Страници: 1 [2] 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Траките и техните " Велики Богове - Кабири "  (Прочетена 12827 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #15 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 18:12 »

Ищар и Лилит едно и също начи..

Гледай уикито.Аз само кат видях първото изображение,се сетих,че тва е Ищар и ето го в уикито..

http://en.wikipedia.org/wiki/Ishtarhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/British_Museum_Queen_of_the_Night.jpg/451px-British_Museum_Queen_of_the_Night.jpg
Траките и техните " Велики Богове - Кабири "

Обаче забележи в краката и!Лъвове и сови!Тия двете ако ги събереш,чудесен грифон ще се получи!Нищо,че все го рисуват като орел в главата!
Сетих се за арабските митове!Имаше един..Боже колко истина има в тея приказки..Имаше един за Царица Манаас Ал Сана и сестрите и.
Бяха описвани птици които приемат човешки образ,но слугите им(джинове)точно като Ищар!!!
Имам и двата тома,сега ще потърся.
Ми,Мила,не знам..Не можеш да ме убедиш,че Самотраки е специфично свързан с женската енергетика на Абсолюта.Не,че не е..Но не и повече отколкото всеки друг топос..Всеки със спецификата си..
Просто за мен тва е поредния опит да се преиначат и присвоят тракийските културни наследства.Тва е.Култа в Самотраки към женското начало е не по-стар от култа към Ищар примерно..По-скоро мисля,че става въпрос за наистина реални същества,отколкото нещо свръх-естествено и божествено.Имам предвид в смисълът който аз влагам в божествено.А именно..Абсолютно.Това е мистерията..Това е Бог..Култ към Абсолюта на о-в Самотраки не виждам.По-скоро..Казах..Поредната порция Орион,оставила своя личен отпечатък..
п.п.А култа към Луната и изобщо планетите,и до днес ми е смешен и непонятен.Изкл.визуализацията на Абсолюта като Слънце.Само това..От там нататък,сякаквото обожествяване на планети,ми е малко като..Се едно клетките на мазола на малкия пръст,на левия ми крак,да почнат да ме обожествяват..Смях Grin...Луната и без и да се кланяме,си е Луна,щот тва си е еволюционната пътека на нейният дух.Барабар с всичките му елементали.Точно както и на Земния,и на Марс и на Слънцето и т.н.
Адекватно отношение е менталната енергия да вибрира в благодарност и приемане.Нищо повече!
« Последна редакция: (Четвъртък) 07 Март 2013, 18:40 от Psyhea » Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #16 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 18:25 »

Ми виж..Тва за крилата..От един определен момент,крилата стават с пера!Докато са изобразявани като ципа,в един момент се появяват пера!Дали е само съвпадение,или пък..Дарът на перото вече е поднесен?
А по принцип,емоцията е женска.Логосът е мъжки!Ма двете както вече си разбрала не се делят.Щото логос,без емоция може и да има,но ще е само зачатие..Идея,замисъл..Емоцията,живецът те карат да твориш.Реализираш идеята.
Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #17 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 21:05 »                            
  Това е изображение на Ашерах, и го слагам умишлено, защото това е и Елат -женската форма на Ел, а  древните евреи я припознават като съпруга на Яхве.
[/quote]

                                Ашерах

    Ашерах (pron.: /ˈæʃərə/; Ugaritic:
Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #18 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 21:48 »

   В семитската митология Ашерах е Богинята Майка, присъстваща в Акадските писания като Ашратум или Ашрату, при хититите - древна Анатолия - Ашерду(с), Асерту(с), съотнесена с угаритската Атират, тя е идентична на съпругата на шумерския бог Ану, аналог на угаритския Ел.  Санхуниатон /древен финикийски писател по космогония, чиито трудове са загубени. Според Евсевий е живял по времето на "Семирамида, която била царица на Асирия"./ същия определя Аллат -Елат, като една и съща с Ашерах. В Книга Еремия/писана 628 пр.н.е /  - 44:17 : "а непременно ще вършим всичко, което е излязло от устата ни, че ще кадим на небесната царица и ще ѝ правим възлияния, както правехме ние и бащите ни, царете и първенците ни, в Юдейските градове и по йерусалимските улици; защото тогава ядяхме хляб до насита, добре ни беше и зло не видяхме."
И: Еремия 44:19 "А жените казаха: И когато кадехме на небесната царица и ѝ правихме възлияния, дали без знанието на мъжете си ѝ правихме млинове по нейния образ и ѝ правихме възлияния?" - иде реч за Ашерах
 В угаритските текстове 1200 пр.н.е - Тази, която стъпва по водата / Може да се сетите кой стъпва по водата и какво  се казва за Св. Дух - Битие 1:2: "А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божий се носеше над водата. /
Друг нейн свещен епитет е qaniyatu lm - Създателка на боговете (елохими) /угарит/
 В същите текстове тя е и съпруга на Ел и майка на 70 негови сина.
Среща се и като Qodesh (угарит. Святост)
бележка: Ищар  - Астарта се явява дъщеря на Ану, чиято жена = Ашерах, Астаррта = Афродита /гр./ = също Ащорет, дъщерята на Ану= Ел
В текстове на Амарна се казва за древните аморити/семити/, че техния цар е Абди Аширта /слуга, служител на Ашерах/
Още например, комбинация от иконописта и надписи, открити в северната част на пустинята Синай, където в съд за съхранение показва три антропоморфни фигури и надпис, който се отнася до "Яхве ... и неговата Ашера". Допълнителни данни включва много женски фигурки, открити в древен Израел, в подкрепа на мнението, че Ашера функционира като богиня и съпруга на Яхве и е почитана като небесната царица.

   Тези паралели ги давам, за да се уточни разликата между Бог и богове-сътворци или припознатите 'деца' на Ел, тн. елохими -демони-създатели и за да уточним видния паралел на Яхве -Този, който е - С Небесния Ел. Липсата на женската му половина, действително тачена в по-древни времена го е направил непознаваем за идните поколения, а напъното съответствие на Светия Дух с Ашерах, макар и ясно е неприето от Религията днес, и като финал ще обърна внимание на това, което Мойсей предава, като завет на народа си, тъй като то е в контекста на темата, понеже го засегнахме ето тук:
    Психея, нали се казва "Да не служите  на други богове"
Та какво имам предвид, въпросните 'демони', за които говори stella са именно почитани като богове, не бива да се променя заглавието, то именно е ключ към разгадаване на отношението към Първоизточника и защо има пречки, зацикляне по пътя ни на самосъзнаване.

Мила,а ти кво имаш предвид?И какво мислиш?Наистина ли това са боговете на Траките,или се подведе по"женското начало",за което пише в статията ли?
Не мисля,че става въпрос за"шхмини".Смятам,че става въпрос за физически фигури.Най-вероятно котка!Не съм ровила,и хич не знам култа в Самотраки къв е бил,ма бас ловя,че има
 
     Ето забраната за тези култове, защото те не са към Небесния Бог, а към неговите помощници -демони-участници в творението на човека и объркващи го по пътя на неговото естествено израстване от времето на описаното Битие:
"21. От децата си не давай за жертва на Молоха и не безчести името на твоя Бог. Аз съм Господ.    
22. Не лягай с мъж като с жена: това е мръсотия.
23. И с никакъв добитък не лягай, за да излееш (семе) и да се оскверниш от него; и жена не бива да се подлага под добитък, за да се съвъкупи с него: това е гнусота.
24. Не се осквернявайте с нищо такова, защото с всичко това са се осквернили народите, които Аз прогонвам от вас:

25. и земята се оскверни, и Аз погледнах на беззаконието й, и земята изхвърли своите жители.
26. А вие пазете Моите наредби и Моите закони и не вършете всички тия гнусотии, нито вие туземците, нито пришълецът, който живее между вас,
27. защото всички тия гнусотии са вършили людете на тая земя, които бяха преди вас, и земята се оскверни;
28. та земята да не изхвърли и вас, когато почнете да я осквернявате, както тя изхвърли народите, които бяха преди вас.
29. Защото, ако някой върши всички тия гнусотии, то душите на ония, които вършат това, ще бъдат изтребени измежду народа си.
30. И тъй, пазете Моите заповеди, за да не постъпвате според гнусните обичаи, както постъпваха преди вас, и да се не осквернявате с тях. Аз съм Господ, вашият Бог.

     Цитатите са от Библията, но това е мястото, в което се дават напътсвията, а съм подчертала това, което е било част от традиционните древни мистериини оргии

      Та стана ли ясно, че едно е Бог, друго са демони - сътворци?

     Следва продължение в което ще поставя само историята на боговете в родословно дърво
 
Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #19 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 21:54 »

Добре де..Хубу те тресе треската.. Grin..Ма не можа ли в темата дето направихме с тая цел бе душка?Аз предложих да почнем от Адам..Ама тва с мъжкото и женското начало е добра идея..Раздели ги там на две.И тва същото ся дето го правиш за женското начало,го тури и там,и после направи същото за мъжкото.Идеално ще се получи като за начало.

Мила..то тая тема и без тва е за никъде,за тва ще ти кажа кво мисля за "елохим"
Елохим може да бъдат отнесени само до енергийният обмен.Т.е.до там се простира намесата им.Теория Лууш.Мен ако питаш тва са баш първоначалните Аз-ве архитекти на тея светове.Един вид..Нещо от сорта че..Ако нашата глактика е мравуняк,Елохим е колективното съзнание на тоя мравуняк.Като едновременно Елохим е и автора на мравуняка..

Иначе интригите и сплетните,войните,колонизациите,робството,манипулациите,култовете и религиите..Това са си чисто"човешки/хуманоидни"мелодрами.
« Последна редакция: (Четвъртък) 07 Март 2013, 22:04 от Psyhea » Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #20 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 22:11 »

                             Родословие на боговете:      

                              Elioun  =  Beruth
                                  (Hypsistus)|
                                             |
                                     +-------+------+
                                     |              |
                                     |              |
                            (Uranus)/(Epigeius) = (Ge)
                                (Autochthon)    |
                                                |
     +-----------+------------------------------+-----------+--------+----------------+-------+
     |           |                              |           |        |                |       |
     |           |                              |           |        |                |       |
    Elus     Baetylus      (Uranus) = ? = Dagon/(Siton)  (Atlas)  Astarte = Elus = (Rhea)  Baaltis
  (Cronus)                          |    (Zeus Arotrios)       (Aphrodite)|      |         (Dione)
     |                              |                                     |      |
     +-----------+--------+         |               +++++++-------+-------+-+    +++++++----+
     |           |        |         |               |||||||       |         |    |||||||    |
     |           |        |         |               |||||||       |         |    |||||||    |
(Persephone) (Athena) (Sadidus)  Demarûs  Sydyc = (Titanides)  (Pothos)  (Eros)  7 sons   Muth
                              Adodus/(Zeus) |   | (Artemides)           (Qetesh)       (Thanatos)
                                    |       |   |                                        (Pluto)
                             +------+  +++++++  +------+
                             |         |||||||         |
                             |         |||||||         |
                        Melcarthus    (Cabeiri)   (Asclepius)
                        (Heracles)   (Corybantes)
                                    (Samothraces)
                                      (Dioscuri)

                                Elus = Anobret       (Nereus)
               born in Peraea    |   |                  |
                                 |   |                  |
    +---------------+------------+   +----+             |
    |               |            |        |             |
    |               |            |        |             |
(Cronus II)   (Zeus) Belus   (Apollo)   Iedud        (Pontus)
                                Mot                     |                                          |
                                                        |
                                                        |
                                                        |
                                                        |
                                                      Sidon


http://prikachi.com/images/552/5963552P.png
Траките и техните " Велики Богове - Кабири "


     Е има ги и Кабирите като богове.
        Тук отговарям по темата за Кабирите - Богове. Това е един детайл от цялата картина на Сътворението, но важен по пътя на осъзнаването на разликите между Бог и богове-сътворци и техните деяния. Този поглед, за който съм благодарна, че съществува като тема отпушва и темата за паралела в религите, без това е почти невъзможно да се направят нужните съпоставки, ето например, за древните Богинята - майка е представена в няколко групи по елемент, давам само пример тук и ще ги разгледаме в темата с паралелите между Библията и древните митове: символа змия - птица, толкова разискван в другия Форум се свързва с групата на водата и репрезентира Богинята майка и нейния воден елемент, в последствие отговарящ и на Св. Дух.
  Но тук разгледах Яхве, и то като еквивалент на Ел, посредством 'загубената' във времето Ашерах, за да дам отлика от представата за Бог и богове и да стане ясно, че в действителност въпросните Кабири, са били разглеждани именно като богове, а не като жреци.
« Последна редакция: (Четвъртък) 07 Март 2013, 23:38 от admin » Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #21 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 22:22 »

за тва ще ти кажа кво мисля за "елохим"
Елохим може да бъдат отнесени само до енергийният обмен.Т.е.до там се простира намесата им.Теория Лууш.Мен ако питаш тва са баш първоначалните Аз-ве архитекти на тея светове.Един вид..Нещо от сорта че..Ако нашата глактика е мравуняк,Елохим е колективното съзнание на тоя мравуняк.Като едновременно Елохим е и автора на мравуняка..

Иначе интригите и сплетните,войните,колонизациите,робството,манипулациите,култовете и религиите..Това са си чисто"човешки/хуманоидни"мелодрами.


   Е именно, затова и се казва, 'Да не се кланяте на многото богове', а на Единия. и под тези 'богове' се разбират въпросните сътворци-елохими-демони - нефелими/от корена на паднал/
Но бе и е важна темата, за да стане ясно що са мистерии и как се извършват конкретно ритуалите! Затова и за Молох идеше реч, както и за жертвоприношенията, които Мойсей забранява, по повеля на Този, който е - ЯХВЕ, а мелодрамите човешки идват от забравата на същината на това древно познание и робуването на заместители.
 
Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #22 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 22:27 »

Ми..Трудно може да се разберем,щото аз в Яхвето не виждам прототип на Абсолюта.Не и повече отколкото има всеки един от нас..
В Яхвето виждам само физика/материя и нищо божествено и мистично.
Активен
Неактивен Deus Romanorum
Restricted
*
Публикации: 136

« Отговор #23 -: (Събота) 09 Март 2013, 00:47 »

В " Индийските Магьосници от сините планини " на  Блаватска са описани същите джуджета за които говори stella, само че там са наречени мулу-кулумбри.
След потопът, се опитват отново да се коалират в съюз с новите потомци на  "НОЙ" или по точно с някой от синовете му.
Активен
Неактивен ARRI
Hero Member
*****
Публикации: 1831
Пол: Мъж

« Отговор #24 -: (Сряда) 05 Юни 2013, 20:34 »

Здравейте. Надявам, се, че не Ви отклонявам от темата, но понеже се пише за траките и реших да Ви препоръчам един много интересен блог. Ако имате време разгледайте го. Има интересни постинги. 

http://sparotok.blog.bg/politika/2012/11/05/tervel-bashta-na-trakieca-teres.1017255

Поздрави ARRI
 hi
Активен

Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.Оруел
Неактивен user2
Sr. Member
****
Публикации: 296

« Отговор #25 -: (Петък) 12 Септември 2014, 00:39 »

"В книга 2, гл. 51, Херодот говори за Хермес и прочутите статуи на Хермес с изправен член, т.нар. итифалически статуи. Разказвайки как:

...елините не са се научили от египтяните да правят статуи на Хермес с изправен член, ами първи от всички елини атиняните заели този обичай от пеласгите; а от атиняните — и останалите елини. Пеласгите дошли и се заселили с тях в страната, когато атиняните вече се числели към елините; откъдето именно и пеласгите започнали да се смятат за елини. Всеки, посветен в оргиите на Кабирите, извършвани от самотраките — а те са заели този обичай от пеласгите — знае какво искам да кажа. По-рано Самотраки е бил населен от пеласги и тези пеласги заживели заедно с атиняните и тъкмо от тях самотраките заели мистериите. И тъй статуи на Хермес с изправен член направили първи от елините атиняните, научавайки се на това от пеласгите. Пеласгите разказвали за този обичай един свещен разказ, който бил показван по време на мистериите в Самотраки.”

В това сведение има няколко различни темпорални перспективи. Отново става дума за пеласгите и за обичая да се почита бог Хермес. Както ще видим по-надолу – в Пета книга, Хермес е божеството, което тракийските първенци (парадинасти) почитали отделно от народа. Хермес е елинско божество, при което се наблюдават чертите на индоевропейската древност. Това е божеството на т.нар. херма, което означава купчина от камъни, с които се определят границите на дадена територия. Подобно означаване на територия е ифалическият знак, репрезентиран чрез издигнати камъни или чрез купчина от камъни. Фалосът има апотропеично (отблъскващо, защитно) значение. Многоликата фигура на Хермес, т.нар. “вестител на боговете”, е също така и бог на тайните деяния, водач на душите на мъртвите (гр. псюхопомпос). Хермата - или могилата, като символ на възпиращата сила и на сакралната мистериозност може да бъде свързана с мистериите в светилището на великите самотракийски богове на остров Самотраки. Пълно объркване е сведението на Херодот, че пеласгите са започнали да се смятат за елини. По-скоро това сведение би трябвало да се разбира като епизод от друга древна история, вплетена по-късно от устните традиции като елинска. Някои учени, интерпретирайки осведомеността на Херодот за оргиите на Кабирите, дори твърдят, че и Херодот бил посветен. Действително Херодот споменава две важни исторически събития, а именно че атиняните са възприели в архаическата епоха (ако не и по-рано) мистериалния култ от Самотраки, където се използвали итифалически статуи на Хермес и съществувалия някога свещен разказ, който служел като сценарий за мистериите в Самотраки. "
и друг цитат относно кабирите:
"Какво казва Херодот? В 3.37 като говори за психопата Камбис, той споменава и за кабирите: ” 37. Та много такива налудничави постъпки имало и срещу перси, и срещу негови съюзници, докато живеел в Мемфис, където отварял древни гробници и се гаврел с мъртъвците. Тъй например влязъл в храма на Хефест и дълго се надсмивал над статуята му. Статуята на Хефест много прилича на финикийските патаики, които финикийците карат със себе си на носовете на триерите си; за този, който не ги е видял, ще отбележа, че изобразяват пигмеи. Камбис влизал и в светилището на кабирите, където не е разрешено да влиза никой друг освен жрецът; после много се смял със статуите им и ги изгорил. Те са подобни на тези на Хефест; разказват, че кабирите са деца на Хефест.”"
Из: http://www.bogdanbogdanov.net/forum_arch_bg.php?page=discussion_show&discID=12
« Последна редакция: (Петък) 12 Септември 2014, 00:54 от Ira » Активен

Неактивен user2
Sr. Member
****
Публикации: 296

« Отговор #26 -: (Петък) 12 Септември 2014, 01:16 »

 "Олимп, Пеней, Хеликон и др. спадат към  едни от най-древните документирани топоними и хидроними. Имената са дадени от изконните обитатели на тези територии, а това са без съмнение траките и пелазгите. Гръцкия автор Страбон свидетелства, че в далечното минало цялата земя на Гърция е била обитавана от варвари (Geogr. VII. 7.1).

Важно е да се спомене и това, че освен тесалийския Олимп – там където музите са почитани, има и друга планина с идентично име. Тя се намира в Мала Азия и е наречена Мизийски Олимп, защото е обитавана от тракийския народ мизи. Д.Хоматиан твърди, че мизите са познати и под името българи. Стария автор обяснява как по времето на Александър Велики дедите ни са прогонени на север, но след време се завръщат и отвоюват земите си обратно:

“Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали   Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.” (А.Милев, Гръцките жития на Климент Охридски).


Мизите наречени още българи са най-големият тракийски народ. В далечното минало те са имали владения  в Северна и Югозападна България, Южна Румъния, Северна Сърбия, Македония, а и значителни територии в Мала Азия. Там дедите ни стават съюзници на Хетската Империя и през XIV век преди Христа участват във войната на цар Муватали II с египетския владетел Рамзес Велики. Това става причина името на нашите предци да бъде записано в египетските хроники от второ хилядолетие преди Христа.

Няколко века по-късно дедите ни отново се сблъскват с египтяните. Придружени от пеласги, тевкри, дардани, беси и др. мизите за малко не покоряват страната на пирамидите. Цар Меренпта спасява страната си всявайки раздор между нашите предци подкупваки едни и нападайки други. Оцелелите мизи се заселват в западните покрайнини на Египет. Там тракийския народ е познат под името мешуе. Херодот предава мешуе като максии и обяснява, че тези хора все още помнят своята прародина в Троада (Her. Hist. ІV. 191). Тук трябва да се поясни, че Троя се намира в областта Мизия.

Да се върнем обратно в Европа – най-старата земя на дедите ни. Те са тези, които са дали имената на река Пеней, а и на двата Олимпа. Има исторически извор, който поставя мизите в региона на Пеней и обитавания на музите Олимп. Херодот свидетлства, че още преди Троянската Война мизи и тевкри покорили всички народи на Тракия и стигнали чак до Адриатическо море, като южна граница на завоеванията им е станала река Пеней (Hist. VІІ-20)****.

Етнонимът мизи е познат под няколко варианта: Μύσοι,  Μοισοι,  Mysi,  Moesi,  Moeses (В.Георгиев, Траките...стр. 208). Смятам, че Μουσαι – музи произлиза от Μύσοι и притежава значението мизийки, жени от народа на мизите. Същите тези мизи-Μύσοι, които Деметрий Хоматиан, а и много други стари автори наричат българи... "

...

" Не случайно ковачеството е считано за нещо свръхестествено в древността. Смятало се е, че тези, които могат да обработват металите са магьосници и демони. Преди около 6500 години предците на германи, келти, латини и др. са считали камъка за най-твърдата материя. Ползвали са сечива от кремък, дърво и рог. Срещайки се с дедите ни, предците на гърците, а и на западноевропейците са останали смаяни виждащи изделия от сияен метал. Чудели са се как от парчета скала предците ни са били в състояние да изработят нещо красиво и полезно.

Дори дедите ни са се удивявали от способностите на своите съплеменници ковачи. Благодарение на тях земеделецът е получавал по-ефикасни сечива, ловецът и боецът по-добри оръжия. Това удивление е станало причина за възникването на култа към Кабирите, които са познати още под името Великите богове.

За тях споменава Херодот в своите писания. Бащата на историята счита култът за пеласгийски, но споменава и това, че дори в египетския Мемфис има техен храм.Херодот добавя също, че статуите на Кабирите приличат на Хефест и това не е случайно, а идва от факта, че те са считани за негови деца.

Хефест е предгръцко, т.е. трако-пеласгийско божество. Омир определя Зевс като баща на богът-ковач, а на друго място съвсем ясно нарича Зевс бог на пеласгите. Остров Лемнос е мястото, което е посочено като резиденция на Хефест, а също така и на трако-пеласгите – най-древните жители на Южните Балкани.

Тези наши деди обитават също и намиращият се в Тракийско Море остров Самотраки. Там е установен култа към Кабирите. Диодор Сицилийски съобщава, че идвайки на Самотраки финикиецът Кадъм бива въведен в мистериите преди да се ожени за Хармония – дъщеря на тракийския бог Арес.  Диодор добавя и нещо интересно – вярвало се е, че Орфей става прочут и успява в делата си поради това, че е бил посветен в самотракийските мистерии и самите богове му се явавали.
"
" За името на Кабирите се е вярвало, че идва от названието на планината Кабир във Фригия. Други легенди обаче разказват за разпространяването на култа към Великите богове от Самотраки към Мала Азия (Троя). Страбон признава, че хората от неговото време (I век) не знаят кои точно са Кабирите и често други божества са отъждествявани с тях. В ново време редица изследователи смятат, че названието Кабири е от език на Ориента.

Действително в арабския съществува дума кабир-велик, голям, но е пропусната възможността тази дума да е заемка в този език. В галския например съществува дума каваро/кабаро-велик, голям, едър. Има дори галски цар Кавар, който е сякъл монети през III век преди Христа...в Тракия.

Общото между келти и араби е това, че и двата народа са повлияни от траки. Иполит твърди, че галските друиди базират своята религия на учението на тракиеца Залмоксис. Страбон пък пише за култ към Дионис сред келтите живеещи край устието на Лоара. Алфред Холдер публикува епиграфски паметници, от които става ясно, че галите почитат тракийски богове като Белсурд/Сбелсурд, Кибела и др.

Колкото и странно да звучи арабите също са повлияни от предците ни. Херодот разказва, че в древността арабите са почитали бог Дионис. А Дионис безспорно е тракийско божество. В своя работа Плутарх споменава за обичая на траките абанти и мизи (наречени по-късно българи) да бръснат темето си и да оставят косата да расте свободно в задната част на главата. Плутарх добавя, че това се наблюдава и при арабите. Описвайки дрехите на тези хора Херодот споменава, че те са като на траките, с тази разлика, че дрехите на траките са пъстри, т.е. покрити с шевици.

Отново бащата на историята съобщава за бойци колесничари в Северна Африка, дава и името им – гараманти. То е тракийско по произход и е сродно на това на гареските споменати от Плиний. Херодот споменава и за народ в Северна Африка (Либия), който не е местен и все още помни, че е дошъл от земите край Троя (където е Мизия). Този народ е наречен от Херодот максии – явно калка на египетското мешуе – мизи.

От тези данни може да се отсъди, че в дълбока древност е ималo влияние на траки върху арабите. Това влияниe трябва да е продължило дълго време, за да могат арабите да копират тракийската дреха, прическа, а и временно на приемат тракийския култ към Дионис. Щом арабите приемат облекло, обичаи и богове от дедите ни, защо да не са заели и някоя друга дума?

Нека видим какво е значението на името Кабири-Великите богове. В работата си “Die Thrakischen Sprachreste” Димитър Дечев ги споменава и предлага тълкуване на името им. Въпреки, че този учен не смята траките за предци на българите, той дава българска етимология на името. Според Дечев името Кабири може да се изтълкува със стблг. дума кобъ- съдба, участ. Сродни са разбира се и думите кобение-пророкуване, гадаене, коба-орисия. Най-точната успоредица обаче е кобар-гадател, човек, който може да предсказва...

Кабири, кобъ, коба, кобение, кобар са свързани също с кова, ковач, а и коварен. Последната дума днес има негативно значение, по принцип отрицателно е и значението на кобар. Това е така понеже както бе споменато по-горе, ковачите са считани за хора със свърхестествени качества, хора способни да правят магии. Има и друга причина - с идването на християнството древните вярвания са обявени за езичество, нещо, което се свързва с тъмните сили. И без това още в древността за Кабирите е говорено със страхопочитание. Култът към тези божества е бил мистерия, т.е. предназначен само за една малка група хора. Това е допринесло за възникването на неприязън. Тези, които не са били допуснати до мистериите са се отнасяли с недоверие към изповядващите култа към древните богове-ковачи.

Всъщност причината за съществуване на мистериите е ясна. Кабирите са били носители на важни знания, които е трябвало да бъдат пазени. Поради тази причина до мистериите са допускани само малка група хора притежаващи определени качества. Орфей е бил без съмнение даровита личност. Друг посветен в култа към Кабирите е Филип Македонски – бащата на Александър Велики. Преди него в древните тайни е посветен и самия Херодот. Само хора с добродетели и силна воля са били въвеждани в култа към древните богове.

По начало Кабирите са били най-обикновени простосмъртни. Със сигурност са се занимавали с ковачество както показва и името им. Благодарение на своите знания и умения Кабирите успяват да извоюват уважението и дори страхопочитанието на своите съплеменници. Все пак ковачът не е само носител на важни знания, но и човек притежаващ значителна физическа сила. Всекидневната употр*ба на чука способства за изграждане на здрава мускулатура.
 Тези фактори са помогнали на древните ковачи да станат и първите благородници, първите царе. Най-ранните символи на царска власт са скептрите. Тези от Варненския некропол са с формата на чук и на бойна брадва. Това показва достатъчно красноречиво, че първите царе по земите ни, а и в цял свят са ковачите – тези, които са разгадали тайната на топенето на медта и златото и тяхната по-нататъшна обработка."


Из: http://sparotok.blogspot.com/2014_06_01_archive.html
Активен

Неактивен user2
Sr. Member
****
Публикации: 296

« Отговор #27 -: (Петък) 12 Септември 2014, 01:29 »

РАЗДЕЛ XXXVI

ЕЗИЧЕСКОТО ПОКЛОНЕНИЕ НА ЗВЕЗДИТЕ,

ИЛИ АСТРОЛОГИЯТА

"Терафимът на бащата на Авраам Tepa, „правещият изображения“, и Боговете-Кабири са непосредствено свързани с древния сабеянски култ, или астролатрията. Киюн или Бог Киван, на когото са се покланяли евреите в пустинята, е Сатурн и Шива, наречен впоследствие Йехова. Астрологията е съществувала преди астрономията и Астрон е била титлата на най-висшия йерофант в Египет.1 Едно от имената на еврейския Йехова, „Саваот“ или „Господ на Войнствата“ (цабаот), принадлежи на халдейските сабеяни (или цабеяни) и за свой корен има думата цаб, означаваща „талига“, „кораб“ и „армия“; така Саваот буквално означава армията на кораба, екипаж или морско войнство, като при това в тази доктрина небето алегорично се нарича „горен океан“.

1 Когато йерофантът достигал своята висша степен, той излизал от свещената ниша, наричана Marineras и му давали златен Tay, египетския кръст, който впоследствие полагали на гърдите му и погребвали заедно с него.

В своята интересна книга „Богът на Мойсей“ Ла*ур обяснява, че всички думи като:

„Небесни армии или сонми, небесни войнства, означават не само съвкупност на небесни съзвездия, но също така и Алеймите, от които те зависят; адейцбаоути са по същество тези сили или души на съзвездията, тези енергии, които пазят и насочват планетите в този ред и следване. ...Иае-ва-Цбаоут, означава Него, върховният глава на тези небесни тела.“

В неговата колективност като главен „Орден на духовете“, а не главен Дух.

Сабеяните, покланящи се пред изсечените изображения само на небесните сонми – ангели и богове, чиито обиталища са били планетите – по същество никога не са се покланяли на звездите. Тъй като от думите на Платон знаем, че сред звездите и съзвездията само планетите са имали право на титлата theoi (Богове), понеже това наименование се е получило от глагола Huh??, тичам или циркулирам. Селден също така казва, че по подобен начин те са били наричани:

,,?Huh?Huh?Huh?Huh? (Богове-Съветници) и Huh?Huh?Huh?? (ликтори), тъй като те (планетите) са присъствали на слънчевата консистория, solis consistoris adstantes.“

Ученият Кирхер казва:

,,Скиптрите, с които били въоръжени седемте ръководещи ангели, поясняват тези дадени им названия – Рхабдофор и ликтори.“

Сведено до своето най-просто изразяване и общоразпространено значение, това разбира се, е фетишизъм. Все пак астролатрията съвсем не е била поклонение на идоли, тъй като под названието „съветници“ и „ликтори“, присъстващи в „слънчевата консистория“, съвсем не били подразбирани планетите в материалните им тела, а техните Управници или „Души“ (Духове). Ако молитвата „Отче наш в небесата“ или „Свети“ еди кой си в „Небесата“ не е идолопоклонническо обръщение, тогава и „Отче наш в Мер*урий“ или „Владетелко наша във Венера“, „Царице Небесна“ и т.н., не са в по-голяма степен такива; тъй като това е напълно едно и също – имената не внасят различие в този акт. Думата в „небесата“, употребявана в християнските молитви, не може да означава нещо абстрактно. Обиталището – независимо дали е обиталище на боговете, ангелите или светците (всички те са антропоморфни индивидуалности и същности) – непременно трябва да означава местност, някакво определено място в тези „небеса“; ето защо, за целите на поклонението е съвършено несъществено дали това се смята за „небесата“ въобще, като на практика не се посочва никакво конкретно място, или това е Слънцето, Луната или Юпитер.

Несериозен е аргументът, че са съществували:

„Две божества и две различни йерархии или цаби в небесата, както в древността, така и в съвременността... едната – живият Бог и неговото войнство; другата – Сатаната, Луцифер със своите съветници и ликтори, или падналите ангели.“

Нашите опоненти казват, че последните са били тези, на които Платон и цялата древност са се покланяли и на които две трети от човечеството се покланя и до днес. „Целият въпрос е в това, да се разбере как да бъдат различавани тези двамата.“

Християните-протестанти не намират в Петокнижието някакво споменаване за ангелите и поради това можем да не се занимаваме с тях. Римските католици и кабалистите откриват такива споменавания; първите, защото са приели еврейската ангелология, без да подозират, че тези „цабеански войнства“ са били колонисти и преселници от нееврейски страни на територията на Иудея; последните – защото са възприели основата на Тайната Доктрина, като са запазили сърцевината за себе си и са предоставили на неосведомените само черупката.

Корнелий Лапид посочва и доказва значението на думата „цаба“ в първи стих на втора глава от „Книгата Битие“ и извършва това правилно, вероятно ръководен от учени кабалисти. Протестантите са определено неправи в своето противоречие, тъй като ангелите се споменават в Петокнижието под думата „цаба“, която означава „войнство“ на ангелите. Във Вулгата тази дума е преведена като ornatus, което означава „звездна армия“, а също така ornament на небето – кабалистично. Учените познавачи на Библията от протестантската църква, а също така учените сред материалистите, които не успели да открият споменатите от Мойсей ангели, допуснали по този начин сериозна грешка. Тъй като в същия стих е казано:

„Така небесата и земята били завършени с цялото им войнство“, като при това „войнство“ означава „армия на звездите и ангелите“ – последните две думи изглежда са обратими термини в църковната фразеология. В качеството на авторитет се цитират извадки от Лапид. Той казва, че:

„Цаба не означава отделно един или друг, а „и едното, и другото,“ или и двамата, siderum ас angelorun.“

Ако по този пункт римските католици са прави, то също така са прави и окултистите, заявявайки, че ангелите, на които се покланя Римската Църква, не са нищо друго освен техните „Седем планети“, Дхиан-Коганите на буддистката езотерична философия или Кумарите, „от разума родените синове на Брама“, известни под родовото име Вайдхатра. Тъждествеността между Кумарите, Строителите, или космическите Дхиан-Когани, и Седемте ангела на звездите ще бъде открита без никакъв недостатък, ако бъдат изучавани съответните им биографии и специално – характерните черти на техните глави: Санат Кумарите (Санат Суджати) и Архангел Михаил. Заедно с Кабирите (Планетите) – което е било тяхното име в Халдея, всички те са били „божествени Сили“. Фуеро казва, че названието Кабири се е употребявало за обозначаване на седемте синове, подразбирайки Патер Садик, Каин или Юпитер, или отново Йехова. Има седем Кумари, четирима екзотерични и трима съкровени – имената на последните могат да се намерят в „Санкхя Бхашя“ на Гаудападачаря.1 Всички те са „девствени богове“, които вечно остават чисти и невинни и се отказват от създаването на потомство. В своя първоначален аспект тези арийски седмина „родени от разума синове“ на Бога не са управници на планети, а обитават далеч зад границите на планетната област. Но същото това тайнствено пренасяне от един ранг, или сан, на друг може да се намери в християнската схема на Ангелите. „Седемте Духа на присъствието“ постоянно прислужват на Бога и все пак ги откриваме под същите тези имена на Михаил, Гавраил, Рафаел и т.н., в качеството им на „управници на Звездите“, или одушевяващи божества на седемте планети. Достатъчно е да се каже. че наричат Архангел Михаил „непобедим девствен воин“, тъй като той „отказал да твори“,2 което го свързва както със Сана Суджат, така и с Кумара, който е Бог на войната.

1 Трите съкровени имена – „Сана, Санат Суджата и Капила“; а четиримата екзотерични бога се наричат – Санат Кумара, Сананда, Санака и Санатана.

2 Другият Кумара, „Богът на Войната“ е наречен в индуската система „вечен девственик“ – „девствен воин“. Той е арийският св. Михаил."
Из: http://www.dunov-knigi.com/svobodni-knigi.php?book_id=11&chapter_id=1472
Активен

Неактивен user2
Sr. Member
****
Публикации: 296

« Отговор #28 -: (Петък) 12 Септември 2014, 01:54 »

"Друидските церемонии без съмнение произлизат от Индия; а друидите първоначално са били първоначално Будисти. Думата Друид, подобно на думата Магове, означава мъдри или начетени мъже; и те били наведнъж философи, магистрати и богослови.

Съществувало учудващо еднообразие в Храмовете, Жреците, доктрините и боготворенето на Персийските Магове и Британските Друиди. Боговете на Британия били същите, като Кабири от Самотракия. Озирис и Изида се появявали в Мистериите им под наименованията Хю и Керидуен; и подобно на онези от примитивните Персийци, храмовете им били места, оградени с огромни неодялани камъни, някои от които все още са останали и обикновените хора гледат на тях със страх и благоговение. В общи линии те били или кръгли, или овални. Някои били с формата на окръжност, към която била прикрепена огромна змия. Окръжността била Източен символ на Вселената, управлявана от Всемогъщото Божество, чийто център е навсякъде, а периферията му - никъде: а яйцето било универсален символ на света. Някои от Храмовете били като крила, а други - във формата на кръст; тези с крилата се отнасяли до Кнеф, крилатата Змия-Божество - на Египет; откъдето идва наименованието Нейвсток, където стояло едно от тях. Храмовете във формата на кръст също така се срещали в Ирландия и Шотландия. Дължината на една от тези огромни конструкции във формата на змия била близо три мили.

Големите периоди за посвещения в Друидските Мистерии, били на тримесечия; в равноденствията и слънцестоянията. В далечните времена, когато възникнали, имало времена, отговарящи на 13 февруари, 1 май, 19 август и 1 ноември. Времето за ежегодните чествания било в навечерието на месец май, а церемониалните приготовления започвали в полунощ на 29 април. Когато приключвали посвещенията в навечерието на месец май, на всички грамади камъни и кромлехи на острова били запалвани огньове, които горели по цяла нощ, за да въведат спортните празници. Празникът бил в чест на Слънцето. Посвещенията били изпълнявани в полунощ; и имало три Степени."
Из: http://otves.org/bg/index.php?option=com_content&task=view&id=138&Itemid=28&limit=1&limitstart=6


Активен

Неактивен user2
Sr. Member
****
Публикации: 296

« Отговор #29 -: (Петък) 12 Септември 2014, 02:22 »

"За раждането и произхода на Александър Македонски се носят какви ли не слухове и легенди - че наистина е син на цар Филип II и царица Олимпиада, че майка му като девойка, принцеса на Епир, е била изпратена като първа жрица да участва с други хетери в поредния ритуал "Тайнствата на Кабирите" в храма светилище на о.Самотраки. На този ритуал били зачевани хора, полубогове и богове. Освен жреците на светилището, там са присъствали жреци - гости от Хефес, от Египет, от Делфи и от други светилища. Между многото гости и поклонници бил и бъдещият личен съветник и жрец на Ал. Македонски - Аристандър. Именно той в дните на ритуала е чул заклинанието на Олимпиада.
"Скрито величие на Амон, слез в твоята рабиня, почети твоята съпруга. Дай й този син , който ще ти бъде посветен, дай й сина, който ще бъде твоя ръка на земята !"Да царува над хората, да царува над народите! Скрито величие на Амон, скрито величие на Зевс,........…”
Активен

Страници: 1 [2] 3 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални