Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: За Бита  (Прочетена 1285 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« -: (Четвъртък) 14 Април 2016, 00:33 »

Водата като средство за пране
Твърдост на водата. Природните води, каквито са кладенчовите, речните, изворните и др., почти винаги съдържат повече или по-малко примеси и соли, от които бельото пожълтява, сапунът трудно се пени и се изразходва неикономично. Такива води се наричат "твърди".
Твърдостта на водата се определя от количеството на разтворените в нея калциеви и магнезиеви бикарбонати, калциев сулфат (гипс), магнезиев сулфат и други соли.
При кипенето на твърда вода част от разтворените в нея калциеви и магнезиеви соли се превръщат в неразтворими и се отлагат по стените на съдовете под формата на т. нар. „котлен камък" или „бигор".
Според твърдостта им природните води се подразделят на няколко групи: много меки, меки, средно твърди, твърди и много твърди.
Използването на твърда вода при домашното пране, в обществените перални и в промишлеността води обикновено до голям преразход на сапун и до влошаване на качеството на тъканите.
Преразходът на сапун се дължи на това, че още отначало той се свързва с калциевите и магнезиевите соли, съдържащи се в твърдите води, и образува с тях неразтворими сапуни (сапунът се пресича). За същинското пране след това са необходими нови допълнителни количества сапун. Качеството на тъканите, изпрани с твърда вода, се влошава от утаяващите се по повърхността им калциеви и магнезиеви сапуни.

Освен това твърдата вода не е подходяща и за багрене на тъканите, тъй като възпрепятства равномерното им намокряне.
При къпане с твърда вода се препоръчва изплакване на косите с разреден воден разтвор на оцет, който разтваря и отмива отложените по тях неразтворими сапуни на калция и магнезия.
Омекотяване на твърдата вода. В домашна обстановка твърдата вода се омекотява по следния начин: Напълва се голям съд с вода и за всеки 10 л от нея се прибавят по 3,5 г (една чаена лъжичка) сода за пране (сода за бъчви), предварително разтворена в малко топла вода. Ако не разполагаме със сода, тя може да се замени със същото количество прах за пране. Течността се разбърква добре с дървена лопатка и се оставя да престои една нощ. На другия ден бистрата течност от съда внимателно се отлива, за да не се размъти падналата на дъното на съда утайка, и се употребява за пране. Твърдата вода може да се омекоти и с пепел от букови или дъбови дърва, пепел от слънчогледови люспи, памучни люспи, царевични и слънчогледови стъбла и др. Тази пепел съдържа значително количество калиев карбонат, а също и натриев карбонат, които действат аналогично на содата за пране. На 10 л вода се поставят от 2 до 2,5 кг пепел.
Най-добри за пране; са дъждовната или снежната вода, понеже са най-меки. Там, където има възможност, дъждовната вода може да се събира в подходящи съдове (дървени бурета или варели), които се държат покрити, за да се запази водата от замърсяване. Такава вода обаче при продължително съхраняване придобива неприятна миризма.
От изложеното дотук следва, че за районите, където водите са твърди и много твърди, обикновеният сапун не е най-доброто средство за пране. Най-целесъобразно е да се употребяват синтетичните перилни препарати, на които ще се спрем по-подробно.

Избор на перилни средства

Важно условие за ефективността на перилните препарати е и точното спазване на указанията за правилното им използване и дозировка, отпечатани върху опаковката им. При неправилно използване могат да се получат нежелателни и дори неприятни резултати.
И още нещо! Прахообразните препарати отделят фини частици, които дразнят дихателните органи. Хората, които са чувствителни към препаратите, при работа с тях трябва да употребяват четирислойна марлена маска, предпазваща носа и устата.
Някои хора са свръхчувствителни при контакт с едни или други химични вещества и в частност с перилни прахове и течни перилни препарати. Тази свръхчувствителност (алергия) се проявява със зачервяване на кожата, сърбеж, а в някои случаи и с отоци. Хората, страдащи от алергия (бронхиална астма, копривна треска, екземи и др.), трябва да избягват контакти със синтетически перилни препарати и миещи средства.

Натурален миещ препарат от пепел

Петя е от Бургас, но сега живее с годеника си Василий в Сибир, в малкото градче *урагино в близост до град Красноярск, където се намира Обетованата Земя - Общината на Виссарион. Възприела пермакултурата като неизменен принцип в ежедневието си, тя ни удиви с простичките си "рецепти", с които отпадъците се превръщат в ресурси за домакинство, продуктите от ресурсите се влагат в многократна и разнообразна употр*ба, за да се минимизират усилията, както и унищожителното въздействие върху природата. С нея се свързахме във Фейсбук, за да я помолим да сподели за вас тънкостите от нейното домакинство и ето тази рецепта за миещ препарат от дървесна пепел е първата й рецепта, която публикуваме с обещание за още.
Миещия препарат на Петя е екологично чист, след пране не замърсява почвата, както праха за пране и даже служи за наторяване.

Миещия препарат на Петя е екологично чист, след пране не замърсява почвата, както праха за пране и даже служи за наторяване.
Взимам дървесна пепел от печката с една лопатка и я пресипвам в стара (може ръждясала) тенджера. Заливам с вода. С цедка почиствам всички въглени, което е лесно, защото те изплуват отгоре. Може с пръчица да се разбърка. Слагам го на печката да заври. Като заври може да се махне от огъня. Даже само да се нагрее и вече препарата ще е готов.

Отгоре се образува чиста прозрачна течност. Внимателно я изливам и използвам в бита. Утайката може да се залее още 4-5 пъти, като всеки път течността ще бъде все по-слаба.

Обикновено за миене на главата взимам от 4-тия, 5-тия път. Първата - най-силна течност използвам за разтваряне на нещо много замърсено (идеално измива омазнени тигани например). Използвам я за дезинфекция на местата, където се готви и яде. Идеално пере, по-добре от най-добрите прахове. Идеално мие пода (добавя се малко във водата за миене и пране). В концентриран вид изливам малко на петно от какъвто и да е произход, чакам малко и измивам.

Внимание!!! Препарата е много силен и трябва да се разрежда с вода! Не трябва да се пипа с ръце в концентриран вид!

За миене на глава може да се разрежда с отвара от различни растения, коприва например.
Използвам го и за премахване на всички неприятни миризми. например с него почиствам тоалетната.
Няма цвят (малко сивее), няма миризма, течно е като водата, не се пени, освен ако не се смеси с мазнина (но от слънчогледовото олио не става пяна, за правене на сапун трябва да се използват други мазнини).

Автор и снимки: Петя Петрова
 
Активен
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #1 -: (Четвъртък) 14 Април 2016, 00:58 »


Активен
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #2 -: (Четвъртък) 14 Април 2016, 01:05 »

Как да създадем саксия от кокосов орех
 
 
  Не лоши саксии за сукулентни растения стават от кокосов орех (рис 1). Защо за сукулентни растения? Просто, при по-често поливане /необходимо за друг вид растения/ от  повишената влажност черупката на ореха може да се разпука. Ако се полива по-рядко, тогава и саксията ще служи по-дълго.

 За начало трябва да разрежем кокосовия орех напречно с ножовка за метал (рис 2). Ако разрежете ореха  по-диагонала, тогава той губи твърдоста си и бързо се пука. Изрязваме с нож сърцевината. Сега във всяка половинката правим дренажни отверстия. Обикновено са достатъчни две отверстия – едното за дренаж, а другото за основа на подставката.
Сега слагаме черупката на избрана от нас подставка и я закрепваме с винт. (рис 3).  Желателно е да не затягаме силно винта. После зачистваме черупката с ш*урка. Готовата конструкция можем да покрием с лак. Любителите на естествени материали могат да не правят това.

 Сега можем да пристъпим към засаждане на растението. На дъното задължително слагаме дренаж, а отгоре субстрат за сукуленти и после засаждаме нашите любими кактуси. За да довършим картината поставяме малки камънчета между растенията. Много просто и много ефектно
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #3 -: (Четвъртък) 14 Април 2016, 07:51 »

Експериментирал съм доста с кокосови черупки.

Много са подходящи за саксии, защото този растителен орган диша и пропуска водата. Ако се напълни с вода една добре направена кокосова чашка, половината вода ще просълзи от черупката за денонощие. За малки растения не е нужно да има дренаж, но в случая на кактусите, каквато е идеята по-горе, разбира се че трябва да има. Идеята е водата да не се задържа при корените на по-сухите растения, за да не загниват. Но като цяло кокосовата черупка е идеална за саксия, сякаш за това е измислена.

Ако връхната част на капачето също се изреже, така че да се получи пръстен, той може да се доизпили с пила за дърво, за да стане стабилна основа за облата чашка.

Кокосовата черупка е наистина много твърда, не правете грешката да я подценявате. Просто не се опитвайте да отворите кокос с хубав нож - ще го съсипете. Ползвал съм хубав ловен нож даже само за да си отлепям месото от вече разтрошен кокос - всяка малка грешка лесно нащърбва острието, а ако се опитате да стържете кокос с върха на ножа, върхът ще се повреди. За кокос ползвайте само чук, отверка и ножовка. Естествено, един ветеран не ползва инструменти, за да отвори кокос, има си чалъми...


Друго интересно нещо е, че една от най-висококачествените подхранващи почви за растения представлява прах от кокосова черупка, както и космите й. Прави се лесно, тъй като е много твърда, много добре се поддава на пили. За кратко време можете да направите достатъчно прах за едно малко растение. Материалът гние и се разлага много добре и скоро се превръща в почва. Освен това материала не задържа влага дълго време и седи винаги рохък.
Яйчените черупки са невероятна нано-биотехнология. Очевидно е от огромен интерес да могат да се правят в по-адекватни размери по някакъв начин, но за жалост е невъзможно. Максимално възможното е да се ползват черупки от щраусови яйца, но естествено това е твърде много разхищение на ресурс и живот и е абсолютно неадекватно в стратегически план.

Яйчената черупка е невъзможна за репликация не заради архитектурата й като корпус, а заради системата от микро-пори, които не са с елементарна конструкция. Към това се добавя и особената ориентация на калциевата структура и нано-разслоеността на черупката.

Повече за смисъла и целта на този апарат
Активен

Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #4 -: (Четвъртък) 14 Април 2016, 13:31 »

Браво за темата! Поздравления! hi
Активен

bojinkata
Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #5 -: (Четвъртък) 14 Април 2016, 17:42 »

Друго интересно нещо е, че една от най-висококачествените подхранващи почви за растения представлява прах от кокосова черупка, както и космите й. Прави се лесно, тъй като е много твърда, много добре се поддава на пили. За кратко време можете да направите достатъчно прах за едно малко растение. Материалът гние и се разлага много добре и скоро се превръща в почва. Освен това материала не задържа влага дълго време и седи винаги рохък.
Повече за смисъла и целта на този апарат
Да Smiley

Какво е КОКОСОВ ТОРФ?

Кокосовия торф е направен от обвивката на кокосов орех и това е вторичен продукт от кокосовата индустрия в Индия, Шри Ланка, Индонезия и други страни.

В началото на 80 години започват експериментите за използването му земеделието.

Кокосовия торф е eстествен материал с висока концентрация на лигнин, получен от обвивката на кокосов орех. Съдържа много ниско тегловни хуминови киселини, като фулво и хематомик киселини (придаваща кафявия цвят на изтичащата вода). Материалът е с фиброва структура, която обуславя високия капацитет на задържане на вода и въздух.

 

Отличителни характеристики на Кокоса

Напълно органичен и екологично чист;
Разрешен за биоземеделие;
Висок капацитет на задържане на влагата, обуславяща по-малка честота на поливане;
Подобрява аерацията и микробиологичната активност на почвата;
Помага за развитието на силна коренова система;
Бавно био разграждаш се – от 7 до 10 години;
Четири пъти по лек от почвата;
Неутрално рН- 5,5 – 6,5;
 

Приложения на Кокоса

Разсадопроизводство
Зеленчукопроизводство
Цветопроизводство
Хидропонно отглеждане на растения
Многогодишни растения
Тревни площи и спортни терени
Изграждане на зелени площи върху тераси и покриви
Екологични проекти и земеделие
Производството на субстрати
 

Днес кокоса се налага като една алтернатива на широко използвания торф, поради редица положителни качества:

 

ХАРАКТЕРИСТИКИ   КОКОС   ТОРФ
рН   5,5 – 6,5Перфектно рН за растения   3,5 – 4,5Задължително е добавянетона вар
Капацитет на абсорбиране на водата   Бързо абсорбира около 9 пъти повече вода от собственият му обемпоради порестата му структура   Бавно абсорбира около 3-5 пъти повече вода от собственият му обем, в зависимост от мястото на  добиване и качеството му.
Възможност за задържане на вода   Поради порестата си структура кокоса задържа до 78 % вода.Горният 1 см на субстрат произведен с кокос изсъхва бързо, което помага да спре бързото изпаряване на влагата   Торфа задържа многомалко вода, за това сеналага да се полива по
често

Аерация   Фибровата структура образува добра аерация   Обикновенно се добавя перлит за подобряване  на аерацията.
Влагоабсорбант   Не се добавя   Да при торфа е необходимо да се добави влагоабсорбант
Период на разграждане   8-10 години   До 1,5 година
 

Кокосът при хидропонно отглеждане на растения

Кокосът е използван широко при хидропонното отглеждане на различни култури по света включително: домати, краставици, пипер, тиквички, ягоди, карамфили, рози, гербери, хризантеми и други.

Той се налага като една алтернатива на каменната вата и перлита, защото:

Няма отрицателно въздействие върху околната среда – след периода на отглеждане на дадена култура, кокосът спокойно може да бъде разхвърлян в почвата, с което ще подобри нейната структура и влагозадържане, а каменната вата и перлита се изхвърлят задължително на депо за обработка на отпадъците;
Температурата около корена е по- висока с 1- 2 градуса при използване на кокос;
Отлично качество и висок добив на зеленчуци и рязани цветя – високият капацитет на задържане на вода и добрия дренаж осигуряват един буфер за хранителните елементи.
Производство на растителност в един и същи кокос. При отглеждане на зеленчуци, кокосът може да бъде използват за 2 до 3 реколти. При отглеждане на рози, гербери и други цветя, периода на използване може да достигне 5-6 години.
 

Кокосът като подобрител при производството на почвени смеси

Зленчукопроизводство – съдържанието на кокос е от 10% до 30 %, в зависимост от сезона и мястото на отглеждане;
Стайни растения – съдържанието на кокос е от 10 % до 20 %, в зависимост от вида и нуждите на растението;
Външни растения (многогодишни) – до 10 %;
При изграждане на тревни площи – до 10 % в обема на почвата, където се развива кореновата система;
 

Кокосови продукти

Пресован кокосов блок
Тегло: 4,5-5,0 кг.Нарастващ обем: 65-70 л.
Абсорбира: 23-25 л.вода

ЕС по-малко от 1 ms/cm

pH 5,5-6,5

Опакован с фолио.


 

Пресована кокосова тухла
Тегло: 0,650 грНарастващ обем: 9-10 литра
Абсорбира: 3-4 л.вода

ЕС по-малко от 1 ms/cm

pH  5,5-6,5

Опаковин с фолио и етикет.


 

Пресован кокос ЧИПС
Тегло: 0,500 грНарастващ обем: 6-7 литра
Абсорбира: 3-4 л.вода

ЕС по-малко от 1 ms/cm

pH  5,5-6,5

Опакован с фолио


 

Нарастващо кокосово кубче 16х16х6
/за хидропонно отглеждане/

Нарастващ обем: 6-7 л.Абсорбира: 2-3 л.вода
ЕС по-малко от 1 ms/cm

pH 5,5-6,5

Опакован с U/V третирано фолио

   
 

Нарастващ кокосов ръкав
/за хидропонно отглеждане/

Размери: 100х15х8 см и другиНарастващ обем: от 18 до 28 литра
Опаковка U/V третирано фолио


Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #6 -: (Четвъртък) 14 Април 2016, 18:00 »

Кокосът при хидропонно отглеждане на растения

Кокосът е използван широко при хидропонното отглеждане на различни култури по света включително: домати, краставици, пипер, тиквички, ягоди, карамфили, рози, гербери, хризантеми и други.


Един от насрочените ми бъдещи експерименти е да обърна посоката на водата - пръстта на посаденото в кокосова чашка растение да остане суха, а вместо това цялата кокосова чашка да се потопи във вода външно. Може да се окаже добра идея и донякъде прилича на хидропонно решение.
Активен

Неактивен Antistar
Sr. Member
****
Публикации: 425
Пол: Жена
Ние сме очите на небето.

« Отговор #7 -: (Четвъртък) 11 Януари 2018, 14:17 »


Видео

 Водна арфа "суикинкуцу" в храма Тайзоин, Миошинци, Киото.
 Суикинкуцу (水 琴 窟 ?, буквално "водна кото пещера") е вид японски градински орнамент и музикално устройство.
Състои се от обърнатo надолу гърне, с отвор в горната част.
Водата капе през дупката в горната част, върху малък воден басейн вътре в гърнето, създавайки приятен пръскащ звук, който звъни, подобно на камбана или японска цитра, наречена кото.

 Суикинкуцу обикновено се изгражда чрез свързване на водните басейни хозубачи или цукубай. Когато се използва каменен басейн, водата тече под земята в керамична ехо камера, частично пълна с вода. Звукът на водата резонира, усилва се и се отразява обратно в градината по-горе. Конструкцията на тази камера е изключително сложна и включва балансиране на количеството вода, форма, материал и размерът на камерата, диаметърът на отвора и размера на отвеждащата тръба.

« Последна редакция: (Четвъртък) 11 Януари 2018, 14:48 от Antistar » Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални