Страници: [1] 2 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Траките и техните " Велики Богове - Кабири "  (Прочетена 12919 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен stella
Restricted
*
Публикации: 87

« -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 14:06 »

Здравейте на всички от мен !

От дълго време, чета из форуми, какви ли не неща за боговете на траките и ми се иска тези неща да се изяснят веднъж за винаги на хората и да знаят на какво са се кланяли нашите предци ТРАКИ.

За това е нужно да се запознаем с малко предистория на  така наречените Велики Богове - Кабири, на които са се прекланяли траки, елини, финикийци,египтяни....и ..други народи.

Кабирите (стгр. Κάβειροι) или Велики богове са божества с неуточнен брой, почитани  с мистериални култове в античността на островите Самотраки, Лемнос и Имброс; в гръцките градове Тива, Тесалоники, Одесос; в тракийски царски резиденции като Севтополис и др. На Самотраки се наричат още "Велики богове". Техните мистерии се ползват с изключителна популярност в древния свят. Смята се, че тези божества и техните култове са от трако-пеласгийски произход. Свъзани са с Хефест.

За култа към тези божества се знае малко, макар че разкопките от Тива и Самотраки ни дават материални доказателства за тези обреди, свързани с култа към Богинята Майка. Светилището на остров Самотраки е един от техните най-големи религиозни центрове. Сигурно е, че основен момент в ритуала е обредът на свещения брак. Божественото дете играе голяма роля в мистериите. Великите богове са познати в образите на синове на Зевс (Диос*ури). Навярно ритуалите са извършвани в ритуална зала, имитираща първичната пещера. Слизането в подземното помещение играе ролята на слизане в долното царство, символична смърт. Към всеки нов посвещаван се подхожда като към чужд на мистериалната тайна и след посвещението той става зрящ, приобщава се към тайното учение. Неслучайно мистите в много от кабирическите изображения се представят с превръзки на очите или забулени. След посвещението се запалва огънят в сакралното огнище и това символизира новия статут и закрилата на Великите богове. Кабирите са разглеждани и като трима братя, двама, от които заговорничат срещу третия и го убиват. За изкупване на този грях, изявяващ различието между добро и зло, единственото изкупление е посвещението. Понякога тези божества се представят като синове на Хефест, друг път той е техен син или един от тях. Обикновено Кабирите са трима и към тях се прибавя детето Кадмос. Кабирите са възприемани като божествени покровители на мореплавателите. Те са често споменавани в античната литература, но поради съществуваща религиозна забрана за разкриване тайните на мистериите не са запазени подробни описания. Изобразителни текстове на тивански вази и от Самотраки хвърлят светлина върху тайнството. Светилището на Кабирите се наричат на много места Кабирион.
* В египетските текстове се споменават множество "божества" влечуги - като доброжелателно настроени към хората, така и враждебни. Много подобни богове, демони или идоли приемали човешки образ. Сред Египтяните било широко разпространено поверието, че съществата, които са благосклонни към човека, могат да се появят като джуджета с безобразни лица и криви крака. В много от египетските музеии и по света има изображения на подобни същества с наименованието "Бес"

Функцията на Бес била защитна. Той предпазвал хората, особенно при раждането им, от опасни животни. "Бес" се почитал и като закрилник на дома, затова и изображението на брадато, кривокрако, уродливо същество често се среща по предметите в домовете, приказките /Снежанка/, новогдишните празници , като сътрудник на дядо Коледа, в градините........в мемоарите на Толкин / кухата земя...и къде ли още не.

В Египетските текстове е казано, че "Бес" не е отделно , а събирателно название на множество отличаващи се едно от друго джуджета-богове, които в епохата на Новото царство се смесват и сливат по между си в колективно съзнание.
 
Ето какво казва за тях и древногръцкият историк Херодот:

"При посещението на персийският цар Камбиз /покорил Египет през 525г пр. хр/  в Мемфис храма на бог Пта ( отъждествен от Херодот с гръцкия Хефест), установил, че  идола Бес  който се почитал от  египтяните много приличал на финикийските кабири - джуджета, на които се прекланяли финикийци, елини и траки,  египтяни и шамански племена.

 Оттам идва и името на тракийският жречески род  Беси.
Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #1 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 14:20 »

Малко елинофобско ми звучи. Grin


И не знам що..Ма на мен"звездите"ми говорят(а аз мноо си ги слушкам Grin),че кабири = жреци.Не богове!!
п.п.Не бъркам с колбър!Знам кво говоря!

И за бесите нещо мноо мазало ми се види.. Lips Sealed
Активен
Неактивен stella
Restricted
*
Публикации: 87

« Отговор #2 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 14:50 »

И не знам що..Ма на мен"звездите"ми говорят(а аз мноо си ги слушкам Grin),че кабири = жреци.Не богове!!
п.п.Не бъркам с колбър!Знам кво говоря!

И за бесите нещо мноо мазало ми се види.. Lips Sealed


кабири=жреци. Не богове................А, добре ти говорят звездичките, жрецът е именно обладан от демон (джуджета-кабири) и бесите, а и другите, народи които изброих по-отгоре са им служили и на тях са се прекланяли.

Сега се опитай да разбереш на кого служат звездичките и защо, зациклят мисловният процес, понякога на "о" и няма изход WinkАктивен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #3 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 15:00 »

 Grin Grin Grin  Стела ли си,най-обикновено паве ли си..Не те знам..Ма първо,хвани оправи заглавието,щото е абсурдно!
Ако не Админ да се"самосезира"..Щото е тотално подвеждащо!Начи уикпедията,не е,и не може да бъде кой знае къв авторитарен източник на инфо,имайки предвид,че всеки недоносен,може да списва там!

ГОляма тема направи,голямо чудо!Плясна един цитат,и то баш от укито,не написа и два реда свои думи,освен гръмкото и фалшиво"ИСТИНА",и фана бога за рога!Ми ха честит да ти е! Grin Grin Grin

Здравейте на всички от мен !
От дълго време, чета из форуми, какви ли не неща за боговете на траките и ми се иска тези неща да се изяснят веднъж за винаги на хората и да знаят на какво са се кланяли нашите предци ТРАКИ.
За това е нужно да се запознаем с малко предистория на  така наречените Велики Богове - Кабири, на които са се прекланяли траки, елини, финикийци,египтяни....и ..други народи.


Голяяма истина,голямо чудо!


Ето ви статията копи-пейст от укито,че Павето май иска да я пробута за свое творение,гледам..Или па ако за толкоз дълго стоене из форумите не се е научила,да посочава източник на инфото,начи сметайте за кво иде реч   bop

"Кабирите (стгр. Κάβειροι) или Велики богове са божества с неуточнен брой, почитани с мистериални култове в античността на островите Самотраки, Лемнос и Имброс; в гръцките градове Тива, Тесалоники, Одесос; в тракийски царски резиденции като Севтополис и др. На Самотраки се наричат още "Велики богове". Техните мистерии се ползват с изключителна популярност в древния свят. Смята се, че тези божества и техните култове са от трако-пеласгийски произход. Свъзани са с Хефест.
За култа към тези божества се знае малко, макар че разкопките от Тива и Самотраки ни дават материални доказателства за тези обреди, свързани с култа към Богинята Майка. Светилището на остров Самотраки е един от техните най-големите религиозни центрове. Сигурно е, че основен момент в ритуала е обредът на свещения брак. Божественото дете играе голяма роля в мистериите. Великите богове са познати в образите на синове на Зевс (Диос*ури). Навярно ритуалите са извършвани в ритуална зала, имитираща първичната пещера. Слизането в подземното помещение играе ролята на слизане в долното царство, символична смърт. Към всеки нов посвещаван се подхожда като към чужд на мистериалната тайна и след посвещението той става зрящ, приобщава се към тайното учение. Неслучайно мистите в много от кабирическите изображения се представят с превръзки на очите или забулени. След посвещението се запалва огънят в сакралното огнище и това символизира новия статут и закрилата на Великите богове. Кабирите са разглеждани и като трима братя, двама, от които заговорничат срещу третия и го убиват. За изкупване на този грях, изявяващ различието между добро и зло, единственото изкупление е посвещението. Понякога тези божества се представят като синове на Хефест, друг път той е техен син или един от тях. Обикновено Кабирите са трима и към тях се прибавя детето Кадмос. Кабирите са възприемани като божествени покровители на мореплавателите. Те са често споменавани в античната литература, но поради съществуваща религиозна забрана за разкриване тайните на мистериите не са запазени подробни описания. Изобразителни текстове на тивански вази и от Самотраки хвърлят светлина върху тайнството. Светилището на Кабирите се наричат на много места Кабирион.......


И т.ни т.н."
източник  

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B8


Админ,моля те оправи заглавието просто на Кабири.Първо щот дамата не е написала и два реда за Траките,както е посочила в заглавието..И второ,защото е подвеждащо че,видиш ли именно тва доказано са "Великите Богове на Траките".Разбирай първите,най-истинските,и т.н.и..Трето,тая статия от уикпедията,не е нищо друго,освен лизане на гръцките задници.А те както добре знаем,имат афинитет към тракийската култура.Обичат да присвояват всичко тракийско,обикновено като опорочават и изояачават смисъла.
Нека си е тема за Кабирите и толкоз.
« Последна редакция: (Четвъртък) 07 Март 2013, 15:12 от Psyhea » Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #4 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 15:21 »

    Психея, нали се казва "Да не служите  на други богове"
Та какво имам предвид, въпросните 'демони', за които говори stella са именно почитани като богове, не бива да се променя заглавието, то именно е ключ към разгадаване на отношението към Първоизточника и защо има пречки, зацикляне по пътя ни на самосъзнаване.
« Последна редакция: (Четвъртък) 07 Март 2013, 15:28 от mila » Активен
Неактивен stella
Restricted
*
Публикации: 87

« Отговор #5 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 15:26 »

оф, Психея ли си/психо ли си/  спамър неграмотен си за мен ще има да чакаш хората да пишат и ти обръщат внимание на психсоматичнита ти информация предадена от звездите.

Извинявам се пред админите, за спама , защото виждам, че коцето - 2007 от хнетбг с нищо не се обогатило и ще продължава да изсипва празното си съдържание върху хората тук! Освен ако някой не му подаде "Изход" от "0, като на Моисей.

Извинявам се още еди път пред админите  изтрийте темата!

Оттеглям се заради Психея - спамъра!
Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #6 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 15:36 »

Цитат
Смята се, че тези божества и техните култове са от трако-пеласгийски произход. Свъзани са с Хефест.
За култа към тези божества се знае малко, макар че разкопките от Тива и Самотраки ни дават материални доказателства за тези обреди, свързани с култа към Богинята Майка.
           В Темата на stella има няколко моменти, които е нужно да бъдат изследвани, защото засягат именно тракийските мистерии и аналога им в Египет. По нашите земи има открити пещери - утроби, за което бе споменато, тези паралели са ключ към истроията, породена тук и в последствие пренесена на запад и на югоизток от земите ни. Моля ви нека не спорим кой е прав и кой крив, а да си взаимодействаме в изследването. Има достатъчно материали върху, които да се съсредоточим, както споменах именно по нашите земи. Храм на Кибела е открит и наблизо-съседна Румъния, но не помня точно кой остров, става въпрос все за история, която поне ние можем да разнищим, спор няма че това познание е преминало през елините, но не това  е важното, защото измества темата встрани, а тя е от значение.
Активен
Неактивен ironia
Hero Member
*****
Публикации: 523

« Отговор #7 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 15:39 »

Аз предлагам темата да не се трие. Заглавието да си остане както авторката си прецени. Ако на някой не му харесва заглавието, да си отвори отделна тема.

Да помоля "стела" за търпение и малко по-ясно формулиране на въпросите, които я интересуват.
Забележките или неадекватните и други дразнещи мнения по темата да ги подминава и да не отговоря. Моля!

Ако това мое мнение се прецени, че е за "Гюм"-а, само ще допълня, че ще пиша по-късно по темата като се запозная с достатъчно информация и ще изкажа мнение. За сега нямам време и само исках да отбележа горните неща по "атмосферата-климата" във форума.

Мерси за вниманието  hi
Активен

"Няма радост на света, която да замени радостта, която ти е отнета" Байрон
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #8 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 16:02 »

Оттеглям се заради Психея - спамъра!


Щеш!Аз кат викам,че пръдня из гащите,се не изнася току така,народа май не вЕрваше!И още колко включвания ще има!!! Grin Grin Grin


Ми ха да видим,"грамотната" авторка ко ша измисли по въпроса!?!Ако и стигнат двата грама мозък,нека обели две думи,и да коментира статията!Ма уви..Ша има да чакаме..ТЯ се "изнесе" зарад моя милост.ТО обикновено тъй стаа..Дет се появя Аз,и простотията бега кат дявол от тамян!
АМа па на лице са другите мултипликации на авторката,та може би те ше ни осветлят по въпроса?

   Психея, нали се казва "Да не служите  на други богове"
Та какво имам предвид, въпросните 'демони', за които говори stella са именно почитани като богове, не бива да се променя заглавието, то именно е ключ към разгадаване на отношението към Първоизточника и защо има пречки, зацикляне по пътя ни на самосъзнаване.

Мила,а ти кво имаш предвид?И какво мислиш?Наистина ли това са боговете на Траките,или се подведе по"женското начало",за което пише в статията ли?
Не мисля,че става въпрос за"шхмини".Смятам,че става въпрос за физически фигури.Най-вероятно котка!Не съм ровила,и хич не знам култа в Самотраки къв е бил,ма бас ловя,че има лъвове и котки! Grin


Хахах..че не съм далеч от "истината" де ..

Ето..На първо търсене митология Самотраки ми изплю тва Grin Grin Grin Grin

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Samothraki_propylon_griffin.jpg
Траките и техните " Велики Богове - Кабири "


Туй ако не мяза на хибрид дракон-лъв,здраве му кажи!

Ъъъ..пардон..То било още по-ясно!Чист грифон!
 
« Последна редакция: (Четвъртък) 07 Март 2013, 18:28 от Psyhea » Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #9 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 16:28 »

Мила,ако поровиш,че видиш,че запазените статуи и бюстове са предимно на крилати женски фигури.Ето ти"женското начало" Tongue..
Със еднакъв успех,би кон*урирал Лесбос,а може и да си е бил "светилище"на кралицата-майка.Все тая..
Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #10 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 16:49 »

Орфей и божества на Самотраки

http://www.mlahanas.de/Greeks/Mythology/Images/OrpheusSamothrace.jpg
Траките и техните " Велики Богове - Кабири "


Е тука може да се порови.Който го влече чак толкова...
Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #11 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 17:07 »

   Психея,
  Лъвовете от дълбока древност са означавали пазители на свещенните места, има ги и в Тибет и при пр.българите и в Египет и т.н, женския аспект на Лъва- в мистериите на Бастет -маска с лъв на жена са пак аспекта на майката, Птах в Египет е от Менфиската триада /Птах, Сехмет, и тяхното дете - Нефертум Лотоса, с девет листчета на короната си -символ на свещенната деветорка, отговарящо на лъва-пазител, припознавано като Имхотеп*/
  3. Започвам от сина на Бастет-Сехмет, защото за лъва говорим:
        Дете на Бастет-Сехмет е Махес или Михес или гр. Миисис / лъв/’ живия лъв’..’Бога лъв’.... Махес има и човешко и зооморфно изображение... Махес  е войнствен бог, предпазващ важни места от нашественици.
Pa-ir-meki, 'Този, който пази'  - забележи свинкса...- Леонтополис

  1.Птах- отговаря на огнения логос-мисъл -Бога Творец Pth - Пта
 И: В Древна Гърция бог Птах е отъждествяван с бог Хефест.
Този е и паралела, за който говори stella
  2.Сехмет - лъвицата разрушителка, но и на изцелението - ако не е ясно защо ще го коментираме допълнително,- Бастет е нейната опозиция /две страни на една монета/
Из wikipedia, че е по-достъпно!!:
"Обредът припомня Сехмет и нейната божествена магична сила, проявяваща се и в следното възклицание:


"Здравей, крилата Сехмет-Ра-Баст, водителка на боговете,

която превръзките «Анс» със сила магическа даряват!""
и:
" богът Ра се обръща към група от богини, включая Сехмет, потвърждавайки силата им:


"Вие сте тези, които защитавате лицето на Хор,

възникнали, които сътворяват формите""
Та в древноста -демоните -богове = творящите богове, припознати като множеството, елохими-създатели в еврейството, пак е свързано с Ел, но те са духове-богове-сътворци на формата
Затова казах, че темата и нейното заглавие са ключови и трябва да останат както са изписани, защото всяка запетайка при тълкуване на 'сакралната символика' е Важна. Често, за да не бъде ползвано едно познание с нечисти цели, то е обвито в символи, мистериите и посвещението разкриват именно значението на тези запетайки-символи, вмъкнато из свещенните текстове -"Който има уши да слуша" - това е същото послание.

* Имхотеп като реална личност е архитект на първата пирамида - Пирамидата на Джосер, Имхотеп е бил лечител, странна личност.

Активен
Неактивен Psyhea
Restricted
*
Публикации: 3138
Дата на регистрация 2012-12-12!

« Отговор #12 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 17:33 »

Да.За горното спор няма.
И именно за тва казах,че е мноо тъпо да  се навират под такова заглавие въпросните"кабири".Щото нито нещо почва с тях,нито пък ги изчерпва.Да си имаме уважението.Кабирите са си просто кабири..

A Птах...Не знам що го свързвам с Душа,Птица.Дара на перото.. Huh? И...Любопитството..Луцифер..Духа..И т.н.
А да..ти си го казала..Бог-Творец.Логоса..

П.п.А "демони джуджета" за които не говори стела,а уикито,тях ги свързвам с Луната.
 
Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #13 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 17:48 »

Мила,ако поровиш,че видиш,че запазените статуи и бюстове са предимно на крилати женски фигури.Ето ти"женското начало" Tongue..
Със еднакъв успех,би кон*урирал Лесбос,а може и да си е бил "светилище"на кралицата-майка.Все тая..
   То и Лилит е женски демон, към когото са отправени именно упреци за нежеланието и да участва в създаването на човека -т.н сътворци, та по принцип демони- паднали, нефелими, както щеш, идеята е че са с крила... но има разлика в крилата им, подобни са на тези  на прилепа, защо ли, защото се водят тъмни - сенчести, едно несбъднато женско начало:
Пак из wiki:
"Лилиту (също Лилит) (на иврит: לילית) е женски божествен митологичен образ от месопотамския пантеон. Тя е покровителка на бурите, асоциира се с вятъра и се смята за носител на болести и смърт. Фигурата на Лилит се появява за първи път като богиня на ветровете и бурите под името Лилиту, в Шумер, около 3000 г. пр. Хр. Много учени считат, че „Лилит“ е вариация на Лилиту, появила се около 700 г. пр. Хр. Лилит е нощен демон (в гръцкия смисъл на думата) в еврейската традиция (на иврит לילית), спомената е като крещяща сова във варианта на Библията на крал Джеймс. В апокрифните текстове се споменава като първата жена на Адам."
Сега, това последно изображение е за допълнителен коментар:

  Това е изображение на Ашерах, и го слагам умишлено, защото това е и Елат -женската форма на Ел, а  древните евреи я припознават като съпруга на Яхве.

Активен
Неактивен user3
Full Member
***
Публикации: 163

« Отговор #14 -: (Четвъртък) 07 Март 2013, 17:54 »

  Луната:
“В действителност Луната е спътник на Земята само в едно отношение - именно, че физическата Луна се върти около Земята. Колкото и поразяващо да е това заявление, то не е лишено от доказателства от страна на науката. То се потвърждава от приливите, от периодичните промени в много болести, съвпадащи с лунните фази; то може да бъде проследено в растежа на растенията и е ярко изразено във феномена на човешкото зачатие и в процеса на бременността. Значението на Луната и нейното влияние върху Земята са били признати от всяка религия в древността, особено еврейската, и са били отбелязвани от много наблюдатели на психически и физически феномени. Но засега науката знае само,че въздействието на Земята върху Луната се ограничава с физическото привличане, което я кара да се върти в нейната орбита. И ако възразяващият настоява, че този факт сам по себе си е достатъчно доказателство за това, че Луната наистина е спътник на Земята и на други нива на действие, може да се отговори, като се зададе въпроса - ще бъде ли майката, която обикаля люлката на своето дете, за да го пази, подчинена на своето дете или зависеща от него? Макар че в някакъв смисъл тя е негов спътник, въпреки това е по-стара и по-развита от детето, което пази.”
Тя е била Цар Сома, преди да се превърне във Феб и целомъдрената Диана. Тя е преди всичко Божество на християните благодарение на евреите, последователи на Мойсей и Кабала, въпреки че цивилизованият свят би могъл и да не знае този факт в течение на много векове след смъртта на последния от посветените отци на църквата, отнесъл със себе си в гроба тайната на езическите храмове. Тъй като за такива отци като Ориген или Климент Александрийски Луната е била жив символ на Йехова, Даваща Живота и Смъртта, Властелинка на Битието – в нашия свят.

Тайната доктрина
Активен
Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални