Страници: [1] 2 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Истината за Русия  (Прочетена 3832 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« -: (Петък) 31 Юли 2015, 06:51 »

Като един истински Глас на ИСТИНАТА чисто и просто НЕ МОГА да стоя и да гледам разиграващата се дискусия за и против една от най-големите поробителки в СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ-държавата,че и народът на Русия и затова следвайки неотменно своя дълг към ИСТИНАТА се разрових из Интеренет и Аз също намерих интересни материали по въпроса,които бих искал да Ви представя,ако е възможно и админа(почвам да си мисля вече,че тука проруското лоби е пуснало корени до самия връх на този форум и се изказва тендензиозност в подкрепата на едни потребители и низвъргването на други)да остави тази тема в раздела,в който му е мястото за да могат привържениците на ИСТИНАТА в този форум също да имат поле за изява и да се прокрадне през жестоката пропаганда излъчвана от някой потребители тук ИСТИНАТА за Русия.Имена няма да цитирам(за да не ми изтрият пак темата)(ах,колко са неутрални от администрацията  Cool ),но за сметка на това ще си позволя да приложа похвата използван от същите тези индивиди и вместо ДА СЕ ТРЕПЯ ДА ПРАВЯ САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ просто ще го карам на дорото старо КОПИ-ПЕЙСТ за да видите,че това И АЗ ГО МОГА  Tongue .Пък нека ИСТИНАТА само да доходи до нас и да застане на страната на СПРАВЕДЛИВИТЕ.Познайте коя ще е тя за Русия??!  Cool
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #1 -: (Петък) 31 Юли 2015, 06:56 »

Ето като за начало малко копи-пейст на една статия от най-известния български блог(№1 в държавата НИ)-Како Сийке,не съм от тях!-За Русия без любов!Ето линк тук-http://kaka-cuuka.com/3428

Смятам отношението на блогъра за доста комично и фриволно,но коментарите му са напълно на място и добре подкрепени с ФАКТИ.Чудно ми е кога ли русофилите(или май бяха съветофили ще успеят да извадят толкова добре аргументиран отговор срещу Америка за да покажат колко "зле" били живеели!  Laugh  Laugh  Laugh  Laugh  Grin (смях,смях и само СМЯХ,а?)
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #2 -: (Петък) 31 Юли 2015, 07:11 »

А за да остана верен на хубавия принцип с копи-пейста,ето Ви и статията в пълен текст.

Ето я и нея:
Русофилството и русофобството са традиционни хобита у нас и не минава ден без да попадна на разгорещен спор в интернет на тази тема. Русия наистина носи отпечатъка на своето тежко минало и се опитва да просъществува в съвременния свят и е малко тъпо да се окачествява като извор на всичко зло - поради което преди време се изказах за нея с любов. Предвид настроенията у много българи обаче, мисля, е време за няколко думи за Русия без ама никаква любов...

Русия е близка до българската душа, няма какво да се лъжем. За много хора - по-старото поколение, закърмено с пропаганда и пропито с носталгия(а често и с насилие-бел. копи-пейстъра), както и много от младите хора от по-малките градове (или с по-незатормозени от мислене възприятия за света), Русия продължава да отговаря на романтичния им идеал за могъща държава, със силна икономика и армия, велика история и като цяло един важен световен лидер - който, според тях, трябва да има още по-голяма роля на международната сцена (главно за да се противопоставя на мерзките американци, нали). Истината за Русия обаче е съвсем друга, при това доста по-тъжна. Няма да се разпростирам в разсъждения, само някои данни:

Икономика и бизнес климат

- Руското икономическо развитие е слабо. Въпреки, че за 2013 г. страната се изкачи като 5-та най-голяма икономика в света, нейните приходи идват основно от износ и продажба на сурови природни ресурси (нефт и газ, руди, дървесина). Над 95% от националното богатство на Русия е природни ресурси, а износът само на нефт и газ съставлява шокиращите 70% от износа й. Накратко, в Русия почти нищо не се произвежда и преработва - само се експлоатират и изнасят природните й богатства.

- Според Световната банка, Русия е на 112 място в света в класацията за правене на бизнес (все пак се е качила 6 места от миналата година) и на 144 място по икономическа свобода (същия линк). Брутния вътрешен продукт на глава от населението е двойно по-голям от България, но огромното икономическо разделение (малко много богати и много много бедни) отразява поговорката "Ако кметът яде свинско, а селяните - зеле, средностатистически в наше село се яде свинско със зеле".

- Още по-лошото е, че забогатяването в Русия става основно корупционно - без политическа подкрепа и смазване на важни колела в системата няма бизнес. Държавната администрация е тежка, бавна, голяма и корумпирана - регистрация на фирма отнема средно 11 дни, което не е толкова много (в сравнение със света), но високите данъци, непредвидимостта на законодателната и произвола на съдебната система правят невъзможно преуспяването без осигуряване на стабилност "по втория начин".

- Медийната среда в Русия е изключително манипулирана. Ако си мислите, че ББ който праща есемеси на репортерки е голяма работа, помислете пак. Русия е на 148 място в света по свобода на медиите, което я нарежда заедно с държави като Бурунди и Ирак. Не само държавната телевизия, а и останалите руски канали повече напомнят на социалистически кино-прегледи, когато с възхита повтарят правителствените сводки относно Путин, войната и световната политика.

(А сега да ва видим какви статистики ще изнесете в подкрепа за "величието на Русия"!)

Законност и ред

- Нивото на убийствата в Русия е няколко пъти по-високо от това на повечето цивилизовани държави: за 2012 г. е 9.2 убийства на 100 хил. жители годишно (в България, за сравнение, са 1.9) - което я нарежда сред третия свят. Нивата на другите насилствени престъпления (изнасилвания, грабежи и т.н.) са сравними.

- Огромна част от руската национална пропаганда и самочувствие се базира на антифашизма - СССР победи фашистка Германия, бори се срещу фашизма и лошите (които и да са те) винаги са обявявани за фашисти (виж сега в Украйна) и империалисти. Ироничното е, че в момента Руската федерация проявява типично империалистки тенденции, а великоруският национализъм и шовинизъм, които са официално подкрепяни от Кремъл дават плодове в множество националистически, пара-военни, национално-християнски и други организации, които, за неспециалиста, всичките приличат и се държат като нео-нацисти, a за специалиста, техните идеологии и изказвания практически повтарят идеологията на Национал-социалистическата партия на германските работници (партията на Хитлер), като само са заменили католицизма с православие.

- За правата на чужденците, особено тези с по-тъмна кожа, както и на ЛГБТ хората даже няма какво да се говори - те биват пребивани по улиците от същите тия, които само приличат на скинари, а после, понеже нямат никаква законова защита, ядат бой и от полицията (но за традицията в сътрудничеството на нацистки пара-военни групи с полицията и правителството в предвоенна Германия - някой друг път).

Общество

- Въпреки откритото презрение на руската политика и обществени фигури към "упадъчния ЕС, пълен със спинозни *едераси и деградирали наркомани" (цитат: Жириновски, разбира се), все повече руснаци имигрират в ЕС - само за 2012 на запад са се изнесли почти 30 000 души.

- Говорейки за СПИН и наркомани, в Русия има около 1 млн. регистрирани HIV-позитивни, което сравнено с 143 млн. население е най-големия процент в света за държава извън подсахарска Африка. Колкото до наркотиците, според редовните доклади на ООН само хероинозависимите в Русия са около 2 млн. - безпрецедентен процент за държава, която не е от третия свят.

- Много моралното, консервативно и християнско общество, с което руските политици обичат да се хвалят, се манифестира с най-високия процент на аборти спрямо раждания в Европа, а общият брой аборти, според доклад на ООН, е 37,4 на 1000 годишно - най-високият в света.

Въпросът за руската политика (външна и вътрешна), за войните с Грузия и Украйна, за масовия алкохолизъм и т.н. изобщо няма да го засягам. Надявам се познатите ми, които мислят с възхищение за Русия и тръпнат като булки преди първата брачна нощ при идеята за членство на България в Евразийския съюз, да си отворят малко очите и да видят накъде са тръгнали.

Доста,добра статия,не мислите ли??!  Smiley
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #3 -: (Петък) 31 Юли 2015, 07:19 »

Ето още една статия на същия автор по сходен въпрос-http://kaka-cuuka.com/3404.И за да остана верен на традицията на копи-пейста така дълбоко вкоренена у този форум ще продължа да давам и пълния текст(за да не се оплаквате после,че само съм давал линкове без да пиша какво се било писало в тях)!

Руският традиционализъм срещу "еврогейовете"

Русия отдавна се опитва да води националистична политика или поне реториката й е такава - откакто Путин я управлява.Русия е православна, нормална, със здрави, традиционни семейни ценности, морални и добри, обикновени хора, които просто искат да живеят спокойно, без разни чужденци и гейове да им развалят децата. А с чужденци и гейове (и да не забравим - евреи) са пълни Европа и САЩ, затова те да си гледат работата и да не ни казват как да живеем, много благодаря.

Проблемът разбира се е, че ако те не ви кажат, вие не знаете как да живеете...Не, че Европа и САЩ не прекаляват с това, което нео-нацистите у нас и в Русия наричат не особено лицеприятно (но донякъде вярно) "либерастия" и "толерастия". Либералността и толерантността са хубави идеи, но когато с тях се прекалява, обществото може да загуби своята културна "имунна система" и да се поддаде на напъните на най-различни хора да го направят съвсем нетолерантно и нелиберално, просто защото никой няма топките да ги спре - от страх да не го обяви някой за "нетолерантен". На ти сега избесени по крановете гейове, господин толерантен...

Освен това, "Русия на християнските традиции" прекрасно се вписва в наратива за "Велика Русия", който бива подхранван от поне столетие насам. Един вид руският народ е пазител на изконните консервативни и традиционни ценности, затова е велик. През 18 в. (когато се заражда национализмът като идеология, знам че си мислите че е по-стар, но не е вярно, освен това се заражда първо в Шотландия) Самюъл Джонсън произнася знаменитата си фраза "Национализмът е последното убежище на негодника." за да подчертае какви именно хора вземат присърце факта, че са се родили някъде и "дедите им" са направили нещо - това се отнася за политиците от тогава до сега. Ако нямаш никакви идеи и си тъп като гъба, развей националния флаг и все ще намериш подкрепа колкото да влезеш в парламента.

Но да се върнем на Русия

Путин много успешно използва националистичния и традиционен (консервативен) речник и играе по тая тънка струна на руското общество. И там традиционализмът процъфтява - православната църква, славянски общества, наследството, семейните ценности, махни го тоя американски империализъм, ние сме истинските мъже, близо до земята-кърмилница, знаете ги тия. Ироничното във всичко това обаче е, че в Русия няма  и никога не е имало традиционно и консервативно общество в политическия и идеологически смисъл на тези думи - такива общества има и е имало в Европа и САЩ, не в Русия.

 Русия не е никаква "пазителка на традиционните ценности", защото те там никога не са съществували, няма и да съществуват. Те са интегрална част от Европа и САЩ, наследство от протестантската етика на упорит труд през Просвещението, пречупени през лещата на Викторианската консервативна средна класа, оформила облика на цивилизования свят по време и след индустриалната революция.

Православието? Руснаците никога не са били особено религиозни - в исторически план православието по-скоро е било повод за преследване и избиване (както толкова много други неща в руската история) на различните православни секти ("с три пръста ли се кръстиш или с два / я кажи мужик"), на евреи и католици, а в момента - на будисти и мюсюлмани (всички чалмосани и/или с дръпнати очи народи и племена в азиатската част на "руската федерация").

Семейни ценности? Какви семейни ценности в държава, която е сред първите в световните статистики за разводи и аборти?

Здраво, морално общество? Чакайте, не се смейте, те са сериозни. Масовият алкохолизъм, пропитата с корупция на всички нива държавност, вездесъщата престъпност, ежедневната грубиянщина (който е ходил в Москва знае) са признаци на морал?!?

Няма какво да говорим за традициите на упорита работа, образование и пестеливост, неразривна част от европейския и американския традиционализъм и консерватизъм - ясно е, че в Русия те са по-скоро изключение, отколкото правило.

Великата руска история ли, която е 5 пъти по-кратка от българската и изостава на столетия от цивилизацията? Писмата на руските офицери от руско-турската война описват трудностите, които те имат да мотивират собствените си войници, след освобождението на България - защото руските селяни, набрани в армията, виждат как освободените от тях "роби" българи всъщност имат къщи, коне, ниви и законоустановени права под турското иго, каквито те, "свободните" руснаци не са и сънували в царска Русия.

Така че тия приказки за неморалните и пропаднали "еврогейове" и здравите мъжествени руснаци с бради са си само политическа реторика и нямат никакви действителни корени. Има някои политици, които и в България ги говорят същите глупости - и макар съответните политици да са, наистина, негодници, поне у нас може да се каже, че традиционализмът има някакви корени, пък доколко са положителни е друг въпрос.

Доста смислени коментари не мислите ли??!  Grin

Поне един нормален човек да има в нашето интернет простарнство,която да постави руснаците на МЯСТОТО им!Свалям му шапка!
« Последна редакция: (Петък) 31 Юли 2015, 07:27 от Гласът на истината » Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #4 -: (Петък) 31 Юли 2015, 07:41 »

Ето Ви и още малко статистики за мястото на Русия в световната икономика-нагледайте се сами!  Cool

Ето тук е линка за Русия-https://data.oecd.org/russian-federation.htm
А тук е сравнение със САЩ-https://data.oecd.org/united-states.htm
Великобритания-https://data.oecd.org/united-kingdom.htm
Германия-https://data.oecd.org/germany.htm
Китай-https://data.oecd.org/china-people-s-republic-of.htm
и Япония-https://data.oecd.org/japan.htm.
Който може нека сам да си прочете данните за да види колко "цветущо" е развита Русия и после пак да ми говори за "великата Мечка"(сравнението тук между индианците и белите го намирам за доста уместно-познайте кои са в ролята на индианците  Grin).

А ето Ви и малко статистика(чудно ми е кога ли и русофилите ще използват цифри,а не само емоции)за БВП върху глава от населението след приравняване на покупателната способност(всеки що годе кадърен икономист,е естествено изключваме руските такива,те са на заплата от Кремъл,нали се сещате  Wink,ще Ви каже,че това е НАЙ-ДОБРАТА статистика за да се покаже нивото на развитие на икономиката и жизнения стандарт в една държава)-http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD.Вижте числата за Руската федерация и ги сравнете с тези на останалите развити страни.И после ми говорете за "величието на Русия" без да заплашват,ограбват или поробоват други страни или народи!
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #5 -: (Петък) 31 Юли 2015, 07:44 »

А ето и още една интересна публикация по въпроса-http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/09/blog-post_17.html.Само вижте:

Русия е Нигерия със сняг 
Забележително изказване на един от създателите на Google - Сергей Брин, за Русия, отпреди 6 години(вече са 13-бел. цитиращия), но все така свежо:

[въпрос]: Един от нас ще пътува за Русия, какво ще го посъветвате?

[Сергей Брин]: Да си вземе бодигард.

[въпрос]: Сега Русия произвежда приблизително толкова нефт и газ, колкото целият Персийски залив. Какви са геополитическите последствия от това?

[Сергей Брин]: Русия е Нигерия със сняг. Наистина ли искате банда криминални каубои [a bunch of criminal cowboys] да контролират световните енергийни доставки?
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #6 -: (Петък) 31 Юли 2015, 07:49 »

И още нещо по темата продължение от предишния пост-http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1151157

Ето Ви и статията(да не ме обвините после,че съм бил като останалите копи-пейстъри дето само пействали линка,па после никакъв материал  Grin):

НЕЙЛ ФЕРГЮСЪН* БРИТАНСКИ ИСТОРИК, ПРОФЕСОР В ХАРВАРД

На кого му пука за Русия? С необузданите изборни измами и намаляващо население страната все повече губи значението си.

Помните ли кога за последен път се притеснихме за Русия. Преди 20 г. дъхът ни спря, когато комунистическите хардлайнери опитаха да вземат властта в Съветския съюз чрез преврат, който се провали. А днес? Това просто е поредна проява на съчетаниета от петрокрация (власт, опираща се на печалби от петрол - б. р.)и клептокрация.

Миналата седмица новината бе лошото представяне на партията “Единна Русия” на Владимир Путин на парламентарните избори. Въпреки масовите изборни нарушения управляващата партия спечели по-малко от половината гласове. Държавната телевизия, пропагандното оръдие на “Единна Русия”, показа резултати, в които общият процент от подадените гласове надхвърли 128.

А руснаците бяха отличници по математика. Вече не са.

Западните медии с вълнение следяха протеста в Москва, където изборните машинации бяха особено драстични. Правителството смачка протеста с дивизията “Дзержински”, която е към МВР. Струва ми се невероятно, че още я има. Феликс Дзержински е касапинът на Ленин по време на гражданската война в Русия, първият шеф на страховитата болшевишка тайна полиция ЧК.

Но надеждите в чужбина за руски аналог на Арабската пролет са прекалено оптимистични. В. “Ню Йорк таймс” може да се вслушва в бившия съветски лидер Михаил Горбачов, когато той осъжда изборните резултати като невалидни. В Русия обаче никой не го взема на сериозно. Интернет и туитър не могат да спрат Путин да се върне на президентския пост догодина, точно както сериозните политически наблюдатели прогнозираха през 2008 г., когато той подкрепи за Кремъл Дмитрий Медведев.

Всъщност лошият резултат на “Единна Русия” от миналата седмица може наистина да помогне на Путин да накара своя наследник да изглежда като губещ. (Медведев, а не Путин бе начело на кандидатската листа за изборите.) Миналия четвъртък Путин заяви, че държавният секретар Хилари Клинтън "даде сигнал" на подривните елементи в Русия. "Те чуха този сигнал и с подкрепата на Държавния департамент на САЩ започнаха активна работа."

На кого му пука? Русия може да не е съвсем "Горна Волта с ракети", да си припомним крилатата фраза на канцлера Хелмут Шмит.

Но със сигурност тя е само сянка на онази свръхсила от времето на студената война.

Икономиката на САЩ е 10 пъти по-голяма от тази на Русия

На човек от населението руският БВП не е много по-висок, отколкото в Турция.

Но продължителността на живота при мъжете е значително по-ниска - 63 г. за руснаците при 71 г. от другата страна на Черно море.

Населението се свива.

Днес в Русия живеят 7 милиона души по-малко,

отколкото през 1992 г. До 2055 г. според прогноза на ООН населението на Египет ще бъде по-голямо.

Обяснете ми защо "Голдман Сакс" въведе съкращението БРИК за Бразилия, Русия, Индия и Китай, предполагайки, че те са 4-те ключови икономики на XXI век. Всеки ден обаче аз се сещам за Турция или Индонезия.

Путин вероятно смята, че огромните запаси на Русия от газ и нефт - съответно 24 на сто и 6% от световните - му дават право да действа като световен Дон Корлеоне, изготвяйки оферти, които разтрепераните вносители на енергийни суровини не може да откажат.

Ето новината: в Северна Америка има толкова много неизползван нефт и капацитет от рафинерии, че САЩ са на път да се превърнат в нетен износител на петролни продукти за първи път от 62 години насам.

До 2017 г. газ може да потече към Европа по газопровода “Набуко” през Турция и да сложи край на мъртвата хватка на руския “Газпром” на пазара на ЕС.

Русия, някога един от големите центрове на литературата и музиката, страната на Тургенев и Чайковски, изглежда все повече като една Нигерия, само че със сняг.

Като юноша бях очарован от руската култура. Още си спомням тръпката, когато открих Мусоргски и Чехов. Копнеех да видя Санкт Петербург, величествената столица на Петър Велики, тази Венеция на Балтийско море.

В личния си живот руснаците все още се наслаждават на спомените, когато водка и поезия започнат да текат на нечия дача след полунощ. Но руският обществен живот остава ужасен и може би неизлечимо деформиран от 70 години комунистическа власт.

Британският историк Орландо Фиджис написа превъзходна история на руската революция, озаглавена “Човешка трагедия”. При управлението на Путин трагедията се е превърнала във фарс.

*Този анализ за Русия е публикуван в сп. "Нюзуик" под заглавие "Западаща Русия на Путин губи световната си значимост". Сегашното заглавие е на "24 часа".
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #7 -: (Петък) 31 Юли 2015, 07:55 »

Щях да напиша няколко интересни неща, които да са ПОДОБАВАЩИ за конспиративен форум (в контраст с "политически форум").

Но няма да го направя.

Все пак не мога да стоя безучастен, виждайки това, което се подава на неактивния читател... така че ще го направя, но в друга, моя тема. Не в тази.Може би щеше да бъде в тази, с това й заглавие... но, Гласът на истината, поведението ти е прекалено безотговорно. Хм, дори и за моите стандарти, би казал някой... Изпитвам нежелание да спася тази тема от изтриване.
Активен

Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #8 -: (Петък) 31 Юли 2015, 08:01 »

Форумееееее,от кога и Ти започна да се редиш за рубли и копейки??!  Shocked

Имай малко уважение бе ЧОВЕК.Не предавай човешкото заради ЗАПЛАТАТА!!!Знам,добре лащат,на Чекистите винаги им е било блажно!Но все пак постъпи като Човек и вземи страната на ИСТИНАТА и СПРАВЕДЛИВОСТТА!Ще оставиш ли Любовта към ДИКТАТУРАТА да победи стремежа към ИСТИНАТА??!
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #9 -: (Петък) 31 Юли 2015, 08:18 »

А и ето още една интересна статия по въпроса с "историческата памет" на руснаците-http://www.webcafe.bg/id_1864559940/fpage_11/

Ето и пълният текст:

Думата "Гулаг*" предизвиква тръпки у всеки, който е имал лошия късмет да е живял в ерата на сталинизма. Съветската история е пълна с депортации, принудителен труд, глад, екзекуции и политически репресии. И всичко въпреки това, в цяла Русия има само един музей - реконструиран трудов лагер, който се намира в далечно селце в северен Урал, за да документира тези ужаси.

А сега, в резултат на усилията на Путин да възкреси грандиозния сталинистки мит за руската история, той е пред закриване

Съветска Русия е имала стотици затворнически лагери. В наши дни Перм 36 е единственият запазен трудов лагер от сталинистката ера. Той е действал като затворническа колония за политически дисиденти до края на СССР. Последният затворник там е освободен през 1988 г.

Мнозина на Запад знаят за ужасите на „Гулаг", но малцина са тези, които осъзнават, че много съветски лагери са продължили да действат дори и в ерата на реформи на Михаил Горбачов. В Русия репресиите често се свързват предимно, а понякога и единствено със сталинисткия период.

Руските музеи, като московския Държавен музей на ГУЛАГ и интерактивния музей на НКВД в Томск, се концентрират изключително върху сталинисткия терор и големите чистки. Перм 36 обаче остава единственият трудов лагер, обезсмъртяващ живота на политическите дисиденти през цялата съветска ера.

Регионът на Перм, все още приютяващ най-много затворници в Русия, е бил известен като "Пермския триъгълник" - трите лагера, където са били задържани легендарни дисиденти като Владимир Буковски от 1972 г. до 1988 г. Сега „Перм 36" се управлява от "Мемориал", руска организация за защита на човешките права, посветена на запазването на неразкрасената история на съветската ера. От 2005 насам г. групата провежда международни форуми за руски и европейски демократични активисти и историци на територията на лагера.

За известно време нещата в Перм 36 са вървели добре

През 2010 г. властите в Перм обявиха амбициозни планове за реновиране на индустриалния град, който като повечето други руски градове бе пострадал от постсъветската "треска за злато". Тогавашният губернатор на Перм - олигархът Олег Чиркунов, започна"културна революция" и покани европейски и американски дизайнери с идеята да бъде отворена луксозна съвременна художествена галерия в изоставен сталинистки фериботен терминал.

New York Times обяви града за "Билбао в Сибир". Авангардният московски *уратор Марат Гелман бе привлечен за ръководител на галерията, а той на свой ред организира ежегоден театрален и музикален фестивал "Бели нощи", създаден по подобие на фестивала в Единбург.

Но мечтите на Перм просъществуваха доста за кратко. В края на 2011 г. Путин се върна на президентския пост, а в Москва се случиха най-мащабните протести в постсъветската история - и Кремъл се зае да преследва дисидентите, като не е спрял да го прави и до този момент. Не бе пощаден дори и далечният Перм.

Губернаторът-любител на изкуството Чиркунов бе заменен от надежден съюзник на Путин. На Гелман бе забранено да продължава проекта си в Перм, след като той организира изложба, осмиваща зимната олимпиада в Сочи.

"Мемориал" пък бяха подложени на преследване като "антируска" организация

През юни 2012 г. руското правителство започна национална кампания срещу неправителствените организации. В опит да дискредитира организациите за защита на човешките права и опозиционните групи, всички организации, получаващи чуждестранно финансиране, бяха задължени да се регистрират като "чуждестранни агенти". За Перм 36 това бе началото на края.

Във филиала на "Мемориал" в Перм редовно се провеждаха обиски, а местното население бе насърчавано да стои далеч от групата; финансирането на неправителствените организации бе намалено, а данъчното им облагане - повишено. На летния фестивал на организацията през 2013 г. бе забранено да бъдат канени чуждестранни гости. Перм 36 се оказа в центъра на политическа игра. Сега, по време на агресивната кампания на Путин в Украйна, музеят, документиращ тормоза на Кремъл над дисидентите, поставя в неудобна ситуация властите - и те заплашват да го затворят напълно.

Този месец руската държавна телевизия НТВ излъчи документален филм, целящ дискредитирането на музея като профашистка институция с американско финансиране. "Целта на Перм 36 - заявява дикторът - е да научи децата, че украинските фашисти не са толкова лоши, колкото ги показват учебниците по история, докато техните внуци причиняват геноцид в източна Украйна."

Филмът обвинява "Мемориал", че получава пари направо от Държавния департамент на САЩ - който, според същия филм, е финансирал и Евромайдан-революцията в Киев. Православен свещеник заявява на зрителите, че "такива хора нямат родина, тъй като са готови да я предадат във всеки момент."

Вместо да интервюират бивши политически затворници, НТВ се фокусират върху бившите пазачи на трудовия лагер. "Бях там, когато освободиха така наречените дисиденти" казва старец, който се представя като бивш пазач. "Всички те бяха чужди шпиони и всички те заминаха на Запад." Противниците на Перм 36 са предимно бившите пазачи на затвора и прокремълски младежки групи; те твърдят, че "Мемориал" умишлено преувеличава жестокостта на арестите за "антисъветска пропаганда", игнорирайки свидетелствата на самите пазачи.

За разлика от Германия след Втората световна война, постсъветска Русия никога не е изпитвала колективна вина за престъпленията на предишния режим

В Русия не са създавани "комисии за истина и помирение", каквито имаше в Южна Африка след апартейда. Нито пък е имало отваряне на архивите на тайната полиция, каквото се случи в Източна Германия или Унгария.

В Германия продължава усилен публичен д*бат за историческото наследство от тоталитарния период - и нацистко, и съветско. Руският елит обаче се стреми да манипулира националната памет, което демонстрира нежелание да се заеме ясна позиция към тоталитарното минало на Русия и недотам демократичното й настояще. Далеч от Москва, Перм 36 оставаше остров на истина в Русия, която все по-често изкривяваше и омаловажаваше страховитото минало на Кремъл.

Кремъл и досега не е признал държавния терор като престъпление под каквато и да е форма, най-малко под формата на официални документи. Единственото, което се доближава до някакво (крайно непълно) признание, е преамбюлът на закон от 1991 г. за реабилитацията на жертвите. Това обаче нито е национален документ, нито има национален музей в памет на жертвите на комунистическия терор.

В нова Русия никога не са се водили дела срещу екзекуторите от Кремъл, причинили смъртта на милиони през цялата съветска ера.

Дали, както казва вдовицата на Александър Солженицин, вече е "твърде късно за думи"? Дали, както Путин изглежда Вярва, Русия би се сринала, ако излязат на бял свят скелетите от гардероба на Кремъл?

Поне докато КГБ има свой човек начело на Кремъл, руското общество ще остава твърде далеч от надеждата да се отърве от тоталитарния си манталитет. Междувременно в Урал, Пермският триъгълник отново малко по малко се връща под контрола на властта.

* ГУЛАГ - Главно управление на наказателните лагери към Народения комисариат на вътрешните работи на СССР

Що се отнася до "историческа памет" нещо са много избирателни руснаците,а?Като ги хвалят веднага се вдигат,ама като им говорят ИСТИНАТА..............?
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #10 -: (Петък) 31 Юли 2015, 08:34 »

А ето Ви и една полезна книжка по въпроса за Руско-Българските отношения от небезизвестния Георги Сава Раковски(ако и него го обвините вече,че е бил "агент" срещу България)вече не знам какво да си мисля ЗА ВАС!

ЕДНА ЗАБРАНЯВАНА И МАЛКО ИЗВЕСТНА
КНИЖКА НА ГЕОРГИ РАКОВСКИ ЗА РУСКАТА
АНТиб*ЛГАРСКА ПОЛИТИКА
Георги С. Раковски
Преселение в Русия, или руската
убийствена политика за българите

Предисловие
Тъжни времена прекарва днес нашето отечество България. Като оставим
настрана сестра Сърбия, Священний троен съюз, в който участвуват тримата
императори и който има за цел да варди да не се пролива капка човешка кръв -
всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се
съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.
Няма пакост, няма мерзост, даже и подлост, които да не е пуснала в ход тая
държава начело с нейний Гирс и Катков от 6-ий септемврий насам, т.е. от тоя
знаменит ден, когато ние почнахме своето истинско политическо и
самостоятелно съществуване. В Цариград ли, в Пирот ли, в Бу*урещ ли, се
засмее и българский Бог, руското правителство тича да свари да разваля и да
пакостничи. Ако то днес иска, щото Румелия да си остане пак пашовска страна,
а байонетите на българските синове в един прекрасен ден бутват
дипломатическата мастилница на Гирса и му изкривяват ченето, то това
същото правителство забравя своите първи думи и предлага вече Сан
Стефанска България. А защо я то предлага? Защо такава глупа
непоследователност? - „Желае ни доброто; не ни е забравила", отговарят
кокошите умове, в това число и ония наши изменници братя, които си продават
съвестта за монетата чистаго серебра в руското консулато. - „Вие сте идиоти",
казваме ние. Руското правителство желае две неща. Първо, да протака
работата, да ни държи във военно положение, което е убийство за България, та
дано в тия усилни времена се появи някое негодувание помежду ни, и то,
руското правителство, като всяко покровителско, да каже: „Ето че без мене не
могат българите; дайте ми воля да отида с моите камбани, камшици и бесилки
да наредя работите." Второ, че като стане съединението, както и да е,
извършено само от българи, то руский пловдивски консул ще може да
интригува само между калугерите на Шипченский манастир, няма той да
управлява вече Румелия, не ще има възможност да сее разврат и да
проповядва шпионско-полицейските начала на страшното ІІІ-то отделение.
Лъжат се ония, които мислят, че руските дипломати са по начало против
съединението. Те са готови днес да направят това съединение, но забележете,
те да го направят сами, а не и българите. Те желаят, щото това съединение да
го донесе някой беломустакат генерал, с покрити гърди от ордени, някой
Обручев или Сомов, когото да срещат по всичките градове гологлави с хляб и
сол, с камбани и молебен, а той да се надува, се да излизат само из устата му
думите: „так приказано", „не разсуждать", „не бунтовать", „воля Его
Императорского Величества такая", „ви народ неопитний", „вие трябва да
слушате и се покорявате", „има за вас кой да се грижи" и пр., и пр. А руский
консул върви подире му и му шепне на ухото: „Прибавете още на тия братушки,
че аз като минувам из пазара, трябва да ми стават на крака, думата ми да не
правят на две, името ми да бъде свято във вестниците им, да се пише с големи
букви." По-нататък следват руските инструктори-офицери, облечени парадно;
по-главните от тях шепнат на генерала да доведе до сведение на непокорните
братушки, да не търсят от тях оправдателни документи, а по-долните чинове се
зъбят на гологлавите братушки и казват: „Познахте ли сега какво значи Русия?
Един път проливахме кръв, сега пак ви носим наготово съединението, а вие,
пършивци, само печелите парички и викате „урра". А братушките цъфнали и не
завързали. С турена на гърдите ръка, с тяло прегънато като въпросителна,
хилят се като заклани и казват: „благодарим на Ваше Високоблагородие, ние
сме ваши деца, Русия ни е майка. Колкото Ваше Високоблагородие сте повече
в България, толкова по-много се обажда и наший алъш-вериш." „Так, так",
отговаря високото благородие и издрънчава от удоволствие своята обкована
със сибирско сребро сабля. А камбаните гърмят ли гърмят! О, пусто да остане
подобно съединение! Ние го нежелаеме и на най-върлите си душмани. Джанъм,
ние искаме да имаме история, минало, свои герои, наше „урра". Как не могат да
разберат това московските славянофили? Ревне ни са, ей така, щото между
безбройните чужди паметници по всичките краища на отечеството ни да има
запазено и едно кьошенце наше, българско. Искаме да видим ние, че между
различните площади и улици на градовете, украсени с имена: „Московска",
„Александровска", „Аксаковска", „Паренсова", „Гуркова", „Славянска",
„Николаевская", „Невская" и пр. да блещука и нещо като: „6-ий септемврий",
„Сливница", „Драгоман", „Батенберг" и т.н. Лошо ли искаме? Лошо-добро,
искаме си го у нас, дома, на бащиното си свято огнище. Чуждото ние не щеме;
но желали бихме, щото и чуждите да си подръпват покровителската ръчица от
нашето, защото тя може и да бъде опарена, не основана на много закони, а в
такъв случай, християнската любов почва да капризничи...
Но хората, които са унищожили Полша, Малорусия и Бесарабия, не искат да
слушат. Турили един път те намерение да правят от България Задунайска
Губерния, нищо свято не ги спира. „Всяко тържество на България е смърт за
Русия", пишеше в един брой на „Русь" покойний екзалтиран славянофил
Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно
дружество. „Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не
можеше и без тях?" ... пишеше същий тоя Аксаков по повод на княжеската
прокламация към българските солдати, в която се казваше: „Вие, синове и
потомци на Крума и пр." Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил.
Негова милост желаял, щото ние да се не обръщаме към нашето минало, да
заместиме името на Крума и Симеона с Ивана Грозний и с Екатерина Вторая.
Но ще да кажат мнозина: „Русия беше, която ни освободи." Да, това е вярно,
това е велико събитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името
му ще бъде у нас священно до века, благодарни и признателни сме на целий
руский народ. Но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че Русия ни
освободи, за да ни зароби отново - нещо, което тя доказа вече от 6-ий
септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни
желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време;
благодарни сме и на покойний император; но не и на днешното руско
правителство, състоящо се от 5-6 души узурпатори. Това правителство иска да
ни глътне. Не го искаме, защото то има: бесилки, Сибир, Сахалин, III
отделение, тюрми, нагайки, камбани, шпиони и прочие. Ако то иска да има с нас
братски и человечески съюз - добре дошло. Но то иска дружбата на вълка с
агнето!...
В днешно време, когато това правителство, състоящо се от Гирса, Толстой,
Победоносцев, Катков и пр., е подигнало върху ни чисти и нечисти средства,
когато то иска да ни задуши с една лъжица вода, гдето се е казало, когато
неговите безконтролни рубли се пръскат безбожно из България за цели
беззаконови и погански - ние намислихме да обадим на читателите си мнението
на Г. С. Раковски, как той е гледал на официална Русия и на нейната политика.
А кой е Раковски - срам ще бъде за всеки българин, ако не отговори, че той е
българско светило, че той се е мъчил и трудил за България цели 25 години, че
той е вече умрял (за да не кажат (Цанков и Икономов, че е бил радикал и
анархист), че миналата година му се донесоха костите в София, на които се
поклони целият български народ. Тоя Раковски е написал брошурата под
заглавие: „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите",
която брошура днес предлагаме на читателите. Тая брошура е написана в 1859
г., когато е почнало преселението на Видинските българи, печатана е за първи
път в „Дунавски Лебед" като подлистник. Тя е писана в такива времена тъжни и
усилни, когато България е била неизвестна, когато сме нямали княжество,
войска, Сливница, Пирот, когато само той, един Раковски, е бил защитник на
България. В такива тежки времена той пак не е казвал: „не му е времето,
трябва да се помълчи, да не закачаме Русия", както днес обичат да
философствуват нашите дипломати. Поклон върху праха на великий български
мъченик, че и в днешните времена можем да си послужим с неговото име. Като
народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.
Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г.
Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали
към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския...
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #11 -: (Петък) 31 Юли 2015, 08:40 »

Няма по-свято нещо на света освен милото Отечество всякому
Георги Раковски

Человек де е първи път видял небесната светлина, привързан е на него място
като от някоя си очарователна сила, която го тегли непрестанно тамо, щото
може се каза, че тая сила става в него като един единствен нагон. Всеки, който
се е за малко време отдалечавал от месторождението си, познава тая сладка
наклонност, която с никакви речи не може се изказа пристойно.
Человеците, доде са още живели в диво състояние и са се преселили от един
предел на други, скитающи се, не са усещали толкова тая наклонност към
месторождението си; но откак са почнали да се заселват и да живеят постоянно
на едно място, да си правят къщи и покъщнина, да зидат храмове, да се молят
Богу, да си сеят лозя, градини, ниви и пр., оттогава тая наклонност се е
преобърнала веке в силна любов и в техните сърца е станала една страст,
щото всеки да предпочита да жертвува и живота си, отгдето да пропусти
другиго да потъпче милото му месторождение и Отечеството му.
Человек же, който се скита от едно място на друго, оставя месторождението си
пусто и не ще да знай нищо за общото си Отечество, той е подобен на едно
безсловесно животно, което живей на света само и само да се прехрани.
Такива человеци са укорени от сичкия свет и назовават се с презрение
скитници!
Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със
сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно
показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се
с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни
Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и
свято наследие!
Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от
Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни
пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна
България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят
много лъжовни и мечтани обещания!
Във видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и
измамят много челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят
тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и
нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез
подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се
преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да
измамят простаго народа да се пресели.
Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному
народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство,
и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните
железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем
вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари
времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини
им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала
образования й дали.
Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област! Русите са били
един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в
най-голямата си част.
Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното
писание и първото образование.Това е познато беки от целия свят и техните
учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това
благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и
порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.
До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които
днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от
Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце
и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език,
песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се
назовават и руси!
Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се
усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със
заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя
им Петра, Симеонова сина, защото той, руският княз Светослав, щом влезе в
България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото
ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го
от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия,
на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого.
От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви
приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да
мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да
интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а
именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен
от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското
княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат
неприятелите му на турците!
От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха често да
минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечечество. Колкото пъти руските
войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е
претърпяло нашето бедно Отечество. От една страна, необузданото тогавашно
нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от
друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците,
опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските
градове и села! А кога са се връщали, или победоносци или победени, карали и
отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са
ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската
губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем
езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им
(спахии) един другиму си като овци и говеда!
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен mira
Hero Member
*****
Публикации: 1507
Пол: Жена
живота е изумително приключение

« Отговор #12 -: (Петък) 31 Юли 2015, 08:41 »

 Ти, човече, осра целия форум с излиянията си. Тема за Русия ИМА съществуваща. Тази тук се явява ВТОРА - ДУБЪЛ. Не знам дали някой изобщо ти чете глупостите, аз не го правя, но виждам, че ЗАДРЪСТВАШ пространството на форума /с огромното количество плЕскавици/... Направи си блог или както нееднократно Админа предложи, дрАщи си в личната страница тук вместо да осираш цялото пространство на форума. То това вече не е форум, а психиатрия... Grin Префърцунения ти ник показва патологична НЕадекватност към идеята на форумите изобщо и още повече към конкретния форум тук. Липсва ни само още някой с ник примерно: "Истинския Глас  На Истината"...за да е дебилщината пълна.
Има една книга, класика, казва се "Енергийните вампири" с автор Ал.Александрович, ето линк за теглене:
http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%E5%ED%E5%F0%E3%E8%E9%ED%E8%F2%E5+%E2%E0%EC%EF%E8%F0%E8
По всички правила на науката твоето поведение тук попада под дефиницията "енергиен вампир" /умрял от глад енергийно човек, нямащ друга алтернатива за утоляването на този глад, освен обилното агресивно словоблудство с емоционалната нагласа да предизвиква и да дразни с очевидни небивалици обитателите тук - класика в жанра, нищо ново всъщност, това е точно класически вампиризъм!/
Без публика /донори/ си изгубен, разбирам те...Гласчо... Sad И твойта не е лесна....
Активен

Добрите решения идват с опита, а голяма част от опита идва с лошите решения...
Неактивен Гласът на истината
Sr. Member
****
Публикации: 298
Пол: Мъж
Кре'з,крез какепчухуан!

« Отговор #13 -: (Петък) 31 Юли 2015, 08:48 »

В 1812 г., кога бяха минали руските войски в България и бяха достигли до
Шумен, от една страна, Русия издаде прокламация на български език (печатана
в Бу*урещ) и възбуждаше Българите да станат против Турчина, а от друга
страна, гореше градищата и селата им и насила прекарваше няколко си хиляди
челяди през Дунава!… В тех времена са изгорени от Русите Разград,
Арбанашко велико село, Свищов, Русчук и други много градове и села, които
развалини и разсипни още до днес се виждат! Много же старци помнят и
проповядват с кървави сълзи тях времена.
В 1828 г., когато Дибич премина Балкана и достигна до Одрин, пак същото
последва. От една страна, подбудиха някои си Българи да вземат участие в боя
и да се смразят с Турци, а от друга – немилостивите Руси си свършиха
работата, опустошиха като скакалци тия места, отдето поминаха, отвлякоха пак
няколко хиляди домородства Българи в пуста си Русия.! Множество от тях
разорани села в Руманя* (Романя, Руманя – Тракия, Южна България, Румелия.
Бел. ред.) и от тая страна на Стара планина се още и до днес се виждат в
бурен и трънак обрасли!
В 1854 г., пак щом минаха Силистра, не забравиха да издадат прокламация,
подписана от Паскевича, и искаха да побуждат Българите да се дигнат против
Турчина, а от друга страна, бяха приготвили и закони, по които да владеят
България, ако черна съдбина бе я покорила тям. Но щом се видяха победени,
не забравиха да се ползуват от обичайния си лов и тъй отвлякоха пак със себе
си тринайсет хиляди домородства в Бесарабия.
Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните
простодушни Българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е
била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите
си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в
един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е
имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала,
а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги
приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за
оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните
Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител!* (Ами
днес какво правят? Всеки човек, българин, който мисли надалеч и разсъждава,
бил изменник според тях. “С нас е народът”, казват те, т.е. онези, които не
знаят руския камшик. З.С.)
Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за
духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това
народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно
робство; защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство,
то не ще й веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е
досега струвала и днес струва.
Сега веке, откак я победиха Европейците под Севастопол и й откриха
слабостите пред цял свет, тя обърна веке друга политика и с пари и лъжи мами
простодушните Българи в мирни и тихи времена да се преселят в нейните
омразни пустини, да ги зароби вечно!
Българите, кои се излъгаха и отидоха в 1828 лето, като усетиха какво робство
ги чака, по-голямата част останаха във Влашко и Богданско и оттамо се
върнаха назад още преди танзимата* (Танзимат – реформи, започнати от
султан Махмуд) в Турско, во время султана Махмуда, който изпроводи тогава и
едного си чиновника с пари да им помогне. Това бе издействувал покойний нняз
Стефан Богориди* (Княз Стефан Богориди, 1770-1859 г., – голям български
благодетел от Котел. Внук на Софроний Врачански и историк на самия Георги
Раковски. С изключителни заслуги по българския църковен въпрос. На негово
собствено място и с негова помощ е построена желязната църква “Свети
Стефан” в Цариград. Бел. ред.). Също и ония, които бяха минали в 1854 лето,
подпомогнати от Парижкия мир. Къде отивате вие, мили братя, Видински
Българи! Знайте ли вие Русия каква е? Знайте ли какво робство и вечни мъки
ви чакат тамо? Защо се не посъветувахте с ония Българи, които са били тамо,
да ви разкажат къде и в каква яма искате да се хвърлите? Ето какви злини ви
чакат тамо:
Като се преселите от този въздух (хава), на когото сте родени и научени, с
вашите жени и малки дечица, доде идете на онова място, половината ви ще
измря и погина по пътя, а доде привикнете на тез блудкави и горчиви пустинни
води, Бог знае колко ще останете! Това е веке знайно от цял свет, че кога
человеци или животни си менят въздуха, на когото са се родили и научили,
трябва непременно да пострадаят с живота си. Земете за пример татарите,
които са пред очи ви, и вижте колко са измрели и колко още мрат откак са се
преселили! А те са дошли на добър и здрав въздух, на плодовита и весела
земя; ама вие, като идете в ония диви пустини, дето няма ни вода студена, ни
шума зелена, ни трева цветовита, на едно пусто от бозалък* (Бозалък – вид
едра трева. Бел. ред.) покрито диво поле, дето не може человек нито една
трънка да види израсла! Сички в такова едно място ще се разболейте и
повечето от вас ще измрат! Какъв тежък грях вие, мили Българи, земате огторе
си? Можете ли да понесете вий този грях? Вие ставате убийци на децата си, на
домородствата си! Можете ли вие в тех голи и диви пустини тутакси да
направите къщи, да набавите покъщнина и да се закриляте от оная свирепа и
люта зима, която става по тех диви места и ще ви найде без покрив? Я!
Смислете за колко години и с какви разноски и трудове можете направи ония
къщи, покъщнина и потребни прегради, които сте тук нашли от баба и дядо, или
сте сами с толкова мъки направили? Ами отде ще земете и вещество (кересте)
за тях, като тамо е пуста и страшна пустиня и не растат нито тръне, както
казахме? Тамо не ви остава друго, освен да изкопайте дупки в земята и да
живейте като къртици (слепи мишки), или да си изкопайте гробове и да се
закопайте живи! Де остават вашите хубави лозя, ливади, ниви и райски
градини? Де остава оная зелена и гъстолистна шума, оная гъста гора и
прохладните й сенки? Няма веке да видите, не ще ги сънувате насъне и ще си
оплаквате дните!
Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви
измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те са
твърде лесно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй
силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и
потомците ви с кръвта и с живота си? А ето как ще ви настанят, щом идете
тамо: Ще ви продадат и споделят на някои си спахии (помещики), които като ви
определят по една част земя да си направите по-прости и по-бедни още и от
цигански колиби, ще ви карат насила с кнута (бич руски) деня и нощя да им
работите като коне, само за едно облекло и за една прехрана? Кожи
необработени и черен като земя хляб! Вие ще бъдете техни вечни роби и те ще
ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! Какъв срам за
Вас! Тамо няма уплаквание пред никого си; защото от онова място, в което ви
заклещят един път, не можете ся помръдна никъде!
Я! Смислете, мили българи, какъв тежък грях навличате на себе си, като
отивате сами самоволно да заробите домородствата си? Де оставяте дядови
си и бащини си гробове? Техните души и сенки щат ви преследоват дето и да
идете и щат ви всякога мъчи душевно, като ви говорят:
“О, неблагодарни синове! Де оставихте нашите кости? Кой ще да ни прелива и
посещава гробовете, като вие ни оставяте! Ние сме ви родили и отхранили,
оставили сме ви домове, лозя, ниви и други домашни потребности, а вие, о,
неблагодарни синове, оставяте сичко да запустей и отивате в оная пуста и
омразна земя, за да си пъхнете вратовете в железен ярем! Каква нужда, какви
насилия ви накарват на това скитничество? Знайте ли вие, че ние сме
претърпели повече от четиристотин години, от Делии, от Кърджалии, от
Капсъзи* (Капсъзин – безделник, нехранимайко, разбойник. Бел. ред.), от
убийства и грабежи – и пак сме увардили бащино си свято огнище. А вие днес,
кога веке сичко се преобърна в мир и тишина и настанаха добри времена, за
голи само обещания, що ви прави Русия, бягате и се преселяте, ставате убийци
на сами себе си, на жените и децата си! О! Вашите души и на онзи свят щат ся
казни за това във вечните мъки и в пъкъла! А телата ви ще теглят на тойзи свят
от руското робство и с кървави сълзи ще прекарате злочестий си живот”.
Не е ли срамота за вас, о видински Българи! Да ви заменят с Татарите и да
правят с вас трампа, като с някои си коне или волове! Я! Вижте ги тех Татари в
какво бедно състояние ги е докарала немилостива Русия! Те, мислите, от
добрина ли са се преселили от тамо? Не можете ли, окаяни, да разсъдите
дотолкова и да разберете, че и вас ще ви докарат още в по-жалостно и по-
окаяно от тях състояние! Те, като ги гледате, просят и чакат други да ги
прехранят и досега са измрели половината им! Не ще ли изпатите и вие
същото? Но те се намериха между вас, народ земеделски и работлив, ами вие
в руските диви и голи пустини, при кого ще прибегнете и от кого ще поищете
нещо си?…
От каква неволя се преселявате? Я размислете, преди петнайсе години какво е
било в България, а сега какво е. В царстването на Султана Абдул-Меджида от
ден на ден се ублажава състоянието на раите и ако по негде си още са
останали некои злоупотребления, тия не стават по царска воля, но тия полека-
лека щат се изтреби и изглади. В кое же царство не се нахождат
злоупотребления, чинени от чиновници? В Русия чиновниците най-големи
свирепства и варварщини чинат над бедния народ и мислите ли че то сичко
дохожда до царските уши? Никога!
А в Русия освен голите и дивите пустини, както казахме по-горе, чака ви онова
тежко робство, от което никога не можете се веки отърва!
Активен

Само,който гори може да остане сух!
Неактивен Sergo
Newbie
*
Публикации: 48

« Отговор #14 -: (Петък) 31 Юли 2015, 08:50 »

Гласче, с какво толкова те плаши съвременна Русия, след като е почти  една голяма нула според теб не разбирам.
Активен
Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални