достигнали до нас през хилядолетията.

Красив мит за това,че мантрата е пята от самият Далай Лама:имал Далай Лама верен приятел,който легнал от нелечима болест,безсилни,лекарите се отказали...Негово Светейшество се молел до леглото на приятеля си,пеел мантрата Побеждаваща смъртта – приятелят му оздравял,изправил се преизпълнен със сили.Някакъв късметлия записал пението на Негово Светейшество – поплыла(?)  славата на чудодейната и изцеляваща сила на мантрата.Но Далай Лама забранил да се продава записът...

Истината е,че нито Далай Лама,нито официалната традиция на будизма като цяло,нямат никакво отношение към това изпълнение.Мритюнджайя мантра в тази версия е от традицията на Риг Веда,а ведите за будизма – как да се изразим по-меко? - нямат значението/стойността на авторитет...Но духът няма нито нациoнална,нито конфесионална принадлежност.

А Гласът пеещ Мантрата принадлежи на Хейн Браат(Hein Braat),живеещ в Холандия.
Той е роден и първите си пет години е прекарал в Curacao(Холандски Кариби),но е израснал в Нидерланд.Музиката става неговата професия.Преди повече от 20 г. някой от приятелите му го посъветвал да се занимава с йога.Казват,че Браат не намерил веднага своето място в йогическата доктрина.Но един от неговите учители винаги пеел Мантрата по време на медитация – това заинтересувало Хейн – той прекрасно усещал какво става в тялото му при звученето или изпълнението на едни или други звуци,как реагира на тоновете и полутоновете,започнал да изучава санскрит,да усвоява техниките и механизмите,накрая се оказало,че това е неговият Път...
*****

МИТКО,това са примери,подобни на случай,при който майка повдига автомобил,за да освободи детето си.Срещал съм го накратко описан при различни автори,само че не знам от къде е оригиналът на историята.Но това са случаи на екстремална мобилизация.Не знам дали всеки би могъл да го постигне,зависи от психиката.

Мила,

"На мен ми звучат плашещо някои от тях."

Аз когато съм ядосан(меко казано),слушам някои тибетски,като тази.Само звънчетата са малко дразнещи.

www.youtube.com/watch?v=dFkSVLCRzvk


Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #46 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 11:40 »

При  мен  тази  сила  /енергия/  са  проявява  само  когато  съм  на  зор  или  побеснял  без  мантри  и  молитви.  Просто  съзнанието  изключва  и  концентрацията  е  страховита,  в  такива  случаи  нито  виждам  нито  чувам,  нито  усещам  болка,  а  после  умората  е  .....  няколко  часа  съм  като  парцал.     

Точно затова е "психична енергия", нали?
Активен
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #47 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 12:46 »

     Не  разбрах  защо  си  сложила  кавички?
      Да  тази  сила  се  проявява  само  когато  има  емоция!  Даже  съм  сигурен  -  емоцията   я  отключва  и  че  степента  на  емоцията  определя  и  степента  на  проявлението й. 
      С  упражнения  съм  развил  възможността  да  я  движа  из  тялото  си  и  да  а  насочвам  волево  към  всяка  една  точка  от  тялото  си,  но  тогава  тя  е  спокойна.  И  още  проявлението  й  в  спокойна  фаза  е  в  пряка  зависимост  от  дишането.
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #48 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 13:03 »

МИТКО,

Защо не споделиш за тези упражнения,какви са ,това би било интересно.Поне мен много ме интересува.Сам ли си ги разработил,евентуално заимствал от някои традиционни системи,приспособени конкретно по твой начин?
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #49 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 13:58 »

Тъкмо навреме!
Вече благодарих за статията, която отговаря на въпроси, свързани с понятието Енергия.


Днес си мислех някои неща за взаимоотношенията и кармата. Кармата отчетливо ми напомняше на програма. Защото и в програмата има алгоритъм основан на "да" и "не" "0" "1","+"  "-" . Също и при
Кармичното случване има действие и противодействие, основано и отговарящо на причината и следствието. Т. е породена инерция. Колкото повече такива безсъзнателни моменти има толкова по-задълбочено се изявява следствието - кармата, инерцията се поддържа. Значи ние влагане енергията си, за нашето собствено разшищение, когато недомисляме. Да.

Ето какво полезно пише в статията:

Въпреки че може никога да не проумеем човешкия живот, ние със сигурност знаем, че той е движение, от каквато и природа да е. Съществуването на движение неизбежно намеква за тяло, което е задвижвано и за сила, която го задвижва. Поради това, където и да има живот, има и маса, която е задвижвана от сила. Всяка маса притежава инерция, всяка сила се опитва да е постоянна. В резултат на това универсално качество и положение, едно тяло, независимо дали в покой или в движение, се опитва да остане в същото състояние, и една сила, проявяваща се където и да е и чрез каквато и да е причина, създава равна по големина противоположна сила, и като абсолютна необходимост от това следва, че всяко движение в природата трябва да бъде ритмично.  


   Значи ритъма е основен принцип - механизъм на проявата живот. Следователно ако ми ударят шамар и аз прекъсна инерцията и не захранвам енергийно процеса, то той ще утихне. Няма ли тогава това да спре кармичния участък, който биде задействан. Разбира се важно условие е този ефект да се поддържа и посредством мисълта, като неразделен елемент от нашата цялост! Т. е докато обръщаме и другата буза (образно казано), спирайки мотива на инерционния момент, ние следва да спрем и вътрешния диалог по въпроса. Мисълта да е единна с физическото намерение, което отговаря на понятието истинно.

Ето още нещо от статията, относно цялостта:
Когато говорим за човека, имаме предвид концепцията за човечеството като едно цяло, и преди да прилагаме научни методи за изследване на неговото движение, трябва да го приемем като физически факт. Но може ли някой днес да се съмнява, че всичките милиони индивиди и всичките неизброими типове и характери съставляват единство, една единица? Въпреки че сме свободни да мислим и да действаме, ние сме обвързани едни с други, както звездите във фирмамента, с неразрушими връзки.

Тези връзки не могат да се видят, но можем да ги почувстваме. Порязвам пръста си, и изпитвам болка: този пръст е част от мен. Виждам мой приятел наранен, и това наранява и мен: моят приятел и аз, ние сме едно. И сега виждам поразен свой враг, една буца плът, за която, сред всички буци плът във вселената, ме е най-малко грижа, и все пак изпитвам скръб. Това нима не доказва, че всеки един от нас е само част от цяло? От векове тази идея се прокламира в ненадминатите мъдри учения на религията, вероятно не само като средство за подсигуряване на мира и хармонията сред хората, но и като дълбоко вкоренена истина. Будистите го изразяват по един начин, Християните по друг, но и двете говорят за същото: Всички ние сме едно. Мeтафизичните доказателства, обаче, не са единствените, които можем да изтъкнем в подкрепа на тази идея. Науката също разпознава тази свързаност на отделните индивиди, въпреки че не съвсем в същия смисъл, в който признава, че слънцата, планетите и луните на едно съзвездие съставляват единно тяло, и не може да има и съмнение, че в идните времена, когато средствата и методите ни за изследване на физическите и другите състояния и феномени бъдат значително усъвършенствани, това ще бъде експериментално доказано.


       За съжаление в момента нямам време. Дано някой от вас прочете статията и сподели каквото по насетне го впечатли. Защото има какво и ще е полезно при бъдещото ни обсъждане на енергията "Прана", понятия като лъчение, Дух, материя, душа...

« Последна редакция: (Понеделник) 18 Юли 2016, 14:15 от Мила » Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #50 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 14:49 »

Na men mi e trudno da razgranicha suznanie or dvijenie..kolkoto poveche go muslia, tolkova poveche se zatvurjdava nebludenieto mi.Samoto suznanie go priemam kato dvijenie I " jiv" proces..

P.p.  Za silata..predi vreme izbuhna pojar u doma.. Tatko beshe nepodvijen.
Az tezha 45 kg..or kude namerih sila day go vdigna I iznesa..
I do dnes se chudia na sebe si..
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #51 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 15:48 »

  Психея,аз мога да се изкажа само като любител,разбира се.И на мен ми се струва,че има връзка м/у съзнание и движение.Движението може ли да се каже,че е атрибут или аспект на съзнанието?Жив процес,харесва ми как звучи.
От друга страна съм изпитвал състояние на съзнание без никакви процеси - мисли,чувства,визуални образи.
   За случката ти с пожара - емоционалната мотивация активира резервните възможности на организма,иначе неподвластни по желание.Казано физиологично.Но също така сигурно активира и енергийното тяло,което,докато сме живи е "слепено" с физическото.

   Мила,и аз прочетох статията,някои технически детайли са ми по-трудни,но ето някои от нещата,интересни за мен:

"И обратно, едва ли има нужда да споменаваме, че всичко, което е срещу ученията на религията и законите на хигиената, тенденциозно намалява масата. Уискито, виното, кафето, тютюнът, и други подобни стимуланти са отговорни за скъсяването на животите на много хора, и трябва да се употребяват с ограничение. Но аз не смятам, че непреклонните мерки и потискането на навици, които са повтаряни много поколения, са за препоръчване. По-мъдро е да се проповядва ограничение, отколкото въздържание. Ние сме привикнали към тези стимуланти, и ако се възприемат такива реформи, те трябва да са бавни и постепенни."

  Има тенденции(в различна степен) в религиите към потискане и въздържание по един не дотам здравословен начин.
И току се получи обратен ефект,например "избиване" на потисканото под формата на фанатичен екстремизъм.

   "Войната е отрицателна сила, и не може да бъде обърната в положителна посока без да премине през забавяне, спиране, и ускорение наобратно."

Това бих казал и за отрицателните тенденции в човешката психика,индивидуалната и на общността.

"Не умът прави човека, нито пък тялото; а умът И тялото. Нашите добродетели и нашите падения са неразделими, като силата и материята."

А нЕкои проповедници обявяват тялото за греховно,внасяйки разцепление в човека.Това пък аз бих обявил за "греховно",в смисъл погрешно/грешка.
« Последна редакция: (Понеделник) 18 Юли 2016, 15:54 от HomerCat » Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #52 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 18:00 »

  " ... Но аз не смятам, че непреклонните мерки и потискането на навици, които са повтаряни много поколения, са за препоръчване. По-мъдро е да се проповядва ограничение, отколкото въздържание. Ние сме привикнали към тези стимуланти, и ако се възприемат такива реформи, те трябва да са бавни и постепенни."

  Има тенденции(в различна степен) в религиите към потискане и въздържание по един не дотам здравословен начин.
И току се получи обратен ефект,например "избиване" на потисканото под формата на фанатичен екстремизъм.   


Да.Това и аз мислех да цитирам! Но мненията ни се дублират. Темата е безкрайна.
      Някои индивиди, са страстни защитници на някои здравословни навици, но те по-скоро им служат като параван за подтиснати страсти. Например вегетарианец - чревоугодник. Познавам един такъв и е вечно болен. Същия си купи скъпо породисто куче, но после го остави, понеже се оказа, че е алергичен към кучета. При този човек доминиращ център бе престижа, а не познаването на психо-телесните му функции. Съответно и идеите му кръжаха около този център, а суетата не храни успешно. То е като изкуствения тен. Неестественото премахване на една "вредност" ражда друга по-кошмарна. И точно подобни индивиди са страстни инквизитори на тема "правилност". Както църквата е заклеймявала магьосничеството, но ползва ритуали, които са с езически характер.
Изгониш ли вредата през едната врата, ще влезе през друга под нова форма. Не става  насила!
Когато бях дете не помня по какъв повод с майка проведохме един такъв разговор, който ми се е запечатал в съзнанието. За семейство съботяни, които не позволявали на децата си да хапват обичайните детски  лакомства по празниците. Децата винаги гледали отчаяни как другите похапват... Дали са останали щастливи съботяни, змам ли... Знам, че ако човек не е наистина зад една идея съзнателно, си е цяло мъчение, дори една правилност да е животоспасяваща, по скоро ненавременно и насилствено би съдействала неговото умъртвяване. Питах преди двадесетина години един близък китаец по народност - защо според него е починал Брус Ли. Тъкмо бе излязъл филм по повод  годишнината му. Кунг (това бе името на моя познат) ми каза, че въпреки всички мистични тези около смъртта му, по-вероятно е да е починал, защото е прекалил, изгубил е баланса си. Каза, че уменията на Брус Ли не са някаква особена тайна. Просто един начинаещ трябва да започне от по две движения на ден и така една седмица, и всяка седмица да ги увеличава с по две до постигане на оптимална граница за него самия. След което поддържа форма. В никоя тренировъчна БГ зала не се преподаваха по този начин бойните изкуства. Аз имах щастието да попадна на интелигентни интусиасти. На изток едно движение се повтаря бавно и продължително, после по-бързо и накрая се превръща в твоя втора природа. При това при точно медитативно състояние, изпразнено от "шлаката на ежедневието". Състояние, при което действаш без въздействие на обичайния вътрешен диалог. Вследствие на което можеш да извършиш с лекота това, което не би могъл, ако го правиш насила. Даже мисля, че младоликостта на извършващите подобни практики се дължи на своевременното изчистване на съзнанието. Тогава и естествено отпадат някои вредни навици, защото пречистен човека идва на себе си и установява сам кое до колко му е нужно. Мислила съм. Защо на изток са съхранили тази мекота, уважение към процеса и естественото му протичане, а на запад активното бързане ще съсипе  всяко добро начинание. Поради невежество:

може да има съмнение, че, от всички триещи съпротивления, онова, което най-много спъва човешкото движение, е невежеството. Не напразно този човек на разума, Буда, каза: “Невежеството е най-голямото зло на света”. Триенето, което е в резултат от невежеството, и което много се засилва поради многобройността на езиците и националностите, може да се намали единствено чрез разпространението на знание и сливане на хетерогенните елементи на човечеството. Никое усилие не може да бъде по-добре похарчено.   
- цитата отново от статията на Никола Тесла.
 
 
  Има тенденции(в различна степен) в религиите към потискане и въздържание по един не дотам здравословен начин.   

За някои е религиозна норма. Например в Исляма има въздържание, но в Рая е обещано блаженство.

И в хода на темата. На мен ми е чудно как да речем Църквата - християнската, би наложила каквото и да е насила и в същото време  ще прочете на миряните блаженствата...  При условие, че едно от тях - третото е: "Блажени кротките, защото те ще наследят земята."
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #53 -: (Понеделник) 18 Юли 2016, 23:05 »

   Мила,може да не е точно по заглавието,но нали и тук споменаваме за енергията,Форум ми каза нещо,което не знаех.Че в символизма стрелата е означавала магнит,върхът северния,а перата,южният полюс.И че в масонските ложи са я използвали със същото значение.Не знам дали ще те заинтересува това малко отклонение,но рекох да го вметна.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #54 -: (Вторник) 19 Юли 2016, 01:41 »

  Мила,може да не е точно по заглавието,но нали и тук споменаваме за енергията,Форум ми каза нещо,което не знаех.Че в символизма стрелата е означавала магнит,върхът северния,а перата,южният полюс.И че в масонските ложи са я използвали със същото значение.Не знам дали ще те заинтересува това малко отклонение,но рекох да го вметна.
Благодаря ти, HomerCat!
Отново 'съвпадение'. Денят бе синхроничен... Преди ден, когато поставих изображенията, относно змиевидните - от масонските база данни са. Но те вървят в пакет... Херметика, Масонство, Гностицизъм... Неизбежно е.
Сега, това, което ще напиша не е по темата, освен ако не го сложим в графа 'символични изображения' и смисъл.
Та точно вчера (вече онзи ден) попаднах на една илюстрация, която ми напомни видяното от мен, докато веднъж 'медитирах' унесено (върху магнетизма):  видях една пръчка, дълга ~ пет пръста. От двата си  края бе прихваната с 'връвчици' . Връвчиците сякаш я придърпваха, всяка в противоположна посока, а пръчката стоеше закрепена, според невидим център, застанала под наклон от 45°. Подобно буква 'z' или 's'. Всъщност 'връзките', които я бяха прихванали бяха потоци, действащи в противоположна посока, така щото пръчката стоеше фиксирано, неподвижно под този наклон. Имах тогава внезапно прозрение, че всичко е прихванато от такива противодействащи потоци, стоящо прикрепено, като статика, поради центъра, а потоците в движение. Сега ще потърся изображението, за което споменах:Ето други изображения, свързани по смисъл... :

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/8b/ba/a4/8bbaa41d5816e7ae6b2e503d20c75342.jpg
Мистично Християнство/Православие и Източни учения - сходства и различия


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b1/df/39/b1df393cc7df3467f3b0bd15b03edf6e.jpg
Мистично Християнство/Православие и Източни учения - сходства и различия
« Последна редакция: (Вторник) 19 Юли 2016, 01:47 от Мила » Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #55 -: (Четвъртък) 21 Юли 2016, 04:27 »

Прана

Пр`ана - "...психическа енергия в качеството и на жизнена сила, разлята навсякъде, и възприемана от човека главно чрез диханието" (П-16.8.37; по Дн-6.6.37; в Индия прана най-често наричат една от петте основни жизнени сили (вдишвана), или енергетически потоци, или  всички тях наричат  прана).  "Всички сили, назовем ли ги привличане, или отблъскване, и бъдат ли те изразени като топлина, електричество или магнетизъм, се явяват само разновидности на Единната энергия. Бъдат ли тези сили изразени като мисъл, отразена Антахкарана*, вътрешните органи на човека, или като действие на който и да е външен орган, основата, от който те произлизат, се нарича Прана... Прана е Вибрация... явява се основно  проявление на Огъня на Пространството" (ЕИР. "Космически записи"). "... утаяване на първичната материя" (Дн-8.3.27). "Откъде извира силата на нашия опит/преживяното? От слънчевото съзнание, разлято във вид на пр-на. На върха на напластените земни мисли се вливат теченията на слънчевата мъдрост..." (Оз-2.2.9).  "Слънчевата светлина е отражение на духовната светлина... Централното  Духовното  Слънце, и тази светлина и електричество per se (в чист вид - сост.), прана, или жизненна сила, са идентични. Светлината на Централното Духовно Слънце се явява за човешките души това, което за света е слънчевата светлина. Живота няма ни начало, ни край. Съществува само непрекъсната смяна на вибрации и излъчвания на прана..." (И. "Ментални огледала"). "Във всеки атом на молекулите на Огъня, Въздуха, Земята и Водата присъства жизнена искра... Тези жизнени искри са строители и разрушители на формите" (И. "Седем принципа на Космоса и човека"). "...като храна за сърцето" (С-568). "Всички сили добиват храна от един. проявен източник  на Прана" (Бе-6). "...прана помага, когато е приета съзнателно." Духът може да бъде захранен само съзнателно" (Оз-2.4.18). "...еманациите на височините носят със себе си частици от седименти на Прана. Вие не може изкуствено да създадете прана, но нейните природни залежи очистват пространството " ( C - 570 ) . " ... Гръмотевичните бури постоянно снабдяват Земята с пречистени запаси прана ... (МО1-103). "...потта от умственния труд се претворява посредством слънчевите лъчи в прана и дава живот на всичко съществуващо" (П-11.10.35).


* "В окултизма антахкарана — пътека или мост между висш  и низш манас, между божественото его и личната душа на човека. Този мост служи като посредник между двете и предава от низшето към висшето его всички тези лични впечатления и мисли на човека, които могат да бъдат в своята природа асимилирани и натрупани в неумиращата същност и, по този начин стават безсмъртни заедно с нея.
***
Na men mi e trudno da razgranicha suznanie or dvijenie..kolkoto poveche go muslia, tolkova poveche se zatvurjdava nebludenieto mi.Samoto suznanie go priemam kato dvijenie I " jiv" proces..


        Psyhea, Ето това кратко изложение доказва правотата на твоята мисъл, а именно че трудно отличаваш съзнание от движение. Тъй като "силата на нашия опит извира от слънчевото съзнание, разлято във вид на прана", а "Слънчевата светлина е отражение на духовната светлина." И тази светлина е равностойна на прана, или жизнената сила.
А също и правотата, че възприемаш самото съзнание освен като движение и като жив процес се потвърждава.

*** следва ***
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #56 -: (Четвъртък) 21 Юли 2016, 10:16 »

Продължение

Прана

  Прана (2) - трето  (условно) нисходящо ниво в психо-физиката на човека, по седемстепенната класификация. "Живота или виталния принцип... Необходим само за [физическото тела, ефирнито и Кама-Рупа *] и функционирането на низшия  Манас, който обхваща всичко, което е ограничено (физически) от мозъка" (КТ, гл. 6). "Прана - жизнен принцип, неразделен от всички проявления в Космоса" (П-16.11.35). "...може и да не се изброява (в седмичната класификация), тъй като тя самата пронизва всеки друг принцип или целия човек... има само вид живот... издишване  и вдишване на  Единния Живот, или джива, синонима на Абсолюта и непознаваемото Божество. Прана не е абстрактен живот, или джива, но неин аспект в света на иллюзиите..." (Ин, инстр. 3). "...ученикът не може... да разглежда прана като една от седемте принципа, доколкото тя е вселенския Живот... оживотворява посредством себе си всичко и всяко. Всеки принцип е диференцияция на джива, а живота-движение във всеки е прана - "диханието на живота"... не се явява продукция на безбройните "животи", съставляващи човешкото тяло,както и множеството на клетките и атомите на тялото. Тя е същността на пораждането на този живот ... движещия принцип в живота" (Ин, инстр. 5; друг превод см. в "Космологични записи" ЕИР). "...строго погледнато, излъчената сила или енергия на Атомите - като Световен Живот и Единно Аз - Тя стои по-ниско, а по-точно (в своите действия ) повече физически, като проява, аспект... пронизвайки  съществото на обективната Вселена; и се нарича "принцип" само затова, защото тя е - неотменен фактор и... [двигател] на живия човек" (КТ, гл. 9). "...принцип, оживяващ човека, животните, растенията и даже минералите - със сигурност, явява се "форма на неунищожима сила", доколкото тази сила е същността на единния живот, анима мунди, вселенската жива душа..." (ГБ. "Трансмиграция на жизнените атоми").
 


* Кама-рупа е ефирното тяло или аура.

Бележки/цитати за прана:

  ...Мощта на видението изисква добри условия всред прана. Деянията на Христа протичали сред природата, той не се е задържал дълго в града. (бих добавила - и града не е бил така лишен от прана, както днешния.)
... Може да се прочете... Христос се оттегля в пустинята. Дори и Неговия Дух се е нуждаел от Прана.
 ... Вашата мощ нараства посредством прана.

  ...Нашето същество се нуждае от токовете на прана. Чуждата сила възприема власт над умореното тяло.

   ... Решенията е добре да се оставят за сутринта. Утрото е наситено с Прана. Вредно е да се напрягаме след залез слънце.
    ... Както Слънцето, така и звездното небе принасят хармония на нервите. Луната напротив. Чистата лунна светлина поразява прана. Лунния магнетизъм е голям, но за отдих е вреден. Луната често предизвиква тежест, каквато предизвикват хората поглъщащи енергия.
... При отдих е добре да се смеем. Щитовидната жлеза се прочиства със смеха. Прочистването на жлезата е от първостепенно значение.

... Разбира се материята е състояние на духа, и кръвта - нейния еквивалент е така различна от духа, хранещ се с прана, че този свят може да се дели по това ниво. Духът на хранещите се с прана не се съвместява с кръвта.


... Откъде идва силата на нашите опитности... - От слънчевото съзнание, разливащо се във вид на прана.... Някои растения съществуват като резервоар на прана. Иглолистните събират като игли електричество. (има се предвид, че иглолистните събират прана, посредством игличките си). И като връзка между небето и земята, земята е напълнена, подхранена посредством живи пипала, осъществяващи истинско обновление на духовната тъкан. Не бива да се търси прана всред минералите, доколкото отдавна са лишени от въздействието и. Тяхното присъствие е друго. Но феномена на Слънцето дава живот.
Малка е жизнеспособността в селата, защото прана помага, когато е възприета съзнателно. Храненето на Духа може да се осъществи само съзнателно.

 ... Нищо не събира есенцията на прана както растенията. Даже пранаяма може да бъде заменена посредством обшуването с растения. Когато не е сезона на цветята, полезно е присъствието на малки иглолистни дървета. Както електрическа машина те събират жизнеспособност - направляват правилността на дихателния процес (масла от иглолистни дървета съдействат благотворно при дихателни проблеми)... И вместо ритуално дишане, може да получите най-концентрирания запас на прана. (за мен едно от най-чудните, пълноценни преживявания е контакта ми с едно високо, изключително право иглолистно дърво, което сякаш едновременно заземява и отвежда с височината си в небесата. Сякаш полюшваше всемира из дълбоко и високо. Усеща се силата му, щом го прегърнеш.)

... Мъдро, подобно пчелите, да събираме натрупаната есенция прана от Слънчевата аптека. (всъщност меда не следва ли да съдържа концентирана прана? )

... Лечителю, кажи на боледуващите: употр*бата на вино наполовина намаляват успеха Ви. Приетите наркотици отнемат три четвърти от жизнеспособността. При предишни взимания на лекарства е необходимо три години да се пребивава всред прана. Заниманието с цветя е много характерно за завършване на пътя. (явно има се предвид прочистването за три годишен период). Не с ума, но с духа да се разберат значенията на растенията. Не бива да се преминава покрай съкровищата на прана, така както не биват подминавани значението на Слънцето и планетите. Скоро всеки химик ще се ползва от излъчването на светилата.
 
... Между прашните маргаритки се издига лилия обагрена в небесен пурпур. Добре е за земните цветя да живеят около небесните цветя, доколко това е единствената връзка на живата земя с небето. В създаването на цветния прашец се утаяват кристали прана. Може да се каже, че в цветята "небето пада " . Ако лишим Земята от цветя би изчезнала половината от жизнеспособността. Също така важен е снегът и снежните планини стоят като фарове на спасението.
 
... Когато не в огъня на вечерта, но в блясъка на Слънцето можем да мислим за бъдещето, тогава капките роса прана озаряват мислещото чело.

... Практичните мисли за бъдещето - тези мисли се обръщат към Слънчевата прана. Магнита на тези мисли може да привлече части от космически прах. Тази прах от далечните светове е благодетелна за новообразувания.

... Нелепо е да се мисли, че потта е само физическо явление. При мисловната дейност излиза особена еманация, ценна за насищане на пространството. Ако потта на тялото може да опложда (удобрять) земята, то потта на духа възстановява прана, химически претворявайки се в лъчите на Слънцето.
 
... Те са прави, че всеки нов ден е облечен в новоеволюционна прана...

... Висотата, лишена от растителност явява полезна прана след 11 000 фута.

... Можем ли да очакваме, че токсичните лъчения на злобната енергия се разсейват? Напротив, те ще се сгъстят и ще подтиснат прана. Никога не се заселвайте на кървави места.

... Великия Аум *е психична енергия, захранвана с прана.

... Когато раздразнението има безличен космически характер, тогава неговата отрова може да бъде извлечена, посредством потока прана. Но ако самомнението и самосажалението задълбочат раздразнението, то депозираната отрова ще се отложи в центровете. Тогава няма възможност да се премахне, освен чрез отделяне на пространствената мисъл.

... Нужно е да се помни, че полезността на прана може да се разпростира в целия екип. Не само за себе си може да приемате прана, но можете посредством психична енергия да предавате част от своя запас на другите.

... В работата и в използването на прана се крие тайната на възможността за съвместното съществуване на хората ..

... Здравето е гарантирано там, където съзнателно се съхранява прана.

... Съветвам кратка пранаяма* сутрин, не повече от пет минути.

... И тогава избери учител на Земята и, познавайки учението, укрепи тялото посредством дадените лекове и пранаяма.

... Защото за йога е необходима чувствителност/усет към всички неосезаеми проявления в природата. Затова в йогата преди всичко е необходимо общуване с прана. По тази причина не си затваряйте прозореца, освен при сгъстяване/кондензация на влагата.

... Пространствения Огън като се метализира, живота се изпълва със сияние на прана.

... Много говорят за прана, но чистата прана е недостъпна на Земята, с изключение на височините, където малцина се осмеляват да останат. В низките слоеве прана бива минерализирана и получава въздействието на противоположни магнитни вълни. Рзбира се смяната на местожителство може да подсили благоприятните съчетания на прана и да повлияе лечебно на състоянието на нервната система.

... Силата на магнита се увеличава от потоците на прана... Безпределното вихрево спирално въртене.

"...потта на умственния труд се претворява посредством лъчите на слънцето в прана и дава живот  на всичко съществуващо" (П-11.10.35) 
из  Интернет-энциклопедия, посвященная Учению "Агни Йога"
http://agniyoga.roerich.info/index.php?title=%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%22%D0%90%D0%B3%D0%BD%D0%B8_%D0%99%D0%BE%D0%B3%D0%B0%22

* относно Аум ще пиша допълнително.

*** следва ***
« Последна редакция: (Четвъртък) 21 Юли 2016, 10:33 от Мила » Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #57 -: (Петък) 22 Юли 2016, 00:10 »

 Представих на кратко някои определения на енергията Прана, идващи от учението "агни йога". Нека ги сравним по смисъл с това, което ни е останало  в наследство от учението на есеите.

Ще се позова на - "Евангелие  на  Мира от Есеите"- Четвърта книга" Учението  на Избраните",  Превод  от арамейски: Едмонд  Бордо  Шекли

Както разбрахме растенията са акумулатори на прана. И в есейството и в източните практики дърветата са от особено значение.

http://www.chudesa.net/wp-content/uploads/2012/07/index.jpg
Мистично Християнство/Православие и Източни учения - сходства и различия


дървото на познанието „Бодхи“, под което смята се Буда е получил просветление


Дървото е на цели 2500 години. Доскоро обградено от циментови плочки, сега вече свободно. Зад него се издига храм *.  Бодхи е термин, идващ от езиците пали и санскрит и означава просветление.

* Храмът Махабодхи (буквално от  санскрит : Храм на Великото Пробуждане) е  будистки  храм в  Бодх Гая ,  Индия  на мястото, където се смята, че историческият  Буда Шакямуни  е получил своето просветление.
...


А това са маслинени дървета от градината, в която се е молел Иисус.
...
  Исус доведе Синовете на Светлината до едно вековно дърво  на  брега  на  реката  и  коленичи  на  мястото,  където  корените, възлести и изтъркани от времето, се разстилаха над брега.  Синовете  на  Светлината  също  коленичиха  и  докоснаха с уважение стъблото на вековното дърво, защото бяха учени,  че  дърветата  са  Братя  на  Човешките  Синове.  Тъй като  майка  им е една – Земната Майка, чиято кръв тече в сока  на  дървото  и  в  тялото  на  Човешкия  Син.  И  баща  им е един  –  Небесният  Отец,  чиито  закони  са  записани  в  клоните на дървото, и са изваяни на челото на Човешкия Син. Исус  протегна  ръце  към  дървото  и  каза:  „Вижте  Дървото  на  Живота,  което  стои  по  средата  на  Вечното  Море. Гледайте не само с телесните очи, но вижте с очите на духа Дървото на Живота при извора на течащите потоци; при живия  извор  в  една  безводна  земя.  Вижте  вечната  градина на  чудесата  и  в средата  й Дървото на Живота, мистерията на мистериите, от което никнат вечни клони за вечна сеитба,  които  ще  пуснат  корени  в  Потока  на  живота  от Вечния  извор.  Вижте  с  очите  на  духа  ангелите  на  деня  и ангелите  на  нощта,  които  пазят  плодовете  с  пламъци  от Вечна  Светлина,  горящи  във  всички  посоки. Синове  на  Светлината,  вижте  клоните  на  Дървото  на Живота,  протегнати  към  царството  на  Небесния  Отец. Вижте  корените  на  Дървото  на  Живота,  спускащите  се  в гърдите  на  Земната  Майка.  Човешкият  Син  е  издигнат  на вечна  висота  и  върви  сред  чудесата  на  равнината;  защото само  Човешкият  Син  носи  в  тялото  си  корените  на  Дървото  на  Живота  –  същите  корени,  които  сучат  от  гърдите на  Земната  Майка;  и  само  Човешкият  Син  носи  в  духа  си клоните на Дървото на Живота – онези клони, които се протягат към небето, чак до царството на Небесния Отец.   


"Потока  на  живота  от Вечния  извор. "- есеи

"живота-движение във всеки е прана - "диханието на живота"-агни

"  Живота няма ни начало, ни край. Съществува само непрекъсната смяна на вибрации и излъчвания на прана..."-агни

"Вижте  с  очите  на  духа  ангелите  на  деня  и ангелите  на  нощта,  които  пазят  плодовете  с  пламъци  от Вечна  Светлина,  горящи  във  всички  посоки."-есеи

". Даже пранаяма може да бъде заменена посредством обшуването с растения. Когато не е сезона на цветята, полезно е присъствието на малки иглолистни дървета. Както електрическа машина те събират жизнеспособност - направляват правилността на дихателния процес (масла от иглолистни дървета съдействат благотворно при дихателни проблеми)... И вместо ритуално дишане, може да получите най-концентрирания запас на прана. "- агни

"Синовете  на  Светлината  също  коленичиха  и  докоснаха с уважение стъблото на вековното дърво, защото бяха учени,  че  дърветата  са  Братя  на  Човешките  Синове.  Тъй като  майка  им е една – Земната Майка, чиято кръв тече в сока  на  дървото  и  в  тялото  на  Човешкия  Син. "-есеи

"  "Откъде извира силата на нашия опит/преживяното? От слънчевото съзнание, разлято във вид на прана. ".  "Слънчевата светлина е отражение на духовната светлина... Централното  Духовното  Слънце, и тази светлина и електричество per se (в чист вид - сост.), прана, или жизненна сила, са идентични. Светлината на Централното Духовно Слънце се явява за човешките души това, което за света е слънчевата светлина. " - агни

"   „Вижте  Дървото  на  Живота,  което  стои  по  средата  на  Вечното  Море. Гледайте не само с телесните очи, но вижте с очите на духа Дървото на Живота при извора на течащите потоци; при живия  извор  в  една  безводна  земя.  Вижте  вечната  градина на  чудесата  и  в средата  й Дървото на Живота, мистерията на мистериите, от което никнат вечни клони за вечна сеитба,  които  ще  пуснат  корени  в  Потока  на  живота  от Вечния  извор."-есеи

"През  цялата  земя  протича  живата  сила  на  ангела  на  Земята:  в  тревата,  в  пръстта,  във  всичко  живо, което израства от нея. Знайте, Синове на Светлината, че същият ангел на Земята, който създава нов живот в утробата  на майката,  превръща  и  малкия  желъд  в  могъщ  дъб  и кара  плодоносното  жито  да  расте  за  храна  на  Човешките Синове."-есеи

"Излезте  в  цъфналите  поля  след  дъжд  и  отдайте благодарност  на  вашата  Земна  Майка  за  сладкия  аромат на  цветята.  Истина  ви  казвам,  цветето  няма  друго  предназначение,  освен  да  носи  радост  в  сърцето  на  Човешкия Син.  И  вие  ще  слушате  с  нови  уши  песента  на  птиците  и ще  виждате с  нови  очи  цветовете  на  слънцето  при  неговия изгрев  и  залез;  и  всички  тези  дарове  на  Земната  Майка  ще предизвикат  изблик  на  радост  във  вас,  както  извор  бликва ненадейно  в  пусто  място.  И  ще  разберете,  че  никой  не  идва при  Небесния  Отец,  ако  ангелът  на  радостта  не  го  пусне; защото  земята  е  създадена  в  радост  и  с  радост  Земната Майка и Небесният Отец са родили Човешкия Син. "-есеи

"  При отдих е добре да се смеем. Щитовидната жлеза се прочиства със смеха. Прочистването на жлезата е от първостепенно значение."-агни

"... Между прашните маргаритки се издига лилия обагрена в небесен пурпур. Добре е за земните цветя да живеят около небесните цветя, доколко това е единствената връзка на живата земя с небето. В създаването на цветния прашец се утаяват кристали прана. Може да се каже, че в цветята "небето пада " . Ако лишим Земята от цветя би изчезнала половината от жизнеспособността" - агни

...
Активен
Неактивен МИТКО
Restricted
*
Публикации: 1892

« Отговор #58 -: (Петък) 22 Юли 2016, 11:36 »

       Праната  има  начало  -  първата  информационна   инплозия 
Активен

Въобръжението  е  по-важно  от  знанието
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #59 -: (Петък) 22 Юли 2016, 12:55 »

E mnoo jasno che ima nachalo..To vsichko osven Haos, ima svoeto nachalo..
A"Purva informacionna implozia " mi miaza na luskava tavtologia..
No mojesh li s prosti dumi da obiasnish?
Kakvo razbirash pod " informacionna implozia"?I zashto opredelash pranata, kato purva?Obosnovi se.
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални