Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: The Red Pill part 1  (Прочетена 938 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« -: (Събота) 03 Октомври 2015, 18:18 »

Бихте ли коментирали тези фрагменти,които доста се покриват с моя начин на мислене?
За?Против?

"Юдаизмът твърди, че пътят към Бог минава през спазването на безкрайни правила, за които се твърди, че са наложени от Бог. Великият философ Имануел Кант казва, че юдаизмът изобщо не е религия, а само съвкупност от правила. Евреите не са се замисляли много за душата или “отвъдното”. Те просто са прекалено заети с това “да бъдат евреи” т.е. да спазват всички закони на юдаизма. Тяхната “религия” прилича повече на компютърна програма. В нея няма нищо духовно. Тяхното робско и сляпо подчинение към правилата е изкопирано също толкова фанатично и от другите човеко-роботи – мюсюлманите, машините, заредени с ислямската “програма”, която те изпълняват денонощно.
Католическата църква твърди, че пътят към Бог е през църквата и причастията. Папата, главата на църквата, е земният представител на Христос и следователно без църквата няма спасение.
Протестантството отхвърля папата, църквата и причастията, и твърди, че пътят към Бог е само през спасителят Исус Христос. Протестантите “доказват правотата си” чрез вяра. За протестантите разумът е “дяволската *урва”.
Ислямът твърди, че пътят към Бог минава само и единствено през Корана и пророка на Аллах – Мохамед.
Гностицизмът казва “Майната й на цялата тази простотия!”
Гностицизмът (заедно с Неоплатонизма и Херметизма) заявява, че не са необходими никакви посредници между вас и божественото. Не са необходими нито църква, нито папа, нито правила, нито “свещени” книги, нито пророци, нито вяра. Всъщност ти самият си Бог. Просто още не си го осъзнал. Когато това се случи, си достигнал до нивото на гносис (божествено знание).
             
Гностицизмът (заедно с Неоплатонизма и Херметизма) заявява, че не са необходими никакви посредници между вас и божественото. Не са необходими нито църква, нито папа, нито правила, нито “свещени” книги, нито пророци, нито вяра. Всъщност ти самият си Бог. Просто още не си го осъзнал. Когато това се случи, си достигнал до нивото на гносис (божествено знание).
Няма нужда от посредници, защото твоят проблем не е необходимостта от нечие застъпничество пред Бог, а липсата на самоосъзнатост за това, кой наистина си всъщност. Страдаш от собствената си невежа интерпретация на истината.

Забелязвате ли огромната разлика между Аврамизма и Гностицизма? Първото иска да те направи зависим от нещо или някого. Второто иска да те накара да зависиш само от себе си. Първото иска да те контролира, второто иска ти сам да се контролираш.

 Един гностик никога няма да бъде роб на система, измислена от хора. Той никога няма да се подчинява на нечии глупави правила или да чака спасител или месия, нито ще се обърне към вярата, ще слуша побъркани пророци или ще изпитва възхищение от книга, написана на арабски. Гностиците презират ордите от зомбита, които разбиват живота си, защото някаква книга или пророк им е казал да го направят.

Изправете се. Мислете! Използвайте разума си. Предизвикайте общоприетите идеи. Винаги задавайте въпроси (но бъдете сигурни, че са интелигентни въпроси). Поемайте колкото можете повече лична отговорност. Бъдете колкото можете по-креативни. Решете сами за себе си кое е добро и кое лошо. Защото това са качествата, които дефинират Бог.

Едно от нещата, които религиите са успели да избегнат, е да станат обект на разследване. Когато някой критикува исляма, умират хора в буквалния смисъл. Това е мащабът, до който религията е готова да стигне, за да избегне критиката. Всеки, който “не уважава” религията, е осъден. Всички трябва да стъпваме на пръсти около нея, да дишаме тихо и да шептим, за да не накърним вярванията на масите.
Майната му! Майната й на мейнстрийм религията, на вярващите, на техния “бог”, на всички!
Тези хора са “фалшивите пророци”, амбулантните търговци, продаващи най-крайните лъжи. В името на “Бог” те са накарали близо 70% от света да почита самия дявол. Те са самото зло в човешки облик и всички разумни и мислещи хора по света трябва да им се противопоставят."
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #1 -: (Неделя) 04 Октомври 2015, 14:25 »

До голяма степен споделям мнението, че битието определя съзнанието. Не мисля, че религията винаги е въпрос на съзнат собствен избор. Как може да има презрение към хора лишени от избор?

Цитат
Гностиците презират ордите от зомбита, които разбиват живота си, защото някаква книга или пророк им е казал да го направят.

Все едно да се презират примерно северно-корейците за "системата" в която се раждат и съществуват. Резултатът е малка група "майстори - контрольори" и голяма маса с промити мозъци без шанс за осъзнаване за това какво в действителност им причинява "системата".

Послания от типа на  "Излез от Матрицата", "Спусни се в заешката дупка" и тем подобни ми звучат повече като клишета отколкото като нещо смислено.  
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #2 -: (Понеделник) 05 Октомври 2015, 14:56 »

 bg2 ,благодаря ти за включването,спестяваш ми копи-пейста на другите фрагменти.Удачни забележки правиш.Не съм гностик,струва ми се леко приб*рзано като позиция,но намирам интересни за мен неща/което не ме задължава да ги приемам безрезервно/.

"Не мисля, че религията винаги е въпрос на съзнат собствен избор. Как може да има презрение към хора лишени от избор?" - да,наистина.

А това : "Резултатът е малка група "майстори - контрольори" и голяма маса с промити мозъци без шанс за осъзнаване за това какво в действителност им причинява "системата"."  е много подходящо за представяне на източника:

http://illuminationis.com/Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #3 -: (Вторник) 06 Октомври 2015, 19:33 »

Предполагам е до светоусещане. Например при търсене отговори на въпросите - защо хората са такива каквито са, или защо светът е такъв какъвто е, не виждам как може да се пренебрегне човешкият фактор. За каквото и да се сетя винаги присъства човекът. Държава, политика, идеи, идеологии, вярвания, религии и т.н. не са някакви отвлечени фикции, а са неща зад които стоят реални хора, независимо от мотивацията им и импулсите по които се водят. Поне така си мисля.
В този ред на мисли, може би за хората с атеистична нагласа е много по-лесно да възприемат вярванията и религиите просто като инструменти. Каквито например са езикът и невербалната комуникация, като средства за взаимодействие и комуникация между хората. Така и в един момент се стига до тезата за хората и техните "въображаеми приятели", чрез които едни хора се опитват да вземат надмощие и доминация над други хора. Предвид напредването на цивилизация и улесненото разпространение всякаква информация, не е трудно да се стигне и до мисълта за наличие на контрол (стремеж към цензуриране, поддтискане и ограничаване) на всички нива по веригата. Дори и в този форум може да се забележи в политическия раздел например.
Достатъчно е и човек да се огледа около себе си за да види тенденциите. Всичко минава през определена последователност и  ред по веригата. Храни, технологии, иновации, фармацевтика, ресурси, патенти, медии, образование, пазари и т.н. Стремежът навсякъде е един и същ - стремеж към контрол на процесите (още от входа до изхода) и нещото независимо какво е то да се превърне в краен потребителски продукт за купуване и продаване.  Съответно зад всичко това стоят хора и ако се следва потокът на парите не е трудно да се стигне и до идеята за "майсторите-контрольори", колкото и клиширано да звучи. 

По повод източника на статията се сетих за нещо от фейсбук:

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-0/p180x540/10955198_917703568248001_6232974792040422296_n.png?oh=f9139b31f4d79e595e0f6141b7ac6932&oe=56D260C0

Картинката според мен не е интресна с препратката  към "сайта-майка", а с посланието, което най-общо казано е, че всеки може да си измисли религия която да е горе-долу правдоподобна.     
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен HomerCat
Hero Member
*****
Публикации: 1067
Пол: Мъж

« Отговор #4 -: (Сряда) 07 Октомври 2015, 16:50 »

 bg2 ,

" Например при търсене отговори на въпросите - защо хората са такива каквито са, или защо светът е такъв какъвто е, не виждам как може да се пренебрегне човешкият фактор. За каквото и да се сетя винаги присъства човекът. Държава, политика, идеи, идеологии, вярвания, религии и т.н. не са някакви отвлечени фикции, а са неща зад които стоят реални хора, независимо от мотивацията им и импулсите по които се водят. Поне така си мисля."

Съгласявайки се с горното(доколкото съм те разбрал),бих казал така:Зад или може би под разните идеи,политики,религии и пр. се намира психологията на човешката природа.А тя е дълбока вода.

"В този ред на мисли, може би за хората с атеистична нагласа е много по-лесно да възприемат вярванията и религиите просто като инструменти."(Подчертаната дума я намирам за точна и важна,а следващото ти изречение-също)"Каквито например са езикът и невербалната комуникация, като средства за взаимодействие и комуникация между хората."

Всъщност,ако имаш желание може да развиеш своя ред на мисли по-подробно тук.
   
Активен

Сънят на Разума ражда борба с Егото.
Неактивен bg2
Hero Member
*****
Публикации: 814

« Отговор #5 -: (Четвъртък) 08 Октомври 2015, 18:24 »

Съгласявайки се с горното(доколкото съм те разбрал),бих казал така:Зад или може би под разните идеи,политики,религии и пр. се намира психологията на човешката природа.А тя е дълбока вода.

И аз споделям същото мнение по отношение на психологията, че е тясно свързана с човешката природа.

Ако се приеме, че духът е "девствен" и не знае нищо за себе си, тогава на преден план като значение ще излязат понятията материя и душа, които според мен са тясно свързани със заобикалящата среда като формиращ фактор за психиката и личноста.
Не знам доколко е вярна горната представа, за "вплитане" на човека в материята (химия, хормони, генетичен материал, природни и социални фактори и т.н.) от която се "моделира" душата (психика, емоции, мисли, чувства, "невидими енергии"), но си мисля, че има някакви основания за подобна теория.
В последствие предполагам, че при стремежа на завръщане на духа при себе си взима в себе си някаква "субстанция" от душата, която е формирала себе си в материята. Разбира се с уточнението, че разсъжденията са в сферата на спекулациите, независимо дали са подкрепени или не от разни мислители, философи и езотерици дали ни тези идеи.

Това което се сещам в момента е филма Цайтгайст III (Човешката природа) където се наблягаше точно на значението на средата (материята) в която буквално сме "вплетени".   
Активен

Което е разумно, съществува, и което съществува, е разумно - Георг Хегел
Неактивен Мила
Hero Member
*****
Публикации: 1209

« Отговор #6 -: (Четвъртък) 08 Октомври 2015, 18:55 »


 психология - материя - религия:
 възприятие - форма -  основание:
 

  http://dansic.ru/strannoe-sovpadenie/

Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #7 -: (Четвъртък) 08 Октомври 2015, 20:30 »


 психология - материя - религия:
 възприятие - форма -  основание:
душа - тяло - дух
Озирис - Хор - Ра
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #8 -: (Четвъртък) 08 Октомври 2015, 20:52 »

Бихте ли коментирали тези фрагменти,които доста се покриват с моя начин на мислене?
За?Против?

"Юдаизмът твърди, че пътят към Бог минава през спазването на безкрайни правила, за които се твърди, че са наложени от Бог. Великият философ Имануел Кант казва, че юдаизмът изобщо не е религия, а само съвкупност от правила. Евреите не са се замисляли много за душата или “отвъдното”. Те просто са прекалено заети с това “да бъдат евреи” т.е. да спазват всички закони на юдаизма. Тяхната “религия” прилича повече на компютърна програма. В нея няма нищо духовно. Тяхното робско и сляпо подчинение към правилата е изкопирано също толкова фанатично и от другите човеко-роботи – мюсюлманите, машините, заредени с ислямската “програма”, която те изпълняват денонощно.
Католическата църква твърди, че пътят към Бог е през църквата и причастията. Папата, главата на църквата, е земният представител на Христос и следователно без църквата няма спасение.
Протестантството отхвърля папата, църквата и причастията, и твърди, че пътят към Бог е само през спасителят Исус Христос. Протестантите “доказват правотата си” чрез вяра. За протестантите разумът е “дяволската *урва”.
Ислямът твърди, че пътят към Бог минава само и единствено през Корана и пророка на Аллах – Мохамед.
Гностицизмът казва “Майната й на цялата тази простотия!”
Гностицизмът (заедно с Неоплатонизма и Херметизма) заявява, че не са необходими никакви посредници между вас и божественото. Не са необходими нито църква, нито папа, нито правила, нито “свещени” книги, нито пророци, нито вяра. Всъщност ти самият си Бог. Просто още не си го осъзнал. Когато това се случи, си достигнал до нивото на гносис (божествено знание).
            
Гностицизмът (заедно с Неоплатонизма и Херметизма) заявява, че не са необходими никакви посредници между вас и божественото. Не са необходими нито църква, нито папа, нито правила, нито “свещени” книги, нито пророци, нито вяра. Всъщност ти самият си Бог. Просто още не си го осъзнал. Когато това се случи, си достигнал до нивото на гносис (божествено знание).
Няма нужда от посредници, защото твоят проблем не е необходимостта от нечие застъпничество пред Бог, а липсата на самоосъзнатост за това, кой наистина си всъщност. Страдаш от собствената си невежа интерпретация на истината.

Забелязвате ли огромната разлика между Аврамизма и Гностицизма? Първото иска да те направи зависим от нещо или някого. Второто иска да те накара да зависиш само от себе си. Първото иска да те контролира, второто иска ти сам да се контролираш.

 Един гностик никога няма да бъде роб на система, измислена от хора. Той никога няма да се подчинява на нечии глупави правила или да чака спасител или месия, нито ще се обърне към вярата, ще слуша побъркани пророци или ще изпитва възхищение от книга, написана на арабски. Гностиците презират ордите от зомбита, които разбиват живота си, защото някаква книга или пророк им е казал да го направят.

Изправете се. Мислете! Използвайте разума си. Предизвикайте общоприетите идеи. Винаги задавайте въпроси (но бъдете сигурни, че са интелигентни въпроси). Поемайте колкото можете повече лична отговорност. Бъдете колкото можете по-креативни. Решете сами за себе си кое е добро и кое лошо. Защото това са качествата, които дефинират Бог.

Едно от нещата, които религиите са успели да избегнат, е да станат обект на разследване. Когато някой критикува исляма, умират хора в буквалния смисъл. Това е мащабът, до който религията е готова да стигне, за да избегне критиката. Всеки, който “не уважава” религията, е осъден. Всички трябва да стъпваме на пръсти около нея, да дишаме тихо и да шептим, за да не накърним вярванията на масите.
Майната му! Майната й на мейнстрийм религията, на вярващите, на техния “бог”, на всички!
Тези хора са “фалшивите пророци”, амбулантните търговци, продаващи най-крайните лъжи. В името на “Бог” те са накарали близо 70% от света да почита самия дявол. Те са самото зло в човешки облик и всички разумни и мислещи хора по света трябва да им се противопоставят."
Всички православни са християни, но не всички християни са православни, има католици и др.
Всички християни са религиозни, но не всички религиозни са християни, има мюсюлмани, будисти и др.
Всички религиозни имат вяра, но не всички които имат вяра са религиозни.

Според мен когато човек носи преди всичко вярата, намира Христос в християнството, открива Имам Махди при мюсюлманите, вижда Майтрея в будизма, припознава и Месията на евреите, разбира очакванията на анархисти, атеисти, НЛО-изследователи и др. за бъдещия ни контакт с извънземни същества и кораби, уважава предаността и борбата на националисти за опазване на границите на отделните народи и други неща.
Но ако човек изхожда преди всичко от вяра, не би трябвало различията и разногласията да имат такава тежест почти във всеки един аспект от живота на Земята, както в момента.
« Последна редакция: (Четвъртък) 08 Октомври 2015, 21:05 от Страшкоу » Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални