Страници: 1 ... 4 5 [6]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: КТБ- кой я източи?  (Прочетена 7472 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #75 -: (Четвъртък) 09 Ноември 2017, 16:31 »

НА ЛОВ ЗА БАНКЕР
автор: jelezov
Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  НА ЛОВ ЗА БАНКЕР                                       
                                       Желю Железов         
        В Русия е излязла от печат много интересна книга – „ОХОТА НА БАНКИРА” - която веднага се е превърнала в бестселър. Струва ми се, че точен превод на заглавието е „На лов за банкер”. Авторът, докторът на икиномическите науки Александър  Лебедев е и крупен бизнесмен, през ръцете на който са минали много милиарди долари, пише книгата като автобиаграфия, но си поставя за цел да разкрие и ролята на банките, т. е. на финансовия капитал в съдбините на съвременното човечество. По случай на събитието, заместник главният рекактор на в. „Завтра” Андрей Фефелов е разговарял с автора. Интервюто е публикувано в http://zavtra.ru/blogs/ohotnik_na_bankirov. Ще цитирам само два  откъса от интервюто, колкото да провокирам интерес у читателите, за да го прочетат.         
          Андрей Фефелов: „… където вие казвате, че специалисти, които могат да разберат банковата система, особено в криминалната й част, са много малко, и тези не многчислени специалисти са вътре в системата. В правоохранителните органи и в системата на надзора такива специалисти практически няма”. Тази мисъл може да ни помогне, да разберем същността на продължилата години сага с фалита на нашата КТБ.         
           Текстът - гвоздей на интервюто, - който ще изпиша с главни букви, за да се набие в главите на лековерния нашенски електорат, който си избира нравствено съмнителни субекти, да го управляват и го държат привързан към ЕС, САЩ, евро-атлантическите ценности, и все не може да разбере причините на задълбочаващата се бедност и неравенство.         
           „ФАКТИЧЕСКИ, ПРОБЛЕМЪТ, КОЙТО НАРИЧАМ „ТРЕТИЯТ КОЛОНИАЛИЗЪМ”, Е КОЛОСАЛЕН. ТОВА Е МНОГО ПО-УМЕН КОЛОНИАЛИЗЪМ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ДВА. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАЩАТ АРМИИ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РИСКУВА ЖИВОТ – ПРОСТО ВСЯКА ГОДИНА  ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМЪКВАТ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. ТОВА Е УСТАНОВЕН ФАКТ, И ВСИЧКИ МЪЛЧАТ ЗА ТОВА!”         
             Според мен с това „всички мълчат”, авторът иска да ни каже, че същността на този „трети колониализъм” не се разбира и затова истината за него рядко се назовава. И е прав. А истината е скрита в т. нар. чуждестранни (стратегически) инвестиции.          У нас например огромното мнозинство от учени, политици и държавници, от целия политически и идеологически спектър, открито защитават тезата, че те, чуждестранните инвестиции, както и подаянията от кохезионните фондове на ЕС са благо. И продължават настървено да спорят, за това кой президент, премиер, министър или партия са допринесли повече за привличането им. Тази трагикомедия може да бъде обяснена , но не и оправдана.         
             Обяснението. През този и предишния колониализъм колонизаторите задължително създават в колониите класа – посредник в грабежа, наречена КОМПРАДОРСА буржоазия, която е кръвно заинтересована в увековечаването на колониалния статут на страната си. Освен този политико-икономически користен интерес, съществува и поне още една причина: същността на предишния колониализъм беше сетивно достъпна и затова предмет преди всичко на разсъдъчното мислене. Същността на сегашния нов колониализъм не е сетивно достъпна. Тя може да бъде изразена в случая с най-общото понятие „стойност” (Wert – на немски език), във формата му на „разменна стойност”. Но стойността е сетивно недостъпна. Никой никога не е виждал, чувал, вкусвал, докосвал или помирисвал стойност. Сетивно достапни са нейните множестово и различни от нея носители. Но както за възприемането на сетивно достъпните феномени са нужни сетива, така и за познонието на обективно съществеващата стойност, е нужно „сетиво”, а то е мисленето, в неговата разумна, според Хегел и спекулативна форма. Такова мислене индивидите получават като онаследена дарба и/или формират чрез упорито образование, което не маже да мине без що-годе задълбочено познание на научното творчество поне на Кант, Хегел и Маркс.             
            Оправданието. От нравствена гледна точка, всички форми на колониализъм, експлоатеция и потисничество са зло, незовисимо от това, дали попове ще ги оправдават с божията воля или буржоазни идеолози ще ги определят като разпространение на евроатлантическите ценности, основна от които е демокрацията. И тук човешкото съзнание затъва в дълбоко противоречие, от което трудно намира изход. Трудно, защото това зло е необходимо (обективно закономерно) зло, в смисъл, че капитализмът, на когото то е иманентно, е необходим етап от развитието на икономическата обществена формация. Това е една от основните истини на марксистката историософия. Но, така както днес то е необходимо, така изведнъж (в продължение на няколко десетилетия) ще се превърне в обходимо, тоест излишно, заедно със своя носител – капитализмът. Кой и как тогава ще съди персоналните носители на това „необходимо зло” , е трудно да се каже, защото, както е казал Карл Маркс „Аз не създавам рецепти за готварницата на бъдещето.” Но можем да бъдем уверени, че ще бъдат съдени и осъдени, а някои от тях и жестоко наказани.
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #76 -: (Вторник) 19 Декември 2017, 19:05 »

Клифърд Л. Карчмер: Законът „Магнитски“ не брани Василев, а разследва Цацаров и Пеевски http://www.budnaera.com
Автор: nikikm
Клифърд Л. Карчмер: Законът „Магнитски“ не брани Василев, а разследва Цацаров и Пеевски   image
Напоследък се появявиха писания, които по много фриволен и дори съмнителен начин коментират развитето на случая „Цветан Василев“ и прилагането на закона „Магнитски“. Смятам, че трябва да се направят някои уточнения, които да осветят какво се случва до момента.

Някои „експерти“ в определени медии твърдят, че в България предполагаемите престъпления на Василев са "кражбата на века". Такова мнение изразява депутатът от управляващата партия ГЕРБ Десислава Атанасова. Само че Василев не е извършил и не се е възползвал по никакъв начин от кражба или злоупотреби в Корпоративна търговска банка. Основните одити от страна на водещи международни компании са били завършени преди органиираната атака срещу банката и потвърждават фискалното й здраве и съответствие с всички законови разпоредби. Също така е от съществено значение да се отбележи, че бившите правителствени ръководители и банкови регулатори официално обвиняват държавни служители за въпросните престъпления, а не Цветан Василев.

Пише се също, че Василев се оплаквал в САЩ, че са нарушени човешките му права. Това е смешно и абсолютно невярно. Документите по Глобалния закон "Магнитски", с които Държавния департамент разполага, се отнасят за корумпираното поведение на двама български държавни служители, не за виктимизацията на Василев. Тези служители са ощетили стотици вложители на банката. Става дума за Главния про*урор Сотир Цацаров, който има 93% рейтинг на "недоверие" сред гражданите, според социологическите проучвания и Делян Пеевски, депутат и предприемач с участие в известната фирма "Булгартабак", която е обвинена от няколко правителства за контрабанда на тютюн, чрез която подпомага марксистки и други терористи. Така се твърди в доклади на турски служби и ведомства. Банката на г-н Василев се споменава, защото държавното поглъщане на тази институция е изтъкнат пример за корупционно поведение на двете посочени длъжностни лица. Нищо повече.

Внушава се също, че Василев няма нищо общо със Закона „Магнитски“. „Аргументът“  е, че „този човек не е жертва на нарушения на човешки права." Да, така е. Както вече отбелязах по-горе, документите по Закона Магнитски не съдържат твърдение, че човешките права на Василев са нарушени. Твърди се и това трябва да се подчертае, че ликвидацията на Корпоративна търговска банка е пример за корупция на високо равнище. Подобни нарушения, извършени от главен про*урор и депутат, са изрично упоменати в Глобалния закон Магнитски, а именно злоупотр*ба с власт за лична финансова облага, наред с нарушения на човешки права чрез заплахи, извънсъдебно наказание, принудително изселване и дори убийство. Обратното твърдение е невалиден аргумент.

Прави впечатление и друго твърдение: консорциум за правата на човека поиска от администрацията на Тръмп да разгледа 15 случая по Закона „Магнитски“ през септември, но Василев не е сред тях. Отговорът е елементарен. Корупционните въпроси, засягащи Цацаров и Пеевски, не са сред 15-те набелязани случая, тъй като доказателствата срещу двамата все още се събираха и анализираха, когато консорциумът подаде иска си. Простичко е.

Налага се да направя още едно уточнение. Хората, чиито надежди изчезнаха заедно с КТБ - банката на Василев, казват, че те са жертвите на нарушения на човешки права, а не самият Василев. В България определени медии постоянно описват Василев, като „избгягал“ и „укриващ се“. Освен невярно това е и непрофесионално. Василев е в Сърбия, за да спаси себе си и семейството си. В Белград той е намерил убежище, за да избегне репресивни мерки спрямо него и семейството му. Този човек е в това положение, защото е отказал да се подчини на корупционен натиск. Също така следва да се отбележи, че неправителствена организация на банкови вложители "Ние гражданите" пое каузата на Василев и в момента представлява стотици жертви на унищожението на Корпоративна търговска банка, извършено от държавни институции. Тези хора разкриват нови и нови данни за умишления фалит и неправомерни действия спрямо банката и тях като вложители. Това е важно да се знае, защото показва грубо потъпкване на обществения интерес и нарушаване правата на отделни граждани.

Клифърд Л. Карчмер

Старши съветник по разузнаване и проучване на правоприлаганетов „Джеферсън Уотърман Интернешънъл“

Клифърд Л. Карчмер е известен разузнавателен и правоохранителен изследовател, политически анализатор и експертен консултант. В продължение на близо две десетилетия е бил директор на Програмното развитие на Полицейския изпълнителен изследователски форум (PERF), където е ръководил повече от 30 инициативи на департаментите на правосъдието, финансите, отбраната и други държавни институции в различни области, измежду които борбата срещу тероризма след атаките на 11-ти септември, реформата в разузнаването и разследването на убийства и международни (колумбийски) стратегии за борба с наркотиците. Отличен е от Комисията по организираната престъпност на президента Роналд Рейгън със "Синя Лента" за принос в разкриването на пране на пари. Избран е от Комисията на съдебната власт на Камарата на представителите за експерт по престъпления в областта на електронното банкиране. Карчмер е признат изследовател на сътрудничеството в сферите на обществената безопасност и реформата в правоприлагането, както и експерт по формулиране, валидиране и подпомагане на прилагането на оперативната доктрина. Публикувал е статии в "Ню Йорк Таймс", "Уол Стрийт Джърнъл", "Форбс", "Национално обществено радио" и "ABC News". Също така поддържа професионални взаимоотношения в подкрепа на дейностите за борба с организираната престъпност и прането на пари на американската разузнавателна общност, Федералното бюро за разследване и про*уратурата на американския Департамент на правосъдието, наред с други ведомства и агенции.

Източник: https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/klifard-karchmer-zakonat-magnitski-brani-vasilev-razsledva-tsatsarov-peevski.html


Четете още на: http://www.budnaera.com/201704f/17041261.html#ixzz51j5hruD3
Активен

bojinkata
Неактивен bojinkata
Hero Member
*****
Публикации: 7220
Пол: Мъж
мислите определят съдбата ти

« Отговор #77 -: (Сряда) 21 Март 2018, 12:25 »

афера на века
автор: bojo12345  
 
Съсипването на КТБ е криминален акт, но защо Про*уратурата мълчи Събота, 08 Ноември 2014г. Люба МАНОЛОВА
Кой дирижираше съсипването на банката и въведе в заблуждение политици и мнозинството от медиите?

imageДве правила съм запомнила в последните 25 години:

„Това, което не става с пари, става с много пари” и „Следвай парите!”

В нашата „земя като една човешка длан”, която се води и част от Европейския съюз в последните четири месеца се случиха събития, които са невъзможни за друга държава с действащо законодателство. Ето една малка част от тези събития, които осветиха следните факти:

Кредити към компании бяха обезценени на 100 процента, въпреки че в тях има заложени активи с висока стойност.
Със затварянето на банка КТБ и отнемането на лиценза й изчезнаха 5 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната.
Съюзът на икономистите в България поиска пълния текст на така наречения одитен доклад, поръчан от БНБ на „правилните” одитори, но не го получи!
4.2 милиарда "дупка" се оказаха поредния манипулативен прочит на казуса КТБ – коментираха десетки експерти финансисти.
Съдия Нели Куцкова предрече, че ще има лавина от дела срещу БНБ.  За сравнение при 292 000 вложители – само 50 000 да заведат дела срещу БНБ и държавата за щети и пропуснати ползи – съдебната система ще се запуши.
Икономистът Венцислав Димитров предложи три варианта за спасяване на КТБ – последва мълчание.
Националният омбудсман Константин Пенчев обяви, че не вярва на нито едно твърдение за КТБ. От БНБ се направиха, че не са чули.
Обявено бе, че престъпна група фалира КТБ, Главният про*урор Сотир Цацаров отмина с мълчание това твърдение.
Предходният премиер Пламен Орешарски заяви: „Затварянето на КТБ е най-скъпият вариант”, след това и той замълча, като безмълвно наблюдаваше какво се случва.
42-то НС криминализира всяването на смут в банковата система, но смутът го докараха шефовете на БНБ, бизнесменът Иво Прокопиев, близък до така наречения президент Росен Плевнелиев, Делян Пеевски с недоказаното твърдение, че бившият мажоритарен собственик на КТБ е поръчал убийството му, политици, медии, близки до Пеевски и Прокопиев.
Татяна Дончева заяви: „Имало е организирано теглене на авоари за над 1 милиард от КТБ”. Никаква реакция.
Стана ясно че има сценарий за съдбата на банката от хора, които заблуждават обществото. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради КТБ, докато управителят на БНБ говореше, че исканията на ЕК имат пожелателен характер, а не задължителен.

В медийното пространство се лансира тезата, че одитният доклад за състоянието на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) е бил върнат от БНБ, за да бъде увеличена обезценката на активите до 4,2 млрд. лева, т. е. докладът бе опорочен.

Нищо случайно под слънцето – особено пък за милата ни татковина.

След конституирането на 43-ят парламент, бе създадена Временна комисия по бюджет и финанси, пред която Иван Искров докладва за състоянието на КТБ. Присъстваха редица експерти, представителите на вложителите, политици.

Днес публикувам пълният текст на тази Стенограма, нередактирана, така, както е била разпечатана от разшифровката на стенографа, веднага след заседанието.

Коментарът и анализи по казаното в тази Комисия ще следват в близките дни.

{edocs}stenogama-ktb.doc,600,400,link{/edocs}

МЕГА СКАНДАЛ! Службите скалъпили фалшиви документи, за да сринат КТБ Четвъртък, 14 Юли 2016г. Фрог нюз
imageФалшиви и умишлено манипулирани данни на спецслужбите и МВР са предшествали удара срещу Корпоративна търговска банка. Те били изпратени на американските служби и Държавния департамент с уверението, че са автентични.

След задълбочени проверки американците установили по категоричен начин, че става дума за измама. Тя трябвало да аргументира атентата срещу КТБ. Това научи Фрог нюз от дипломатически източници, пожелали анонимност.
Основната теза във въпросните документи била посочване на източници от България, които уж финансирали терористични организации, включително и „Ислямска държава”. Под фалшивите данни и съчинени оперативни данни стояли подписите на високопоставени ченгета и дори на министър. Това заблудило първоначално американската страна, но силно разминаващите се твърдения с информацията на US службите събудили съмнения. Впоследствие те не само се доказали, но разкрили и пъкления замисъл по разбиването и последващото ограбване на активите на четвъртата банка у нас.

В заверата били ангажирани министри, висши про*урори, дансаджии и политици.

Очакват се в скоро време мащабни разкрития за колосалната измама, сравнима с национална измяна, рискуваща цялата финансова система на страната.

Фрог нюз разполага с имената на участниците в това огромно престъпление, както и на тези, които са подписали фалшивите „документи”.

Предполага се, че държавата ще започне задълбочено разследване на скандала. Известно е, че заговорът е реализиран по време на кабинета „Орешарски”, който бе съставен от ДПС и БСП. Това не е само национален, но и международен скандал, коментираха пред Фрог нюз дипломатическите източници, предоставили ни информация за наглото престъпление.

ВАЖНО! Фрог нюз ще ви държи в течение за развитието на скандала. Очаквайте смразяващи разкрития за задкулисни мръсни игри, в които са замесени  политици, магистрати и висши ченгета. Лятото наистина ще е горещо...

Бележка на Хроники. Да не забравяме и "светлата" диря, която остави така нареченият президент в ограбването на КТБ, като скри Стенограмата от среща на политически сили при него. На тази среща според Румен Гечев, депутат от БСП, е била поискана всеобща банкова гаранция, което е щяло да предшества повсеместен банков грабеж.

След време Гечев "загуби" интерес към Стенограмата и спря да пита за грабежа в КТБ, който бе улеснен от про*урори, депутати от ДПС, Управителния съвет на БНБ, начело с Иван Искров и прочие "герои" на тази афера.


Да се продадат голяма част от кредитите й?! Схема за грабеж или какво е това?

Първоначално се говореше за продажба на 90 на сто от стойността на кредитите, но след това тези проценти спаднаха много – няма как тази банка да се продаде отделно, ако не се промени законът, защото тя е част от патримониума на КТБ. Другото, което се предполага, е че ще се осигури продажба на портфейла на тази банка на много ниски цени, ще се изплатят депозитите и най-накрая и тя ще затвори врати. Т. е. тя се обрича на фалит.

Приказките, че З млрд за КТБ е най-евтината цена всъщност визира само началото на процеса, непосредствения разход сега, веднага. Това, което следва е далеч по-скъпо и ще се изплаща с години. Вместо да рекапитализират банката или да я национализират с 1 млрд лева, /за сведение БНБ даде на ПИБ 1 млрд и 200 млн лева при паническото теглене – бел. Л. М./, които щяха да си получат заедно с лихвите след години, те сега ще потънат с 12-15 милиарда за следващите 10 години.

Защото искът, който се готви срещу тях /разбирай – БНБ и политиците, които я подкрепиха в тласкането към фалит на КТБ-бел. Л. М./, за законови нарушения по време на цялата процедура, е за над 7 млрд., само от акционерите.

Каква част от сумите от банката ще останат в България, каква част, в кои банки ще влезе. Има една банка, на която бе помогнато от БНБ след паническо теглене от вложители на големи суми от трезора. Анализът на банковата система за края на септември показва нетен отлив на депозити от тази банка за 400 308 млн лева. Та от този трезор, освен, че не могат да изплатят 1 млрд 280 млн, и въпреки, че Споразумението на преструктуриране са предвидени 18 месеца, им готвят нова инжекция естествено е вложителите от КТБ да се питат: с какво вложителите на тези банка са по-добри от тях? С какво държавата може да обясни разликата в отношението към едните и към другите вложители на две различни банки?

Това са въпроси на които никой не дава отговор, а най-малко Главна про*уратура, те просто мълчат.

Вера Ахундова: „Ние закупихме акции и обжалваме всички тези нарушения като акционери. Драстични са нарушенията... Ако има досега някакви криминални сделки, то е по отношение на свързаност, те са се случили – дано се разбере, но сега ще се извърши големият обир, от който десет души ще излязат свръхбогати, а средната класа в тази държава ще бъде ударена. Проблемът е, че системно се нанасят удари върху средната класа, средния и малък бизнес. Сега има 3000 души по-малко, бизнесмени от малки и средни фирми, които лични, фирмени пари са държали в банката. Това е класата, която не се продава, не си продава гласовете...”

Какво остава, къде е държавата, къде е про*уратурата, къде е законът,

който БНБ трябва да спазва, къде са политиците, какво остава на българите.

„Оттук нататък ще се намесим във всеки граждански проблеми в който има нарушени граждански права – поясни Ахундова. -  Няма повече въобще да мълчим! Няма доверие в нито една обществена институция, включително и в БНТ. БНТ е обществена телевизия, от нашите данъци се издържа, нашата организация, която наброява хиляди членове в момента – няма трибуна. И когато гледам коментарните предавания, не зная дали са външни продукции или не, те са режисирани, режисирани са въпросите, насочени са само в една посока, ако беше частна търговска телевизия – да, имат определено поведение, но това е обществена медия и нямат право да ни налагат мнение, ако не са дали трибуна на различните страни. Това го считам за крайно нелоялно и не зная дали можем да сезираме СЕМ, това е безобразие, Начинът, по който са им подготвени въпросите – в ухо ли им ги диктуват или пишат – не знам...

Голяма част от активите се знаят къде са, нищо, че са заложени в банката, квесторите не направиха опит да ги открият, пътят на парите е белязан от плащания, тези пари в голямата си част са инвестирани в България, има и един завод в Сърбия, да кажем. Можеха да ги намерят, можеха голяма част да бъдат идентифицирани и посочени, KPMG го посочва в одита, че към момента на одита, знаете, те го правят към 31 март, всички кредитни досиета са били налични, всички обезпечения са били налични, е как така стана, че като влязоха другите квестори – обезпеченията изчезнаха? Не ви ли прилича на нещо много подготвено? И то сигурно най-добрите обезпечения изчезнаха?!”

Първо влезе Про*уратурата на два пъти – след това досиетата изчезнаха. 393 000 вложители – ако някой мисли, че него няма да го сполети подобна нещо – много се лъже. В една държава като България ни много работещи институции ни показаха, че всичко е възможно!

Най-големият обир с участието на държавата, представена от институциите си – всекиго може да сполети... В каква държава живеем, в държава ли живеем?

Разговорът на Вера Ахундова и Данаил Божилов с водещите Лара Златарева и Владислав Прелезов може да чуете тук.

Чуйте, слушайте и мислете!

КТБ – дисекция на държавния терор Четвъртък, 10 Декември 2015г. Д-р Вера Ахундова, съпредседател на НПО „Ние, Гражданите” imageПовече от година анализираме различни аспекти на аферата „КТБ” – обективни и предимно субективни фактори, довели до краха на банката, незаконни или полузаконни решения, оправдаващи едно или друго действие на БНБ, квестори, синдици, Фонда за гарантиране на влоговете. Непрекъснато отправяме питания, в т.ч. чрез депутати до Народното събрание, публикуваме наши анализи, в които интерпретираме решения и действия на синдици, ФГВБ, отправяме сигнали до Главна про*уратура. Чрез независимите медии дискутираме различни аспекти на тази драма, която по същество е безкръвен терористичен акт срещу 250 хиляди български граждани, над 7 хиляди с надгарантирани депозити, срещу стотици фирми и бизнеси, срещу икономиката и финансите на България.
Но уви, всичко изглежда безполезно. Най-отчаяната кауза в България се оказа тази, която е провъзгласена за основна в цивилизования свят и в името на която са се водили и се водят и днес войни – защита и зачитане на правата на европейските граждани. На европейските – да, на българските – не. Правото на защита срещу непозволено увреждане, на защита на собствеността и достойнството, правото на справедливост, правото на достъп до информация по въпроси, които засягат пряко моралните ценности и материалните интереси на гражданите, правото на живот, защото много от засегнатите от фалита на КТБ заболяха, някои вече починаха, трети, макар и единици, посегнаха на живота си.

Както неотдавна в свое интервю заяви депутатът от РБ Г. Караджов, „живеем в тежко информационно затъмнение по случая КТБ. От една страна, за да докажем измама, ни трябват доказателства. От друга страна, събирането на тези доказателства е умело забавено от компетентните длъжностни лица”.

Разликата между него и нас, между позицията на НПО „Ние, Гражданите” и партиите в коалиционния им блок, е в разнопосочността на разбирането за причините и последствията от този акт на държавните и регулаторните институции в страната, в противопоставянето по отношение на отказа от защита на интересите и правата на хиляди български граждани.

Иначе всички искаме прозрачност. Те – на думи, ние – на дело. От една страна, те подписаха с нас през лятото на 2014 г. меморандум, в който твърдо заявиха, че ще поддържат позиция за оздравяването на КТБ. Но направиха точно обратното, при това без доказателства, обуславящи внезапната промяна на позицията им. И сега, говорейки за прозрачност, те предварително са убедени, че доказателствата, с които се надяват да се сдобият чрез разсекретяването на доклада на „Аликс Партнърс” например, ще сипят вода в тяхната мелница, т.е. ще потвърдят тезите им.

Убеждението, което не почива на никакви реални факти освен на изводите от поръчковия, въздухарски доклад на комисията „Атанасова” - взети от нищото, недоказани заявления за пирамида, откраднати 6 млрд.лв. и т.н. Докога ще се търсят всякакви скъпоструващи способи за доказване на една изначално погрешна теза?

Как обаче бяха разпределени задачите между различните власти за потулването на насилственото фалиране на КТБ, ограбването на честните вложители (сивите пари, с малки изключения, навреме бяха напуснали банката) и потъпкването на правата им на собственост, на правосъдие и справедливост?

За предизборните обещания на всички политически партии през лятото и есента на 2014 г. е излишно да говорим – те всички обещаха прозрачност, незабавно освобождаване на гуверньора и останалите членове на управителния съвет на БНБ, търсене на отговорност от виновните за фалита на банката.

Практически всички присъстващи в парламента партии (без „Атака”, АБВ и Патриотичния фронт) подписаха с нас споразумения, меморандуми и други подобни документи, в които декларираха желанието си за незабавното оздравяване на КТБ, наказания за причинителите и виновните, справедливост за ограбените. До парламентарните избори, на които ние гласувахме за тях. И с това приключи цялата еуфория, за да срещнем стена от нежелание да се разнищи казусът КТБ и да се прикрие с всички възможни средства истината за него.

Законодателната власт разгледа казуса КТБ на заседание на Комисията за бюджет и финанси, даде указания на УС на БНБ да подготвят прогноза за възможните последици от фалита на КТБ върху икономиката на страната и два дни по-късно на парламентарно заседание отхвърли единствената сериозна оферта за оздравяването на банката, като прие на юнашко доверие обясненията на Иван Искров, на когото бяха гласували недоверие вече месеци наред.

Създадена бе временна парламентарна комисия за анализ на обстоятелствата, довели до кризата в КТБ и „обследване” на състоянието на банката в периода 2010 – 2014 г., която следваше да установи ролята и вината или бездействието на държавните институции и независимите регулатори за банковата криза. В състава на членовете на комисията преобладаваха хора без никакъв опит и познания в областта на финансите и банковото дело. Изключение бяха двама депутати с големи познания в тази сфера – Петър Чобанов и Йордан Цонев, директни участници в планирането и осъществяването на сценария за фалиране на банката и присвояване на активите й. Първият от тях също така е известен в Лондонското сити с „обещанието” си, че гарантира пълното изплащане на задълженията на КТБ към облигационерите.

Какъвто съставът на комисията, такива и изводите й – двеста страници с пълно препечатване на законите, регулиращи дейността на БНБ, ДАНС, КФН, правилниците и наредбите за приложението им, десетина страници от проверката на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори с критични бележки по одитните доклади на КПМГ и десетина страници с предложения за законови промени.

В приложение – части от засекретените консултантски доклади, и по-точно приложенията за платежните операции на дружествата със специално предназначение, при разшифроването на които и най-добрите счетоводители, с които се консултирахме, изпаднаха в шок.

Констатирана беше тотална липса на системен подход; никой не е направил пълна инвентаризация и проследяване на операциите и предмета на плащанията; не е отразена фазата на изпълнение на финансираните проекти и на усвояване на кредитния ресурс; не е установено и описано местонахождението на финансираните обекти и обезпеченията, към първите по ред фирми със специално предназначение, управляващи проектите по предоставените инвестиционни заеми. Ако консултантските фирми бяха свършили професионално поне тази описателско-събираческа работа, да не говорим за истински одит (нищо че тяхната дейност беше обявена пред обществото и ЕК за одиторска), то съвестни квестори и синдици можеха да запорират всички активи на нередовните кредитополучатели в полза на банката и за удовлетворяване на кредиторите й. Нямаше да има и нужда от договор с „Аликс Партнърс”. Служителите на детективската агенция най-вероятно са подредили професионално събраната информация – нещо, което претендиращите за професионализъм счетоводители от одитните компании не направиха.

„На коляно” промениха няколко пъти Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), като по комунистически наложиха действието на новите разпоредби със задна дата. Разбира се, нито борещите се (само в парламента и то пред камерите и микрофоните) депутати, нито юристите от различните партии, нито послушният омбудсман помислиха да възразят пред Конституционния съд. Какво ли значеха за тях някакви си граждани и български фирми (над седем хиляди ограбени лица и фирми, болници, университети, застрахователни и инвестиционни компании...), при положение че до следващите парламентарни избори оставаха почти четири години!

Въпреки декларираното от всички политически сили недоверие те не освободиха от длъжност Иван Искров и престъпната му клика. До последно чакаха той да си подаде оставката, за да не се изтълкува предсрочното му освобождаване от парламента като признание на вина. Нещо повече – нов мандат за подуправители беше връчен на най-активните участници в сриването на КТБ. За да прикрият следи; да подправят, ако е необходимо, документи; да воюват до последно с досадните граждани, които по време на протестите през лятото и есента на 2014 г. не бяха удостоени нито веднъж с вниманието на И. Искров и компания; да дадат евентуални обяснения за противоречивите сигнали, които Искров подаваше практически по време на целия специален надзор.

На практика с това си поведение ексгуверньорът улесни по-нататъшното разграбване на банката чрез придобивания от ляво и дясно, както цинично се изрази самият той в прощалното си интервю. А това, че хора се разболяха, починаха, самоубиха се – голяма работа! Фалираха и фалират успешни фирми. А БНБ продължава да воюва с гражданите на юридическата арена. Така например по дело на член на нашата организация с иск за 4000 евро неуморимата „юрисконсултка” Нина Стоянова, наградена сега с подуправителско място, поиска 10 000 евро хонорар за наетия от БНБ външен юрист.

Никой от властимащите не предприе необходимите мерки да задължи УС на БНБ да изпълни разпорежданията на Парламента за представяне на прогнозни данни за последиците от срива на КТБ върху българската икономика: ръст, бюджетен дефицит, вътрешен и външен дълг, инвестиции, потребление, безработица, за период от до 5 години.

Какво направи изпълнителната власт, за да потули казуса КТБ?
.............................................................
http://bojo12345.blog.bg/biznes/2018/03/21/afera-na-veka.1599950
Активен

bojinkata
Страници: 1 ... 4 5 [6]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални