Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Съвременно развитие на военните сили и производство на оръжие  (Прочетена 981 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« -: (Понеделник) 07 Декември 2015, 21:27 »

В близкото минало армията на един народ е била обвързана с държавата в която са израснали хората и когато е имало война националната принадлежност е бил основен фактор в участието и мотивацията на всеки един войник. Властта под управлението на цар, крал, султан или човек с друга титла е бил този, който е определял официално военните действия. Когато един народ е произвеждал оръжие, снабдяването е било най-вече за собствената армия.

В момента живеем в ситуация при която между отделните държави има икономически споразумения, позволяващи на всички държави да търгуват свободно помежду си. Тези споразумения вече не само че обединяват отделни държави на даден континент, а се образуват общи икономически споразумения и между отделните континенти, осъществяващи една обща свободна зона за търговия. Преобладаващият начин на реализиране на икономическите взаимоотношения в съвременното общество в което живеем се осъществява, чрез система от нормативни закони и разпоредби, които могат да се обобщят чрез политическото понятие - капитализъм. Понеже думата е обременена и афектира емоционално част от хората, по-безпристрастното определение за състояние на икономическитe взаимоотношения на съвременното човечество, може би може да се обобщят като развитие на частни интереси, начело с директор или борд на директори, управляващи определена частна фирма, предприятие, корпорация и др., мотивирани от реализирането на печалба, изразяваща се най-вече във финансови активи.

Ако в миналото броят на войниците е определял силата на армията на един народ, то в съвременното технологично общество в което живеем, използваното оръжие, а не броя на войниците определя в по-голяма тежест силата на армията. Има един феномен на частната собственост, който обуславя развитието на една фирма ограничена в рамките на една държава до състояние на корпорация разпространяваща се на няколко държави, а също дори и няколко континента. Ако тази частна корпорация се занимава с производство на оръжие, а обхвата на бизнеса ѝ е върху няколко държави, националната принадлежност се размива. Също така когато движещата причина е печалбата на самата корпорация е трудно да се определи за армията на чий народ, тя произвежда оръжие. В настояще време, една не малка част от хората имат схващането, че правителствата и президентите управляват военния арсенал за армията на държавата си. Почти цялата част от военните заводи на планетата са частни дружества, които се сливат в малко на брой, но крупни транснационални военни концерни. След края на комунистическия режим, военните предприятия които бяха държавни са приватизирани, включително и в нашата страна, тези в Казанлък и другите градове. Когато има военно положение за разрешаване на конфликт се оказва, че даден военен концерн е снабдител с оръжие и муниции и за двете воюващи страни. Като човечество сме достигнали до осъзнаването, че начинът на разрешаване на проблем, чрез война е губещ и за двете страни, обаче все още не можем да прозрем ясно какви са причините за съществуване на едно явление наречено - международен тероризъм. Ако войните между отделните държави в момента са рядкост, то войната срещу тероризма е ежедневие. Същите тези военни концерни които снабдяват армиите на държавите, снабдяват с оръжие, макар и по заобиколен начин през т. нар. черен пазар и групировките на терористичните организации.
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #1 -: (Понеделник) 07 Декември 2015, 21:31 »

Съвременното производство на оръжие не се осъществява като нужда или потребност, а като бизнес. Не се произвежда с оглед дали има необходимост, а се произвежда с мотив да се реализира печалба. Самото производство на оръжие се оформя като пазарен продукт и след това се рекламира. Както се произвеждат автомобили, на автоизложения представят новите модели, афишират ги в средства за масова информация, по подобен начин започва да се поднася и производството на оръжие. Примерно мотото на KMW е - Protects Your Mission. Посещава се интернет страницата, човек може да се информира за това което предлагат и произвеждат и ако проявяваш интерес се свързваш с тях. Изобщо пазарният похват за увеличаване на продажбите е налице - компанията има лого, има мото, остава единствено в каре на заглавна страница на ежедневен вестник или на билборд на автомагистрала, човек да прочете името на компанията с надписа - Protects Your Mission.

http://prikachi.com/images/435/8504435s.png
Съвременно развитие на военните сили и производство на оръжие


http://www.nexter-group.fr/en
http://www.baesystems.com/en/home
http://www.northropgrumman.com
http://www.raytheon.com/capabilities/
http://www.lockheedmartin.com/
http://www.almaz-antey.ru/


Една част от хората, имат нагласата че ако един завод в България произвежда оръжие, това нещо е за българската армия, когато завода изнася продукция в чужбина, печалбата е за българската държава. Тези хора изпитват чувство на гордост, патриотично настроени се радват, че българската държава по този начин просперира. Живеят в схващането, че президента или правителството управляват военните заводи - но това е доста различно от реалността. Годишните продажби на оръжие в световен мащаб са около 450-500 млрд. долара. По-голямата част се генерира от няколко военни концерна в САЩ и Европа. Тези концерни снабдяват с оръжие цялата планета - те не подбират дали продават оръжието на отделна държава, на отделен гражданин, или на терористична организация. За тези концерни това е бизнес и начин да реализират печалба. Ако българската държава мобилизира армията си, това ще се случи чрез сключване на договор с някоя военна корпорация за доставка на летателни машини, оръжие, ракети, муниции и др. По подобен начин съседна на България държава сключва договор със същата военна корпорация или друга за доставка оръжие, боеприпаси и др. Гражданите и на двете държави се фокусират в това, че имат силна армия, но не вземат под внимание, че те се снабдяват от един и същ производител. Хората трябва да излязат от тази примитивност в разбиранията си - реално погледнато ние сме използвани и нашето боричкане помежду ни като граждани на различни държави е начин други да живеят на наш гръб. Това нещо зависи пряко от нас и е необходимо да сме будни и да не се поддаваме на провокации, въвличайки се в конфликти.
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #2 -: (Събота) 09 Юли 2016, 10:04 »

Лидерите на НАТО одобриха разполагането на войски в четири държави заради Русия

А дали заради Русия? Или с цел удобна стратегическа позиция на САЩ, чрез укрепване връзките на НАТО за контрол в Европа. Ето как започва да се обособява все по-ясно очертанието на един нов световен ред (НСР) - чрез обединение на общите усилия на двата основни фронта НАТО и ЕС. Защото и уж пред разпад ЕС е решаващо удобен съюзник на НАТО именно в този си вид, понеже служи за отваряне на вратите на страните членки от Европа с един ключ.
А икономическите печалби от подобна операция са централизирано мащабни. Подобна акция обезпечава  дългосрочни приходи, при доброволното взаимно съгласие от голям брой участници, при това  напълно в рамките на закона.
Американските войски се изпращат в Полша като част от усилията на НАТО да успокои бившата комунистическа държава, чиито страхове от руска агресия нарастват, каза Барак Обама, на снимката заедно с лидера на Алианса Йенс Столтенберг. Лидерите на държавите от НАТО одобриха на днешната си среща във Варшава разполагането на четири батальона в Полша, Естония, Литва и Латвия, предадоха световните агенция. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг подчерта, че тази мярка е един от необходимите начини за противодействие на заплахата, произтичаща от Русия.

Той посочи, че формированията ще бъдат силни и ще заемат позиции още през следващата година на ротационен принцип. На първо време в Полша ще се дислоцират военни от САЩ. Германия ще изпрати части в Литва. Канада в Латвия, а Великобритания в Естония.

Йенс Столтенберг посочи, че всяко нападение срещу член на НАТО ще се приема като атака срещу целия военен блок. "НАТО не представлява заплаха за никоя страна. Не искаме нова Студена война, не търсим конфронтация", заяви генералният секретар, който добави, че докато се засилва възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО, продължават и опитите за търсене на конструктивен диалог с Русия. "Русия не може и не бива да бъде изолирана", заяви Столтенберг. На ново заседание на Съвета НАТО-Русия идната седмица генералният секретар ще информира Русия за решенията от срещата във Варшава.
Военното присъствие в Черно море ще се решава през октомври
В отговор на въпрос за военноморското присъствие в Черно море и как да се подсили сигурността на страните в региона, генералният секретар отново посочи, че НАТО вече е увеличила присъствието си в Черноморския регион с "еър полисинг" и с други мерки. Столтенберг отново посочи и бригадата в Румъния, която ще даде базата за интензивни учения на сили на НАТО.

"Решихме и да попитаме военните си експерти да дадат мнение за срещата на министрите на отбраната от НАТО през октомври, по отношение на това дали можем да засилим присъствието си във въздуха и в морето. Няколко от нациите засегнаха въпроса за нуждата от засилено присъствие в морето и във въздуха, но ще бъдем по-конкретни на срещата през октомври", посочи Столтенберг.

В първия ден от срещата на върха на държавите от НАТО и партньорите на организацията беше подписана и декларация за сътрудничество между ЕС и Алианса.


Съгласно документа НАТО и ЕС планират заедно да се противопоставят на хибридните заплахи, ще разширят морското сътрудничество и координирането на съвместната работа в областта на кибер сигурността. Планира се също засилване на контактите в областта на изследванията за отбрана и промишленост и провеждане на съвместни военни учения.
  
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #3 -: (Събота) 09 Юли 2016, 11:38 »

"НАТО и ЕС планират заедно да се противопоставят на хибридните заплахи"

НАТО+ЕС=Хибрид-Заплаха.Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #4 -: (Събота) 09 Юли 2016, 15:22 »

"НАТО и ЕС планират заедно да се противопоставят на хибридните заплахи"

НАТО+ЕС=Хибрид-Заплаха.

hi ! Страхотен коментар!
Активен
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #5 -: (Събота) 09 Юли 2016, 15:34 »

Мерси,Мила. thanks

Честно,стана ми приятно от оценката ти(понеже съм донякъде суетен и имам Его-реакции).
А конкретно,по случая,много ме дразнят тия две организации и с коментара си  просто си проявих заядливото раздразнение.
                     
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #6 -: (Събота) 09 Юли 2016, 18:57 »

Мерси,Мила. thanks

Честно,стана ми приятно от оценката ти(понеже съм донякъде суетен и имам Его-реакции).
А конкретно,по случая,много ме дразнят тия две организации и с коментара си  просто си проявих заядливото раздразнение.
                     
HomerCat,
Чест ти прави, че проявяваш съзнателност при самооценка, дори когато гнева ти е обоснован!
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #7 -: (Събота) 09 Юли 2016, 20:15 »

Тези три заглавия... :

Михаил Горбачов: НАТО иска война
http://m.novini.bg/news.php?id=364386

Плевнелиев: Обща е оценката за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион
http://m.novini.bg/news.php?id=364373

Руски анализатор: България е ненадеждна без наша помощ
http://m.novini.bg/news.php?id=364371

...
Активен
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #8 -: (Събота) 09 Юли 2016, 23:39 »

Даниел Митов: Трябва да градим съвместен капацитет с НАТО и ЕС за справяне с предизвикателствата

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира пред журналисти във Варшава, че предизвикателствата пред НАТО и ЕС са едни и същи и трябва да се изгражда съвместен капацитет и координация за справяне с тях. Митов определи като един от най-важните елементи на срещата на върха на алианса във Варшава подписаната декларация между ЕС и НАТО за по-дълбоко сътрудничество.

Той отбеляза, че през последните месеци ръководителите на ЕС и генералният секретар на НАТО са свършили повече работа, отколкото за последните десетилетия по на задълбочаването на сътрудничеството между двете организации.
Във връзка с общите предизвикателства Митов посочи като един от най-важните елементи справянето с миграционния натиск, като по думите му НАТО е готова да предостави с всички възможни инструменти своя принос по проблема. Запитан означава ли това, че военни от НАТО ще охраняват европейските граници, Митов посочи, че в Егейско море това вече се случва, а в Черно море все още няма такава необходимост, тъй като миграционните потоци не са пренасочени натам.
"Всички следим ситуацията внимателно и ако се появи такъв тип диверсификация на миграционните потоци, ако каналджиите или трафикантите на хора тръгнат да търсят алтернативни маршрути през Черно море, ние при всички положения ще реагираме адекватно, и НАТО е гарантирала, че ще можем да се обърнем и към натовските инструменти за справяне с такъв тип проблем", посочи Митов.
На въпрос какво послание излъчваме към Русия сега, Митов посочи, че основно НАТО се фокусира върху изграждането на собствената си отбрана, гарантирането че всяка държава-членка е защитена. "Когато говорим за изграждането на отбраната на всяка една държава-членка, в случая се отделя особено внимание на целия източен фланг, нашето настояване беше североизточното и югоизточното измерение да бъдат равнопоставени, така че да можем да изграждаме отбранителния си капацитет заедно", изтъкна Митов. "Политиката е комбинация между въздържане и продължаващ диалог с Русия", отбеляза министърът".
В отговор на въпрос за по-широко участие в района на Черно море, българският външен министър посочи, че настояваме за засилено присъствие по море и по въздух в черноморския регион, като по въздух това е свързано със засилена охрана на въздушното пространство, а по море - със засилени учения. "България настоява тези учения да се извършват под флага на НАТО и под военноморското командване на алианса. Всички са вече на една и съща позиция по темата. Смятам, че и нашите турски и румънски колеги са съгласни с този подход и така ще се продължава, в момента се извършват учения", разясни външният министър.
По думите му тежките дисбаланси, внесени в Черно море след анексията на Крим, доведоха до момент, в който НАТО трябва да реагира, да възстанови до някаква степен баланса, като създаде по-голяма оперативна съвместимост, изгради военноморския капацитет, както и въздушния и наземния, на съюзниците си по източния фланг, включително и България. Митов добави, че това е отговорната позиция. Когато вечерно време заключвате къщата си, не я заключвате, защото смятате, че съседите ви са крадци, а защото знаете, че крадци съществуват и би било безотговорно да не го направите, коментира още дипломатът ни.    
http://m.novini.bg/news.php?id=364359


НАТО реши да създаде своя собствена разузнавателна служба, предаде ТАСС.
http://m.novini.bg/news.php?id=364408

Дали " собствената разузнавателна служба на НАТО"  ще участва в "съвместния ни капацитет с НАТО и ЕС за справяне с предизвикателствата"?!  

***
!НАТО остава в Афганистан през 2017 г.
http://m.novini.bg/news.php?id=364368

Страните членки на НАТО поеха ангажимент към САЩ да финансират с 1 млрд. долара годишно афганистанската армия през следващите три години. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на срещата на върха във Варшава, предаде „Ройтерс”.

От думите му стана ясно, че все още има въпроси по тази тема, които се коментират. „Ние взехме решението да продължим мисията „Решителна подкрепа“ и в периода след 2016 г.“, посочи той.
Към момента контингентът на НАТО в Афганистан наброява 12 000 души. Там те действат само като съветници и не са задължени да участват в бойни операции. Въпреки това Столтенберг посочи, че част от военните на САЩ ще участват в бойни операции, но без те да са пряко свързани с мисията на НАТО. Към момента основен акцент е повишаване на подготовката на афганистанската армия, която към момента не съумява да се пребори с непрекъснатите нападения на талибаните.  
« Последна редакция: (Събота) 09 Юли 2016, 23:58 от Мила » Активен
Неактивен big mama
Full Member
***
Публикации: 220

« Отговор #9 -: (Петък) 18 Ноември 2016, 19:17 »

https://news.bg/int-politics/putin-obyavi-razrabotkata-na-lazerni-zvukovi-i-robotizirani-orazhiya.html
Представяте ли си щом това се обявява публично, какво друго има !?
Всичкото оръжие, което показват по Si-Fi филмите е реално и налично. Сигурно и джедайските мечове  Wink
Както и превозните им средства. Въпреки, че всички те, които показват по филмите, се придвижват с реактивна тяга в среда на абсолютен вакуум.Което ще рече, че или двигателите са на друг принцип, или в космоса няма вакуум.
Веднъж обсъждахме със съфорумци този въпрос и решихме, в че това са двата варианта.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални