Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: НОВИНИ  (Прочетена 4345 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен The Dark Lord
Full Member
***
Публикации: 132
Пол: Мъж

« Отговор #15 -: (Петък) 10 Ноември 2017, 13:44 »

Учените измислиха технология за четене на мисли.

В научно фантастичните филми често се използва мозъчно сканиране като начин за извличане на информация и рано или късно тази информация се извлича. Сега екип от учени от университета в Пурду е разработил нещо подобно, технология за четене на мисли.
Учените знаят, че всяка човешка мисъл пътува по определен път от неврони и има модел, който може да бъде идентифициран и взет. Ако имаше технология, която можеше да разчита моделите, тогава мислите на хората биха могли да бъдат разчетени. Въпреки че това може да звучи като нещо взето от филм, учените се приближават до четенето на мисли, като започват да дешифрират моделите, които са във визуалната(зрителната) кора, използвайки усъвършенстван изкуствен интелект заедно със fMRI машина.

Как да декодираме човешкия мозък?
https://www.youtube.com/watch?v=Qh5_uMGXl1g

Изследователите от университета в Пурду използват вид изкуствен интелект за да четат мислите на хората. Те сложиха три жени във fMRI машината и ги оставиха да гледат видеоклипове, в които показват сцени, хора и животни, докато сканират мозъците им. Учените са събрали повече от 11ч. данни във fMRI машината и програмата за дълбоко обучение също има достъп до тези данни,  които тестваните субекти са гледали на видео, което спомага за обучението.

Програмата за дълбоко обучение знаеше какво виждат хората на екрана.

Технологията за изкуствен интелект използва данните, за да предскаже какво ще се случи с мозъчната дейност във визуалната кора на обекта, което зависи от сцената, която се визуализира. Колкото по-нататък продължава програмата за дълбоко учене, тя успява да декодира данните от fMRI и след това поставя всеки от снимковите подписи в определена категория. Това позволи на учените да открият областите на мозъка на човешкото тяло, които отговаряха за всеки от визуализациите. Не след дълго програмата за дълбоко обучение можеше да каже какъв е обектът, който човек виждаше на екрана, като само използва данните за мозъчно сканиране.

Програмата за дълбоко обучение реконструира видеоклипове безупречно.
Изследователите след това поемат нещата по-нататък и те имат програмата за изкуствен интелект, която реконструира видеоклиповете от мозъчните сканирания на самия обект и тя успя да го направи безупречно. Учените смятат, че резултатите трябва да позволят много по-добро разбиране за това как мозъкът работи и функционира. Това също така дава на учените шанса да развият изкуствен интелект, който е по-напреднал.

Асистентът в Университета по биомедицинско инженерство в Purdue Weldon и Училището по електротехника и компютърно инженерство Zhongming Liu е учил за мозъци в продължение на две десетилетия. Въпреки това, той постигнал голям напредък, като започнал да използва изкуствен интелект. Той каза, че способността да се възстановява визуалният опит на човек е вълнуващо, тъй като позволява на учените да видят как мозъкът обяснява образите.
Водещият изследването, Haiguang Wen, говори повече за подхода на учените. Той каза, че ако човекът гледаше сцена с кола, която се движеше пред сградата, мозъкът го разрязва на парчета. Едно място на мозъка представлява колата, а друга представлява сградата. Той каза, че използвайки техниката, която са развили, те биха могли да визуализират информацията, представена от всяко място на мозъка, и да гледат през всички зрителни зони на мозъка. Той каза, че това е позволило на учените да видят как мозъкът разделя визуалните сцени на парчета и ги връща обратно, така че учените да получат пълно разбиране за сцената.

Крайната цел е да се направи оценка на мозъка в динамична ситуация и в реално време.
Алгоритъмът за дълбоко учене има името на конволюционната невронна мрежа и е използван за изолиране на модели, свързани с визуални образи, които не се движат в мозъка.
Той също така помага с софтуер за разпознаване на лица и предмети. Това е първият път, когато техниката се използва с естествени сцени и видеоклипове и това означава, че учените могат да се приближат една крачка до крайната си цел, която е да оценят мозъка в динамична ситуация в реално време.

Макар че това би могло по същество да доведе до това, хората да могат да получават информация от друг, в момента това е все още на много ранен етап и отне много време учените да стигнат до тази точка. Също така беше споменато, че процесът може да бъде спрян, ако човек не пожелае да съдейства. Д-р Лиу каза, че има някои ограничения в това, поради сложността на мозъка. Той твърди, че е трудно изкуствения интелект да разбере мозъка, тъй като дори учените все още не го разбират. В момента изкуственият интелект информира учените относно мозъка, което на свой ред помага за подобряването на ИИ.

Източник: http://www.disclose.tv/news/scientists_just_invented_mindreading_technology/140768

Активен
Неактивен veowulf
Newbie
*
Публикации: 1

« Отговор #16 -: (Вторник) 05 Декември 2017, 15:50 »

Катедра МикроЕнергетика при БАН

http://nauka.offnews.bg/news/Balgarskiiat-prinos-v-svetovnata-nauka-_23/Nanostrukturi-proizvezhdat-elektricheska-energiia-porodena-ot-dvizhen_98841.html

"...плувай, плувай, не е рибе..."
Активен
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални