Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Технологии, които следят активността в ежедневието ни.  (Прочетена 876 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« -: (Събота) 15 Август 2015, 23:19 »

Постоянно се появяват нови неща, някои от които се агитират като неизбежни, други като улесняващи живота ни, трети като забавни и т.н. В тази ще ги маркирам, такива които забелязвам. Някой ако има наблюдения и желае, може да се включи.


Fill&Drive Easy Ring - Автомобил с пръстен
От Ромпетрол, промотират една интересна екстра. В статията е описано подробно, но с няколко думи - идентифицира се и се оторизира автомобила и собственика със записаните данни в чипчето - ако няма забрани се позволява зарежда с горивото и може да се задават лимити на количеството за зареждане. С мобилно приложение се следят транзакциите, къде, какво се е осъществява в реално време и се проследяват и записите на това което се е случило.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Друг пример е IPTV, така наречената интерактивна телевизия, използваща същия протокол (IP) който се използва за предаване на информацията в интернет.
http://prikachi.com/images/580/8301580m.jpg
Технологии, които следят активността в ежедневието ни.

С няколко думи, просто като идея: Профилът на приемника се съхранява не в паметта на устройството, а на самия сървър при доставчика. Доставчикът на ip-телевизията може да следи в реално време какъв канал гледа потребителя. Натрупвайки се като статистика, доставчикът може да гледа назад във времето с години, кои канали гледа потребителя, в колко часа ги гледа и т.н. Освен това, стб-то може да се настройва с различни профили - профил за деца, профил за възрастни, чрез които се филтрират част от каналите с идеята, децата ни, да не могат да гледат свободно онези които които ги наричаме - канали за възрастни. Натрупвайки се отново статистиката със времето, доставчикът на ip-телевизията има доста точно наблюдение в домовете на хората, кога децата гледат телевизия, кога е родителя и т.н. Това са дребнави неща, но самата идея как технологията влиза като троянски кон в дома на човека без той изобщо да разбира е направо стряскаща. А в същото време някои хора още си мислят, че живеят във времето - моят дом, моята крепост.
« Последна редакция: (Събота) 15 Август 2015, 23:25 от Страшкоу » Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #1 -: (Неделя) 16 Август 2015, 12:40 »

Предварително се извинявам, понеже не съм много, много безпристрастен. "Софийска вода" е част от френската корпорация - Веолия. Същата тази международна корпорация извиваше ръцете на гражданите на Париж и на тях малко или много им дойде до гуша. След всеобщ протест, парижани се организираха и си върнаха водата, която сега се управлява и разпределя от местната управа на Париж, а не от частни и корпоративни ръце на Веолия. През годините назад, Веолия намери благоприятна почва за развитие в нашата страна и успяха да си пуснат пипалата, сдобивайки се с концесията на "Софийска Вода" от където в момента ни мътят здраво водата. Добрата новина е, че другите ВиК дружества в държавата все още са държавни и общински и процеса може да се обърне сравнително лесно.
Ето една джаджа, която ни предлагат от Софийска Вода: Инсталиране на система за дистанционно отчитане на водомериВодомерите са с датчик, който излъчва радиосигнал. Дали с междинен компютър или директно, за пренос се използва мрежата на мобилните оператори и информацията след това се съхранява на сървъра на доставчика на услугата. Както се досещате това е първата стъпка. Следващата е във водомерите да поставят капсулиран спирателен кран, вграден в корпуса на самия водомер. И когато не си платиш сметката за водата, ти изпращат един радиосигнал който активира спирателния кран на водомера и нямаш вода... Но до къде ще стигнат, то от нас си зависи според мен.
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #2 -: (Неделя) 16 Август 2015, 13:40 »

Става дума за т.нар. електронни пари. Малко предисловие, сори ако някой се отегчава, сравнително кратко ще е. В момента парите които са в обръщение в цялата планета са два вида:

1.Едните са под общото наименование електронни. Самите цифри, стойността която притежава човек като сума пари се запаметява на някакъв електромагнитен носител или полупроводников елемент - бил той хард-диск на сървъра на банката, чип върху пластмасова пластика, чип на гривна, която се носи на китката и т.н. Всичко това се запаметява под формата на битове информация, а броичната система дали е двуична, осмична или тази която използваме в ежедневието - десетичната е въпрос на аритметични преобразувания от едната към другата.

2. Другият вид пари който използваме са правоъгълните отрязъци от хартия, наречени книжни пари и кръглите метални шайби, наречени монети. Броичната система която използваме за тях е десетичната.

По официални и не толкова официални наблюдения според мен, в момента 98% от парите в обръщение на цялата планета са електронни. Останалите 2% от парите са тези които ние всички активно използваме за пазаруване на стоки, продукти и получаването на услуги от други хора. Макар и само 2%, книжните пари и монетите са основния начин на взаимодействие между седемте милиарда човеци, които сме на планетата. Една малка част, която не използват тези пари са човеците, които живеят напълно самостоятелно изолирани и тези живеещи на малки племена - техният начин на взаимодействие е, чрез обмяна на плодове/зеленчуци, животински кожи примерно, извършването на някаква работа, устни уговорки и всякакви други похвати в натура.
Цялата работа е в това, че тези 2% от парите не могат да се проследяват в реално време какво се случва с тях - кой, къде, кога се разплаща, не може да управляват кой има право да получава от тези пари, кой няма право и т.н. Докато над останалите 98% има пълен контрол над тях - кой, кога в колко часа, какво е направил, можеш да му изключиш чипчето когато решиш че няма право да получава пари, после може да му го включиш и т.н. Мисълта ми е, че тези 2% от парите са като прозорец от където човек има свобода на действие и възможност и начин да се измъкне от матрицата в която му предлагат да се капсулира. Първите стъпки, за постигането на по-добър начин да се следи активността на хората е в тази посока: Дания забранява плащанията в бройАктивен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #3 -: (Неделя) 16 Август 2015, 14:23 »

Работя с проследителна техника.
GPS проследяването, за което отговарям, ми предоставя информация за броя пътници в средството, скоростта, температурата в колата, дали двигателя работи, дали средството се движи, каква мощност остава в акумулатора, видимо ли е за космическия радар или не (в тунел ли е, под земя ли е). Такъв чип се инсталира за около час-два и по-бързо. Следя повече от 50 автомобила.
Мобилните оператори имат пълния капацитет да поемат такава дейност и да осигурят всички нужни ресурси за нея. Лесно ми е да си представя как, когато България стане като някои други държави, това ще навлезе в частния сектор.

Следя и хора - това се прави със същия вид чип, но по-силен, и се носи като значка. За сега... не отчита физиологичното състояние.

Следя много камери. Получавам такава картина от другия край на България, че мога да прочета кой какво пише на бележка (при добро желание, защото трябва да поема камерата на ръчно управление). От години нищо от тия неща не се случва по кабел - случва се по споменатата по-горе IP връзка. През антени. IP камерите са нещо, което ще се взриви всеки момент - въпрос на дузина месеци е, преди и гражданите в България също да полудеят по тях.
Хакването на IP камера е елементарно за някои хора.


Мога да си представя как хакването на GPS мрежа също е елементарно за някои хора. Бъдещето е свят, в който всяка сграда, помещение и автомобил има по няколко очи, отвътре и отвън, и в който нищо не може да се скрие нито от правителството, нито от частните лица с достатъчно IT познания. И свят, който ще има чудовищна информационна мрежа и връзка между всеки човек, така че огромното количество информация, събирана от часовете на деня, да може да обикаля света за минути.

С дигитални пари.
П.П.
Между другото, GPS системата, с която работя, е вързана с Google Streets, така че във всеки момент мога да видя какво се вижда от тавана на проследяваното от мен превозно средство, както и да се водя на тавана му в интерактивно време.
« Последна редакция: (Неделя) 16 Август 2015, 14:29 от форум » Активен

Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #4 -: (Неделя) 16 Август 2015, 14:50 »

Новата операционна система windows 10 има още по-добра поддръжка откъм т. нар. облачен компютинг.Това е технология която замества вътрешната памет на крайните устройства, примерно лаптоп или смартфон с файлов сървър който се достъпва след връзка към интернет мрежата, казано по-аматьорски. Т.е. няма нужда човек да съхранява текстовите файлове, снимки, програми и други неща в паметта на самите устройства и да ги прехвърля от една на друго у-во чрез USB-памет или CD, DVD, BD и друг оптичен диск. Самата информация се съхранява на сървър и единствено е необходимо, човек да достъпи профила си до отдалечения сървър с потребителско име и парола и вече има достъп до файловете си. Плюса е в това, че може да имаш достъп до файловете си навсякъде където има връзка с интернет - не си обвързан с конкретно устройство, което носиш със себе си и в което се съхранява информацията ти. Сега идва интересния момент - този който ти предоставя услугата - "облачен компютинг" следи в реално време и записва като статистика откъде, кога си се свързал къй файловия сървър, какво си правил със файловете си, какво си добавил и записал, какво си  изтрил. В даден момент този който ти предоставя услугата облачен компютинг, може да забрани профила и ти вече нямаш достъп до файловете си. Има голяма вероятност това което използваме в момента като лаптопи, таблети, смартфони и др., да се превърнат от компютърни устройства с вътрешна памет към компютърни устройства на подобие на обикновен компютърен терминал без вътрешна памет, а достъпа до информацията с файловете ще се осъществява след оторизация с потребителско име и парола от където вече ще може да се следи кой, къде, кога се логва, какво прави, колко време го прави и т.н.
Активен
Неактивен Страшкоу
Administrator
*****
Публикации: 1586
Пол: Мъж
САМО НУ ПАГАДИ!

« Отговор #5 -: (Неделя) 16 Август 2015, 15:00 »

Работя с проследителна техника.
GPS проследяването, за което отговарям, ми предоставя информация за броя пътници в средството, скоростта, температурата в колата, дали двигателя работи, дали средството се движи, каква мощност остава в акумулатора, видимо ли е за космическия радар или не (в тунел ли е, под земя ли е). Такъв чип се инсталира за около час-два и по-бързо. Следя повече от 50 автомобила.
Мобилните оператори имат пълния капацитет да поемат такава дейност и да осигурят всички нужни ресурси за нея. Лесно ми е да си представя как, когато България стане като някои други държави, това ще навлезе в частния сектор.

Следя и хора - това се прави със същия вид чип, но по-силен, и се носи като значка. За сега... не отчита физиологичното състояние.

Следя много камери. Получавам такава картина от другия край на България, че мога да прочета кой какво пише на бележка (при добро желание, защото трябва да поема камерата на ръчно управление). От години нищо от тия неща не се случва по кабел - случва се по споменатата по-горе IP връзка. През антени. IP камерите са нещо, което ще се взриви всеки момент - въпрос на дузина месеци е, преди и гражданите в България също да полудеят по тях.
Хакването на IP камера е елементарно за някои хора.


Мога да си представя как хакването на GPS мрежа също е елементарно за някои хора. Бъдещето е свят, в който всяка сграда, помещение и автомобил има по няколко очи, отвътре и отвън, и в който нищо не може да се скрие нито от правителството, нито от частните лица с достатъчно IT познания. И свят, който ще има чудовищна информационна мрежа и връзка между всеки човек, така че огромното количество информация, събирана от часовете на деня, да може да обикаля света за минути.

С дигитални пари.
П.П.
Между другото, GPS системата, с която работя, е вързана с Google Streets, така че във всеки момент мога да видя какво се вижда от тавана на проследяваното от мен превозно средство, както и да се водя на тавана му в интерактивно време.
Това имах предвид, това е идеята на темата - за тези технологии които навлизат в живота ни, като част от ежедневието. Конкретни неща с конкретни начини по които ги лансират и представят сред населението.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални