Страници: [1] 2 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Форумна и реална самоличност  (Прочетена 1844 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« -: (Сряда) 20 Януари 2016, 21:14 »

Твърдя,че имам стремеж към вътрешна искреност(вервайте ми,дет' се вика).Но стремежът към и степента му на реализиране не са винаги в еднакво съотношение.Изведнъж ме налегнаха съмнения доколко съм бил автентичен в писането си досега(нямам предвид умишлено лъгане).

Форумната самоличност си е нещо като аватар,който реалният пишещ човек "нахлузва",така да се каже.
В някои случаи това може да е съвсем умишлено играене на роля( с нек'ви си там цели),а в други случаи - несъзнателна роля,която човек мисли за/бърка със реалната си самоличност.Или се вживява в тази роля с не напълно съзнателна мотивация(каква би могла да бъде тя?).
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #1 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 21:32 »

Искаш да кажеш, един вид, че не си сигурен в каква степен форумните изяви на човек са манипулирани и каква част от евентуалната външна манипулация е директна и каква част е индиректна? Правилно ли те разбирам?
Активен

Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #2 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 21:41 »

Като спомена външна манипулация,сигурно я има в някои случаи,но имах предвид човек да е манипулиран от вътрешното си психологично "задкулисие".
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #3 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 21:57 »

То е същото. Споменавам самата дума "манипулация", защото всеки път, когато не си себе си, това Е манипулация. Не-себе си не е първично състояние на никое нещо.

Манипулацията е винаги вътрешна. Тя може да се случва отсамосебе си (което ти имаш предвид) и винаги, когато нещо иска да манипулира отвън, то се стреми да влезе в синхрон с вътрешната себе-манипулация, защото няма друг начин, по който външен лост може да се включи към някой човек. Нужна е опорна точка някъде вътре, за да се отмести целия човек.Мотивацията целенасочено, но подсъзнателно, да не бъдеш себе си е изследователска мотивация. Човек, в известен смисъл, е направен да може да не бъде себе си. Човекът е сътворен като актьор, и е добър актьор. Така че да не е себе си е част от човешката природа и част от това, което означава, да си човек - част от човешкото преживяване и дефиниция.

Въпросът на това да си актьор е да го използваш, за да учиш повече за другите и себе си, с цел израстване. И въпросът е как да бъдеш свой инструмент за своето учение и израстване, избягвайки да си чужд инструмент за нечие друго израстване (което автоматично го описва като "израстване за твоя сметка").
Активен

Гост
« Отговор #4 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 21:59 »

Аз предлагам с отпечатъци да се влиза във форума. Или да те те сканират, като преди полет, за да няма задкулисни  недоразумения.

 Cool
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #5 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 22:15 »

"...винаги, когато нещо иска да манипулира отвън, то се стреми да влезе в синхрон с вътрешната себе-манипулация, защото няма друг начин..."

Съгласен съм с това.Преди години ми попадна един цитат от Бехтерев/по памет: "Няма внушение без самовнушение".

А възможно ли е човек,бидейки инструмент на своето израстване,винаги и напълно да избягва възможността да бъде инструмент за чуждо?А нещо като взаимно изгодно използване възможно ли е?
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #6 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 22:30 »

А възможно ли е човек,бидейки инструмент на своето израстване,винаги и напълно да избягва възможността да бъде инструмент за чуждо?

Да. За да e налице един такъв факт, човек трябва да има визия. Тоест кауза и идеал, което да му бъде пътеводител и компас, някакво верую. И тази визия трябва да е своя... разбираш, че без да се подчертае това, изказването ще стане валидно и за марионетниките. Тоест, човек трябва да има вътрешен компас - идеалът му (който е този компас) трябва да идва от вътрешността. Няма значение дали този идеал се споделя от други, въпросът е да има вътрешно начало, а не външно. Тогава се нарича свой.А нещо като взаимно изгодно използване възможно ли е?

Да. Само че, когато се говори за симбиоза, понятията се размиват. Едно възпитание от възрастен към подрастващ например е "взаимно изгодно използване". Само че... кога едно възпитание напуска здравословните граници и се превръща в употребяване? И кога едно употребяване напуска вредните влияния и се превръща в подпомагащо възпитание? Тук е джунгла, в която неподготвения философ лесно се изгубва и лесно пропада в ямите на релативизма.

Но да. Има такова. Без значение от временните имена, които добива със смяната на контекста, дефиницията му е винаги една и съща: "Надграждане върху свободната воля на друг."
Активен

Гост
« Отговор #7 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 22:49 »

 Grin
Стига сте си "размътвали" главите с анонимният. Cool
Пишем тук, поради простата причина, която не е всъщност толкова проста, че никой не желае да го СОЧАТ с пръст, поради убежденията му.
Примерно мен не ме бърка да си пиша през профила, ма след последните такива писанки админа лееееекичко ма банна по ай пи.
Ако последният обещае да не ми "ограничава" достъпа, ше видите кой съм. Grin
Дотогава ще си джиткам анонимен. Wink

п.п. Админе, кво ши кайш по въпроса? Cool
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #8 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 22:59 »

"Тоест, човек трябва да има вътрешен компас - идеалът му (който е този компас) трябва да идва от вътрешността."

Дали,защото съм интроверт,но напълно споделям това.Кратък цитат от книгата за магнетизма,която ти пусна тук.Чел съм я преди години,на хартия и тогава ,макар че ми бе интересна не съм я дооценил.

"Създайте за своя собствена употр*ба ИДЕАЛЕН МОДЕЛ на това, което искате да бъдете."

Тази идея съм срещал и при други автори,например Уилям Джеймс.Медитацията върху божествата в Тантра(будистката) е подобна - да се отъждествиш с желаните качества,които съответното божество олицетворява.Важното е човек да намери своя личен/вътрешен вдъхновяващ го контекст.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #9 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 23:07 »

Наоколо има анонимно малцинство, което се опитва да се покаже като армия. Интересът му е да култивира форумното пространство, тоест да манипулира посоката, която форумното съдържание поема.

Не са успели до сега, защото са аматьори, и не разбират механизмите на контрола и манипулацията, и най-вече - защото не разбират свободата като философско понятие.


Най-добрите ходове на това анонимно малцинство са насочени в посока да премахнат Гласа като образ и явление. И отново - провалят се, защото не са готови да изпълняват ходове с такава сложност.

Въпроса не е дали Гласа е полезен или вреден - въпросът е, че се посяга на свободата му. Посягайки на свободата му, се ампутира възможността в крайна сметка да изиграе градивна роля в дългосрочен план, независимо от настоящите резултати от него. Именно това целят ходовете срещу него. Той самият няма представа за начините, по които го работят.
« Последна редакция: (Сряда) 20 Януари 2016, 23:13 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #10 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 23:20 »

Важното е човек да намери своя личен/вътрешен вдъхновяващ го контекст.

Да. Вдъхновеният човек не може да бъде контролиран. Но не е свободен... а е посветен. Вдъхновеният от свободата е роб на идеята за свобода, тоест свободен е на теория.

Свободният човек е онзи, за когото вдъхновението е самоцел - чийто вътрешен идеал е да бъде вдъхновен. Тогава е свободен на практика.

Поробител е онзи, който отнема вдъхновението, от каквото и да е.
Активен

Гост
« Отговор #11 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 23:24 »

 Grin
И да не си блъскате главите, темичката за Странджа също е моя.
Форум няма пръст.
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #12 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 23:24 »

"Посягайки на свободата му, се ампутира възможността в крайна сметка да изиграе градивна роля в дългосрочен план, независимо от настоящите резултати от него."

Може ли да се направи паралел с  друго твое мнение от 2014  :

Цитат на: форум в (Събота) 23 Август 2014, 10:31

Защото премахвайки хищниците, на стадото му бе отнет механизма за естествен контрол и подбор. И стана една подредена кочина, с крави наредени над общо корито с железа около главите.


(копирам го от файл на компютъра,не помня от коя тема е/става въпрос за синия форум)В случая Гласа не знам дали е хищник,но дразнител,може би.На мен не ми пречи.
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #13 -: (Сряда) 20 Януари 2016, 23:38 »

Да. Гласа е ваксина... плевел, към който организмът на форума трябва да развие реакция. Само по този начин - научавайки се на тази адекватна реакция - форумното пространство може да осигури на Гласа възможността за израстване, която той преследва и за която всъщност купнее. Това са скачени съдове.

Анонимното малцинство от друга страна се интересува от това да консумира. Те са прикачен сън, а не скачен.


Анонимният раздел - това са по-малко от трима души.
Активен

Гост
« Отговор #14 -: (Четвъртък) 21 Януари 2016, 06:20 »

А  на плевела  "форум" с осми клас образование  трябва да помогнете също да навакса пропуснатите години в училище, университет.Той сега се самообразова покрай вас и тези неща, които ние сме изучавали в университетите, като физика, термодинамика, магнетизъм сега ги предоставя на форума, вадейки ги от Интернет пространството. Също доколкото забелязах е твърде с
зле и с математиката и логичното мислене. Един мой професор в университета казваше, който му куца математиката и в живота му куца. Така че имайте предвид защо във форума не може да се изведе нито една тема до край за хора със слаба математика, които не са чували за извеждане на функции, детерминанти, матрични уравнения.......диференциали...
Нека по интелигентните съфорумци които са ошлайфали съзнанията си през университети да помагат на по изостаналите в това отношение - коригирайки грешките им. Все пак да зубриш тухлите и да трепериш по изпите, не е малко за развитието на едно съзнание, така че го обяснете на хората, които сега започват да се самообразоват и са пропуснали основата в училище.
Активен
Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални