Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Физически тренировки  (Прочетена 2658 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« -: (Неделя) 08 Ноември 2015, 03:58 »

През годините съм се занимавал със следните неща: фитнес, кик-бокс, йога, тенсегрити, Петимата тибетци, фалун-дафа, трениране вкъщи със собствена тежест, трениране вкъщи с външна тежест.

С всяко от тези неща съм се занимавал на фона на гладуване, въздържания, диети и нестандартни режими на хранене в различни форми, както и в различни форми на организация на битово-работно ежедневие.

Част от тези неща (не всички) съм практикувал редовно и ритмично паралелно с различни дихателни упражнения, които съм споменал в Дишане.

Част от тези неща (не всички) съм практикувал редовно и ритмично заедно със студени душове, описани в темата им.

Тялото може да се раздели на две - органи, и моторно-двигателен апарат, който е по-голямата част от тялото.

Опорно-двигателният апарат може да се раздели на две - "материал" и "инфраструктура".

Убедил съм се, че "инфраструктурата" на опорно-двигателния "материал" е от по-голямо значение за тялото, отколкото "материала".

Намирам потвърждение на това убеждение у редица автори, свързани пряко и непряко с темата, но най-полезна информация съм открил при Павел Цацулин, чиито видия ще спомена тук, и чиито книги ще линкна после, като имам възможност (книгите, с които съм се запознал).

За мен е безспорно, че силата е най-важното нещо при опорно-двигателния апарат.
Въпросът е, че не струва без навигацията.


Разбирате, че космическият кораб е голяма сила. Но разбирате също така, че ако космическият кораб няма навигационна система, можете да го ползвате за всичко останало, но не и за основното му предназначение.

Получава се така, че технологията, който да ви заведе до звездите, е най-трудното за постигане... но не и най-сложното. Най-сложното за постигане е навигационната система.
Получава се така, че разработването на навигационна система за звездите отнема повече време, от разработването на технологията, която да ви издигне до там.

Тялото е същата работа.

Мозъкът излъчва РАЗЛИЧНИ импулси към моторно-двигателния апарат, те не са еднакви. Това са биоелектронни сигнали, които не са еднакви.

Запазването на равновесие е функция на мозъка, и може да се сравни с честотата и формата на вълната на електрическия ток.
Бързината на реакцията е функция на целенасочената мисъл (съвместен продукт на мозъка и съзнанието), и представлява мотивацията на движението, може да се сравни с волтажа на електрическия ток.
Силата е функция на мускулите и останалите инструменти, които участват в изпълнението, и може да се сравни с ампеража на електрическия ток (количеството на тока).


Така че мозъчните електрически импулси, пращани към моторно-двигателния апарат за
- запазване на равновесие
- бързина на реакцията
- сила на изпълнението
се различават по честота и форма на вълната, волтаж и ампераж. Това НЕ СА едни и същи електрически импулси, но споделят едно и също окабеляване - нервната система.
По този начин физическите тренировки стимулират мозъка по различен начин, и той се учи да произвежда РАЗЛИЧНИ И РАЗНООБРАЗНИ електрически импулси. По този начин мозъкът развива потенциал да произвежда и обработва РАЗЛИЧНИ И РАЗНООБРАЗНИ мисли и видове и начини на мислене.

Това е важно.

Защото различните и разнообразни мисли и видове и начини на мислене отварят НОВИ ВРАТИ на съзнанието, което ползва мозъка с повишен електрически потенциал, и така ползващото го съзнание също разполага със завишен потенциал за развитие.

На тази основа е написан материалът от тази книга: Личният магнетизъм

Когато мозъкът, чрез физическа тренировка развие разширени способности за генериране на по-разнообразни електрически импулси (наречено в книгата "телесен магнетизъм"), и когато съзнанието, което ползва тялото, като последствие на това се научи да индуцира енергия от разстояние, "безжично" (наречено в книгата "ментален магнетизъм" или "нервна енергия"), тогава манипулацията на чуждото поведение и мислене е възможно, точно както е описано в материала, и нещата работят.
« Последна редакция: (Неделя) 08 Ноември 2015, 04:18 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #1 -: (Неделя) 08 Ноември 2015, 04:17 »

Когато човек се стреми към резултати, това БИ ТРЯБВАЛО да означава, че по най-бързия начин се стреми да развие СИЛА.

Стигнал съм до убеждението, че най-ефективният начин за развиване на сила, са съветите и информацията от Павел Цацулин. Той се занимава най-вече с тренировка с допълнителна тежест.НО!

ПРЕДИ човек да тръгне по този път по лесния начин, трябва ПЪРВО да се занимае с "навигационната система". Иначе ще бъде по-трудно и по-бавно.

"Навигационната система" означава - човек първо трябва да се научи да пази равновесие в различни пози, и трябва да се научи КАК ПРАВИЛНО се борави с допълнителна тежест. В противен случай със сигурност ще се върви по пътеката, осеяна с контузии и малки или големи инциденти.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #2 -: (Неделя) 08 Ноември 2015, 04:37 »

Стигнал съм до убеждението, че най-ефикасните практики за развиване на равновесие са йогата (специално равновесните пози) и фалун-дафа.


Равновесните пози от йогата учат мозъка най-вече на формата на вълната на електрическите импулси, които излъчва.

Когато един мускул постепено се стяга, след което постепено се отпуска, това може да се оприличи на синусоидна вълна, с плавно възвишение и плавно спускане. Когато мускулът бързо се стегне и бързо се отпусне, това прилича на триъгълна вълна - със стръмно праволинейно изкачване и стръмно праволинейно спускане. Когато пък мускулът много рязко се стегне, остане няколко мига в стегната позиция, и после рязко се отпусне, това прилича на квадратна вълна - с мигновено изкачване, плато, и мигновено спускане.

Ако се направи програма от разнообразни йога-пози, посветени на запазването на равновесие, мозъкът ще се учи да изпраща електрически токове с всякакви форми на вълната до всички мускули на тялото.Това е много добро начало за хората без никаква предварителна физическа култура, защото по време на първоначалните опити за запазване на равновесие в различни пози, така и така ще се наложи тялото да развие и задълбочи "инфраструктурата" на опорно-двигателния апарат, за да могат костите и мускулите да станат годни да боравят със собственото телесно тегло.
Фалун-дафа сякаш учи мозъка на различни дължини на вълната. Фалун-дафа е особено практика, която изисква търпение и синхрон на движенията, докато мозъкът през цялото време поддържа определена форма на вълната, или пък през цялото време генерира определена последователност от вълни с различна форма.

Фалун-дафа също развива силата на опорно-двигателния апарат, или по-точно казано "инфраструктурата му", така че тялото да може да борави със собственото си тегло в условията на продължителна... активация на съзнанието, нека го нарека така.Ще са необходими няколко месеца, например една година (ако сте посветени и всеки ден изучавате дадена поза и усвоявате различни пози всеки месец или месец и половина), за да може тялото да развие подходяща навигация за сила.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #3 -: (Неделя) 08 Ноември 2015, 04:55 »

Следва да се продължи с тренировки със собствено тегло. Поне така съм се убедил с времето и практиката на разни неща.

Това означава стандартни набирания, стандартни лицеви опори, клекове, подскоци... коремни преси...


Това първо дава информация на съзнанието за правилния начин, по който нещата се случват. Съзнанието преживява тялото в момент, когато то се натоварва с БЕЗОПАСНА за себе си тежест, и преживява позициите, които различните кости и стави заемат, за да обработят собствената тежест.

Разбира се, това е само в случай, че нещата се развиват както са описани в тази тема до тук. Защото, ако опитът от предната публикация липсва... тогава тялото няма да има достатъчно сила, за да поддържа себе си. Когато достатъчно сила не е налична, при тренировките със собствена тежест тялото възприема изкривявания, опитвайки се да компенсира неспособността си да се самоподдържа.

В следствие - съзнанието научава грешна информация и се сдобива с грешни впечатления.

Точно затова природата го е измислила, когато децата първо се учат на игри и боричкания (координация и равновесие), преди да станат любопитни към боравене със собственото си тегло. Цивилизацията обаче смущава този естествен порядък, така че се налага сега да си говорим глупости, за да се върнем в първи клас.


Второ, съзнанието се учи ДА ОТДЕЛЯ ПРОПОРЦИОНАЛНА СИЛА (да променя ампеража на ел.импулсите), за да свърши определена работа. Когато работата става трудна, то се учи да си създава МОТИВАЦИЯ (да променя волтажа на ел.импулсите), за да се справи.

Защото съзнанието започва да изследва разликата между това да излъчва усилие, за да поддържа едно статукво, и това да излъчва усилие, за да поддържа един ритъм (стоенето в поза за издръжливост се различава от това да се извършват повторения от еднакви движения).

До тук всичко може да се прави без спазването на особени правила, освен допустимите стойности на всяко упражнение (да се извършва правилно изпълнение). Продължителност на натоварването, на повторенията, на сериите - това няма никакво значение.

Идеята е изследване, учене и образование на съзнанието относно собственото тяло. Колкото време отнема - толкова. Какъвто ритъм предпочита съзнанието, за да си научи уроците - такъв.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #4 -: (Неделя) 08 Ноември 2015, 05:31 »

След като съзнанието сметне, че е научило всички основни неща за това тяло, следват тренировките с външна, добавена тежест.

Убедил съм се, че това е може би единственият (физически) начин да се развие истински пълноценна физическа сила.

ВЪЗМОЖНО Е да решите да посветите на себе си и междинен период между тези два етапа по достигане на пълноценно физическо развитие. Например клекове на един крак, лицеви опори на една ръка, набирания с една ръка, или коремни преси при различни условия на телесна нивелация.
Но НИКОГА едно така тренирано тяло няма да развие онова качество на силата, което се развива с външна тежест. Причината е, че нещата не са така, както е заложено в ортодоксалната обща култура.

Силата на мускулите ВИНАГИ е в тях. През целия живот.

Мускулът, както го е измислила природата, и както е изграден от биологичните си клетки, ВИНАГИ има силата да се самоунищожи. Винаги има силата сам да разкъса себе си. Всеки мускул разполага с достатъчно сила да счупи собствената си кост, за която е прихванат, или да скъса сухожилията, с които е закрепен към скелета. Всеки мускул има силата да извади ставата, която е свързана с него.

Това, което го ограничава да извърши тези поразии, е МОЗЪКЪТ (и съзнанието).

Мозъкът разполага с данни за структурата и състоянието на костите, ставите, сухожилията, хрущялите, и въобще цялата плът, свързана с опорно-двигателния апарат. Възоснова на тази информация, мозъкът поддържа една подСЪЗНАТЕЛНА ПРЕЦЕНКА, и тази преценка са екстремумите, в които всеки мускул има свободата да действа.

Сиреч - силата, която мозъкът позволява на мускулите да проявяват, в действителност се определя от това какво напрежение са способни да понесат костите, сухожилията и ставите.

Колкото повече напрежение могат да понесат костите, сухожилията и ставите (според преценката на мозъка) - толкова сила мозъка позволява на мускулите да въртят.Така че, ситуацията изглежда така:
- кои неща са отговорни за преценката на мозъка
- в какви случаи мозъкът може да си позволи преценката му да не е обективна и истинскаУпражненията със собствено тегло стимулират костите, сухожилията и ставите да достигнат сравнително ниска плътност и не особено отличителна якост на структурата. Тъй като това е основният фактор, възоснова на който мозъкът съставя преценката си за това какви силови свободи да разреши на всеки мускул, силата като резултат също няма да е особено отличителна (съизмерено с положените усилия в тренировки).

Външната тежест обаче много по-лесно и в много по-широки граници стимулира плътността и якостта на костите, ставите и сухожилията, и следователно при тренировки с външна тежест силата може да достигне много по-забележителни проявления (съизмерено с положените усилия за тренировки).

И най-накрая - в природата също е така. Нищо живо в природата не борави единствено със собственото си тегло. Колкото повече и по-интимно, близко и директно е общуването на живото нещо с природата - толкова повече сила му дава тя.
П.П.
Съзнанието също участва в преценката на мозъка. Вече съм споменавал това:
Когато човек е в безсъзнание, той има 100% гъвкавост, защото съзнанието е в абдикация. Свръх-гъвкавостта му не води до никакви наранявания и травми. Но когато човек е в съзнание, в повечето случаи е пълно дърво. И ако някой се опита на сила да го изкълчи, докато е в съзнание, това води до нараняване - защото мозъкът не позволява на мускулите да се разтегнат извън подсъзнателната комфортна зона за всеки отделен крайник, и е готов да понесе самонараняване, но не и да напусне познатите граници.

Когато тялото е обладано то друго съзнание (например демон), често се наблюдава самоунищожение - изкълчване на стави, самосчупване на кости и прочие - защото чуждото съзнание не комуникира с мозъчната информация и това води до нереална преценка за това колко сила да се позволи на мускулите.

Не е задължително съзнанието да е друго. Това може да се направи и чрез програмиране - Монарх програмирането може да разбъзика мозъка както си иска, така че някоя изкуствена вложена личност в него да проявява свръх-сила, при постоянен риск да потроши собственото си тяло.


Това се постига и по химически път. При декортикацията например (нарушаване на връзката между мозъка и мозъчната кора) мозъкът губи преценката, и спира да ограничава проявите на тялото, което свободно следва съзнанието. По този начин тялото може да прояви свръх-сила, както например стана наскоро с онзи ММА боец англичанин, който потроши разни неща в Бургас.

Всеки има силата да скъса шест чифта белезници, когато мозъчните филтри по някакъв начин са премахнати или заобиколени. Но не всеки ще остане със здрави ръце. ММА боецът в случая е имал достатъчно плътни кости, в следствие трениране с външни тежести (може би на косъм достатъчно), за да не си строши сам костите при преодоляването на белезниците.
« Последна редакция: (Неделя) 08 Ноември 2015, 05:51 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #5 -: (Неделя) 08 Ноември 2015, 06:33 »

Ако целта е сила, това, което се случва в ортодоксалните фитнес зали и в боди-билдинга, е пълен абсурд.


Поради липсата на каквото и да е разбиране за механизма на силата - къде се намира и как се извлича - ортодоксалната обща култура поддържа заблудното разбиране за "развиване на мускула". Да, случват се "инфраструктурни" промени... но става дума за друго.

Когато мускулът се увеличава и набъбва ("трупане на маса"), това е точно това - трупане на маса. Понеже НЕ СЕ ПИПАТ реалните променливи, които мозъкът използва за изграждане на преценката си, тялото се опитва да стане по-тежко. По-тежкото тяло ИЗПОЛЗВА СЕБЕ СИ СРЕЩУ тежината на външния предмет, който манипулира. Силата не идва от мускула - идва от гравитацията. Нищо повече.
Маймуните са много пъти по-силни от нас. Шимпанзетата са толкова силни в сравнение с нас, че ако Мак Тайсън влезе в клетка с шимпанзе, то буквално може да го разкъса. Нужни са горе-долу 2 тона опън, за да бъде откъснат някой наш крайник. Шимпанзето може да създаде опън от 2 тона с двете си ръце без никакъв проблем и за кратко време на напъване.
Това означава, че всяко шимпанзе може да счупи пръчка не с огъване, а с дърпане, стига да има достатъчно сцепление в дланите. Мак Тайсън или който и да е от нас не е способен на такова нещо (освен ако не е обладан от демон, не е програмиран да го направи, и не страда от декортикация или някакво друго отклонение).

Мускулите ни са съвсем еднакви с тези на шимпанзето. Мускулите на Мак Тайсън са по-големи, и самият той също така тежи повече от едно шимпанзе (доста повече).

Каква е причината?
Причината е, че шимпанзето стартира с готово ДНК предимство в плътността на костите, сухожилията и ставите. Това означава, че мозъкът му разрешава на мускулите много повече свобода в проявяваната сила.

Освен това шимпанзето има различно съзнание от нашето, което също променя екстремумите на тези филтри. Неговите подсъзнателни комфортни зони са много по-широки от нашите - оттам и физическите допустими стойности, които то самото си разрешава.
(Обърнете внимание, че всяко нещо, чието подсъзнание страда и робува на страхове проявява по-малко сила в мускулно отношение (когато мотивациите са еднакви) - животните са по-свободни и по-чисти отвътре от модерния човек).Така че, правилният подход за физическа култура е различен от конвенционално приетото.


Първо: съзнанието учи за тялото, което използва, и се опитва да усъвършенства и подобри началната вродена комфортна зона (йога-пози за равновесие и фалун-дафа, моя препоръка...)
Второ: мозъкът и съзнанието се учат на по-добро съвместно общуване и възползване от установените допустими стойности на проявлението на сила (тренировки със собствено тегло, моя препоръка...)
Трето: вече опитния екип съзнание-мозък започват да общуват с външна, допълнителна тежест, разбирайки защо и как относно силата (моя препоръка - Павел Цацулин)
« Последна редакция: (Неделя) 08 Ноември 2015, 06:38 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #6 -: (Неделя) 08 Ноември 2015, 07:15 »

Накратко - Цацулин описва следното:

- Трябва да се открие максималната тежест, която може да се вдигне (аз я открих, пробвайки с дамаждани с вода).
- Когато се открие максималната тежест, от нея трябва да се намали толкова, че човек да може да направи 5 повторения от някое упражнение - не повече
(напомням, че трябва да се информирате за правилните стойки и правилното задържане на въздуха и останалите неща, свързани с вдигането и държането на тежест)
- Правят се не повече от 3 серии, по 5 повторения от всяко упражнение (не повече от 3-4 упражнения)
- Почивките между отделните серии трябва да са дълги - по 5 минути и повече

Идеята на това е да се избегне сърцетупа. Натоварването НЕ БИВА да създава кардио-натоварване. Така че аз не броя минути - фалун-дафа ме научи да осъзнавам кога съм починал, и кога не съм. Съветвам и препоръчвам и вие да научите същото.
Както Цацулин описва в книгите си: тренирането до свършване на силите учи тялото на слабост. И се постига слабост.

Идеята на силата е... тялото да се научи на сила. НЕ на изтощение и слабост. Така че целият замисъл е ТЯЛОТО И СЪЗНАНИЕТО (чрез мозъка) да се упражняват в излъчването на сила.

А НЕ да вършат работа, и да се хабят сили във вършенето на някакъв непродуктивен труд, което да доведе в крайна сметка до умора.


Накрая, както Цацулин се изразява, "ако се чувствате готови да се биете за превземането на цяло царство, значи тренировката е била извършена правилно"

Ако се чувствате уморени - значи не сте разбрали основното правило на силата: тренирането за сила води до сила и до усещането за сила. Тренирането за слабост и изтощение води до това - до слабост и изтощение.

Ефект от това отношение и разбиране на тренировката е, че мускулите изглеждат различно. Силата се увеличава, но размерът на мускулите не се увеличава кой знае колко. Мускулите нарастват все пак, да, но запазват общите параметри на тялото.

За сметка на слабо променящия се размер (ако въобще), стават по-твърди. Ако сте отдадени на тези занимания, мускулите стават толкова твърди при стягане, че на пипане се усещат почти като неодушевен предмет.На външен вид, тялото започва да изглежда така, както би трябвало да изглежда - като плешива маймуна:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/7e/b2/37/7eb237ea95ddc4c44ab35788ca5a08b5.jpg
Физически тренировки
http://i.imgur.com/5WWhWqJ.jpg
Физически тренировки


Забележете особеният начин, по който изглеждат естествено функционалните силни мускули, както природата е измислила да бъдат. Те са по-изсечени, а не подпухнали (възпалени), кожата отгоре е тънка, но не тънка като "хартия". Мускулите не приличат на пластмасови топчета, а изглеждат влажни. Но влажни като мокра дървесина.


Нарочно пускам точно тези снимки, за да спомена и за различните режими на хранене.
Храненето с много остатък - тоест храненето, което води до големи купчини лайна, води до външен вид, подобен на горилата.
Храненето с много малко остатък - тоест хранене, което води до воднисти лайна (изсран пъпеш, тиква и изсрани банани например) или разни сокопийни режими, води до външен вид като на по-кафявото шимпанзе.

Забележете начина, по който тялото складира нещата. При всички случаи метаболизмът се преориентира - не се образуват мазнини и прочие излишъци, а всичко се преориентира към структурирането и задълбочаването на "инфраструктурата"  на плътта, коремът, разбира се, нараства, за да отговаря на завишения дебит обемисти неща за изхвърляне. Но не нараства по онзи начин, по който се издува заради забавяне или задържане, което е индикация за нарушено здраве. Нараства някакси различно - с общо увеличение обема на талията и гръдния кош (да, ясно ми е, че това на горилите им е вродено, просто онагледявам приблизително).


П.П.
С времето силата се увеличава, и максималната тежест, която човек може да вдигне, също се увеличава. Трябва да се спазва правилото на 5те възможни повторения.

Цацулин е открил, че ефектът е максимален, когато тренировките се случват веднъж на разстояние 24 часа.

Това, което аз забелязвам за себе си, е че студените душове се комбинират отлично с този начин на трениране.
« Последна редакция: (Неделя) 08 Ноември 2015, 07:27 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #7 -: (Неделя) 08 Ноември 2015, 09:46 »

Книгите на Цацулин, които съм чел (всичко е на английски):
Голият войн
Руското предизвикателство
Отпуснете се в разтягане
Сила за народа


Линкове, които смятам за полезни:
Най-добрите (според мен) упражнения от него

Цацулин въвежда пудовката в Америка, когато емигрира от Русия, и оттам тя се сдобива с популярност по цял свят. Ние познаваме този уред директно от руснаците, като част от съветския блок, нали. На мнение съм, че това е най-ефективната тежест (заради начина, по който се борави с нея), и намирам останалите ортодоксални неща, като лостове, дъмбели и прочие, за неработещи (в сравнение с пудовката).
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #8 -: (Сряда) 25 Ноември 2015, 06:15 »

Когато поддържате собствената си тежест на ръце, никога не го правете на цяла длан - по-добре въобще не се научавайте на това в самото начало. Причината за всички травми в китките, или болки в китките в следствие от поястоянно поддържане тялото на ръце... както и хроничните болки в китките, които атлетите и лекоатлетите имат, идват поради грешното опиране.

Китката не е направена да поддържа тежестта на тялото върху цяла длан. И няма нищо на тази планета, което да го прави както човекът иска да го направи.

Това е съпоставка на костите на човешката китка и костите на кучешката китка. Както виждате, цялото животинско семейство на кучетата всъщност ходи на пръсти, а не на длани. АНАТОМИЧНАТА СТАВА на китката е много по-нагоре, отколкото на пръв поглед изглежда - чак при палеца им, който не използват.
Забележете, че това е все едно да стискате дунапренена възглавничка в длан, и да "стъпвате" на нея - защото вижте, че в основата на пръстите си, кучето има възглавнички, на които стъпва - възглавнички, които ние нямаме.
http://1.bp.blogspot.com/-JD9H0h4RM50/TvnHJADTDHI/AAAAAAAAKPk/9bcoDdSYQDo/s1600/Vandruff+Leg+Comparisons.jpg
Физически тренировки


С краката е абсолютно същото - всичко живо на тая земя ходи НА ПРЪСТИ (освен кенгурото, което стои на цяло стъпало, но скача само на пръсти). На втората картинка, отляво-надясно са анатомичните рисунки на човек, мечка, кон и друго копитно. Забележете, че копитата са също НОКТИ - не длани, тоест копитните ходят на пръсти.
Ще кажете може би, че това са леки животни, а при слона е различно, защото е много тежък и голям, и той може би няма избор, освен да стъпи на цяло стъпало и цяла длан? - Не.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Elephant_skeleton.jpg
Физически тренировки


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Comparative_view_of_the_human_and_elephant_frame,_Benjamin_Waterhouse_Hawkins,_1860.jpg
Физически тренировки


Слонът също стъпва на пръсти. Можете да забележите, че петите на краката му са вдигнати и нямат контакт със земята. Забележете обаче, че слонът държи в дланите си огромни възглавници от съединителна тъкан, и стъпва на тях с ръцете си, както всички останали животни. Ние нямаме такива възглавнички.
Не правете обаче заключението, че обувките на точкета са полезни - напротив, те са изключително вредни и изкривяват целия скелет. Животните, които ходят на пръсти, са ЧЕТИРИНОГИ. Кенгуруто също е двуного като нас, и то също стъпва на цяло стъпало. Мечката също стъпва на цяло стъпало, КОГАТО Е ДВУНОГА.
Ще попитате тогава - След като стъпването на пръсти е правилото за четириногите, а стъпването на цяло стъпало е правило на двуногите, тогава защо да не опираме цялото тяло на дланите на ръцете?
Отговор: - Защото ръцете не са крака. Това означава, че петите не са лакти.

Единствените, които използват ръцете си за ходене, са четириногите. Така че, когато ще поддържате цялото си тяло само на ръце, трябва да спазвате закона на четириногите - а НЕ закона на двуногите.


Никой никога не е казвал, че йога е съвършена. Но хората, като цяло, безпричинно си създават предубеждението, че в йога няма глупости и простотии, които трябва да бъдат поправени. В йога ИМА глупости, и една от тези глупости е опирането на цяла длан в позите за балансиране на ръце.

Просто престанете да го правите - и болките в китките ще изчезнат.


Изринах много нещо в Гугъл-снимки и почни бях решил да си снимам моята си ръка в правилна позиция, но най-накрая намерих две снимки на правилна опора:

http://s7.postimg.org/nkkh3cryj/hands_back_planche.jpg
Физически тренировки
http://s7.postimg.org/8nc02ceq3/IMG_2689.jpg
Физически тренировкиТОВА е правилният начин да се стои на ръце. Въобще не се научавайте да ползвате цяла длан, освен ако не искате да се излагате на постоянен риск всеки път и бавно но сигурно да вървите към хроничните болки в китките след време. Заменете употр*бата на цяла длан навсякъде в йога или лека атлетика, когато става дума за подпиране на цялото тяло, с правилната анатомична позиция.


Ще откриете, че това развива ръцете много по-пълноценно, отколкото вредното "мързеливо" подпиране на цяла длан. Също така ще прочетете в книгите на Цацулин по-горе в темата, че за да мобилизирате нервно-мускулните сили на цялото тяло за извършването на определено движение, трябва да забиете пръсти в пода (на краката) или да стиснете юмруци, и с крака да се опитате да "сграбчите пода" с пръстите на краката. Например - изправянето от клек е много по-лесно, когато стиснете юмруци точно по време на изправянето, и е още по-лесно, когато с пръстите на краката се опитате да сграбчите пода. Така е направена да функционира нервно-мускулната координация и мобилизирането на общите сили.

Когато ползвате правилната анатомична позиция на китката при стоенето на ръце, сте в най-изгодната позиция за тези естествени, заложени в тялото механизми на вътрешно мобилизиране и координация на силите.П.П.
Но ще се появят мазоли. Това е естествената мутация на кожата, чрез която тялото започва да изгражда онези възглавнички, които животните имат, а ние - не.
« Последна редакция: (Сряда) 25 Ноември 2015, 06:28 от форум » Активен

Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #9 -: (Четвъртък) 11 Февруари 2016, 19:27 »

За рускочетящи - три книги от Павел Цацулин:

http://www.koob.ru/tsatsulin/

Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен wild flower
Jr. Member
**
Публикации: 83

« Отговор #10 -: (Понеделник) 02 Януари 2017, 16:38 »

Попаднах наскоро на тази книга : http://www.darslovo.com/e-kniga.aspx?id=312, от Звиад Арабули

Има ли някой опит с него?
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #11 -: (Четвъртък) 05 Януари 2017, 12:34 »

Попаднах наскоро на тази книга : http://www.darslovo.com/e-kniga.aspx?id=312, от Звиад Арабули

Има ли някой опит с него?
wild flower
Не ми достига въздух, за да ги правя всичките на един път, но пък желание и воля има в излишък. Намерих и видеоклип, в допълнение към книгата. Не мога да споделя опит, в момента започвам.

 Хаду блиц - Арабули Звиад

Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #12 -: (Вторник) 17 Януари 2017, 23:18 »

Относно ежедневната зарядка на Арабули Звиад. Повечето упражнения са насочени специално към гръбначния стълб, понеже именно от там тръгват една голяма част от хроничните заболявания от всякакво естество. Проблеми с крайниците, със самите органи - вместо да се търси проблема в самите тях, голяма е вероятността причината да започва от гръбначния стълб.
Някой път хронични проблеми, погрешно се приписват на различни ментални терзания, емоционални пренапрежения и неща свързани с психиката на човек, а всъщност причините са породени от обездвижване, последващо атрофиране на мускулите около гръбнака и последващо натоварване и износване на гръбначните прешлени и междупрешленовите дискове.

Но тези процеси са обратими. Първата стъпка е да се възстанови мускулатурата. Т.е. тежестта да не се поема от прешлените и междупрешленовите дискове, а мускулите да поддържат основната част на натоварването. Става дума за натоварването, което оказва самото тяло, а не извършване на физически труд. Ефективността на тренировката на Арабули Звиад е, че не се използват тежести, а единствено с напрягане на противоположни групи мускули - те взаимно се самонатоварват, което почти изключва натиска върху прешлените и междупрешленовите дискове.
Едва когато се възстанови мускулатурата и тя започне да поема тежестта на тялото, започва и възстановяването на прешлените и дисковете.

Прилагам няколко схеми, показващи нивата на гръбначния стълб и кое ниво къде оказва влияние. Реално погледнато гръбначният мозък има връзка с всичко което е в тялото на човек. C-нивата са на шията (Cervical), L-на кръста (Lumbar), a S-сакралната кост (Sacrum).

http://store.picbg.net/pubpic/90/EB/7db58d69de8290eb.jpg
Физически тренировки
http://store.picbg.net/pubpic/43/77/cf1db836d12a4377.jpg
Физически тренировки
http://store.picbg.net/pubpic/EC/AC/0ef9bcbcc5e5ecac.jpg
Физически тренировки
http://store.picbg.net/pubpic/38/27/24606ddace803827.jpg
Физически тренировки

http://store.picbg.net/pubpic/4F/F7/f7bc9da745964ff7.jpg
Физически тренировки
http://store.picbg.net/pubpic/E6/EC/71e320db32e4e6ec.jpg
Физически тренировки
http://store.picbg.net/pubpic/9E/91/422be2474d869e91.jpg
Физически тренировки
http://muskuli.com/wp-content/uploads/2012/10/Spinal-cord-anatomy.jpg
Физически тренировки

http://store.picbg.net/pubpic/FF/F8/721d64f115fcfff8.jpg
Физически тренировкиАко има някой, който прави упражненията, да драсне в темата или на лично за обмяна на опит.
« Последна редакция: (Вторник) 17 Януари 2017, 23:36 от Страшкоу » Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #13 -: (Вторник) 31 Януари 2017, 21:20 »

След каквато и да е физическа тренировка, мисля че релаксацията е задължителна, а тази за гръбнака може би най-съществена. Едно упражнение за отпускане на гърба след приключване на натоварванията. Изпълнявам го по-бавно от демонстриращия, а лумбалната извивка е нужно да се поддържа през цялото време права, както е показал:

Ancient Exercise for Decompressing the Spine

Заглавието е малко внушително, но за отпускане върши добра работа. Според мен е подходящо.
-------------------------------------------------------------------

Когато човек има проблеми с гърба, това навеждане не е от най-подходящите и трябва да се внимава. Ако четете тези редове на коментара, най-вероятно ползвате настолен компютър, а ако се налага да го ползвате всекидневно с часове, има голяма вероятност да имате ядове в лумбалната част. Ако дълго седите на ПС-то, но въпреки това нямате проблеми с гърба, може би по-правилно е да се каже - Вие все още нямата проблеми. Ето две упражнения за отпускане конкретно на лумбалната част:


1. На подобие на снимката, нужно е просто краката да се наклонят:


Различното е, че ръцете също участват прихванати около областта на коленете и задната част на бедрата. Така гърба се отпуска и не е под напрежение - ръцете държат краката. При движение на краката, таза не трябва да се повдига, главата също. Коленете са максимално изпънати, а ходилата обратното - не се изпъват както на снимката, а се опитваме да ги наклоним към лицето. В такова положение се получава максимално разтягане на сухожилията и тъканите от ходилата до таза и долната (лумбалната) част на гръбнака се издърпва, сякаш някой я тегли и съответно се освобождава натиска върху междупрешленовите дискове.

Допълвам с изображения, за да е по-нагледно. Когато са прави коленете, ходилата и пръстите на краката сочат към лицето и краката се избутват, като на първата снимка, но участват също и ръцете подпомагайки натиска - тогава лумбалната извивка се изправя, а долната част на гърба сякаш някой я изтегля. В шийната област е добре да има възглавница, за да не бъде вратът под напрежение: Прешлените се отдалечават, а междупрешленовите дискове се свиват, освобождавайки натиска върху гръбначния мозък и нервните окончания:
http://store.picbg.net/pubpic/2A/5D/1be1ec5d2e4e2a5d.png
Физически тренировки


2. Ръцете стискат здраво, а краката се напрягат да се раздалечат наляво и надясно:


Реално не се раздалечават, защото ръцете държат. Така се напрягат определени мускули на гръбнака, които го разпъват и освобождават междупрешленовите дискове.


Не мога да намеря подходящи снимки с изолираните мускули, но единия от тях е този:
http://store.picbg.net/pubpic/24/4B/9708a6281f5d244b.png
Физически тренировки


Когато краката са свити в определени моменти, мускулът е под напрежение и захватът който е зад прешлените, издърпва извивката на гръбнака и тя се изправя.

Когато се комбинират двете упражнения, след няколко повторения би трябвало да усетите осезателно отпускане и освобождаване. Просто човек се чувства по-добре. Опитайте, аз ги ползвам редовно.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални