Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ТУАТ  (Прочетена 3032 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« -: (Вторник) 19 Април 2016, 23:44 »

Или в разгърнат вид:Тяло-Ум-Аз Триединството.(Е па,не се сдържах)

    Ще се повторя - представям моя гледна точка,която е само един работен модел,който на този етап ми върши работа.
Някой ден(евентуално) ще направя малка PDF брошурка със информация за начинаещи в самопознанието,а тук във форума разработвам черновата ѝ,така да се каже.Има хора,които по някое време,макар и не в първа младост почват да се интересуват от чакри,медитации, кундалини,"древни тибетски жречески практики" и прочие е(к)зотерика,която понякога клони към шизотерика.
Това е много полезно...за разните просветители,учители,мастери по НещоСи...във финансов аспект.А много търсещи тайно знание и развитие на разни способности(а за какво именно са им?) се залутват из лабиринтите на пърДуховността,губейки време и пари,понякога може би част от здравето си.Ще ми се,доколкото мога да дам своя(и дребен да е) принос поне някои търсещи да имат шанс да се запознаят с гледна точка,различна от мейнстрийма на популярната е(к)зотерика.
Особено съчувствам на тези,искащите да се освободят от егото си,щот' е мно'о извисяващо,раз'ир'ш.

     Но преди да се устремят към примамливото Просветлено-Кундалинизирано-Ченълизирано-Чакрално-енергизирано  бъдеще,дали ще са склонни да поопознаят себе си като ум и тяло и взаимовръзките им по един не толкова сензационен начин?
При това не е нужно да ходят/плащат от семинар на семинар,осигурявайки СЕГА светлото бъдеще на гурувците.
Има книги,има го и нета с безплатно(и качествено) съдържание.
Преди чакри и кундалини може би малко да поизследваме истинската си мотивация защо са ни тези неща?
Каква е механиката,която ни движи?Само че може да се окаже малко нелицеприятно на моменти занимание.
(А междувременно взе да гърми в неприятна близост.Изключвам се)
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #1 -: (Сряда) 20 Април 2016, 01:39 »

(Таман почвам и пак дочувам гръмотевици)

    Според различните автори и тяхната гледна точка съм попадал на различни схеми,представящи елементите,от които сме "направени".Има например деление на Тяло,Емоции,Ум.На картинката вдясно е схемата,която на мен ми се струва подходяща...за мен.    Вляво под оригиналните английски надписи, на български е от мен.Сега,думата "съзнание" може да се използва с различни нюанси на значение.Изглежда ми,че Аз и съзнание могат донякъде да се припокриват.Подробностите - по-нататък.И дано не се получи нещо като "изгубен в обясненията си".

     Представете си,че трите кръга се събират навътре към централната точка,припокривайки се/вмествайки се един в друг,докато се съберат в един кръг.Така ми изглежда,че човек е съвкупност от три части,"пакетирани" с етикет "индивид".
Тялото с разните му чаркове и карантии ще го оставя да си почива на спокойствие.RIP,Тяло.

     Това,което наричам Ум(с главна буква) отново го виждам като тройна съвкупност от:
1.Интелект или мисловен апарат или ум(с малка буква).
2.Емоции/Чувства.
3.Инстинкти.
      Тези трите наричам също и "Психика".От гръцкото "психе" или "психи",което значи душа,а има и семейство пеперуди с име Psychidae.Ще гледам да е по-опростено,та по-лесно да премина от теорията към някои практики.Затова сега нема да се задълбавам за това какво точно е душата.Без да съм техничар ще използвам и някои опростени комптърни аналогии.
Така че всяко от горната тройка разглеждам и като процеси(както и при компютъра) и като вътрешно състояние,което се усеща.
Мисленето е процес и усещате,че мислите...нали?Усещате,че сте ядосани,радостни,тъжни...усещате и когато ви фане инстинктът за размножение,примерно.И всички тия процеси/усещания се случват във тялото чрез физиологичните му механизми.
     (Ако съм ви досаден,това в момента го пиша за някой евентуален начинаещ,който още не се е засилил да си повдига кундалинито.Дано имам шанс да успея да го въздържа или поне да позабави устрема си).

     Накратко,Умът е нещо като софтуер,тялото - хардуер,наричано още и "meatware"/ meat - месо.
Тялото и Умът са свързани/или проникващи се едно друго и се получава не Ум и Тяло,а Ум-Тяло или дори УмТяло.
За удобство ще използвам някои термини не винаги в точните им значения,а и с мои модификации,също и понякога в по-разговорната им употр*ба.И волно ще използвам термини не само от науката и малко от техниката,а и от разни учения,които са ми интересни,като им придавам и свои нюанси на значение.

     Ето триединството на Ума,видяно разбира се през моите очилца:(Сега пък се изви вятър и ще спра,за да пусна този пост,защото може да ми прекъсне интернета или дори тока.Да не се изгуби написаното до тук.Картинката ще обясня по-късно,ако имам възможност)

Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #2 -: (Петък) 22 Април 2016, 15:53 »

Относно горната картинка - накратко,когато съм "емоциониран",емоциите замъгляват и изкривяват мисловния ми процес,понижавайки неговия КПД.Такова е мисленето на малкото аз/его (което всъщност може да бъде и патологично раздуто).Това е стрелката от Емоциите към Интелекта.А и самият Инт. може да е с различна степен на развитие и това е разликата м/у хората(също на различни нива) и анималите,според мен.А Инт. може да влияе на Емоциите донякъде, чрез асоциативно мислене,което според вътрешните механизми може да щрака една или друга емоция.Донякъде Инт. може да повлияе Ем. чрез насочено мислене,което изисква тренировка.

А Инстинктите влияят и на двете други части.Опростен пример:
Имаме инстинкт/драйв(ер) и за секс/размножение и за общуване.Инст. кара(drive) Инт. да измисля схеми как да задоволи тези потребности, и ако има успех това води до приятни емоции.

Ако е неуспешно,неприятните емоции,тласкани от Инст. карат Инт. да търси друг начин.
(Такова вътрешно подкарване води до причинноследствени връзки,в случая по отношение на сексуално-социалния живот на бедната инкарнация.Тези връзки/нишки са "тъканта" на съответните отношения на индивида(да предположим,с другия пол).
Тях наричам карма,защото тя кара нещата да се случват по определен начин."Ах,защо попадам все на неподходящи,защо все на мен?!")
Защото всичко е "(на)писано", в смисъл на програмен код(неосъзнатите съвкупности/клъстери от инстинктивно-емоционално-интелектуално-поведенчески модели/шаблони/матрици),който се проявява навън в междуличностните отношения.

Голямото(социума) е увеличен модел на малкото(индивида).
Матриците на индивидуалните умове се групират в клъстери -семейства,по-големи клъстери - родове и разни общности...и т.н.
Мултиклъстери - народи,всякакви интернационални организации и така до ...
Един Мегаклъстер/Матрица - съвкупността от всички хора на Земята.

Програмният код на индивида е структура,следователно може да се изучи и преструктурира(това включва допустими флуктуации).
Следвайки схемата ,че Голямото повтаря Малкото в увеличен мащаб,продължавайки по веригата,стигаме до извода,че
Мегаклъстерът,бидейки също структура,може да се изучи,съответно преструктурира.
Нещо като управляем(отчитайки допустимите флуктуации)Глобален Ум.

Кой може да свърши тази работа?Който е изучил(експериментирайки без задръжки,с достатъчно "материал") до дъно структурата на индивидуалния ум,така че да може да приложи съответни(приспособени спрямо увеличаващия се мащаб) технологии.

Дали не се отклоних много?Пауза,за да си направя евентуална "корекция на *урса".

« Последна редакция: (Петък) 22 Април 2016, 16:10 от HomerCat » Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #3 -: (Петък) 22 Април 2016, 19:31 »

С горното се опитах да (по)кажа (поне моето виждане е такова),че който иска да даде конструктивен принос за света първо трябва да започне от "Човека в огледалото",както пее Майкъл Джексън.

Хора,опитващи се да променят света без да са погледнали в себе си,за да видят каква е истинската им мотивация да се изживяват като спасители/помощници (а тя може да е неосъзнато бягство от стресиращи ги признания за самите тях),могат да са склонни да се присъединяват към различни групи.

А тези групи са разработен защитен механизъм, чрез който ГоляматаМашина пренасочва и разсейва техните усилия в безопасна за нея посока.

Но дори да са създадени от самите хора,те са податливи на инфилтрация и пренасочване.

Един вид,непознаването на себе си е нещо като "бекдоор",чрез който Системата "хаква" отделния човек или група въпреки/или може би чрез добрите им намерения.
*****
Малко да ви дотегна с цитати.С  "Отговор"...и номер ще използвам извадки от "Тяло-ум-емоции".Цитатите от автори ще бъдат с имената им.

Отговор 29
(Мой коментар: Тук се има предвид онова,което се спомена в "Част 1" - откритието на нацистите преди няколко десетилетия, че човек по-скоро има комплекс от различни взаимосвързани его-състояния, отколкото "еднослойно" его. Тоест тук става дума, че егото има анатомия.ЛОНДОН, 1922г.
"ЧОВЕКЪТ Е МНОЖЕСТВЕНО СЪЩЕСТВО
Човекът е множествено същество. Когато говорим за себе си, обикновено говорим за „Аз". Казваме: „Аз" направих това", „Аз" мисля това", „Аз" искам да свърша това" - но именно тук е грешката.
Няма такъв „Аз", или по-скоро има стотици, хиляди малки „азове" във всеки един от нас. Ние сме разделени вътре в себе си, но не можем да разпознаем множествеността на нашето същество по друг начин, освен чрез наблюдение и изследване. В един момент действа един от азовете, в следващия момент действа друг „Аз". Ние не функционираме хармонично, защото азовете в нас си противоречат."
                                      Из "Картини от реалния свят" / Гурджиев   , има я в Спиралата.
*****

 Успенски

"Истинският "аз" възниква от желанието ДА БЪДЕШ и ДА ЗНАЕШ
В своето ординерно състояние човек представлява множество от "азове" - това е първото ниво. В диаграмата е представено като квадрат от "азове". Ако човек се заеме с нашата работа, тогава се появява и "наблюдаващият аз" (отбелязан на диаграмата с черно квадратче) - ето ви второто ниво."
*****

   "Има няколко състояния на съзнанието:
1.   Сън, при което нашата машина все още функционира, но при много ниско натоварване.
2.  Будно състояние, такова, в каквото сме в този момент.
Тези две състояния са всичко, което обикновеният човек познава.
3.  Това, което се нарича себесъзнание. Това е моментът, в който човек осъзнава както себе си, така и своята машина. Такова състояние ни спохожда като проблясъци, но само като проблясъци. Има моменти, в които осъзнаваш не само какво вършиш, но също и самия себе си, който извършва. Ти виждаш както Аз, така и „тук" на „Аз съм тук" - както гневът, така и азът, който се гневи. Ако искаш, наречи това себе-спомняне.
Сега, когато си напълно и винаги осъзнат за Аза, какво прави той и кой Аз представлява, ти си осъзнал себе си. Себесъзнанието е третото състояние."  / Гурджиев

Отговор 27

"Първо, изследователите са открили, че дълбоко в човека мозъкът наистина разбира в чиста осъзнатост всичко за себе си. Това е вярно за всеки. Тази чиста осъзнатост е наречена с различни имена, включително и Скрит Наблюдател."


*****

Станах разноглед от отворени прозорци.Ще намаля цитатите от автори.Вместо това ще преразказвам със свои думи накратко и ще представям и своя поглед,който всъщност не е напълно оригинален.Туй всичкото и следващото е теоретична рамка за начало,та да не изглеждат предложените практики по-късно като изсмукани от пръстите.
И това е за евентуалните По-начинаещи от мен,които се канят да се занимават с кундалини и подобни духовни енергии.

Кой от вашите "аз" го иска и защо?
Ами ако е някое от клъстъра малки "азчета",докато Азът се губи в  мъглата на неосъзнати мисловно-емоционални лего-конструкцийки?
(Извинете,ако съм прозвучал като ментор.Целта ми е да споделя гледна точка за нещо,което намирам за важно.Всеки може да си каже мнението.Съгласието с моето не е задължително)(Голямата картинка без пеперудата не мога да я намеря засега)

Всяка от тези маски е част от клъстъра на "малкото его"(със сложна анатомия).Всяка от тях се състои от "лего-конструкция" от мисли,чувства,поведение.Те са вариации на "основна тема",която е известна като личност и не е оригиналът,който сме(стига да не сме анимали).Тези вариации може да наречем субличности.В даден момент е активна една от тях(цветната),а останалите са във "фонов режим".Стресова ситуация може да подейства като спусък и щрак -човекът се промени изведнъж.
"Кво му става на тоя?Що откачаш,бе?!"

Естествената тенденция към "аз-фрагментиране"(при някои психологични/психофизиологични типове тя е по-изразена) води,съчетана с въздействие на външни фактори до "оригиналните",естествени случаи на раздвоена/множествена личност.

Тази естествена тенденция прави възможен(или значително улеснява) модела по който се извършва насилственото програмиране.

Непознаването на този вътрешен "куклен театър" води до провалите на добрите ни намерения.Този куклен театър е вътрешната шахматна дъска на човека,който се явява само едно квадратче от огромната дъска,включваща всички хора с техните взаимодействия.
Която наричам Играта,преди да знам за шибания Автор.

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...ако това изобщо е целия свят,знаеш".

                                                                                             "Алиса в Огледалния свят" / Издателство Отечество,София,1977

Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #4 -: (Събота) 23 Април 2016, 10:42 »

В Спиралата книгата на Томас Харис "Аз съм добър,ти си добър" е представена под заглавието "Психология на човешкото ежедневие", което всъщност е заглавие на поредица на издателството.Предговор
Напоследък се появяват все повече доказателства за нарастване на недоволството от психиатрията с нейната мнима слава, високи цени на сеансите, оспорими резултати и трудноразбираеми термини. За много хора тя наподобява сляп човек в тъмна стая, който търси в нея черна котка, без котката да е там.


Муахаха!

Но пък е доходен бизнеSSS.Има една дума - "Антипсихиатрия".
Отново към книгата.Който иска,може да я прочете,тук само малко извадки.

1.  Фройд,Пенфийлд и Бърн
Аз противореча на себе си. Аз съм голям. Аз съм съставен от множества.
Уолт УитманНЕВРОХИРУРГЪТ СЪС СОНДАТА
Всяка хипотеза, за да бъде потвърдена, трябва да зависи от доказателства, които могат да се наблюдават. Доскоро съществуваха малко доказателства за това, как функционира мозъкът в процеса на познанието и кои от дванайсетте милиарда клетки в мозъка съхраняват паметта. Каква част от нея се запазва? Може ли тя да изчезне? Паметта обща ли е или е специфична? Защо някои спомени по-лесно се възпроизвеждат, отколкото други?


(Дотолкова, доколкото тази книга е предназначена да бъде практическо ръководство към Транзакционния анализ, а не технически научен трактат, аз бих, искал да поясня, че следващият материал от изследванията на Пенфийлд — единственият, който може да се разглежда като технически — е включен в първата глава, защото смятам, че е необходим за даването на научна основа на всичко, което следва. Данните като че ли говорят за това, че всичко, което е било в обсега на нашето осъзнато усещане, се е записало подробно и се съхранява в мозъка, като може да се „пуска" отново в настоящето. Следващият материал може би ще изисква повече от еднократно прочитане за пълното разбиране на приложенията на откритията на Пенфийлд.)

Може би най-значителното откритие е, че се записват подробно не само миналите събития, но и чувствата, свързани с тях. Едно събитие и чувството, което то е предизвикало, са неразривно свързани в мозъка така, че едното не може да бъде провокирано без другото.

Това илюстрира друго едно заключение на Пенфийлд: записът в паметта се запазва цял дори когато изчезне способността на субекта да го възстановява.

Извикването на сложни последователности от спомени позволява да се смята, че всеки от спомените, който извикваме, има отделен невронен път.

В резюме можем да констатираме:
1. Мозъкът функционира като прецизно записващо устройство.
2. Чувствата, свързани с минали преживявания, също се записват и са неотделимо включени в тези преживявания.
3. Хората могат да съществуват в две състояния в едно и също време. Пациентът е знаел, че е на операционната маса и говори с Пенфийлд; той знае също така, че вижда и „Севън Ъп Ботлинг Къмпани... и фурната на Харисън". Той е в двойствено състояние, в смисъл че по едно и също време той е в преживяването и извън него, като го наблюдава.


   Двойнственото състояние(или нещо,доста приличащо на описаното тук) ми е познато като изживяване,когато се подлагах на хипноза( при доказан специалист,деца!).

И не много отдавна по време на сън.Бидейки още под влияние на М5 се зачудих дали не е послание от ВАза ми.

А ето нещо от Гурджиев / "Картини от реалния свят"

Казва се, че човек се ражда с механизъм, който е адаптиран към възприемане на най-различни впечатления. Възприятието на някои от тези впечатления започва преди раждането и през време на растежа се появяват и усъвършенстват все повече и повече апарати за приемане.
Конструкцията на тези приемни апарати е една и съща, и напомня на чистите восъчни дискове, от които се правят фонографските записи. Върху тези ролки и макари се отбелязват всички впечатления, получени още от първия ден на живота, че дори и отпреди раждането. Освен това механизмът има още една автоматична настройка, благодарение на която всички новополучени впечатления се свързват със записаните преди това.
Като допълнение към това се води и хронологичен запис. По такъв начин всяко впечатление, което е преживяно, се записва на няколко места в различни ролки. В тези ролки те се запазват непроменени. Това, което наричаме памет, е една много несъвършена адаптация, чрез която можем да поддържаме достъп до само една малка част от нашия запас от впечатления.


Той обяснява ,правейки сравнения с тогавашни апарати.Дали може да се намерят някои сходства с описанията на работата на Пенфийлд?

Ще намаля цитатите от автори.

Ми да взема да се послушам сам.Пауза,за да си подредя малко мислите,които да представя с думи и картинки,без да съм много убеден в степента на успешност на начинанието.


Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #5 -: (Събота) 23 Април 2016, 13:19 »


Може би най-значителното откритие е, че се записват подробно не само миналите събития, но и чувствата, свързани с тях. Едно събитие и чувството, което то е предизвикало, са неразривно свързани в мозъка така, че едното не може да бъде провокирано без другото.


Гурджиев:

Опитвали ли сте се някога да се наблюдавате умствено, когато вниманието ви не е било концентрирано върху някакъв определен проблем? Предполагам, че повечето от вас са запознати с това, макар че може би само неколцина са го наблюдавали системно в себе си. Вие без съмнение осъзнавате начина, по който мислим - чрез случайни асоциации, когато мисълта ни навързва заедно несвързани сцени и спомени, когато всичко, което попада в областта на нашето съзнание или просто леко го докосне, извиква тези случайни асоциации в нашата мисъл. Веригата от мисли, изглежда, продължава без прекъсване, вплитайки заедно фрагменти от предишни възприятия, взети от различни записи в нашите
спомени. И тези записи се въртят и развиват като пружина, докато нашият мисловен апарат сръчно плете от този материал своите мисловни нишки, без да спира. Записите на нашите чувства се сменят периодично по същия начин - приятни и неприятни, радост и тъга, смях и раздразнение, удоволствие и болка, привличане и отблъскване. Чуваш да те хвалят и изпитваш удоволствие; някой те укорява и настроението ти се разваля. Нещо ново привлича интереса ти и ти
незабавно забравяш това, което не по-малко те е интересувало само преди миг. Постепенно интересът ти те привързва към новото нещо до такава степен, че ти потъваш в него от глава до пети; изведнъж ти вече не го притежаваш, изчезнал си, обвързал си се и си се разтворил в това нещо; фактически то те притежава, то те е пленило, и това заслепение, тази способност да се запленяваме е, измежду многото различни маскировки, собственост на всеки един от нас. Това ни обвързва и ни пречи да бъдем свободни.


Свят от илюзии в който лего-азчетата стъпвайки по белите и черните квадрати на шахматната дъска  се "превръщат" в същински  "ангели" и "демони" за човека?

Това което си мисля е че търсеният Аз би бил нещо от рода на Абсолютния дух, Атман и от този сорт от една страна и нещо като кочияша управляващ колесницата с конете от друга страна.

Способност за разграничаване и будно съзнание + способност за овладяване на контрола над "лего-азчетата"

Ще си позволя и един цитат от К.Г.Юнг

- Човекът е порта, през която вие от външния свят на боговете, демоните и душите
влизате във вътрешния: от по-големия в по-малкия свят.
Малък и нищожен е човекът, той вече е зад вас, и вие отново сте в безкрайното пространство – в по-малката или вътрешната безкрайност.


Себе-Аз отвъд човека, боговете, демоните и душите?
 

Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #6 -: (Събота) 23 Април 2016, 15:15 »

bg2 ,

От моя позиция по-реалистично е търсенето на Аза като  господинът,пътуващ в колесницата,комуто кочияшът е подчинен.
Атманът ми е интересен,но съм го оставил за по-амбициозните.

Реших да следвам заръката на Черния Цар от "Алиса":
"Започни от началото,а после продължи."
Началото е УмТялото /според мен/.Нали съм Начинаещ.

Малко по-престижно бих описал Аза(който ме интересува) като Царя Обединител на "белите" и "черните" във вътрешен аспект.
  (Интересен ми е и Психосинтезисът на Роберто Асаджиоли.)

На мен ми изглежда,че са разделени не на бял и черен отбор,а на повече от две фракции,състоящи се от бели и черни в различно съотношение.И всяка фракция си има его,персона и сянка.Тук фракция ще рече субличност,която обаче не е напълно автономна.
Ако е автономна става въпрос или за патология или за програмиране.А субличност,която е набрала сили и има стремеж да обсеби его-пространството, бих нарекъл "демон".Без кавички са истинските,отвън.

Тия субличности са нещо като конкретна подредба на Рубик-кубче за всяка от страните му.А самото кубче като цяло е егото(с малка буква).А кръстачката,която е в кубчето е Азът.Тромава метафора,бих казал.

Този цитат от Юнг от "Червената книга" ли е? Съвсем неубедено предполагам.

Относно последния ти въпрос - Аз отвъд човека,това изобщо не ми е цел,а и (субективно) ми изглежда невъзможно(докато сме в човешката УмТяло-матрица).
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #7 -: (Събота) 23 Април 2016, 16:20 »

   Признавам неможенето си да обясня по достатъчно адекватен начин това,което иначе имам като достатъчно ясно(за мен) мисъл-усещане по отношение на Аза и УмТялото.Ако продължа с цитати и обяснения ще изпадна в словоблудстваща концептуална интоксикация.А искам да премина към по-практическата част.Е,тук-там някой цитат с илюстративна цел би имал смисъл,чини ми се.

Така че ще се наложи да удължа паузата за мислоподреждане(отчитайки,че имам Синдром на Дефицит на Вниманието,мамка му) и може би да направя в тетрадката си малко конспектче на последния опит за обяснение.А после,минавайки към упражненията(нередовно практикувани,но с усетен частичен ефект),може би,джъст мейби нещата ще се поизяснят в движение...или пък не.'Баси.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #8 -: (Сряда) 27 Април 2016, 17:18 »

   Малко приб*рзан май се оказва песимистичният полъх от първото изречение на предния ми пост.Докато чаках влака,за да отида на зъболекар,имах време да "видя" една схема,на това,което искам да кажа - в картинки и текст.Все едно гледах презентация и "чувах" глас,който обясняваше.Това забележимо ми подобри настроението...което вече не беше валидно твърдение след излизане от кабинета.
    "Презентацията" бе уплашена от машинката и потъна в дълбините на невронните ми връзки.
Сетих се нещо подобно - като ученик имах задача по математика,която ме измъчи доста и фрустриран я за*бах и си пуснах касетофона.През нощта сънувах,че решавам задачата и всичко ми беше ясно.Събудих се с приятно чувство,все още всичко ми беше ясно.Но ме домързя да си запиша решението.Утре,рекох си,вече всичко ми е ясно.А на сутринта...Gone.     Споменатият д-р Пенфийлд е възстановявал спомени на пациентите си по начин,за който не можем да разчитаме,че ще е приложим за нас по време на изпит,да речем.Когато се опитваме да си спомним нещо по начин изключващ отваряне на черепа ни от заинтересован специалист,не можем да сме сигурни в пълната автентичност на спомените ни.Паметта е И конструктивна,събира блокчета от реални спомени,тълкувания,несъзнавани нагласи на възприятието ни...
     Подсъзнанието,създателят на персоналния ни Имагинариум,в който има коварни изкривяващи образ огледала(да не забравяме и невидимите очила),се намесва не само за да обърка понякога(по своя си логика) спомените ни,но и възприятието ни за света като цяло.Бих препоръчал тази книжка на още непрочелите я заинтересовани.Ще ми е от полза по темата.Някои неща са ми познати от преди,но има интересни технически подробности.Стилът на автора е четивен,с чувство за хумор тук-там,изобщо - изкушаващ за цитиране.Дано се удържа.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #9 -: (Четвъртък) 28 Април 2016, 07:56 »

"...с ума си наблюдава ума...

      Из "Песен за Махамудра" на Тилопа"

http://www.bghelp.co.uk/forums/threads/12428-%D0%9F%D0%95%D0%A1%D0%95%D0%9D-%D0%97%D0%90-%D0%9C%D0%90%D0%A5%D0%90%D0%9C%D0%A3%D0%94%D0%A0%D0%90

2. Когато непрестанно в празното небе се взираш, зрението спира да работи.
А когато умът във себе си се вгледа,
потокът от несвързани мисли и представи се прекратява.
И най-висше просветление се получава....Така и същността на ума е отвъд цвета и формата
и не може да се опетни от черни или бели дела.
   


...Макар природата на ума да е наречена „ярка светлина”,
необоснована фантазия са всички, описващи я слова.


Е,още съм на етап(и за дълго,смятам),на който имам нужда от слова за описание на това,което мисло-чувствам.

6. Истинската природа на ума е като пространството.
То прониква и обхваща всички неща под слънцето.


9. Истината на всяка школа и свещена книга се разкрива,
Когато има свобода от интелектуалните концепции
и отказване от догматичните принципи.

10. Отвъд дуалността на ума е Върховното виждане.


Трудничко е от такъв начин на мислене да произлязат религиозни фанатици,убиващи в името на антропоморфната си представа за "бог" всички,които са несъгласни с нея.

Пак цитати,а уж бях обещал...
С илюстративна цел,за да покажа част от нещата,които са ми интересни,и които съм взел по нещо за оформянето на личния ми мироглед.Цветните цитати може да звучат твърде абстрактно-философски(?) за някого,но аз търся практически приложими елементи.И думата наблюдение е такава(според мен/или поне за мен).

(След прекъсване за малко дворна работа(тъй е на село) ще продължа).
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #10 -: (Четвъртък) 28 Април 2016, 18:17 »

Моля,изгледайте този клип,особено ако не си падате по чалга.
Това е нужно,за да имате база,въз основа на която ще ви предложа едно упражнение и малко обяснения.

www.youtube.com/watch?v=aT9Gb-I8ZoY

П.П.: Откакто имам интернет научих няколко нови английски думи и изрази.Ето един пример:
Face Cum
Само че малко ме разсейва гологлавия и другите,дето се мяркат в кадър.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #11 -: (Четвъртък) 28 Април 2016, 19:48 »

   За целта на упражнението,да приемем,че съм човек,който се стреми към духовно развитие и свързаното с него повишаване на вибрациите и поради тази причина не харесва чалга(което не е вярно в действителност).

    Значи,изпитвам в някаква степен чувство на неприязън към изпълнителите,продуцентите и може би към феновете на този жанр.
Мисля си за вървящото опростачване на нацията,като част от един глобален процес и стоящите зад това интереси.
Мисли и чувства,които взаимно се поддържат и аз съм погълнат от/въвлечен във това преживяване.
Дощява ми се може би да напиша язвителен коментар.Всичко това е от позицията аз - зрител/наблюдател на клипа.

Къде е Аз в тази картинка?Може да го "няма",демек да е в неактивен режим.
Но ако го "има",Той е в Метапозиция/евентуално.аз е формално в съзнание,работен режим на по-ниско "ниво" по отношение на Аз,който гледа "от птичи поглед" на ситуацията,има по-обхватно и цялостно виждане.
аз - това е състояние на Ума,обикновено съзнание.
Аз може дори да е субстанционално съществуващ,вплетен в Ума,но дори да не е така и да е само един от аспектите на Ума(на по-високо ниво),Той пак се усеща като състояние,бидейки същевременно и процес(на наблюдение).

Той вижда схемата,по която се изгражда "архитектурата" на конкретното аз-състояние.
Него наричам Висш Аспект(или по-скромното  "По-високо Себе"/Higher Self,но не в смисъла на М5 или разни ню-ейджърщини,макар че съм заимствал).
Харесва ми изразът Вътрешен Аз / Inner Self/.Ще го уважа с отделна тема,защото ми изглежда,че Той може да проявява и способности,наричани с не знам доколко точния термин "парапсихологични" или подобни.
Имам скромни лични основания за такова допускане,които са,строго погледнато само "косвени улики",не повече.
Да,чел съм какво ли не и въображението ми съвсем не е анорексично,но все пак нямам знание.

Може би се доближава до това,което тук е наричано от някои колеги "Монада".

Ето още две картинки, в опит да изразя(надявам се поне донякъде успешно) това,което имам предвид:

1.2.С оглед на бъдещи картинки,надявам се да няма твърде силни негативни автоматични мисловно-емоционални реакции при вида на триъгълник с око.Но ако има,това няма да ми пречи.

Накрая,още един клип за гледане от метапозиция...или от тази на...любител.Както ви харесва.

www.youtube.com/watch?v=raQOwyDFWJwАктивен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #12 -: (Петък) 29 Април 2016, 11:50 »

   Относно горните картинки.

   Опит за  обяснение,накратко,без досадни подробности на някои закономерности,от които може да се извлекат прости(но не и маловажни) упражнения.Не би следвало да са нищо ново за вас("Аа,това ли,ми я го знам,бе").Въпросът е,че сме склонни да забравяме някои важни малки неща.Представените по-късно упражнения не са мое откритие,но не се оценяват от е(к)зотеричната масовка,защото в тях няма нищо сензационно,няма чакри,разни божествени/светлинни енергии и о,ужас - нема кундалини.Те не извисяват съзнанието.
Тяхната цел е да "приземят" съзнанието в тялото.

Картинка 1.

Да оставим жълтата част.Само кръгчетата и стрелките помежду им.

   Схема: Когато човек е развълнуван, аналитичното му мислене е склонно да губи яснота под влияние на емоциите.Това влияе на дишането(което допълнително обърква ума),движенията имат тенденция да стават по-припряни и координацията(особено за деликатни манипулации се влошава).Банално.В това състояние мисленето може да е интензивно,обаче е автоматично,подкарано от емоции.Човек мисли "накриво",без да се усеща,от това произлиза склонност към неадекватно поведение,чиито резултати се тълкуват накриво от емоционално разбълникания мисловен механизъм.

Обикновеното ниво на съзнание,при което аз е в състояние на динамично мисловно-емоционално неравновесие.
Тук решаването на проблемите(да речем,междуличностни) е изкривено от липсата на яснота на ума.

  Схема2:Ако човек не е твърде разбълникан,и се усеща поне малко,може да подходи така:
Да използва връзката Ум-Тяло в обратна посока,активно.
Да прави дихателни упражнения за отпускане може да не е твърде успешно.Затова да опита целенасочено да приложи автоматичната взаимовръзка между дишане и движение.(Сещате ли се за взаимозависимото възникване,което създава карма,която ни кара като прасе в каруца не винаги баш там,където ни се ще).

Ще използвам примерен персонаж,когото(за да няма обидени,евентуално),ще нарека Хомър.

Значи,Хомър нещо се нерви от шибана новина за неква простотия.Почва да шава нервно,разхожда се из стаята,дишането му се учестява и започва да си представя как би подпукал "онези *опеленца педалски",ако можеше.
Ама не може,което допълнително го "подгрява".
Хомър яко цикли в самсара,която е И състояние на ума според будистите.

Но понякога,ако не се е зомбирал много,Хомър получава полъх от едно друго "място" в Ума си/условно казано.
Това е процеп,"прозорец на възможността" да излезе от цикъла си...това прозвуча двусмислено.

Понеже така и така не мо'е зАпре с телодвиженията,той прави това,което може в момента:
Почва да се движи нарочно,постепенно забавяйки темпото.
*****
Пауза за яденье/без пиенье.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #13 -: (Петък) 29 Април 2016, 13:57 »

Почва да се движи съзнателно,постепенно забавяйки темпото.
Продължава да се разхожда напред-назад в стаята си,но привнасяйки съзнателно присъствие в движенията си.
Позабавил темпото,започва да прави свободна поредица от движения,смесица от прости упражнения за загряване и елементи от силова тренировка без уреди.

Нарочно напрягайки тези мускули,където преди това неволно(автоматична,механична реакция) е имало напрежение поради стреса.

За кратко вмъква по 1-2 серии "смачкващо дишане"(ще бъде обяснено по-късно).
Напрежението постепенно се отцежда достатъчно,за да премине
към свободна форма от прости движения,подобни на тези в цигун.
Мислите се забавят,емоциите утихват...постепенно.
Започва да се появява чувството "Аз Съм".

Ако не е бил много разбълникан(в който случай след горните действия помага един цикъл Савасана),
Хомър преминава към
картинка 2. /долните два кръга.

Започва да мисли съзнателно /съпроводено с вътрешно "мислоусещане"
за нещата,които преди малко са го вбесявали.

Сега,когато АзСъм присъства(в достатъчна степен),Хомър осъзнава своите емоционално-мисловни шаблони,
които преди малко са го карали да се държи като андроид с изперкал процесор.
Вижда техния генезис в миналото и вероятното им бъдеще.

Вижда тези психофизиологични механизми и в другите хора - корумпирани политици и плиткоумен електорат,
като марионетки,задвижвани от Играта(не тази от М5),просто някои марионетки дърпат конците на други,
но над всички е Играта,дърпаща конците на механизмите на ума на всеки отделен човек,
сплитайки нишките им в междуличностни отношения,прерастващи в групови...
Които продължават в социални,международни,глобални...

Хомър вече не се гневи на политици и електорат.Да го прави,значи да се остави времето му да бъде изядено от Играта.
От егоистична гледна точка това не е в негов интерес.Не е в негов интерес да злобее за неща извън контрола му.
По-добре да направи Вътрешното си упражнение,сглобено от опростени,преработени елементи от Вътрешната усмивка,
Рейки и Хуна...и малко от тибетския Ваджраяна будизъм(модифициран,разбира се като за "цивилни" начинаещи).

След това може да гледа видео за ПолитПростотията,но то вече не му въздейства емоционално,не го вбесява,
понеже е в Метапозиция (на съвсем начинаещо ниво,разбира се,но достатъчно да усети разликата между Преди и Сега),
вижда механизмите,няма полза,няма нужда да им се гневи.
Важното е да направи каквото може,за да се разхлаби,а по-късно,да се разкачи поне от някои от тях...
доколкото е постижимо.
*****
Такива моменти са редки,но има тенденция.Малко по малко,понякога тъпчейки на място Хомър се движи
из лабиринта на Играта.Напредва ли?Рано е да се каже,но нещо отвътре го подбутва въпреки склонността му да се инати.

Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #14 -: (Петък) 29 Април 2016, 20:06 »

   Относно по-предния ми пост:

Да прави дихателни упражнения за отпускане може да не е твърде успешно.Затова да опита целенасочено да приложи автоматичната взаимовръзка между дишане и движение и мислене и емоции/чувства.Това пропуснах да добавя.

   Аз харесвам съчетанието от техническите обяснения и един по-литературен изказ,защото ми е по-въздействащо,в което има потенциал за евентуално вдъхновение за практикуване.Но горното накратко може да се опише в по-сух,технически стил.Те така:

   Когато човек е емоционално развълнуван/приятно или не,движенията имат склонност да се забързват,координацията се влошава.
В различна степен за различните хора.Дишането също има тенденция да става неравномерно,да "насича",като видеокартина.

    Зорлем не може да се успокои.Но може да направи съзнателно това,което му се случва под влияние на стреса.
Умишлено  прави движения,напрягайки мускулите повече отколкото е стресовото напрежение.И когато напрежението се поддържа целенасочено известно време,следва естествена рефлекторна реакция на отпускане.

Като не можеш да се отпуснеш,направи това,което можеш - напрегни се нарочно.Постепенно напрежението започва да прелива към своята противоположност - отпускане.След като  тонусът на мускулите понамалее,следва по-мекият подход.
Умишлено се извършват бавни плавни движения,което продължава тенденцията за отпускане.
(Тук трябваше да има снимка,вместо това има техн.пробл.Пауза,белким се оправи)Тази книга е някъде от 90-те.Тук освен стандартните "форми"/забравих китайския вариант на японското "ката"/,авторът казва да се правят свободни форми/движения/ по избор/спонтанен усет.Не помня каква му беше обосновката в контекста на конкретния стил.
Важното е,че съзнателните бавни движения водят до постепенно утихване на ума.
 (Бих ви предложил книгата на Джон Бейнс "Хипсосъзнание" /в Спиралата/)« Последна редакция: (Петък) 29 Април 2016, 20:32 от HomerCat » Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални