Страници: 1 ... 3 4 [5]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Домашна ферментация  (Прочетена 20202 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #60 -: (Петък) 23 Септември 2016, 10:22 »

Вярно е, че бактериите измират в стомаха, заради белтъците (ензимите), които се занимават с разграждане на животинските белтъци (трипсина например е един такъв ензим, основния). И е трудно бактерии да проникнат до червата при хранене.

Но не и при пиене. Ако се напиеш с ферментирала напитка, определено бактериите ще стигнат навсякде.

Когато това стане, те образуват колония в червата. Оттам насетне зависи от бактериалната ти чревна фауна и каква е чревната ти среда. Ако имаш достатъчно захари, колонията ще започне да се развива. Те са ни симбионти, естествено, така че не става дума, че е опасно по който и да е начин - абсурд.

Но тялото е торба с бактерии. Ако ВСЯКА ЕДНА бактерия се изстърже от теб, и всички бактериални шлаки се махнат от теб и се сложат в плик... не само че ще умреш много скоро след това... но този плик ще тежи между 5 и 10 кила.

Те са ЧАСТ от нас. И НЕ МОЖЕМ без тях. Затова се наричат наши симбионти - техният живот зависи от нас, и нашият живот зависи от тях. Ние предоставяме средата им на живот. Те ни предоставят продуктите на живота си.
Най-лесния начин да предизвикаш ферментация в червата си, е да ядеш плодове за десерт. Ще се оригваш и ще пърдиш повече, докато не дойде сутрешното изсиране. Знаеш ли защо? Защото плодовете за десерт се застояват последни на опашката на хранопотока през червата. А те са много бързи - идеята не е да се застояват там. Но ако ги изядеш грешно, тоест за десерт, ще се застоят. Започват да ферментират, и да те изпълват с въглероден диоксид. Който изкарваш през двете отверстия, в задивимост от това колко близо е ферментацията до входа на червата (оригни) или до края на червата (пръдни).

Въглеродния диоксид е ОК, но има и по-гадни ферментации. Например, ако изядеш голямо количество сурови фъстъци, и СЛЕД тях изядеш две праскови и една ябълка... ще се оригваш на развалени яйца, защото един от резултатие от ферментирането на плодовете, специално когато са замесени и фъстъци, са съединения на биологичната сяра.

Освен това се подуваш. Което са просто газове.Всичко това не е вредно, без кавички, но е "вредно", в кавички, защото ферментацията представлява препятствие за делничния режим на тялото. Тя е едно безредие, което е нежелано, и само отнема от тонуса и силите на организма, за постоянното потушаване на нестихващия огън.

Честа грешка зимата е да ядеш кисело зеле, и мед преди лягане. Друга много честа грешка е домашно кисело мляко с мед и нагълтване със студена вода след това. На сутринта ще си като цепелин и докато не изпърдиш целия отделен диоксид в червата докато си спала, няма да си познаеш талията.


И ако тялото има някакво неравновесие, което обаче е далеч от проблемно състояние... ферментацията в тялото, представлявайки натоварващо тялото безредие, може лесно да стане повод за влошаването на доброкачественото неравновесие на някое място.Например трябва да внимаваш, когато експериментираш със свръх-киселите и агресивни неща (имам голям опит, за жалост). Стомаха използва калций, за да алкализира свръх-кисела среда. Много закъснялото домашно кисело мляко има чудовищна киселинност, която не се усеща, заради съдържанието му на мазнини. Не се усеща и като вреда, защото самото мляко си има калций, и стомаха не отделя калций, за да алкализира средата.

Но ако по някакъв начин комбинираш кисело зеле с мед... не само, че няма да усетиш свръх-киселинността заради захарта на меда... но киселинността ще започне стремглаво да се повишава в стомаха (защото ще нахраниш културата със захарта от меда и тя ще експлодира). Което означава, че ЦЯЛ ДЕН стомаха ще трябва активно да алкализира средата с отделяне на калций.

Ако си здрав човек, няма проблем. Но ако имаш калциев дефицит, където и да е (зъби, стави или органи), болките ще се върнат или нещата ще се влошат стремглаво.
Така че ферментацията в тялото е нещо, което човек трябва разумно да контролира =)
Активен

Неактивен zinaida
Newbie
*
Публикации: 2

« Отговор #61 -: (Петък) 23 Септември 2016, 13:27 »

Здравейте . Имам въпрос (само не ми се подигравайте моля).
ПО принцип се храня основно сурово ( рядко нещо бобово или зърнено като задължително преди това е било накиснато и покълнало) . Това беше лирична вметка, за да обясня че съм наясно с  уникалността в консумацията на сурови плодове и зеленчуци. Но в случая въпроса е следния: преди 10 дни детето искаше да му направя нещо много много сладко. Бях купила прекомерно количество грозде и съответно сложих го в една тенджера заедно с малко шипки , ябълка , смокини  ,  вря 3-4 часа , прецедих и стана уникално вкусно сладко . Остатъка ( това което остана след прецеждането ) сложих в 3 литров буркат , добавих мед и вода , покрих с марля и всеки ден разклашах. В началото кипеше и миришеше добре , сега спря да кипи и започна да мирише на ацетон. Нищичко не разбирам от оцето и виноппоизводство и за това сега питам -може ли да стане нещо от тази напитка , подходящо за пиене или си е направо отровна и да я изхвърлям ? Благодаря че ме изчетохте Smiley
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #62 -: (Вторник) 11 Октомври 2016, 21:07 »

Храна за излекуване от вируси и последващите от тях инфекцииОще откакто изгледах това чудесно филмче -> http://xcombg.net/index.php?topic=2195.msg35777#msg35777 <- развих силно и необяснимо любопитство към супи.

И оттогава насам експериментирам със супи. Вече имам някои много силни попадения в арсенала, и макар тази да я уцелих едва тези дни, е удивително ефективна срещу онова, което е планирано за обществото здраве за този зимен сезон. Така че ето я, с всички важни моменти и подробности, и РАБОТИ.

Не знам дали има съществуваща рецепта, защото не съм се водил по рецепти, а я открих чрез екпериментиране и донатъкмяване. Най-вероятно съществува в този си вид, но аз не знам къде.
Става дума за

Вид ЗЕЛЕВА ЧОРБАСъставки:

Зеле
Домат
ЗехтинПодправки:

Черен пипер на зърна
Бахар на зърна
Червен пипер млян
Чубрица мляна
Розова сол / Морска сол
Синапени зърна черниНай-важното е температурата.

Както знаете, при готвенето се случват значителни изменения в храната, достатъчно значителни, че хората да се делят на суровоядци и... прасета. Има изключителната опасност, ако температурата не е точно правилна, химията да се съсипе и да стане пумия, която само пълни стомаха, без полезни ефекти.

Точно правилната температура е ръбът на бръснача - онази температура, от която водата се изпарява, и се вижда как се изпарява, но НЕ ВРИ и не образува мехурчета по дъното.
Ако образува мехурчета по дъното - температурата е вредна и унищожавате храната.
Ако не се вижда как водата се изпарява отгоре - температурата не е достатъчна, за да се случи магията на химията между съставките.Има само един електроуред, който ГАРАНТИРА стабилното поддържане на тази толкова деликатна граница. Гарантира я, защото при този електроуред е практически невъзможно, поради законите на физиката, водата да заври.

И това е уредът за готвене на пара. Моят, който използвам и вече много години не дава признаци да сдава багажа и се държи, е този:

ГОТВЕНЕ


Моят касен хляб, който мирише на баница, го правя на пара. Уредът ми за готвене на пара е този:Всеки уред за готвене на пара има купичка за варива. ползвайте тази купичка за варива, за да сготвите порция от супата. Разбира се, можете да ползвате и самоделен уред за готвене на пара (малка тенджера в голяма тенджера, повдигната от дъното й с нещо, което не се нагрява, и сипана вода на дъното на голямата).

Когато водна пара нагрява съд с вода, водата в този съд никога не може да достигне температурата на кипене, защото парата просто няма достатъчно енергия, за да го причини. Но парата, която нагрява съда с вода, има тъкмо достатъчно енергия, за да накара водата в този съд да започне нежно да дими, да се изпарява. И колкото и да се напъва човек, тази финна граница между изпарението, точно на ръба на кипенето, няма да се наруши, ако се вари на пара по този начин.

Освен това, има и друга физика. Водната пара реагира по някакъв начин с повърхността на водата в съда. Все още се опитвам да разбера повече за този феномен, защото има много малко изследвания на този на глед странен въпрос... но съм убеден... и имам частични показателни факти, които ме карат да мисля... че енергообменът между водна пара и по-студена водна повърхност е особен и се основава на интересни неща, които се спестяват в посредственото научно говорене.
Толкова по въпроса за температурата. Супата се готви на пара за 50 минути.
Възстановяване на тялото след вирусния удар и унищожаването на последващите инфекции

Доматът трябва да се нареже... да кажем два-три малки домата... и да бъде на дъното на съда. Отгоре, върху него, трябва да се нареже зелето на ситно, докато не се запълни съда.

Причината е, че е нужна силната киселина, характерна за доматите. Зелето - и най-вече подправките (виж по-долу) трябва да се сварят в кисела вода. Доматът не бива да изплува. Ако изплува, ще има контакт със запарената среда. Доматът няма да издържи на 50 минути пара, и ще се съсипе, ще стане боклук. Той трябва да остане потопен.

Зелето, от друга страна, не само че трябва да се свари в кисела вода, на точно въпросната температурна граница между агрегатните състояния на водата, но е добре и да има досег със запарената среда отгоре. За да омекне, не за друго. Понеже, ако ще и два часа да се вари, ако се вари във водата, поддържана на въпросната фина температурна граница, то няма да омекне. По-добре да се използва, за да натиска домата надолу и да го предпазва от парата отгоре.
Подправките се слагат МЕЖДУ домата и зелето. Слага се:

черния пипер на зърна (една щипка зърна)
бахара на зърна (една щипка зърна)

и една пълна, преливаща супена лъжица черни синапени зърна.


Синапените зърна имат много върли химии в себе си, които се извличат в супата, ако се сварят в кисела вода на точно тази температура. Ако температурата е по-висока - ще ги разградите и ефектът ще е нулев, тоест ще ядете боклуци. Ако температурата е по-ниска - ще си останат вътре, няма да ги сдъвчете добре, и ефектът ще е незабележим.


Когато супата се свари, се изсипва в чинията или в купата, или откъдето ще се яде... и се добавя червения пипер, чубрицата, солта и зехтина.Какво се очаква:

Очаква се да се прокарате много здраво, затова е добре да започнете хранителното лечение в петък.

Спрете да консумирате каквото и да е друго, и минете на 100% на диета от въпросната супа. Минимум по една кофа супа на ден, ако се храните веднъж дневно, или две порции, ако се храните повече пъти. И НИЩО друго, освен тази супа. Без кафета, без цигари (естествено, мили боже), без закуски и прочие.

За един ден ще изкарате всичко, което сте имали като стар товар в червата, преди разстройството.

Ще започне много силно пикочоотделяне. Ще ходите да пикаете по веднъж на десетина минути, може би в рамките на няколко часа. Ще се усеща много силно парене и огън в пикочопровода. Това са веществата от синапа, които ви прогарят отвътре.

Когато това премине, тонусът много ще се повиши. Ще имате много сили на разположение. Още от изяждането на супата, ще се разсъните. Това е обратно на онзи вид наяждания, от които ви се приспива и се отпускате... случва се обратното - разсънвате се, организмът се активизира и незабавно започва да работи в отбранителен, защитен режим.От това, също така, се отслабва доста. Така че ако искате отслабване, продължете диетата повече време, но със следното изменение.

(Обръщам голямо внимание на това, че оригиналната идея, според разбирането ми, е да се направи супа от кисело зеле. Но тъй като често се налага да се реагира на момента, пускам работещ вариант, в който домата успешно завършва магията в казана. Но идеалният вариант е това да се направи само със зеле, кисело.)
ЗЕЛЕВА ЧОРБА С ТИКВА

Доматът се маха.

Вместо него се настъргва прясна тиква, на ренде, и се вари по описания начин.

Синапът се маха.

Добавя се цяла връзка целина на листа, нарязана от листата до пръчките включително.Тиквата е най-отдолу в съда за готвене на пара. Зелето я затиска. Наситнената целина с пръчките е най-отгоре на всичко.

Можете да изкарате зимата на тази диета, и ако комбинирате някакъв спорт в останалото си време... ще напреднете в еволюцията.
« Последна редакция: (Вторник) 11 Октомври 2016, 21:24 от форум » Активен

Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #63 -: (Вторник) 11 Октомври 2016, 21:37 »

Здравейте . Имам въпрос (само не ми се подигравайте моля).
ПО принцип се храня основно сурово ( рядко нещо бобово или зърнено като задължително преди това е било накиснато и покълнало) . Това беше лирична вметка, за да обясня че съм наясно с  уникалността в консумацията на сурови плодове и зеленчуци. Но в случая въпроса е следния: преди 10 дни детето искаше да му направя нещо много много сладко. Бях купила прекомерно количество грозде и съответно сложих го в една тенджера заедно с малко шипки , ябълка , смокини  ,  вря 3-4 часа , прецедих и стана уникално вкусно сладко . Остатъка ( това което остана след прецеждането ) сложих в 3 литров буркат , добавих мед и вода , покрих с марля и всеки ден разклашах. В началото кипеше и миришеше добре , сега спря да кипи и започна да мирише на ацетон. Нищичко не разбирам от оцето и виноппоизводство и за това сега питам -може ли да стане нещо от тази напитка , подходящо за пиене или си е направо отровна и да я изхвърлям ? Благодаря че ме изчетохте Smiley

zinaida, чак сега видях, че си писала =)


Щом мирише на ацетон - значи ацетон е. Няколко пъти съм правил ацетон, най-силния ми се получи от смачкани банани на каша със закваска плюнка, един месец ферментиране.

За жалост... ацетонът не става за нищо... Можеш, обаче, да лъснеш с него фаянса и кенефа до блясък.Просто ферментацията е била страхотно бурна и бърза, заради това, че с висока температура си разградила сложните въглехидрати до прости и много достъпни захари. Можело е, евентуално, да добавиш карамфил в един момент, за да прекъснеш ферментацията преждевременно.

Ацетонът... става за ядене. Само че, ако е повече от лъжичка, ще навреди на емайла на зъбите. А пък една лъжичка не е достатъчна, за да овкуси някое ядене. А ако не ядеш готвено, а само сурово - суровите неща си имат техни си киселини, и в комбинация с ацетона, просто ще изстържеш емайла на някого.

В кенефа.
Активен

Неактивен сися
Newbie
*
Публикации: 12
Пол: Жена

« Отговор #64 -: (Четвъртък) 03 Ноември 2016, 13:37 »

Здравейте, имам намерение да си купя уред за готвене на пара. Докато четях темата за домашната ферментация, срещнах уреда, който ползва Форум, както и негов съвет да  не се използват пласмасови съдове. Възникна въпросът ми: подходяща ли е пластмасата за точно такъв уред, при който се използва висока температура за приготвяне на храна? А също и може ли да се купи такъв уред от друг материал, по-подходящ?

Към Форум - доволен ли си от твоя уред за готвене на пара? 
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #65 -: (Четвъртък) 03 Ноември 2016, 16:18 »

О, да, все още готвя в него. Взех го през 2007ма. На BRAUN е, взех го от Технополис и тогава струваше 62лв, ако не се лъжа. Може и да не си спомням добре де, понеже сега струва 120лв.

Но да, оттогава до сега нищо не му се е случвало и работи на шест. Е, то няма какво да му се случи, таймера му не е електронен, а е на самонавиваща се пружина, в смисъл, ако не си го пуснала в контакта и му навиеш таймера, той почва да се върти наобратно и да си тиктака, само дето не свети лампичката, че работи, щото няма ток. И да го полееш - ток не те хваща, понеже е механичен. Представлява просто механичен таймер и един нагревател, какво тука може да се повреди... вечно е.

Но пластмасата не е. Вече е кафява, защото зеленчуците, примерно морковите, много оцветяват.Има метални уреди. Следващия който ще си взема ще е метален. Само че, задължително ще гледам да е без електроника. Задължително!


П.П.
Пластмасата със сигурност е особен вид, защото готвенето на пара извлича съдържанието от нещата, като същевременно не ги топи.
Активен

Неактивен сися
Newbie
*
Публикации: 12
Пол: Жена

« Отговор #66 -: (Четвъртък) 03 Ноември 2016, 17:26 »

Много благодаря, Форум.
Активен
Неактивен vesso6
Newbie
*
Публикации: 1

« Отговор #67 -: (Събота) 19 Ноември 2016, 21:49 »

Здравейте. Чета интересна и полезна информация. Благодаря много,
особено на Форум! За процесите е добре да се пише темпера-
тура, със или без кислород, светлина.
  Търся автентична рецепта за боза от просо / също със царевично
брашно /, приложима в домашни условия.
Активен
Неактивен moni
Restricted
*
Публикации: 10

« Отговор #68 -: (Събота) 19 Ноември 2016, 22:43 »

Здравейте и аз чета всичко и благодаря на форум за тази тема  може ли да ми кажете като ферментира храната и гроздето как да ги консумираме че да не се натровим.
Цитат

Най-добре става обаче с чепка грозде. Защо? Защото алкохолните дрожди живеят ОТГОРЕ на гроздето. Те приличат на нещо като мъх, който не може да се измие и не се мокри. Някои хора си мислят, че това по гроздето е син камък... защото ако вземете салфетка, и избършете едно зрънце о ттази прах, по салфетката ще остане небесно синя ивица.

Това не е син камък обаче - а е био-филм. Точно тази плесен (всъщност дрожди, само прилича на плесен) прави вино от гроздовия сок. Сиреч - джибрито (смачканите чепки) са онова, което прави вино от сока. Защото бактериите са там.Купувате една чепка, и хубаво я правите на каша - с голи ръце. Друга добра идея е да я прекарате през сокоизсквачка ПРЕСА (не центрофуга, центрофугата всъщност ще осмърти закваската ви). Може да е и винтова сокоизстиквачка. Или както казах просто с голи ръце.


Пуснете сока от намачканото грозде и джибрето в 5-те литра медовина.

Осигурете анаеробна ферментация чрез воден клапан.

Ще имате хубаво вино след месец-два  drinks Но вкусът му все пак ще е на мед - медено вино. Няма да прилича на виното, с което сте свикнали - само ще се усеща алкохола. И ще му е нужно повечко време, заради ограничената закваска.
 
ще го направя форум,и ша.та послушам,но ако закусвам,обядвам,и вечерям с тази храна ферментирала,дето предлагаш,мислиш ли.че няма да си навредя на здравето?
Аз не пия алкохол,това дето казваш основна храна ферментирала да се храним не е ли опасна?
Активен
Неактивен форум
Hero Member
*****
Публикации: 3754

« Отговор #69 -: (Събота) 19 Ноември 2016, 23:10 »

Опасна ли? ...Имам чувството, че някой някъде, по някоя медия може би, от известно време говори глупости. Някой някъде ги създава тези странни настроения... и екзотични предразсъдъци, меко казано.


Човешката диета зимно време би трябвало да се състои изключително от ферментирали храни. Зимно време се яде зимнина... както всеки би трябвало да знае. Зимнината е нещо, което в провинцията по селата се подготвя цяла година. И зимнината е възможна, благодарение на това, че ферментацията удължава годността и хранителната стойност на продуктите отвъд зимния период.

Зимно време би трябвало да се яде единствено хляб, вино, туршия, зеле, плодови алкохоли, сирене, сушеници и други видове сушени меса и сушена риба и други вкислени зеленчуци, които не са част от туршията.И ако Гала кани гости, според които това е опасно, спрете да гледате телевизия.
Активен

Неактивен Ключарят
Full Member
***
Публикации: 187

« Отговор #70 -: (Вторник) 23 Май 2017, 23:40 »

Решавам публично да пиша по темата, изразявайки Благодарността си на Форум за споделената информация и личен опит, както и да споделя своите. :) Ще пророни няколко сълзи от радост, че има други, които интегрират информацията (а не както се случи с темата за Инедията - твърде много теоретици и неколцина тестващи практици). :)

Меко казано се намирам на деветото небе, след като пробвах ферментиралия кафяв ориз! Вземи тези пробиотици, Дантиенче епично Ключарско! :)))

Първият път пробвах варения ориз само два дни накиснат - миризмата 'лоша' едва започваше, а вкусът беше подобен на накиснато жито. Ефектът върху организма ми беше слабо забележим. Нямаше от бялата епична слуз, за която ще стане дума! :)

Вторият път пробвах три дни накиснат ориз - вече се чувстваше положителен ефект, а именно: чревната ми микрофлора се възстанови (и размножи) след поредното й анихилиране (умишлено направено от мен, което е доста често явление преди Инедиите ми, извършвайки го чрез големи дози витамин Ц, зелен чай, морска сол и сода бикарбонат. Нищо не остава живо да мърда в коремната кухина. :D Тъкмо да не губя един ден на червата. Clean sweep казано по геймърски. :D)

Учудващо за мен - самата бяла слуз беше разковничето, а ползата на самите зърна на ориза са най-вече фибрите (и минералите), които правят чудеса с пересталтиката, едновременно с това възстановяващи микрофлората и в дебелото черво (по време на изхождането)! Другият изненадващ факт беше, че организмът ми понасяше миризмата, която беше тежка за останалите. Да, говоря за конските фъшкии, които Форум така добре описва и може да откаже читателите да ядат, lol. :D Въпреки изостреното ми пост-инеядско обоняние (как звучи само :D), нямам никакъв проблем с миризмата, т.е. организмът ми подсказва, че всичко е наред с приготвената храна. Вкусовите рецептори на езика също, а вече Ви писах и за ефекта върху самите черва. Мозъкът в главата и мускулите приветстват нишестето/въглехидратите, емоционалното състояние се хармонизира - изпълвате се (или се подсилва още повече) със усещане за самодостатъчност и блаженост!

Сега (третия път) пробвах ориз на четири дни оставен да ферментира. Не му слагам капак, но идните пъти ще му сложа, макар че не е мухлясал нито веднъж засега. Пробвам различни марки кафяв ориз - в бъдещата тема ще споделя коя ми допада на мен лично. Хвърлил съм поглед на червения и на черния ориз! Ще се тества ферментацията им.

Резултатът от четирите дни ферментация беше още повече мега епична бяла слуз, която се образува накрая, след като спра да го варя и изчакам да поизстине. Варя го час и половина на бавен котлон, който въобще не стига до кипване. Ако имате силен котлон, абсурдно е да стигате до кипване или да го приготвяте (и разбърквате) толкова време. :)

Блажено си хапвам ориз с дървената лъжичка и кръстената от мен китайска купичка, разбирайки защо китайците могат да карат цял живот на ориз ... Ако са ядели така приготвен, определено не му трябва нищо друго на човек. Шаолинци, разкрити сте! Ето как успявате да тренирате по цял ден силови упражнения, само на няколко купи ориз, вода и прана. :)

А и оризът е толкова универсален, че можете да го комбинирате с всичко. Сегашната ми рецепта, която Ви препоръчвам -> сипвате си в купичка вече готовия ориз, обливате го в екстра върджин зехтин от маслини, разбърквате и опитвате, след което загребвате в една лъжица ориза и добавяте в нея розова сол - ако Ви хареса хапката, поръсвате цялата купа със сол и отново разбърквате. Воала - наслаждавате се! :))) Солта (с всичките й минерали), прибавена накрая на ориза, просто е епика за организма! Пасва си на алхимията прекрасно! :)

Пробвайте и следното - потапяте в гореща вода спанак или лапад, колкото да омекне (2-3 минути, отново в некипяща вода), след което го обърквате в ориза ... Епика отново! :)

Универсалността на ориза му позволява освен с зеленчуци и всякакви подправки да се комбинира успешно с млечни животински продукти (месо, сирене и кисело мляко).

След 2-4 часа го изкарвам от организма си! :))) Даже се обостря апетита в мен (който и без това си притежавам), затова предвидливо съм приготвил храни, богати на мазнини и белтъци - (ако не са с животински произход и желая разнообразие, това са) любимите ми ядки, които чревната флора е готова да оползотвори хищно и ефективно. :)

Инедията ми започна сега, свършвайки с финалната купичка с ориз .... което ми напомня, че трябва да сложа в нов съд новата порция ориз, който ще пробвам този път 5 дни, съвпадайки с деня за захранването ми. Мъдри индийци, заслужаващи си завиждане - щом цяла седмица препоръчват захранване с ориз след унищожение на микробите. :) Но вече няма какво да им завиждам - ориз имам, знам как се приготвя, и ще ям стабилно известно време. :)

Радвам се, когато намирам Съзнание, което може да яде много дни еднотипна храна. В случая визирам Форум. Дори по този факт можете толкова да разберете за харакетра и качествата на Съзнанието. Аз мога както еднотипна, така и разнообразна храна да ям. Експериментирам както разделно, така и комбинирано. Висш пилотаж е да можеш да изчистиш всички ментални концепции и предубеждения за храните, да можеш да ядеш и комбинираш хармонизирано, приготвяйки правилно и дори ядейки в правилен ред храните!! :)))

Уникални прозрения и опит трупам, които ще опиша в бъдеща тема за храненето. Такива промени и ползи успявам да виждам в различните перспективи и режими на Съзнанието, осъзнавам едновременно с това различните пропагандни диети и харнителни режими до какви мисловни отклонения и порграмирания водят, какви слабости изграждат в организма Ви или потенциали ... Направо е mind blowing ....... и expanding, ако не се самокапсулирате или откажете в изследванията си. :)

~~~

Да се върна сега на ферментиралите храни в частност:

Радвам се, че най-накрая му хванах цаката и на киселото мляко. Знаете ли какво е цял живот (изключвам младите години, защото като деца притежавате други вътрешни фактори, които неутрализират всякакви вредни ефекти от некачествени или неадекватно приготвени храни) да Ви се приспива от киселото мляко? Както прочетох руснака, имащ опит с 20 години в гладуването (за който спокойно, също ще пиша подробно на български някой слънчев ден :) ), и анализирайки от собствения си инеядски организъм - когато Ви се приспи след дадена храна, това означава, че твъъърде много енергия организмът отделя за преработването й, т.е. губите повече отколкото да печелите. Когато започнах да правя кисело мляко, захвърляйки сега приетия на колективно ниво "нормален начин", нямащ нищо общо със стария автентичен начин на дедите ни и на индийците, а именно - да се приготвя кисело мляко като се вари прясното на бавен огън, без да се стига до кипване, защото нищо полезно не остава в него - всичко се промени във вътрешната ми среда: вече чувствам ползата от пробиотиците на млякото, както и в развитието на мозъчните тъкани, за което говорят индийските йоги. Отделно знаете, че млякото е богато на определени витамини и *бава майката на рака, както и помага за пересталтиката. Но млякото, което е приготвено адекватно! Това, което се продава в магазините ... и, да, визирам и онова с етикети "био", на двойно-тройна цена - е приготвено пастьоризирано на големи температури ... че даже калъфите например от Хармоника ми се радват, че го приготвят "само за 30 минути на 95-96 градуса" - пълни нуубзорс!

В бъдеще ще пиша всичко за млякото в отделна тема, защото си има тънкости като при всяка храна. За мен е очарователно да виждам като отражение модела, че едно нещо може да е полезно, вредно или неутрално в зависимост от факторите/условията на процеса! :)

За да не чакате месеци, казвам сбито как го приготвям:

1) засега не ползвам термометър готварски, защото не съм си купил. Единствено кутрето ползвам като репер за топлина. А и експериментирайте ... знаете ли колко млека не ми се получиха с гъста консистенция, защото тествах на прекалено ниска температура, но най-вече избързвах с подкваската, която даже погрешно правих ... Льо фейлове на парцали. :D

Температурата и времетраенето определяте и тествате сами, като в момента още изучавам процеса и искам да експериментирам допълнително с по-ниски температури и времетраене.

2) Когато решите, че повече няма да нагрявате млякото, го оставяте да изстине. И тук важното е да изстине хубаво. Да можете 6-9 секунди да си задържите кутрето, без да Ви гори, а да е приятно топло.

3) В малка купичка слагате на всеки литър прясно мляко 1-2 супени лъжици кисело. Ясно е, че първият път ще е купено. Аз ползвах на Маджаров 4,6% за закваска. Следващите закваски ще са само от вашето мляко, което ще го подобряват с всяка изминала закваска. :)

4) Сипвате малко прясно мляко в купата с киселото и почвате енергично да разбърквате с дървена малка лъжичка. Някои добавят вода, за да е по-течна консистенцията, но аз успявам без нея.

5) Добавяте течната смес в тенджерата с прясното мляко и разбърквате хубаво (с голяма дървена лъжица, включително с движения загребващи от дъното), за да стане еднородна смес.

6) Изчаквате млякото да спре да се върти и го сипвате в стъклените буркани.

7) Завивате в одеала и го оставате за 3-6 часа.

8) Пъхате го в хладилника, където да престои поне 2-3 часа.

9) Enjoy! :)

~~~

Засега на първо място като пробиотичен ефект и ползи поставям ферментиралия ориз, след това ферментиралото мляко, може би тук ще бъде бъдещата ми трушия тази зима и едва на последно място ферментиралия хляб. Нещо нямам успех с хляба, но пък и без това ползвах ръжено брашно, което явно не е толкова добро. :) Иронично, хлябът ми с кисело мляко е по-добър от този с ябълков оцет и сода, който пък е по-добър от ферментиралото ми брашно (за което трябва да се грижите с дни наред) ... Но пък не ползвам като Форум пшеничено брашно, нито засега си го меля сам. Така че и дума за сравнение не бива да има. Просто споделям опит. :)

В никакъв случай не смесвайте ръжено-лимецов хляб, мажейки го с мед - това ми *баваше майката на стомаха. Трябваше ми време да осъзная тази тежест среднощна на какво се дължи. Един от малкото моменти, в които разделното хранене е извело правилен извод. :)


Въглеродния диоксид е ОК, но има и по-гадни ферментации. Например, ако изядеш голямо количество сурови фъстъци, и СЛЕД тях изядеш две праскови и една ябълка... ще се оригваш на развалени яйца, защото един от резултатие от ферментирането на плодовете, специално когато са замесени и фъстъци, са съединения на биологичната сяра.

Освен това се подуваш. Което са просто газове.

Сярата се намира във всички храни, богати на белтъци и мазнини. Така че това може да се случи с всички ядки и меса, но при фъстъците ефектът е по-брутален, защото те се водят бобови култури. Правете аналогията фъстъци -> фасул като ефект, но фъстъци -> ядки като състав на макронутриенти. :) Много тежка храна са за мен и определено човек не бива да предозира (повече от 150 грама на едно ядене), нито може да кара дълготрайно на тях. Изпитах го на собствен гръб, а и имайте предвид, че фъстъците имат способността да улавят тежките метали в почвата! Консумирането на такъв вид фъстъци е нездравословно за човека, но пък засаждането им над земя, под влиянието на кемтрейлс, би било мъдро.

Веднъж си взех американски фъстък и повече не бих повторил тази грешка. (Почвата там е замърсена отвсякъде.) Организмът ми го отхвърли незабавно. Не бях ял фъстъци от години, но когато опитах хубав и едър български фъстък - веднага усетих вкуса и спомена от едновремешните фъстъци.

Всичко това не е вредно, без кавички, но е "вредно", в кавички, защото ферментацията представлява препятствие за делничния режим на тялото. Тя е едно безредие, което е нежелано, и само отнема от тонуса и силите на организма, за постоянното потушаване на нестихващия огън.

Засега ферментацията ми се отразява прекрасно. :) Нестихващият огън (апетит) го комбинирам със силови упражнения и храна, богата на мазнини и белтъци (животинска и растителна). Приемът на вода също го увеличих значително! Ако преди пиех по 500мл, сега е по 2-3 литра на ден. :)

Честа грешка зимата е да ядеш кисело зеле, и мед преди лягане. Друга много честа грешка е домашно кисело мляко с мед и нагълтване със студена вода след това. На сутринта ще си като цепелин и докато не изпърдиш целия отделен диоксид в червата докато си спала, няма да си познаеш талията.

Например трябва да внимаваш, когато експериментираш със свръх-киселите и агресивни неща (имам голям опит, за жалост). Стомаха използва калций, за да алкализира свръх-кисела среда. Много закъснялото домашно кисело мляко има чудовищна киселинност, която не се усеща, заради съдържанието му на мазнини. Не се усеща и като вреда, защото самото мляко си има калций, и стомаха не отделя калций, за да алкализира средата.

Но ако по някакъв начин комбинираш кисело зеле с мед... не само, че няма да усетиш свръх-киселинността заради захарта на меда... но киселинността ще започне стремглаво да се повишава в стомаха (защото ще нахраниш културата със захарта от меда и тя ще експлодира). Което означава, че ЦЯЛ ДЕН стомаха ще трябва активно да алкализира средата с отделяне на калций.

Ако си здрав човек, няма проблем. Но ако имаш калциев дефицит, където и да е (зъби, стави или органи), болките ще се върнат или нещата ще се влошат стремглаво.

Така че ферментацията в тялото е нещо, което човек трябва разумно да контролира =)


Аз съм по-предпазлив от теб, а и организмът ми никога не е харесвал лютото или киселото, така че в тази сфера нямам дълбок поглед. Последно време експериментирам с кисело мляко, комбинирано със захар Мусковадо! Нямам оплаквания. Интересно ако си прав за млякото и меда (не съм ги пробвал) коя е разликата, която прави поносима едната комбинация (с Мусковадото), но не и другата (с меда)? Ключът е отново в детайлите - при Мусковадо имаме дизахарида суркоза (глюкоза + фруктоза) и меласа (и малтоза, и прочие :D), докато при меда глюкозата и фруктозата са  независими. :) В първия случай разграждането ще се случи едва в червата, защото дизахарида няма да се разложи в стомаха, а във втория - процесът ще започне още в стомаха, комбинирайки се с млякото ... което е лактоза. Но този груб анализ дори увисва, защото трябва да се вземат предвид всички витамини и минерали в Мусковадо, меда (ами вида на меда?) и млякото, което е непосилно за нас. Така че остава само да тестваме практично с опити-грешки, разбирайки механизмите и процесите в тялото, вместо да изписваме фермани "научна теория", преподаваща се в университетите по химия и биология. :)

Когато (ако изобщо) си бъгнем тялото - правим сух пост и възстановяваме микрофлората с кафяв ориз. И умната при следващия опит! :D Споделяйки информацията с близките/анонимните им помагаме да не повтарят същите грешки, или пък искаме потвърждение за обективност (да тестват и те) и до колко субективните фактори (и тяхната ??% различна чревна микрофлора и индивидуалност от нашата) са въздесъщи и кога не.


Tldr; Ключарят оцветява с виолетово правоъгълниче и надпис Approved рецептата с кафявия ориз! Така че, ти, потребителю, си на ход да тестваш информацията! :)

Ако сте тъмен и злобен човек (или рунтав четящ трол от нечий пол), недейте да тествате, че ще останете без далак и сърцето ще атрофира. Да не кажете, че не съм Ви предупредил! :D :D
Активен

Неактивен Ключарят
Full Member
***
Публикации: 187

« Отговор #71 -: (Понеделник) 02 Октомври 2017, 12:50 »

Допълвам предходния си коментар - оризът не бива лятото да се оставя пет дни (камо ли похлупен), защото започва да мирише на развалени зъби и няма никаква полза за стомаха. Анаеробната среда ускорява ферментацията на зърнените и житните култури почти два пъти! Аз оставям ориза лятото отворен за 2-3 дни. Пробвайте освен с кафяв - с черен и червен ориз. Добавете към купата с готовия ориз пържени гъби с праз в епичен зехтин екстра върджин, както и сол. Евентуално хапвайте и сирене -> цялата тази алхимична спойка рулира ... :))) Минералите елиминират малкото останала фитинова киселина, а на практика сами ще усетите какво се случва с организма Ви. Ако имате и домашно ферментирало кисело мляко - също си върви.

Имам успех и с пшеницата, и с овеса. Овесът е много интересен за моя организъм лично. Дано някой ден разбера повече какво се крие като информация в него. Защото храната, която поемате, не е просто някакво гориво - тя е символ (т.е. носител) на идеи, които трябва да се интегрират или хармонизират от мултиизмерния Ви Аз. :)

Активен

Страници: 1 ... 3 4 [5]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2011, Simple Machines  Theme KurtLarVaDisi
© Copyright 2012 - 2018 XCOMBG.NET

конспирация манипулации езотерика окултизъм НЛО извънземни духове сънища окултен конспиративен видения духове нематериален паранормални