Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Истина vs BeLIEf System(s) vs АЕСД  (Прочетена 962 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #15 -: (Сряда) 03 Май 2017, 19:19 »

вярват, това не доказва нищо.
Даже не разбирам защо го казваш.  Аз на нея ли приличам в заблудата си?

Това червеното все едно аз съм го казал.
Не мога да кажа,че си заблудена,защото не знам каква е истината.
Просто описанието,което следваш не ми допада като стилистика.Намирам го за ограничаващо.Но комуто е удобно - да го ползва.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #16 -: (Сряда) 03 Май 2017, 19:44 »

Истината е това, в което искаш да вярваш. Дали ще се оправи света зависи от теб! Дет се вика вярваш ли, че вярваш или вярваш,  че не вярваш. Или вярваш, че не знаеш. Въпроса е- вярваш ли в доброто или вярваш в злото.  Просто няма друг избор.
« Последна редакция: (Сряда) 03 Май 2017, 20:02 от Dora » Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #17 -: (Сряда) 03 Май 2017, 19:59 »

Истината е това, в което искаш да вярваш. Дали ще се оправи света зависи от теб!

Истината(за всеки въпрос,по всяка тема) е това,което Е,без значение дали вярваш или не.Истината стои на мястото си непоклатима,дори всички да вярват в обратното.Истината е факт,който не може да бъде отменен.
Триста(или всякаква друга бройка) различни гурувци и последователите им може да вярват в различни неща(защото така им се иска),но нито един от тях да не знае Истината(по даден въпрос).
От това,че не я знаят,тя не изчезва.

Първото изречение от цитата е инфантилно.За второто не знам дали е вярно,но вече казах,че можеш да създадеш своя смисъл,давайки положителен принос според силите си.И ако вярата ти дава сили - използвай я.

https://www.youtube.com/watch?v=xwtdhWltSIg&list=RDxwtdhWltSIg

Не е чак толкова страшно...с изключение на тези,за които е. Cool


Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #18 -: (Сряда) 03 Май 2017, 20:05 »

Преиначаваш смиъла. За мен няма логика твоята позиция. В дуалността ние решаваме дали е добро и зло, чрез свободния си избор в кое да повярваме.
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #19 -: (Сряда) 03 Май 2017, 20:16 »

Ти и логиката сте в развод поради "несходство в характерите".
В дуалността някой ако те изпраска с лопата по главата,ако се свестиш после с неврологични проблеми,какво е това - добро или зло?Ще поискаш ли да вярваш,че е добро?Ей така,щото имаш свободен избор?
Доколко е свободен избора ти от наличието на тяло,което усеща болка и може да бъде повредено?

Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #20 -: (Сряда) 03 Май 2017, 20:24 »

Ти ми говориш от чисто материална гледна точка.  Ти не си животно. 
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #21 -: (Сряда) 03 Май 2017, 20:52 »

Виж това:

Любов, Истина и Мъдрост - все ме мотивират.
Аз вярвам, че има абсолютна истина и мисля, че не е разбрана, не ме мотивира просто съществуването.Мотивацията ми идва от там, че винаги съм се разбирала с всеки и съм видяла ,че може.Другото е бягане от отговорност!!!  Ще отговоря пак с цитат, с който да си изразя мнението:

"За да разберем дали има такова нещо като абсолютна истина / универсална истина, нека първо започнем с определяне на това какво е истина. Истината е определена в речника като „съответствие с факт или реалност; изявление, доказано или прието за вярно; реалност или действителност.” Някои хора днес биха казали, че няма истинска реалност, само възприемания и мнения. От друга страна други ще твърдят, че трябва да има абсолютна реалност или истина. Следователно, когато разглеждаме въпроса дали има нещо като абсолютна истина, ние виждаме две диаметрално противоположни гледища.

Едната гледна точка казва, че не съществуват абсолюти, които да определят реалността. Онези, които поддържат този възглед вярват, че всичко е относително и затова няма действителна реалност. Поради това, в крайна сметка, няма власт, която да реши дали дадено действие е положително или отрицателно, правилно или грешно. Този възглед просто е „ситуационна етика” в най-висша форма Не съществува правилно или погрешно и затова каквото изглежда по това време правилно, е правилно. Разбира се, този тип „ситуационна етика” води до „каквото мислим за добре” манталитет и начин на живот, което има опустошителна последица за обществото и индивидите.

Другата гледна точка вярва, че наистина има абсолютна реалност или стандарти, които определят кое е вярно и кое не. Следователно, действията могат да бъдат определени като правилни или погрешни според това как се измерват съобразно тези абсолютни стандарти. Можете ли да си представите хаоса, който ще настъпи, ако няма никакви абсолюти, никаква реалност. Вземете закона за гравитацията например. Ако той не беше абсолютен, в един момент вие можете да сте направили една крачка и да завършите мили в небето, а в следващия момент няма да можете да местите тялото си изобщо. Или си помислете за объркването, което ще настъпи, ако числата нямат абсолютни стойности. Например 2+2 повече да не е равно на четири. Ако нямаше абсолютни истини, светът щеше да бъде в хаос. Нямаше да има закони на науката, закони на физиката, всичко би било без значение и не би имало стандарти за измерване и правилно или погрешно. Каква бъркотия би била, но за щастие има абсолютна истина и тя може да бъде открита и разбрана.

Всяка мисъл, в която някой заключава, че няма абсолютна истина, е напълно нелогична. Все още днес много хора възприемат културен релативизъм, който в своята същност отрича каквато и да е абсолютна истина. Добър въпрос към хората, които казват „не съществува абсолютна истина” е: „Абсолютно сигурни ли сте в това?” Напълно нелогично е да се прави такова изявление, тъй като това е абсолютно твърдение, което само по себе си отрича абсолютите. То е всъщност да заявите, че самия факт, че няма абсолютна истина е една и единствена абсолютна истина.

Има няколко логически проблема, които трябва да се преодолеят, за да приемете или да вярвате, че няма абсолютни истини / универсални истини. Първият проблем е на противоречието само на себе си. Това се вижда в по-горния въпрос и факта, че самите онези, които настояват, че няма абсолюти, всъщност вярват в абсолют. Те са абсолютно сигурни, че няма нищо абсолютно Този тип философия се бори сама със себе си и противоречи сама на себе си. Твърдението, че няма абсолюти само по себе си противоречи на това, което те казват, че вярват!

Вторият проблем с отричането на абсолютна истина / универсална истина е фактът, че всички хора имат ограничено знание. Като човешки същества с ограничен и краен ум, ние не можем логично да правим абсолютни отрицателни твърдения. Например, човек не може да каже логично „Няма Бог” (въпреки че мнозина го правят), защото, за да твърди това, той ще трябва да има абсолютно познание на цялата вселена от началото до края. Когато хората казват, че няма Бог или не съществува абсолютна истина (които по същество са едно и също нещо), единственото, което те могат рационално и логично да кажат е „С ограничените познания, които имам, аз не вярвам, че има Бог” или „С ограничените познания, които имам, аз не вярвам, че има нещо, което е абсолютно вярно.”

Третият проблем при отричането на абсолютна истина / универсална истина е фактът, че то не успява да се съвмести с това, което ние знаем като истина в нашето собствено съзнание, нашите собствени преживявания и това, което виждаме в „реалния свят”. Ако няма такова нещо като абсолютна истина, тогава няма нищо категорично правилно или погрешно за всичко. Това, което може да е „правилно за вас”, не означава, че е „правилно за мен”. Въпреки че на повърхността този тип релативизъм изглежда много привлекателен, ако се вземе неговото логическо заключение, то скоро се оказва пагубно. Само помислете за момент ако наистина нямаше абсолютна истина и ако всичко наистина е относително (няма никакви стандарти). По същество това, което се случва, е всеки определя свои собствени правила, по които да живее и прави онова, което мисли за правилно. Това причинява проблеми, тъй като усещането на един човек за правилно скоро ще се сблъска с това на друг. Например, ами ако това, което е „правилно за мен”, е да пренебрегна светофарите, дори когато са червени? По този начин аз поставям живота на другите в опасност. Или аз мога да мисля, че е правилно да открадна от теб и ти можеш да мислиш, че не е правилно. По същия начин един човек може да реши, че в убиването на хора няма проблем и затова да се опита да убие всеки, когото види.

Ако няма абсолютни стандарти, няма абсолютна истина и всички неща са относителни, тогава убиването на когото и да е е точно толкова правилно, колкото и това да не убиваш никого. Краденето е точно толкова правилно, колкото и това да не крадеш. Жестокостта се приравнява на не-жестокостта. Към какви катастрофални резултати може лесно да доведе отричането на абсолютни истини. Тъй като няма такова нещо като абсолютна истина, то никой не може наистина да казва „Ти трябва да направиш това” или „Не трябва да правиш това”. Ако няма абсолютна истина, тогава дори самото правителство не може или не трябва да налага правила на обществото. Можете ли да видите проблема, който това причинява? Пълен хаос, тъй като всеки човек прави това, което е право за него. Ако няма абсолютна истина, няма стандарт за право и погрешно, пред който всички да са отговорни и ние никога не можем да бъдем сигурни в нищо. Хората ще бъдат свободни да правят каквото искат – убийство, изнасилване, кражба, лъжа, измама и други и никой не може да твърди, че тези неща са погрешни. Няма правителство, няма закони и няма правосъдие, тъй като никой дори не може да твърди, че мнозинството от хората имат право да правят и прилагат стандарти над малцинството. Свят без абсолюти е възможно най-ужасен.

Днес ние често чуваме фрази като „това може да се отнася за теб, но не важи за мен.” За тези, които поддържат тезата, че няма абсолютна истина, истината се вижда като нищо повече от лично предпочитание или възприятие и следователно не може да се разшири отвъд границите на човека. Поради това няма окончателни отговори за смисъла на живота и не може да има надежда за какъвто и да е задгробен живот. Този тип релативизъм довежда до религиозно объркване, защото не може да има една истинска религия, няма начин да имаш правилно взаимоотношение с Бог. Всички религии следователно ще бъдат фалшиви, защото те всички твърдят, че преподават или вярват в някакъв вид задгробен живот, някакъв вид абсолютна истина. Ето защо е необичайно днес за хората да вярват, че две диаметрално противоположни религии могат да бъдат еднакво „правилни”, дори и двете да твърдят, че притежават единствения път към небето или да поучават две напълно противоположни „истини.” Хората, които не вярват в абсолютна истина, пренебрегват тези твърдения и поддържат по-толерантен универсализъм, учещ, че всички религии са равни и всички те ще доведат до рая. Това е също и причината хората, които приемат този мироглед, силно да се противопоставят на евангелските християни, които вярват в Библията, когато тя казва, че Исус е „пътят, и истината, и животът” и че Той е единствената изява на истината и единствения път да стигнем в рая (Йоан 14:6).

И все пак, въпреки факта, че отричането на абсолютна истина е нелогично и ирационално, възгледът, че „всичко е относително” се превърна в един от девизите на поколението, в което живеем. В по-голямата част от Западния свят хората отхвърлят възможността за съществуване на такива нещо като абсолютна истина. Това е довело до това, което много посочват като пост-модерно общество – общество, зачитащо всички ценности, убеждения, начин на живот и твърдения за истина като еднакво валидни. Поради това, тези, които държат абсолютни стандарти за право или погрешно, се считат за нетолерантни и често са осъждани, осмивани и критикувани.

Всъщност толерантността е станала единствената главна ценност на обществото, единствен абсолют и поради това може да има само едно зло – това на нетолерантността. С други думи това, което стана е, че всяка религиозна система или отделен човек, вярващ догматично в нещо – особено в абсолютна истина – става виновен за нетолерантност и единственото нещо, което едно политически правилно, относително общество не би приело, са тези, които вярват в абсолюти. Тези, които отричат абсолютната истина често казват, че е добре да се вярва в каквото иска човек, стига да не се опитва да наложи своите убеждения на другите. Но тази гледна точка сама по себе си е убеждение за това какво е правилно и погрешно и тези, които поддържат този възглед, най-категорично се опитват да го наложат на другите и по тази причина са лицемерни. Те създават стандарт на поведение, който след това настояват другите да следват – и по този начин нарушават същото нещо, което претендират, че подкрепят.

Въпросът, който трябва да бъде зададен, е защо тези, които насърчават толерантността, са толкова нетолерантни към хора, които вярват в абсолютна истина? И защо толкова хора са склонни да приемат система на вярване, която заплашва да унищожи самата структура на обществото и самата тя в същността си е и ирационална и нелогична? Простата причина е, че хората не искат да бъдат отговорни за действията си. Ако има абсолютна истина, тогава има абсолютни стандарти за правилно и грешно и ние следователно сме отговорни пред тези стандарти. Тази отговорност е това, което хората наистина се опитват да отрекат в тяхното отхвърляне на абсолютната истина.

Отричането на абсолютна истина / универсална истина и културния релативизъм, който произлиза от него, са просто логически резултат от едно общество, което е прегърнало теорията за еволюцията като обяснение за живота. Ако само еволюцията е Истината, тогава живота няма смисъл, ние нямаме цел и не може да има абсолютно право или грешно. "

И това:

Истината е това, в което искаш да вярваш.

Струва ми се или поне ми изглежда,че изпадаш в противоречия.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #22 -: (Четвъртък) 04 Май 2017, 04:38 »

ами да, на различните нива, важат различни закони!!!! Логикта е отгоре.  Виж това:

"В какво се дължат вътрешните противоречия в човека? Всички хора поддържат, че са излезли от Бога, а като им се говори с езика на любовта, не разбират какво трябва да правят. Те се питат: Как е възможно овца да роди вълк, или вълкът да стане агне? Всички говорят за братство, равенство, любов, себеотричане, но дойде ли до прилагане на тези идеи, те се объркват и нищо не разбират. – Защо не разбират? – Защото в основата на живота им се крие нещо користно; те служат на Бога, но в тяхното служене има корист: Чрез службата си те искат да се прехранват. Други стават търговци с единствената цел да забогатеят – пак личен интерес ги движи. Наистина, като живее, човек трябва да се прехранва, но важно е да работи с любов. Иначе, той всякога ще се извинява, че окръжаващите или външните условия го заставят да се проявява, както не желае. И вълкът се оправдава, че яде овцете, защото занаятът му е такъв."
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #23 -: (Четвъртък) 04 Май 2017, 04:56 »

Абсолютната истина,в която вярваш,важи ли на всички нива?Защото,ако кажеш,че не важи,значи не е много абсолютна.Което ми изглежда като противоречие.Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Dora
Hero Member
*****
Публикации: 2135
Пол: Жена
Не разменям човечността с патриотизъм!

« Отговор #24 -: (Четвъртък) 04 Май 2017, 05:29 »

Представи си, че играеш игра. На първо ниво има едни правила, на второ други на трето други, но като цяло тези правила идват от условието на играта. Ако научиш основните правила, си мислиш,че вече можеш да надиграеш(чиитнеш) но се появява друго правило на по-високо ниво, което не позволява. Не знам как по-просто...
Активен

I have no fear for atomic energy 'couse none of them can stop the time!
Удивително е колко различни са хората. Едни не чуват какво казваш, други чуват какво мислиш.
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални