Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Студени душове  (Прочетена 3850 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« -: (Четвъртък) 06 Август 2015, 09:09 »

Студени душове
проста,  но много мощна практика
за витализиране на тялото
укрепване на аурата
подреждане и подсилване на психиката


Това, което за МЕН е най-важно и ми е на първо място, е фактът, че студените душове са нормални, за разлика от топлите душове.

Както знаете, човекът наистина не е направен за оцеляване на тази планета (или която и да е планета между другото). Доказват го прости факти, като например това, че сме единствените, чиито нокти и коси не спират да растат, и започват да ПРЕЧАТ, ако не се подрязват. Ние сме космонафти, където и да сме в този свят, за да оцелеем, винаги трябва да сме обградени от цивилизация. Това се доказва от множеството срещи на бели хора с племена, които все още не са имали контакт с останалия свят (има такива в Африка, Азия и Южна Америка). Винаги при такива първи срещи се открива, че безконтактните групи имат средства за лична хигиена - почти всички са избрали един и същи начин, като носят малки сгъвки (от кожа или листа) с лични принадлежности, камъни като пили за нокти, подострени бамбукови пръчки, които ползват за бръснене, сноп клечки за чистене на зъби, под ноктите и ушите и др). Единствено на нас ни се налагат такива инструменти, и това не е следствие от цивилизоваността - това доказано е нужда на оцеляването ни.

Но... топлите душове НЕ СА такава нужда. Те са КАПРИЗ на цивилизоваността, а не нужда на оцеляването, която намира задължително отражение в модела цивилизация. Доказва го факта, че на никое от безконтактните племена (всички познават огъня), познаващи огъна, не му се налага да подгрява вода, за да се къпе с нея. Някак си не им е хрумвало.

Моята първоначална мотивация да изследвам това нещо, беше, че ми беше необходимо някакво решение за проблема на дългото пребиваване в дива среда. Дългото пребиваване в дива среда, далеч от човешки контакт и облагородени зони, е свързано с множество, множество пречки и бариери, които се преодоляват с добри идеи и добри решения.

Когато става дума за проблема с личната хигиена, най-удачният вариант беше мутацията. Най-добре човек да еволюира по някакъв удобен начин, така че въобще да не възниква проблем с личната хигиена.
И най-постижимата "мутация" беше привикването към студени душове, тоест към температурата на повечето естествени водни басейни и дъждовната вода, която обикновено е 4 градуса Целзий.
Когато започнах да се интересувам как се прави обаче, се оказа, че всичко това си заслужава много повече, отколкото си мислех!

Основното случване при студените душове е, че целият обем на кръвта се изтегля от външния периметър на тялото, и се концентрира в оросяването на вътрешните органи.

Насищайки ги с кръв, отвътре и около тях, тялото ПРЕДПАЗВА вътрешните органи от студа. Тази значителна (бих я нарекъл констрастна) промяна от нормалното състояние също така означава, че за периода на студа (и кратка инерция на ефектите след това) метаболизма на тялото се засилва значително, и всички пречиствателни системи започват да работят на оптимални обороти. Освен това, всичко, което има нужда от подхранване, го получава - заради увеличения контакт с кръвта.

Кръвната динамика се увеличава - в следствие на студа се увеличава скоростта, с която кръвта циркулира, но НЕ и кръвното налягане! Това се получава поради факта, че кръвното налягане се дължи на физични причини - стеснени съдове. Само че, когато изстудявате тялото със студен душ, плътта се свива ПОВЕЧЕ, отколкото се увеличава кръвната динамика, така че в съдовете има ПОВЕЧЕ пропускателен дебит, в сравнение с моментите, когато ви е топло!

Тогава идва въпросът - Защо тогава се увеличава кръвната динамика, ако кръвното всъщност става "по-ниско"?
Отговорът е - защото кръвната динамика се увеличава не поради физични причини, а поради НЕВРОЛОГИЧНИ причини. Мозъчна команда е източника на това случване, а не намаляне дебита на съдовете (той се увеличава).
(Обърнете внимание, че съм сложил "ниско кръвно" в кавички. Правя го, защото ниското и високото кръвно са измерения на кръвното налягане, а това е пропорция - пропорция между скоростта на кръвта и дебита. Когато скоростта се увеличи, но дебита също се увеличи, няма промяна в кръвното налягане... но това не значи, не НЯМА промяна, защото очевидно всичко е различно).

Както знаете, лимфната система не се движи самостоятелно. Лимфата в лимфните канали и възли се раздвижва само при движение (оттам и един от благотворните ефекти на масажа). Промяната в температурата извършва ГИГАНТСКИ оборот на ЦЯЛАТА лимфна система.

Трудно е човек да си представи разликите в ситуацията, що се касае до вътрешните органи.


Но е още по-трудно да си представи разликите в мозъка. Мозъкът по същия начин се напълва с кръв... но пък кръвта се изтегля от външния периметър и външните органели (например кората, и органелите, които са в по-далечния периметър).

Това директно води до много различно психическо състояние от нормалното. По време на студен душ лявата и дясната ноздри стават еднакво отворени (напълно отворени), което отразява състоянието на мозъка - и лявата и дясната половина стават напълно активни едновременно, и не само, че са свръх-оросени, но и двете се опитват да се доберат до колкото се може повече кислород (и другите газове от въздуха).

Затова, не искам да разводнявам всичко това като се отклоня в разглеждане на промените в психиката през краткото време на тази практика, но се надявам, че с тези физиологични промени налице, читателят само може да си представи, че се случват някои фундаментални неща в мисленето и възприятията.
Но най-вече - това развива нервната система.
Симпатетиковата нервна система отговаря за метаболитната/физиологичната реакция на тялото към студено и топло. Тоест този дял от нервната система взима правилните реакции, тя определя промените, които физиологията на тялото трябва да усвои, за да реагира адекватно на външен студ и външна жега.

Това лято е първото ми лято, откакто се научих да се къпя единствено със студеното кранче. Нито веднъж не усетих да ми е жега до сега... нито веднъж не усетих и подтик да разтварям прозорци (с цел проветряване от жега, а не с цел освежаване на въздуха). Всъщност, при сравнение на основните ми телесни части с тези на хората около мен, аз съм значително по-студен.

Интересното е също така, че в обстановка на изстудено чрез климатик помещение, в което стоя дълго... повърхността на кожата ми става гореща! Ако ми пипне челото, човек би помислил, че горя от някаква треска. Ако докосне основата на врата ми, сгъвките на лактите, областта между долната ми челяст и гръкляна - тези места са ОЩЕ по-горещи от челото ми. Едва ли не парят. Аз самият не усещам никакъв телесен дискомфорт.

Но за себе си, наистина мога да кажа, че си правя извода, че сякаш нервната система става по-гъвкава и по-сособна... и, някак си, сякаш започва много по-често да се намесва в температурния баланс. По-често, отколкото при хората около мен. Разглеждайки как се чувствам, как мисля, и сравнявайки реакциите на моето тяло и телата на околните, просто си правя извода... че хората около мен сякаш са пасивни спрямо температурните промени на средата, и контролират средата, за да контролират температурата си.
При мен ми се струва, че просто реагирам на средата, и нещо в мен променя вътрешните ми физиологични реакции, като реакция в отговор на температурата на средата. И се опитва постоянно да поддържа някакво температурно равнище, някаква комфортна зона.

Не мога да споделя адекватни наблюдения за зимен климат, защото всъщност правя това тъкмо от началото на миналата зима. Но, може би идната зима ще напиша наблюденията си тук.Как се прави


Отначало започнах с контрастни душове. Римляните са прилагали този метод в тренировките на военните всеки ден, защото имал силен възстановителен ефект на силите и влияел забележимо върху тонуса на легионерите.

Правилото е:
- започва се с топла вода
- три пъти се редува топло-студено
- температурата трябва да и максимална - възможно най-топло, колкото издържате, и възможно най-студено, колкото ви стиска
- завършва се винаги със студено

Отначало студените вълни трябва да са 1/3 продължителност на топлите вълни. Така пише.

Само че бях започнал да се къпя по около 45 минути, и започнах да се чувствам като някоя повлекана, която нон-стоп гъбясва в банята. И без това студените вълни бяха започнали да ми харесват, и бях направил продължителностите 50 на 50.

Така че, след около един месец, започнах да правя само една голяма серия, 50 на 50. Гледах да се изтъркам в топлата сесия, и да правя подробностите в нея, например да си мия по-старателно главата, след като съм се подстригвал, да си бръсна зоните, и такива неща.

След втория месец обаче студения период започна да ме кара да се чувствам много добре, и всъщност понякога бързах към него (защото ставах целия червен от първата топла вълна, температурите трябва да са максимални).

Все повече бях започнал да се опитвам да наблъскам всичко в топлата вълна, да го свърша набързо, и да премина към студеното, която беше започнало да се увеличава. След един период време, студената вълна вече беше три пъти по-дълга от началната топла.Понякога нарочно опитвах да стоя колкото мога по-дълго под студеното... за да видя какво ще стане. Веднъж ми настина корема и повръщах два дена. Така че установих, че си има максимум.

Но открих и друго! Открих, че малко по-дълбоко навътре в студеното, има един пик на еуфорията, която преживявам в мозъка си. И ми хрумна да пробвам да правя всички дейности на студено.И така се задържа най-дългия период от два-три месеца. Отначало пусках много гореща вода, само за две-три минути, като начало на къпането, след което затягах топлото кранче. Всичко останало започнах да правя в студената вълна, която беше 20-25 минути.
Открих, че търкането  е болезнено на студено (къпя се с една от онези био-гъби, които са взети от някаква азиатска крастевица). Само че, след цялостното болезнено търкане на студено... студеното се променяше, и настъпваше особено силна еуфория. И беше продължителна, чувствах се чудесно и всъщност имах чувството, че от този момент насетне мога да стоя много дълго време под душа.

И това продължи два-три месеца. Влизане с гореща вода за кратко, след това 20тина минути студ и къпане както си му е редът (не ползвам сапуни, шампоани, или каквато и да е химия... за пояснение).
Само че ми беше трудно без горещата вода отначало. Някак си директният студ ми беше голям психически стрес, която се запазваше като спомен и по време на къпането.


Докато... предния месец някои квартали в София не останаха без топла вода, всеки за по един месец. Някаква неизбежна, никога не правена, подмяна на тръбите но топлофикация.

Ако не беше този насилствен натиск, може би така и нямаше да изоставя горещото откриване на банята. Но счетох, че е чудесно тренировъчно, и би дало много смисъл на новопостигнатата ми еволюция.  Съседите отгоре, отдолу и отстрани - всички си купиха бойлери специално за този един месец. Някои заминаха на почивки, за да могат да се къпят другаде.

Каква по-добра възможност да си упражня предимството над останалите? Поредният случаи, в които личната еволюция можеше директно да се измери в левове! Как да го пропусна?И от един месец и една седмица не съм докосвал топлото кранче. До сега съм се къпал със 100% синьо кранче само 40 и няколко пъти... но за бога! Чакам си банята с нетърпание всеки ден! Само при мисълта евентуално да се изкъпя с топла вода, започвам да се чувствам зле.


Това е едно от най-добрите неща, които са ми са се случвали! Така че реших да направя и тема, за да може да се мотивира и друг =)


П.П.
И дори, когато спре да ме мързи, ще взема да се сблъскам с бюрокрацията, за да се откажа от Топлофикация. Вече нямам нужда и от това, и никога повече не искам да да знам каквото и да е за тях.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #1 -: (Сряда) 12 Август 2015, 13:28 »

Във връзка с изложеното в тази тема... това е избирателен превод от английската уикипедия:


Секретиране

Мозъкът секретира грубо 500мл церебрално-гръбначна течност всеки ден. Тази течност постоянно се реабсорбира, така че само 100-160мл е налична като количество във всеки момент.

...


Реабсорбация

До сега се смята, че Церебрално-гръбначната течност се връща в съдовата система, като влиза в церебралните синуси през арахноидните гранулации. Само че, някои предполагат, че потокът на церебрално-гръбначната течност покрай корените на черепните нерви и гръбначните нерви я отвежда до лимфните канали; този поток може да играе значителна роля в реабсорбацията на церебрално-гръбначната течност, особено при новороденото, при което арахноидните гранулации са разпределени нарядко. Потокът на церебрално-гръбначната течност до носните субмукозни лимфни канали през решетовидната плоча изглежда да е особено важна.

Ааа-ХА! Знаех си аз, че има някакво заиграване с ноздрите и това че се отварят на макс по време на студен душ.

Обзалагам се, че това е свързано с мозъчното кръвоносно налягане... което резултира върху динамиката на реабсорбиране на церебрално-гръбначната течност (която си има собствени пулсации в черепа между другото, пак от уикипедия)...а пък тя резултира върху засилена циркулация на локалната лимфна система в носната кухина.

Понеже, казва се:
The CSF also serves a vital function in cerebral autoregulation of cerebral blood flow.

Ще рече, че церебрално-гръбначната течност има ЖИЗНЕНОВАЖНА функция при мозъчния кръвоносен поток. Ето я връзката с мозъчното кръвно налягане.Мисля, че това са достатъчно дебели сведения, за да е факт, че студените душове предизвикват изменени състояния на съзнанието, по време на къпането.Ако се занимавате с бандхи-дишане и наули-дишане от йога, ще забележите, че имат изключително засилен ефект точно след студен душ. Толкова, че дори дебелокожо прасе като мен, което няма усещания за фината си енергийна система или тела, има усещането, че ще загуби съзнание.

Заслужава си да се пробва.Също така, това е връзка и към Вим Хоф, за който все си мисля, че трябва да съм писал някъде. Вим Хоф (Wim Hof) е известен като "ледения човек", заради невероятните си постижения при излагане на екстремно ниски (за човека) температури. Той също казва, че част от умението за това е дишането.
Активен

Неактивен umbra
Sr. Member
****
Публикации: 442

« Отговор #2 -: (Сряда) 12 Август 2015, 14:35 »

Полезно ... Smiley
Активен
Неактивен stillfree
Jr. Member
**
Публикации: 71

« Отговор #3 -: (Понеделник) 21 Септември 2015, 11:22 »

От 2 седмици съм на контрасни душове и определено имат силно ободряващ и тонизиращ ефект след работа.За други ефекти е рано да се пише,може би ще се появят след като премина изцяло на студени душове,какъвто е плана.@форум,пишеш че не ползваш шампоани и други химически продукти,тогава какво ползваш ако не е тайна?
Активен
Неактивен wild flower
Jr. Member
**
Публикации: 83

« Отговор #4 -: (Събота) 10 Октомври 2015, 10:02 »

Привет,
да се включа и аз по темата, от два месеца правя студени душове, като в началото редувах топла и студена вода, постепенно минах само на студена и ефекта е просто поразителен.
Чувствам прилив на енергия, чувствам се здрава и най - нелогичното и странно за мен нещо беше, че ми мина хроничен синузит!!!

Благодаря ти Форум, за подробната и пълна информация  Smiley
Активен
Неактивен Ключарят
Full Member
***
Публикации: 187

« Отговор #5 -: (Вторник) 13 Октомври 2015, 19:35 »

Хубава тема. Точно по същото време преди година ми беше хрумнало и на мен да започна със студени душове, макар цял живот да съм го карал на горещи. Като си доказах че мога – спрях след един месец практика, но това лято отново започнах. :) Аз обаче исках директно на студено да минавам, без първо да използвам топлата вода. Затова първите 7 дни протекоха по интересен начин – започвах с най-долната част на краката, движейки се малко по малко нагоре по тялото. Докато частта, която минавам със студена вода не се чувства комфортно – не преминавам нагоре. Бяха нужни 3 дни, за да смъкна времето за краката от няколко минути до 30 секунди. Т.е. на четвъртия ден само за 30 секунди можех да минавам краката си със студена вода, без никакъв дискомфорт. Работих тези дни (със студена вода) само върху краката и ръцете. След това продължих с коремната област и гръбначния стълб. По-нататък включих белите дробове и накрая главата. Реших да започна лятото, защото температурата извън студената вода няма да създава излишен дискомфорт на тялото ми. :) Когато човек приключи със студения душ е мноооого приятно усещането, като си сложи хавлията. За първи път тя е по-топлата, а не тялото Ви. :)))) Тези, които са минавали през процедурата – знаят за какво пиша.

Ин участъците от тялото са по-чувствителни към студената вода или например боравенето с тежести. Такива области са например вътрешната (задната) страна на бедрата, която е хубаво да масажирате, съкращавате и разтягате – защото седейки на стол или легло през по-голямата част от денонощието – тази част у хората остава Нетренирана и закърнява лимфните възли и производството на кръв и стволови клетки.
Аналогично при ръцете – така че в тези две области е нормално като минавате със студена вода да са по-чувствителни, както и ако тренирате мускулите в началото, те да са по-слаби и неиздръжливи.
Стомахът също е такава зона, както и между ребрата на белите дробове. Винаги е забавно като минавам през последните. :D

За седем дни вече можех за минута да минавам цялото си тяло със студена вода, част по част – след което се гмурках под душа цялостно. :)

Да, Съзнанието влиза в друг режим, но е възможно да се достигнат и до други, много по-добри състояния, без нуждата от външни стимули върху тялото. Все пак съм с две ръце за този метод – защото укрепва и заздравява тялото, както и подобрява връзката Тяло-Съзнание, а това ще Ви е от полза навсякъде в живота Ви. :)

~~~

Аз не бих подценявал и горещите душове (не само защото през по-голямата част от живота си съм карал на такива). Вярвам, че помагат за премахването на натрупани и вредни вещества (разтапяне на транс-мазнините например при минерални бани над 50 градуса), а когато си минал през Инедия и червата ти са сбити – ще предпочетеш горещите душове (и прием на топла вода), за да се отпуснат и разширят. Същото може да се прави и след физически натоварвания и съкращения на мускулите – за още по-доброто им отпускане, след като първо се направи стречинг/разтягане. :)

~~~

След два месеца реших да пробвам контрастните душове – първо си се къпя със студена вода, после минавам няколко минути на гореща, след това пак на студена, пак на гореща и завършвам със студена. Брей, че диво! :))) Харесва ми и ще се завърна към тях. Последните две седмици малко съм се поразлигавил с горещата вода, но забелязах, че веднъж тренирано – тялото супер бързо се приспособява към стария режим само на студена вода – отново за по-малко от минута минавам през всички части поотделно, а тези 3 дни директно си пуснах студена вода и минах цялостно под душа – а не част по част първо. :) Според мен 5-10 минути всеки ден само на студена вода са достатъчни – не съм прекалявал, че да стигам както Форум до настинка. А ако ще се прави миксове от студено и горещо – никаква идея колко минути може да продължите. 20-30 или 1 час. :D Тези дни се връщам към миксовете от студено-горещо и така ще го карам цяла зима. Догодина, живот и здраве, ако има някакви негативни или още по-интересни и положителни открития – ще пиша по темата. Успех на останалите ентусиасти и изследователи! :)

~~~

„Чувствам прилив на енергия, чувствам се здрава и най – нелогичното и странно за мен нещо беше, че ми мина хроничен синузит!!!”

wild flower, всичко си е напълно логично. :) Ще отделя от времето си за теб и другите читатели, за да поясня какво имам предвид:

Лимфната система е ключовият елемент (според мен) по време на студените душове! Човешкият организъм има средно 5-6 литра кръв, а лимфната система я циркулира цялата за едно денонощие 3-4 пъти! Лимфната система предвижва също така отпадъчните и неизползваеми вещества, както и мъртвите клетки. Създава и два вида лимфоцити:
•   ‘B-клетките’ се създават в костния мозък и са отговорни за създаването на антитела. Веднъж справили се с проблемните вещества организмът запомня информацията и всеки следващ път (срещайки познатите вредители за организма) ще се справя все по-бързо и ефективно.
•   ‘Т-клетките’ се създават в тимуса, помагат на B-клетките в създаването на антитела и едновременно с това имат функцията да разпознават всякакви клетки, чужди за организма. Също така те помагат на нормалните клетки, заразени с някакъв вирус.

Сега разбирате как проблем в тази система, оказва влияние на целия организъм. И обратното – една здрава, функционираща и движеща се лимфна система може да се справи с всичко. :) Студеният душ активизира лимфната система и всеки може да го почувства ...

~~~

„Мисля, че това са достатъчно дебели сведения, за да е факт, че студените душове предизвикват изменени състояния на съзнанието, по време на къпането.

Ако се занимавате с бандхи-дишане и наули-дишане от йога, ще забележите, че имат изключително засилен ефект точно след студен душ. Толкова, че дори дебелокожо прасе като мен, което няма усещания за фината си енергийна система или тела, има усещането, че ще загуби съзнание.

Заслужава си да се пробва.”


Разбира се, че са дебели сведения и си заслужава да се пробва. Само някакъв дървен философ-скептик, нямащ топките да експериментира, но бързащ да коментира – би имал друго мнение. В случая не се иска някаква мега чувствителност и развити качества, защото се борави на най-ниско и директно ниво – физическото тяло. И човек от улицата да хванеш, ще почувства разликата в състоянието си. :)

„Ще рече, че церебрално-гръбначната течност има ЖИЗНЕНОВАЖНА функция при мозъчния кръвоносен поток.”

Дам. Неслучайно китайците използват Thrusting Vessel (средната част на гръбначния стълб) като супер проводник и връзка между долния дантиен и горния – мозъкът в червата (с над 100 милиона неврони!) и този в главата. :) Аз тях си ги уважавам, защото без външни стимули, а само със Съзнанието на Духа си – успяват да постигнат такива, че и други състояния на организма си (душа-дух-тяло). Вътрешният Път …Активен

Неактивен ladonnae
Sr. Member
****
Публикации: 319

« Отговор #6 -: (Вторник) 13 Октомври 2015, 22:56 »

Съвсем малко дете (детска градина най-много) и с родителите си на море, аз - придрямала блажено на надуваемия дюшек,  усещаща едновременно със съня ласкавите тласъци на вълните, приглушената в съзнанието гълчава, чайките, вятъра, топлината на слънцето, грижата…  ненадейно, единият от тях, уморен и несъзнателен, се обляга с цялата си тежест и аз пропадам… другият се паникьосва и не успява да ме открие… в реалния живот ролите им са обърнати. Не пожелавам на никого да се събуди под вода. То си е като второ кръщение. По - схватливите вероятно разбират и недоизказаното… според „окултния“ си бекграунд. Изплувах сама и до ден днешен не зная как… просто го направих. И което е най-интересното и през „ум“ не ми мина да дишам… устремих се нагоре, когато се поокопитих и толкова… след това си спомням извинения и ласки, но аз някак… вече не бях същата и дори нямах сили да обвинявам когото и да било. Към днешна дата съм благодарна за този тип „закаляване“. Но така и не се научих да плувам… плувам от тази дължина до онази… всеки метър за мен е успех… чисто сама се „тренирам“… безкрайно ми е трудно да си потопя лицето и отпусна изобщо… да дишам дори… задържам въздуха си и забравям за тегобите, топя се в „обстановката“. Дори случайно напръскване (от гмуркане или игра, когато съм във вода) предизвиква осезания на паника и инстинкта да се обърна, който едва сдържам. А обожавам водата, обожавам я. Мога да стоя… де да знам и да си правя упражнения. Не ме е страх от нея… Дори да стоя безпаметна, сякаш на брега… да съзерцавам, цялата да се давя в красотата на „гледката“. Емоции и чувства, ех.

Отбелязвам синхроничността, че точно днес говорих с две приятелки относно студените душове…  (следва)

Телесната ми температура е висока… откакто се помня/осъзнавам малко по малко, нямам нужда от чадъри (някои просто ги мокри)… ръкавици, шапки, шалове и кожуси… изгубила съм доста. Сега държа на стилистика тип качулка на якето. Отново дете, баща ми попита на една спирка: „Студено ли ти е?“, Отговорих – „Да!“ (и до сега ми мръзне носа)… каза тогава: „Събери си ръцете, като за молитва и си мисли нещо хубаво, събери си краката и сложи сбраните длани успоредно между тях, така че всичките ти пръсти да сочат в една посока и се прегърни здраво, стисни здраво, няма да усетиш никакъв студ.“ Благодаря, тате, работи безотказно и това! И дори метафорично!

Първата борба за независимост… бе именно за банята! Майка ми поддържаше непоносимо горещи „води“ със и без кавичките и не просто ме къпеше, ами щавеше и переше... Дева! Рекох, чакай сега…  остави ме сама. Обожавам студената вода, все някой трябва да гаси пожара обаче… водна зодия, но името и фамилията огнени Smiley  За мен бе навик лятото да се къпя с топла вода, а зимата със студена… при всяка една възможност да се обливам където ми падне… особено краката и ходя боса (заземяване, ех)… въпреки страха от буболечките и случайните стъкла и кой знае какво още. Някак знаех, че няма да стъпя „там“… Но ме бе страх. Веднъж настъпих лайно с бос крак! Посмях се и повърнах няколко пъти едновременно. Банален пример.

След това бе борбата с обкръжението. Някак все се оказваше така, че (и как се правят проклетите тръби) да ми бъдат „организирани“ външно контрастните душове… давех се в гняв, междуметия и понякога словесна агресия… докато реших да си правя лимонада. Ако не ми изнасяше, се изнасях изпод струята и дори ми стана безкрайно интересно, как, защо и кога и why me?! Wink  Къпех се и нощем… поне съм си объркала “часовата зона“, не ми е проблем… докато не установих, че всъщност всичко зависи, каквото зависи… и от теб. То е като часовника, чуваш го единствено когато се вслушаш в него. Сега мога да си правя почти каквото искам Smiley Масажи, визуализации… никога няма „сценарий“! Но лицето все още мия отделно… чисто сърце и лице… проклето лицемерие. Проклети игрички. Проклет гняв и страх.


За опита си с „инедията“ не мисля сега да разказвам… на форум съм споделила на две, на три, каквото е трябвало или не и единствено не ми стигат думите да благодаря за „виртуалното“ му присъствие, включително и в това отношение. Както и на всички (някои) от вас. Бихте се учудили!

Тази година отидох на плаж… на минерален басейн… бях в особено настроение на отчуждение и реших „да се отворя“ към средата… Тъй като така и така сбирам и Ян е Ян-Бибиян. Да мисля, да чувствам, да бъда флуидна… да поплувам. То от един момент нататък всяко едно нещо е откровение… Нарочно се „лепнах“ за най-топлата струя и я ориентирах към най-слабата си чакра – трета е, впрочем. Адиос, „амиго“. Бе… неземно. Поизгорях малко и белих кожи, но нейсе  Grin Да наблюдавам съперничеството и играта на децата, да участвам  Smiley… ще пиша друг път… да осъзнаваш отпуснатите тела на старците, които се лепяха именно на най-топлото и най-бълбукащото… душите им, тези на децата. Явиха се и както сполучливо ги нарече позната „Барби и Кен“. Телата им, ако не съвършени, бяха изваяни и красиви, изпълнени с грижа и желание… те бяха красиви външно, не съвършени… Не бяха на този плаж заради водата или там някакви осъзнавания  Tongue Или… бяха там, за да се радват един друг… да бъдат почти безсрамни… За да останат не/забелязани. Тя как си отмяташе косата, оправяше несъществуващата си презрамка на банския, извиваше се, разлистваше краката си… той не знам как издържа! А дори не съм мъж! Правеше се на „железен“… усамотиха се, но когато се върнаха нямаше и следа от… каквото и да било отношение… Просто бяха заедно, но не един с друг. Бяха… не свободни, бяха просто изконсумирали се, но нищо  не разбрали един от друг…

Пиша това, защото вчера в трета чакра усетих… не зная как да го обясня… галактики… а и сега чета за тях…

Моите познати казаха, че макар да имат проблеми с кръвното и един куп други, просто не могат да застанат под студената вода. Попитах ги искат ли?, те ме попитаха дали имам хапчета, поговорихме си, но не зная как да ги убедя… говоря, препоръчах им това-онова и в психологическо отношение… Чувствам се толкова безсилна.

П.С.: Затова съм решила следващата ми "инедия" да бъде безводна. Никога не съм опитвала.
« Последна редакция: (Вторник) 13 Октомври 2015, 23:38 от ladonnae » Активен
Неактивен galaxsis
Restricted
*
Публикации: 694

« Отговор #7 -: (Вторник) 13 Октомври 2015, 23:48 »

А в България имате ли изградени  в районите където живеете такива комплекси, като " Kristall Palm Beach Termallbad " ?

Тоест това са комплекси с малки  дървени къщички, като селца  / Sauna, Dampfbad.....студени водопади от скали, терми с минерални води извиращи под земята  съчетани с йод, магнезий, аметист, планински кристал..../,  всичко създадено всред природата в самия град.

Илюминати са ги създали   Grin, без майтап.

Питам, поради простата причина, че тук където живея почти всеки втори може да си позволи след работа, да се натопи
в горещите  терми, сауни и Dampfbad  на открито и всред снега и природата без да му прави впечатление студа и температурите  и след което да се облее на минусови температури ( -10; -15 ) .. през Зимата  на студените водопади - нещо съвсем нормално за хора изградили си подобни навици и  ежедневие !
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #8 -: (Петък) 15 Януари 2016, 05:33 »

Методът "Вим Хоф" - разкрит

Как съзнателно да контролирате имунната си система


Преди публикувахме статия за Вим Хоф, държател на 20 рекорда на Гинес за издържане на екстремни температури. Изкачвал е Еверест и Килиманджаро само по шорти и обувки, стоял е удобно с часове в ледени вани и е пробягвал пълен маратон в най-високата пустиня (50 градуса Целзий, 122 Фаренхайт) без вода или храна.

Вим Хоф е постигнал тези подвизи с лекота, упражнявайки "Методът на Вим Хоф" - дихателна техника, която позволява на човек да контролира автономната система на тялото.Само че най-разтърсващият ефект от Метода на Вим Хоф е способността съзнателно да се контролира имунната система за да се отблъскват болести. Имунната ни система играе важна роля в почти всички унищожителни заболявания, разяждащи модерния свят, и откриването на начин да бъде подобрена може да ни помогне да опознаем нави полета в медицината.


В момента Вим работи с група университетски изследователи, за да се докаже, че всеки може да прави невероятните неща, които той самия прави. Той е поел 12 доброволци, които не са предварително тренирани, и ги инструктира в рамките на една седмица. В края на седмицата, всеки доброволец ще бъде инжектиран с бактерии, които по принцип предизвикват бурно гадене, повръщане и треска за няколко дни. Само че, практикувайки Метода на Вим Хоф, доброволците няма да усетят нищо (Вим вече се подложи на това и не усети нищо повече от леко главоболие).


Наскоро Вим дойде да проведе обучение с екипа на Движение Валхала и обясни, че иска колкото се може повече хора да знаят за тези неща. Неговият идеал и мечта е свят без болести.
Така че, без повече да отлагаме, ето ги принципите на Метода "Вим Хоф".

(горещо ви препоръчваме да проведете този онлайн *урс или някое от обученията му, за да може изцяло да разберете цялата същност на нещата.)


МЕТОДЪТ


Методът "Вим Хоф" е подобен на медитацията Тумо (вътрешна топлина) и Пранаяма (йогистко дишане). И все пак е нещо съвсем различно. Въпреки че Вим е изучавал йога и дишане много години, тази техника идва основно от онова, което той нарича "сурова, безмилостна природа". Излагайки себе си на горчивите условия на природата, той се е научил да издържа екстремните сили на студа, жегата и страха. Ако се научите на тази метод или техника правилно, тя ще ви даде сили да направите същото.

Първата част е дихателно упражнение, което може да се свърже с контролираната хипервентилация.


Бел.прев: Тук описвам как ми се случва същото, във връзка със споменатия материал "Личен магнетизъм" от автора с псевдоним Терон Дюмонт.
http://xcombg.net/index.php?topic=541.msg19626#msg19626

Това, разбира се, е оксиморон. Хипервентилацията е нещо, което се случва не-волево. Но просто си представете дихателната част, без всички онези стресови спусъци, които по принцип предизвикват този начин на дишане. Ще прилича на учестено дишане, което прави човека замрял и отпуснат, вдъхващо му жизненост, надрусвайки го с кислород. Един от механизмите, които се случват при тази практика, е пълната оксигенация (за да се различава от "оксидация", бел.прев) на кръвните клетки.


1) Настанете се удобно и затворете очи

Седнете в медитативна поза, каквото ви е по-удобно. Уверете се, че можете свободно да разширявате дробовете си, без да усещате никакъв опън. Препоръчва се практикувате това веднага след събуждане, той като стомахът ви тогава е все още празен.Бел.прев: Препоръчвам ви друго. Вместо да го правите веднага след събуждане, го правете когато тялото е навлязло дълбоко в будната фаза от деня. Препоръчвам ви да го правите тогава, когато тялото тъкмо навлиза в сънната следобедна фаза, или когато излиза от нея - преди 14 или след 16 часа. Защото системите му са във великолепна кондиция тогава - това не е съвсем така при събуждане.
Това разбира се означава, че не бива да сте се хранили цял ден. Колкото по-изключена е храносмилателната система - толкова по-добре. Ако се храните веднъж дневно, и това се случва само вечер, ще ви е най-удобно. Най-силните преживявания пък се постигат, когато сте във втори или трети ден сухо гладуване, точно няколко часа след като сте го прекратили (пили сте вода).


2) Загрейте

Вдишайте дълбоко. Наистина поемете дълбоко дъх, докато не почувствате леко опиране отвътре на гръдния си кош откъм слънчевия сплит. Задръжте така за момент, и после издишайте напълно. Издишайте въздуха навън колкото можете повече. Задръжте така за момент. Повторете тази загрявка около 15 пъти.

3) 30 силови дишания

Представете си, че надувате балон. Вдишайте през носа и издишайте през устата в кратки, но мощни изблици. Коремът се дръпва (съзнателно) навътре, когато издишате и се издува напред, когато вдишвате (съзнателно и волево издувате мускулите напред, бел.прев). Спазвайте постоянен ритъм и използвайте цялата си диафрагма. Затворете очи и изпълнете това около 30 пъти или докато не почувствате, че тялото ви е наситено с кислород. Симптомите може да са виене на свят, гъделно усещане в тялото, електрически импулси от енергия.


4) Сканирайте тялото си

По време на 30-те силови дишания, вглъбете се в тялото си и се опитайте да станете колкото се може по-съзнателни за него. Проследете с осъзнаването си тялото нагоре и надолу и използвайте интуицията си, за да разберете на кои части им липсва енергия и кои части преливат. Сканирайте за всякакви блокажи между двата вида места. Опитайте се да изпратите енергия/топлина към онези блокажи.


Бел.прев: Много ще ви помогне правилното интелектуално разбиране за топлина. Генералният проблем с техниките, свързани с "пращане на топлина" и основната причина да не работят при множеството хора, е че интелектуалното им разбиране за топлина не съответства на обективната реалност. Поради това, обективната реалност не реагира на командите на съзнанието по очаквания начин (защото са криворазбрани, и оттам следват кривополучени резултати).

http://xcombg.net/index.php?topic=55.msg30626#msg30626


Тогава отпуснете блокажите, все по-дълбоко и по-дълбоко. Може да се появят тремори, травми и емоционални изблици. Това може да се свърже с изкачването на кундалини. Почувствайте изпълването на цялото тяло с топлина и любов. Почувствайте изгарянето на негативното.


Бел.прев: Отново - много ще ви помогне правилното интелектуално разбиране за "негативно". Генералният проблем при тези практики, заради който по улиците не се разхождат супермени, е че интелектуалното разбиране за негативно не отговаря на обективната действителност. Обективната дефиниция за "негативно" е "робство" - всичко, което води до робство и несвобода. А не най-масово разпространените представи в днешно време - това са субективни дефиниции, и поради това много практики не се случват, както се очаква да се случват.
Също така, спомнете си и за системата TRE - упражнения за отпускане на травмите, основаваща се на телесните тремори.

Нещо повече. Има много физически начини за психотерапия чрез тялото, и един от тях е TRE - Trauma Release Excercises, Упражнения за Освобождаване на Травмата. Това е проста и великолепна практика, която можете да изпълнявате вкъщи. На тези youtube-линкове можете да намерите бърза информация. Това също така е и механизмът, по който животните освобождават стреса си. Ето как изглежда при човек.


Хората често докладват за вихрещи се цветове и други визуални изображения по време на това упражнения. След като ги срещнете, отидете в тях, прегърнете ги, слейте се с тях. Опознайте този вътрешен свят и как се свързва с усещането за напрежение или блокажи в тялото.

5) Задържането

След 30-те скоростни последователни дихателни цикъла, поемете дъх още веднъж и изпълнете дробовете до максималния им капацитет, без да използвате прекалено много сила. После избутайте целия въздух навън и задръжте колкото можете по-дълго. Издърпайте брадичката малко назад, за да попречите на въздуха да се върне обратно в дробовете.


Бел.прев: Това в йога е известно като Джаландхара бандха (Jalandhara bandha). Идеята е чрез дърпане на брадичката назад и леко накланяне на главата високо във врата (при атласа или стремейки се да е при него) да затворите трахеята високо в гърлената област.


Наистина се отпуснете и отворете всички енергийни канали в тялото си. Забележете как кислородът се разпростира из тялото. Задръжте дишането, докато не се случи рефлекса на "ахването" във високата част на гърдите.

6) Възстановителен дъх

Вдишайте до пълния си капацитет. Почувствайте разширяването на гръдния кош. ОТпуснете всяко напрежение в слънчевия сплит. Когато сте изпълнени на максималния капацитет, задръжте диханието още веднъж. Наклонете брадичката към гърдите и задръжте така около 15 секунди. Забележете, че можете да направлявате енергията с осъзнаването си. Използвайте това време, за да сканирате тялото и да видите къде отсъства цвят, къде има напрежение или блокажи. Усетете ръбовете на тези блокажи, отидете в тях, предвижете енергията напред към тази черна дупка. Усетете как ограниченията изгарят (не забравяйте за истинската дефиниция за "негативно", бел.прев), как тъмните места се изпълват със светлина. Отпуснете тялото по-дълбоко, предвижвайки се по-навътре, оставете всичко да си отиде. Тялото ви знае по-добре от вас. След 15 секунди вече сте завършили първия рунд.

Започнете тази практика с един или два рунда. Опитайте се да я правите всеки ден и да добавяте по два рунда през няколко дни. След като свикнете и се чувствате по-удобно със задържан дъх, можете да започнете да добавяте упражнения и разтягания. Работете максимум 15 минути или 6 рунда с упражнения. Можете да практикувате колкото дълго ви харесва.

Ако чувствате замаяност или болка, излезте от позицията и легнете по гръб. Дишайте с лекота отново и прекратете тази сесия.

Запазете си поне 5 минути след практиката за отпускане и сканиране на тялото
Обобщение

30 пъти надуване на балон
Изпълващо вдиишване
Пълно издишване и задържане до "ахващия" рефлекс
Изпълващо вдишване и задържане за 10-15 секунди.
Повтаряйте, докато не завършите
Отделете 5 минути за отпускане и сканиране на тялото

Бонус подсилвания

Добавете лицеви опори или йога-пози докато задържате дъха си и чакате за "ахващия" рефлекс. Забележете, че сте по-силни, когато сте без въздух, отколкото бихте били, докато дишате! Заредете енергията нагоре по гръбнака, като държите Мула бандха (Mula Banha, на горната картинка, бел.прев), стегнете ректума и сексуалните органи и издърпайте пъпа навътре към гръбнака. Заемете клекнала поза и извършете балонното дишане. Опитайте се да издишате паренето (седнете отново в момента, в който продължите с цикъла, не е желателно да се изправени и да припаднете). Проверете дали можете да превземете болката с енергия. Не се давайте лесно и проверете колко далеч можете да отидете, ако имате волята!


Бел.прев: Моята лична препоръка е да не се опитвате да правите нищо с болката. Вместо това се потопете в нея и се опитайте да я приемете. Не се абстрахирайте и не я изолирайте, не я забравяйте - вместо това се научете изцяло да я допускате доброволно и съзнателно. Не я прикривайте, не я потискайте - изразявайте я, допуснете я като начин за изразяване на себе си.Излагане на студ

След телесното сканиране от предното упражнение сте готови да позволите на тялото си да прегърне студа. Много е важно да се опитате да се отпуснете колкото можете повече, наистина да бъдете със студа, само тогава тялото ви може да за обработи сигналите и да стартира термогенеза. Както казва Вим, "студът е вашият топъл приятел!"Студени душове

Ако сте новаци в излагането на студ, започнете със студени душове. Започнете със стъпалата и продължете с краката нагоре, стомаха, раменете, врата и гърба и най-накрая главата. Първоначалният шок, треперене и хипервентилация са нормални. Опитайте се да останете спокойни и да дишате с лекота. Затворете очи и наистина се опитайте да прегърнете студа.
Бел.прев: Мога да потвърдя, че това е правилният начин, защото правя точно обратното. Започвам от ръцете, после главата, после гърба, после предната част на тялото, после краката.
Отначало има паника. Налагам си спокойствие и самообладание. Когато няма измъкване от волята ми, остават единствено крясъците. Психиката крещи наум, защото не й остава друго. Започва да извира вътрешен диалог, да летят картини от въображението, да прехвърчат мисли. Целият ми свят се разпада. Остава единствено волята ми, която налага безмилостно спокойствие и самообладание. Тя не прави нищо активно, просто Е. Всичко се подрежда спрямо нея, както метални стружки се подреждат спрямо магнитно поле. Всичко, което не желае да участва в подредбата, е унищожено от страха, паниката и болката от студа. Всичко се подрежда. Причини и следствия... случки, мисли и произход. Онова, което е разобличено, че няма свое собствено място, е унищожено.
Съпротивлението изчезва. Триенето изчезва. Съвършена аеродинамичност. Превръщам се във висулка, твърда като камък. Дали ще падне всеки момент, или ще остане като камък завинаги? Ако я пипна и падне, дали ще падне защото съм я пипнал? Ако не я пипна и остане, дали ще е защото е непоклатима?

Азът разбира, че не знае. HomerCat казва нещо важно:

Би (ли?) могло да се окаже,че това е клъстер от страхове и надежди,"пакетирани" в мрежа от рационализации,служещи да предпазят ума от неприятното признание,че не знае.

Това е ръбът, Краят на света. Във... Аза, в душата.. няма такова нещо като "не знам". Ако нещо не се знае, значи още не е създадено. Моментът на "незнание" е моментът, когато Азът сътворява собствения си аз, ставайки Господар.

Не знаейки дали висулката ще падне всеки момент или ще остане като камък завинаги, аз се изчаквам да се произнеса - очаквам да повеля пресъздаването си. Да повеля избора - кое от двете да бъда, кое от двете да знам, тоест, кое от двете да Е.

Казвам това на змийския език, който си въобразява, че може да ме поучава на евтин окултизъм.
Ако се изпълни от краката към главата, както е в Метода "Вим Хоф", това насилие не се случва.

Ако чувствате какъвто и да е силен физически дискомфорт, като тежко треперене, вдървяване или болка, стоплете тялото си отново възможно най-скоро.


Бел.прев: При тежки, силни и дълбоки трусове от студ, най-бързото стопляне се осъществява чрез вакум в коремната кухина - изпълнението на наули-дишането от йога стопля тялото чрез равномерно разпределение на обема на кръвта из плътта.
Но внимавайте при вакума, защото в това състояние на дълбоко втрисане и сковаване на фината мускулатура тялото разполага с достатъчно сила, за да нарани вътрешен орган.
По-безопасна техника е изометричното стягане - това е когато стегнете възможно най-много мускули, без да има движение на ставите. Или можете да описвате движения из въздуха или да заемате гимнастически пози, докато поддържате максимално стягане и сковаване. Не можете да навредите на нищо така, защото плътта е много свита и много устойчива, но стоплянето ще е по-незначително. Причината е, че ще извлечете по-малко кръв от коремната кухина, отколкото с вакума. Но за разлика от отпуснатите органи (заради наличието на кръв), опорно-двигателния апарат е доста безсмъртен (обезкървен) и няма да понесе травми.

След като излезете от душа, отделете няколко мига за още едно бавно телесно сканиране, преди да се подсушите.

Излагането на студ действа като вдигането на тежести, с времето ставате по-силни. Около вените ви има малки мускулчета, които се свиват при студа. След известно време (само след 1-2 седмици според Вим) тези мускулчета стават по-силни, укрепвайки вените и компенсирайки силата, която сърцето ви трябва да упражнява по време на работата си.

С времето можете да удължите излагането на студ. В даден момент студът ще се усеща също толкова удобен, както носите любимата си пижама и можете напълно да прескочите топлия душ. Забележете колко прекрасно се чувствате след студения душ и как сте като безгръбначни след топлия.


Ледени вани

След няколко седмици студени душове можете да вдигнете залога до ледената вана. Вземете 2-3 торби за лед от местния магазин за домашни потреби и ги сложете в на половина пълна вана. ИЗчакайте, докато около две трети от тях се стопят, или докато водата не достигне целевата ви температура (10/12 Целзий). Можете да сложите вътре няколко шепи сол, за да ускорите процеса.

Както при студените душове, опитайте се да се отпуснете колкото можете. Започнете с около 10 минути и увеличавайте след време. Ако се чувствате неудобно или изпитвате съмнения, излезте.


Бел.прев: Защото съмнението в себе си е инструмент за поробване, и в обективната действителност се дефинира като "негативно". Следователно трябва да се изгори.
Забележете, че това, през което съзнанието минава по време на студен шок, е същото, през което минава при топлия шок, например подпалване на клада. Това, което Азът трябва да направи чрез волята си, е да потуши процеса на "горене".

След това упражнение задължително направете още едно сканиране.

Нормално е да ви е студено известно време след ледената вана. Това се нарича "вторично изстиване". Изпийте гореща чаша сурово какао и поддържайте циркулацията на кръвта с разходки. Ще се чувствате удивително след това!

Моля ви имайте предвид, че правите тези упражнения на ваш собствен риск. Практикуването на тези упражнения по време на шофиране или докато сте под вода може да е изключително опасно. Когато се съмнявате, консултирайте се с лекаря си.

Тези упражнения са екстремно силни, когато ги практикувате редовно и с ясно намерение. Пробвайте ги и докладвайте откритията си в коментарите по-долу! Запомнете, студът е вашият топъл приятел.

И още веднъж - прегледайте живото променящия *урс на Вим.


Интервю с Вим

Ето едно интервю с Вим, което направих, докато той беше в централата на Движение Валхала. Говори за произхода на Метода "Вим Хоф" и за своята визия за свят без болести.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #9 -: (Понеделник) 15 Февруари 2016, 11:33 »

Студените душове се различават от топлите в самия си корен: докато топлите душове релаксират, студените душове "напрягат". Това означава, че топлите душове изтощават, а студените душове събуждат скритата енергия в тялото и го карат да я включи в обръщение.

Това пък означава, че не е нужно да имате енергия, за да вземете топъл душ, но трябва да имате енергия, за да вземете студен душ. Много по-трудно е да се вземе студен душ, когато липсва сън, например след дълго будуване. И е много по-трудно да се вземе студен душ при залежаване, когато сте в състояние на мързел, а не в състояние на активност. И е много по-трудно да се вземе студен душ, когато сте психически изтощени и нямате емоционални сили.Тези дни ми се натрупа много умора... заради разни случки... и се случват разни неща... например в рамките на 32 часа съм започнал да спя по 9 часа, но на няколко порции от по два-три часа...

И тези дни за първи път се чувствах прекалено изтощен, за да взема студен душ. Така че си взех топъл душ. Това беше първия топъл душ, който си правя, от една година насам.


На следващия ден краката ми отекоха. Ставата на глезена ми напълно изчезна в подута плът. За някои хора това не значи нищо, но за мен значи нещо, защото на мен не ми се случват такива неща. Това за мен е повод да се подигравам на другите хора и да злорадствам по техен адрес, като задоволнича колко объркан е техния метаболизъм и колко стабилен е моя. Така че за мен това носи смисъла на феномен и ми е нещо напълно чуждо.Всичко това значи много неща и тепърва трябва да си ги уточнявам едно по едно, но едно нещо е ясно от сега.

ИМА ЗНАЧЕНИЕ с каква вода се къпе човек.

Навярно има хора, които гледат на въпроса от позицията, че избора на вода за къпане е просто избор на вода за къпане, и че този избор не влияе на други елементи от живота, освен на следващите няколко минути в банята. Това е грешно вярване.
Не ползвам топла вода за нищо. Мия си *ъза със студена вода, мия си ръцете със студена вода, и си мия и зъбите със студена вода (само с вода и четка). Много пъти ми е било студено (зимата) и в мен е имало съпротивление на идеята да се къпя със студена вода. Но винаги, когато стигна до момента да хвана кранчето, преди да пусна топлата вода, в главата ми се образува мисъл за неприятно усещане. Когато си представя как топла вода облива тялото ми, ми става неприятно, дискомфортно. През целия ден до въпросния момент съм се съпротивлявал на идеята да се изкъпя със студена вода, заради същия стремеж да избягам от дискомфорта... но чак когато застана пред душа, в мислите си започвам да сравнявам двата дискомфорта - този от студеното обливане и този от топлото обливане.

И всеки път предпочитам студеното. Така вече година.


И в момента, когато този един път се изкъпвам с топла вода, краката ми отичат на следващия ден.
Това означава, че човек се променя. Това какви избори прави човек в ежедневието си постоянно го пресъздава. Чрез поведението си и решенията, които взима, човек постоянно създава себе си.

Това означава, че двама души могат да вървят един до друг по улицата, но те само привидно са еднакви. В действителност могат да нямат нищо общо помежду си. Те може да реагират съвършено различно на еднакви и за двамата външни условия. Физически, ПСИХИЧЕСКИ както и ЕНЕРГИЙНО.

Нали разбирате, че може да се каже, че хората се делят на хора и на "нехора". Хората са онези, които спазват традиции, спазват общоприетото и живеят спрямо стандарти. Нехората са онези, които живеят по незнаен начин, който не се вписва в традициите, общоприетото и всеобщите стандарти.

Неща като различни феномени, например инедия, феноменът Вим Хоф, всякакви неща свързани с различни преживявания (психически, енергийни и прочие), са НЕХАРАКТЕРНИ за хората. Но са характерни и типични за определени нехора. Поради природата на нещата, тези феномени са индивидуализирани - просто защото има само един начин да спазваш определени стандарти, но има безброй начини да нарушаваш даден стандарт.Цялата ми публицистична изява е насочена в посока да посочвам колко повече предимства има човек, който системно и преднамерено нарушава общоприетите стандарти и традиции и колко по-малко губи в живота като цяло.


Отичането на краката ми в следствие този един топъл душ от година насам за мен е демонстрация на паническата реакция на метаболизма и въобще на изменената природа на организма, в следствие появата на фактор, от който се е отдалечил и който му е станал чужд.
Активен

Неактивен wild flower
Jr. Member
**
Публикации: 83

« Отговор #10 -: (Понеделник) 15 Февруари 2016, 13:05 »

Супер, много интересно и наистина полезно!

Имам един въпрос, който ме вълнува от доста време, ядеш ли животински храни?
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #11 -: (Понеделник) 15 Февруари 2016, 14:45 »

Не ям месо и други форми на плът от 16 годишен. Преди години ядях яйца понякога, но в последните години не съм, понеже реших, че е против разбиранията ми.

Животинското, което понякога ям, е сирене. Рядко обаче, защото трудно се комбинира с орехи и слънчогледови семки, а ям много от тях, така че трудно вписвам сиренето, ако ми се дояде. Ако все пак го включа по някавък начин в настоящата диета, избирам само вносни сирена и екзотични видове сирене. Не ям бяло саламурено, защото вече няма достъпно такова.

Преди три-четири години, за цяла една година ядях кисело мляко и нищо друго. По 600гр на обед и 600гр на вечеря, за 365 дни. Оттогава не съм ял мляко, освен под формата на вносно сирене.
Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #12 -: (Неделя) 21 Февруари 2016, 18:23 »

Открих нещо изключително любопитно!


Винаги преди студен душ си правя тренировката, а след студения душ си правя дишането. В последната една година вече не правя йога, ами вдигам тежести.


Наскоро прецених, че тежестите ми вече не ме удовлетворяват и си потърсих по-трудни упражнения, вместо да си купувам нещо по-тежко (да се дават пари за желязо е грехота). Така че си направих нова програма, вече с по-трудни упражнения.

Миналия път я изпробвах, а този път я доизкусорих. След новата програма мускулите ми остават много изморени. Миналия път не успях да си омеся хляба и дори си изпуснах лъжицата, с която разбърквах още ставащото тесто.Този втори път открих, че силата в мускулите влияе на сутдения душ!


Когато влязох под душа, водата ми се стори много студена. За тази една година, откакто се къпя със студена вода, съм се къпал с някои много режещо студени води, често ноктите на ръцете и на краката ми са лилави, като изляза от банята, и обикновено съм червен като индианец от по гърдите, раменете и врата от студ.

Но този път беше различно. Не че водата беше по-студена от прага ми на поносимост, а самия ми праг на поносимост беше намален!

Усетих как психиката ми пада на колене. Точно както когато краката на човек треперят от умора и поддават под тежест, по същия начин, когато водата ме обля... не че беше изключително студена, ами умът ми не можа да я понесе. Така че в края на първите 30 секунди превключих на топла, и вместо студен душ, взех контрастен душ, както едно време.Контрастният душ задължително завършва със стедуна вълна. Накрая, когато спрях водата, вече съжалявах. Плътта ми е толкова свикнала с тази последователност на нещата, че направо жадуваше за по-проникващ, по-дълбок студ, който да ме вкочани. Невероятно е към какви неща може да се пристрасти човек.И ето го откритието.

Всеки път, когато спра студената вода, но още не съм излязал от банята, преди да си облека хавлията, правя изометрични упражнения. Това е когато се напрягат всички мускули на тялото и идеята е в това максимално напрегнато състояние човек да се опита да се протегне и разкърши, без да отпуска максимално стегнатите мускули.

От студа, мускулите ми след студен душ са като камъни. В абсолютно премръзнало състояние, имам чувството, че се стягат до състояние на неодушевеност.Този път обаче не успях. Мускулите ми останаха меки. Стегнати, но меки - нямаше го онзи праг... всъщност усещах колко съм далеч от прага на максимална стегнатост, но не можех да ги стегна повече от това.


И тогава ми просветна: поносимостта на студ зависи от това колко енергия има в мускулите. Когато човек трепери, тогава мускулите симулират дейност, за да повдигнат телесната температура в отговор на студа.

А моите мускули са изтощени отвъд предела, в който могат да треперят! И точно това съм усетил в онзи момент, когато студът ме надви. Така че поносимостта на студ е директно пропорционална на силата в мускулите, или ПОНЕ има силна и директна връзка.

И има логика, защото мускулите са свързани и с психиката. Вилхелм Райх го нарича "мускулна броня" - психическите травми се кодират в тялото на човек така, че създават специфични напрежения в определени области. Когато пациентът легнел на масата, Райх изследвал мускулите му и нивото им на отпуснатост. Всеки мускул, който не се отпускал до максимално отпуснато състояние, а оставал винаги стегнат в определена степен, бил индикация за точно определена психическа травма в определена зона от характера. Затова Райх наричал хората с проблеми в психиката "бронираните хора".

Така че щом мускулите имат толкова директна връзка с психическото здраве... със сигурност имат връзка и с ПСИХИЧЕСКАТА поносимост на студ (защото добре знам, че физическата ми поносимост е много отвъд температурата на последната вода).
И това също така означава, че студените душове развиват мускулатурата на тялото.


Още една причина студеният душ да не се разглежда като релакс-процедура (какъвто е топлият душ), а като друг вид тренировка (например като физическо-психическа тренировка).
Активен

Неактивен Ключарят
Full Member
***
Публикации: 187

« Отговор #13 -: (Понеделник) 07 Март 2016, 17:40 »

Всичките използвани цитати са на потребителя Форум:

"Започнете със стъпалата и продължете с краката нагоре, стомаха, раменете, врата и гърба и най-накрая главата."

Интересно – и аз така несъзнателно започвах и практикувах. От няколко месеца пък започвам гордо със сърцето и гърдите, след което ребрата и краката, обръщам се и от краката нагоре и гръбначния стълб. Накрая включвам и главата към цялото тяло. :) (Понякога тръгвам с главата напред, но това не е за начинаещи. :D) Продължавам си с миксове от гореща и студена вода, като лично се радвам, че при минус 15 градуса успявах да започвам със студена вода. :))) Да, не беше много като продължителност, защото ги сменям, но си е лично постижение. Имаше само два ‘негативни’ случая за тялото ми – бях настинал веднъж и имах разтройство (2 пъти за един ден), а втория случай – заболяха ме венците на някои зъби, защото как можах да уцеля един меридиан със студената вода по главицата си, по която на всичкото отгоре нямаше много коса ... :D та няколко дни ме боляха корените на тези зъби и гледах да не хапвам на тази страна. Бъдете много внимателни с кратунката си – особено при под 0 градуса, и ако позволите на водата да мине през защитния слой от косми. :)

"Започвам от ръцете, после главата, после гърба, после предната част на тялото, после краката. Отначало има паника."

Дам, понякога, стоейки извън студената вода – се появявяше някакво неидентифицирано и чуждо нежелание ... някакви мисъл форми, които целят да те откажат от действието – ама като се стегна, спра този поток и Съзнателно вляза под душа, разбрах с практиката, че са нелепи и в повечето случаи са чужди тези мисъл-форми (макар че и самото тяло и записите в него също от една перспектива са чужди), защото реално съм го правил толкова много пъти и знам и чувствам ползата от студената вода ....

И забелязах следното изключително важно нещо, Форум, но първо да те цитирам:

"Психиката крещи наум, защото не й остава друго. Започва да извира вътрешен диалог, да летят картини от въображението, да прехвърчат мисли. Целият ми свят се разпада."

Всичко, което е останало в аурата ти неосъзнато – примерно думи от други Съзнания, които не си уловил в мига на изпращането им към теб, излизат. И всякакви такива негативни мисъл-форми (псувни, закани и прочие) изплуват. Не се учудвам, че при теб положението е толкова много като обем, защото публично си фокусиран от мнооого Съзнания, бидейки активен във форума – и тези, които ти мислят доброто са по-малко като бройка. Така че не си сам в това изживяване и наистина аурата се заздравява чрез студените душове. :) Отделно, че на архетипно ниво имаме действието ‘измиване с вода’, което означава излекуване, обновяване и презареждане.
Да, възможно е и самите ние да имате субективни мисъл-форми, но има разлика кои мисли са наши и кои не. Просто бъдете Съзнателни за всичко, което прихващате, и с времето ще разбирате даже и източника им. Понякога е технологичен ...
Ако се разубедиш и не направиш пречистването (студеният душ), чуждите мисъл форми (ако не си ги отпратил към недоброжелателите) пак ще изплуват дали в будно или сънно състояние.

~~~

"По-безопасна техника е изометричното стягане – това е когато стегнете възможно най-много мускули, без да има движение на ставите."

Дам. :)

"Много по-трудно е да се вземе студен душ, когато липсва сън, например след дълго будуване. И е много по-трудно да се вземе студен душ при залежаване, когато сте в състояние на мързел, а не в състояние на активност. И е много по-трудно да се вземе студен душ, когато сте психически изтощени и нямате емоционални сили."

+1 и за това наблюдение. Но пък си е перфектен тест за волята, а и по-мъдро е да не попадаме в такива трудни ситуации, за да докажем силата си. Не бива винаги да чакаме външни трудности, за да проявяваме качества и неподозирани сили и потенциали. Ето защо ме радва и вдъхновява даоисткия начин на живот (диаметрално противоположен на западния, който се подхранва от медиите и социума) – да подхранваш и проявяваш винаги качествата си. Това е ‘по-трудно’, отколкото когато имаш външен стимул/дразнител, който е против теб. :)
От един миг нататък няма трудно, има само естествени и осъзнати проявления и хармония. Плавно случване на всичко – изглежда, че е без усилия за страничния наблюдател (или че ти изисква много усилия да извършиш един чистосърдечен жест например) ... Да се постигне това тук на Земята, през 21 век, което е характерно в по-високите реалности, където само с мисъл създаваш на момента – е нещо велико ... В отделна тема, може би след година, ще пиша повече за тези разлики в начина на живот.

"И тогава ми просветна: поносимостта на студ зависи от това колко енергия има в мускулите. Когато човек трепери, тогава мускулите симулират дейност, за да повдигнат телесната температура в отговор на студа.
А моите мускули са изтощени отвъд предела, в който могат да треперят! И точно това съм усетил в онзи момент, когато студът ме надви. Така че поносимостта на студ е директно пропорционална на силата в мускулите, или ПОНЕ има силна и директна връзка."


Интересно наблюдение. Това според мен обяснява и защо ако съм правил някакви силови упражнения, но спазвайки принципите на Цацулкин – да се чувстваш силен и здрав след тях, а не да правиш много серии с много повтаряния, до пълно изтощение – физически тялото влиза без проблеми в студения душ. Не, не защото телесната температура се е повишила, но защото мускулите по-лесно влизат в режим да работят под стреса от студената вода – защото вече си правил упражнения и те са активни, но не си минал този праг на изтощение. :)

Съвсем различно е когато например факторът топлина доминира (ако първо започваш с гореща вода, а след това преминеш на студена). Мускулите са хванати неподготвени и са отпуснати – самото преживяване е различно. Така че (пак казвам) не температурата на тялото е важна, а състоянието на мускулите преди сблъсъка със студения душ. :) Това е относно физическата страна на процеса, а за психическата споменах в началото – чужди мисъл форми или твои мисъл форми изплуват, спирайки желанието да направиш крачката.

И отново да се повторя от предходен коментар – студеният душ (особено ако се отпускате, потапяте навътре и не правите изометричен стречинг) подобрява съюза между Съзнанието и тялото – когато и двете са чисти, ще можете да се свързвате с всеки свой орган, както и да управлявате с мисълта си течностите или кислорода в тялото Ви. :) Което освен радост и здраве (активиизране на лимфната, кръвоносната и нервната система и церебрално-гръбначната течност), ще развие и други ваши умения и способности, стига да ги подхранвате и проявявате извън душа. Ще отключи и достъпа Ви до нов тип преживявания в будно или сънно състояние.


Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #14 -: (Понеделник) 28 Март 2016, 02:41 »
Ако сте прочели предишната статия за светлината, вероятно ви е станало ясно колко дълбоко е влиянието ѝ върху човешкото здраве. Достатъчно е само да си припомним, че ако с тялото си не следваме естествения цикъл на светлината, прекъсваме процеса на автофагия (рециклиране на клетки и протеини) и на изгаряне на ненужните мазнини по време на сън.

В природата обаче има не малко ситуации, в които този принцип на влияние на светлината върху тялото не би бил нито ефективен, нито логичен. Пример идва от зимуващите животни: те прекарват зимния период в състояние на хибернация, характеризирано от забавяне на метаболизма и дишането и понижаване на телесната температура – така наречения зимен сън. Хибернацията се наблюдава и при сухоземни, и при водни животни и не се влияе от дневния цикъл на светлината. В случая, светлината постъпваща в очите или падаща върху кожата не би била полезен сигнал за синхронизиране на биологичните процеси в тялото с астрономическото време. Възможно ли е автофагията да протича и под влиянието на светлината? Защо светлината не стимулира хормоналните промени, които биха довели до събуждане и прекъсване на хибернацията при зимуващите животни? Възможно ли е с адаптацията на тялото към ниските температури, светлината да губи своето влияние?

Адаптацията към студ при човека води до драстични промени в тялото. Противно на логиката, студът не предизвиква трупане на подкожни мазнини (бяла мастна тъкан). Въпреки, че при много животни трупането на мазнини е механизъм за защита от измръзване и енергиен запас, процесът не е причинен от застудяването, а от хранителните и двигателните навици на тези животни, най-вече на онези, които се подготвят за зимен сън. Трупането на подкожни мазнини увеличава търпимостта на студ и при хората, но студът не е в състояние да го предизвика или фаворизира.

Трябва да отбележа, че под „трупане” имам предвид увеличаване количеството липиди (мазнини) в белите мастни клетки. Броят мастни клетки остава сравнително константен, въпреки флуктуациите в телесната маса, тъй като размерът им може да се увеличи около четири пъти, преди да настъпи клетъчно делене. Увеличаването на обема на мастните клетки и липидите в тях е силно стимулирано от хормона инсулин. От своя страна, отделянето на инсулин е стимулирано от консумацията на въглехидрати (бързи и бавни). Ето защо зимуващите животни, като кафявата мечка, през топлите периоди предпочитат сладките храни (мед и горски плодове). Повишената консумация на въглехидрати преди зимния период има два механизма на действие: от една страна увеличава отделянето на инсулин, който стимулира трупането на мастни запаси, от друга страна (особено фруктозата) предизвиква състояние на диабет, при което клетъчните мембрани се насищат с омега-6 мазнини и понижават температурата си на замръзване. Ниските зимни температури преобръщат процеса, изострят инсулиновата чувствителност и подготвят тялото за трупане на нови мазнини през задаващия се топъл сезон.

Адаптацията към студ протича и чрез активирането на кафявата мастна тъкан (КМТ). За разлика от бялата мастна тъкан, КМТ клетките съдържат голям брой митохондрии и са способни да произвежда бързо топлина с цената на висок енергоразход. КМТ се характеризира с повишен разход на хормони на щитовидната жлеза, което води и до нейната активация.

Вероятно най-важната промяна в човешкото тяло при хронично излагане на ниски температури е предизвикана от подкожните температурни рецептори. Ниските температури предизвикват промяна в биологичния „часовник” на тялото, като обвързват супрахиазмалното ядро (SCN, регион на хипоталамуса, в който постъпват нервни импулси от ретината) с ензима ендотелен азотен оксид синтаза (ENOS) вместо с цикъла на светлината. От това, което казахме за светлината, става ясно, че без тази съществена промяна в хипоталамуса, верижната реакция водена от мелатонина и лептина не би могла да завърши успешно при наличието на светлина. Друг ефект от тази промяна в хипоталамуса е прекратяване производството на невропептид Y (NPY), което убива глада за въглехидрати. Това явление ни показва ясно какъв е естественият избор на тялото за баланса на макронутриентите (белтъчини/мазнини/въглехидрати) през годината.

Казахме, че белите мастни клетки имат свойството да увеличават четирикратно размера си преди да започнат да се делят. Това означава, че в повечето случаи, въпреки нормалните кол*бания в теглото ни, броят им няма да се промени значително след навлизане в зряла възраст. Възможно ли е обаче броят им да намалее? При хроничното излагане на студ, сигнали от кожата и стомашно-чревния тракт към хипоталамуса, повишават нивата на хормона α-MSH, което кара белите мастни клетки бързо да освободят лептин. В резултат на повишените нива на лептин, протича лептин-индуцирана адипоцитна апоптоза, което означава, че мастните клетки измират програмирано и техния брой намалява. Можем да заключим, че редуцирането на броя мастни клетки е индуцирано от хроничното излагане на ниски температури в синхрон със свойствата на лептина, тъй като изследвания констатират, че при животни, които не са излагани на студ, лептинът може единствено да намали обема на мастните клетки (нетна загуба на телесно тегло), но не и техния брой.

Още за светлината и тялото: Светлината диктува здравето ни
Активен

Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални